PDA

View Full Version : Σχετικα με το Δωδεκαθεο!



libra15
15-12-2008, 02:46 PM
Εχω μια απορια....... οι πλανητες γιατι εχουν τα ιδια ονοματα με τους θεους του ολυμπου??

cancerian
15-12-2008, 03:13 PM
Εχω μια απορια....... οι πλανητες γιατι εχουν τα ιδια ονοματα με τους θεους του ολυμπου??

H ονομασια των πλανητων με ονοματα απο τους 12 θεους του Ολυμπου ηταν μια Βαβυλωνιακη τακτικη την οποια υιοθετησαν και οι Ελληνες.Στην παροδο των χρονων τα ονοματα τους προηλθαν απο την λατινικη ονομασια των πλανητων η οποια παρεμεινει και μεχρι σημερα. Τα ουρανια σωματα θεωρουνταν θεικα δημιουργηματα λογω της υπεροχης τους και της θεσης τους στο πλανητικο συστημα (βλεπε Ηλιος κ Σεληνη και η δυναμικη με την οποια παρουσιαζονται σε ολες σχεδον τις θρησκειες)

libra15
15-12-2008, 03:38 PM
παντως εγω ειχα διαβασει οτι οι πλανητες εχουν αμεση σχεση με τους θεους...κ οτι παλια πριν να φυγουν οι θεοι απο την γη αφησε ο Διας 30000 πνευματα να προσεχουν τον πλανητη.. κ οτι στις 21-12-2012 θα ξανα ερθουν να βαλουν τα πραγματα στην θεση τους.....Οχι ομως οτι θα γινει συντελεια του κοσμου κ τετοια... Ολα αυτα μπορει να ειναι ψεμματα.. ομως ποτε δεν ξερεις... Κ οσον αφορα το Ιησου καποιοι λενε οτι ητανε φακιρης...κ οτι γι' αυτο ηξερε να κανει ολα αυτα τα περιεργα......(οι φακιριδες μεσω του διαλογισμου μπορουνε να ανυψονωνται) κ ο κοσμος τοτε ηταν αρκετα ευκολοπιστος..... Ξερετε καποιο site που να λεει ολη την ιστορια των θεων απο τοτε που υπηρχαν οι τιτανες μεχρι το τελος?? ευχαριστω!

colibri
15-12-2008, 03:55 PM
Όλα αυτά ασκούν πολύ γοητεία! Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε μέχρι τότε ......

Κώστας
19-12-2008, 11:07 PM
Καλησπέρα φίλες και φίλοι και καλές γιορτές!



Libra15 η απορία σου είναι εύλογη.

Δυστυχώς είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν ότι το Δωδεκάθεο ορίστηκε με βάση τα 12 ζώδια. Και λέω δυστυχώς διότι οι αστρολόγοι μας είτε αγνοούν είτε αδιαφορούν να μιλήσουν για τον αστρολογικό πλούτο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και προτιμούν να αναλώνονται σε ανούσιες καθημερινές προβλέψεις....



Ο αριθμός 12 ήταν ιερός για τους αρχαίους Έλληνες. Ο Πλάτων είχε δηλώσει, με τα λόγια του Σωκράτη, ότι η δομή του Κόσμου είναι δωδεκαεδρική ενώ αναφέρθηκε και στα περίφημα 5 κανονικά στερεά τα οποία συσχέτισε με τα 5 στοιχεία της Δημιουργίας.



Το 4εδρο, δηλαδή η Πυραμίδα, αντιστοιχεί στο στοιχείο της Φωτιάς.
Το 6εδρο, ο Κύβος, αντιστοιχεί στο στοιχείο της Γης.
Το 8εδρο αντιστοιχεί στο στοιχείο του Αέρα.
Το 20εδρο αντιστοιχεί στο στοιχείο του Νερού.

Τέλος, το 12εδρο, σύμφωνα με το μεγάλο φιλόσοφο, αντιστοιχεί στο Πέμπτο στοιχείο, το στοιχείο του Θεού, αυτό το οποίο συμπυκνώνει και τα τέσσερα προηγούμενα. Αυτό το στοιχείο δεν είναι άλλο από τον περίφημο Αιθέρα, τον οποίο ο Αριστοτέλης ονόμασε "Πεμπτουσία" του Κόσμου (δηλαδή η Πέμπτη Ουσία).






Τόσο μεγάλη ήταν λοιπόν η σημασία που αποδόθηκε από τους Έλληνες σοφούς στον αριθμό 12.


Όσον αφορά το Δωδεκάθεο επαναλαμβάνω ότι ορίστηκε με βάση τα 12 ζώδια. Κάθε Θεός, λοιπόν, συμβολίζει και από ένα ζώδιο. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορες αντιστοιχίες όμως η σωστή είναι δίχως αμφιβολία η εξής:



ΚΡΙΟΣ = ΑΘΗΝΑ
ΤΑΥΡΟΣ = ΗΦΑΙΣΤΟΣ
ΔΙΔΥΜΟΙ = ΕΡΜΗΣ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ = ΑΡΤΕΜΙΣ
ΛΕΩΝ = ΑΠΟΛΛΩΝ
ΠΑΡΘΕΝΟΣ = ΔΗΜΗΤΡΑ
ΖΥΓΟΣ = ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΣΚΟΡΠΙΟΣ = ΑΡΗΣ
ΤΟΞΟΤΗΣ = ΔΙΑΣ
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ = ΕΣΤΙΑ
ΥΔΡΟΧΟΟΣ = ΗΡΑ
ΙΧΘΕΙΣ = ΠΟΣΕΙΔΩΝ




Οι περισσότερες αντιστοιχίες είναι προφανείς και αντανακλούν τη φύση του κάθε θεού. Για όποια αντιστοιχία έχετε αντιρρήσεις μπορούμε να τη συζητήσουμε!!

black moon
19-12-2008, 11:18 PM
Χωρίς να θεωρηθεί ότι φέρνω αντίρρηση σε κάτι, θα ήθελα να μου αναλύσεις την αντιστοιχία Ταύρου - Ήφαιστου, πέρα από την ικανότητα δεξιοτεχνίας και την φυσική αντοχή και δύναμη, που είναι ευνόητα. Όμως ακόμα περισσότερο την αντιστοιχία Υδροχόου - Ήρας.

Κώστας
19-12-2008, 11:21 PM
Στη ροή του λόγου παρέλειψα να αναφέρω ότι στα αρχαία χρόνια δεν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ αστρονομίας και αστρολογίας. Η επιστήμη της αστρονομίας ήταν ενιαία και εκτός από τις τροχιές και κινήσεις των πλανητών ερευνούσε και την επιρροή των πλανητών και των ζωδίων στους ανθρώπους.


Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει πολύ μεγάλη συσχέτιση μεταξύ των αρχαίων μύθων και των ονομάτων των πλανητών. Για παράδειγμα, ο ταχύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, ο Ερμής, ταυτίστηκε με τον ταχύτατο αγγελιοφόρο των Θεών και πήρε το όνομά του! Παρόμοια, ο μεγαλύτερος και μαγνητικότερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, ο Δίας, ταυτίστηκε με τον ισχυρότατο βασιλιά των Θεών. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι μάλλον ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή ο μυθικός βασιλιάς των θεών ταυτίστηκε με το μεγαλύτερο πλανήτη διότι θεωρώ ότι η πανάρχαια αστρολογική έρευνα προηγήθηκε χρονικά της δημιουργίας των μυθικών αρχετύπων!!


Libra15 ελπίζω να σε κάλυψα.

Κώστας
20-12-2008, 12:25 AM
Καλησπέρα Black Moon!


