- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΩΝ
- Οι χάρτες σας
- Υπολογίστε ένα νέο χάρτη
- ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ για όλους
- Ο Ουρανός τώρα
- Αστρολογικές εφημερίδες
- Εκλείψεις 1500 - 2099
- Σελήνη Κενή Πορείας
- Πλανητικές ώρες
- Χάρτης για όποια μέρα
- Γενέθλιος χάρτης 360 μοιρών
Results 61 to 70 of 74
Thread: ΑΦΙΕΡΩΜΑ γάμος Επιδίωξη: ΓΑΜΟΣ
-
27-09-2007, 11:10 AM #61
Re: ΑΦΙΕΡΩΜΑ γάμος Επιδίωξη: ΓΑΜΟΣ
I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.
Voltaire
-
27-09-2007, 01:17 PM #62
Όντως, πολύ πολύ συνοπτικά και απλουστευμένα, ο γάμος μεταξύ δύο ανθρώπων - γιατί υπήρχαν και ομαδικοί γάμοι - έτσι προέκυψε, πάνω κάτω.
Τώρα, για το τι πρεσβεύει σήμερα, ας μην επεκταθούμε, πάντως σίγουρα δεν είναι μόνο μια "γιορτή" για την ένωση δύο ανθρώπων και την κοινή πορεία τους στη ζωή.
Συμφωνώ με πολλά με τη Φωτεινή. Με μόνη διαφορά πως το αν κάτι θεωρείται θεσμός ή όχι, επισύρει χαρακτηριστικά καθολικότητας και επηρεάζει εν τέλει την ελευθερία απόφασης των ανθρώπων, εφόσον όλοι ζούμε μέσα σε κάποιο συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο.
-
27-09-2007, 02:38 PM #63
Συμφωνώ με πολλά με τη Φωτεινή. Με μόνη διαφορά πως το αν κάτι θεωρείται θεσμός ή όχι, επισύρει χαρακτηριστικά καθολικότητας και επηρεάζει εν τέλει την ελευθερία απόφασης των ανθρώπων, εφόσον όλοι ζούμε μέσα σε κάποιο συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο.[/quote]
Απο το λεξικο της κοινης νεοελληνικης του Τριανταφυλλιδη:
θεσμός ο [θezmós] O17 : κάθε ομαδική ή ατομική ενέργεια ή κάθε σχέση ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας, που συνήθ. ύστερα από μακροχρόνια και ομοιόμορφη επανάληψη παίρνει μια τυπική μορφή συνήθ. νομική: Kοινωνικός / πολιτικός / πολιτειακός ~. Kατάργηση / καθιέρωση ενός θεσμού. O ~ της οικογένειας / του γάμου / της προίκας. O ~ της κοινωνικής ασφάλισης / της αργίας της Kυριακής. O ~ της βασιλείας / του Προέδρου της Δημοκρατίας. Oι κοινοβουλευτικοί θεσμοί. Yπεράσπιση / υπονόμευση των ελεύθερων και δημοκρατικών θεσμών της χώρας. || οργανισμός που εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και είναι αναγνωρισμένος από το νόμο: O ~ της δημοτικής αστυνομίας. || (επέκτ.) για μακροχρόνια συνήθεια στα πλαίσια της ατομικής ή οικογενειακής ζωής: H συγκέντρωση όλων των συγγενών στο σπίτι του παππού την πρωτοχρονιά έχει γίνει πια ~ στην οικογένειά μας. [λόγ. < αρχ. θεσμός]
Η τυπικη μορφη ειναι συνηθως νομικη αλλα οχι μονο.
Μην ξεχνας αλλωστε οτι η αμφισβητηση του γαμου σε τετοιο βαθμο, ειναι μια πολυ προσφατη "ανακαλυψη".
Οπως και να 'χει, στην Ελλαδα τα πλαισια ηταν πολυ πιο ασφυκτικα απ οτι ειναι σημερα και οχι τοσο παλια οσο θελουμε να νομιζουμε. Ηταν αδιανοητο να μην παντρευτει καποιος και ιδιως μια γυναικα. Αντιμετωπιζοταν ως αναπηρος/ λειψος. Ολα αυτα ειναι γνωστα, και δεν καταλαβαινω γιατι γινεται τοσο πολυ θεμα η λεξη "θεσμος" οταν στην ουσια κατοπτριζει αυτο ακριβως το ασφυκτικο πλαισιο.Ονειρευόμουν απέραντες θάλασσες και ανοιχτούς ορίζοντες...
