Η αέναη κίνηση της σκέψης που ταξιδεύει στα σκοτεινά βάθη και επιστρέφει ξανά, συνδέοντας τα θεϊκά με τα ανθρώπινα, το μέλλον με το παρελθόν, τον Ήλιο με την Σελήνη, τον Μεγάλο Σοφό με την Μεγάλη Μητέρα… Απεικονίζεται ανδρόγυνος, αρσενικό και θηλυκό ταυτόχρονα. Είναι ο θεός που γεφυρώνει τα αντίθετα. Ο υδράργυρος των αλχημιστών.

Ο Ερμής θεωρείται από πολλούς μελετητές ως ο πιο συμπαθής, ασταθής, συγκεχυμένος και περίπλοκος από όλους τους θεούς της μυθολογίας. Βέβαια, μια τέτοια περιγραφή δεν προκαλεί έκπληξη, αρκεί αναλογιστεί κανείς πως ο Ερμής ήταν ο θεός της ανθρώπινης σκέψης, η οποία παρουσιάζει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών, προστάτης των οδοιπόρων, των εμπόρων(κερδώος), της μαντείας, εμπνευστής του αλφαβήτου και ψυχοπομπός. Μεσολαβεί μεταξύ των κόσμων μεταφέροντας τις ψυχές όπως μεσολαβεί μεταξύ των επιπέδων μεταφέροντας ιδέες. Είναι ανάμεσα στους θεούς και στους ανθρώπους, ανάμεσα στους ανθρώπους, μεταξύ τους, με την μορφή των ιδεών, των χρημάτων, της επικοινωνίας κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αστρονομικά ο Ερμής είναι ο πιο κοντινός προς τον Ήλιο πλανήτης και δεν απομακρύνεται απ΄ αυτόν περισσότερο από 28 μοίρες.

Αστρολογικά συμβολίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και επικοινωνούμε. Κυβερνάει την λογική, την εγκεφαλική και πνευματική ικανότητα, την νοημοσύνη, την δεξιοτεχνία, την ικανότητα αξιολόγησης των καταστάσεων, τον λόγο. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα συστήματα επικοινωνίας. Την ετοιμότητα των αντανακλαστικών και την φυσική κίνηση (βάδισμα, μορφασμούς, χειρονομίες).Έχει να κάνει με ταξίδια (ιδιαίτερα τα σύντομα και κοντινά) και με ό,τι έχει σχέση με τα μέσα μεταφοράς. Δείχνει τους αδελφούς και αδελφές, τα νεαρά άτομα, του μαθητές, το γράψιμο, τα γράμματα και τις ταχυδρομήσεις, το εμπόριο.

Η ανάδρομη κίνηση του Ερμή επηρεάζει τα ζώδια περισσότερο από κάθε άλλη ανάδρομη πορεία οποιουδήποτε πλανήτη. Συμβαίνει τρεις φορές τον χρόνο και διαρκεί περίπου 20-25 μέρες.
Ο Ερμής είναι ένας πλανήτης που σχετίζεται άμεσα με την καθημερινή μας ζωή και γιΆ αυτό η ανάδρομη κίνησή του προκαλεί αναστάτωση. Παρουσιάζονται προβλήματα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις κάμερες, τα φαξ, τις τηλεφωνικές συσκευές και γενικότερα στη μετάδοση μηνυμάτων. ¶λλες επιπλοκές που προκύπτουν συνήθως αφορούν λάθη στο ταχυδρομείο, σε γράμματα και μηνύματα που δεν φτάνουν ποτέ και σε υπογραφές συμβολαίων και συμφωνιών.
Αρκετές παρεξηγήσεις και παρανοήσεις μπορούν να αναστατώσουν τα σχέδια και να καθυστερήσουν ή και να ματαιωθούν μετακινήσεις.

