s
Ψυχασθένειες και άστρα - Page 2
Καλωσήλθατε στην αστρολογική μας κοινότητα! αστρολογία στην ελλάδαΕΔΩ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
Register

Αξιόπιστο! Έγκυρο, ΔΩΡΕΑΝ αστρολογικό πρόγραμμα online!

ΔΩΡΕΑΝ γενέθλια ανάλυσή, προσωπικές διελεύσεις, ερωτικές προβλέψεις κάθε μέρα!

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ! Τις βρίσκετε ΜΟΝΟ στο νέο μας site. Πατήστε εδώ
Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Twitter Επικοινωνήστε μαζί μας
Page 2 of 5 FirstFirst 1 2 3 4 5 LastLast
Results 11 to 20 of 42

Re: Ψυχασθένειες και άστρα

Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που το παρουσίασες Αργοναύτη! :bigsmile:

Όνομα:
    Βασίλης

Και μένα με ενδιαφέρει αυτός ο διάλογος... Αναρωτιέμαι όμως υπάρχουν ειδικοί ψυχολόγοι - ψυχίατροι που έχουν ασχοληθεί και ως αστρολόγοι με το συγκεκριμένο θέμα; Ξέρω π.χ. ότι η Λιζ Γκριν είναι και αστρολόγος και ψυχαναλύτρια και έχει κάνει κάποιες μελέτες αλλά δεν έχω βρει κάποιο άρθρο της για ψυχικές ασθένειες... Θα ήταν ενδιαφέρον να μελετηθεί το ζήτημα από ένα πραγματικά ειδικό, που γνωρίζει ακριβώς τις ορολογίες και τα συμπτώματα των ψυχικών ασθενειών...

Να σημειώσω σε ό,τι αφορά την ψύχωση, ότι ψυχωτικά συμπτώματα (χωρίς να υπάρχει και ασθένεια ψύχωσης βεβαίως) δεν είναι μόνο αυτά που περιγράφονται ως τρέλα. Δηλαδή το να ακούς φωνές, να νομίζεις ότι σε κηνυγάνε, κλπ.

Ψυχωτικά συμπτώματα είναι όλα όσα δείχνουν σωματικοποίηση ψυχικής σύγκρουσης. Για παράδειγμα υπάρχουν άνθρωποι, που όταν φοβούνται να δώσουν εξετάσεις, παθαίνουν πάντα μα πάντα έναν πόνο στο πόδι τους τη μέρα των εξετάσεων. Ή ακόμα άνδρες που, μπροστά σε συγκεκριμένη συμπεριφορά γυναικών, καθίστανται αυτομάτως ανίκανοι και δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Όταν η ψυχική σύγκρουση σωματικοποιείται λοιπόν, έχουμε ψυχωτικά συμπτώματα. Αυτό μπορεί να μη δημιουργεί κατ' ανάγκη αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά σίγουρα πλήττει το άτομο και το εμποδίζει να λειτουργήσει.

Η νεύρωση από την άλλη είναι κυρίως μία διέξοδος. Υπάρχει πάλι μία εσωτερική ψυχική σύγκρουση, η οποία βρίσκει διέξοδο σε μία τυποποιημένη διαδικασία που επαναλαμβάνεται. Π.χ. με ενοχλεί που συμβιώνω με έναν άνθρωπο, αλλά δεν μπορώ να του το πω και μου βγαίνει αυτό σε μανία καθαριότητας ή του κάνω συνεχώς παρατηρήσεις ότι δεν ντύνεται καλά ή κουνάω νευρικά συνέχεια το πόδι μου στον καναπέ.

Η νεύρωση δεν είναι και τόσο ακίνδυνη όσο φαίνεται, καθώς είναι δείγμα ύπαρξης μίας ψυχικής σύγκρουσης. Ο συνηθισμένος κόσμος έχει την τάση να καταστέλλει τα νευρωτικά συμπτώματα (γιατί κουνάς το πόδι σου; κάτσε ήσυχα, μή μου κάνεις συνεχώς παρατηρήσεις), περιορίζοντας τη δυνατότητα του ατόμου να ξεσπάσει σε νευρωτικές αντιδράσεις.

Η φάση αυτή είναι ιδαιίτερα επικίνδυνη, γιατί αν το άτομο στερηθεί της δυνατότητας να εκφράσει νευρωτικά την ψυχική του σύγκρουση, οδηγείται σε αδιέξοδο, το οποίο εκφράζεται με ψυχωτικά συμπτώματα. Αρρωσταίνει, παθαίνει κατάθλιψη, κλπ.

Η νεύρωση λοιπόν είναι μία υγιής αντίδραση - σαν τον πυρετό - που μας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το ψάξουμε. Συμφωνώ με την άποψη πάντως ότι ο πολιτισμός μας έχει στηριχθεί στη νεύρωση, πράγμα που πρέπει να συμπληρώσω, χωρίς να παρεξηγηθώ είναι κυρίως κληρονομιά της θρησκείας μας που ενοχοποιεί την ερωτική πράξη...

Αυτά με βάση πράγματα που έχω διαβάσει από δω κι από κει .. Θα με ενδιέφερε πάντως όπως είπα και στην αρχή η γνώμη ειδικών που έχουν ασχοληθεί και με αστρολογία...
    Για βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.

Όνομα:
    Ιουλία

Γιατί συνδέεις την νεύρωση με την ενοχοποίηση της ερωτικής πράξης?
    Δηλαδή, όλα από εκεί ξεκινάνε?
    I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.
    Voltaire

4. Re: Ψυχασθένειες και άστρα

Quote Originally Posted by panther View Post
    Γιατί συνδέεις την νεύρωση με την ενοχοποίηση της ερωτικής πράξης?
    Δηλαδή, όλα από εκεί ξεκινάνε?
    Χωρίς να θέλω να προκαταβάλω την άποψη του Βασίλη, προφανώς επειδή οι κόντρα στην φύση περιορισμοί που επιβάλλει η δογματική προσέγγιση του χριστιανισμού ( ή και άλλων θρησκευτικών εκφράσεων) δημιουργούν εσωτερικές εντάσεις που εκδηλώνονται με νευρώσεις. Με δεδομένο ότι η ερωτική πράξη αποτελεί έκφραση βασικότατου ενστίκτου είναι λογικό να επηρεάζει και την πορεία της εξέλιξης της κοινωνίας. :bigsmile:
    Όποιο μέλλον και να ζήσω, πάντα βρίσκω παρελθόν μπροστά μου...

Όνομα:
    Ιουλία

Απλά, εν μέρει διαφωνώ σε αυτό, χωρίς να θέλω να αναιρέσω την άποψη του Βασίλη.

Σίγουρα πολλά προβλήματα και εμμονές οφείλονται σε αυτό το περιορισμό, αλλά δεν είναι και δεδομένο!!! Δεν έχουν, όμως, όλα τα προβλήματα την ίδια ρίζα...
    I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.
    Voltaire

Όνομα:
    Μαρία

Quote Originally Posted by Βασίλης Παπαδολιάς View Post
    Θα ήταν ενδιαφέρον να μελετηθεί το ζήτημα από ένα πραγματικά ειδικό, που γνωρίζει ακριβώς τις ορολογίες και τα συμπτώματα των ψυχικών ασθενειών...
    Συμφωνώ απολύτως...Όμως μας διαφεύγει ότι οι ειδικοί είναι γιατροί,δηλαδή άνθρωποι που έχουν μάθει να δουλεύουν με την επιστημονική μεθοδολογία.Μήπως εμείς οι ίδιοι θα έπρεπε να στραφούμε σε μια πιο επιστημονική μελέτη κι εξήγηση της αστρολογίας ,όπως το ΓΙΑΤΙ αυτή λειτουργεί κι όχι μόνο το πως;Η εσωτερική αστρολογία (κι αυτό το λέω με επιφύλαξη γιατί δεν έχω εντρυφήσει σ αυτήν)μήπως είναι καλή μόνο για να δώσει ασαφείς απαντήσεις σ έναν άνθρωπο αλλά κατά τα άλλα λόγω της όλης φιλοσοφίας της δυσκολεύεται να πείσει τον σοβαρό επιστήμονα και τον κάνει να σε περνάει για τρελό και τσαρλατάνο;Βλέπω ότι ασχολείσαι πολύ με την εσωτερική Βασίλη αλλά για σκέψου το λίγο κ απ αυτήν την μεριά...:worried:

Να σημειώσω σε ό,τι αφορά την ψύχωση, ότι ψυχωτικά συμπτώματα (χωρίς να υπάρχει και ασθένεια ψύχωσης βεβαίως) δεν είναι μόνο αυτά που περιγράφονται ως τρέλα. Δηλαδή το να ακούς φωνές, να νομίζεις ότι σε κηνυγάνε, κλπ.
    Αυτό νομίζω (μαζί με άλλα συμπτώματα όπως αυτά που ανέφερε ο Αργοναύτης) αποτελεί μια ιδιαίτερη ψυχική ασθένεια που λέγεται σχιζοφρένεια.Τώρα αν είναι ειδική κατηγορία ψύχωσης δεν ξέρω...Επίσης αστρολογικά δεν μπορώ να φανταστώ τι την προκαλεί.Οι εμμονές του πλούτωνα σε συνδυασμό με την σύγχυση του ποσειδώνα και την εκρηκτικότητα του ουρανού;:blink:Παραείναι πολύπλοκο!