Ο Κώδικας που έγραψα δεν είναι δική μου ανακάλυψη όμως κατόπιν πολλής σκέψης συμφώνησα 100% μαζί του. Η πλάκα είναι ότι και η δική μου πρώτη απορία αφορούσε τον Ταύρο και τον Ήφαιστο!! Ας τα δούμε λοιπόν ένα-ένα.



Ας πάρουμε πρώτα τη θεά Ήρα και το ζώδιο του Υδροχόου. Ο Ιάμβλιχος στα "Θεολογούμενα της Αριθμητικής" θεωρεί ότι η Ήρα σχετίζεται με τη «σφαίρα του αέρος». Γράφει χαρακτηριστικά "ονόμαζαν τον (αριθμό) 9 και Ήρα, επειδή η Ήρα, συμβολίζουσα τη σφαίρα του αέρος έχει ταχθεί εις τα γήινα μετά την ογδόη, την ενάτη αυτή σφαίρα. Ονομαζόταν ο 9 και αδελφή του Διός και σύζυγος διότι συνδυάζεται και τρόπον τινά συνεζεύχθη προς τη μονάδα".

Σύμφωνα δε με τον Κικέρωνα (στο «Περί της φύσης των θεών, ii-26), oι Στωϊκοί φιλόσοφοι έλεγαν ότι η λέξη «Αήρ» είναι αναγραμματισμός του ονόματος «Ήρα», και ότι η θεά προσομοιάζει στον ουρανό και βρίσκεται σε στενή σχέση μαζί του.



Αρχικά, λοιπόν, βλέπουμε ότι σε στοιχειακό επίπεδο η Ήρα σχετίζεται με τον Αέρα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο Υδροχόος είναι το θεμελιωδέστερο ζώδιο του Αέρα. Όταν λέω θεμελιωδέστερο εννοώ το αρχετυπικό ζώδιο του Αέρα λόγω της μοναδικότητας του κυβερνήτη του. Ο Ερμής για παράδειγμα δεν κυβερνάει μόνο τους αέρινους Διδύμους αλλά και τη γήινη Παρθένο, ενώ η Αφροδίτη δεν κυβερνάει μόνο τον αέρινο Ζυγό αλλά και το γήινο Ταύρο. Ο Ουρανός, όμως, κυβερνά μονάχα τον Υδροχόο, το πλέον διανοητικό και "αέρινο" ζώδιο εκ των τριών.



Φιλοσοφικά μιλώντας, θεωρώ ότι η σχέση Δία-Ήρα, δηλαδή η σχέση Τοξότη-Υδροχόου, συνθέτει μία τέλεια χημεία (φωτιά-αέρας, μεταβλητό-σταθερό) καθώς το στοιχείο της Φωτιάς –και ειδικά η «κυβερνητική» φύση του Δία- μόνο μέσω του Αέρα μπορεί να επεκταθεί και να γενικευτεί στο Όλον.


Στην πράξη,βέβαια, η σχέση των δύο θεών μόνο αρμονική δεν ήταν λόγω των συχνών ερωτοτροπιών του Δία και των διαρκών διαφωνιών τους:bigsmile: Αλλά και εδώ, όμως, προβάλλεται το αρχέτυπο της γυναίκας Υδροχόου που επιζητά την ένταση στη σχέση...αυτός είναι, άλλωστε, και ένας βασικός λόγος που αποκλείεται η Ήρα να αντιστοιχεί στο ζώδιο του Ζυγού, όπως γράφεται στο αξιόλογο κατά τ’άλλα περιοδικό ΑΘΗΝΑ-ΥΓΕΙΑ των εκδόσεων Ιδεοθέατρον.



