s
Σχετικα με το Δωδεκαθεο!
Καλωσήλθατε στην αστρολογική μας κοινότητα! αστρολογία στην ελλάδαΕΔΩ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
Register

Αξιόπιστο! Έγκυρο, ΔΩΡΕΑΝ αστρολογικό πρόγραμμα online!

ΔΩΡΕΑΝ γενέθλια ανάλυσή, προσωπικές διελεύσεις, ερωτικές προβλέψεις κάθε μέρα!

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ! Τις βρίσκετε ΜΟΝΟ στο νέο μας site. Πατήστε εδώ
Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Twitter Επικοινωνήστε μαζί μας
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 18
  1. #1

    Σχετικα με το Δωδεκαθεο!

    Εχω μια απορια....... οι πλανητες γιατι εχουν τα ιδια ονοματα με τους θεους του ολυμπου??

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Όνομα:
    cancerian
    Posts
    841

    Re: Σχετικα με το Δωδεκαθεο!

    Quote Originally Posted by libra15 View Post
    Εχω μια απορια....... οι πλανητες γιατι εχουν τα ιδια ονοματα με τους θεους του ολυμπου??
    H ονομασια των πλανητων με ονοματα απο τους 12 θεους του Ολυμπου ηταν μια Βαβυλωνιακη τακτικη την οποια υιοθετησαν και οι Ελληνες.Στην παροδο των χρονων τα ονοματα τους προηλθαν απο την λατινικη ονομασια των πλανητων η οποια παρεμεινει και μεχρι σημερα. Τα ουρανια σωματα θεωρουνταν θεικα δημιουργηματα λογω της υπεροχης τους και της θεσης τους στο πλανητικο συστημα (βλεπε Ηλιος κ Σεληνη και η δυναμικη με την οποια παρουσιαζονται σε ολες σχεδον τις θρησκειες)

  3. #3

    Re: Σχετικα με το Δωδεκαθεο!

    παντως εγω ειχα διαβασει οτι οι πλανητες εχουν αμεση σχεση με τους θεους...κ οτι παλια πριν να φυγουν οι θεοι απο την γη αφησε ο Διας 30000 πνευματα να προσεχουν τον πλανητη.. κ οτι στις 21-12-2012 θα ξανα ερθουν να βαλουν τα πραγματα στην θεση τους.....Οχι ομως οτι θα γινει συντελεια του κοσμου κ τετοια... Ολα αυτα μπορει να ειναι ψεμματα.. ομως ποτε δεν ξερεις... Κ οσον αφορα το Ιησου καποιοι λενε οτι ητανε φακιρης...κ οτι γι' αυτο ηξερε να κανει ολα αυτα τα περιεργα......(οι φακιριδες μεσω του διαλογισμου μπορουνε να ανυψονωνται) κ ο κοσμος τοτε ηταν αρκετα ευκολοπιστος..... Ξερετε καποιο site που να λεει ολη την ιστορια των θεων απο τοτε που υπηρχαν οι τιτανες μεχρι το τελος?? ευχαριστω!

  4. #4
    Join Date
    Sep 2007
    Όνομα:
    Σέβη
    Location
    Π.Φάληρο
    Posts
    242

    Re: Σχετικα με το Δωδεκαθεο!

    Όλα αυτά ασκούν πολύ γοητεία! Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε μέχρι τότε ......

  5. #5

    Re: Σχετικα με το Δωδεκαθεο!

    Καλησπέρα φίλες και φίλοι και καλές γιορτές!



    Libra15 η απορία σου είναι εύλογη.

    Δυστυχώς είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν ότι το Δωδεκάθεο ορίστηκε με βάση τα 12 ζώδια. Και λέω δυστυχώς διότι οι αστρολόγοι μας είτε αγνοούν είτε αδιαφορούν να μιλήσουν για τον αστρολογικό πλούτο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και προτιμούν να αναλώνονται σε ανούσιες καθημερινές προβλέψεις....



    Ο αριθμός 12 ήταν ιερός για τους αρχαίους Έλληνες. Ο Πλάτων είχε δηλώσει, με τα λόγια του Σωκράτη, ότι η δομή του Κόσμου είναι δωδεκαεδρική ενώ αναφέρθηκε και στα περίφημα 5 κανονικά στερεά τα οποία συσχέτισε με τα 5 στοιχεία της Δημιουργίας.



    Το 4εδρο, δηλαδή η Πυραμίδα, αντιστοιχεί στο στοιχείο της Φωτιάς.
    Το 6εδρο, ο Κύβος, αντιστοιχεί στο στοιχείο της Γης.
    Το 8εδρο αντιστοιχεί στο στοιχείο του Αέρα.
    Το 20εδρο αντιστοιχεί στο στοιχείο του Νερού.

    Τέλος, το 12εδρο, σύμφωνα με το μεγάλο φιλόσοφο, αντιστοιχεί στο Πέμπτο στοιχείο, το στοιχείο του Θεού, αυτό το οποίο συμπυκνώνει και τα τέσσερα προηγούμενα. Αυτό το στοιχείο δεν είναι άλλο από τον περίφημο Αιθέρα, τον οποίο ο Αριστοτέλης ονόμασε "Πεμπτουσία" του Κόσμου (δηλαδή η Πέμπτη Ουσία).






    Τόσο μεγάλη ήταν λοιπόν η σημασία που αποδόθηκε από τους Έλληνες σοφούς στον αριθμό 12.


    Όσον αφορά το Δωδεκάθεο επαναλαμβάνω ότι ορίστηκε με βάση τα 12 ζώδια. Κάθε Θεός, λοιπόν, συμβολίζει και από ένα ζώδιο. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορες αντιστοιχίες όμως η σωστή είναι δίχως αμφιβολία η εξής:



    ΚΡΙΟΣ = ΑΘΗΝΑ
    ΤΑΥΡΟΣ = ΗΦΑΙΣΤΟΣ
    ΔΙΔΥΜΟΙ = ΕΡΜΗΣ
    ΚΑΡΚΙΝΟΣ = ΑΡΤΕΜΙΣ
    ΛΕΩΝ = ΑΠΟΛΛΩΝ
    ΠΑΡΘΕΝΟΣ = ΔΗΜΗΤΡΑ
    ΖΥΓΟΣ = ΑΦΡΟΔΙΤΗ
    ΣΚΟΡΠΙΟΣ = ΑΡΗΣ
    ΤΟΞΟΤΗΣ = ΔΙΑΣ
    ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ = ΕΣΤΙΑ
    ΥΔΡΟΧΟΟΣ = ΗΡΑ
    ΙΧΘΕΙΣ = ΠΟΣΕΙΔΩΝ




    Οι περισσότερες αντιστοιχίες είναι προφανείς και αντανακλούν τη φύση του κάθε θεού. Για όποια αντιστοιχία έχετε αντιρρήσεις μπορούμε να τη συζητήσουμε!!

  6. #6
    Join Date
    Jan 2008
    Όνομα:
    Ράνια
    Location
    Αθήνα
    Posts
    1,277

    Re: Σχετικα με το Δωδεκαθεο!

    Χωρίς να θεωρηθεί ότι φέρνω αντίρρηση σε κάτι, θα ήθελα να μου αναλύσεις την αντιστοιχία Ταύρου - Ήφαιστου, πέρα από την ικανότητα δεξιοτεχνίας και την φυσική αντοχή και δύναμη, που είναι ευνόητα. Όμως ακόμα περισσότερο την αντιστοιχία Υδροχόου - Ήρας.

  7. #7

    Re: Σχετικα με το Δωδεκαθεο!

    Στη ροή του λόγου παρέλειψα να αναφέρω ότι στα αρχαία χρόνια δεν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ αστρονομίας και αστρολογίας. Η επιστήμη της αστρονομίας ήταν ενιαία και εκτός από τις τροχιές και κινήσεις των πλανητών ερευνούσε και την επιρροή των πλανητών και των ζωδίων στους ανθρώπους.


    Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει πολύ μεγάλη συσχέτιση μεταξύ των αρχαίων μύθων και των ονομάτων των πλανητών. Για παράδειγμα, ο ταχύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, ο Ερμής, ταυτίστηκε με τον ταχύτατο αγγελιοφόρο των Θεών και πήρε το όνομά του! Παρόμοια, ο μεγαλύτερος και μαγνητικότερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, ο Δίας, ταυτίστηκε με τον ισχυρότατο βασιλιά των Θεών. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι μάλλον ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή ο μυθικός βασιλιάς των θεών ταυτίστηκε με το μεγαλύτερο πλανήτη διότι θεωρώ ότι η πανάρχαια αστρολογική έρευνα προηγήθηκε χρονικά της δημιουργίας των μυθικών αρχετύπων!!


