- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΩΝ
- Οι χάρτες σας
- Υπολογίστε ένα νέο χάρτη
- ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ για όλους
- Ο Ουρανός τώρα
- Αστρολογικές εφημερίδες
- Εκλείψεις 1500 - 2099
- Σελήνη Κενή Πορείας
- Πλανητικές ώρες
- Χάρτης για όποια μέρα
- Γενέθλιος χάρτης 360 μοιρών
Results 11 to 20 of 21
Thread: Αρχαιοι Ελληνες & Νεοι στοχαστες
-
22-11-2005, 12:07 PM #11
Re: Αρχαιοι Ελληνες & Νεοι στοχαστες
Originally Posted by maraki_1975
-
22-11-2005, 01:27 PM #12
Re: Αρχαιοι Ελληνες & Νεοι στοχαστες
Ο σύγχρονος κόσμος οφείλει σχεδόν τα πάντα στους Έλληνες.
Ανύψωσαν όλες τις μορφές της τέχνης τόσο, ώστε όλα τα σύγχρονά της ρεύματα να πηγάζουν απ’ την ελληνική τέχνη.
Το 1875 ο Άγγλος νομικός και κοινωνιολόγοςSummerMaine παρατηρούσε: «σ’ αυτόν το μικρό λαό εναπόκειτο να δημιουργήσει την αρχή της πρόοδο και με εξαίρεση τις τυφλές δυνάμεις της φύσης δεν υπάρχει τίποτε στον κόσμο που να μην έχει ελληνική καταγωγή».
Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να σταμάτησουμε τις αναφορές επάνω στους αρχαίους έλληνες και στο γεγονός οτί γεννήσαμε τον πολιτισμό και να κοιτάξουμε να δουλέψουμε επάνω σε αυτά που οι αρχαίοι μας γεννήσανε και εμείς φροντίσαμε να τα θάψουμε.
Ο πολιτισμός δεν συντηρείται με τα λόγια αλλά με τα έργα.
RaingirlΗ ελπίδα είναι ένα όνειρο που ξυπνά. (Αριστοτέλης)
-
22-11-2005, 02:10 PM #13
Re: Αρχαιοι Ελληνες & Νεοι στοχαστες
Θα συμφωνήσω με τη Roadrunner,
Αφού λοιπόν ανήκουμε στη φυλή του "ωραίου και αληθινού", πρέπει να ψάχνουμε για την αλήθεια σε διάφορες πηγές και να χρησιμοποιούμε τη συγκριτική μας ικανότητα σε συνδυασμό με αντικειμενική κρίση. Το ότι δώσαμε το έναυσμα για έρευνα σε πολλούς τομείς, πολλές φορές και τη λύση φιλοσοφικών και μη θεμάτων, δε σημαίνει ότι κατέχουμε το "αλάθητο". Σαφώς και βλέπουμε ακόμα και σήμερα εφαρμογή της τότε φιλοσοφίας σε σημερινά ζητήματα αλλά δεν πρέπει να σταθούμε εκεί και να στηρίζουμε τους λόγους της υπερηφάνειάς μας μόνο στο παρελθόν. Πρέπει κι εμείς οι νεοέλληνες, παραδειγματιζόμενοι από τους προγόνους μας, να προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοί τους ακόμα και να αμφισβητούμε- γιατί όχι;- τις ήδη παγιωμένες απόψεις χαράζοντας καινούριους δρόμους και όχι ακολουθώντας πάντα την πεπατημένη. Οι βάσεις υπάρχουν... Αν υπήρχε και λίγο παραπάνω ιδεαλισμός ίσως να μη μιλούσαμε μόνο για τους "αρχαίους φιλόσοφους" αλλά και για κάποιους νέους που μπορεί και να υπάρχουν γύρω μας αλλά δυστυχώς τους απορρίπτει ο κυνισμός της εποχής μας...Οποιος αγαπάει το τριαντάφυλλο αγαπάει και τ΄αγκάθια του
-
22-11-2005, 07:57 PM #14
Re: Αρχαιοι Ελληνες & Νεοι στοχαστες
Αγαπητή Maraki_1975,
όταν ανέφερα για τις συνθήκες εκείνες που συνετέλεσαν στο να μιλάμε εμείς τώρα για "αρχαίο ελληνικό πολιτισμό", πίστεψέ με δεν εννοούσα αυτούς που "έσωσαν" και "διέδωσαν" τα δημιουργήματά του. Γιατί απ' όσο έχω και γω συμπεράνει από τα διαβάσματά μου και τους προβληματισμούς που μου έχουν δημιουργηθεί (καθότι φιλόλογος, ψάχνομαι όσο μπορώ...)... δυστυχώς δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα για τους προγόνους μας! Δυστυχώς σπουδαία έργα φιλοσόφων, επιστημόνων και λογοτεχνών κάηκαν ή χάθηκαν...