Ας έρθουμε στον Ήφαιστο. Έχει γραφτεί ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο (ESOTERICA.gr - ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ: Η εξέλιξη μέσα από τον Ζωδιακό Κύκλο" - -= Απόκρυφες Επιστήμες =- (http://www.esoterica.gr/articles/occult/astr_rev/astr_rev.htm)) που συσχετίζει το κάθε ζώδιο με μία γενική έννοια. Στον Ταύρο αντιστοιχεί η λέξη «Κατασκευή» διότι το εν λόγω ζώδιο αρέσκεται να λειτουργεί πρακτικά και να «χτίζει» (κάτι που ισχύει βέβαια και για τον Αιγόκερω). Ο Ήφαιστος είναι ο πρωτομάστορας του Ολύμπου διότι αυτός έχτισε τα δώματα των θεών, αυτός έφτιαξε τους κεραυνούς του Δία, αυτός έφτιαξε τα όπλα του Αχιλλέα καθώς και πολλά άλλα πράγματα. Η έννοια της «κατασκευής», λοιπόν, σχετίζεται άμεσα με την εύρωστη, εργατική αλλά και μονολιθική, στατική φύση του Ταύρου.


Ο θεός Ήφαιστος είναι ένας από τους πιο μυστηριώδεις Ολύμπιους και έχει σίγουρα χθόνιες ρίζες. Διακρινόταν για τη δύσμορφη όψη του και αυτό ίσως να προκαλεί μία απορία: «Πώς γίνεται ο θεός που αντιστοιχεί στον Ταύρο, ενός από τα ομορφότερα ζώδια, να είναι τόσο άσχημος?». Εάν, όμως, παρατηρήσουμε τον Ταύρο λίγο καλύτερα θα δούμε ότι η γοητεία του δεν έχει να κάνει τόσο με την εμφάνιση όσο με το γήινο αισθησιασμό του. Κατά τον Όμηρο, η σύζυγος του Ηφαίστου ήταν η Χάρις, ενώ κατά τον Ησίοδο ήταν η Αγλαϊα, η νεοτέρα των Χαρίτων, διότι «αυτές είναι οι φυσικοί σύντροφοι ενός θεού του οποίου τα έργα έχουν τόση λεπτότητα και καλαισθησία!» (εγκυκλοπαίδεια Ήλιος). Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η γνωστότερη σύζυγος του Ηφαίστου ήταν η ίδια η θεά Αφροδίτη. Πίσω λοιπόν από την αστεία εικόνα του δύσμορφου και καρβουνιασμένου τεχνίτη Ηφαίστου βλέπουμε μία θεότητα που έλκει τις ομορφότερες καλλονές του ελληνικού πανθέου λόγω της γήινα μαγνητικής φύσης του αλλά και λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς του έργου του (η καλαισθησία του Ταύρου είναι παροιμιώδης!).

Μητσάκος
20-12-2008, 07:07 AM
H ονομασια των πλανητων με ονοματα απο τους 12 θεους του Ολυμπου ηταν μια Βαβυλωνιακη τακτικη την οποια υιοθετησαν και οι Ελληνες.Στην παροδο των χρονων τα ονοματα τους προηλθαν απο την λατινικη ονομασια των πλανητων η οποια παρεμεινει και μεχρι σημερα. Τα ουρανια σωματα θεωρουνταν θεικα δημιουργηματα λογω της υπεροχης τους και της θεσης τους στο πλανητικο συστημα (βλεπε Ηλιος κ Σεληνη και η δυναμικη με την οποια παρουσιαζονται σε ολες σχεδον τις θρησκειες)
Εγώ διατηρώ κάποιες (ισχυρές) επιφυλάξεις, για το αν ήταν βαβυλωνιακή τακτική αρχικώς. Όσον αφορά δε την λατινική ονομασία, είναι πασιφανές και πανδήμως αποδεκτό ότι οι Λατίνοι υιοθετήσαν όχι μόνο τη βάση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και ουσιαστικά τον ελληνικό πολιτισμό (το ούνα φάτσα ούνα ράτσα έχει βαθιές ρίζες, πολύ πιο παλιές από ό,τι πιστεύουμε :toung: )
Ένα πολύ καλό άρθρο υπάρχει εδώ: http://www.myhoroscope.gr/35-%DC%F1%E8%F1%E1-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1%F2/2598-%E1%F1%F7%E5%F4%F5%F0%E9%EA%EF%DF-%F3%F5%EC%E2%EF%EB%E9%F3%EC%EF%DF-%EA%E1%E9-%EF%F5%F1%DC%ED%E9%EF%E9-%EC%FD%E8%EF%E9-%F3%F4%E7%ED-%E1%F1%F7%E1%DF%E1-%E5%EB%EB%DC%E4%E1.html
και κυρίως εδώ: http://www.myhoroscope.gr/35-%DC%F1%E8%F1%E1-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1%F2/5851-%EC%DF%E1-%F0%F1%EF%F3%DD%E3%E3%E9%F3%E9%F2-%F4%E7%F2-%F0%F1%EF%FA%F3%F4%EF%F1%E9%EA%DE%F2-%E1%F3%F4%F1%EF%ED%EF%EC%DF%E1%F2.html
όπου νομίζω ότι υπάρχουν στοιχεία ικανά να δημιουργήσουν σκέψεις σχετικά με την αποδιδόμενη στους βαβυλώνιους πατρότητα της αστρολογικής-αστρονομικής επιστήμης.