... οταν αρχισε να χτυπαει το ξυπνητήρι....
-
27-09-2007, 03:16 PM #64
Ακριβώς γι'αυτό το λόγο:
Η νομική μορφή του τυπικού μέρους νομίζω έχει δύο μορφές: σε θεσμούς που κατοχυρώνονται νομικά και είναι υποχρεωτική η τήρησή τους, όπως είναι π.χ. αυτός της κοινωνικής ασφάλισης, και σε ΄'θεσμούς" που ναι μεν η συνεχής εφαρμογή τους έχει εισάγει νομικές παραμέτρους που τους αφορούν, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτική η υπακοή σ' αυτούς βάσει νόμου.
Το γεγονός λοιπόν ότι στους ανήκοντες στη δεύτερη κατηγορία "θεσμούς" - όπως ο γάμος - προσδίδονται χαρακτηριστικά της πρώτης, με τη μορφή της υποχρεωτικής καθολικότητας εφαρμογής , λόγω κοινωνικών στερεοτύπων, προσωπικά με προβληματίζει.
Εκεί ακριβώς είναι που προκύπτει και το ασφυκτικό πλαίσιο, καθώς υπάρχει η αντίφαση ότι ναι μεν δεν σε υποχρεώνει κανείς, αλλά από την άλλη σε υποχρεώνει. Είναι λίγο οξύμωρο.
¶σχετο, αλλά βρε starfish, γιατί βάζεις καρδούλα δίπλα από το "ασφυκτικό πλαίσιο"; Τόσο πολύ σου αρέσει; :blink:
-
27-09-2007, 03:44 PM #65
¶σχετο, αλλά βρε starfish, γιατί βάζεις καρδούλα δίπλα από το "ασφυκτικό πλαίσιο"; Τόσο πολύ σου αρέσει; :blink:[/quote]
Ξεμεινε καλη μου! Ακολουθουσε μια αλλη φραση που την εσβησα και η καρδουλα για να δειξει τις φιλικες μου προθεσεις.
Οσο για την συμπαθεια μου στο "ασφυκτικο πλαισιο", δεν μπορω να σου περιγραψω το μεγεθος της!!:nuts::nuts: Αφου εχω την εντυπωση πλεον πως ο μονος λογος που καποτε παντρευτηκα ηταν για να επιβεβαιωσω οσα πιστευα για τον γαμο!:nuts: Και ΦΥΣΙΚΑ δεν με διεψευσα!Ονειρευόμουν απέραντες θάλασσες και ανοιχτούς ορίζοντες...
... οταν αρχισε να χτυπαει το ξυπνητήρι....
-
27-09-2007, 03:50 PM #66
Ξεμεινε καλη μου! Ακολουθουσε μια αλλη φραση που την εσβησα και η καρδουλα για να δειξει τις φιλικες μου προθεσεις.
Οσο για την συμπαθεια μου στο "ασφυκτικο πλαισιο", δεν μπορω να σου περιγραψω το μεγεθος της!!:nuts::nuts: Αφου εχω την εντυπωση πλεον πως ο μονος λογος που καποτε παντρευτηκα ηταν για να επιβεβαιωσω οσα πιστευα για τον γαμο!:nuts: Και ΦΥΣΙΚΑ δεν με διεψευσα! [/QUOTE]
Ωχ, κατάλαβα. Χεχε...
-
28-09-2007, 02:16 AM #67
There are only two tragedies in life: one is not getting what one wants, and the other is getting it.
A little sincerity is a dangerous thing, and a great deal of it is absolutely fatal.
Oscar Wilde
-
28-09-2007, 06:07 AM #68
Κι επειδη οι περισσοτερες αν δεν κανω λαθος λενε οτι δε θελουν να παντρευτουν εγω θα κανω την διαφορα και θα πω μακαρι να τα καταφερω καποια στιγμη μελλοντικα ( ειμαι μικρη ακομη!) να κανω μια υπεροχη οικογενεια
οσο υπαρχει εξουσια δεν υπαρχει ελευθερια
-
28-09-2007, 07:20 AM #69
-
28-09-2007, 01:17 PM #70
Thread Information
Users Browsing this Thread
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Διαφήμιση
Χορηγός
Συνδεθείτε μαζί μας
© Copyright 2004-2022 myHoroscope.gr. All rights reserved.