- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΩΝ
- Οι χάρτες σας
- Υπολογίστε ένα νέο χάρτη
- ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ για όλους
- Ο Ουρανός τώρα
- Αστρολογικές εφημερίδες
- Εκλείψεις 1500 - 2099
- Σελήνη Κενή Πορείας
- Πλανητικές ώρες
- Χάρτης για όποια μέρα
- Γενέθλιος χάρτης 360 μοιρών
Results 1 to 10 of 64
-
27-09-2007, 10:24 AM #1
Ψυχολογία και Αστρολογία - Κοινοί Τόποι και Διαφορές
Συνέχεια της συζήτησης που έλαβε χώρα στο thread Ψυχολογία και Αστρολογία (Μέρος 1ο)
Για βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.
-
27-09-2007, 10:50 AM #2
Re: Ψυχολογία και Αστρολογία - Κοινοί Τόποι και Διαφορές
Καλημέρα...
Διάβασα και μία παρέμβαση σου σε ένα άλλο άρθρο του Glenn Perry...
Έχω την αίσθηση ότι σε αγγίζει πολύ αυτό το θέμα και κάπως αισθάνεσαι ένα παράπονο ότι εδώ κάπως τα ανακατεύουμε όλα, χωρίς να κάνουμε σωστή έρευνα.
Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω σε αυτή την κατεύθυνση. Η δική μου αφετηρία δεν είναι ψυχολογική, είναι αστρολογική. Οι πηγές που χρησιμοποίησα για το άρθρο είναι συγγραφείς, που στο έργο τους και το βιογραφικό τους τουλάχιστον λένε ότι έχουν κλινική εμπειρία και είναι ψυχαναλυτές...
Ο σκοπός μου όμως πρέπει να πω και πάλι εδώ, δεν είναι να βρούμε μία νέα θεωρία ψυχοθεραπείας. Είναι να δούμε τον αστρολογικό χάρτη με διαφορετικό τρόπο και να τον ερμηνεύσουμε με διαφορετικά κλειδιά.
Νομίζω δε θα πρέπει να αποκλίνουμε από αυτό το στόχο, γιατί διαφορετικά θα χάσουμε τη μπάλα. Κάθε επιστήμη - συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογίας, κάνει στην πορεία της εκκαθαρίσεις από επιστήμονες που δε θεωρεί έγκυρους (π.χ. Jung και μαθητές του), προκειμένου να διατηρήσει την αξιοπρέπεια της και την ορθότητα της ως επιστήμης.
Εμάς ο στόχος μας όμως εδώ δεν είναι πιστεύω να βρούμε τι είναι σωστό για την ψυχολογία. Είναι να μάθουμε να ερμηνεύουμε διαφορετικά ένα ωροσκόπιο. Κι αν βοηθήσουμε κάποιον με αυτό, δε θα βγούμε την άλλη μέρα να πούμε ότι κάνουμε ψυχοθεραπεία.
Αυτή είνια η δική μου στάση απέναντι στο θέμα, αλλά, αν θέλουν να τοποθετηθούν και άλλα μέλη ή επισκέπτες, είμαστε στη διάθεση τους...Για βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.
-
27-09-2007, 11:13 AM #3
Προσωπική μου ταπεινή άποψη είναι ότι στη σχέση ψυχολογίας και αστρολογίας υπάρχει μονοκατευθυντικότητα (τουλάχιστον έτσι το εκλαμβάνω εγώ). Δηλαδή η ψυχολογία, κάποιες θεωρητικές της προσεγγίσεις, κλάδοι κ.λπ. μπορούν να ενσταλάξουν στοιχεία, μία νέα οπτική στην αστρολογία. Για το αντίστροφο, κρατάω τις επιφυλάξεις μου.
-
27-09-2007, 12:53 PM #4
Re: Ψυχολογία και Αστρολογία (Μέρος 1ο)
Πράγματι, αν γίνεται να μας παραθέσεις κάποιο σχετικό άρθρο ή σύνδεσμο σχετικά με προσπάθειες προσέγγισης της αστρολογίας με επιστημονικά εργαλεία, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.