Στη ροή του λόγου παρέλειψα να αναφέρω ότι στα αρχαία χρόνια δεν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ αστρονομίας και αστρολογίας. Η επιστήμη της αστρονομίας ήταν ενιαία και εκτός από τις τροχιές και κινήσεις των πλανητών ερευνούσε και την επιρροή των πλανητών και των ζωδίων στους ανθρώπους.
Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει πολύ μεγάλη συσχέτιση μεταξύ των αρχαίων μύθων και των ονομάτων των πλανητών. Για παράδειγμα, ο ταχύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, ο Ερμής, ταυτίστηκε με τον ταχύτατο αγγελιοφόρο των Θεών και πήρε το όνομά του! Παρόμοια, ο μεγαλύτερος και μαγνητικότερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, ο Δίας, ταυτίστηκε με τον ισχυρότατο βασιλιά των Θεών. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι μάλλον ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή ο μυθικός βασιλιάς των θεών ταυτίστηκε με το μεγαλύτερο πλανήτη διότι θεωρώ ότι η πανάρχαια αστρολογική έρευνα προηγήθηκε χρονικά της δημιουργίας των μυθικών αρχετύπων!!
Libra15 ελπίζω να σε κάλυψα.

Τώρα, όσον αφορά την ονομασία και την αντιστοίχιση πλανητών-θεών, έχω την εντύπωση ότι δεν δοθήκανε ονόματα θεών στους πλανήτες απλώς και μόνον επειδή οι πλανήτες ήταν οι θεοί οι ίδιοι-τουλάχιστον αρχικά.
Η λέξη "θεός" προέρχεται από το ρήμα "θέομαι", το οποίο, αν θυμάμαι καλά, έχει την έννοια του "κινούμαι γρήγορα", "τρέχω". Ακόμα και η λέξη "πλανήτης" έχει παραπλήσια σημασία και ρίζα: πλανώ-ιέμαι-ώμαι= (και) περιφέρομαι εδώ κι εκεί, από τόπο σε τόπο, περι-πλανιέμαι. Και έτσι η έννοια της "θέωσης", το να γίνουμε και εμείς θεοί δλδ, προέρχεται από την άποψη ότι πρέπει να κινηθούμε και να καταλήξουμε να γίνουμε "φως" (γιατί και οι "θεοί" ήταν "φωτεινοί" και κινούνταν) και να ενσωματωθούμε στο απολλώνιο φως -το υπέρτατο.

