- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΩΝ
- Οι χάρτες σας
- Υπολογίστε ένα νέο χάρτη
- ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ για όλους
- Ο Ουρανός τώρα
- Αστρολογικές εφημερίδες
- Εκλείψεις 1500 - 2099
- Σελήνη Κενή Πορείας
- Πλανητικές ώρες
- Χάρτης για όποια μέρα
- Γενέθλιος χάρτης 360 μοιρών
Results 1 to 9 of 9
Thread: Μπλε Πανσέληνος....
-
15-05-2008, 03:42 PM #1
Μπλε Πανσέληνος....
Τι είναι και πως λειτουργεί??????
-
15-05-2008, 10:07 PM #2
Re: Μπλε Πανσέληνος....
Είναι απλό.. Είναι το 13ο φεγγάρι του χρόνου. Kάθε χρόνο ως γνωστός έχουμε 12 πανσελήνους, αλλά ανά 2.7 χρόνια περίπου έχουμε μια εξτρά πανσέληνο (άρα κάποιος μήνας από τους 12 του ημερολογιακού θα έχει δύο πανσελήνους), η οποία προκύπτει από τις 11 ημέρες που "περισσεύουν" αφού έχουν ήδη υπολογιστεί οι 12.
Kαι το επόμενο έτσι για την ιστορία είναι στις 31/12/09.
Kαι φυσικά υπάρχουν διάφορες δοξασίες ή έστω θεωρίες περί αυτού, τις οποίες μπορεί να τις προσθέσει όποιος τις ξέρει!!may..
-
15-05-2008, 11:42 PM #3
-
16-05-2008, 03:04 PM #4
-
16-05-2008, 07:05 PM #5
-
17-05-2008, 04:08 AM #6
Re: Μπλε Πανσέληνος....
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΕ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
Υπήρξε ένας καιρός, πριν από πολλά χρόνια, όταν έβλέπαν οι άνθρωποι μπλε φεγγάρια σχεδόν κάθε νύχτα! Πλήρη φεγγάρια, μισά φεγγάρια, ημισεληνοειδή φεγγάρια - ήταν όλα μπλε, εκτός από μερικές νύχτες που ήταν πράσινα!.
Ο χρόνος ήταν 1883, το έτος που ένα Ινδονησιακό ηφαίστειο που ονομάστηκε Krakatoa εξερράγη. Οι επιστήμονες παρομοιάζουν την έντασή του με μια πυρηνική βόμβα 100-μεγατόνων. Μέχρι και 600 χλμ μακριά, άνθρωποι άκουσαν το θόρυβο τόσο δυνατό όσο ένας πυροβολισμός πυροβόλου όπλου. Τα σύννεφα της τέφρας ανήλθαν πολύ υψηλά, φτάνοντας στα κορυφαία στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας. Και το φεγγάρι φάνηκε ότι έγινε μπλε…
Η τέφρα του Krakatoa ήταν ο λόγος. Μερικά σύννεφα γέμισαν από τα μόρια της τέφρας στο σωστό μέγεθος (διαστάσεων 1 μικρού δηλ. ένα εκατομμυριοστό ενός μέτρου) ώστε να διασκορπίσουν έντονα το κόκκινο φως, επιτρέποντας στα άλλα χρώματα να περάσουν. Οι άσπρες φεγγαροαχτίδες που λάμπουν μέσω των σύννεφων προέκυψαν έτσι μπλε, και μερικές φορές πράσινες.
Εκείνα τα «μπλε φεγγάρια» έμειναν για χρόνια μετά από την έκρηξη. Οι άνθρωποι είδαν επίσης λεβάντινους τους ήλιους και, για πρώτη φορά, φωτεινά νυχτερινά νέφη. Η τέφρα προκάλεσε "τέτοια ζωηρά κόκκινα ηλιοβασιλέματα ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες κλήθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Νιού Χάβεν για να σβήσουν την …πυρκαγιά," σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Scott Rowland του πανεπιστήμιου της Χαβάης.
¶λλα λιγότερο ισχυρά ηφαίστεια έχουν δημιουργήσει το μπλε φεγγαριών, επίσης. Οι άνθρωποι είδαν τα «μπλε φεγγάρια» το 1983, παραδείγματος χάριν, μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου El Chichon στο Μεξικό. Και υπάρχουν αναφορές των «μπλε φεγγαριών» που προκλήθηκαν από το όρος St. Helens το 1980 και της τοποθεσίας Pinatubo το 1991.