Όσο για το αν η αστρολογία θα πάψει κάποτε να είναι και μεταφυσική, μακάρι να ζήσουμε τόσο για να το δούμε κι αυτό. Δυστυχώς όμως, δεν το βλέπω, αν και ομολογώ πως πολύ θα ήθελα να εργαστώ συστηματικά ως προς μια τέτοια κατεύθυνση.
Δεν κατάλαβα όμως την προτροπή σχετικά με το ζώδιο της ακμής του 5ου οίκου. Αν και δεν διαβάζω αστρολογικάπεριοδικά, ωστόσο στις προβλέψεις στην ιστοσελίδα ή σε εφημερίδες διαβάζω για όλα τα ζώδια. Τι θα έπρεπε να περιμένουμε συγκεκριμένα από το ζώδιο της ακμής του 5ου;
-
27-09-2007, 12:56 PM #5
-
27-09-2007, 12:56 PM #6
Re: Ψυχολογία και Αστρολογία (Μέρος 1ο)
ωχ, κατά λάθος μπήκαν εδώ τα μηνύματα
-
27-09-2007, 01:11 PM #7
Προσωπικές μου απόψεις είναι οτι, η αστρολογία μόνο ώς συμπληρωματικό εργαλείο της ψυχολογίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ποτέ ώς αντικατάστατο ή υποκατάστατο...όπως για παράδειγμα ένα ωροσκόπιο έχει τις θετικές και αρνητικές του επιρροές καταγεγραμμένες, και ο άνθρωπος στον οποίο ανίκει το ωροσκόποιο καλείται να διαλέξει ποιές απο αυτές θα ακολουθήσει ώστε να καταλήξει σε κάποιο μονοπάτι...το ωροσκόπιο είναι μόνο ενδεικτικό...ο κάθε αστρολόγος ή ερευνητής αστρολογίας δεν μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει αυτή η επιλογή εκ των προτέρων...εκτός και αν έχει "ψυχολογίσει" το υποκείμενο...καθώς υπάρχει η ελέυθερη βούληση...μπορεί μόνο να είναι υποπτευμένος για κάποιες τάσεις που μπορούν να εκδηλωθούν.
Τώρα όσον αφορά την θεραπεία, αν κάποιος έχει πάρει το "στραβό" δρόμο και έχει αναπτήξει ψυχοπάθειες...το μόνο που μπορεί να του υποδείξει το ωροσκόπιο είναι που να ψάξει για την ανάπτηξη αυτών. Δεν είναι δυνατόν να προσφέρει θεραπεία καθώς είναι μια επίπονη διαδικασία που παραπέμπει σε ειδικούς επαγγελματίες, ψυχιάτρους και ψυχολόγους...και η τυχόν αναγνώριση μιας ψυχοπαθογένειας δεν λύνει το πρόβλημα...
Όσον αφορά την ψυχανάληση ώς μέθοδο θεραπείας φοβιών, υστερισμών κτλ., όπου το υποκείμενο καλείται να αναζητήσει μόνο του τη ρίζα του προβλήματός του...έχω την αντίληψη οτι έχει σημασία το ταξίδι που θα ακολουθήσει στο υποσεινείδητό του ώστε να φτάσει στο ζητούμενο...ένα ταξίδι που η αστρολογία απο μόνη της δεν προσφέρει...ένα ταξίδι στην πορεία του οποίου μπορούν να αποκαλυφθούν και πολλά πράγματα θαμμένα στο υποσυνείδητο...
Υ.Γ.1 Είναι λίγο περίεργη η ώρα και ο τρόπος που εκτυλίσσεται η συζήτηση και δεν μπορούν να διατυπωθούν ολοκληρωμένες απόψεις...
Υ.Γ.2 Ταπεινή μου άποψη πάντα, τα παραπάνω.
