Originally Posted by
prima
Eπειδή τυχαίνει να κάνω τη διδακτορική μου διατριβή στην Κοινωνική Πειραματική Ψυχολογία, έπαθα τουλάχιστον σοκ με την παραπάνω διατύπωσή σας.
Προφανέστατα,όλες οι οι παραπάνω επιστήμες που αναφέρατε ως μη τέτοιες,είναι "εντελώς" επιστήμες,κι αυτό,όχι γιατί έχουν απλά συγκεκριμενοποιησει το αντικείμενό τους-εδώ και χρόοοοοοονια-,αλλά και επειδή βασίζονται στις αρχες της Εγκυρότητας και της Αξιοπιστίας ,μιλώντας σε πειραματικό επίπεδο.
Όπερ σημαίνει,ότι υπάρχει η αρχή της 1. επαναληψιμότητας,υπό τις ίδιες ακριβώς πειραματικές συνθηκες εξαγωγής του ίδιου πειραματικού ευρηματος αλλά 2. και της γενίκευσης, του πειραματικού ευρήματος που προκύπτει σ'ενα συγκεκριμένο,τυχαίο και όχι συμπτωματικό δείγμα επι του γενικού πληθυσμού.
Υπάρχει ακόμη, κατά τη διάρκεια της πειραματικής διαδικασίας,η δυνατότητα,καθε φορά χειρισμού διαφορετικών ανεξάρτητων και εξαρτημένων μεταβλητών,δηλαδή η δυνατότητα"διαφοροποιησης" , προσανατολισμένης στην αρχική υπόθεση, των τιμών που "προκαλούν" το εκάστοτε προς μελέτη φαινομενο (αλλά και διαφοροποιησης του ιδίου ως αντικειμένου).
Οι διαφορές στις διαγνώσεις των εκάστοτε ψυχολόγων,προφανώς δεν είναι επιχείρημα,γιατί σε αυτές καθόλου σπάνια υποπίπτουν και πχ. οι γιατροί. (όλων των ειδικοτήτων),αλλά και οι φιλόλογοι,πχ.κατα τη διάρκεια της βαθμολόγησης του ίδιου γραπτού (είχα παρόμοια εμπειρία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις,αλησμονητη).
Τη στιγμή δε, που τα Δημόσια Πανεπιστημια,έχουν έδρες των παραπάνω επιστημών,μεταπτυχιακά προγράμματα,διδακτορικές διατριβές,αλλά ακόμη και μπακαλικα υψηλότατες βάσεις Εισαγωγής σε αυτών (η Ψυχολογία Αθηνών ακολουθεί τη Νομική σε αυτές),τη στιγμή που γίνονται σ'αυτα τα Ιδρύματα πολλαπλές και όλων των βαθμίδων εξετάσεις, αναγνωρίζονται ως ΠΕ οι απόφοιτοί τους κοκ,είναι κάπως σοκαριστικό να ακούγεται αφοριστικά η μη αναγνώρισή τους ως επιστημών.
Η Ψυχολογία,προφανώς επισης,δεν αφόρά μόνο στη Ψυχολογία του ***** που προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση απο εκπομπές τύπου Δρούζα κτλ,την οποία και "εξασκούν" κακοποιητικά επαγγελματίες που δηλώνουν συνηθως "Συμβουλοι" Ψυχικής Υγείας/Γάμου/Διαζυγίου/Πρώτου Ραντεβού και Μπάτσελορ κτλ..
Αυτό δεν είναι Ψυχολογία.Σαφώς.
Γιατί οι σύμβουλοι αυτοί (αλλη μεγάλη μου αδυναμία),δηλώνουν ακριβώς "σύμβουλοι",επειδή απλώς συνήθως έχουν συμμετάσχει σε καποια σεμινάρια,αλλά δεν διαθέτουν ολοκληρωμένες σπουδές επι του αντικειμένου,ή για άλλους συναφείς λόγους. (πρακτικά,δεν έχουν τη δυνατότητα λήψης αδειας επαγγελματος)
Η δε Κοινωνιολογία,τυχαίνει να 'χει "παραγάγει" σε Ευρωπαϊκό επίπεδο,αλλά και Διεθνές, κάποιους από τους σημαντικότερους Θεωρητικούς Επιστήμονες..
Να συζητήσουμε,αν η Αστρολογία είναι επιστήμη,(προσωπικά δεν τη θεωρώ σε καμία περίπτωση,ως προϋποθέτουσα ΚΑΙ πιστη a priori ),αλλά να μην βγάλουμε και μη επιστήμονα το Μαρξ ή το Βέμπερ ή τον Γκαρντερ ή έστω το Βέλτσο,βρε αδελφέ! (φανταστείτε να διάβαζε αυτός την αναρτηση αυτή,πόσο βαρύ θα του ερχόταν:toung:)
Επισης,στο τέλος του παραληρήματος μου,να αναφέρω προφανώς ότι υπάρχουν πολλείς τομείς εξειδίκευσης στη Ψυχολογία,πέραν των αναφερόμενων και καταφανώς και εγκυρότατα ψυχομετρικά τεστ,επι παραδείγματι χρησιμοποιούμενα στην Βιομηχανική Ψυχολογία για τις προσλήψεις των υποψηφίων (τακτική που ακολουθειται στις μεγαλυτερες Πολυεθνικές.)
Όσο για το αντικείμενο της Ψυχολογίας είναι επίσης σαφέστατα συγκεκριμένο,και αφορά στις στάσεις και τις συμπεριφορές και τις νοητικές διεργασίες ή τους κοινωνικούς μηχανισμούς απο τις οποίες αυτές παραγονται.-
Υγ.Αν κάτι μ' ένοχλεί στους Αστρολόγους (περαν της υποστήριξης της Αυθεντίας τους),είναι ότι νομίζουν ότι είναι ΚΑΙ Ψυχολογοι.Το παρατηρώ ειδικά τα τελευταία χρόνια,και μου κακοφαίνεται ιδιαίτερα.Προσωπικά,το βρίσκω άκομψο και ανησυχητικό.
Υγ.Σεβομαι απολυτα την αποψή σας,όπως και την επιστήμη μου (αυτή λιγο παραπάνω,η αληθεια είναι)
Ειλικρινά όμως, θα ήθελα να σας διασαφηνίσω,ότι μόνο με φιλική διάθεση,σας απάντησα τα παραπάνω.
Επειδή,ίσως δε πολυφαίνεται από το ύφος μου,σας τη δηλώνω ρητώς.:bigsmile: