s
Το αβάσιμο και ανυπόστατο της Αστρολογίας - Page 2
Καλωσήλθατε στην αστρολογική μας κοινότητα! αστρολογία στην ελλάδαΕΔΩ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
Register

Αξιόπιστο! Έγκυρο, ΔΩΡΕΑΝ αστρολογικό πρόγραμμα online!

ΔΩΡΕΑΝ γενέθλια ανάλυσή, προσωπικές διελεύσεις, ερωτικές προβλέψεις κάθε μέρα!

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ! Τις βρίσκετε ΜΟΝΟ στο νέο μας site. Πατήστε εδώ
Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Twitter Επικοινωνήστε μαζί μας
Page 2 of 5 FirstFirst 1 2 3 4 5 LastLast
Results 11 to 20 of 47
  1. #11
    Join Date
    Sep 2006
    Όνομα:
    Βασίλης
    Location
    Θεσσαλονίκη
    Posts
    174

    Re: Το αβάσιμο και ανυπόστατο της Αστρολογίας

    Έπαιζε και τέννις έπαιζα παλιότερα. Πράγματι είναι πολύ ωραίο άθλημα να είσαι αστρολογοεισαγκεέας αλλά στην παρούσα φάση ψάχνουμε κάτι λίγο πιο χαλαρό. ¶σε να γράψει κι'άλλα, τι να κάνει, άλλως τε, ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο. Εντάξει και το bowling έχει την πλάκα του, μία φορά στο τόσο να πας με την παρέα σου να πιεις και 2-3 μπύρες, αλλά μέχρι εκεί. Νομίζω πάντως για σένα tiplanos2 οτι η ορειβασία συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες συγκίνησης.

  2. #12
    Join Date
    Sep 2006
    Όνομα:
    Βασίλης
    Location
    Θεσσαλονίκη
    Posts
    174

    Re: Το αβάσιμο και ανυπόστατο της Αστρολογίας

    Προτείνω και τους παρακάτω δίσκους τού Gilels
    1.3 sonatas for violin and piano.Beethoven.Βιολί ο Leonid Kogan.Εταιρεία Doremi.
    Oι σονατες ειναι η Νο3,η Νο 5(spring)και η Νο9(Kreutzer).
    2.Brahms.Quartet for piano and strings No 1 Op.25(1949).Handel.Sonata for flute and piano Op1 No4.Schubert.Introduction and 7 variations for flute and piano on theme from 'Trockne Blumen' D.802 Op.160.Eτ.Doremi.
    3.Gilels . Recitals of 1962-1970 .Melodiya.5cd's απο 4 recitals του Gilels στην Μοσχα και ενα στο Leningrad.Tα προγράμματα ειναι ελκυστικότατα.
    4.Βeethoven.Piano sonatas and Eroica Variations.9 c.d.'s απο την D.G
    5.Schubert.Trout Quintet,Death and the Maiden.D.G.Με Amadeus Quartet
    6.Beethoven .Piano Concertos 1-5.Mαζί υάρχουν και 10 σονατες του Beethoven.Oλα απο ζωντανές ηχογραφήσεις μεταξύ 1961-1984.Απο τα αρχεια του ρωσικου ραδιοφώνου.Εκδ,Brilliant Classics.
    Eχω αγορασει απο την συγκεκριμένη εταιρεία κασσετίνα με 10 c.d.'s του Gilels και ο ήχος ειναι πολύ ικανοποιητικός. Τους προτείνω ανεπιφύλακτα. ¶σε τα αστεράκια να κάνουν τη γύρα τους...

  3. #13
    Join Date
    Sep 2006
    Όνομα:
    Βασίλης
    Location
    Θεσσαλονίκη
    Posts
    174

    Re: Το αβάσιμο και ανυπόστατο της Αστρολογίας

    Σαφώς υπάρχει σεβασμός σε άτομα που σέβονται την αστρονομία και την αστρολογία. Αλλά την κόντρα μεταξύ τους? Με παρόρμιση ναι, αλλά που είναι η ανάρμοστη γλώσσα? Δεν έχω να αποσύρω τίποτε. Ας το κάνει ο διαχειριστής.

  4. #14
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    1

    Re: Το αβάσιμο και ανυπόστατο της Αστρολογίας

    e k,
    Μαλακυνσμένο μου φαίνεσαι... (Ουπς, παρόρμηση!)
    Πάρε το χαπάκι σου να στανιάρεις:

  5. #15
    Join Date
    Sep 2006
    Όνομα:
    Βασίλης
    Location
    Θεσσαλονίκη
    Posts
    174

    Re: Το αβάσιμο και ανυπόστατο της Αστρολογίας

    Ού, κάτσε καλά. Δεν λες τίποτε. Ευχαριστώ πολύ, τα σέβη μου. Μία ερωτησούλα? Re:την πανάρχαια αυτή δεισιδαιμονία. Γιατί δεισιδαιμονία? Το μόνο που λέω είναι πως άλλο αστρονομία και άλλο αστρολογία! Κι αν κάποιος–οι κάποτε τα έμπλεξαν ΔΙΑΦΩΝΩ εντελώς. Κάποια πράγματα πρέπει να κρατούν την αυτονομία τους. Δεν χρειάζεται νομίζω, επαλήθευση της αξίας της αστρολογίας, από τρίτους. Μπορεί να σταθεί και μόνη της. Και γω που παιδεύομαι σαν άσχετος, τόσο καιρό να καταλάβω κάποια πράγματα εδώ μέσα, δεν θα κάνω τα στραβά μάτια. Καλημέρα και σε σας.

  6. #16
    Join Date
    Jul 2005
    Όνομα:
    Κωστής
    Location
    Δουβλίνο
    Posts
    2,027

    Re: Το αβάσιμο και ανυπόστατο της Αστρολογίας

    Οι λογαρισμοί των χρηστών tilpanos2 και parektropi απενεργοποιήθηκαν. Το θέμα μεταφέρεται σε άλλη πιο κατάλληλη θεματική ενότητα.
    Είναι αδύνατον να επιτραπούν συνεχείς βρισιές και ειρωνείες από μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. που δήλωσαν ότι έκαναν εγγραφή για να κάνουν ΝΤΟΥ, ότι η ανωνυμία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του ίντερνετ κ.λπ.
    Γίνετε φίλοι μας στη νέα μας σελίδα στο Facebook



    Παρακαλώ σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τους όρους χρήσης του site - forum που είστε μέλος και έχετε αποδεχθεί κατά την εγγραφή σας.

  7. #17
    Join Date
    Oct 2006
    Όνομα:
    Γιαννης
    Location
    Θεσσαλονικη
    Posts
    35

    Re: Η Αστρολογία, η επιστημονική πραγματικότητα και το ηθικό δίλημμα του ανθρώπου

    Οπως το περιμενα. Ευθεια απαντηση δεν πηρα, αλλα μονο σχολια του τυπου περι αρνησης.
    Κ. Αρχο εδω δεν τιθεται θεμα αρνησης. Το ξαναειπα καπου. Οταν μπλεκονται επιστημονικα στοιχεια στην μεση τα πραγματα θα ειναι ή σωστα ή λαθος, ασπρο ή μαυρο και τιποτα ενδιαμεσα!!!!!!!
    Και σας προκαλω και σας ΠΑΡΑΚΑΛΩ καντε μια εργασια, να σας βοηθησω αν θελετε σε οτιδηποτε και γω να την κανουμε μαζι. Θα ειναι μια καλη προσθηκη για το βιογραφικο μου ενα πιθανο νομπελ, αφηστε το ντορο που θα κανουμε!!!!!!!

    Τελος παντων, οσοι ηταν διατεθιμενοι να καταλαβουν θα καταλαβαν.
    Ολοι οι υπολοιποι προφανως δεν θελουν να το κανουν. Κατι που για μενα ειναι τελειως λαθος!!!!!

    Επισης επειδη το θεμα με το αθρο του Andrew Fraknoi κλειδωθηκε και δεν μπορω να βρω που πηγε το παραθετω εδω.
    Κ. Αρχο θα ηθελα μια εμπεριστατωμενη και εκτενη απαντηση πανω σε αυτο!!!!!

    Ακολουθεί άρθρο του Andrew Fraknoi.
    Ο Andrew Fraknoi είναι καθηγητής Αστρονομίας στο Foothill College στην Καλιφόρνια και έχει την ιδιότητα του Συμβούλου Εκπαίδευσης στην Αστρονομική Ένωση του Ειρηνικού (Astronomical Society of the Pacific). Το 1993 του απονεμήθηκε το ετήσιο βραβείο Astronomical League Award, για τη διακεκριμένη συνεισφορά του στην Αστρονομία, ενώ ένας αστεροειδής (ο Νο 4859) φέρει τιμητικά το όνομά του, σε αναγνώριση της προσφοράς του στην αστρονομική παιδείαΓια να δείτε τα links σε αυτό το forum οι δημοσιεύσεις σας πρέπει να είναι 1 τουλάχιστον. Έχετε 0 δημοσιεύσεις.

    Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ασχολούμενο με την Αστρονομία, ερασιτέχνη, επαγγελματία ή διδάσκοντα: Με το που θα γνωστοποιήσει κάπου το ενδιαφέρον του για τον ουρανό, σύντομα η συζήτηση να στρέφεται στην αστρολογία. Και για πολλούς από μας καταλήγει να είναι δύσκολο να χειρισθούμε με ευγενικό τρόπο κάποιον που παίρνει στα σοβαρά την πανάρχαια αυτή δεισιδαιμονία. Η αποκάλυψη ότι στο Λευκό Οίκο, επί Ρήγκαν, καταστρώνονταν ημερήσια προγράμματα βασισμένα στις προβλέψεις αστρολόγου από το San Francisco, τράβηξε εκ νέου την προσοχή πάνω στο θέμα του πόσο διαδεδομένη είναι τελικά η αστρολογία στο ευρύ κοινό. Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να βρεθούμε απέναντι σε ερωτήσεις για την αστρολογία, ειδικότερα στον κύκλο των νέων ανθρώπων. Να λοιπόν στη συνέχεια ένας σύντομος οδηγός για την αντιμετώπιση των ισχυρισμών των αστρολόγων:

    Οι αρχές της αστρολογίας
    Η βάση της αστρολογίας είναι αφοπλιστικά απλή: Ο χαρακτήρας και το πεπρωμένο ενός ατόμου μπορούν να γίνουν κατανοητά με τη βοήθεια των θέσεων ήλιου, σελήνης και πλανητών τη στιγμή της γέννησής του. Ερμηνεύοντας το πώς αυτά τα σώματα είναι τοποθετημένα, με τη χρήση ενός χάρτη που λέγεται ωροσκόπιο, οι αστρολόγοι υποστηρίζουν ότι προβλέπουν και εξηγούν την πορεία της ζωής και βοηθούν ανθρώπους, επιχειρήσεις και κράτη στη λήψη πολύ σημαντικών αποφάσεων.Οι ισχυρισμοί αυτοί μπορεί να φαίνονται εξωπραγματικοί σε κάποιον που ξέρει τι είναι και πόσο μακριά βρίσκονται ο ήλιος, το φεγγάρι και οι πλανήτες. Μια δημοσκόπηση όμως του 1984 αποκάλυψε ότι 55% των αμερικανών εφήβων πιστεύουν στην αστρολογία και καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι σ΄ όλον τον κόσμο στηρίζουν κρίσιμες αποφάσεις, που σχετίζονται με την υγεία τους ή την επαγγελματική ή την προσωπική τους ζωή, σε συμβουλές που παίρνουν από αστρολόγους και αστρολογικού περιεχομένου έντυπα.Οι λεπτομέρειες, όσον αφορά την ακριβή προέλευση της αστρολογίας, χάνονται πολύ πίσω στην αρχαιότητα. Η ηλικία της είναι τουλάχιστον κάποιες χιλιάδες χρόνια και παρουσιάζεται με διαφορετικές μορφές σε πολλούς πολιτισμούς. Έκανε την εμφάνισή της όταν η άποψη της ανθρωπότητας για τον κόσμο κυριαρχούνταν από μαγεία και δεισιδαιμονία, όταν η ανάγκη να καταλάβει ο άνθρωπος τη φύση ήταν γι΄ αυτόν υπόθεση ζωής και θανάτου.Τα ουράνια αντικείμενα ήταν τότε θεοί ή σημαντικά πνεύματα ή τουλάχιστον συμβολισμοί ή αντιπρόσωποι θεϊκών προσωπικοτήτων, που δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να τρων το χρόνο τους ασχολούμενοι με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Πρόθυμα λοιπόν οι άνθρωποι αναζήτησαν ουράνια σημάδια για το τι θα έκαναν οι θεοί την επόμενη μέρα.Εξετάζοντας τα πράγματα κάτω από αυτό το πρίσμα, η ιδέα ενός συστήματος, που θα συνέδεε τους φωτεινούς πλανήτες και κάποιους ξεχωριστούς αστερισμούς με σημαντικά ζωτικά ερωτήματα, φάνταζε ελκυστική. (Οι αστρολόγοι πιστεύουν ότι ιδιαίτερα σημαντικοί αστερισμοί είναι αυτοί από τους οποίους διέρχεται ο ήλιος στη διάρκεια της ετήσιας - φαινομενικής στην πραγματικότητα - διαδρομής του, δηλαδή οι λεγόμενοι ζωδιακοί αστερισμοί). Ακόμη και σήμερα, παρά τη μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της επιστημονικής εκπαίδευσης, η αστρολογία συνεχίζει να παρουσιάζει αμείωτο ενδιαφέρον για πολλούς. Γι΄ αυτούς η σκέψη ότι η Αφροδίτη είναι μια νεφοσκεπής έρημος σε θερμοκρασία φούρνου δεν ασκεί τόση γοητεία όση το να τη βλέπουν σαν βοηθό τους στην απόφαση για το ποιον ή ποια θα παντρευτούν.

