Η συμπόρευση σε κοντινές μοίρες της προοδευτικής Σελήνης με τον τράνζιτ Κρόνο δεν είναι καινούριο θέμα στην αστρολογία. Οι παλιότερες αναφορές που τουλάχιστο εγώ γνωρίζω ανάγονται στον 19ο αιώνα. Επίσης, είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει τουλάχιστο μια φορά στην πλειοψηφία των ανθρώπων για ένα διάστημα που μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 29 χρόνια, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο μιας μέσης ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις, συμβαδίζουν και δυο φορές στην διάρκεια της ζωής μας, δηλαδή διαρκεί περισσότερο από την μισή μιας μέσης ζωής.
Κι όμως, παρόλο που αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες και αφορά σχεδόν την μισή ζωή των περισσότερων ανθρώπων, δεν υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία γύρω από το θέμα αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις οι αναφορές δεν είναι ούτε αναλυτικές ούτε επεξηγηματικές. Πάρα πολλοί που ασχολούνται με την αστρολογία δεν γνωρίζουν αυτό το φαινόμενο και μάλιστα δεν το γνωρίζουν και πολλοί αστρολόγοι. Σπάνια γράφονται άρθρα γύρω από αυτό το θέμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στα 5 χρόνια που είμαι μέλος σ' αυτό το σάιτ, ενώ δεν μπορώ να σκεφτώ αστρολογικό θέμα που να μην έχει συζητηθεί εδώ, απ' όσο γνωρίζω είναι η πρώτη φόρα που συζητείται τώρα.
Γιατί άραγε; Αν είναι όντως ένα τόσο σοβαρό θέμα και μιας τέτοιας διάρκειας γιατί τόση σιωπή; Γιατί δεν ξετινάζουν αυτό το θέμα οι αστρολόγοι όπως κάνουν με ότι άλλο αφορά τον Κρόνο ή την προοδευτική Σελήνη; Δεν σας λέει κάτι αυτό; Γιατί δεν έχουμε διαλόγους όπως ακούμε συχνά "Εγώ έχω τράνζιτ Κρόνο στον Ήλιο μου - Α, αυτό δεν είναι τίποτε, εγώ ξεκίνησα τώρα τον 25ετή κύκλο του Κρόνου με την πρ. Σελήνη μου - Κουράγιο και δύναμη σου εύχομαι!"
Ας μην κάνουμε λοιπόν ξαφνικά ότι ανακαλύψαμε την τυρόπιτα. Ότι έχουμε ένα τόσο σοβαρό και τέτοιας διάρκειας αστρολογικό φαινόμενο αλλά... σχεδόν κανείς δεν ασχολείται.
Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την αστρολογία είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω αυτό το φαινόμενο σε ένα αριθμό χαρτών σε μια πορεία αρκετών χρόνων. Δεν είναι όπως οι εμπειρίες με τον τράνζιτ Κρόνο σε όψη με την γενέθλια Σελήνη ή τον γενέθλιο Ήλιο ή ωροσκόπο για παράδειγμα. Δεν είναι όπως το να έχει κάποιος τράνζιτ Κρόνο πάνω στην γενέθλια Σελήνη του, ας πούμε, αλλά αντί για ένα χρόνο κρατάει 25. Καμμία σχέση. Είναι περισσότερο μια ακαθόριστη ψυχολογική επίδραση που έρχεται σε κάποια μικρά διαστήματα.
Οι άνθρωποι αυτοί, σ' αυτά τα 22, 25, 27 χρόνια ζούσαν κανονικά την ζωή τους, ξεκινούσαν σπουδές, έκτιζαν καρριέρες, παντρεύονταν, έκαναν παιδιά... Όταν όμως η προοδευτική Σελήνη πλησίαζε τον τράνζιτ Κρόνο στην 1ο περίπου και κάτω ένιωθαν ένα απροσδιόριστο βάρος, μια τάση απομόνωσης ή μοναξιάς, μελαγχολία, ότι η ζωή τους δεν οδηγεί πουθενά κ.λπ. ακόμα κι όταν η ζωή τους ήταν σχετικά εντάξει. Δηλαδή, αυτό το ένιωθαν και άνθρωποι που η ζωή τους πήγαινε καλά. Δεν βίωναν δηλαδή ουσιαστικές κρόνιες εμπειρίες εκείνο το διάστημα αλλά μια κρόνια ψυχολογική διάθεση. Δεν ξέρω τι προκαλεί στην πράξη αυτές τις ψυχολογικές διαθέσεις. Δεν ξέρω αν είναι άλυτα ψυχολογικά θέματα της παιδικής ηλικίας (Σελήνη) ή θέματα της τρέχουσας ζωής. Ίσως είναι ένας συνδυασμός και των δύο.
Πιο αραιά, αν υπήρχαν και άλλες επιδράσεις στα προγνωστικά συστήματα μπορούσε η όψη αυτή να συνοδευτεί και από κάποιο γεγονός της φύσης του Κρόνου και της Σελήνης.
Αλίμονο αν ζούσε η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων περίπου την μισή ζωή της με μια σοβαρή δυσαρμονική επίδραση του Κρόνου. Και δεν είναι μόνο αυτό. Συμβαίνει κάποιες φορές ο προοδευτικός Ήλιος ή ο προοδευτικός Άρης να αρχίσει να συμπορεύεται με τον τράνζιτ Πλούτωνα για χρόνια.