    Libra15 ελπίζω να σε κάλυψα.

  8. #8

    Re: Σχετικα με το Δωδεκαθεο!

    Καλησπέρα Black Moon!


    Ο Κώδικας που έγραψα δεν είναι δική μου ανακάλυψη όμως κατόπιν πολλής σκέψης συμφώνησα 100% μαζί του. Η πλάκα είναι ότι και η δική μου πρώτη απορία αφορούσε τον Ταύρο και τον Ήφαιστο!! Ας τα δούμε λοιπόν ένα-ένα.



    Ας πάρουμε πρώτα τη θεά Ήρα και το ζώδιο του Υδροχόου. Ο Ιάμβλιχος στα "Θεολογούμενα της Αριθμητικής" θεωρεί ότι η Ήρα σχετίζεται με τη «σφαίρα του αέρος». Γράφει χαρακτηριστικά "ονόμαζαν τον (αριθμό) 9 και Ήρα, επειδή η Ήρα, συμβολίζουσα τη σφαίρα του αέρος έχει ταχθεί εις τα γήινα μετά την ογδόη, την ενάτη αυτή σφαίρα. Ονομαζόταν ο 9 και αδελφή του Διός και σύζυγος διότι συνδυάζεται και τρόπον τινά συνεζεύχθη προς τη μονάδα".

    Σύμφωνα δε με τον Κικέρωνα (στο «Περί της φύσης των θεών, ii-26), oι Στωϊκοί φιλόσοφοι έλεγαν ότι η λέξη «Αήρ» είναι αναγραμματισμός του ονόματος «Ήρα», και ότι η θεά προσομοιάζει στον ουρανό και βρίσκεται σε στενή σχέση μαζί του.



    Αρχικά, λοιπόν, βλέπουμε ότι σε στοιχειακό επίπεδο η Ήρα σχετίζεται με τον Αέρα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο Υδροχόος είναι το θεμελιωδέστερο ζώδιο του Αέρα. Όταν λέω θεμελιωδέστερο εννοώ το αρχετυπικό ζώδιο του Αέρα λόγω της μοναδικότητας του κυβερνήτη του. Ο Ερμής για παράδειγμα δεν κυβερνάει μόνο τους αέρινους Διδύμους αλλά και τη γήινη Παρθένο, ενώ η Αφροδίτη δεν κυβερνάει μόνο τον αέρινο Ζυγό αλλά και το γήινο Ταύρο. Ο Ουρανός, όμως, κυβερνά μονάχα τον Υδροχόο, το πλέον διανοητικό και "αέρινο" ζώδιο εκ των τριών.



    Φιλοσοφικά μιλώντας, θεωρώ ότι η σχέση Δία-Ήρα, δηλαδή η σχέση Τοξότη-Υδροχόου, συνθέτει μία τέλεια χημεία (φωτιά-αέρας, μεταβλητό-σταθερό) καθώς το στοιχείο της Φωτιάς –και ειδικά η «κυβερνητική» φύση του Δία- μόνο μέσω του Αέρα μπορεί να επεκταθεί και να γενικευτεί στο Όλον.


    Στην πράξη,βέβαια, η σχέση των δύο θεών μόνο αρμονική δεν ήταν λόγω των συχνών ερωτοτροπιών του Δία και των διαρκών διαφωνιών τους:bigsmile: Αλλά και εδώ, όμως, προβάλλεται το αρχέτυπο της γυναίκας Υδροχόου που επιζητά την ένταση στη σχέση...αυτός είναι, άλλωστε, και ένας βασικός λόγος που αποκλείεται η Ήρα να αντιστοιχεί στο ζώδιο του Ζυγού, όπως γράφεται στο αξιόλογο κατά τ’άλλα περιοδικό ΑΘΗΝΑ-ΥΓΕΙΑ των εκδόσεων Ιδεοθέατρον.



    Ας έρθουμε στον Ήφαιστο. Έχει γραφτεί ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο (ESOTERICA.gr - ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ: Η εξέλιξη μέσα από τον Ζωδιακό Κύκλο" - -= Απόκρυφες Επιστήμες =-) που συσχετίζει το κάθε ζώδιο με μία γενική έννοια. Στον Ταύρο αντιστοιχεί η λέξη «Κατασκευή» διότι το εν λόγω ζώδιο αρέσκεται να λειτουργεί πρακτικά και να «χτίζει» (κάτι που ισχύει βέβαια και για τον Αιγόκερω). Ο Ήφαιστος είναι ο πρωτομάστορας του Ολύμπου διότι αυτός έχτισε τα δώματα των θεών, αυτός έφτιαξε τους κεραυνούς του Δία, αυτός έφτιαξε τα όπλα του Αχιλλέα καθώς και πολλά άλλα πράγματα. Η έννοια της «κατασκευής», λοιπόν, σχετίζεται άμεσα με την εύρωστη, εργατική αλλά και μονολιθική, στατική φύση του Ταύρου.