    Δέκα ερωτήσεις που προκαλούν αμηχανία
    Μια καλή μέθοδος αντιμετώπισης της αστρολογικής πλευράς είναι να ρίχνει κανείς μια ματιά, γεμάτη σκεπτικισμό αλλά και καλής ποιότητας χιούμορ, στις λογικές συνέπειες κάποιων από τους ισχυρισμούς της. Οι παρακάτω είναι οι 10 πιο αγαπημένες από τις ερωτήσεις που υποβάλλω στους οπαδούς της αστρολογίας:
    1. Ποια είναι η πιθανότητα μια ημέρα να είναι ίδια για το ένα δωδέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού;Όσοι υπερασπίζονται τις αστρολογικές στήλες των εφημερίδων (μόνο στις Η.Π.Α. οι καθημερινές εφημερίδες ξεπερνούν τις 1.200) ισχυρίζονται ότι μπορεί κάποιος να γνωρίζει πώς θα είναι η ημέρα του, διαβάζοντας μια από τις 12 σχετικές παραγράφους. Μια απλή μαθηματική πράξη διαίρεσης αποδεικνύει πως ο ισχυρισμός αυτός σημαίνει ότι, για 400 εκατομμύρια ανθρώπων σ΄ όλον τον κόσμο, κάθε μέρα που ξημερώνει θα είναι ίδια. Με δεδομένη την ανάγκη να απευθύνονται ταυτόχρονα σε τόσο πολλούς, είναι σαφές γιατί οι αστρολογικές προβλέψεις διατυπώνονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασάφεια και γενικολογία.
    2. Γιατί η αστρολογία θεωρεί ως κρίσιμη τη στιγμή της γέννησης και όχι της σύλληψης του ανθρώπου;
    Μερικοί συγκαταλέγουν την αστρολογία στις επιστήμες, αρκούμενοι στο γεγονός ότι βασίζεται σε κάποιο μη αμφισβητούμενο δεδομένο: Το χρόνο της γέννησης του ενδιαφερομένου. Όταν, αρκετά χρόνια πριν, ξεκίνησε η αστρολογία, η στιγμή της γέννησης θεωρούνταν ως το μαγικό σημείο της δημιουργίας της ζωής. Σήμερα όμως αντιλαμβανόμαστε τον τοκετό σαν το αποκορύφωμα μιας εννιάμηνης διαδικασίας σταθερής ανάπτυξης του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες σήμερα έχουν ανακαλύψει πως πολλές πλευρές της προσωπικότητας ενός παιδιού διαμορφώνονται πριν τον τοκετό. Υποψιάζομαι ότι η αιτία που οι αστρολόγοι εμμένουν ακόμη στη στιγμή του τοκετού, ελάχιστα σχετίζεται με την αστρολογική θεωρία. Κάθε πελάτης τους γνωρίζει πότε γεννήθηκε, είναι όμως δύσκολο (και μάλλον ... περίπλοκο) να εξακριβωθεί η στιγμή της σύλληψής του. Για να εξατομικεύουν λοιπόν όσο μπορούν περισσότερο τις προβλέψεις τους, οι αστρολόγοι μένουν προσκολλημένοι στο χρόνο που προσδιορίζεται ευκολότερα.
    3. Αφού η γυναικεία μήτρα μπορεί να προφυλάξει το έμβρυο από αστρολογικές επιρροές, γιατί δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και ένα άλλο παρόμοιο "κουβούκλιο";Πώς μια τόσο λεπτή ασπίδα, αποτελούμενη από μύες, σάρκα και δέρμα, είναι σε θέση να παρεμποδίζει τόσο ισχυρές δυνάμεις, προερχόμενες από τον ουρανό; Κι αν όντως είναι έτσι, δεν θα μπορούσαμε, σε περίπτωση που κρίνουμε μη ικανοποιητικό το ωροσκόπιο ενός μωρού, να αποτρέψουμε τη δράση των συγκεκριμένων δυσμενών αστρολογικών επιρροών, περιβάλλοντας αμέσως το νεογέννητο με έναν σάρκινο ασκό, μέχρις ότου οι οιωνοί γίνουν πιο ευνοϊκοί;
    4. Αν οι αστρολόγοι είναι όσο ισχυρίζονται αποτελεσματικοί, γιατί δεν είναι πλουσιότεροι;Κάποιο αστρολόγοι απαντούν ότι δεν είναι δουλειά τους να προβλέπουν συγκεκριμένα περιστατικά παρά μόνον τάσεις, υπό ευρεία έννοια. ¶λλοι υποστηρίζουν ότι έχουν τη δύναμη να προβλέπουν σημαντικά μόνο γεγονότα και όχι άλλα μικρής σημασίας. Όπως και να έχει το θέμα, θα μπορούσαν να συσσωρεύσουν δισεκατομμύρια κάνοντας πρόγνωση για γενικότερη συμπεριφορά του χρηματιστηρίου αξιών ή εμπορευμάτων, έχοντας έτσι την ευκαιρία να χρεώνουν λιγότερα στους πελάτες τους. Πόσοι όμως αστρολόγοι προέβλεψαν τη χρηματιστηριακή βουτιά της Μαύρης Δευτέρας του Οκτωβρίου του 1987 και φρόντισαν να ενημερώσουν γι΄ αυτό τους πελάτες τους;
    5. Όλα τα ωροσκόπια που καταρτίσθηκαν πριν την ανακάλυψη των 3 μακρινότερων πλανητών είναι λανθασμένα;Ορισμένοι από τους αστρολόγους λένε ότι το ζωδιακό σημείο, η θέση δηλαδή του ήλιου στο ζωδιακό κύκλο κατά τη στιγμή της γέννησης, όπου αποκλειστικά βασίζονται τα περισσότερα από τα ωροσκόπια των εφημερίδων, δεν αρκεί από μόνο του για να εξηγήσει τα αποτελέσματα της επίδρασης του Σύμπαντος. Αυτοί οι "σοβαροί" επαγγελματίες (συνήθως αυτοί που έμειναν έξω από την προσοδοφόρα επιχείρηση των καθιερωμένων στηλών) επιμένουν πως πρέπει να συνυπολογίζεται η επίδραση όλων των μεγάλου μεγέθους σωμάτων του ηλιακού συστήματος - περιλαμβανομένων και των μακρινών Ουρανού, Ποσειδώνα και Πλούτωνα, που ανακαλύφθηκαν το 1781, το 1846 και το 1930 αντίστοιχα.Σ΄ αυτήν την περίπτωση, τι γίνεται με όσους υποστηρίζουν ότι η "τέχνη" τους είναι αυτή που οδήγησε σε ακριβείς προβλέψεις για πολλούς αιώνες; Δεν ήταν λανθασμένα όλα τα προ του 1930 ωροσκόπια; Και γιατί οι ανακρίβειες των παλαιότερων ωροσκοπίων δεν βοήθησαν τους αστρολόγους στο να συναγάγουν την ύπαρξη των 3 προαναφερθέντων πλανητών πριν τους ανακαλύψουν οι αστρονόμοι;
    6. Δεν θα έπρεπε η αστρολογία να καταδικάζεται σαν μια μορφή φανατισμού;
    Στις πολιτισμένες κοινωνίες θεωρούμε απαράδεκτα τα συστήματα που κρίνουν τα άτομα ανάλογα με το φύλο, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνικότητα ή και άλλα τυχαία χαρακτηριστικά οφειλόμενα, ως επί το πλείστον, στη γέννηση. Οι αστρολόγοι όμως καυχώνται για το ότι αποτιμούν ανθρώπους βασισμένοι σε μια καθαρή τυχαιότητα, το ίδιο το γεγονός της γέννησης και το χρόνο που πραγματοποιήθηκε, σε συνδυασμό με τη θέση ουράνιων αντικειμένων τη στιγμή εκείνη. Το να αρνείσαι να βγεις με έναν Λέοντα ή να προσλάβεις έναν Ζυγό δεν είναι εξίσου απορριπτέο με το να αρνείσαι να βγεις με έναν καθολικό ή να προσλάβεις έναν μαύρο;
    7. Διαφορετικές αστρολογικές "σχολές" διαφωνούν έντονα μεταξύ τους. Γιατί;
    Οι αστρολόγοι μοιάζουν να διαφωνούν πάνω στα πιο θεμελιώδη ζητήματα της "τέχνης" τους: Αν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη μετάπτωση των ισημεριών, πόσους πλανήτες και άλλα ουράνια αντικείμενα θα έπρεπε να συνυπολογίζουν και - το σημαντικότερο - με ποιο συγκεκριμένο κοσμικό φαινόμενο συμβαδίζει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό προσωπικότητας. Διαβάστε δέκα διαφορετικές αστρολογικές στήλες ή ρίξτε μια ματιά στα γραφόμενα δέκα διαφορετικών αστρολόγων και κατά πάσα πιθανότητα θα δείτε δέκα διαφορετικές προσεγγίσεις.Αν η αστρολογία είναι επιστήμη, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της, γιατί όσοι την ασκούν δεν συγκλίνουν προς μια συνεπή θεωρία, ύστερα από χιλιετίες συγκέντρωσης στοιχείων και αποσαφήνισης της ερμηνείας τους; Σε γενικές γραμμές οι επιστημονικές ιδέες συγκλίνουν με το πέρασμα του χρόνου, όσο δοκιμάζονται εργαστηριακά ή με βάση άλλες αποδεικτικές μεθόδους. Αντίθετα, συστήματα βασισμένα στη δεισιδαιμονία ή σε προσωπικές πεποιθήσεις τείνουν να αποκλίνουν, μια και όσοι τα ακολουθούν χαράζουν διαφορετικές πορείες, επιδιδόμενοι σε αγώνα για περισσότερη δύναμη, υψηλότερο εισόδημα, μεγαλύτερο γόητρο.
    8. Αν φορέας της αστρολογικής επιρροής είναι κάποια γνωστή δύναμη, τότε γιατί να κυριαρχούν οι πλανήτες;
    Αν οι επιδράσεις της αστρολογίας μπορούν να αποδοθούν στη βαρύτητα, σε παλιρροϊκές δυνάμεις ή σε μαγνητισμό (κάθε αστρολογική σχολή επικαλείται και κάτι διαφορετικό), ακόμη και ένας αρχάριος σπουδαστής φυσικής μπορεί να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς για να διαπιστώσει τι επηρεάζει περισσότερο ένα νεογέννητο στην πραγματικότητα. Τέτοιες αναφορές, για πολλές περιπτώσεις, γίνονται στο βιβλίο "Astrology: True or False?" (1988, Prometheus Books) των Roger Culver και Philip Ianna. Μαιευτήρας π.χ. που ξεγεννά το παιδί αποδεικνύεται ότι ασκεί βαρυτική έλξη έξι φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ¶ρη και περίπου 200 δισεκατομμύρια φορές εντονότερη παλιρροϊκή δύναμη. Μπορεί ο (η) γιατρός να έχει μάζα πολύ μικρότερη από τον Κόκκινο Πλανήτη, βρίσκεται όμως πολύ - πολύ πιο κοντά στο μωρό.
    9. Αν φορέας της αστρολογικής επιρροής είναι μια άγνωστη δύναμη, γιατί δεν εξαρτάται από την απόσταση;
    Όλες οι μεγάλης ακτίνας δυνάμεις, που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στο Σύμπαν, εξασθενούν όσο τα αντικείμενα - φορείς απομακρύνονται μεταξύ τους. Όπως όμως θα περίμενε λογικά κανείς για ένα γεωκεντρικό σύστημα που επινοήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν, οι αστρολογικές επιρροές θεωρείται ότι δεν εξαρτώνται καθόλου από την απόσταση. Η σπουδαιότητα του ¶ρη στο ωροσκόπιό σας εμφανίζεται να είναι ολόιδια, ανεξάρτητα αν ο πλανήτης βρίσκεται στην ίδια πλευρά του ήλιου στην οποία βρίσκεται και η Γη ή αν είναι επτά φορές πιο μακριά, στην άλλη πλευρά. Μια δύναμη μη σχετιζόμενη με την απόσταση θα αποτελούσε επαναστατική ανακάλυψη για την επιστήμη και θα ανέτρεπε πολλές από τις θεμελιώδεις έννοιές της.
    10. Αν οι αστρολογικές επιρροές είναι ανεξάρτητες από την απόσταση, γιατί δεν υπάρχει αστρολογία αστέρων, γαλαξιών ή κβάζαρς;
    Ο γάλλος αστρονόμος Jean-Claude Pecker έχει επισημάνει ότι οι αστρολόγοι, περιορίζοντας την "τέχνη" τους στο ηλιακό μας σύστημα, αποδεικνύονται πολύ μικρόμυαλοι. Δισεκατομμύρια καταπληκτικών σωμάτων σε όλο το Σύμπαν θα μπορούσαν να προσθέσουν την επίδρασή τους σ΄ αυτήν του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών. Είναι πλήρης η αντίληψη που διαμορφώνεται για έναν πελάτη, όταν το ωροσκόπιό του παραλείπει την επιρροή του Rigel, του αστέρα νετρονίων στο νεφέλωμα Καρκίνος ή του Γαλαξία της Ανδρομέδας;
    Η αστρολογία υπό δοκιμασία
    Ακόμη κι αν δοθεί στους αστρολόγους η δυνατότητα να αμφισβητήσουν όλες αυτές τις ερωτήσεις - με την παραδοχή ότι αστρολογικές επιδράσεις υπάρχουν αλλά βρίσκονται εκτός του πεδίου της σημερινής ικανότητάς μας να κατανοήσουμε το Σύμπαν - υπάρχει ένα καταλυτικό τελικό επιχείρημα. Για να το πούμε απλά: Η αστρολογία δεν λειτουργεί! Πολλές δοκιμασίες, που έγιναν με προσοχή, έχουν αποδείξει ότι, παρά τα όσα διατείνονται, οι αστρολόγοι δεν είναι σε θέση να προβλέψουν το παραμικρό. Σε τελική ανάλυση, δεν είναι απαραίτητο να ξέρουμε πώς λειτουργεί κάτι για να διαπιστώσουμε αν λειτουργεί ή όχι. Κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες, οι αστρολόγοι δήλωναν ότι παραείναι απασχολημένοι για να αφιερώσουν χρόνο στη στατιστική επιβεβαίωση της δουλειάς τους με έγκυρες δοκιμές. Αντ΄ αυτών, το έργο αυτό ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν φυσικοί και κοινωνικοί επιστήμονες. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές αντιπροσωπευτικές εργασίες.

