Μπορεί ένα όραμα να εμπνεύσει μία ολόκληρη γενιά; Και βέβαια μπορεί. Το έχουμε δει κατ' επανάληψη στην ιστορία.
Αυτές τις μέρες έχουμε την 40ή επέτειο από την ιστορική εξέγερση του Μάη του 1968, η οποία ενέπνευσε πολλά κινήματα στην Ευρώπη και στην Αμερική, σε ένα κλίμα γενικής αμφισβήτησης και προσπάθειας ανατροπής κατεστημένων. Γιατί στην Γαλλία του ΜΑΗ του 1968 μέσα από τα οδοφράγματα, τις "επικές" συγκρούσεις των φοιτητών με τις δυνάμεις καταστολής, τις καταλήψεις λυκείων, πανεπιστημίων, εργοστασίων, έγινε μια προσπάθεια να μεταλλαχτεί η σύγχρονη κοινωνία ώστε να γίνει πραγματικά συμμετοχική, απελευθερωμένη από κάθε λογική, οποιασδήποτε εξουσίας.

Όταν οι νέοι επαναστατούν… αναζητώντας το όραμα!

Για την ιστορία:
Ο όρος Μάης του '68 (γνωστός και ως Γαλλικός Μάης) περιγράφει την πολιτική και κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στη Γαλλία ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του ιδίου έτους, πηγαίνοντας στην πρώτη μεγάλη κινητοποίηση τον Μάρτιο στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ στα προάστια του Παρισιού και φθάνοντας στο ζενίθ με την κατάληψη της Σορβόννης (του πιο παλιού και πιο συντηρητικού Πανεπιστημίου της χώρας) κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου-Ιουνίου του 1968. Τα γεγονότα ξεκίνησαν από κινητοποιήσεις των Γάλλων μαθητών και φοιτητών, επεκτάθηκαν με γενική απεργία των Γάλλων εργατών και τελικά οδήγησαν σε πολιτική και κοινωνική κρίση, που άρχισε να παίρνει διαστάσεις επανάστασης και οδήγησε στη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη εκλογών από τον τότε πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκωλ.

Μερικοί φιλόσοφοι και ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι η εξέγερση ήταν το σημαντικότερο επαναστατικό γεγονός του 20ού αιώνα, επειδή δεν πραγματοποιήθηκε από μεμονωμένο πλήθος, όπως οι εργαζόμενοι ή οι φυλετικές μειονότητες, αλλά ήταν μια παλλαϊκή εξέγερση, άνευ φυλετικών, πολιτιστικών, ηλικιακών και κοινωνικών διακρίσεων.
¶ρχισε ως σειρά απεργιών και καταλήψεων, που ξέσπασαν σε διάφορα πανεπιστήμια και γυμνάσια στο Παρίσι, μετά από τη διαμάχη με τους διοικητές των πανεπιστημίων και την αστυνομία. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του Σαρλ Ντε Γκωλ να λύσει τις απεργίες με τη δράση της αστυνομίας κατάφεραν μόνο να οξύνουν την κατάσταση περαιτέρω, οδηγώντας σε οδομαχίες με την αστυνομία στο Quartier Latin.


Ακολούθησε γενική απεργία από τους σπουδαστές και απεργίες σε όλη τη Γαλλία από δέκα εκατομμύρια Γάλλους εργαζομένους, κατά προσέγγιση δύο τρίτα του γαλλικού εργατικού δυναμικού. Κατά συνέπεια, ο Σαρλ Ντε Γκωλ διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε νέες κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 23 Ιουνίου 1968.
Η κυβέρνηση βρέθηκε υπό κατάρρευση, αλλά ο επαναστατικός αναβρασμός έπαψε να υπάρχει σχεδόν τόσο γρήγορα όσο προέκυψε. Ο Ντε Γκωλ διέταξε τους εργαζομένους να επιστρέψουν στην εργασία τους, απειλώντας να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις εργασίες τους, ωθημένοι από την Confédération Générale du Travail (κάτι σαν την ΓΣΕΕ) και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που είχε καταδικάσει την εξέγερση (μετά από σύγκρουση με διάφορες αριστερές δυνάμεις) και δεν συμμετείχε. Όταν τελικά πραγματοποιήθηκαν εκλογές τον Ιούνιο, το κόμμα του Ντε Γκωλ προέκυψε ακόμα ισχυρότερο από πριν (!).

Τα γεγονότα μπορεί να κατέληξαν σε πολιτική αποτυχία, αλλά είχαν τεράστιες κοινωνικές συνέπειες: ο όρος Μάης του '68 έγινε συνώνυμο με την αλλαγή των κοινωνικών αξιών. Στη Γαλλία, θεωρείται ως σημείο-σταθμός για τη μετάβαση από το συντηρητισμό (θρησκεία, πατριωτισμός, σεβασμός στην εξουσία) στις φιλελεύθερες ιδέες (ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, σεξουαλική απελευθέρωση).
Στην Ευρώπη, αποτέλεσαν έμπνευση για παρόμοιους κοινωνικούς αγώνες, αλλά και αφορμή για ρήξη ορισμένων κομματιών του σοσιαλιστικού κινήματος με τα παραδοσιακά κομμουνιστικά κόμματα. Η χρονιά εκείνη ήταν χρονιά δυναμικών κινητοποιήσεων σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη του δυτικού και του ανατολικού μπλοκ, αλλά και στις ΗΠΑ.

Μπορεί ο καθένας να δώσει την προσωπική του ερμηνεία στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν ολόκληρες γενιές. Εκείνο που μετρά ήταν το πάθος για να έρθει «η φαντασία στην εξουσία» όπως γράφτηκε στα συνθήματα και η σύγχυση που επικράτησε σε πολλά επίπεδα. Οι προοδευτικές δυνάμεις διασπάστηκαν (φυσικά είναι μέθοδος της εκάστοτε εξουσίας το «διαίρει και βασίλευε» ) και επικράτησε σύγχυση στις ιδέες της εξέγερσης, την οποία και εκμεταλλεύτηκε το καθεστώς Ντε Γκωλ. Ενδιαφέρον έχει η άποψη του Μεξικανού ποιητή Octavio Paz ότι τα γεγονότα εκείνου του Μάη αποτελούσαν ΅το θέαμα, τη φιέστα της επανάστασηςΆ ή ΅[μία] φιέστα προς τιμήν της επανάστασηςΆ, και ότι στο γαλλικό Μάη του Ά68 ΅η τελετή ήταν πραγματική, αλλά η επικληθείσα θεότητα ήταν ένα φάντασμα.Ά

Αστρολογικά, ως ωροσκόπιο γεγονότος:

Αν και η ιστορία της εξέγερσης ξεκίνησε με μεμονωμένα επεισόδια που αυξάνονταν από τις 8 Ιανουαρίου, έχουμε την ένταση τον Μάρτιο με την κατάληψη του προοδευτικού Πανεπιστημίου της Ναντέρ και το αποκορύφωμα με την κατάληψη του πιο συντηρητικού και άκαμπτου Πανεπιστημίου, της ιστορικής Σορβόννης.

Το ωροσκόπιο είναι υπολογισμένο για τη στιγμή της πρώτης οργανωμένης επίθεσης της αστυνομίας μαζικά κατά των εξεγερμένων φοιτητών στη Σορβόννη. Παρά την υπόσχεση για ομαλή αποχώρηση, η αστυνομία συλλαμβάνει μέσα σε λίγη ώρα 600 παιδιά και χάνεται κάθε έλεγχος. Θύματα, εκτός των εξεγερμένων, απλοί πολίτες, περαστικοί, ακόμη και ηλικιωμένοι…


Εξετάζοντας τον χάρτη βλέπουμε πως:

  • Ο ωροσκόπος είναι στην τελευταία μοίρα των μεταβλητών ζωδίων και η ακμή του 10ου είναι σχεδόν στην τελευταία μοίρα των μεταβλητών. Οι μοίρες αυτές είναι αναιρετικές, εξαιρετικά ευαίσθητες και ευάλωτες σε ανατροπές, αφού βρίσκονται ένα βήμα πριν την 0ο των παρορμητικών κρίσιμη μοίρα αλλαγής. Εκείνη την περίοδο με τον άδικο πόλεμο στο Βιετνάμ, τις βόμβες Ναπάλμ και την απειλή της Φύσης για πολλούς λόγους, ξεκίνησε η ανάγκη για τα πρώτα οικολογικά κινήματα (Παρθένος –η ανάγκη για μία πιο λιτή και φυσική ζωή)
  • Στον 12ο οίκο του γεγονότος βρίσκεται ο Πλούτωνας με τον Ουρανό, ένα καζάνι που βράζει, ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Λειτουργεί ως υπόγεια δύναμη και βρίσκει διέξοδο από τις θετικές όψεις, το εξάγωνο προς τον Ποσειδώνα (το ιδανικό και το όραμα)στους δρόμους (3ος οίκος) και το τρίγωνο προς τον Ερμή (νεολαία) και τον ¶ρη (μαχητική δράση) στην ακμή του 9ου (ανώτερη εκπαίδευση, αλλά και φιλοσοφία ζωής).
  • Η σύνοδος του Ουρανού με τον Πλούτωνα (ανάγκη για κατάλυση εξουσίας) βρίσκει σύμφωνο τον λαό και συγκινεί το λαϊκό αίσθημα να πάρει ενεργό μέρος (εξάγωνο προς τη Σελήνη στον 10ο) επιδιώκοντας μία αλλαγή στην εξουσία (η Σελήνη φέρνει αλλαγές και διακυμάνσεις) αλλά και να φέρει τον λαό στην εξουσία.
  • Όλοι σχεδόν οι πλανήτες βρίσκονται άνω του ορίζοντα, επομένως το γεγονός έχει να προσφέρει ένα κοινωνικό μήνυμα.
  • Ο Ποσειδώνας είναι ο μόνος πλανήτης κάτω του ορίζοντα, στον 3ο οίκο, φέρνοντας ένα λόγο γεμάτο οράματα, αριστερές ιδέες και συγκεχυμένες ιδέες. Οι στόχοι όμως ήταν υπερβολικοί ή η αισιοδοξία δεν επέτρεψε μία ευθυκρισία (τετράγωνο του Δία προς τον Ποσειδώνα).
    Το τρίγωνο προς τη Σελήνη, δίνει στον λαό την έμπνευση να απευθυνθεί ευσυγκίνητος (στον Καρκίνο) προς την εξουσία (10ος). Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί, επειδή αν και δυνατή ως προς το ζώδιο η Σελήνη, είναι ένα σώμα που αλλάζει εύκολα και βρίσκεται σε αδυναμία ως προς τον οίκο. Το εξάγωνο με τον Πλούτωνα και τον Ουρανό, επειδή είναι στον 12ο οίκο, μπορεί να δείχνει πως ο λαός διευκολύνθηκε να εξεγερθεί από κάποιες συνωμοτικές ή υπόγειες δυνάμεις που ήθελαν να επωφεληθούν από τα ιδανικά της εποχής. Πράγματι αυτές –επί της ουσίας- κατέλυσαν την εξέγερση, αντί να τη στηρίξουν ως το τέλος.
  • Ωστόσο η μάχη γίνεται ξεκινώντας από τους χώρους των σχολείων και κυρίως την ημέρα αυτή, στο Πανεπιστήμιο. Ο ¶ρης με τον Ερμή στον 9ο σε διάμετρο με τον Ποσειδώνα. Μία εμπνευσμένη κίνηση δράσης και αντίδρασης των νέων, αλλά με τον ¶ρη στον σταθερό αστέρα Αλγκόλ, βλέπουμε πως είναι καταδικασμένη. Φυσικά μόνο ένας αστέρας δεν δίνει την εικόνα της αποτυχίας, καθώς πάνω απΆ όλα ο Ποσειδώνας είναι σε αντίθεση και βλέπουμε την δράση να μην είναι ξεκάθαρη και σαφής ως προς τις ιδέες της. Οι νέοι μάχονται καθώς ονειρεύονται «την φαντασία στην εξουσία». Το σύνθημα είναι ακριβώς αυτή η όψη, όπως και ένα άλλο που είχε επικρατήσει «ας είμαστε ρεαλιστές, ας αναζητήσουμε το αδύνατο!».
  • Ο Κρόνος σε σύνοδο με τον Β. Δεσμό δίνει σαφώς ένα μήνυμα καρμικής εμπειρίας και ώθησης για μία νέα κατάσταση πιο ώριμη ή πιο ξεκάθαρη, που θα έρθει όμως αργότερα (150ο από τη σύνοδο του Πλούτωνα με τον Ουρανό) και με επίπονο τρόπο. Ενδεχομένως είναι και η πικρία ή η μοναξιά της αποτυχίας μετά από καιρό. Δείχνει επίσης της διάβρωση της επαναστατικής τάσης από κέντρα εξουσίας (Κρόνος) αλλά και την έλλειψη ωριμότητας για να γίνει ουσιαστική μία τέτοια εξέγερση.
  • Ενδιαφέρον έχει και η αντισκιά του ωροσκόπου σε σύνοδο με τον Χείρωνα. Γεγονός που τραυματίζει ενώ μπορεί να θεραπεύσει κάποιες ανάγκες.
  • Το σκληρό μεσοδιάστημα ¶ρη/Κρόνου που δηλώνει επιθετικότητα και θάνατο καταστάσεων, είναι στις 7ο Ταύρου 41Ά και σε σύνοδο με την αντισκιά του Δία. Προσθέτει δυναμικότητα στην ενέργεια και δίνει αισιοδοξία σε όσους μάχονται για να επιβληθούν.
  • Ο Κένταυρος Νέσσος σε σύνοδο με τη Μαύρη Σελήνη στον 9ο οίκο, δηλητηριάζει όμως το πάθος για τα ιδανικά και σκοτεινιάζει την φοιτητική δράση.
  • Ο Κένταυρος Φώλος σε διάμετρο με τον Δία, στον 5ο οίκο, μεθά την νεολαία μέσα από ένα όραμα, φέρνοντας αλυσιδωτές αντιδράσεις (μετά τα σχολεία, είχαμε καταλήψεις εργοστασίων, εργάτες, υπαλλήλους, γιατρούς, νομικούς, κάθε εργαζόμενο να συμμετέχει στην εξέγερση). Το εξάγωνο προς τον Ποσειδώνα τον εμπνέει και τον συγκινεί, αλλά το τετράγωνο προς τον ¶ρη και τον Αλγκόλ φέρνει την σκληρή αντεπίθεση και μία προδοσία (η εισβολή των αστυνομικών στην Σορβόννη που θεωρήθηκε αρχικά από τους φοιτητές ως παραβίαση ασύλου, έγινε κατόπιν πρόσκλησης της πρυτανείας)

    Πέραν του ωροσκοπίου του γεγονότος, η σύγκριση με το ωροσκόπιο του κράτους και το ετήσιο ωροσκόπιο έχει επίσης ενδιαφέρον:


    Αν εξετάσουμε λοιπόν το ωροσκόπιο της χώρας θα δούμε πως:
  • Ο Ωροσκόπος του Μάη είναι σε ακριβή σύνοδο με τον Ερμή της Γαλλίας στον 5ο οίκο (οίκο παιδείας και παιδιών). Ο Ερμής κυβερνά και τον ωροσκόπο του κράτους.
  • Ο Πλούτωνας και ο Ουρανός του Μάη είναι σε σύνοδο με την Αφροδίτη του κράτους στον 5ο οίκο επίσης (η εξέγερση της νεολαίας, μέσα από μία αρχική ευφορία και για την χαρά της επανάστασης). Η Αφροδίτη κυβερνά τον Ήλιο του κράτους. Με αυτό τον συνδυασμό έχουμε μία επίθεση προς την εξουσία.
  • Ο Ποσειδώνας του γεγονότος, επιφορτισμένος με τα όνειρα και τις πολλές όψεις, τετραγωνίζει τον 10ο οίκο του κράτους (σύγχυση στην εξουσία) αλλά και τον 4ο οίκο της αντιπολίτευσης (σύγχυση κι εκεί στα αριστερά κόμματα). Και τα δύο μέσα από την μαχητικότητα του ¶ρη και του Αλγκόλ (σε τετράγωνο κι αυτά τα σώματα).
  • Ο Ποσειδώνας του γεγονότος είναι στον 6ο οίκο της χώρας, επομένως φέρνει τις ιδέες στις εργαζόμενες τάξεις και ίσως τελικά την προδοσία ή πλάνη. Μην ξεχνάμε πως ο ¶ρης είναι εσωτερικός κυβερνήτης του 11ου της χώρας (Κοινοβούλιο) και σημειοδοτεί την δράση, αλλά και την αντίδραση που ίσως ήταν παραπλανητική ή την προδοτική στάση κομμάτων του Κοινοβουλίου, αλλά και συνδικάτων.
  • Ο Κρόνος και ο Β. Δεσμός του Μάη είναι σε σύνοδο με τη Σελήνη, τον Ν, Δεσμό και την Μαύρη Σελήνη της χώρας. Ένας συνδυασμός όχι και τόσο ευνοϊκός, ο οποίος δίνει ένα πάθος και ένα μαγνητισμό που τελικά προδίδει και ισοπεδώνει, ένα μάθημα στον λαό (Σελήνη) αλλά και στο Κοινοβούλιο (11ος οίκος) όπως και στα συνδικάτα.
  • Στο ετήσιο της εποχής για το κράτος (1st ingress chart) θα δούμε πως η Σελήνη τριγωνίζει την γενέθλια Σελήνη της Γαλλίας και είναι στον Τοξότη. Ο λαός αναζητά μία φιλοσοφία ζωής με πρωτοστάτες τους φοιτητές.
  • Το ετήσιο έχει μία εντυπωσιακή σύνοδο του ¶ρη στην ακμή του 10ου οίκου (κυβέρνηση) και σε σύνοδο με τη Μαύρη Σελήνη. Μία πλαισίωση καθόλου ευχάριστη για την εξουσία. Κατέλυσε την κυβέρνηση με τις εκλογές του Ιουνίου, έστω κι αν ξανακέρδισε ο Ντε Γκωλ με συγκεκριμένο συντονισμό. Αλλά παράλληλα, υπήρχε και σκληρότητα της κυβέρνησης γιατί πολλοί φυλακίστηκαν για την επαναστατική τους δράση στη συνέχεια, ένας πρωτοστάτης φοιτητής εξορίστηκε (!!!) από την Γαλλία για δέκα ολόκληρα χρόνια, ενώ θεωρήθηκαν παράνομα πολλά αριστερά κόμματα. Η λογοκρισία έφθασε στο έπακρο.
  • Ο Χείρωνας στην 29η των Ιχθύων είναι σε ακριβή διάμετρο με τον Ερμή της χώρας. Δείχνει τον τραυματισμό της νεολαίας, αλλά και της χώρας (ως κυβερνήτης της χώρας ο Ερμής).
  • Ο Ωροσκόπος του ετήσιου ωροσκοπίου είναι στον Λέοντα (παιδιά και παιδεία) και σε σύνοδο με τον Ουρανό της χώρας (η επανάσταση). Ο Ουρανός είναι στην κορυφή ενός χαρταετού, όπου περιλαμβάνεται η Σελήνη και ο Κρόνος. Το γεγονός μένει διαχρονικά στη μνήμη του κόσμου, προσδίδει κύρος και φήμη στον λαό για την τότε του στάση. Η χώρα ωφελείται από την σύγκρουση.


Και σήμερα;

Σήμερα, ακριβώς σαράντα χρόνια μετά, δεν ξέρω αν οι τότε νεαροί φοιτητές που θα είναι στην ηλικία περίπου των 60 χρόνων, είναι ικανοποιημένοι από την πορεία. Σίγουρα κέρδισαν ελευθερίες, κλονίστηκε το αυστηρά άκαμπτο εκπαιδευτικό σύστημα, αποκτήθηκαν δικαιώματα εργαζομένων και ακούστηκε η άποψη των νέων.

Με τον Ποσειδώνα όμως σε διέλευση σε σύνοδο με τον 10ο της Γαλλίας, έχουμε σήμερα μία θολή εικόνα εξουσίας με τον Σαρκοζί να βγαίνει και να γίνεται ολοένα πιο αντιλαϊκός λέγοντας συν τοις άλλοις, πως «πρέπει να κλείσουμε το θέμα του Μάη του 68». Ίσως το τετράγωνο που θα σχηματιστεί από τον Πλούτωνα προς τον Ήλιο της χώρας μέσα στη διετία περίπου να είναι η αφορμή να αλλάξει η εξουσία ξανά. Το τρίγωνο του διελαύνοντα Πλούτωνα προς τη γενέθλια θέση του και η σύνοδος του διελαύνοντα Κρόνου προς τον Πλούτωνα, δίνει το περιθώριο να ελπίζουμε σε μία θετική μορφή αλλαγής ή μεταλλαγής, δίνοντας νέα βάση στην αντιπολίτευση και ίσως νέες απαιτήσεις στους εργαζομένους (ο Πλούτωνας κυβερνά τον 6ο της χώρας).

Μετά την θολή κυβερνητική εικόνα στην οποία προστίθεται και η παραπλανητική παρουσία μίας αγαπητής στα μίντια συζύγου του προέδρου της χώρας (Ποσειδώνια εικόνα γύρω από την εξουσία πάλι), θα αρθεί η πλάνη και μπορεί να αποφασιστεί πάλι μία ανατροπή.
Εξ άλλου η χώρα αυτή –ιστορικά- μας έχει συνηθίσει σε επαναστάσεις, εξεγέρσεις και αλλαγές από την Γαλλική επανάσταση ως σήμερα.
Παρά την όποια προκλητική στάση των ιθυνόντων σχετικά με τον Μάη, μία δημοσκόπηση πρόσφατα έδειξε πως τα τρία τέταρτα των Γάλλων συμφωνούν με την κινητοποίηση της εποχής και πιστεύουν πως η ιστορία απέδειξε πως ο Μάης έφερε κυρίως θετικά αποτελέσματα.