Όσον αφορά τώρα τον αριθμό 12 που αναφέρεται πιο πάνω, πέρα από την ιερότητα που αποδίδεται στα μαθηματικά και την γεωμετρία, υπήρχαν και πρακτικές διαστάσεις: Αστρολογία για όλους - View Single Post - Περί Πλανητών (http://www.myhoroscope.gr/62261-post6.html)

Κώστας
20-12-2008, 01:45 PM
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιοί παρατήρησαν πρώτοι τον έναστρο ουρανό, πάντως το όνομα των Βαβυλώνιων είναι ένα ενδεχόμενο.


Το μόνο σίγουρο, όπως λες και εσύ Μητσάκο, είναι ότι οι Λατίνοι αντέγραψαν στα πάντα τους Έλληνες. Ο φίλος cancerian μάλλον μπερδεύτηκε και έγραψε το αντίστροφο.




Η ετυμολογική συσχέτιση που κάνεις μεταξύ θεών-πλανητών είναι σωστή. Ο Πλάτων στον "Κρατύλο" γράφει ότι το όνομα "θεός" προκύπτει από το "θέω", δηλαδή κινούμαι γρήγορα. Γράφει χαρακτηριστικά ότι οι θεοί των πρώτων Ελλήνων ήταν ο Ήλιος, η Σελήνη και τα λοιπά ουράνια σώματα τα οποία θεοποίησαν: "και επειδή έβλεπαν ότι αυτά (τα ουράνια σώματα) συνεχώς κινούνταν και έτρεχαν , τα ονόμασαν, λόγω αυτής ακριβώς της φύσης του "θειν" (ταχείας κίνησης), θεούς".


Αυτός είναι και ο λόγος που ανέφερα σε προηγούμενο μήνυμα ότι η αστρονομική παρατήρηση οδήγησε στη μυθοπλασία και ονοματοδοσία των θεών.

cancerian
20-12-2008, 02:28 PM
Το μόνο σίγουρο, όπως λες και εσύ Μητσάκο, είναι ότι οι Λατίνοι αντέγραψαν στα πάντα τους Έλληνες. Ο φίλος cancerian μάλλον μπερδεύτηκε και έγραψε το αντίστροφο.




Συμφωνω απολυτα με τα παραπανω λεγομενα σου φιλε μου Κωστα. Για την ονομασια των πλανητων αναφερθηκα στην Λατινικη τους ονομασια που χρησιμοποιειται διεθνως. Εννοειται οτι οι Λατινοι αντεγραψαν τους Ελληνες. Η παρατηρηση μου απλα στην διατηρηση της Λατινικης ονομασιας διαμεσω αιωνων.

Τίνα Ζαχαριάδου
20-12-2008, 07:49 PM
Καλησπερα, εγω θα γινω λιγο πιο πεζη η πιο Κρονια αν προτιματε και θα μιλησω λιγο για τους εξωκρονιους και ετσι εγκυκλοπαιδικα χωρις να αναιρω φυσικα τιποτα απο οσα γραψατε.
Αρχικα, tο ονομα του ο Ουρανος το πηρε απο τον Herschel,που τον ονομασε Γεωργιανο πλανητη προς τιμη του αγγλου βασιλια Γεωργιου του 3ου.
Ο Βode προτεινε το ονομα Ουρανος για να ειναι σε αρμονια με τους υπολοιπους πλανητες που ειχαν τα ονοματα τους απο την Ελληνικη μυθολογια και ετσι απο το 1850 ονομαστηκε ετσι και επισημα.

Το 1846 οι Galle και D Arrest ανακαλυψαν τον Ποσειδωνα που χρονια πριν ειχαν προβλεψει οι Adams και Le Verrier.
Aμεσως μετα ξεσπασε διαμαχη μεταξυ Γαλλων και Αγγλων στρονομων με θεμα το ποιοι δικαιουνται να δωσουν ονομα στον Πλανητη, δεν ξερω να σας πω ποιοι το εδωσαν αλλα ειναι πασιφανες οτι ονομαστηκε ετσι λογω του Θεου Ποσειδωνα.