Συμφωνώ μαζί σου ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η εκκλησία γι'αυτό και δε νομίζω πως αυτό είναι αιρετικό, απλά ένα απλό επαγωγικό συμπέρασμα, από τα λίγα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν... και μπορεί κανείς να τα βρει αν διαβάσει "εξωσχολικά" βιβλία.
Όταν μιλούσα για συνθήκες, εννοούσα εκείνα τα κοινωνικά και πολιτιστικά δεδομένα που επικρατούσαν στον τότε ελληνικό χώρο και ευόδωσαν μια τέτοια πνευματική κίνηση...
Τώρα... όσον αφορά το τι κάνουμε εμείς σήμερα... με λυπεί το γεγονός ότι ένας λαός με τέτοια παράδοση δεν ξέρει τον Περικλή του 5ου αιώνα, αλλά τον Περικλή του Fame Story... Σίγουρα δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα, σίγουρα όλα χρειάζονται (ίσως και αυτός ο Περικλής :toung: )... αλλά ας ξέρουμε τα βασικά και ας επιδιώκουμε τα περισσότερα!!
Όλα ξεκινούν πάντως από το σχολείο και από τους λειτουργούς του, και μέσα σ'αυτούς συγκαταλέγω και τον εαυτό μου! Πόσοι από τους καθηγητές ιστορίας, αρχαίων ελληνικών και νεοελληνικής πραγματικά χαίρονται να μεταδώσουν και να εμπνεύσουν τους μαθητές τους;;;; Γιατί αυτό πρέπει να κάνουν. Πώς τα καημένα τα παιδιά να έχουν όρεξη να κάνουν αρχαία ελληνικά, να διαβάσουν Αντιγόνη ή Λυσία, όταν ο καθηγητής δεν καταφέρνει να τα συνδέσει όλα αυτά με την σύγχρονη πραγματικότητα;;; Γιατί αυτό γίνεται...είπαμε όλα είναι διαχρονικά και κυκλικά!
-
22-11-2005, 10:35 PM #15
Re: Αρχαιοι Ελληνες & Νεοι στοχαστες
Στα όσα άκρως ενδιαφέροντα αναπτύσσετε εδώ, επιφυλάσσομαι να επανέλθω αργότερα (λόγω φόρτου διαβασμάτων). Επειδή έχω μια αδιόρθωτη τάση για την ακρίβεια, τουλάχιστον σε όσα γνωρίζω, η δημοκρατία στην ιδανικη της μορφή, εμφανίστηκε αποκλειστικά στην Αθηναϊκή κοινωνία και χωρίς να παραγνωρίζω τις τις προηγούμενες πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες, είναι έργο του Κλεισθένη!
Ηταν τόσο ιδιάζουσες οι συνθήκες εμφάνισης και ανάπτυξής της, που είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ στις μέρες μας να επαναληφθεί. Ωστόσο ο ανθρώπινος πολιτισμός κληρονόμησε την ιδέα της και την μετουσίωσε στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες. Η απόσταση βέβαια μεταξύ της αθηναϊκής δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού είναι μεγάλη, αλλά σκεφτείτε το αντίπαλο δέος, τα απολυταρχικά και αυταρχικά καθεστώτα, κάθε μορφής, που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν. Η παρακμή της Αθήνας στη διάρκεια του Πελοπονησιακού πολέμου, σηματοδότησε και τη δικη της παρακμή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πολιτική της εφαρμογή.
Η αθηναϊκή δημοκρατία, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, υπήρξε ένα από τα πρότυπα του Κάρλ Μαρξ.
ΦιλικάBιτγκεστάϊν: "Ενα τίποτα είναι το ίδιο με ένα κάτι για το οποίο τίποτα δεν μπορεί να λεχθεί"
-
23-11-2005, 08:07 PM #16
Re: Αρχαιοι Ελληνες & Νεοι στοχαστες
Η αλήθεια είναι ότι τι θέμα είναι τεράστιο γι' αυτό κι εγώ θα πω τη γνώμη μου σε ορισμένα βασικά σημεία που εντώπισα.
