s
[Συζήτηση] Η Γένεση της Ψυχολογικής Αστρολογίας
Καλωσήλθατε στην αστρολογική μας κοινότητα! αστρολογία στην ελλάδαΕΔΩ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
Register

Αξιόπιστο! Έγκυρο, ΔΩΡΕΑΝ αστρολογικό πρόγραμμα online!

ΔΩΡΕΑΝ γενέθλια ανάλυσή, προσωπικές διελεύσεις, ερωτικές προβλέψεις κάθε μέρα!

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ! Τις βρίσκετε ΜΟΝΟ στο νέο μας site. Πατήστε εδώ
Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Twitter Επικοινωνήστε μαζί μας
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 20

Η Γένεση της Ψυχολογικής Αστρολογίας

Η εκτίμηση της πορείας της αστρολογίας τα τελευταία 30 χρόνια δεν είναι εύκολη δουλειά. Με τη σύσταση της ανθρωποκεντρικής ψυχολογίας στη δεκαετία του 1960, οι αστρολόγοι ξεκίνησαν να κοιτάζουν τους χάρτες σε σχέση με τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη του ατόμου. Για όσους άρχισαν να μελετούν την αστρολογία μόλις πρόσφατα, αυτό μπορεί να ακούγεται αυτονόητο. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Παρόλο που ο Γιούγκ (1962) είπε κάποτε «η αστρολογία αντιπροσωπεύει το περίγραμμα της ψυχολογικής γνώσης» (σελ. 142), το γεγονός παραμένει ότι πριν τη δεκαετία του 1960 υπήρχαν πολύ λίγα στοιχεία στην αστρολογία που να σχετίζονται με ό,τι θεωρούμε σήμερα 'ψυχολογικό'.

Ακολουθούν απορίες και συζήτηση επί του άρθρου: [Μεταφράσεις] Η Γένεση της Ψυχολογικής Αστρολογίας

Re: Η Γένεση της Ψυχολογικής Αστρολογίας

Τόσο η σχολή του Γιούγκ όσο και η ανθρωποκεντρική σχολή, έχουν δεχτεί κριτική για την έλλειψη ακρίβειας στην περιγραφή της εσωτερικής φύσης του ανθρώπου.

Ποια ειναι η σχολη του Γιουνγκ? Τι εννοειται ανθρωποκεντρικη σχολη?

Οι αναφορές σε αρχέτυπα, ικανότητες, λειτουργίες, ένστικτα κ.λπ. τείνουν να είναι ασαφείς και υποθετικές, χωρίς ισχυρές υποδείξεις ως προς τη συστηματική περιγραφή της δομής της ψυχής. Η ανθρωποκεντρική ψυχολογία αποτελεί μάλλον μια σειρά τάσεων ως προς το άτομο, παρά μια χρήσιμη θεωρία της προσωπικότητας και της ανθρώπινης ανάπτυξης. Η αστρολογία, από την άλλη, παρέχει αντικειμενικούς προβλεπόμενους συσχετισμούς για τη δομή και τη δυναμική της ψυχής, καθώς και προσδιορισμούς ως προς την πιθανή πορεία ανάπτυξής της.

Αν υποθεσω οτι οταν λετε ανθρωποκεντρικη σχολη μιλατε για ψυχαναλυση ή γενικοτερα για ρευματα εκτος του συμπεριφορισμου τοτε πρεπει παλι να πω οτι τα παραπανω ειναι αναληθη. Νομιζα οτι η αστρολογια ειναι αυτη που μιλαει για τασεις και σ αυτο το αρθρο βλεπω οτι τωρα αντιστρεφονται οι ρολοι και λετε οτι η ψυχολογια ειναι αυτη που δειχνει τις τασεις ενω η αστρολογια ειναι αυτη παρέχει αντικειμενικούς προβλεπόμενους συσχετισμούς για τη δομή και τη δυναμική της ψυχής, καθώς και προσδιορισμούς ως προς την πιθανή πορεία ανάπτυξής της. Αν ερθει ας πουμε καποιος με φοβιες, ψυχαναγκασμους κ ισως και χειροτερα ο αστρολογος ειναι αυτος που θα μπορεσει να τον εξελιξει και να τον θεραπευσει? Αν οχι τοτε ο αστρολογος δεν ειναι αυτος που γνωριζει τους "μηχανισμους της ψυχης" αλλα ο ψυχοθεραπευτης και γι αυτο θα ειναι και σε θεση να το κανει! Ξερει τους μηχανισμους αμυνας του Εγω που δεν λειτουργουν σωστα και μπορει να καθοδηγησει το ατομο επισης δεν μιλαει για τασεις γιατι εχει κανει τις απαιτουμενες συνεδριες ωστε να γνωριζει και τη ζωη/το περιβαλλον/το γεγονος που τον οδηγησε στην εμφανιση ενος συμπτωματος... Εγω μεχρι σημερα τουλαχιστον συμφωνω οτι η αστρολογια μπορει να αποτελεσει ενα βοηθημα στα χερια ενος ψυχολογου "της ανθρωποκεντρικης σχολης" γιατι δειχνει τασεις και που μπορει να καθοδηγησουν αρχικα εναν ψυχολογο για το που πρεπει να κοιταξει καπως περισσοτερο.

Τι ειναι η αστροθεραπεια? αν μιλαμε για ψυχοθεραπευτες που χρησιμοποιουν ως βοηθημα την αστρολογια τοτε εχει καλως αν και δεν βρισκω απο που κι ως που πρεπει να το ονομαζεται αστροθεραπεια, αν ομως μιλαμε για αστρολογους που χρησιμοποιουν ως βοηθημα την ψυχολογια για να θεραπευσουν τοτε μαλλον υπαρχει προβλημα...
    οσο υπαρχει εξουσια δεν υπαρχει ελευθερια

Quote Originally Posted by skorpion View Post

Ποια ειναι η σχολη του Γιουνγκ? Τι εννοειται ανθρωποκεντρικη σχολη?

[/B]Αν υποθεσω οτι οταν λετε ανθρωποκεντρικη σχολη μιλατε για ψυχαναλυση ή γενικοτερα για ρευματα εκτος του συμπεριφορισμου τοτε πρεπει παλι να πω οτι τα παραπανω ειναι αναληθη. Νομιζα οτι η αστρολογια ειναι αυτη που μιλαει για τασεις και σ αυτο το αρθρο βλεπω οτι τωρα αντιστρεφονται οι ρολοι και λετε οτι η ψυχολογια ειναι αυτη που δειχνει τις τασεις ενω η αστρολογια ειναι αυτη παρέχει αντικειμενικούς προβλεπόμενους συσχετισμούς για τη δομή και τη δυναμική της ψυχής, καθώς και προσδιορισμούς ως προς την πιθανή πορεία ανάπτυξής της. Αν ερθει ας πουμε καποιος με φοβιες, ψυχαναγκασμους κ ισως και χειροτερα ο αστρολογος ειναι αυτος που θα μπορεσει να τον εξελιξει και να τον θεραπευσει? Αν οχι τοτε ο αστρολογος δεν ειναι αυτος που γνωριζει τους "μηχανισμους της ψυχης" αλλα ο ψυχοθεραπευτης και γι αυτο θα ειναι και σε θεση να το κανει! Ξερει τους μηχανισμους αμυνας του Εγω που δεν λειτουργουν σωστα και μπορει να καθοδηγησει το ατομο επισης δεν μιλαει για τασεις γιατι εχει κανει τις απαιτουμενες συνεδριες ωστε να γνωριζει και τη ζωη/το περιβαλλον/το γεγονος που τον οδηγησε στην εμφανιση ενος συμπτωματος... Εγω μεχρι σημερα τουλαχιστον συμφωνω οτι η αστρολογια μπορει να αποτελεσει ενα βοηθημα στα χερια ενος ψυχολογου "της ανθρωποκεντρικης σχολης" γιατι δειχνει τασεις και που μπορει να καθοδηγησουν αρχικα εναν ψυχολογο για το που πρεπει να κοιταξει καπως περισσοτερο.

Τι ειναι η αστροθεραπεια? αν μιλαμε για ψυχοθεραπευτες που χρησιμοποιουν ως βοηθημα την αστρολογια τοτε εχει καλως αν και δεν βρισκω απο που κι ως που πρεπει να το ονομαζεται αστροθεραπεια, αν ομως μιλαμε για αστρολογους που χρησιμοποιουν ως βοηθημα την ψυχολογια για να θεραπευσουν τοτε μαλλον υπαρχει προβλημα...
    Δεν το βλέπω να παίρνεις απάντηση
    Επίκαιρον
    Κεσάτια!
    Πάγιον
    Η αστρολογία είναι πολύ σημαντικό πράγμα, για να το αφήσουμε στα χέρια αυτών που δηλώνουν "επαγγελματίες" αστρολόγοι.

Όνομα:
    Μαρια

εγω παλι καταλαβα τα παντα εκτος απο την ανθρωποκεντρικη σχολη...ρε παιδια κομπλαρουμε με τετοια αρθρα...
    There are only two tragedies in life: one is not getting what one wants, and the other is getting it.
    A little sincerity is a dangerous thing, and a great deal of it is absolutely fatal.
    Oscar Wilde

Όνομα:
    Μαρία

Ψάχνοντας λίγο στο νετ, βρήκα κάποιες πληροφορίες για την προσέγγιση της "Προσωποκεντρικής Ψυχολογίας ("Humanistic Psychology") των Abraham Maslow, Carl Rogers και Rollo May. Ίσως αυτό το λινκ βοηθήσει να πάρετε μία ιδέα για τη συγκεκριμένη θεώρηση, αν και μέσα στο κείμενο του Perry δίνονται στοιχεία συγκριτικά.

Quote Originally Posted by DrMaroulita View Post
    Ψάχνοντας λίγο στο νετ, βρήκα κάποιες πληροφορίες για την προσέγγιση της "Προσωποκεντρικής Ψυχολογίας ("Humanistic Psychology") των Abraham Maslow, Carl Rogers και Rollo May. Ίσως αυτό το λινκ βοηθήσει να πάρετε μία ιδέα για τη συγκεκριμένη θεώρηση, αν και μέσα στο κείμενο του Perry δίνονται στοιχεία συγκριτικά.
    Εχω διδαχτει καποια πραγματα απο Rogers και γνωριζω καποια πραγματα για το προσωποκεντρικο μοντελο και δεν νομιζω οτι το αρθρο αναφερεται σε αυτο το μοντελο ετσι οπως το αντιληφθηκα εγω αλλα αν το κανει νομιζω οτι η συγκριση αυτης της μεθοδου με την αστρολογια ειναι ατυχης τουλαχιστον ετσι οπως παρουσιαζεται σε σχεση με την ψυχολογια

Εχω διδαχτει καποια πραγματα απο Rogers και γνωριζω καποια πραγματα για το προσωποκεντρικο μοντελο και δεν νομιζω οτι το αρθρο αναφερεται σε αυτο το μοντελο ετσι οπως το αντιληφθηκα εγω αλλα αν το κανει νομιζω οτι η συγκριση αυτης της μεθοδου με την αστρολογια ειναι ατυχης τουλαχιστον ετσι οπως παρουσιαζεται σε σχεση με την ψυχολογια
    Απλά να πω ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά και να μη στεκόμαστε σε αυθεντίες και δογματισμούς
    Επίκαιρον
    Κεσάτια!
    Πάγιον
    Η αστρολογία είναι πολύ σημαντικό πράγμα, για να το αφήσουμε στα χέρια αυτών που δηλώνουν "επαγγελματίες" αστρολόγοι.

Quote Originally Posted by Μητσάκος View Post
    Απλά να πω ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά και να μη στεκόμαστε σε αυθεντίες και δογματισμούς
    Θα συμφωνησω με αυτη τη φραση σου αν και δε κατανοω γιατι την εβαλες σε παραθεση με καποια γραφομενα μου, δεν νομιζω οτι εχει σχεση με το σχολιο που εκανα εγω

Θα συμφωνησω με αυτη τη φραση σου αν και δε κατανοω γιατι την εβαλες σε παραθεση με καποια γραφομενα μου, δεν νομιζω οτι εχει σχεση με το σχολιο που εκανα εγω
    Εχει :bigsmile:
    Επίκαιρον
    Κεσάτια!
    Πάγιον

Quote Originally Posted by Μητσάκος View Post
    Εχει :bigsmile:
    εχει καλο καιρο αποψε.... Αν θες μου το εξηγεις κιολας διοτι ειμαι και ξανθια και δε θελω να το αντιληφθω λαθος λογω χρωματος μαλλιων:bigsmile:

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)