- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΩΝ
- Οι χάρτες σας
- Υπολογίστε ένα νέο χάρτη
- ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ για όλους
- Ο Ουρανός τώρα
- Αστρολογικές εφημερίδες
- Εκλείψεις 1500 - 2099
- Σελήνη Κενή Πορείας
- Πλανητικές ώρες
- Χάρτης για όποια μέρα
- Γενέθλιος χάρτης 360 μοιρών
Results 1 to 10 of 46
-
25-05-2005, 03:54 AM #1
Oι δώδεκα θεοί του ολύμπου στο ζωδιακό κύκλο
Η μυθολογία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους συμβολισμούς της αστρολογικής γνώσης. Θυμάμαι, χρόνια πριν, είχα ακούσει ένα γνώστη της αστρολογίας να υποστηρίζει πως όταν γνωρίζουμε μυθολογία, τότε μπορούμε να μάθουμε κι αστρολογία. Κι είχε απόλυτα δίκιο. Οι σημαντικοί αστρολόγοι ανά τον κόσμο, ασχολούνται και βασίζουν την μελέτη τους, στα στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας, για να προχωρήσουν σε κάθε έρευνα.
Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν, να τοποθετήσουμε τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, μέσα στα δώδεκα ζώδια? Ποια θα ήταν η καλύτερη αντιστοιχία τους?
Ακολουθούν απορίες και συζήτηση επί του άρθρου Oι δώδεκα θεοί του ολύμπου στο ζωδιακό κύκλο
-
26-05-2005, 06:10 PM #2
Re: Oι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο ζωδιακό κύκλο
Καλοπροαίρετα θέλω να πιστέψω ότι η αντιστοίχηση ζωδίων - ολύμπιων θεών που κάνει η κυρία Σίμου είναι δική της. Απλά, θέλω να πω ότι στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχει η ίδια αυτή αντιστοίχηση εδώ και πολλά χρόνια - βλέπε π.χ. το βιβλίο "The 12 gods of Greece and Rome" της Charlotte R. Long. Στην πραγματικότητα, η αντιστοίχηση αυτή είχε επιχειρηθεί ήδη από την αρχαιότητα (βλέπε π.χ. τον Μανίλιο ή κάποια σχετικά ρωμαικά ανάγλυφα).
Προσωπικά, διαφωνώ σε πολλά σημεία με αυτή την αντιστοίχηση. Δε μπορούμε π.χ. να αντιστοιχήσουμε τον Σκορπιό (ένα "θηλυκό", αρνητικής πολικότητας ζώδιο) με τον Αρη (ένα κατ' εξοχήν "αρσενικό", θετικής πολικότητας αρχέτυπο. Η δράση, διεισδυτικότητα, δύναμη και εξουσία του Αρη είναι φανερή, δηλωμένη ενώ η δύναμη και η εξουσία (προσέξτε, θηλυκά ουσιαστικά, αρνητικής πολικότητας και τα δύο) του Σκορπιού είναι κρυφές και άδηλες (η πραγματική εξουσία είναι κρυφή)! Αρης και Πλούτωνας είναι 2 ολότελα διαφορετικά αρχέτυπα.
Paranatelon
-
27-05-2005, 01:41 AM #3
Re: Oι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο ζωδιακό κύκλο
Αγαπητέ κύριε
Η καλοπροαίρετη κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη. Αλλά με εντυπωσίασε η απορία σας.
Όπως ίσως γνωρίζετε, ή αν όχι, μπορείτε να δείτε μέσα στις σελίδες του φόρουμ, όποτε έγραψα άρθρα που βασίζονταν σε συγκεκριμένη βιβλιογραφία, θεώρησα υποχρέωση και τιμή μου να αναφέρω την πηγή.
Θα το θεωρούσα αστείο τουλάχιστον, να διαβάσω ξένη βιβλιογραφία, για να συσχετίσω αστρολογικά στοιχεία με την μυθολογική μας κληρονομιά!
Δεν χρειάζεται να διαβάσω το βιβλίο που αναφέρετε, το οποίο δεν γνωρίζω και δεν αποκλείεται να έχει ενδιαφέρον, καθώς στην Ελλάδα διαθέτουμε άφθονες πηγές της δικής μας μυθολογίας, ώστε να κατανοήσουμε τα σύμβολα και να προσπαθήσουμε να κάνουμε συσχετισμούς.
Λόγω του ότι κάνω μία ευρεία μελέτη για ένα νέο μου βιβλίο, όσες μυθολογικές αναφορές έχω βρει από αστρολόγους ξένους, χρειάζονται μικρές ή μεγαλύτερες επιδιορθώσεις. Δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν άγνοια, αλλά στο μυθολογικό κομμάτι πληροφορούνται από λατίνους κατ΄εξοχήν, οι οποίοι ανέπτυξαν την ελληνορωμαϊκή θρησκεία. Η βάση είναι ελληνική, αλλά οι παραλλαγές διαφοροποιούν πολλά στοιχεία συχνά.
Δεν νομίζω, λοιπόν, πως κάποιος που αγαπά την ιστορία μας και ασχολείται χρόνια με τα δεδομένα της, θα έπρεπε να βρει πηγές τέτοιας πληροφόρησης εκτός Ελλάδος.
Πολλοί στο χώρο μας έχουν συσχετίσει τον ζωδιακό με τους θεούς της αρχαίας Ελλάδας. Δεν πρεσβεύω να έχω κάποια αποκλειστικότητα! Αν διαβάσατε προσεκτικά το άρθρο μου, αναφέρω και τις διαφορετικές απόψεις με τις δικές μου, όπου αυτές υπάρχουν. Αν πάλι δείτε προσεκτικά και την εισαγωγή μου, θα δείτε πως υποστηρίζω την άποψη που άκουσα εδώ και δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια, από αξιόλογο ερευνητή της αστρολογίας, πως μελετώντας την μυθολογία μας, εξάγουμε συμπεράσματα και βαθύτερη άποψη για την αστρολογία. Για εκείνον μάλιστα, αυτό αρκούσε σε μέγιστο βαθμό.
Θα ήταν αφελές εκ μέρους μου, αλλά κι εκ μέρους κάποιου άλλου Έλληνα ερευνητή, να μην διαβάσει την πληθώρα των βιβλίων της μυθολογίας μας, αλλά να περιμένει να δει τις απόψεις ξένων αστρολόγων.
Όσο για τη σχέση του Άρη με τον Σκορπιό, σεβαστή η άποψή σας, αλλά έχω πιστεύω εκτενώς αναφέρει τους λόγους που με κάνουν να τον τοποθετώ εκεί. Εξ άλλου, δεν ήταν τυχαία και παραδοσιακός κυβερνήτης του. Ούτε ο Πλούτωνας θεωρείται, χωρίς λόγο, η ανώτερη οκτάβα του Άρη.
Λόγω του ότι φαίνεται πως αγαπάτε την αστρολογία, είναι κρίμα να συμμετέχετε στο φόρουμ κάνοντας μόνο κριτική σε όσους αρθρογραφούν ή σε όσους χειρίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την αστρολογία. Θα ήταν χαρά όλων, νομίζω, να μοιραστείτε μαζί μας και δικές σας γνώσεις, για ενημέρωση όλων των μελών και συνεργατών αυτού του χώρου και της μεγάλης του συντροφιάς. Γιατί δεν δοκιμάζετε?