Κατ'αρχήν, πιστεύω πως είναι αναμφισβήτητη η τεράστια εισφορά των Αρχαίων Ελλήνων στην ανθρωπότητα. Ποιον να πρωτοαναφέρω τον Πυθαγόρα ή τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη; Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πώς είναι δυνατόν αυτός ο τόπος να έβγαλε τόσες πολλές και σημαντικές προσωπικότητες! Αλλά δεν πιστεύω πως είναι τυχαίο. Είμαι σιγουρη πως τα όσα ξέρουμε για τους Αρχαίους είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα από τα όσα ήξεραν ή έκαναν. Οι προσωπικότητες της εποχής γνώριζαν τη σημαντικότητα της γνώσης που κατείχαν και γι' αυτό δεν τη διέδιδαν παντού (π.χ. ο Πυθαγόρας δίδασκε στους μαθητές του κρυπτογραφημένα).
Βέβαια, υπήρχαν και Αρχαίοι Έλληνες που μόνο "μπελάδες" έφεραν στην πατρίδα τους, π.χ. Αλκιβιάδης, Εφιάλτης.
Αυτό, λοιπόν, που θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας (κατα τη γνώμη μου πάντα) είναι να προσπαθήσουμε να τους έχουμε σαν πρότυπα (ακόμη και αποφυγής). Σε αυτό φυσικά θα βοηθήσει η οικογένεια, το σχολείο και -γιατί όχι;- και η εκκλησία. Όμως, μόνο αυτό δεν αρκεί.
Δεν αρκεί να λέμε δεν έχουμε καλούς δασκάλους, η εκκλησία φταίει και γενικά όλοι οι άλλοι. Πρέπει η προσπάθεια να ξεκινήσει από εμας τους ίδιους. Και για να είμαι ειλικρινής είμαι της άποψης πως η σημερινή νεολαία ενδιαφέρεται και είναι περήφανη Κληρονόμος απλά δεν έχει κίνητρα. :idea: Εξάλλου μη ξεχνάμε πως η γενιά του Πολυτεχνείου σήμερα, χθες, πριν από 10 χρόνια μας απογοητευσε. Όταν χαρακτηριζόταν και αυτή νεολαία μας έκανε περήφανους!
-
24-11-2005, 09:32 AM #17
Re: Αρχαιοι Ελληνες & Νεοι στοχαστες
Πολυ ωραια τα θετεις αγαπητη Μαργαριτα. Αλλα ποια νεολαια ενδιαφερετε? Ελαχιστοι!!! δυστυχως κατα την γνωμη μου οποιος δεν συντελει στην λυση ενος προβληματος αποτελει μερος του προβληματος. Εχουμε μια πνευματικη κληρονομια ας γινουμε οσοι απο εμας θελουμε θεματοφυλακες αυτης της γνωσης.
Ακης ΑντωνιουΟ Χαρακτήρας ειναι το πεπρωμενο του καθενος*Ηρακλειτος
Κατα συνεπεια για αυτα που παθαίνετε, καλως τα παθαίνετε* Ακης Αντωνιου
-
24-11-2005, 01:35 PM #18
Re: Αρχαιοι Ελληνες & Νεοι στοχαστες
καλημέρα , όντως ειναι ελάχιστο το ποσοστό που ενδιαφέρεται για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα απο τη σημερινή νεολαία , αλλά να πω κάτι που έχω διαπιστώσει ειναι ελάχιστο το ποσοστό της νεολαίας σήμερα που ενδιαφέρεται γενικά για τη γνώση ...
δεν τους ενδιαφέρει τίποτα δεν έχουν καταλάβει την αξία του να φωτίζεις το μυαλό σου , να εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου και το κακό ειναι οτι έχω ακούσει πολλούς να κατατάσσουν την αρχαιοελληνική γνώση στην μυθολογία ...
αν πιάσω συζήτηση για αυτο το θέμα μου λένε '' καλά ασχολήσαι με αυτά;αυτα ειναι μυθολογία για παιδιά ''
ποια ειναι ρε παιδιά μυθολογία η Αρχαία Ελλάδα; η βάση όλου του πολιτισμού μας ;
τα μηνύματα και τα ερεθίσματα που λαμβάνουν τα παιδιά εδω και πολλές γενιές ειναι απο λαούς (π.χ Αμερική ) που ούτε κατα διάνοια δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πολιτισμός !!!