    Ο θεός Ήφαιστος είναι ένας από τους πιο μυστηριώδεις Ολύμπιους και έχει σίγουρα χθόνιες ρίζες. Διακρινόταν για τη δύσμορφη όψη του και αυτό ίσως να προκαλεί μία απορία: «Πώς γίνεται ο θεός που αντιστοιχεί στον Ταύρο, ενός από τα ομορφότερα ζώδια, να είναι τόσο άσχημος?». Εάν, όμως, παρατηρήσουμε τον Ταύρο λίγο καλύτερα θα δούμε ότι η γοητεία του δεν έχει να κάνει τόσο με την εμφάνιση όσο με το γήινο αισθησιασμό του. Κατά τον Όμηρο, η σύζυγος του Ηφαίστου ήταν η Χάρις, ενώ κατά τον Ησίοδο ήταν η Αγλαϊα, η νεοτέρα των Χαρίτων, διότι «αυτές είναι οι φυσικοί σύντροφοι ενός θεού του οποίου τα έργα έχουν τόση λεπτότητα και καλαισθησία!» (εγκυκλοπαίδεια Ήλιος). Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η γνωστότερη σύζυγος του Ηφαίστου ήταν η ίδια η θεά Αφροδίτη. Πίσω λοιπόν από την αστεία εικόνα του δύσμορφου και καρβουνιασμένου τεχνίτη Ηφαίστου βλέπουμε μία θεότητα που έλκει τις ομορφότερες καλλονές του ελληνικού πανθέου λόγω της γήινα μαγνητικής φύσης του αλλά και λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς του έργου του (η καλαισθησία του Ταύρου είναι παροιμιώδης!).

  9. #9

    Re: Σχετικα με το Δωδεκαθεο!

    Quote Originally Posted by cancerian View Post
    H ονομασια των πλανητων με ονοματα απο τους 12 θεους του Ολυμπου ηταν μια Βαβυλωνιακη τακτικη την οποια υιοθετησαν και οι Ελληνες.Στην παροδο των χρονων τα ονοματα τους προηλθαν απο την λατινικη ονομασια των πλανητων η οποια παρεμεινει και μεχρι σημερα. Τα ουρανια σωματα θεωρουνταν θεικα δημιουργηματα λογω της υπεροχης τους και της θεσης τους στο πλανητικο συστημα (βλεπε Ηλιος κ Σεληνη και η δυναμικη με την οποια παρουσιαζονται σε ολες σχεδον τις θρησκειες)
    Εγώ διατηρώ κάποιες (ισχυρές) επιφυλάξεις, για το αν ήταν βαβυλωνιακή τακτική αρχικώς. Όσον αφορά δε την λατινική ονομασία, είναι πασιφανές και πανδήμως αποδεκτό ότι οι Λατίνοι υιοθετήσαν όχι μόνο τη βάση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και ουσιαστικά τον ελληνικό πολιτισμό (το ούνα φάτσα ούνα ράτσα έχει βαθιές ρίζες, πολύ πιο παλιές από ό,τι πιστεύουμε :toung: )
    Ένα πολύ καλό άρθρο υπάρχει εδώ: http://www.myhoroscope.gr/35-%DC%F1%...%DC%E4%E1.html
    και κυρίως εδώ: http://www.myhoroscope.gr/35-%DC%F1%...%DF%E1%F2.html
    όπου νομίζω ότι υπάρχουν στοιχεία ικανά να δημιουργήσουν σκέψεις σχετικά με την αποδιδόμενη στους βαβυλώνιους πατρότητα της αστρολογικής-αστρονομικής επιστήμης.