Ψυχωτικά συμπτώματα είναι όλα όσα δείχνουν σωματικοποίηση ψυχικής σύγκρουσης. Για παράδειγμα υπάρχουν άνθρωποι, που όταν φοβούνται να δώσουν εξετάσεις, παθαίνουν πάντα μα πάντα έναν πόνο στο πόδι τους τη μέρα των εξετάσεων. Ή ακόμα άνδρες που, μπροστά σε συγκεκριμένη συμπεριφορά γυναικών, καθίστανται αυτομάτως ανίκανοι και δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Όταν η ψυχική σύγκρουση σωματικοποιείται λοιπόν, έχουμε ψυχωτικά συμπτώματα. Αυτό μπορεί να μη δημιουργεί κατ' ανάγκη αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά σίγουρα πλήττει το άτομο και το εμποδίζει να λειτουργήσει.
    Αυτό που λέμε υποχονδριασμό σχετικά με τα μικρόβια και τις αρρώστιες που μπορεί να ξεκινήσει σαν μια απλή νεύρωση αλλά στο τέλος να γίνει έμμονη ιδέα και να εμποδίζει σε κάποιο βαθμό στις καθημερινές δραστηριότητες σε ποια κατηγορία μπορεί να καταταχτεί;Αν πχ έχουμε την παρθένο με μια προσβολή της σελήνης από τον πλούτωνα αυτή η νεύρωση δεν μπορεί να γίνει ψύχωση;(εδώ απευθύνομαι κυρίως στον αργοναύτη που έκανε το διαχωρισμό και αναφέρθηκε στην περίπτωση της παρθένου)

Συμφωνώ με την άποψη πάντως ότι ο πολιτισμός μας έχει στηριχθεί στη νεύρωση, πράγμα που πρέπει να συμπληρώσω, χωρίς να παρεξηγηθώ είναι κυρίως κληρονομιά της θρησκείας μας που ενοχοποιεί την ερωτική πράξη...
    Εδώ κι εγώ μπερδεύτηκα.Εννοείς δηλαδή πως ο σημερινός "χριστιανός " ακολουθώντας τη θρησκεία εφαρμόζει αποχή απ τη σεξουαλική πράξη ή επιδίδεται σ αυτήν με ενοχές ,με αποτέλεσμα τη δημιουργία νευρώσεων;Κι ότι οι νευρώσεις δημιουργούνται μόνο γύρω απ αυτό το ζήτημα ;

"Οι πιο όμορφες θάλασσες είναι αυτές που δεν έχουμε ταξιδέψει ακόμη,τα πιο όμορφα παιδιά δεν έχουν γεννηθεί ακόμη,τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμη"

Όνομα:
    Βασίλης

H νεύρωση συνδέθηκε με την ερωτική πράξη από το Φρόϋντ. Αυτός ισχυρίστηκε ότι η νεύρωση έχει σεξουαλικό χαρακτήρα και δείχνει στην πραγματικότητα κάποια ανεκπλήρωτη ερωτική επιθυμία. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες απόψεις για τη νεύρωση.

Οι οπαδοί της σχολής του ¶ντλερ για παράδειγμα λένε ότι ο άνθρωπος στη ζωή του για να είναι πλήρης πρέπει να προοδεύει σε τρεις κατευθύνσεις, στον έρωτα, την κοινωνική καταξίωση (επάγγελμα) και την οικογένεια (παιδιά). Εάν σε κάποιο από τα τρία υπολείπεται, προσπαθεί να υπεραναπληρώσει στα άλλα δύο ή σε κάποιο από τα άλλα δύο και στον τομέα που υπολείπεται εμφανίζει νευρώσεις. Εάν υπολείπεται σε δύο από αυτά ή ακόμα και σε τρία εμφανίζει τάσεις για ψυχωτικά συμπτώματα...