πως θα βγούν λοιπόν τα παιδιά όταν έχουν μολυσμένα ερεθίσματα ...και εγω είχα απέναντί μου τέτοια ερεθίσματα αλλά όταν ήμουν ανάμεσα σε μια αμερικανική κωμωδία (δεν λέω και αυτο δεν θα το δουμε , και το κάνω κι εγω που το αναφέρω) και σε ενα βιβλίο που με ταξίδευε στην αρχαία Ελλάδα προτιμούσα το δεύτερο !!!
αν απο περιέργεια και μόνο όλοι παρουμε απο ενα αντιπροσωπευτικό βιβλίο κάποιου αρχαίου φιλόσοφου θα δούμε ότι σε αγγίζει κατευθείαν στην ψυχή , οτι σου θυμίζει πράγματα που μάλλον όλοι τα έχουμε μεσα μας αλλα δεν τα βγάλαμε ποτέ προς τα έξω , σκέψεις που τις κάνουμε αλλά δεν τολμούμε να τις πούμε !!!
Όλοι οι άνθρωποι, εγκυμονούν και κατά το σώμα και κατά την ψυχή. - ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Συμπόσιο)
ας βοηθήσουμε όλοι την ψυχή μας να εγκυμονήσει ας μην την καταδικάσουμε σε στειρότητα ...
-
24-11-2005, 03:49 PM #19
Re: Αρχαιοι Ελληνες & Νεοι στοχαστες
θα θελα να παραθέσω αυτό το απόσπασμα απο την Πολιτεία του Πλάτωνα !!!
αν διαβάσουμε όλοι προσεκτικά ...σίγουρα έχουν τόσα να μας πουν αυτές οι κουβέντες (σοφές) ...
αυτό λάτρεψα στα αρχαία κείμενα ...λέξεις που στάζουν ουσία ...ουσία που ποτίζουν την ψυχή ...γιατί και η ψυχή εγκυμονεί!!!
''Αν έχει κανείς μυαλό, θα μπορούσε να θυμηθεί πως στα μάτια συμβαίνουν δυο ειδών ανωμαλίες και από δύο αφορμές, όταν πηγαίνει κανείς από το φως στο σκοτάδι και όταν πηγαίνει από το σκοτάδι στο φως.
Αφού θεωρήσει πως τα ίδια ακριβώς γίνονται και στην ψυχή, όταν δει κάποια ν' ανησυχεί και να μην μπορεί να διακρίνει κάτι καθαρά, δεν θα πρέπει να γελάει αλόγιστα, αλλά να εξετάζει καλά τι από τα δύο συμβαίνει, δεν βλέπει καλά στο σκοτάδι από τη συνήθεια, επειδή έχει έρθει από φωτεινότερη ζωή, ή από την περισσότερη αμάθεια ήρθε στο φωτεινότερο και έχει πλημμυρίσει από το φωτεινό λαμπύρισμα, και έτσι τη μια θα τη μακαρίσει για το βίωμά της και για τη ζωή της, ενώ την άλλη θα την οικτίρει. Κι αν θέλει να γελάει μαζί της, το γέλιο του θα ήταν λιγότερο καταγέλαστο απ' ό,τι το γέλιο εις βάρος της ψυχής που έφτασε από πάνω, από το φως.
ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Πολιτεία)
-
25-11-2005, 09:33 AM #20
Re: Αρχαιοι Ελληνες & Νεοι στοχαστες
Κάτι που αξίζει πιστεύω όλοι να διαβάσουμε είναι η περίφημη Σπηλιά του Πλάτωνα. Κρύβει ένα βαθύ νόημα. Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ! Ξεκινήστε με την σειρά από το 1 (Δεσμωτές) κ φτάστε μέχρι το 4 (Έξοδος).
Παρακαλώ σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τους όρους χρήσης του site - forum που είστε μέλος και έχετε αποδεχθεί κατά την εγγραφή σας.
Thread Information
Users Browsing this Thread
There are currently 13 users browsing this thread. (0 members and 13 guests)
Διαφήμιση
Χορηγός
Συνδεθείτε μαζί μας
© Copyright 2004-2022 myHoroscope.gr. All rights reserved.
Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright © 2024 vBulletin Solutions Inc. All rights reserved.