φιλικά
Λίλιαν Σίμου
-
27-05-2005, 08:32 PM #4
Re: Oι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο ζωδιακό κύκλο
Αγαπητή κυρία Σίμου
διάβασα προσεκτικά το άρθρο σας και αντιγράφω εδώ τα λόγια σας: "Οι απόψεις δεν συμπίπτουν πάντα, αλλά θα παραθέσω την προσωπική μου, με τις επεξηγήσεις που ταιριάζουν περισσότερο ως προς τη συσχέτιση των Ολύμπιων θεών και του ζωδιακού κύκλου." Μας λέτε δηλαδή ότι ο συσχετισμός θεών - ζωδίων γίνεται προσωπικά από εσάς. Και όμως, αυτός ο συσχετισμός έχει γίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια, και υπάρχει μάλιστα εκτενής σχετική βιβλιογραφία. Στατιστικά, βέβαια, υπάρχει μία πιθανότητα στις χιλιάδες να έχετε κατά τύχη πετύχει αυτό το συνδυασμό, χωρίς να τον έχετε αντιγράψει από κάποιο ξένο έντυπο.
Η απάντηση σας στην παρατήρηση μου για το πως ένα καθαρά αρσενικό αρχέτυπο όπως ο Αρης είναι δυνατό να συσχετίζεται με ένα καθαρά θηλυκό αρχέτυπο, όπως το ζώδιο του Σκορπιού καταδεικνύει ότι δεν έχετε ενδελεχή γνώση των αρχετύπων, τουλάχιστον όχι των αστρολογικών εκείνων.
Από τη στιγμή που είσαστε μελετητής και ετοιμάζεστε να γράψετε και κάποιο σχετικό βιβλίο νομίζω ότι η προσέγγιση σας σε αυτά τα θέματα θα πρέπει να είναι πιο σοβαρή.
Paranatelon
-
27-05-2005, 09:19 PM #5
Re: Oι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο ζωδιακό κύκλο
Προσωπικά, δεν κατάλαβα πως πρόκειται για προσωπική αντιστοίχηση της κας Σίμου, αλλά για την προσωπική της άποψη, που σημαίνει, κατά τη δικη μου αντίληψη πάντα, πως υιοθετεί εκείνη την άποψη που θεωρεί ως εύλογη, μετά από έρευνα. Και για τα αρχέτυπα το ίδιο ισχύει. Υπάρχουν απόψεις διιστάμενες.
Σε άρθρο του ο κ. Παίζης, τεκμηρίωσε με τα δικά του εργαλεία, την άποψη του πως ο Πλούτωνας έχει έξαρση στον Αιγόκερω επειδή και ο Αρης έχει έξαρση στο ίδιο ζώδιο ( Ο Πλούτωνας ως ανώτερη οκτάβα του Αρη). Και αφού οι αρχαίοι δεν γνώριζαν προφανώς την ύπαρξη του Πλούτωνα (πλανήτη) γιατί να θεωρήσουν τον Αρη και κυρίαρχο του Σκορπιού ?
Και τελικά, αυτή η θηλυκή και αρσενική φύση των ζωδίων, τι ακριβώς εκφράζει?
Εγώ απλά αναρωτιέμαι...
ΦυλλένιαBιτγκεστάϊν: "Ενα τίποτα είναι το ίδιο με ένα κάτι για το οποίο τίποτα δεν μπορεί να λεχθεί"
-
27-05-2005, 11:58 PM #6
Re: Oι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο ζωδιακό κύκλο
Μετά λύπης μου για ακόμη μια φορά πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πια ξεφύγει από το τυχαίο βάση του νόμου των πιθανοτήτων διαπιστώνω ότι το μέλος μας Paranatelon χρησιμοποιεί αντίλογο αντί γόνιμο διάλογο και αναρωτιέμαι γιατί. Αφήνω τους πρώτους συνειρμούς για επόμενη φορά.
Ακόμη και ένας μη νοήμον εμπαθής άνθρωπος θα μπορούσε να καταλάβει ότι τα γραφόμενα της κυρίας Σίμου δεν έχουν καμία σχέση με προσωπική αντιστοίχηση αλλά με προσωπική άποψη.
Τι άτοπος ισχυρισμός είναι αυτός; Αντιγραφή Ελληνικής μυθολογίας από ξένο έντυπο. Από πότε οι ξένοι οικειοποιούνται την Ελληνική ιστορία και μυθολογία; Εσείς που επιμένετε να γράφεται η διεθνής ορολογία στη μητρική μας γλώσσα αντιφάσκετε;
Η συνεργάτης μας που μας τιμά με την παρουσία της και την αμέριστη βοήθειά της αγαπητέ Paranatelon έχει καταθέσει το βιογραφικό της αρθρογραφεί επώνυμα, άρθρα της χρησιμοποιούν και άλλoi ελληνικοί διακτυακοί τόποι, έχει άποψη και τελικά την γνωρίζουμε προσωπικά. Τη δικιά σας άποψη δεν έχω δει πουθενά ακόμα καταγεγραμμένη.
Μας λέτε ότι διαφωνείτε με την αντιστοίχηση Σκορπιού Άρη αλλά τελικά μόνο να διαφωνείτε διαπιστώνει κανείς (βλέπε μεταφράσεις μέλους fillenia, βλέπε ορολογία καθηγητού Χ. Παϊζη για τον Eq) αλλά τελικά εσείς δεν μας λέτε στο Δωδεκάθεο που κάνετε την αντιστοίχηση.
Είναι γεγονός ότι πριν την ανακάλυψη του Πλούτωνα το 1930 παραδοσιακός κυβερνήτης του Σκορπιού ήταν ο Άρης και ακόμη και σήμερα πολλοί τον εξετάζουν μαζί με τον Πλούτωνα για ποιο ασφαλή συμπεράσματα (είναι και εσωτερικός του κυβερνήτης). Ο Πλούτων λοιπόν σαν η ανώτερη οκτάβα του Άρη δηλαδή η ανώτερή του δόνηση είναι πλανήτης αρσενικός – δυναμικός όπως και ο Άρης. Βεβαίως ο Σκορπιός σαν αντιστοιχία φύλου είναι θηλυκό αλλά οι κυβερνήτες του όπως είπα αρσενικοί και δυναμικοί.
Τέλος την τελευταία πρότασή σας την θεωρώ ιδιαιτέρως προσβλητική και επιθετική μέλους προς άλλο μέλος και σαν συντονιστής σας εφιστώ την προσοχή.
Κλείνοντας σας προκαλώ να καταθέσετε γραφή και άποψη και όχι στείρο αντίλογο. Μόνο καλό θα κάνει η μεταφορά γνώσης αν την κατέχετε σε μας και τα μέλη μας και μέσα από τη διαδικασία αυτή θα βγούμε όλοι κερδισμένοι!"Nothing can stop an idea the time of which has come"
Victor Hugo
-
28-05-2005, 02:11 PM #7
Re: Oι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο ζωδιακό κύκλο
Λιλιάν,
Ωφείλο να παραδεχτώ ότι εγώ μέσα στις αντιστοιχίες που κάνατε, στα ζώδια που με ενδιαφέρου και που σχετίζονται με πολύ κοντινά μου πρόσωπα, βρήκα κοινά σημεία.
Συνεχίστε απτόητη το καινούργιο σας βιβλίο και είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον. :thumbsup:
-
28-05-2005, 07:04 PM #8
Re: Oι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο ζωδιακό κύκλο
Αγαπητή φίλη
Σας ευχαριστώ για τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας λόγια. Η αστρολογία είναι κυρίως ένα μονοπάτι αυτογνωσίας, μέσα από το οποίο προσπαθούμε κι ελπίζουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Η συνεισφορά της στην εσωτερική μας εξέλιξη είναι σημαντική, καθώς μας δείχνει τις αδυναμίες μας και μας υπογραμμίζει πού είναι τα κατώτερα ένστικτά μας. Όσοι υποστηρίζουμε πως ασχολούμαστε μαζί της, πρέπει να επιδιώξουμε να τιθασεύσουμε τέτοιες αδυναμίες, όπως η ζήλια, η έπαρση, ο ατομισμός, η εγωπάθεια και πολλές άλλες. Ας ευχηθούμε να γίνει αργά ή γρήγορα ένα θεραπευτικό μέσον για τον καθένα μας...
φιλικά
Λίλιαν Σίμου
-
29-05-2005, 02:25 PM #9
Re: Oι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο ζωδιακό κύκλο
Αγαπητοί κύριοι/ κυρίες
έχω μείνει κυριολεκτικά έκπληκτος από τη στάση κάποιων (ιδρυτικών); μελών αυτού του Forum! Συμμετέχω πάνω από 11 χρόνια σε διεθνή δικτυακά αστρολογικά Forum's και ποτέ δε βρέθηκα αντιμέτωπος απέναντι σε τέτοιου είδους ενορχηστρωμένες απαντήσεις, απλά και μόνο επειδή "τόλμησα" να εντοπίσω βασικά σφάλματα σε άρθρα 2 εκ των βασικών μελών του Forum.
Γιατί τι άλλο από σφάλμα (και μάλιστα χονδροειδέστατο) είναι να αποκαλεί ο κύριος Παίζης τον "Equatorial Ascendant" "Equal Ascendant" και μάλιστα να συνεχίζει να επιμένει ότι ο δεύτερος τύπος είναι σωστός. Αν θέλετε να επαληθεύσετε το λάθος του κυρίου Παίζη, απλά επικοινωνήστε με τον απόλυτα έγκριτο και κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο αστρολόγο Noel Tyl (το E-mail του είναι στη διάθεση σας) για να σας απαντήσει - όπως απάντησε και σε μένα χτες - ότι "I have never ever in 40 years heard or read anywhere on Earth the term "Equal Ascendant" (για τους λίγους που δε γνωρίζουν αγγλικά, "ποτέ, στα 40 χρόνια που ασχολούμαι με την αστρολογία, και πουθενά πάνω στη Γη δεν έχω ακούσει τον όρο Equal Ascendant")!
Τα ανάλογα ισχύουν και για την κυρία Σίμου, για την οποία όχι απλά υποννοώ αλλά λέω ξεκάθαρα ότι έχει αντιγράψει το άρθρο για την αντιστοίχηση ολύμπιων θεών - ζωδίων από ξένο έντυπο, ενώ η ίδια ισχυρίζεται ότι είναι δική της πνευματική εργασία, όπως φανερώνουν τα λόγια της: "oι απόψεις δεν συμπίπτουν πάντα, αλλά θα παραθέσω την προσωπική μου, με τις επεξηγήσεις που ταιριάζουν περισσότερο ως προς τη συσχέτιση των Ολύμπιων θεών και του ζωδιακού κύκλου"). Εξηγεί ξεκάθαρα σε αυτή την πρόταση ότι ο συσχετισμός έγινε προσωπικά από την ίδια (ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν δεκάδες βιβλία και περιοδικά με την ίδια αυτή αντιστοίχηση).
Αντί, λοιπόν, οι ωσάνω συγγραφείς και τα μέλη αυτού του Forum να πάρουν θέση σε αυτό βρίσκομαι ξαφνικά αντιμέτωπος με μία συνασπισμένη ομάδα μελών (τα ίδια πάντα) που στέλνουν τα "εύσημα" τους στους ωσάνω συγγραφείς, ενώ παράλληλα κατηγορούν εμένα ως "εμπαθή", ζηλιάρη κ.λ.π.!
Οταν πρωτοείδα αυτόν τον δικτυακό τόπο χάρηκα, γιατί πίστεψα ότι επιτέλους υπάρχει και στην Ελλάδα ένας τόπος στον οποίο προβάλλεται η ποιοτική αστρολογία! Τώρα, όμως, αναρωτιέμαι: έτσι περιμένετε να αναπτυχθεί η αστρολογία στη χώρα μας, "κουκουλώνοντας" την αλήθεια και προβάλλοντας εργασίες που περιέχουν χτυπητά σφάλματα ή που δεν είναι αυθεντικές; Αυτού του είδους την "επιστημονική" έρευνα προκρίνετε;
Paranatelon
-
29-05-2005, 04:16 PM #10
Re: Oι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο ζωδιακό κύκλο
Aγαπητέ κύριε,
Εχετε υιοθετήσει έναν επιφανειακό και δογματικό τρόπο ανάγνωσης των άρθρων. Δεν είναι οι απόψεις σας που ενοχλούν, αλλά ο τρόπος που τις μεταφέρετε. Και με τον ίδιο τρόπο ενοχλείστε και εσείς. Διιστάμενες απόψεις και θέσεις, από τους ειδικούς (γιατί εγώ, δεν είμαι) έχουν δημοσιευθεί κατά κόρον στο horoscope, στο πνεύμα του γόνιμου διαλόγου. Η άγονη και εγωϊστική αντιπαράθεση όμως, δεν οφελεί κανέναν. Ούτε τους ειδικούς, ούτε τους ερασιτέχνες! Η κα Σίμου, σχολίασε πως υπάρχει ένας ιδιόρρυθμος ανταγωνισμός μεταξύ των επαγγελματικών αστρολόγων και προσωπικά αυτή την αίσθηση έχω. Ο ανταγωνισμός, υγιής, είναι δεκτός, εύλογος και δεν πρέπει να ενοχλεί κανέναν. Με εντυπωσίασε όμως ο χαρακτηρισμός του "ιδιόρρυθμος" .
Ελπίζω πως κανείς από εσάς τους ειδικούς, δεν διεκδικεί το "αλάθητο" και την "αυθεντία", θέσεις που προβλημάτιζαν ακόμα και στην εποχή του Μεσαίωνα!
Κανείς, εκτός από εσάς, προς το παρόν, δεν κατάλαβε πως η κα Σίμου προβάλει την προσωπική της κατασκευή. Την προσωπική της άποψη, κατέθεσε, ως προιόν μελέτης και έρευνας, που στηρίχθηκε σε άλλες πηγές, τις οποίες ΕΚΕΙΝΗ θεωρεί έγκυρες. Και προφανώς, υπάρχουν και άλλες έγκυρες, με τις οποίες απλά δεν συντάσσετε, πάλι κατα την προσωπική της εκτίμηση.
Σας ενδιέφερε περισσότερο να προσβάλλετε, να ειρωνευτείτε, και να γίνετε αγενής? Η κα Σίμου, τουλάχιστον γράφει επωνύμως, εσείς?
Τώρα, αν πιστεύετε πως αντέγραψε, από την Θεογονία του Ησίοδου, τον Βιργίλιο, τον Ομηρο, τον Πυθαγόρα, τον Πλάτωνα και δεν ξέρω ποιον άλλο αρχαίο, η άλλους έγκριτους αστρολόγους, Ευρωπαίους, Αμερικανούς, Ασιάτες ή Αφρικανούς, τι να πω.... Κάποιον θα είχε ως πρότυπο!
Γιατί δεν δημοσιεύετε την αντιστοίχηση που για σας είναι εύλογη? Και τις πηγές σας? Αυτό θα ενδιέφερε πραγματικά τους πάντες! Γνωρίζοντας μόνο την εκδοχή της κας Σίμου, αγνοούμε τις υπόλοιπες, έστω τις πιο σημαντικές. Οχι για να συγκρίνουμε, δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα οι απλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά για να αποκτήσει ο διάλογος και η αντιπαράθεση, ουσία.
Οσο για τον κο Παίζη, το γεγονός ότι στο περιοδικό ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ, υπάρχουν δύο δικές του μόνιμες στήλες της Πολιτικής Αστρολογίας και της Εσωτερικής Αστρολογίας, επιβεβαιώνει την εγκυρότητα του λόγου του!
Φιλικά
ΦυλλένιαBιτγκεστάϊν: "Ενα τίποτα είναι το ίδιο με ένα κάτι για το οποίο τίποτα δεν μπορεί να λεχθεί"
Thread Information
Users Browsing this Thread
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Διαφήμιση
Χορηγός
Συνδεθείτε μαζί μας
© Copyright 2004-2022 myHoroscope.gr. All rights reserved.
Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright © 2024 vBulletin Solutions Inc. All rights reserved.