Υπάρχουν λοιπόν διάφορες απόψεις γι' αυτό το θέμα. Απλά ανέφερα εδώ μία από αυτές, που πιστεύω ότι ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Ο μηχανισμός του ¶ντλερ μας δείχνει επίσης το πώς η στέρηση λειτουργεί σαν εργαλείο προόδου του ανθρώπου. Εάν μία κουλτούρα καταστείλει ή ενοχοποιήσει τον έρωτα, αναγκάζει τους ανθρώπους να υπεραναπληρώσουν σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Ο μηχανισμός αυτός εμφανίζεται ξεκάθαρα στη σχολή των καλβινιστών (αίρεση προτεσταντών). Εκεί που ο έρωτας είναι σχεδόν απαγορευμένος, επιτρέπεται αντίθετα η συλλογή χρημάτων και η οικονομική επιτυχία. Έχουν γίνει αρκετές αναλύσεις για το πώς η ενοχοποίηση του έρωτα συνδέεται στενά με την επιδίωξη της επιτυχίας στη σημερινή κουλτούρα του δυτικού τρόπου ζωής και δη του αμερικανικού.

Δεν είναι εύκολο να το αναλύσουμε αυτό με λεπτομέρειες, αλλά μπορώ να δώσω ένα απλό παράδειγμα. Η εγκράτεια που συνιστάται στους αθλητές πριν από τους αγώνες είναι απαραίτητη για να συσσωρεύει μέσα τους πάθος και ενέργεια για την επιτυχία. Όποιος έχει παρατηρήσει την ενεργειακή του φόρτιση σε περιόδους σεξουαλικής εγκράτειας / σεξουαλικής ενεργητικότητας μπορεί να πιστοποιήσει και τη διαφορά στην επιθυμία επιδίωξης της επιτυχίας αλλά και του βαθμού βιαιότητας που εμφανίζει η συμπεριφορά του...
    Για βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.

Όνομα:
    Ιουλία

H νεύρωση συνδέθηκε με την ερωτική πράξη από το Φρόϋντ. Αυτός ισχυρίστηκε ότι η νεύρωση έχει σεξουαλικό χαρακτήρα και δείχνει στην πραγματικότητα κάποια ανεκπλήρωτη ερωτική επιθυμία. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες απόψεις για τη νεύρωση.

Για να πω την αλήθεια, δεν το γνώριζα!

Οι οπαδοί της σχολής του ¶ντλερ για παράδειγμα λένε ότι ο άνθρωπος στη ζωή του για να είναι πλήρης πρέπει να προοδεύει σε τρεις κατευθύνσεις, στον έρωτα, την κοινωνική καταξίωση (επάγγελμα) και την οικογένεια (παιδιά). Εάν σε κάποιο από τα τρία υπολείπεται, προσπαθεί να υπεραναπληρώσει στα άλλα δύο ή σε κάποιο από τα άλλα δύο και στον τομέα που υπολείπεται εμφανίζει νευρώσεις. Εάν υπολείπεται σε δύο από αυτά ή ακόμα και σε τρία εμφανίζει τάσεις για ψυχωτικά συμπτώματα...

Αυτό το έχουμε δει πολλές φορές στη ζωή μας, και κυρίως στους άνδρες οι οποίοι δουλεύουν πολύ για να μην σκέφτονται!
    Voltaire

Όνομα:
    Βασίλης

Quote Originally Posted by Λευκή View Post
    Συμφωνώ απολύτως...Όμως μας διαφεύγει ότι οι ειδικοί είναι γιατροί,δηλαδή άνθρωποι που έχουν μάθει να δουλεύουν με την επιστημονική μεθοδολογία.Μήπως εμείς οι ίδιοι θα έπρεπε να στραφούμε σε μια πιο επιστημονική μελέτη κι εξήγηση της αστρολογίας ,όπως το ΓΙΑΤΙ αυτή λειτουργεί κι όχι μόνο το πως;Η εσωτερική αστρολογία (κι αυτό το λέω με επιφύλαξη γιατί δεν έχω εντρυφήσει σ αυτήν)μήπως είναι καλή μόνο για να δώσει ασαφείς απαντήσεις σ έναν άνθρωπο αλλά κατά τα άλλα λόγω της όλης φιλοσοφίας της δυσκολεύεται να πείσει τον σοβαρό επιστήμονα και τον κάνει να σε περνάει για τρελό και τσαρλατάνο;Βλέπω ότι ασχολείσαι πολύ με την εσωτερική Βασίλη αλλά για σκέψου το λίγο κ απ αυτήν την μεριά...
    Δε νομίζω ότι μας χρησιμεύει ιδιαίτερα η εσωτερική αστρολογία στην παρούσα ανάλυση... Υπάρχουν άλλες μελέτες που έχουν συνδέσει την αστρολογία με την ψυχολογία, που είναι πολύ καλύτερες. Η εσωτερική αστρολογία έχει νομίζω άλλη χρησιμότητα. Είναι περισσότερο μεταφυσική για όσους έχουν μεταφυσικές ανησυχίες. Υπάρχει η άποψη όπως λέει και ο Χρήστος Παίζης ότι πρέπει αυτές τις μορφές αστρολογίας να μην τις πολυδιαφημίζουμε, για να μη δεχόμαστε κριτική για τη μη επιστημονικότητα της. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η μόνη σοβαρή κριτική που γίνεται σήμερα από αστρολόγους για αστρολόγους γίνεται από την εσωτερική αστρολογία. Η Μπέιλη για παράδειγμα όντας αστρολόγος η ίδια, απορρίπτει το σημερινό ζωδιακό. Καλώς ή κακώς δεν υπάρχουν άλλες σοβαρές κριτικές φωνές μέσα στο χώρο της αστρολογίας. Δε γίνεται κριτική του συστήματος, αλλά το αποδεχόμαστε ως έχει και προσπαθούμε για να αποφύγουμε την κριτική να του δώσουμε αλληγορικές εξηγήσεις μέσω της σύνδεσης με την ψυχολογία ή να εφεύρουμε σημεία και εναλλακτικές αστρολογίες για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Ας το μη ανοίξουμε όμως αυτό το θέμα περισσότερο. Ας μείνουμε στο ότι η εσωτερική αστρολογία είναι για άλλη χρήση και άλλο κοινό.