Ο ανάδρομος Ερμής δεν προκαλεί μόνο προβλήματα. Σηματοδοτεί μια περίοδο ανάπαυλας, στοχασμού και προβληματισμού. Μας δίνει την ευκαιρία να στραφούμε προς τον εσωτερικό μας κόσμο και με ηρεμία και καθαρό μυαλό να σκεφτούμε τα σφάλματα του παρελθόντος. Η γνώση γίνεται πιο εσωτερική και η αντίληψη πιο διαισθητική. Είναι περίοδος κατά την οποία ο ατομικός νους μπορεί πιο εύκολα να συνδεθεί με τον Συμπαντικό Νου και να αντλεί ιδέες. Είναι εξαιρετικά καλή περίοδος για πνευματική εργασία.
Στην καθημερινότητα μπορεί να συναντήσουμε κάποιον φίλο από τα παλιά, να βρούμε κάτι που είχαμε χάσει, να συμφιλιωθούμε με ανθρώπους που οι σχέσεις μας είχαν διαταραχθεί.

Στις 3 Μαΐου ο Ερμής έκανε την είσοδό του στους Διδύμους, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 10 Ιουλίου. Συνήθως μένει σε κάθε ζώδιο 20 μέρες, η τροχιά του όμως τώρα στους Διδύμους θα διαρκέσει 69 ημέρες λόγω της ανάδρομης φοράς του από τις 26 Μαΐου μέχρι τις 19 Ιουνίου.
Σε θέση κυριαρχίας ο ανάδρομος Ερμής στους Διδύμους δημιουργεί εμπόδια στην καθημερινή ζωή λόγω εκνευρισμών και ασυνεννοησίας. Αυτό πρέπει να το προσέξουν ιδιαίτερα οι μαθητές γιατί το φαινόμενο καλύπτει την περίοδο των εξετάσεων. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνουν λάθη στα θέματα από την μεριά των εξεταστών αλλά και οι μαθητές να μην τα καταλάβουν και να είναι εκτός θέματος. Οι επικοινωνίες και οι μεταφορές είναι οι τομείς που κυρίως πλήττονται από την ανάδρομη κίνηση του Ερμή στους Δίδυμους.

Στο ζώδιο των Διδύμων σε αρμονική όψη με τους Δεσμούς της Σελήνης και την σύνοδο Χείρωνα – Ποσειδώνα, ο Ερμής μας βοηθά να στραφούμε στο παρελθόν και με διαύγεια νου να ερευνήσουμε τι μας πλήγωσε, τι δέσμευσε την ταυτότητά μας στη σχέση μας με έναν άλλο άνθρωπο ή σε μια κοινωνική ομάδα. Μας βοηθά να συλλάβουμε την έννοια της απρόσωπης αγάπης. Να αγαπάμε χωρίς να δεσμεύουμε ή να δεσμευόμαστε.
Η συμμετοχή της Σελήνης στον Υδροχόο –την ημέρα που γυρίζει ανάδρομος- συνηγορεί στην συναισθηματική ανεξαρτησία, τον ανθρωπισμό και την καλοσύνη, κάνοντας το μυαλό μας οξυδερκές, διαισθητικό, λογικό. Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζουμε το καρμικό μας μονοπάτι βάζοντας στόχο ένα συλλογικό ιδανικό.

Σε ένα πιο καθημερινό επίπεδο, η εναρμόνιση του ανάδρομου Ερμή με τους επίσης ανάδρομους Ποσειδώνα-Χείρωνα μπορεί μέσα από την γοητεία του λόγου να φέρει ψευδαισθήσεις, απογοήτευση και πληγές. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί την ίδια περίοδο το τετράγωνο με τον Ουρανό στους Ιχθείς διασπά την προσοχή, μειώνει την σωστή κρίση και δημιουργεί νευρικότητα. Οι μαθητές και οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.
Στις 7 Ιουνίου η σύνοδος του Ερμή με τον Ήλιο και την Αφροδίτη μάς καλεί να μην σταθούμε σε αισθήματα ματαιοδοξίας και έπαρσης αλλά με συμπάθεια και ευσπλαχνία να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε αυτούς που αγαπάμε αλλά κυρίως αυτούς που μας πλήγωσαν. Πέρα από αυτό όμως είναι μία μάλλον χαρούμενη όψη που ευνοεί την κοινωνικότητα και τα καλλιτεχνικά γεγονότα, αρκεί οφείλω να τονίσω, να μην δείξουμε αλαζονεία και παρασυρθούμε από ψευδαισθήσεις. Ας δούμε πώς θα επηρεάσει ο ανάδρομος Ερμής κάθε ζώδιο.