    · Ο ψυχολόγος Bernard Silverman του Michigan State University έλεγξε τις ημερομηνίες γέννησης για τις περιπτώσεις 2.978 ζευγαριών που παντρεύονταν και 478 που έπαιρναν διαζύγιο, στην Πολιτεία του Michigan. Η πλειονότητα των αστρολόγων υποστηρίζουν ότι είναι σε θέση να προβλέψουν τουλάχιστον ποιες αστρολογικές ενδείξεις είναι συμβατές ή όχι, όσον αφορά τις προσωπικές σχέσεις. Ο Silverman συνέκρινε τέτοιες προβλέψεις με τα πραγματικά αρχεία, χωρίς να βρει καμιά συσχέτιση: Αυτοί για παράδειγμα που υποτίθεται ότι δεν "ταίριαζαν" παντρεύονταν μεταξύ τους με τη συχνότητα που το έκαναν κι αυτοί που "ταίριαζαν".
    · Πολλοί αστρολόγοι επιμένουν ότι το ζώδιο ενός ατόμου σχετίζεται έντονα με την επιλογή του επαγγέλματός του. Στην πραγματικότητα η παροχή συμβουλών όσον αφορά την επιλογή εργασίας είναι ένας αξιόλογος τομέας της σύγχρονης αστρολογίας. Ο φυσικός John McGervey του Case Western Reserve University έλαβε γνώση των χρονολογιών γέννησης και των βιογραφιών περίπου 6.000 πολιτικών και 17.000 επιστημόνων, για να ελέγξει αν εκπρόσωποι αυτών των επαγγελμάτων ομαδοποιούνται κάτω από συγκεκριμένα ζώδια, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αστρολόγων. Ανακάλυψε ότι τα ζώδια και των δυο ομάδων κατανέμονταν κυριολεκτικά εντελώς τυχαία.
    · Για να αντιπαρέλθει και τις ενστάσεις των αστρολόγων που δέχονται ότι το ζώδιο από μόνο του δεν είναι επαρκές στοιχείο για μια ολοκληρωμένη "διάγνωση", ο φυσικός Shawn Carlson του Lawrence Berkeley Laboratory διεξήγαγε ένα ευφυές πείραμα. Ζήτησε από ομάδες εθελοντών να παράσχουν τις απαραίτητες για την κατάρτιση ενός πλήρους ωροσκοπίου πληροφορίες και να συμπληρώσουν το California Personality Inventory, ένα καθιερωμένο ερωτηματολόγιο ψυχολογικού περιεχομένου, που είναι περιγραφικό, ευρείας και γενικής μορφής, όπως ακριβώς και η πληροφόρηση με την οποία δουλεύουν οι αστρολόγοι. Κάποιος "αξιοσέβαστος" αστρολογικός οργανισμός κατήρτισε ωροσκόπια για κάθε εθελοντή και στη συνέχεια 28 επαγγελματίες αστρολόγοι, που είχαν αποδεχθεί εκ των προτέρων την όλη διαδικασία, έλαβαν από ένα ωροσκόπιο και τρία προφίλ προσωπικότητας, ένα μόνο από τα οποία ανήκε στο άτομο που αφορούσε το ωροσκόπιο. Το έργο τους ήταν να ερμηνεύσουν το ωροσκόπιο και να επιλέξουν με ποιο από τα τρία προφίλ ταίριαζε. Παρόλο που οι ίδιοι πίστευαν ότι θα είχαν επιτυχία 50%, η πραγματική τους επίδοση σε 116 δοκιμές ήταν μόνο 34% - ποσοστό το οποίο θα περιμέναμε και από κάποιον που θα έκανε απλές υποθέσεις. Ο Carlson δημοσίευσε τα αποτελέσματά του στο περιοδικό Nature της 5.12.1985, προκαλώντας αμηχανία στην αστρολογική κοινωνία.
    · ¶λλα τεστ φανερώνουν ότι δεν έχει καμιά σημασία τι λέει ένα ωροσκόπιο όσο αυτός για τον οποίον έγινε έχει την αίσθηση ότι οι ερμηνείες του αφορούν αυτόν ή έχουν σχέση με την προσωπικότητά του. Πριν λίγα χρόνια ο γάλλος στατιστικολόγος Michel Gauquelin έστειλε σε 150 ανθρώπους το ωροσκόπιο ενός από τους ειδεχθέστερους κατά συρροήν δολοφόνους στην ιστορία της Γαλλίας και τους ρώτησε πόσο βρίσκουν ότι τους ταιριάζει. Το 95% απάντησαν ότι στην περιγραφή αναγνωρίζουν τον εαυτό τους. Ο Geoffrey Dean, ένας αυστραλός ερευνητής που διηύθυνε εκτεταμένες δοκιμασίες της αστρολογίας, έκανε μια παραποίηση των αστρολογικών διαγνώσεων που είχαν γίνει για 22 άτομα, επαναδιατυπώνοντάς τα ωροσκόπια με φράσεις αντίθετες αυτών που περιλαμβάνονταν στα αρχικά κείμενα. Από την έρευνα προέκυψε ότι το 95% από αυτούς στους οποίους δόθηκαν αναγνώρισαν ότι οι διαγνώσεις που έλαβαν ίσχυαν γι' αυτούς το ίδιο (95%) με αυτούς για τους οποίους είχαν αρχικά συνταχθεί. Προφανές συμπέρασμα: Όσοι απευθύνονται στους αστρολόγους έχουν απλώς ανάγκη καθοδήγησης, οποιασδήποτε καθοδήγησης.
    · Πριν κάποιον καιρό οι αστρονόμοι Culver και Ianna μελέτησαν και παρακολούθησαν τις δημοσιευμένες προβλέψεις πασίγνωστων αστρολόγων και αστρολογικών οργανισμών. Από έναν αριθμό άνω των 3.000 εξατομικευμένων προβλέψεων (περιλαμβανομένων πολλών για πολιτικούς, ηθοποιούς του κινηματογράφου και άλλους διάσημους ανθρώπους) μόνο ένα 10% περίπου φάνηκαν να επαληθεύονται. Παλαίμαχοι δημοσιογράφοι - και πιθανότατα πολλοί άνθρωποι που απλώς διαβάζουν ή βλέπουν τις ειδήσεις - θα πετύχαιναν πολύ καλύτερο σκορ, κάνοντας μόνον υποθέσεις με βάση τις γνώσεις και τη λογική τους

    Αν τα άστρα οδηγούν τους αστρολόγους σε εσφαλμένες προβλέψεις 9 στις 10 φορές, πώς μπορούν αυτοί να έχουν την απαίτηση να τους χρησιμοποιούμε σαν αξιόπιστους καθοδηγητές για αποφάσεις ζωής ή κρατικών υποθέσεων;
    Σαφώς και όσοι από εμάς αγαπάμε την Αστρονομία δεν μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα πάψει να υπάρχει αυτό το ξεμυάλισμα του κοινού με την αστρολογία. Οφείλουμε πάντως να μιλάμε, όποτε κρίνουμε ότι είναι χρήσιμο ή ότι είναι κατάλληλη η στιγμή, για να καταστήσουμε γνωστές σε όλους τις ανεπάρκειες της αστρολογίας και τα σαθρά της θεμέλια. Και όσοι από μας έχουμε να κάνουμε με άτομα νεαρής ηλικίας, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις ιδέες για να αναπτύξουμε έναν υγιή σκεπτικισμό στους μαθητές και να ενθαρρύνουμε το ενδιαφέρον τους για το πραγματικό Σύμπαν - αυτό με τους μακρινούς κόσμους και τους ήλιους που αρνούνται πεισματικά ν' ασχοληθούν με τις ζωές και τις επιθυμίες των πλασμάτων που κατοικούν στη Γη.
    Ας μην επιτρέψουμε να μεγαλώσει άλλη μια γενιά ανθρώπων προσδεμένη σε μια αρχαία φαντασιοπληξία, που ξέμεινε από τότε που στριμωχνόμασταν κοντά στη λάμψη της φωτιάς, κυριευμένοι από το φόβο της νύχτας."
    Andrew Fraknoi
    Όποιος ακολουθεί τον όχλο, σύντομα χάνεται σΆ αυτόν....

  8. #18
    Join Date
    Jul 2005
    Όνομα:
    Χρήστος
    Location
    Αθήνα
    Posts
    962

    Re: Η Αστρολογία, η επιστημονική πραγματικότητα και το ηθικό δίλημμα του ανθρώπου

    Σίγουρα για τη σύγχρονη επιστημονική σκέψη η αστρολογία αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο γιατί ουσιαστικά καταρρέει τα μεγάλα φιλοσοφικά της πιστεύω. Τελικά η άρνηση των επιστημόνων είναι πράγματι λόγω πιστεύω και όχι επιστημονικών παραδειγμάτων.
    Χαίρομαι όμως που επιτέλους βλέπουμε ένα δομημένο κείμενο με μαζεμένα πολλά από τα επιχειρήματα της επιστημονικής κοινότητας. Τουλάχιστον τώρα θα μπορούμε πράγματι να συζητήσουμε.
    Καταρχάς η παρακάτω παράγραφος δεν σημαίνει απολύτως τίποτα ας μιλήσουμε με επιχειρήματα και όχι με το τι μπορεί να έχει κάνει ο καθένας γιατί δεν είναι επιχειρήματα, Ο Σωκράτης ήταν μία τεράστια προσωπικότητα για παράδειγμα αλλά πίστευε ότι η Γή είναι επίπεδη οπότε η εξής παράγραφος είναι τραγική γιατί προσπαθεί να πείσει χωρίς λόγους αν θέλετε να πείσετε με ψυχολογικά τρίκ τότε πολύ ευχαρίστως αλλά να μην κάνετε παράπονα για το τι κάνουν μετά οι άλλοι:
    Ο Andrew Fraknoi είναι καθηγητής Αστρονομίας στο Foothill College στην Καλιφόρνια και έχει την ιδιότητα του Συμβούλου Εκπαίδευσης στην Αστρονομική Ένωση του Ειρηνικού (Astronomical Society of the Pacific). Το 1993 του απονεμήθηκε το ετήσιο βραβείο Astronomical League Award, για τη διακεκριμένη συνεισφορά του στην Αστρονομία, ενώ ένας αστεροειδής (ο Νο 4859) φέρει τιμητικά το όνομά του, σε αναγνώριση της προσφοράς του στην αστρονομική παιδεία

    Στη συνέχεια γράφει:
    Οι ισχυρισμοί αυτοί μπορεί να φαίνονται εξωπραγματικοί σε κάποιον που ξέρει τι είναι και πόσο μακριά βρίσκονται ο ήλιος, το φεγγάρι και οι πλανήτες.
    ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ; ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ; ΟΧΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΘΕΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΘΕΜΑ ΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΥ; ΠΟΙΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ;

    Κατόπιν:
    Η ηλικία της είναι τουλάχιστον κάποιες χιλιάδες χρόνια και παρουσιάζεται με διαφορετικές μορφές σε πολλούς πολιτισμούς. Έκανε την εμφάνισή της όταν η άποψη της ανθρωπότητας για τον κόσμο κυριαρχούνταν από μαγεία και δεισιδαιμονία, όταν η ανάγκη να καταλάβει ο άνθρωπος τη φύση ήταν γι΄ αυτόν υπόθεση ζωής και θανάτου.Τα ουράνια αντικείμενα ήταν τότε θεοί ή σημαντικά πνεύματα ή τουλάχιστον συμβολισμοί ή αντιπρόσωποι θεϊκών προσωπικοτήτων, που δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να τρων το χρόνο τους ασχολούμενοι με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Πρόθυμα λοιπόν οι άνθρωποι αναζήτησαν ουράνια σημάδια για το τι θα έκαναν οι θεοί την επόμενη μέρα.Εξετάζοντας τα πράγματα κάτω από αυτό το πρίσμα, η ιδέα ενός συστήματος, που θα συνέδεε τους φωτεινούς πλανήτες και κάποιους ξεχωριστούς αστερισμούς με σημαντικά ζωτικά ερωτήματα, φάνταζε ελκυστική.
    Τα μαθηματικά επίσης γεννήθηκαν κάτω από αυτό το καθεστώς το ίδιο και η Φυσική και οι πιο πολλές επιστήμες της που ξεκίνησαν κυρίως στην Ελληνιστική εποχή. Για τον Πυθαγόρα οι αριθμοί είχαν ψυχή και έδινε μεταφυσικές δυνατότητες και χαρακτηρισμούς το ίδιο και στα γεωμετρικά σχήματα, Για αυτό το λόγο η Γεωμετρία και τα μαθηματικά θα έπρεπε να καταργηθούν επειδή κάποιοι στο παρελθόν πίστευαν κάτι λάθος;

    1. Ποια είναι η πιθανότητα μια ημέρα να είναι ίδια για το ένα δωδέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού;Όσοι υπερασπίζονται τις αστρολογικές στήλες των εφημερίδων (μόνο στις Η.Π.Α. οι καθημερινές εφημερίδες ξεπερνούν τις 1.200) ισχυρίζονται ότι μπορεί κάποιος να γνωρίζει πώς θα είναι η ημέρα του, διαβάζοντας μια από τις 12 σχετικές παραγράφους. Μια απλή μαθηματική πράξη διαίρεσης αποδεικνύει πως ο ισχυρισμός αυτός σημαίνει ότι, για 400 εκατομμύρια ανθρώπων σ΄ όλον τον κόσμο, κάθε μέρα που ξημερώνει θα είναι ίδια. Με δεδομένη την ανάγκη να απευθύνονται ταυτόχρονα σε τόσο πολλούς, είναι σαφές γιατί οι αστρολογικές προβλέψεις διατυπώνονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασάφεια και γενικολογία.
    Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό όταν λέει κάποιος μετερεωλόγος ότι θα βρέξει στην Αθήνα και δεν βρέχει στην Αθήνα όλη αλλά μόνο σε κάποιες περιοχές θα έπρεπε να καταργηθεί η ύπαρξη του οπότε και κάθε περιοχή να αναλύετε στα δελτία με λεπτομέρεια ( θα ήθελα να δω ένα μαραθώνιο δελτίο όπου τελικά να αναφέρονται όλοι οι δήμοι ανά περιοχή να δω ποιος θα το ΕΒΛΕΠΕ ( άρα είναι θέμα του τι ζητάει ο κόσμος ότι δεν θα τράβαγε μία τέτοια ανάλυση και ως προς την αστρολογία θα ήταν κάτι τρομερά δύσκολο να γίνει πάλι σε ένα περιοδικό ) Από τη στιγμή λοιπόν που σε όλα επικρατεί η τάση του γενικού και του γρήγορου προς χάριν ταχύτητας και εμπορικότητας γιατί να κατακεραυνώνουμε μόνο την αστρολογία. Ο αστρονόμος κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του δεν βλέπει ότι αυτό που επικρατεί στην λεγόμενη αστρολογία των εφημερίδων είναι μία γενική διάθεση σε όλα τα πράγματα γιατί ο καπιταλισμός αναζητά το κέρδος σε σχέση με το παραγόμενο προϊόν . Αν θέλει λοιπόν να κατηγορήσει κάποιον ας κατηγορήσει τους τρόπους που λειτουργεί το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα σε όλο τον κόσμο για όλα τα πράγματα και να μην το χρησιμοποιεί μόνο για την αστρολογία λες και είναι δική της δημιουργία, όχι δεν είναι δική της είναι απαίτηση των οικονομικών κέντρων κυρίως βέβαια των εκδοτικών.

    2. Γιατί η αστρολογία θεωρεί ως κρίσιμη τη στιγμή της γέννησης και όχι της σύλληψης του ανθρώπου;
    Μερικοί συγκαταλέγουν την αστρολογία στις επιστήμες, αρκούμενοι στο γεγονός ότι βασίζεται σε κάποιο μη αμφισβητούμενο δεδομένο: Το χρόνο της γέννησης του ενδιαφερομένου. Όταν, αρκετά χρόνια πριν, ξεκίνησε η αστρολογία, η στιγμή της γέννησης θεωρούνταν ως το μαγικό σημείο της δημιουργίας της ζωής. Σήμερα όμως αντιλαμβανόμαστε τον τοκετό σαν το αποκορύφωμα μιας εννιάμηνης διαδικασίας σταθερής ανάπτυξης του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες σήμερα έχουν ανακαλύψει πως πολλές πλευρές της προσωπικότητας ενός παιδιού διαμορφώνονται πριν τον τοκετό. Υποψιάζομαι ότι η αιτία που οι αστρολόγοι εμμένουν ακόμη στη στιγμή του τοκετού, ελάχιστα σχετίζεται με την αστρολογική θεωρία. Κάθε πελάτης τους γνωρίζει πότε γεννήθηκε, είναι όμως δύσκολο (και μάλλον ... περίπλοκο) να εξακριβωθεί η στιγμή της σύλληψής του. Για να εξατομικεύουν λοιπόν όσο μπορούν περισσότερο τις προβλέψεις τους, οι αστρολόγοι μένουν προσκολλημένοι στο χρόνο που προσδιορίζεται ευκολότερα.
    Η αστρολογία είναι ανθρωποκεντρική στην φιλοσοφική της θεώρηση και την ενδιαφέρει το ΑΤΟΜΟ σαν ύπαρξη, ο χάρτης είναι μία προσπάθεια αποκάλυψης της ατομικότητας του ατόμου, η στιγμή της γέννησης λοιπόν είναι η πρώτη φορά που το ΑΤΟΜΟ αρχίζει να λειτουργεί αφού μέχρι τότε είναι συνδεδεμένο με κάποιο άλλο άτομο και παρασιτεί, δεν έχει δηλαδή την δυνατότητα της Ατομικότητας. Η στιγμή της σύλληψης ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

    3. Αφού η γυναικεία μήτρα μπορεί να προφυλάξει το έμβρυο από αστρολογικές επιρροές, γιατί δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και ένα άλλο παρόμοιο "κουβούκλιο";Πώς μια τόσο λεπτή ασπίδα, αποτελούμενη από μύες, σάρκα και δέρμα, είναι σε θέση να παρεμποδίζει τόσο ισχυρές δυνάμεις, προερχόμενες από τον ουρανό; Κι αν όντως είναι έτσι, δεν θα μπορούσαμε, σε περίπτωση που κρίνουμε μη ικανοποιητικό το ωροσκόπιο ενός μωρού, να αποτρέψουμε τη δράση των συγκεκριμένων δυσμενών αστρολογικών επιρροών, περιβάλλοντας αμέσως το νεογέννητο με έναν σάρκινο ασκό, μέχρις ότου οι οιωνοί γίνουν πιο ευνοϊκοί;
    Ακριβώς για μία ακόμη φορά ο αστρονόμος δεν φαίνεται να κατανοεί ότι η αστρολογία κοιτά την πρώτη προσπάθεια στο χρόνο ενός σημείου να γίνει ατομικότητα, άρα δεν είναι ότι υπάρχει κάποιο κουβούκλιο το οποίο εμποδίζει την επιρροή κάποιων δυνάμεων ( ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΝΕΥΤΩΝΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ Ο ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ) ούτε και χρειάζετε κάτι τέτοιο η στιγμή λοιπόν της γέννησης είναι η πρώτη φορά που η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ατομικότητας ΕΝΟΣ ΧΩΡΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ που δρά χωρίς να παρασιτεί σε κάτι άλλο. Για αυτό ακριβώς και κοιτάμε την ώρα γέννησης Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΘΕΙ Η ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ.

    Γι' αυτό εξάλλου αν θέλαμε να μιλήσουμε για εκτρώσεις αστρολογικά δεν δολοφονούμε ένα άτομο γιατί αυτό το άτομο δεν έχει γεννηθεί ακόμη αλλά διακόπτουμε την προσπάθεια να γίνει κάτι άτομο ( άρα ουσιαστικά η αστρολογία με αυτό τον τρόπο δεν είναι εναντίον των αμβλώσεων χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι είναι και υπέρ εκτός αν θεωρηθεί μετέπειτα ηθικά ότι η διακοπή προς την ατομικότητα είναι έγκλημα).

    4. Αν οι αστρολόγοι είναι όσο ισχυρίζονται αποτελεσματικοί, γιατί δεν είναι πλουσιότεροι;Κάποιο αστρολόγοι απαντούν ότι δεν είναι δουλειά τους να προβλέπουν συγκεκριμένα περιστατικά παρά μόνον τάσεις, υπό ευρεία έννοια. ¶λλοι υποστηρίζουν ότι έχουν τη δύναμη να προβλέπουν σημαντικά μόνο γεγονότα και όχι άλλα μικρής σημασίας. Όπως και να έχει το θέμα, θα μπορούσαν να συσσωρεύσουν δισεκατομμύρια κάνοντας πρόγνωση για γενικότερη συμπεριφορά του χρηματιστηρίου αξιών ή εμπορευμάτων, έχοντας έτσι την ευκαιρία να χρεώνουν λιγότερα στους πελάτες τους. Πόσοι όμως αστρολόγοι προέβλεψαν τη χρηματιστηριακή βουτιά της Μαύρης Δευτέρας του Οκτωβρίου του 1987 και φρόντισαν να ενημερώσουν γι΄ αυτό τους πελάτες τους;
    Γιατί οι ψυχολόγοι δεν έχουν λύσει όλα τους τα ψυχολογικά προβλήματα, γιατί οι κοινωνιολόγοι δεν λειτουργούν τέλεια σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, γιατί ένας μαθηματικός δεν αντιδρά πάντα με την λογική; Ποιος μπορεί να πεί ότι είναι τέλειος;