Υ.Γ.3 Μπορεί να έχω κανει λάθος σε μερικούς όρους...δεν είμαι ψυχολόγος...κλάψ!!!
Πολλή πολύ καλή μέρα σε όλους...
-
27-09-2007, 01:18 PM #8
Όχι, σωστά μπήκαν εδώ, γιατί μεταφέρθηκε εδώ η συζήτηση...
¶ρθρα για επιστημονική προσέγγιση της αστρολογίας νομίζω υπάρχουν και στο Myhoroscope... Για παράδειγμα το άρθρο Γιατί λειτουργεί η αστρολογία, αλλά το ζητούμενο είναι τι είδους άρθρα αναζητάς; Αν ψάχνεις δημοσιευμένη επιστημονική εργασία, δεν έχω κάτι να σου προτείνω...
Το ζώδιο του 5ου οίκου σύμφωνα με την ανάλυση της Zondag υποδηλώνει τη δύναμη του Εγώ, δηλαδή το πώς προσπαθούμε συνειδητά και οργανωμένα να προοδεύσουμε στη ζωή μας... Περισσότερα θα δείτε όταν ανέβουν και τα υπόλοιπα μέρη του άρθρου (υπάρχουν 4 μέρη). Η ανάλυση των οίκων αν θυμάμαι καλά είναι στο 2ο μέρος...
Προς το παρόν το άρθρο αυτό πραγματεύεται κάποιες εισαγωγικές έννοιες και βάζει τα θεμέλια της θεωρίας. Το βασικό θεώρημα αυτού του πρώτου μέρους είναι ότι υπάρχει μία κυρίαρχη ψυχολογική λειτουργία, μία απωθημένη και δύο λίγο ως πολύ βοηθητικές κι ότι το ποιες είναι αυτές οι λειτουργίες μπορεί να το δει κανείς στον αστρολογικό χάρτη, ανάλογα με το ποιο στοιχείο κυριαρχεί ή υπολείπεται στο ωροσκόπιο.Για βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.
-
27-09-2007, 02:14 PM #9
Όχι, δεν αναφέρομαι σε δημοσιευμένη επιστημονική εργασία, αλλά γενικότερα σε άρθρα με περιεχόμενο αιτιοκρατικής κατεύθυνσης, αν υπάρχουν τέτοια.
Σχετικά με τον 5ο οίκο, ουσιαστικά θέλεις να πεις πως οι προβλέψεις σκιαγραφούν τις τάσεις οργανωμένης δράσης μας μέσα σε συγκεκριμένο χρον ικό ορίζοντα;
Π.χ εάν ένας τοξότης με 5ο οίκο στον ταύρο διαβάσει τις εβδομαδιαίες προβλέψεις του ταύρου, θα ανακαλύψει πληθώρα συμπτώσεων στα όσα υποτίθεται είναι να κάνουν οι ταύροι άπο άποψη οργανωμένης δράσης εκείνη την εβδομάδα και στα όσα προτίθεται να κάνει ο ίδιος ο τοξότης ;
-
27-09-2007, 03:21 PM #10
Όχι ακριβώς.. θα ανακαλύψει αυτά που ο ίδιος ως έχων 5ο οίκο στον Τοξότη έχει διάθεση να κάνει οργανωμένα την επόμενη εβδομάδα και τι εμπόδια θα παρουσιαστούν ή τι ευκαιρίες θα έχει...
Ωστόσο, νομίζω προτρέχουμε λίγο, γιατί το σχετικό μέρος δεν έχει δημοσιευτεί.. Κακώς βιάστηκα κι εγώ να το αναφέρω από τώρα ως παράδειγμα... Το ανέφερα απλώς θέλοντας να πω ότι η ψυχολογία μπορεί να δώσει κάποια κλειδιά διαφορετικά στην ερμηνεία του ωροσκοπίου...Για βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.
Thread Information
Users Browsing this Thread
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Διαφήμιση
Χορηγός
Συνδεθείτε μαζί μας
© Copyright 2004-2022 myHoroscope.gr. All rights reserved.