- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΩΝ
- Οι χάρτες σας
- Υπολογίστε ένα νέο χάρτη
- ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ για όλους
- Ο Ουρανός τώρα
- Αστρολογικές εφημερίδες
- Εκλείψεις 1500 - 2099
- Σελήνη Κενή Πορείας
- Πλανητικές ώρες
- Χάρτης για όποια μέρα
- Γενέθλιος χάρτης 360 μοιρών
Results 1 to 9 of 9
-
23-08-2006, 02:38 PM #1
Θεωρίες για τη βάση λειτουργίας της Αστρολογίας
Καλημέρα σε όλους...
ήθελα να ανοίξω ένα θέμα για συζήτηση για τη βάση λειτουργίας της αστρολογίας. Διάβασα αρκετά άρθρα εδώ στο site που αναφέρονται στο τι είναι η αστρολογία, προσπαθούν να δώσουν ορισμούς, αν είναι τέχνη, αν είναι επιστήμη, κλπ, αλλά παρατηρούσα ανέκαθεν και παρατηρώ ακόμη ότι υπάρχει γενικά μία δυσκολία σε όλη την αστρολογική κοινότητα στο να εξηγήσουμε το γιατί. Γιατί δουλεύει η αστρολογία; Ποιες δυνάμεις κρύβονται από πίσω της; Υπάρχουν φυσικές δυνάμεις στους πλανήτες που προκαλούν τις αστρολογικές επιδράσεις; Είναι μεταφυσικές οι αιτίες των αστρολογικών επιδράσεων; Πώς εξηγείται, ας το πούμε, επιστημονικά η ύπαρξη των αστρολογικών προβλέψεων; Για να δώσουμε ένα ανάλογο της ιατρικής, γιατί το πρήξιμο στο στομάχι είναι δείγμα δυσεντερίας; Ποιος είναι ο εσωτερικός μηχανισμός που λαμβάνει χώρα στον οργανισμό και προκαλεί την ασθένεια;
Μέχρι στιγμής θα τολμούσα να κωδικοποιήσω τις απόψεις που έχω συναντήσει σε όσα έχω διαβάσει στις παρακάτω τέσσερις ομαδοποιήσεις...
1. Απόψεις που θεωρούν ότι υπάρχει κάποιου είδους φυσική δύναμη που έρχεται από τους πλανήτες. Οι απόψεις αυτές έχουν διάφορες παραλλαγές. ¶λλοι μιλούν για ζώνες ακτινοβολίας, άλλα για την ύπαρξη ενός αιθέρα μεταξύ των ουρανίων σωμάτων που μεταδίδει τις ενέργειες, κλπ. Το κύριο γνώρισμα αυτής της θεωρίας είναι ότι προσπαθεί να εξηγήσει με επιστημονικό τρόπο την αστρολογία, με κάποια αιτία που να προσομοιάζει σε νόμο της φυσικής, όπως η βαρύτητα. Οι απόψεις αυτές συνήθως συνοδεύονται και με μία τάση να γίνει η αστρολογία όσο πιο επιστημονική γίνεται και να φύγει ο υποκειμενισμός από μέσα της.
2. Απόψεις που θεωρούν ότι η αστρολογία βασίζεται στη συγχρονικότητα. Οι απόψεις αυτές λένε ότι οι κινήσεις των πλανητών δεν προκαλούν οι ίδιες τις επιδράσεις, απλά είναι δείκτες των κύκλων της συγχρονικότητας. Κατ'ουσία υπάρχει μία αόρατη δύναμη ή τάση που έχουν τα πράγματα να συμβαίνουν ταυτόχρονα. Δεν ξέρουμε γιατί και αν οφείλεται σε κάποια δύναμη που δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα. Οι θεωρίες αυτές αναλογούν κατά κάποιο τρόπο στη σχέση της μέρας με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού. Η νύχτα δεν προκαλείται επειδή το ρολόι έδειξε εννιά το βράδυ. Απλά το ρολόι συμβαίνει να κινείται ταυτόχρονα με την κίνηση του ήλιου, η οποία αποτελεί ανεξάρτητο φυσικό γεγονός. Με τον τρόπο αυτό ένας τυφλός που δε βλέπει το φως του ήλιου έχει τρόπο να καταλαβαίνει τους ρυθμούς της ημέρας παρατηρώντας το ρολόι. Κατά τον ίδιο τρόπο εμείς δεν καταλαβαίνουμε τους ρυθμούς του σύμπαντος και κοιτάμε το συμπαντικό ρολόι προσπαθώντας να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Οι θεωρίες αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στις σχολες New Age και συνδέονται καμιά φορά με την επόμενη κατηγορία απόψεων.
