- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΩΝ
- Οι χάρτες σας
- Υπολογίστε ένα νέο χάρτη
- ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ για όλους
- Ο Ουρανός τώρα
- Αστρολογικές εφημερίδες
- Εκλείψεις 1500 - 2099
- Σελήνη Κενή Πορείας
- Πλανητικές ώρες
- Χάρτης για όποια μέρα
- Γενέθλιος χάρτης 360 μοιρών
Results 1 to 5 of 5
-
09-11-2006, 11:07 AM #1
Ποια είναι η σημασία του dispositor;
Καλημέρα σε όλους!
Τυχαία κάποια στιγμή, διαβάζοντας ένα ξένο άρθρο, έπεσε το μάτι μου πάνω σε έναν αστρολογικό όρο, ο οποίος λέγεται "dispositor". Δυστυχώς δεν ξέρω ποιος είναι ο αντίστοιχος όρος στα ελληνικά.
Ποια είναι ακριβώς η λειτουργία του; Απ' ότι έχω καταλάβει, ο dispositor είναι ο πλανήτης που κυβερνά ένα ζώδιο, άσχετο αν κάποιος άλλος πλανήτης βρίσκεται σ' αυτό το ζώδιο.
π.χ. αν έχω το Δία στον Καρκίνο, κυβερνήτης του Καρκίνου είναι η Σελήνη, άρα η Σελήνη είναι ο dispositor του Δία;
Αν, π.χ. έχω το Δία στον Τοξότη, σημαίνει κάτι που ταυτίζεται ο Κυβερνήτης με τον dispositor;Πολλοί καιροί με δέρνουνε μα οι κλώνοι μου δε σπούνε
γιατί 'χω ρίζες δυνατές στη γη και με κρατούνε... (Χαΐνηδες)
-
11-11-2006, 12:56 AM #2
Re: Ποια είναι η σημασία του dispositor;
Αγαπητή altamira
Αν και υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις στους μεγάλους δασκάλους της αστρολογίας στην έννοια αυτή, η ουσία είναι όπως την περιγράφετε. Ο dispositor είναι ο κυβερνήτης του ζωδίου όπου βρίσκται ένας πλανήτης και θεωρείται πως τον εξουσιάζει.
Το ίδιο κάποιοι εννοούν και για το ζώδιο της ακμής ενός οίκου και τον κυβερνήτη του. Δηλαδή, έχουμε την ακμή του 2ου οίκου στον Κριό, θεωρείται dispositor για κάθε εμπεριεχόμενο πλανήτη, ο ¶ρης.
Υπάρχει και ο final dispositor, ο οποίος εξουσιάζει όλο τον χάρτη και προκύπτει με ένα μαθηματικό συλλογισμό.
φιλικά
Λίλιαν Σίμου
-
11-11-2006, 01:42 AM #3
Κα Σίμου, σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!
Θα μπορούσε ο dispositor να έχει και εξέχουσα θέση όσον αφορά την ερμηνεία; Επηρεάζει έντονα τις ποιότητες του πλανήτη στον οποίο λειτουργεί ως dispositor;
Επίσης και κάτι άλλο: σε περίπτωση που ένας πλανήτης σχηματίζει κάποια όψη με τον dispositor του, δίνεται έμφαση στη συγκεκριμένη όψη; Υπάρχει κάποιος αντίστοιχος ελληνικός όρος;
Συγγνώμη αν έθεσα πολλές ερωτήσεις...Πολλοί καιροί με δέρνουνε μα οι κλώνοι μου δε σπούνε
-
12-11-2006, 01:44 AM #4
Αγαπητή altamira
Δεν πρέπει να δίνουμε υπερβολική σημασία στον εξουασιαστή κάθε πλανήτη (αυτός είναι ο πιο δόκιμος όρος στα ελληνικά). Φυσικά παίζει ένα ρόλο, αλλά ο πλανήτης ήδη παίρνει το χρώμα του ζωδίου, του οίκου, του δεκανού, των όψεων, των μοιρών που βρίσκεται. Επομένως, ο συνδυασμός περιέχει ήδη πολλά στοιχεία. Ακόμη, ο κυβερνήτης ενός ζωδίου, ας μη ξεχνάμε, πως έχει χαρακτηριστική δομή κοινή με το ζώδιό του, επομένως όποιος πλανήτης βρίσκεται εκεί, θα έχει κάτι από το χρώμα αυτών.
Στη συνέχεια, αν ο πλανήτης κάνει όψη με τον εξουσιαστή του, τότε η όψη αυτή είναι πιο φιλική για τον πλανήτη, καθώς είναι στο περιβάλλον του εξουσιαστή.
Για την βαρύνουσα σημασία, υπάρχει μόνο ο final dispositor όλου του ωροσκοπίου. Κι αυτό περισσότερο σαν ψυχολογική σημασία. Ο χάρτης είναι σύνθεση συνδυασμών κι είναι λάθος να τονίζουμε μόνο ένα, προσπαθώντας μέσα από αυτόν να υπερσκελίσουμε τους άλλους.
φιλικά
Λίλιαν Σίμου
-
12-11-2006, 04:19 PM #5
Κα Σίμου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και καλά κάνετε και τονίζετε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε σε μεμονωμένα στοιχεία, καθώς πάντα μιλάμε για σύνθεση. Απλά μου έκανε εντύπωση ο συγκεκριμένος όρος. Σας ευχαριστώ πολύ για την κατατόπιση επί του θέματος!
Πολλοί καιροί με δέρνουνε μα οι κλώνοι μου δε σπούνε
Thread Information
Users Browsing this Thread
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Διαφήμιση
Χορηγός
Συνδεθείτε μαζί μας
© Copyright 2004-2022 myHoroscope.gr. All rights reserved.