    5. Όλα τα ωροσκόπια που καταρτίσθηκαν πριν την ανακάλυψη των 3 μακρινότερων πλανητών είναι λανθασμένα;Ορισμένοι από τους αστρολόγους λένε ότι το ζωδιακό σημείο, η θέση δηλαδή του ήλιου στο ζωδιακό κύκλο κατά τη στιγμή της γέννησης, όπου αποκλειστικά βασίζονται τα περισσότερα από τα ωροσκόπια των εφημερίδων, δεν αρκεί από μόνο του για να εξηγήσει τα αποτελέσματα της επίδρασης του Σύμπαντος. Αυτοί οι "σοβαροί" επαγγελματίες (συνήθως αυτοί που έμειναν έξω από την προσοδοφόρα επιχείρηση των καθιερωμένων στηλών) επιμένουν πως πρέπει να συνυπολογίζεται η επίδραση όλων των μεγάλου μεγέθους σωμάτων του ηλιακού συστήματος - περιλαμβανομένων και των μακρινών Ουρανού, Ποσειδώνα και Πλούτωνα, που ανακαλύφθηκαν το 1781, το 1846 και το 1930 αντίστοιχα.Σ΄ αυτήν την περίπτωση, τι γίνεται με όσους υποστηρίζουν ότι η "τέχνη" τους είναι αυτή που οδήγησε σε ακριβείς προβλέψεις για πολλούς αιώνες; Δεν ήταν λανθασμένα όλα τα προ του 1930 ωροσκόπια; Και γιατί οι ανακρίβειες των παλαιότερων ωροσκοπίων δεν βοήθησαν τους αστρολόγους στο να συναγάγουν την ύπαρξη των 3 προαναφερθέντων πλανητών πριν τους ανακαλύψουν οι αστρονόμοι;
    Οπότε ένας χειρούργος πριν 2 αιώνες η ένας φυσικός δεν θα έπρεπε να λειτουργεί τα παραπάνω επειδή δεν ήξερε όσα είχαμε σήμερα. ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΛΟΓΙΚΗ; ΕΠΕΙΔΗ ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΓΙΑΤΡΕΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝ ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;
    Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ένας αστρολόγος επειδή δεν γνωρίζει όλα τα όργανα που χρειάζονται αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσει να χειρίζετε την αστρολογία. Κανείς δεν είπε ότι ο αστρολόγος τα ξέρει όλα για αυτό και η αστρολογία εξελίσσετε ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ;
    Δεν καταλαβαίνω γιατί τα πάντα έχουν το δικαίωμα της εξέλιξης και δεν το έχει η αστρολογία.
    Οι αστρολόγοι από πολύ παλιά μιλούσαν ότι υπάρχουν και άλλοι πλανήτες οι λόγοι που δεν έγινε αυτός είναι ότι θα έπρεπε να γίνει μία έρευνα που για εκείνα τα χρόνια κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο για όλα υπάρχει ο σωστός δρόμος και για την ανακάλυψη πλανητών η αστρολογία δεν ενδείκνυται διότι έχουμε πάρα πολλούς παράγοντες οι οποίοι δεν μας επιτρέπουν να μπορούμε να κάνουμε μία συνάρτηση η οποία να αποκαλύπτει έναν άγνωστο Χ τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν πολλοί άγνωστοι πλανήτες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσει η αστρολογία. Κάθε φορά που ανακαλύπτετε ένας πλανήτης η εργαλειοθήκη ενός αστρολόγου εμπλουτίζετε και γίνεται πιο αποτελεσματικός αυτό λοιπόν δεν τον κάνει και εγκληματία γιατί αντίστοιχα ένας χειρούργος που δεν είχε παλιά κάποια όργανα που έχουμε τώρα δεν θα έπρεπε να χειρουργεί.
    ΕΔΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΘΕΣΕΤΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝ ΜΗΝ ΠΟΛΥΛΟΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΣΤΟ ¶ΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ « ο 13<SUP>ος</SUP> πλανήτης και η οδύσσεια των ονομάτων» που έχει δοθεί εδώ και αρκετό καιρό σε αυτή τη δικτυακή κοινότητα.

    6. Δεν θα έπρεπε η αστρολογία να καταδικάζεται σαν μια μορφή φανατισμού;
    Στις πολιτισμένες κοινωνίες θεωρούμε απαράδεκτα τα συστήματα που κρίνουν τα άτομα ανάλογα με το φύλο, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνικότητα ή και άλλα τυχαία χαρακτηριστικά οφειλόμενα, ως επί το πλείστον, στη γέννηση. Οι αστρολόγοι όμως καυχώνται για το ότι αποτιμούν ανθρώπους βασισμένοι σε μια καθαρή τυχαιότητα, το ίδιο το γεγονός της γέννησης και το χρόνο που πραγματοποιήθηκε, σε συνδυασμό με τη θέση ουράνιων αντικειμένων τη στιγμή εκείνη. Το να αρνείσαι να βγεις με έναν Λέοντα ή να προσλάβεις έναν Ζυγό δεν είναι εξίσου απορριπτέο με το να αρνείσαι να βγεις με έναν καθολικό ή να προσλάβεις έναν μαύρο;
    Εδώ θα σας ζητήσω να διαβάσετε το παραπάνω άρθρο μου γύρω από την Αστρολογία και τη νέα φιλοσοφική θεώρηση της επιστήμης με της ανακαλύψεις των γονιδίων οι απαντήσεις όλες είναι εκεί μπορείτε να το διαβάσετε… Να συμπληρώσω από αυτό ότι αυτό που υποστηρίζει ο αστρονόμος είναι ψευδές γιατί κανείς δεν λέει ότι το ζώδιο αποκαλύπτει όλες τις πτυχές ενός ανθρώπου οπότε και είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. ΚΑΘΕ ΧΑΡΤΗΣ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΘΕΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΣΣΥΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ κάτι που αποδεικνύεται από τους ίδιους τους χάρτες ο οποίος δεν γίνεται να βρει κανένα όμοιο του.

    8. Αν φορέας της αστρολογικής επιρροής είναι κάποια γνωστή δύναμη, τότε γιατί να κυριαρχούν οι πλανήτες;
    Αν οι επιδράσεις της αστρολογίας μπορούν να αποδοθούν στη βαρύτητα, σε παλιρροϊκές δυνάμεις ή σε μαγνητισμό (κάθε αστρολογική σχολή επικαλείται και κάτι διαφορετικό), ακόμη και ένας αρχάριος σπουδαστής φυσικής μπορεί να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς για να διαπιστώσει τι επηρεάζει περισσότερο ένα νεογέννητο στην πραγματικότητα. Τέτοιες αναφορές, για πολλές περιπτώσεις, γίνονται στο βιβλίο "Astrology: True or False?" (1988, Prometheus Books) των Roger Culver και Philip Ianna. Μαιευτήρας π.χ. που ξεγεννά το παιδί αποδεικνύεται ότι ασκεί βαρυτική έλξη έξι φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ¶ρη και περίπου 200 δισεκατομμύρια φορές εντονότερη παλιρροϊκή δύναμη. Μπορεί ο (η) γιατρός να έχει μάζα πολύ μικρότερη από τον Κόκκινο Πλανήτη, βρίσκεται όμως πολύ - πολύ πιο κοντά στο μωρό.
    ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΑΝΕΦΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΥΤΩΝΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗ μπορεί και να μην μιλάμε καν για δυνάμεις. Η αστρολογία είναι δομική και πιστεύει στην δομικότητα του σύμπαντος, η αστρολογία πιστεύει ότι το σύμπαν είναι ένας «οργανισμός» οπότε αν ο οργανισμός «πιάσει» πυρετό τότε όλα τα μέλη του οργανισμού θα δούν αλλαγές και θα επηρεαστούν, αυτό η σύγχρονη επιστήμη δεν το πιστεύει. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΩ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΘΕΜΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΓΩ ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΑ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑ «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ»

    9. Αν φορέας της αστρολογικής επιρροής είναι μια άγνωστη δύναμη, γιατί δεν εξαρτάται από την απόσταση;
    Όλες οι μεγάλης ακτίνας δυνάμεις, που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στο Σύμπαν, εξασθενούν όσο τα αντικείμενα - φορείς απομακρύνονται μεταξύ τους. Όπως όμως θα περίμενε λογικά κανείς για ένα γεωκεντρικό σύστημα που επινοήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν, οι αστρολογικές επιρροές θεωρείται ότι δεν εξαρτώνται καθόλου από την απόσταση. Η σπουδαιότητα του ¶ρη στο ωροσκόπιό σας εμφανίζεται να είναι ολόιδια, ανεξάρτητα αν ο πλανήτης βρίσκεται στην ίδια πλευρά του ήλιου στην οποία βρίσκεται και η Γη ή αν είναι επτά φορές πιο μακριά, στην άλλη πλευρά. Μια δύναμη μη σχετιζόμενη με την απόσταση θα αποτελούσε επαναστατική ανακάλυψη για την επιστήμη και θα ανέτρεπε πολλές από τις θεμελιώδεις έννοιές της.
    Όχι πάντα γιατί έχουμε και τη μοντέρνα φυσική που οι δυνάμεις δρουν στο άπειρο(μπορεί να είναι μόνο στη θεωρία αλλά υπάρχει) αλλά και πάλι όπως ανέφερα και παραπάνω μπορεί καν να μην μιλάμε για δυνάμεις ( ουσιαστικά δεν μιλάμε για δυνάμεις αλλά αυτό θα ήθελε μία τεράστια συζήτηση γιατί η αστρολογία είναι δομική, προσωποκεντρική και αλγεβρική άρα δεν έχει να κάνει με πραγματικής ενέργειες αλλά με συμβολισμούς)

    10. Αν οι αστρολογικές επιρροές είναι ανεξάρτητες από την απόσταση, γιατί δεν υπάρχει αστρολογία αστέρων, γαλαξιών ή κβάζαρς;
    Ο γάλλος αστρονόμος Jean-Claude Pecker έχει επισημάνει ότι οι αστρολόγοι, περιορίζοντας την "τέχνη" τους στο ηλιακό μας σύστημα, αποδεικνύονται πολύ μικρόμυαλοι. Δισεκατομμύρια καταπληκτικών σωμάτων σε όλο το Σύμπαν θα μπορούσαν να προσθέσουν την επίδρασή τους σ΄ αυτήν του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών. Είναι πλήρης η αντίληψη που διαμορφώνεται για έναν πελάτη, όταν το ωροσκόπιό του παραλείπει την επιρροή του Rigel, του αστέρα νετρονίων στο νεφέλωμα Καρκίνος ή του Γαλαξία της Ανδρομέδας;
    Εδώ φαίνεται ότι ο αστρονόμος δεν έχει διαβάσει ούτε ένα αστρολογικό βιβλίο.
    Η αστρολογία από τα ελληνιστικά χρόνια παίρνει υπόψιν της τους απλανείς αστέρες (μπορεί όχι όλους αλλά μερικούς) επίσης υπάρχουν ήδη το Γαλαξιακό κέντρο σαν σημείο και άλλες ακόμη λεπτομέρειες.
    Όμως, η αστρολογία εκτός αυτού λειτουργεί σε σύνολα, η επιρροή λοιπόν των άλλων αστέρων και γαλαξιών δεν θα μπορούσε και ΔΕΝ χρειάζεται να μεταφραστεί με τον τρόπο που λέει ο επιστήμονας γιατί επειδή ακριβώς λειτουργεί δομικά η αστρολογία δεν χρειάζεται να δω όλο το παγόβουνο για να καταλάβω πόσο μεγάλο είναι γνωρίζοντας τους νόμους καταλαβαίνουμε το μέγεθος του. Επίσης επειδή μιλάμε για σύνολα το κάθε σύνολο αντικαθρεφτίζει το άλλο, για παράδειγμα δεν χρειάζεται να μετρήσω όλη τη θάλασσα για να δω τη σύσταση της αλλά παίρνω ένα δείγμα. Για να καταλάβετε το πώς κατανοεί η αστρολογία τα πράγματα θυμηθείτε ένα πίνακα όπου ένας καθρέφτης έχει ένα ακόμη μικρότερο καθρέφτη και μετά ένα ακόμη μικρότερο καθρέφτη και μετά ένας ακόμη μικρότερο καθρέφτη έτσι δεν χρειάζεται για να καταλάβω το σχήμα και τη δομή του καθρέφτη να δω τον μεγαλύτερο γιατί ξέρω ότι με το μικρότερο ανάλογο του θα έχω μία πλήρη εικόνα του μεγαλύτερου καθρέφτη του οποίου δεν έχω την δυνατότητα να δω.

    Ακόμη κι αν δοθεί στους αστρολόγους η δυνατότητα να αμφισβητήσουν όλες αυτές τις ερωτήσεις - με την παραδοχή ότι αστρολογικές επιδράσεις υπάρχουν αλλά βρίσκονται εκτός του πεδίου της σημερινής ικανότητάς μας να κατανοήσουμε το Σύμπαν - υπάρχει ένα καταλυτικό τελικό επιχείρημα. Για να το πούμε απλά: Η αστρολογία δεν λειτουργεί!
    Οπότε ότι και αν έγραψα πήγε χαμένο τουλάχιστον έπρεπε να μου το πείτε από την αρχή ώστε να μην χρειάζεται να γράφω τσάμπα, τουλάχιστον αυτά να τα διαβάζει ο κόσμος για να βλέπει με τι επιστημονικό τρόπο κάποιοι επιστήμονες αντιδρούν στην αστρονομία.

    Σε τελική ανάλυση, δεν είναι απαραίτητο να ξέρουμε πώς λειτουργεί κάτι για να διαπιστώσουμε αν λειτουργεί ή όχι
    Αυτό μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ειλικρινά εδώ δεν έχω να πω τίποτα το αφήνω προς κρίσιν του κόσμου. Μα αυτό δεν λένε οι αστρολόγοι τόσο καιρό και αυτό δεν προσπαθούσε να πεί τόση ώρα ο αστρονόμος; και τελικά τι λέει; προσπαθεί να καλύψει κάθε κενό έτσι ώστε να μην τύχει και του απαντήσει κάποιος. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΑΛΛΑ ΣΟΦΙΣΤΕΙΑ . Η μόνη διαφορά μας είναι εμείς πιστεύουμε ότι λειτουργεί η αστρολογία άλλο βέβαια που οι περισσότεροι επιστήμονες δεν δέχονται ότι δεν χρειάζεται να ξέρουμε πώς λειτουργεί κάτι αν και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν γιατί και τι είναι ακριβώς η βαρύτητα η ο μαγνήτισμος (παρόλα αυτά λόγω του αποτελέσματος αυτά υπάρχουν).


    · Ο ψυχολόγος Bernard Silverman του Michigan State University έλεγξε τις ημερομηνίες γέννησης για τις περιπτώσεις 2.978 ζευγαριών που παντρεύονταν και 478 που έπαιρναν διαζύγιο, στην Πολιτεία του Michigan. Η πλειονότητα των αστρολόγων υποστηρίζουν ότι είναι σε θέση να προβλέψουν τουλάχιστον ποιες αστρολογικές ενδείξεις είναι συμβατές ή όχι, όσον αφορά τις προσωπικές σχέσεις. Ο Silverman συνέκρινε τέτοιες προβλέψεις με τα πραγματικά αρχεία, χωρίς να βρει καμιά συσχέτιση: Αυτοί για παράδειγμα που υποτίθεται ότι δεν "ταίριαζαν" παντρεύονταν μεταξύ τους με τη συχνότητα που το έκαναν κι αυτοί που "ταίριαζαν".
    · Πολλοί αστρολόγοι επιμένουν ότι το ζώδιο ενός ατόμου σχετίζεται έντονα με την επιλογή του επαγγέλματός του. Στην πραγματικότητα η παροχή συμβουλών όσον αφορά την επιλογή εργασίας είναι ένας αξιόλογος τομέας της σύγχρονης αστρολογίας. Ο φυσικός John McGervey του Case Western Reserve University έλαβε γνώση των χρονολογιών γέννησης και των βιογραφιών περίπου 6.000 πολιτικών και 17.000 επιστημόνων, για να ελέγξει αν εκπρόσωποι αυτών των επαγγελμάτων ομαδοποιούνται κάτω από συγκεκριμένα ζώδια, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αστρολόγων. Ανακάλυψε ότι τα ζώδια και των δυο ομάδων κατανέμονταν κυριολεκτικά εντελώς τυχαία.
    Όπως θα γράψει και παρακάτω και ο ίδιος ο αστρονόμος στη συνέχεια δεν μπορούμε με ένα ζώδιο να κρίνουμε τον χαρακτήρα ενός ατόμου είναι αδύνατο.

    · Για να αντιπαρέλθει και τις ενστάσεις των αστρολόγων που δέχονται ότι το ζώδιο από μόνο του δεν είναι επαρκές στοιχείο για μια ολοκληρωμένη "διάγνωση", ο φυσικός Shawn Carlson του Lawrence Berkeley Laboratory διεξήγαγε ένα ευφυές πείραμα. Ζήτησε από ομάδες εθελοντών να παράσχουν τις απαραίτητες για την κατάρτιση ενός πλήρους ωροσκοπίου πληροφορίες και να συμπληρώσουν το California Personality Inventory, ένα καθιερωμένο ερωτηματολόγιο ψυχολογικού περιεχομένου, που είναι περιγραφικό, ευρείας και γενικής μορφής, όπως ακριβώς και η πληροφόρηση με την οποία δουλεύουν οι αστρολόγοι. Κάποιος "αξιοσέβαστος" αστρολογικός οργανισμός κατήρτισε ωροσκόπια για κάθε εθελοντή και στη συνέχεια 28 επαγγελματίες αστρολόγοι, που είχαν αποδεχθεί εκ των προτέρων την όλη διαδικασία, έλαβαν από ένα ωροσκόπιο και τρία προφίλ προσωπικότητας, ένα μόνο από τα οποία ανήκε στο άτομο που αφορούσε το ωροσκόπιο. Το έργο τους ήταν να ερμηνεύσουν το ωροσκόπιο και να επιλέξουν με ποιο από τα τρία προφίλ ταίριαζε. Παρόλο που οι ίδιοι πίστευαν ότι θα είχαν επιτυχία 50%, η πραγματική τους επίδοση σε 116 δοκιμές ήταν μόνο 34% - ποσοστό το οποίο θα περιμέναμε και από κάποιον που θα έκανε απλές υποθέσεις. Ο Carlson δημοσίευσε τα αποτελέσματά του στο περιοδικό Nature της 5.12.1985, προκαλώντας αμηχανία στην αστρολογική κοινωνία.
    · ¶λλα τεστ φανερώνουν ότι δεν έχει καμιά σημασία τι λέει ένα ωροσκόπιο όσο αυτός για τον οποίον έγινε έχει την αίσθηση ότι οι ερμηνείες του αφορούν αυτόν ή έχουν σχέση με την προσωπικότητά του. Πριν λίγα χρόνια ο γάλλος στατιστικολόγος Michel Gauquelin έστειλε σε 150 ανθρώπους το ωροσκόπιο ενός από τους ειδεχθέστερους κατά συρροήν δολοφόνους στην ιστορία της Γαλλίας και τους ρώτησε πόσο βρίσκουν ότι τους ταιριάζει. Το 95% απάντησαν ότι στην περιγραφή αναγνωρίζουν τον εαυτό τους. Ο Geoffrey Dean, ένας αυστραλός ερευνητής που διηύθυνε εκτεταμένες δοκιμασίες της αστρολογίας, έκανε μια παραποίηση των αστρολογικών διαγνώσεων που είχαν γίνει για 22 άτομα, επαναδιατυπώνοντάς τα ωροσκόπια με φράσεις αντίθετες αυτών που περιλαμβάνονταν στα αρχικά κείμενα. Από την έρευνα προέκυψε ότι το 95% από αυτούς στους οποίους δόθηκαν αναγνώρισαν ότι οι διαγνώσεις που έλαβαν ίσχυαν γι' αυτούς το ίδιο (95%) με αυτούς για τους οποίους είχαν αρχικά συνταχθεί. Προφανές συμπέρασμα: Όσοι απευθύνονται στους αστρολόγους έχουν απλώς ανάγκη καθοδήγησης, οποιασδήποτε καθοδήγησης.
    Ξεκινάμε λοιπόν: Η αστρολογία είναι μία επιστήμη της ατομικότητας, δεν γίνεται να επαληθευτεί όταν αναφέρετε σε ανθρώπους με στατιστικές γιατί ο κάθε χάρτης είναι μοναδικός με τον ένα η τον άλλον τρόπο. Επίσης ένας χάρτης δεν λέει αν κάποιος θα γίνει εγκληματίας η τρελός ούτε πετυχημένος η όχι, δείχνει απλά το δυναμικό της ατομικότητας του στο χρόνο. Με την μελέτη όμως ενός συγκεκριμένου χάρτη στο χώρο και στο χώρο είναι δυνατή μόνο η πρόβλεψη είναι λοιπόν μία CASE STUDY science. Αυτό υπάρχει και στην λεγόμενη ψυχανάλυση η οποία ανήκει στο χώρο της ψυχολογίας, η οποία όμως δεν μπορεί να έχει στατιστική επαλήθευση επειδή ασχολείται αποκλειστικά με συγκεκριμένα άτομα και κάθε άτομο είναι μία μοναδική περίπτωση. Επίσης το ίδιο γίνεται και στην κοινωνιολογία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ γιατί πολύ απλά οι ίδιες οι σταθερές αλλάζουν οπότε και δεν μπορούμε να έχουμε στατιστικά δεδομένα.
    Βέβαια εδώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι υπάρχουν αστρολόγοι οι οποίοι λένε ότι έχουν στατιστικά δεδομένα τα οποία επαληθεύουν την ύπαρξη της αστρολογίας με ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ τον Guageulin ο οποίος μάλιστα αρχικά δεν πίστευε στην αστρολογία αρχικά. Επίσης δεν θα πρέπει να αφήσουμε χωρίς συζήτηση και πολλές ανακαλύψεις αρκετών επιστημόνων κυρίως της Ψυχιατρικής με πιο σημαντική μία επιστημονική έρευνα η οποία ανακαλύφθηκε στο British Journal of Psychiatry τα αποτελέσματα των οποίων συνδέουν την ημερομηνία γέννησης με τα ποσοστά των αυτοκτονιών. Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει παρόμοια στατιστικά στοιχεία, η παραπάνω πάντως έρευνα έκανε τον Emad Salib να πει ότι οι εποχιακές αλλαγές επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Κάτι που δεν έχει καμία διαφορά από την εποχολογία της αστρολογίας γιατί η αστρολογία είναι μία εποχολογία κάτι που δεν μπορείτε να καταλάβετε οι αστρονόμοι γιατί οι αστρολόγοι φέρνουμε όλο το σύμπαν στη γή ενώ εσείς είσθε εξωστρεφής φέρνεται όλη τη Γη στο σύμπαν για αυτό και σας είναι τόσο ενοχλητική αυτή η προσέγγιση αλλά τώρα θα πάμε σε πολύ βαθιά ψυχολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα.