3. Απόψεις που θεωρούν την αστρολογία μαντικό σύστημα. Αυτές οι απόψεις θεωρούν ότι η πρόβλεψη δεν οφείλεται σε κάποια επίδραση πλανήτη ή κάποιας ενέργειας. Η πρόβλεψη οφείλεται στην ουσία στην ίδια μας τη διαίσθηση. Απλά η αστρολογία χρησιμοποιείται ως εργαλείο διαλογισμού για να κατευθυνθεί σωστά η διαίσθηση. Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορεί το γεγονός ότι πολλές αστρολογικές σχολές όπως η μεσαιωνική με τους επτά πλανήτες ή η ινδική με τους αστερισμούς αντί των ζωδιακών σημείων δείχνουν να κάνουν πολύ καλές προβλέψεις. Επιπλέον κατά καιρούς εμφανίστηκαν ή εμφανίζονται διάφορα συστήματα όπως οι κλήροι της τύχης, τα μεσοδιαστήματα, οι αρμονικοί χάρτες, οι αστεροειδείς και τελικά φτάνουμε σε ένα σημείο που όπως λέει και ο Robert Hand στη δημοσίευση του Towards a Post-Modern Astrology στο www.astro.com δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορεί να αποδείξει ο αστρολόγος χρησιμοποιώντας κάποια από τις χιλιάδες μεθόδους που υπήρξαν ή υπάρχουν στην παράδοση της αστρολογίας. Το επιχείρημα αυτό, εάν αφεθεί αναπάντητο, μπορεί να οδηγήσει στο να βλέπει κανείς τους αστρολόγους λίγο σα σοφιστές που μπορούν να βρουν αποδείξεις ότι προέβλεψαν το ο,τιδήποτε κοιτάζοντας κάπου μέσα σε κάποιο μεσοδιάστημα που έχει σύνοδο με κάποιο κλήρο και περνά από πάνω κάποιος από τους δεκάδες αστεροειδείς όπως φαίνεται σε κάποια από τα αρμονικά ωροσκόπια. Με βάση τα επιχειρήματα αυτά οι απόψεις αυτές λένε ότι είναι καλύτερα να αλλάξει προσανατολισμό η αστρολογία και να βασιστεί περισσότερο στη διαίσθηση και τους τρόπους που αυτή λειτουργεί...
4. Απόψεις που εξηγούν την αστρολογία μεταφυσικά και εσωτεριστικά. Ισχυρίζονται ότι υπάρχουν πλανητικές ζωές, ηλιακοί λόγοι, ζωές που σε μας δεν είναι γνωστές και οι πλανήτες είναι απλά η έκφραση αυτών των λόγων στο φυσικό πεδίο. Για να κάνουμε μία κάπως απλουστευμένη αντιστοίχιση, αν βλέπαμε ένα ρομπότ να εκτελεί κάποιες εργασίες θα θεωρούσαμε ότι κινείται με βάση κάποιο σχέδιο, χωρίς να ξέρουμε ότι η πραγματική προσωπικότητα που το κινεί είναι κάτι άυλο, είναι το πρόγραμμα του Η/Υ που του δίνει εντολές όντας ενδεχομένως και εγκατεστημένο σε κάποιο άλλο σημείο εκτός του φυσικού σώματος της μηχανής. Οι απόψεις αυτές τείνουν να δώσουν μία κάπως μεταφυσική ή ακόμη και θρησκευτική χροιά στην αστρολογία και οδηγούν περισσότερο σε ένα σύστημα πίστης παρά σε μία επιστημονική αστρολογία.