Η υπαρξη του Πλουτωνα προβλεφθηκε το 1905 απο τον Percival Lowell και ανακαλυφθηκε αρκετα χρονια μετα απο τον Clyde Tombough .
Ονομαστηκε ετσι απο τον Θεο του κατω κοσμου τον Πλουτωνα αλλα και απο τα αρχικα του Percival Lowell (PL) ο οποιος πεθανε το 1916 και δεν προλαβε να μαθει την ανακαλυψη του Πλουτωνα.

Μητσάκος
21-12-2008, 09:47 AM
Καλησπερα, εγω θα γινω λιγο πιο πεζη η πιο Κρονια αν προτιματε και θα μιλησω λιγο για τους εξωκρονιους και ετσι εγκυκλοπαιδικα χωρις να αναιρω φυσικα τιποτα απο οσα γραψατε.
Αρχικα, tο ονομα του ο Ουρανος το πηρε απο τον Herschel,που τον ονομασε Γεωργιανο πλανητη προς τιμη του αγγλου βασιλια Γεωργιου του 3ου.......
..............
ο οποιος πεθανε το 1916 και δεν προλαβε να μαθει την ανακαλυψη του Πλουτωνα.
Όπως και να έχει, αποδεικνύεται η ουσιαστική συμβολή (σε βαθμό αδιαλείπτου συνέχειας) του ελληνικού Λόγου στον Δυτικό (τουλάχιστον) κόσμο :bigsmile:

Κώστας
21-12-2008, 02:50 PM
Το ωραίο είναι ότι όχι μόνο οι πλανήτες αλλά και οι δορυφόροι των πλανητών πήραν ονόματα από θεούς του ελληνικού μύθου! Εξαίρεση αποτελεί μονάχα ο Ουρανός του οποίου οι δορυφόροι πήραν ονόματα από ήρωες και αέρινα πνεύματα του Σαίξπηρ (Μιράντα, ¶ριελ, Όμπερον, Οφηλία, Τίτάνια, Πρόσπερος, Κάλιμπαν κτλ.) αλλά και του ποιητή Αλεξάντερ Πόουπ.

Όσον αφορά τους αστερισμούς και εκεί η πλειονότητα πήρε ονόματα από τον ελληνικό μύθο,πχ. Ανδρομέδα, Ύδρα, Πήγασος, Ηρακλής. Όλα τα ονόματα βέβαια είναι λατινικά όμως οι ρίζες των περισσοτέρων είναι καθαρά ελληνικές.

Μητσάκος
21-12-2008, 10:16 PM
Το ωραίο είναι ότι όχι μόνο οι πλανήτες αλλά και οι δορυφόροι των πλανητών πήραν ονόματα από θεούς του ελληνικού μύθου! Εξαίρεση αποτελεί μονάχα ο Ουρανός του οποίου οι δορυφόροι πήραν ονόματα από ήρωες και αέρινα πνεύματα του Σαίξπηρ (Μιράντα, ¶ριελ, Όμπερον, Οφηλία, Τίτάνια, Πρόσπερος, Κάλιμπαν κτλ.) αλλά και του ποιητή Αλεξάντερ Πόουπ.

Όσον αφορά τους αστερισμούς και εκεί η πλειονότητα πήρε ονόματα από τον ελληνικό μύθο,πχ. Ανδρομέδα, Ύδρα, Πήγασος, Ηρακλής. Όλα τα ονόματα βέβαια είναι λατινικά όμως οι ρίζες των περισσοτέρων είναι καθαρά ελληνικές.
Εμένα μου αρέσουν ο Φόβος και ο Δείμος :bigsmile:

sellana
11-03-2009, 11:46 AM
:bigsmile::bigsmile:Θα ηθελα να αναφερθω στον πινακα της προηγουμενης σελιδας που γραφει την αντιστοιχια ζωδιων - θεων . Τον ιδιο πινακα των ειχα δει σε ενα μεγαλο 5ατομο εργο μεγαλης εκδοτικης εταιρειας. Επειδη ειμαι Υδροχοος , αυτη την αντιστοιχια με την Ηρα στην αρχη με ειχε ξινισει αλλα ημουν μονο 16 και η ζωη τοτε ηταν φιλοσοφια ενω τωρα πια πρακτικη και φιλοσοφια . Ολοι λενε οτι η Ηρα ειναι κακια , ζηλοφθονη , εκδικητικη, θελω να μου απαντησει μια παντρεμενη με παιδια , αν θα της αρεσε ο αντρας της να κανει παιδια με διαφορες και τα παιδια απο τις αλλες να ειχαν τα ιδια και περισσοτερα δικαιωματα απο τα δικα της.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:οσο για την αντιστοιχια Υδροχοου - Ηρας εκτος απο το ΑΗΡ=ΑΕΡΑΣ τον αναγραμματισμο δηλαδη του ονοματος της , μην ξεχναμε οτι στο μηνα του Υδροχοου γινοταν ο γαμος του Δια και της Ηρας γι αυτο λεγοταν Γαμηλιων:bigsmile::bigsmile::bigsmile:ακ ομη εκτος απο τον Ζυγο που σιγουρα ταιραζει με την Ηρα , νομιζω οτι και ο Καρκινος (ειναι ζωδιο του Ιουνιου (june)) ταιριαζει με την Ηρα γιατι μην ξεχναμε οτι εκτος απο θεα του γαμου , αυτη εδινε και τα παιδια στους ανθρωπους ,δηλαδη η μανα (Καρκινος ):lol::lol::lol:ακομη η γυναικα Υδροχοος παρολη τη μουρλα του Ουρανου που εχει πανω της ,θεωρει τον γαμο ιερο και δεν το λεω μονο απα προσωπικη πειρα , ενα ακομη στοιχειο που παραπεμπει στην Ηρα

Κοραλλία Μόζορα
11-03-2009, 12:58 PM
Να προσθέσω απλώς στην ωραία αυτή συζήτηση ότι η κορυφή του Ολύμπου (κατοικία των θεών) είναι το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα απ' όπου είναι ορατοί και οι 12 αστερισμοί.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι αυτό που εμείς αποκαλούμε μυθολογία για τους αρχαίους Έλληνες ήταν θρησκεία. Κι η θρησκεία φτάνει πάντα στον πολλή κόσμο απλοποιημένη και προσωποποιημένη. Στους πιο κλειστούς, εσωτερικούς κύκλους (π.χ. ελευσίνια μυστήρια, ορφικοί, πυθαγόρειοι) γίνονταν τελετουργίες γύρω από τους πλανήτες-θεούς-ενέργειες-συμβολισμούς. Και από αυτούς τους εσωτερικούς κύκλους συνδυάστηκαν πλανήτες και θεοί.

Η αρχαία ελληνική θρησκεία είχε καθαρά την βάση της στην αστρολογία. Όχι, πιστεύω, γιατί λάτρευαν τους ίδιους τους πλανήτες ή τους θεούς όπως τους ξέρουμε από την μυθολογία, αλλά τις ενέργειες και τους συμβολισμούς τους. Από εκεί και πέρα, η μυθολογία όπως την ξέρουμε εμείς, είναι μια απλοποίηση (μέσω της προσωποίησης) για να γίνουν πιο κατανοητές στον κόσμο αυτές οι ενέργειες και συμβολισμοί, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις θρησκείες σήμερα.

sellana
11-03-2009, 04:25 PM
:bigsmile:Κοραλλια συμφωνω μαζι σου , γι αυτο αν μπορεσουμε να καταλαβουμε τις εννοιες των πλανητων - θεων - ενεργειων - συμβολισμων εστω και λιγο θα βγουμε πολλαπλως κερδισμενοι :love::love: