Χρειάζεται άραγε μία ημέρα να είναι αφιερωμένη στη γυναίκα και να γιορτάζεται κάθε χρόνο; Σίγουρα όχι.

Οι μέρες που αφιερώνονται κάπου, επετειακά, υποβαθμίζουν την πραγματική εικόνα του θέματος. Έχουμε ανάγκη να θυμόμαστε το AIDS, τα παιδιά, την Τρίτη ηλικία, το οικολογικό ζήτημα, μία μέρα τον χρόνο;

Ωστόσο, η μέρα αυτή μπορεί να έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί θα ήταν καλό να διερευνήσουμε τι λέει σε μας η έννοια «Γυναίκα». Όχι κοντόφθαλμα κι εξωτερικά, όχι με την αφελή διαμάχη των δύο φύλων, αλλά με την ουσία.

«Γυναίκα» σημαίνει το θηλυκό στοιχείο. Το στοιχείο που είναι παραγωγικό. Αυτό που προσφέρει στη φύση την αρμονία μέσα από την γονιμότητα.

Ο αστρολογικός μας χάρτης, έχει το θηλυκό αυτό στοιχείο και έχει ενδιαφέρον να το ερευνήσουμε λίγο πιο σοβαρά.
Τα δώδεκα ζώδια είναι ισομερώς διαχωρισμένα σε αρσενικά (ζώδια φωτιάς και αέρα) και θηλυκά (ζώδια γης και νερού). Εναλλάσσονται δίνοντας την ουσία της αλληλουχίας, ώστε να έχουμε ισορροπία. Κανένα δεν επικρατεί σαν γενική έννοια. Όλα είναι ίσα. Φτιάχτηκαν ίσα και πρέπει να παραμείνουν ίσα. Τα αρσενικά είναι ενεργητικά και τα θηλυκά είναι παθητικά ή δεκτικά. Διαφορετικές οι λειτουργίες τους ίσως, αλλά όχι η ποιότητα.

Το πλέον βασικό θηλυκό χαρακτηριστικό στον χάρτη είναι η Σελήνη. Για άντρες και γυναίκες, η Σελήνη αντιπροσωπεύει τον ψυχισμό. Ο ψυχισμός είναι λοιπόν γένους θηλυκού? Θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι, μόνο και μόνο γιατί ο ψυχισμός κρύβει την ευαισθησία, την τρυφερότητα, τη συγκίνηση, ο ψυχισμός είναι σε θέση να παράγει και να δημιουργεί.

Από την έννοια της μητρότητας και της οικογένειας (στοιχεία Σεληνιακά) ως την έννοια της πατρίδας (η «μεγάλη οικογένεια»). Η Σελήνη μας προσφέρει τη ζεστασιά, την φωλιά για να αναπτυχθούμε, να τραφούμε φυσικά και πνευματικά και να εξελιχθούμε.

Η Σελήνη είναι η αίσθηση, η αντίληψη και το περιβάλλον. Είναι η προστασία, η αγάπη, η προσφορά, η μνήμη κι η παράδοση που κρατιέται ζωντανή, η συντήρηση και η προσπάθεια ανάπτυξης.
Όλα αυτά είναι Σελήνη, όλα αυτά είναι το θηλυκό στοιχείο της Δημιουργίας.
Το πιο γρήγορο σώμα στον ζωδιακό, περνά κάθε μήνα από όλα τα σημεία του χάρτη μας, ενεργοποιεί κι ευαισθητοποιεί κάθε τομέα της ζωής μας και χαράσσει τα αποτυπώματα των συγκινήσεων στη πορεία μας.

Όταν ο Ήλιος παραδίδεται στην αγκαλιά της Δύσης, τότε η Σελήνη φωτίζει το σκοτάδι μας. Όταν οι επιθυμίες και η εξωτερική μας έκφραση κοπάζουν (Ήλιος), τότε αναδύεται το άρωμα της ψυχής, άρωμα Σελήνης, άρωμα γυναίκας�.


Αν δούμε τον κύκλο της Σελήνης σαν διαδρομή στον ζωδιακό, θα έχει ενδιαφέρον να ερευνήσουμε το θηλυκό στοιχείο μέσα από τον τροχό του Καρκίνου:

Ωροσκόπος: Καρκίνος
Η ανάγκη να εκφραστεί η ψυχή, να δούμε πιο μέσα από τα εξωτερικά ερεθίσματα.

Δεύτερος οίκος: Λέων
Ανάγκη για αποκτήματα που θαυμάζουμε, που διαθέτουν μεγαλείο και λάμψη, για να αισθανθούμε υπεροχή.

Τρίτος οίκος: Παρθένος
Η ανάλυση στην σκέψη, μας ωθεί στο να ενισχύσουμε τη μνήμη και να κατανοούμε.

Τέταρτος οίκος: Ζυγός
Θέλουμε την αρμονία στον χώρο μας.

Πέμπτος οίκος: Σκορπιός
Η ψυχή συγκινείται με καταστάσεις πάθους και μέσα από το πάθος δημιουργεί.

Έκτος οίκος: Τοξότης
Η χαρά στις καθημερινές ασχολίες ανακουφίζει κι απελευθερώνει τον ψυχισμό.

Έβδομος οίκος: Αιγόκερος
Οι σχέσεις πρέπει να είναι επιλεκτικές, σοβαρές και μακροχρόνιες.

Όγδοος οίκος: Υδροχόος
Η ανάγκη για ανανέωση, μέσα από την έρευνα των ιδεών, αλλά παράλληλα κι η απεξάρτηση από την ύλη.

Ένατος οίκος: Ιχθείς
Η πνευματική ανάταση κι αναζήτηση, η ένωση με το Θείο.

Δέκατος οίκος: Κριός
Η παρόρμηση για δημιουργία χρειάζεται τη σπίθα και τον ενθουσιασμό.

Ενδέκατος οίκος: Ταύρος
Στους στόχους μας ενδιαφέρει η σταθερότητα και η αγάπη των φίλων.

Δωδέκατος οίκος: Δίδυμοι
Πολλές ανησυχίες, ιδέες και σκέψεις, δημιουργούν ταλαιπωρία στη ψυχή.