ΚΡΙΟΣ
Η διέλευση του ανάδρομου Ερμή θα επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή και την επικοινωνιακή σας δράση. Ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις σε προγραμματισμένα ταξίδια, απώλειες σε μηνύματα και αναβολές . Θα πρέπει να προσέχετε κατά την διάρκεια της οδήγησης και οι μαθητές θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για να είναι συγκεντρωμένοι. Είναι ευκαιρία να αναθερμάνετε τις σχέσεις σας με άτομα που ζουν στο κοντινό σας περιβάλλον.


ΤΑΥΡΟΣ
Την περίοδο της ανάδρομης πορείας του Ερμή αποφύγετε να κάνετε έξοδα γιατί είναι εύκολο να παρασυρθείτε σε σπατάλες. Πιθανόν να προκύψουν ανατροπές και απρόβλεπτα έξοδα. Θα ήταν καλό να αναβάλλετε την υπογραφή συμβολαίων και άλλων εγγράφων. Αποφύγετε την διεύρυνση της επιχειρηματικής σας δράσης, μπορεί να έχετε απώλειες. Αν έχετε σκοπό να πάρετε δάνειο, καλό είναι να το αναβάλλετε για μετά τις 19 Ιουνίου.


ΔΙΔΥΜΟΙ
Ο κυβερνήτης σας ο Ερμής κινείται ανάδρομα στο δικό σας ζώδιο, με αποτέλεσμα η επικοινωνιακή σας δεινότητα να συναντά εμπόδια. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που χειρίζεστε τον λόγο. ¶λλα θα θέλετε να πείτε και άλλα θα λέτε, η δυσκολία συνεννόησης προκαλεί νεύρα. Ίσως να υποστείτε μια μίνι κρίση ταυτότητας, καλό θα ήταν να αφήσετε τις εξωτερικές εντυπώσεις και να προσπαθήσετε να δείτε βαθύτερα.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Αυτή η ανάδρομη κίνηση του Ερμή επηρεάζει το υποσυνείδητό σας. Ίσως να θελήσετε να απομονωθείτε για λίγο εξαιτίας μιας φοβίας ή για κάποιους αόριστους λόγους. Καλό είναι να αποφύγετε να εμπλακείτε σε μυστικές επαφές, συμφωνίες, γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα με συγγενείς και συνεργάτες. Η μακρά παραμονή του ¶ρη στον Καρκίνο σας έχει κουράσει. Τώρα είναι ευκαιρία να ανασυντάξετε τις σκέψεις σας, μετά απΆ όσα χρήσιμα ή άχρηστα βιώσατε.


ΛΕΩΝ
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται την περίοδο αυτή στις φιλικές σας σχέσεις. Η επικοινωνία με τους φίλους σας μπορεί να είναι προβληματική και να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Με τον ¶ρη στον πρώτο σας οίκο θα έχετε την τάση να εκφράζεστε παρορμητικά χωρίς να σκέφτεστε πρώτα. Ίσως χρειαστεί να δαπανήσετε κάποια χρήματα για να βοηθήσετε κάποιους ή για κάποιο σεμινάριο . Πιθανόν να υπάρξει ανατροπή σχεδίων που έχουν σχέση με την κοινωνική σας ζωή.


ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Με την ανάδρομη πορεία του Ερμή στο Μεσουράνημά σας ίσως δημιουργηθούν προβλήματα στις επαγγελματικές σας σχέσεις λόγω ασυνεννοησίας και εκνευρισμού. Θα πρέπει να είστε προσεχτικοί στα λόγια και στη γενικότερη συμπεριφορά σας. Ίσως να νιώσετε ότι οι προσπάθειές σας δεν αποδίδουν. Μπορεί να περιμένετε επαγγελματική άνοδο και να υπάρχει καθυστέρηση. Θα πρέπει να δείξετε υπομονή. Θα έχετε όμως την ευκαιρία να αναθεωρήσετε τους στόχους σας και τις φιλοδοξίες σας.