Το κλειδί για να δημιουργηθεί ένα «μπλε φεγγάρι» έχει να κάνει με τα τμήματα εκείνα του αέρα με μόρια που είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από το μήκος κύματος του κόκκινου φωτός (0,7 micron) αποκλειστικά. Αυτό είναι σπάνιο, αλλά τα ηφαίστεια εκτοξεύουν μερικές φορές τέτοια σύννεφα, όπως επίσης και οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Εάν οποιεσδήποτε πυρκαγιές παράγουν τέφρα ή ελαιούχο καπνό που περιέχει μέρη των μορίων τέφρας διαστάσεων περίπου ενός μικρού, το φεγγάρι θα μπορούσε εκεί να είναι μπλε.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ «ΜΠΛΕ ΦΕΓΓΑΡΙ» ΣΗΜΕΡΑ.
Ο καθορισμός ενός «μπλε φεγγαριού» με την έννοια που χρησιμοποιείται σήμερα (η δεύτερη πανσέληνος σε έναν ημερολογιακό μήνα) είναι ένα περίεργο κομμάτι της σύγχρονης λαογραφίας. Πώς προέκυψε, είναι μια μακροχρόνια ιστορία που περιλαμβάνει τα παλαιά ημερολόγια, ένα λάθος στο περιοδικό Sky & Telescope, και την τετριμμένη αναζήτηση παιχνιδιών πινάκων. Ο ουρανός και το τηλεσκόπιο εξηγούν τα υπόλοιπα.
Μια εξήγηση το συνδέει με τη λέξη "belewe" από τα παλαιά αγγλικά, σημαίνοντας, "να προδώσει." Ίσως το φεγγάρι ήταν "belewe" επειδή πρόδωσε τη συνηθισμένη αντίληψη για ένα πλήρες φεγγάρι το μήνα. Φαίνεται ότι η σύγχρονη συνήθεια της ονομασίας της δεύτερης πανσελήνου ενός μήνα "μπλε φεγγάρι," προήλθε από ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Sky & Telescope” τον Μάρτη του 1946. Το άρθρο ήταν μια αναφορά σε ένα «μπλε φεγγάρι», γραμμένο από τον James Hugh Pruett. Σε αυτό το άρθρο, o Pruett ερμήνευσε τι διάβασε σε μια δημοσίευση γνωστή ως «ημερολόγιο των αγροτών του Maine» και δηλωνόταν ότι ένα δεύτερο πλήρες φεγγάρι σε έναν ημερολογιακό μήνα είναι ένα "μπλε φεγγάρι."
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Συχνά ρωτιόμαστε εάν το «μπλε φεγγάρι» έχει οποιαδήποτε ειδική επίδραση στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Ένα «μπλε φεγγάρι», σύμφωνα με τον τρέχοντα αστρονομικό ορισμό, είναι απλά το δεύτερο πλήρες φεγγάρι σε έναν ημερολογιακό μήνα. Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο, και συμβαίνει στους μήνες του δυτικού ημερολογίου, το οποίο έχει κατασκευαστεί από τον άνθρωπο.
Συνεπώς, δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο για το δεύτερο πλήρες φεγγάρι σε έναν ημερολογιακό μήνα. Είναι κάτι που συμβαίνει πότε-πότε, επειδή το μέσο μήκος του σεληνιακού μήνα είναι ελαφρώς πιο σύντομο από το μήκος των περισσότερων ημερολογιακών μηνών.
Εάν δεν έχετε πειστεί, εξετάστε το ισλαμικό ημερολόγιο, το οποίο καθορίζεται από τις φάσεις του φεγγαριού. Κάθε μήνας αρχίζει με μια αναγνώριση του νέου ημισεληνοειδούς φεγγαριού. Κατά συνέπεια το πλήρες φεγγάρι εμφανίζεται, εξ ορισμού, στο μέσο του κάθε μήνα, έτσι είναι αδύνατο για οποιοδήποτε μήνα του ισλαμικού ημερολογίου να υπάρξουν δύο πλήρη φεγγάρια.
Όσον αφορά στην επίδραση του φεγγαριού στην ανθρώπινη συμπεριφορά, ας εξετάσουμε τις ημέρες πριν από τον ηλεκτρικό φωτισμό. Το φεγγάρι παρείχε τη μόνη αξιόπιστη πηγή φωτισμού τη νύχτα για τους προγόνους μας. Εκτός από τις λίγες νύχτες γύρω από κάθε πανσέληνο, θα ήταν πάρα πολύ σκοτεινά για να ταξιδέψει κάποιος τη νύχτα, έτσι και οι δραστηριότητες των κυνηγών θα είχαν συνδεθεί με τις φάσεις του φεγγαριού. Αλλά στις μεγάλες πόλεις σήμερα, παρατηρούμε μετά βίας τις φάσεις του φεγγαριού, επειδή τα φώτα φωτίζουν πάρα πολύ και κάνουν ημέρα και τις 24 ώρες. Πράγματι, έχουμε χάσει σχεδόν τη σύνδεσή μας με τον ουρανό της νύχτας συνολικά.
Τα «μπλε φεγγάρια» εμφανίζονται συχνότερα σε μερικούς μήνες από άλλους; Οι μήνες με 31 ημέρες είναι σαφώς πιθανότερο να έχουν δύο πανσελήνους από εκείνους με ακριβώς 30 ημέρες. Ο Ο Ο Φλεβάρης δεν βλέπει ποτέ δύο πανσελήνους, επειδή το ελάχιστο διάστημα μεταξύ των πλήρων φεγγαριών είναι πάντα μεγαλύτερο από το μήκος εκείνου του μήνα, ακόμη και σε ένα δίσεκτο έτος.
Η συχνότητα των διπλών «μπλε φεγγαριών» στο ίδιο έτος είναι περίπου 4,5 ανά αιώνα. Αυτή είναι επίσης η συχνότητα με την οποία Φλεβάρης δεν έχει πανσέληνο.
Τα επόμενα «μπλε φεγγάρια που θα δούμε μέχρι το 2020 είναι:
ΕΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ
2007 Ιούνης 1 στις 01:02 UT 30 στις 13:48 UT
2009 Δεκέμβρης 2 στις 07:29 UT 31 στις 19:11 UT
2012 Αύγουστος 2 στις 03:25 UT 31 στις 13:56 UT
2015 Ιούλης 2 στις 02:19 UT 31 στις 10:41 UT
2018 Γενάρης 2 στις 02:25 UT 31 στις 13:27 UT
2018 Μάρτης 2 στις 00:50 UT 31 στις 12:35 UT
2020 Οκτώβρης 1 στις 21:05 UT 31 στις 14:47 UT
Επίσης η πανσέληνος της 20ής Μαίου 2008 θεωρείται blue moon μιας και είναι η 3η κατά σειρά πανσέληνος που συμβαίνει στην εποχή.
ΠΗΓΕΣ
Για αγγλομαθείς: Blue Moons — Infoplease.com
Blue moon - Wikipedia, the free encyclopedia
On Blue Moons
SkyandTelescope.com - Moon - What's a Blue Moon?
SpringerLink - Book ChapterAn it harm none, do as ye will
-
20-08-2008, 11:43 AM #7
Re: Μπλε Πανσέληνος....
...νεραϊδόπουλα και νεραϊδοπούλες μου...
ΔΕΝ είναι ΜΠΛΕ το Φεγγάρι. Είναι Blue Moon = Μελαγχολικό Φεγγάρι.
Οταν ακούμε μουσική Blues δεν ακούμε Μπλε (πληθυντικού) Μουσικές!!! Ακούμε Μελαγχολικές Μελωδίες.................
Το Φεγγάρι είναι Μελαγχολικό γιατί συνδέεται με τις Ψυχές και τις ΤΡΕΙΣ ΔΙ¶ΣΤΑΣΕΙΣ του ανθρώπου στην επικοινωνία με το Σύμπαν.
Αυτός ο εγκληματίας μεταφραστής που το πρωτόκανε το λάθος, ήθελα νάξερα, γιατί δεν έχει καταδικαστεί ακόμα;
-
24-08-2008, 09:42 AM #8
Re: Μπλε Πανσέληνος....
:wink2:Perfect Κάτι σαν τα ρεμπέτικα τα δικά μας δηλαδή.....
-
25-08-2008, 08:36 PM #9
Thread Information
Users Browsing this Thread
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Διαφήμιση
Χορηγός
Συνδεθείτε μαζί μας
© Copyright 2004-2022 myHoroscope.gr. All rights reserved.
Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright © 2024 vBulletin Solutions Inc. All rights reserved.