Αυτό νομίζω (μαζί με άλλα συμπτώματα όπως αυτά που ανέφερε ο Αργοναύτης) αποτελεί μια ιδιαίτερη ψυχική ασθένεια που λέγεται σχιζοφρένεια.Τώρα αν είναι ειδική κατηγορία ψύχωσης δεν ξέρω...
    Κι εγώ ο ίδιος δεν το ήξερα.. Μου το εξήγησε μία φίλη μου φοιτήτρια της ψυχολογίας. Ψύχωση δεν είναι στην πραγματικότητα μία συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια.. Είναι όλες οι ασθένειες που σωματικοποιούν ψυχολογικά προβλήματα. Έτσι κι η σχιζοφρένεια κι η κατάθλιψη και όλες οι άλλες ασθένειες είναι στην πραγματικότητα ψυχώσεις...

Εδώ κι εγώ μπερδεύτηκα.Εννοείς δηλαδή πως ο σημερινός "χριστιανός " ακολουθώντας τη θρησκεία εφαρμόζει αποχή απ τη σεξουαλική πράξη ή επιδίδεται σ αυτήν με ενοχές ,με αποτέλεσμα τη δημιουργία νευρώσεων;Κι ότι οι νευρώσεις δημιουργούνται μόνο γύρω απ αυτό το ζήτημα ;
    Όχι μόνο από το σεξ... Υπάρχου κι άλλες απόψεις, όπως είπα πιο πάνω...

Όνομα:
    Φωτεινή

Αν και ο Βασίλης με κάλυψε απόλυτα στο θέμα, απλά θα ήθελα να συμπληρώσω ότι το άγχος , το στρές οδηγεί όλο πιό συχνά σε κάποιου τύπου νευρωση.Η έλλειψη ισορροπίας που προέρχεται από την καταπίεση οποιασδήποτε φυσιολογικής έκφρασης του σώματος/ψυχισμού μας,προκαλεί στρές και σε μακροχρόνιες στρεσογόνες συνθηκες μπορεί και δίνει την νεύρωση.

Η καταπίεση της σεξουαλικής επιθυμίας δλδ ή μή αποδοχή της ή μη εκπλήρωση της για κάποιο λόγο,μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στεσογόνο παράγοντα που μπορεί να εκδηλωθεί και σαν νευρωση , οταν ειναι μαχροχρονια η καταπίεση αυτή.

Βεβαια έχω την αίσθηση καθώς γραφω τα παραπανω οτι εχουμε ξεφύγει από τα γνώριμα μας χωράφια και μπήκαμε σε συζητησεις που αφορούν επιστήμονες ψυχολογους/ψυχιατρους και όχι εραστες της αστρολογίας:bigsmile:
    επικοινωνία:
    horarycraftsman@gmail.com
    https://www.facebook.com/pages/The-H...38930886253370

Starwalk στον http://www.e-star.gr κάθε Πέμπτη 21:00-23:00
    Aρχείο εκπομπών : http://www.mixcloud.com/Fotini_Chris/

'Το πληγωμένο μάτι γιατρεύεται ευκολότερα απο το πληγωμένο μυαλό'

Page 2 of 5 FirstFirst 1 2 3 4 5 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 24 users browsing this thread. (0 members and 24 guests)