ΖΥΓΟΣ
Μπορεί να υπάρξουν εμπόδια και καθυστερήσεις σε σπουδές, νομικές υποθέσεις, πνευματικές εργασίες και μακρινά ταξίδια. Αν εμπλέκεστε σε νομικές υποθέσεις καλό θα ήταν να τις αναβάλλετε. Αν είστε σπουδαστές ή κάνετε πνευματική εργασία, μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι κόποι σας δεν αποδίδουν. Εργαστείτε με υπομονή και συγκέντρωση. Έχετε την ευκαιρία να σκεφτείτε και να αναθεωρήσετε τις αξίες, την ηθική και τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις.


ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Ο ανάδρομος Ερμής στους Διδύμους σας προκαλεί προβληματισμό σε συναισθηματικά- ερωτικά θέματα. Ίσως εμφανιστεί κάποιο αγαπημένο πρόσωπο από παλιά και επανέλθει στην μνήμη σας το παρελθόν. Επίσης θα επηρεαστεί οτιδήποτε έχει να κάνει με οικονομικά θέματα που έχουν σχέση με άλλους (εφορίες, δάνεια, ασφάλειες, χρήματα του συντρόφου) και με θέματα κληρονομικά. Πρέπει να είστε προσεχτικοί στις οικονομικές σας συναλλαγές. Ίσως έχετε καθυστερήσεις ή και απώλειες χρημάτων.


ΤΟΞΟΤΗΣ
Ο ανάδρομος Ερμής καθώς θα κινείται απέναντι από το ζώδιό σας θα επηρεάσει τις σχέσεις με τον ερωτικό σύντροφο ή τους συνεργάτες σας. Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ σας και να δημιουργηθούν παρανοήσεις, παρεξηγήσεις και εντάσεις. Θα πρέπει να δείξετε υπομονή και να ακούτε και τις γνώμες των άλλων. Αν ασχοληθείτε με ταξίδια στο εξωτερικό, για διακοπές ή σπουδές, με πνευματικές εργασίες ή με νομικές υποθέσεις, θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί.


ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η ανάδρομη πορεία του Ερμή καθυστερεί τα εργασιακά θέματα σας. Πιθανόν να υπάρξουν παρεξηγήσεις, λάθη ή και βλάβες στα τεχνικά μέσα. Θα σας απασχολήσουν οικονομικά θέματα. Επειδή πρόκειται για μια αρκετά δραστήρια εποχή σε ζητήματα καθημερινότητας ίσως νιώσετε άγχος και οργανική κατάπτωση. Πρέπει να χαλαρώσετε και να μεταθέσετε κάποιες δουλειές για αργότερα. Αλλά με ό,τι ασχοληθείτε, καλό είναι να το ελέγχετε δύο φορές.


ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Με τον πλανήτη της επικοινωνίας να κινείται ανάδρομα στον πέμπτο οίκο σας, ο τομέας των συναισθηματικών αγγίζεται άμεσα. Υπάρχει περίπτωση να έχετε διαφωνίες με τον-την σύντροφό σας ή να μετανιώσετε για αποφάσεις που έχετε πάρει. Μπορεί να επικρατεί μέσα σας σύγχυση σχετικά με τα πραγματικά σας συναισθήματα. Οι γονείς θα πρέπει να έχετε υπομονή με τα παιδιά σας. Χρειάζεται να δείξετε προσοχή στα οικονομικά σας. Αποφύγετε τα τυχερά παιγνίδια.


ΙΧΘΕΙΣ
Ο ανάδρομος Ερμής στους Διδύμους σε σας επηρεάζει άμεσα το σπίτι, την οικογένεια και την ακίνητη περιουσία. Θα κάνετε πολλές συζητήσεις γύρω από αυτά τα θέματα, αλλά μην πάρετε τώρα οριστικές αποφάσεις. Ίσως αλλάξετε ριζικά απόψεις για ζητήματα που είναι πιο άμεσα συνδεδεμένα με τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Μέσα από την διαδικασία της ενδοσκόπησης ίσως ξυπνήσει το παρελθόν, κάνοντάς σας να περάσετε ώρες νοσταλγώντας ευχάριστες στιγμές ή αντίθετα να κάνετε απαισιόδοξες σκέψεις.