    Quote Originally Posted by Κώστας View Post
    Στη ροή του λόγου παρέλειψα να αναφέρω ότι στα αρχαία χρόνια δεν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ αστρονομίας και αστρολογίας. Η επιστήμη της αστρονομίας ήταν ενιαία και εκτός από τις τροχιές και κινήσεις των πλανητών ερευνούσε και την επιρροή των πλανητών και των ζωδίων στους ανθρώπους.
    Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει πολύ μεγάλη συσχέτιση μεταξύ των αρχαίων μύθων και των ονομάτων των πλανητών. Για παράδειγμα, ο ταχύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, ο Ερμής, ταυτίστηκε με τον ταχύτατο αγγελιοφόρο των Θεών και πήρε το όνομά του! Παρόμοια, ο μεγαλύτερος και μαγνητικότερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, ο Δίας, ταυτίστηκε με τον ισχυρότατο βασιλιά των Θεών. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι μάλλον ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή ο μυθικός βασιλιάς των θεών ταυτίστηκε με το μεγαλύτερο πλανήτη διότι θεωρώ ότι η πανάρχαια αστρολογική έρευνα προηγήθηκε χρονικά της δημιουργίας των μυθικών αρχετύπων!!
    Libra15 ελπίζω να σε κάλυψα.
    Τώρα, όσον αφορά την ονομασία και την αντιστοίχιση πλανητών-θεών, έχω την εντύπωση ότι δεν δοθήκανε ονόματα θεών στους πλανήτες απλώς και μόνον επειδή οι πλανήτες ήταν οι θεοί οι ίδιοι-τουλάχιστον αρχικά.
    Η λέξη "θεός" προέρχεται από το ρήμα "θέομαι", το οποίο, αν θυμάμαι καλά, έχει την έννοια του "κινούμαι γρήγορα", "τρέχω". Ακόμα και η λέξη "πλανήτης" έχει παραπλήσια σημασία και ρίζα: πλανώ-ιέμαι-ώμαι= (και) περιφέρομαι εδώ κι εκεί, από τόπο σε τόπο, περι-πλανιέμαι. Και έτσι η έννοια της "θέωσης", το να γίνουμε και εμείς θεοί δλδ, προέρχεται από την άποψη ότι πρέπει να κινηθούμε και να καταλήξουμε να γίνουμε "φως" (γιατί και οι "θεοί" ήταν "φωτεινοί" και κινούνταν) και να ενσωματωθούμε στο απολλώνιο φως -το υπέρτατο.

    Όσον αφορά τώρα τον αριθμό 12 που αναφέρεται πιο πάνω, πέρα από την ιερότητα που αποδίδεται στα μαθηματικά και την γεωμετρία, υπήρχαν και πρακτικές διαστάσεις: Αστρολογία για όλους - View Single Post - Περί Πλανητών
    Επίκαιρον
    Κεσάτια!
    Πάγιον
    Η αστρολογία είναι πολύ σημαντικό πράγμα, για να το αφήσουμε στα χέρια αυτών που δηλώνουν "επαγγελματίες" αστρολόγοι.

  10. #10

    Re: Σχετικα με το Δωδεκαθεο!

    Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιοί παρατήρησαν πρώτοι τον έναστρο ουρανό, πάντως το όνομα των Βαβυλώνιων είναι ένα ενδεχόμενο.


    Το μόνο σίγουρο, όπως λες και εσύ Μητσάκο, είναι ότι οι Λατίνοι αντέγραψαν στα πάντα τους Έλληνες. Ο φίλος cancerian μάλλον μπερδεύτηκε και έγραψε το αντίστροφο.




    Η ετυμολογική συσχέτιση που κάνεις μεταξύ θεών-πλανητών είναι σωστή. Ο Πλάτων στον "Κρατύλο" γράφει ότι το όνομα "θεός" προκύπτει από το "θέω", δηλαδή κινούμαι γρήγορα. Γράφει χαρακτηριστικά ότι οι θεοί των πρώτων Ελλήνων ήταν ο Ήλιος, η Σελήνη και τα λοιπά ουράνια σώματα τα οποία θεοποίησαν: "και επειδή έβλεπαν ότι αυτά (τα ουράνια σώματα) συνεχώς κινούνταν και έτρεχαν , τα ονόμασαν, λόγω αυτής ακριβώς της φύσης του "θειν" (ταχείας κίνησης), θεούς".


    Αυτός είναι και ο λόγος που ανέφερα σε προηγούμενο μήνυμα ότι η αστρονομική παρατήρηση οδήγησε στη μυθοπλασία και ονοματοδοσία των θεών.

 

 
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Διαφήμιση
ads from google
Χορηγός
google ads