- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΩΝ
- Οι χάρτες σας
- Υπολογίστε ένα νέο χάρτη
- ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ για όλους
- Ο Ουρανός τώρα
- Αστρολογικές εφημερίδες
- Εκλείψεις 1500 - 2099
- Σελήνη Κενή Πορείας
- Πλανητικές ώρες
- Χάρτης για όποια μέρα
- Γενέθλιος χάρτης 360 μοιρών
Results 11 to 20 of 25
Thread: συστηματα οικοθεσιας
-
17-09-2009, 07:48 PM #11
Re: συστηματα οικοθεσιας
ευχαριστώ πολύ !!!! :bigsmile: Ήταν πολύ κατατοπιστικό
-
18-09-2009, 01:33 PM #12
Re: συστηματα οικοθεσιας
Η οικοθεσία είναι δύσκολο πράγμα να την καταλάβει ένας σπουδαστής που ξεκινάει τώρα την αστρολογία. Κυρίως γιατί δεν έχει οπτική εικόνα της αστρολογίας. Μαθαίνει τις θέσεις από πίνακες (τις λεγόμενες αστρολογικές εφημερίδες). Επομένως δεν είναι σε θέση να αντιστοιχίσει τους οίκους σε απτά πράγματα και να καταλάβει πώς υπολογίζονται.
Θα ήταν καλό να κάνει κανείς μία αναζήτηση στο Διαδίκτυο και να προσπαθήσει να οπτικοποιήσει τα συστήματα οικοθεσίας για να καταλάβει τις διαφορές. Δείτε για παράδειγμα την εικόνα του επισυναπτομένου. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε στο μυαλό σας την οπτική εικόνα των οίκων και μετά αρχίζει και μπαίνει το πρόβλημα της οικοθεσίας. Η οικοθεσία έχει να κάνει μόνο με το πού αρχίζει και τελειώνει ο οίκος. Όχι με το τι είναι.Για βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.
-
18-09-2009, 02:03 PM #13
Re: συστηματα οικοθεσιας
Αν ξαναδούμε το παραπάνω διάγραμμα, τροποποιημένο, στην ουσία τα συστήματα οικοθεσίας μας λένε πώς υπολογίζεται πού ξεκινάει και που τελειώνει το τμήμα Α, το τμήμα Β και το τμήμα Γ. H απλούστερη μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ήταν η διαίρεση του τόξου στα τρία (Πορφύριος). ¶λλοι όμως διαιρούσαν όχι το τόξο, αλλά την ώρα που χρειαζόταν να διανύσει ο ωροσκόπος μέχρι να φτάσει από την αρχή του Α στο τέλος του Γ διά τρία (Αλκαβίτιους).
Αυτά ήταν τα απλούστερα συστήματα. Από το Μεσαίωνα και μετά εισήχθησαν πιο περίπλοκα βασισμένα στα μαθηματικά. Ο Καμπάνους εισήγαγε το σύστημα που βλέπουμε στην εικόνα. Αντί να διαιρεί την εκλειπτική στα τρία, διαιρούσε τον άξονα περιστροφής της Γης γύρω από τον εαυτό της (ας πούμε μία προέκταση του μεσημβρινού στο διάστημα) διά τρία. Και μετά τραβούσε περιφέρειες κάθετες στα σημεία που είχε βάλει το διά τρία κι όπου έτεμναν οι περιφέρειες την εκλειπτική είχαμε τις ενάρξεις των οίκων.Για βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.
-
18-09-2009, 02:04 PM #14
Re: συστηματα οικοθεσιας
Εδώ και το σχήμα για το προηγούμενο...
Για βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.
-
18-09-2009, 02:37 PM #15
Re: συστηματα οικοθεσιας
Ο Johannes Miller πάλι (πιο γνωστός ίσως ως Regiomontanus) διαίρεσε τον Ισημερινό της Γης σε δώδεκα ίσα τμήματα, αντί να διαιρέσει το Μεσημβρινό της περιοχής γέννησης, και τράβηξε δώδεκα κάθετους κύκλους αντί για δώδεκα οριζόντιους. Και πάλι στα σημεία τομής με την Εκλειπτική όρισε την αρχή και το τέλους των οίκων
Το σύστημα του Πλάσιντους που χρησιμοποιείται κυρίως σήμερα στην Ευρώπη είναι μία παραλλαγή του χρονικού συστήματος του Αλκαβίσιους. Ενώ όμως το σύστημα του Alchabitius χρησιμοποιεί το χρόνο μετάβασης του Ωροσκόπου στο Μεσουράνημα για να ορίσει όλους τους ενδιάμεσους οίκους, το Πλάσιντους μετράει ξεχωριστά το χρόνο από τον Ωροσκόπο στο Μεσουράνημα και ξεχωριστά από το Ναδίρ στον Ωροσκόπο. Έτσι ο χρόνος από τον Ωροσκόπο στο Μεσουράνημα χρησιμοποιείται για τους οίκους 12, 11, 5 και 6 και ο χρόνος από το Ναδίρ στον Ωροσκόπο για τους οίκους 2, 3, 8 και 9.Για βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.
-
18-09-2009, 03:39 PM #16
Re: συστηματα οικοθεσιας
Δημήτρη μου,
για να μην παρερμηνευτούν τα λόγια μου, δεν μιλώ "εναντίον" της σχολής της Κοσμοβιολογίας, που είναι σοβαρή σχολή και με σοβαρούς αστρολόγους πίσω της. Αυτό που είπα είναι ότι είναι διαφορετική προσέγγιση με άλλες μεθόδους. Θα εξηγήσω καλύτερα τι εννοώ.
Οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις (αυτό που λέμε κοινώς προοδευτικά) είναι επινόηση του ίδιου του Placidus και είναι μια μέθοδος που δημιούργησε και εφάρμοσε πάνω στο δικό του σύστημα οικοθεσίας. Αμέσως χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τους αστρολόγους της εποχής του και μέχρι σήμερα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές πρόβλεψης. Επίσης, ο Placidus έχει συνεισφέρει ιστορικά στην εξέλιξη του ηλιακού τόξου και συστηματοποίησε την χρήση του.
Έτσι, ο Placidus δημιούργησε τις βάσεις της σύγχρονης αστρολογίας μ' ένα ολοκληρωμένο γενέθλιο ωροσκόπιο με σύγχρονη οικοθεσία και ολοκληρωμένες προγνωστικές τεχνικές. Από τότε οι τεχνικές αυτές συνεχώς εξελίσσονται και εμπλουτίζονται (π.χ. χρήση των τράνζιτς πάνω στα προοδευτικά).
Αν όμως πάρεις αυτές τις προγνωστικές τεχνικές (ειδικά τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις) και τις εφαρμόσεις σε άλλο σύστημα οικοθεσίας είναι φυσικό να μην λειτουργούν με την ίδια ακρίβεια. Τότε πρέπει να τις προσαρμόσεις ή να προτείνεις άλλη αστρολογική προσέγγιση απ' αυτή του Placidus. Και αυτό ακριβώς κάνει, πιστεύω, η σχολή της Κοσμοβιολογίας: προτείνει μια άλλη προσέγγιση με διαφορετικές τεχνικές και μεθόδους. Δεν το θεωρώ κακό αυτό ούτε πρόθεσή μου ήταν να το κρίνω.
Δεν συμφωνώ με τις απόψεις του Klaus Bonert. Η αστρολογία έχει διανύσει πολύ δρόμο για να μιλά κανείς τόσο υποτιμητικά γι΄ αυτήν.
-
18-09-2009, 04:15 PM #17
Re: συστηματα οικοθεσιας
Κοραλία, αν και γω ήξερα όντως ότι οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις εισήχθησαν από τον Placidus, τελευταία έχουν πέσει στα χέρια μου μελέτες για την ιστορία της αστρολογίας που λένε ότι οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις προϋπήρχαν. Απλά δεν τους έδιναν σημασία. Χρησιμοποιούσαν τις πρωτεύουσες του Πτολεμαίου και την ηλιακή επιστροφή των αράβων. Κι ο Πλάσιντους όμως τις χρησιμοποιούσε ακριβώς όπως λέει κι η λέξη. Δευτερευόντως. Ο πρώτος που τις έκανε πρωταρχικό σύστημα πρόβλεψης ήταν ο Λήο, μόλις πριν 100 τόσα χρόνια δηλαδή.
Επίσης στην εποχή του Πλάσιντους για την οικοθεσία και τις κατευθύνσεις δε βρήκαν και πολύ μεγάλη αποδοχή. Ο πιο γνωστός αστρολόγος της εποχής ο Μορέν (ή Μορίν) αστρολόγος του καρδιναλίου Ρισελιέ τις έβρισκε απαράδεκτες. ¶λλοι αστρολόγοι έλεγαν ότι αν ακολουθήσουμε τον Πλάσιντους δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ πρόβλεψη. Συμπατριώτες του Ιταλοί αστρολόγοι όπως ο Μιραντόλα ή προσωπικοί του φίλοι όπως ο Joseph Scaliger ήταν κυρίως υποστηρικτές του. Πολύ αργότερα και κυρίως από την έκδοση των αστρονομικών εφημερίδων του Ραφαέλ το 1820 άρχισε εκτεταμένη χρήση τους.
Περισσότερα γι' αυτά που όπως είπα κι εγώ ως τώρα τα ήξερα αλλιώς μπορεί να δει κανείς στην εργασία του James Holder "History of Astrology"Για βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.
-
18-09-2009, 05:06 PM #18
Re: συστηματα οικοθεσιας
[QUOTE=Βασιλης Παπαδολιας;86998]Κοραλία, αν και γω ήξερα όντως ότι οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις εισήχθησαν από τον Placidus, τελευταία έχουν πέσει στα χέρια μου μελέτες για την ιστορία της αστρολογίας που λένε ότι οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις προϋπήρχαν. Απλά δεν τους έδιναν σημασία. Χρησιμοποιούσαν τις πρωτεύουσες του Πτολεμαίου και την ηλιακή επιστροφή των αράβων. Κι ο Πλάσιντους όμως τις χρησιμοποιούσε ακριβώς όπως λέει κι η λέξη. Δευτερευόντως. Ο πρώτος που τις έκανε πρωταρχικό σύστημα πρόβλεψης ήταν ο Λήο, μόλις πριν 100 τόσα χρόνια δηλαδή.
Επίσης στην εποχή του Πλάσιντους για την οικοθεσία και τις κατευθύνσεις δε βρήκαν και πολύ μεγάλη αποδοχή. Ο πιο γνωστός αστρολόγος της εποχής ο Μορέν (ή Μορίν) αστρολόγος του καρδιναλίου Ρισελιέ τις έβρισκε απαράδεκτες. ¶λλοι αστρολόγοι έλεγαν ότι αν ακολουθήσουμε τον Πλάσιντους δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ πρόβλεψη. Συμπατριώτες του Ιταλοί αστρολόγοι όπως ο Μιραντόλα ή προσωπικοί του φίλοι όπως ο Joseph Scaliger ήταν κυρίως υποστηρικτές του. Πολύ αργότερα και κυρίως από την έκδοση των αστρονομικών εφημερίδων του Ραφαέλ το 1820 άρχισε εκτεταμένη χρήση τους.
Βασίλη μου,
οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις μέχρι τότε υπήρχαν ως φιλοσοφική ιδέα (ότι δηλαδή μια μέρα αντιστοιχεί σ΄ένα χρόνο) και αυτή η ιδέα εφαρμοζόταν στο ηλιακό τόξο με διάφορους τρόπους. Όμως ο Placidus σκέφτηκε να πάρει τους πλανήτες στην πραγματική τους κίνηση και όχι με το τόξο του Ήλιου. ¶λλωστε, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν πιο πριν γιατί οι δευτερεύουσες (και ειδικά η Σελήνη) χρειάζονται ακριβείς μετρήσεις.
Δευτερεύουσες κατευθύνσεις τις ονόμασε ο Πλάσιντους για να τις διαχωρίσει ως σύστημα από τις πρωτεύουσες του Πτολεμαίου και όχι ως προς την σημασία τους, δηλαδή δεν τις θεωρούσε λιγότερο σημαντικές. Και ο τρόπος που εφάρμοζε τις πρωτεύουσες κατευθύνσεις ο Πτολεμαίος είχε εγκαταλειφθεί μέχρι την εποχή του Πλάσιντους γιατί δεν ήταν καθόλου λειτουργικός.
Το 1820 που αναφέρεις δεν απέχει πολύ από τον Πλάσιντους όταν μιλάμε για ιστορικές περιόδους.
-
18-09-2009, 05:10 PM #19
Re: συστηματα οικοθεσιας
Πολύ ευχάριστη η ανταλλαγή απόψεων και πολύ χρήσιμη παράλληλα. Perfect
Επίκαιρον
Κεσάτια!
Πάγιον
Η αστρολογία είναι πολύ σημαντικό πράγμα, για να το αφήσουμε στα χέρια αυτών που δηλώνουν "επαγγελματίες" αστρολόγοι.
-
18-09-2009, 05:26 PM #20
Thread Information
Users Browsing this Thread
There are currently 7 users browsing this thread. (0 members and 7 guests)
Διαφήμιση
Χορηγός
Συνδεθείτε μαζί μας
© Copyright 2004-2022 myHoroscope.gr. All rights reserved.
Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright © 2024 vBulletin Solutions Inc. All rights reserved.