    · Πριν κάποιον καιρό οι αστρονόμοι Culver και Ianna μελέτησαν και παρακολούθησαν τις δημοσιευμένες προβλέψεις πασίγνωστων αστρολόγων και αστρολογικών οργανισμών. Από έναν αριθμό άνω των 3.000 εξατομικευμένων προβλέψεων (περιλαμβανομένων πολλών για πολιτικούς, ηθοποιούς του κινηματογράφου και άλλους διάσημους ανθρώπους) μόνο ένα 10% περίπου φάνηκαν να επαληθεύονται. Παλαίμαχοι δημοσιογράφοι - και πιθανότατα πολλοί άνθρωποι που απλώς διαβάζουν ή βλέπουν τις ειδήσεις - θα πετύχαιναν πολύ καλύτερο σκορ, κάνοντας μόνον υποθέσεις με βάση τις γνώσεις και τη λογική τους
    Μία ακόμη στατιστική έρευνα που λέει κάτι που πάλι θα πω από την αρχή δεν γίνεται να κάνουν οι επιστήμονες πειράματα γύρω από την αστρολογία γιατί δεν κατανοούν την λειτουργία της, είναι σαν εγώ να προσπαθήσω να κάνω ένα πείραμα πυρηνικής φυσικής, αν το κάνω να είσθε σίγουροι ότι μπορεί να φτάσω στο σημείο να πώ ότι δεν υπάρχει και αυτό γιατί αυτό δεν είναι η ειδικότητα μου. Από την άλλη τι μελέτησαν ακριβώς και πώς το μελέτησαν και κυρίως ΠΟΙΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΣΑΝ.

    Τέλος να πούμε και για το σχόλιο ότι κάθε αστρολόγος έχει τη δική του άποψη, και εδώ πάλι τρελαίνομαι λες και όλοι οι ψυχολόγοι μιας και είναι η πανεπιστημιακή μου εκπαίδευση οπότε και μιλάω με περισσότερη ευκολία για αυτή έχουν την ίδια άποψη ή μήπως οι κοινωνιολόγοι ή οι επιστήμονες της φυσικής και της αστρονομίας από παντού και από διάφορα ερευνητικά κέντρα ακούμε διάφορες απόψεις. Τώρα συγκεκριμένα για το ότι ακόμη και στης βασικές αρχές υπάρχουν προβλήματα αυτό οφείλετε γιατί η αστρολογία δεν είναι ένα αναγνωρισμένο επάγγελμα οπότε ο καθένας θα μπορούσε και το κάνει να λέει ότι θέλει με αυτό λοιπόν τον τρόπο επικρατεί ένα χάος έτσι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αστρολογία αλλά επικρατεί ολοκληρωτική αναρχία προς τον κόσμο και για αυτό και ανακατεύονται όλοι και επικρατεί πανικός.

    Αν τα άστρα οδηγούν τους αστρολόγους σε εσφαλμένες προβλέψεις 9 στις 10 φορές, πώς μπορούν αυτοί να έχουν την απαίτηση να τους χρησιμοποιούμε σαν αξιόπιστους καθοδηγητές για αποφάσεις ζωής ή κρατικών υποθέσεων;
    Σαφώς και όσοι από εμάς αγαπάμε την Αστρονομία δεν μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα πάψει να υπάρχει αυτό το ξεμυάλισμα του κοινού με την αστρολογία. Οφείλουμε πάντως να μιλάμε, όποτε κρίνουμε ότι είναι χρήσιμο ή ότι είναι κατάλληλη η στιγμή, για να καταστήσουμε γνωστές σε όλους τις ανεπάρκειες της αστρολογίας και τα σαθρά της θεμέλια. Και όσοι από μας έχουμε να κάνουμε με άτομα νεαρής ηλικίας, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις ιδέες για να αναπτύξουμε έναν υγιή σκεπτικισμό στους μαθητές και να ενθαρρύνουμε το ενδιαφέρον τους για το πραγματικό Σύμπαν - αυτό με τους μακρινούς κόσμους και τους ήλιους που αρνούνται πεισματικά ν' ασχοληθούν με τις ζωές και τις επιθυμίες των πλασμάτων που κατοικούν στη Γη.
    Ας μην επιτρέψουμε να μεγαλώσει άλλη μια γενιά ανθρώπων προσδεμένη σε μια αρχαία φαντασιοπληξία, που ξέμεινε από τότε που στριμωχνόμασταν κοντά στη λάμψη της φωτιάς, κυριευμένοι από το φόβο της νύχτας."
    Πολύ γλυκός και ποιητικός ο επίλογος του αστρονόμου αλλά χωρίς περιεχόμενο και βέβαια τίποτα δεδομένο για να σχολιαστεί.
    [I]Στο τέλος να έχετε ζήσει αυτά που θέλετε και αξίζετε!

  9. #19
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Αθηνα
    Posts
    983

    Re: Η Αστρολογία, η επιστημονική πραγματικότητα και το ηθικό δίλημμα του ανθρώπου

    Οριστε και η απαντηση που τοσο απεγνωσμενα περιμεναν καποιοι η μηπως στην πραγματικοτητα δεν την ηθελαν?
    οσο υπαρχει εξουσια δεν υπαρχει ελευθερια

  10. #20
    Join Date
    Jul 2006
    Όνομα:
    DR WHO
    Location
    Στη Σκια
    Posts
    380

    Re: Η Αστρολογία, η επιστημονική πραγματικότητα και το ηθικό δίλημμα του ανθρώπου

    Και τη απαντηση
    Σκετη εκθεση 5000 λεξεων

    Μου κοκκινισαν τα ματια

    Quote Originally Posted by inest No2 View Post
    Οπως το περιμενα. Ευθεια απαντηση δεν πηρα, αλλα μονο σχολια του τυπου περι αρνησης.
    Κ. Αρχο εδω δεν τιθεται θεμα αρνησης. Το ξαναειπα καπου. Οταν μπλεκονται επιστημονικα στοιχεια στην μεση τα πραγματα θα ειναι ή σωστα ή λαθος, ασπρο ή μαυρο και τιποτα ενδιαμεσα!!!!!!!
    Και σας προκαλω και σας ΠΑΡΑΚΑΛΩ καντε μια εργασια, να σας βοηθησω αν θελετε σε οτιδηποτε και γω να την κανουμε μαζι. Θα ειναι μια καλη προσθηκη για το βιογραφικο μου ενα πιθανο νομπελ, αφηστε το ντορο που θα κανουμε!!!!!!!
    .
    Καλα ιnest
    Αντε και καλη τυχη

    Ετσι και αλλιως οτι και απαντηση να παρεις ξερουμε οτι απλα δεν θα την δεχτεις...
    Στου κουφου την πορτα...

 

 
Page 2 of 5 FirstFirst 1 2 3 4 5 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 6 users browsing this thread. (0 members and 6 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Διαφήμιση
ads from google
Χορηγός
google ads