Με δεδομένο ότι επικοινωνούμε σε ένα δημόσιο χώρο ανταλλαγής απόψεων έχω πραγματικά την περιέργεια να ρωτήσω τι από όλα αυτά πιστεύει ο καθένας από μας; Με ποια άποψη τάσσεται; Ή ακόμα ακόμα μήπως υπάρχει και μία άλλη κατηγορία απόψεων που δεν έχει καλυφθεί; Θα ήθελα πραγματικά να δω κάποια στιγμή ακόμη και στατιστικά με κάποια ψηφοφορία το πού συγκλίνουν οι περισσότεροι από μας;
Και για να ξεκινήσω από μένα εγώ προσωπικά μοιράζομαι μεταξύ των απόψεων της πρώτης και της τρίτης κατηγορίας. Δεν έχω ακόμη ξεκαθαρίσει μεταξύ των δύο, αλλά αυτές οι δύο μου φαίνονται πιο ελκυστικές από τις υπόλοιπες.
Εσείς τι λέτε;Για βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.
-
23-08-2006, 04:43 PM #2
Re: Θεωρίες για τη βάση λειτουργίας της Αστρολογίας
Φίλε, Vassilis13, αρκετά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική η κατάθεσή σου. Η συνοπτικότητά της δεν αφαιρεί αλλά αναδυκνείει την ουσία του ζητήματος που είναι η ποικιλοχρωμία των προσεγγίσεων σχετικά με την Αστρολογία.
Και εμείς ως "Ζωή & Ζώδια" διαπιστώνουμε σε καθημερινή και εντελώς πρακτική διάσταση την διαφορετικότητα των θεάσεων που υπάρχουν και, ανεξάρτητα από την τυπική θέση που η κάθε μία από αυτές κατέχει, φροντίζουμε να αναδεικνύονται και να συντελούν έτσι (και μέσα από την πολεμική που αναπτύσσεται) στην αναβάθμιση της Αστρολογίας γενικότερα. Βασική μας θέση είναι πως ούτως ή άλλως μέσα από την αδογμάτιστη αντιπαράθεση είναι δυνατόν να υπάρξει η εξισορροπιστική σύνθεση.
Στο πλαίσιο αυτό δεν βρίσκουμε κάτι παράλογο στο να συνεισφέρουν στην λειτουργία της Αστρολογίας (χωρίς να μπαίνουμε σε ποσοτικούς επιμερισμούς και κατανομές) και οι 4 εκδοχές που κατέγραψες, ή και άλλες που ίσως μας διαφεύγουν επί του παρόντος. Όπως και να έχει πάντως, η πραγματικότητα είναι μία, ο τρόπος που την προσεγγίζει ο καθένας μας είναι που διαφέρει.Ζωή & Ζώδια
Όπως πάνω, έτσι και κάτω
-
23-08-2006, 05:02 PM #3
Καλή σας μέρα...
πιστεύω ότι η θέση σας είναι πολύ λογική... Σαν υπεύθυνοι ενός χώρου που έχει σαν πρωταρχικό σκοπό τη φιλοξενία του διαλόγου, ενθαρρύνετε τον ίδιο το διάλογο αντί να τάσσεστε με τη μία ή την άλλη πλευρά... Με την απάντηση σας μου δίνετε και μένα την ευκαιρία να διευκρινίσω για τους υπόλοιπους συνομιλητές μας ότι με τη δημοσίευση μου αυτή δεν έχω σκοπό να ανοίξω μία αντιπαράθεση, απλά να δώσω ένα ερέθισμα για ανταλλαγή απόψεων μέσα από την οποία πιθανόν να προκύψουν και κάποιες νέες ιδέες. Και σε κάθε περίπτωση συμφωνώ μαζί σας ότι η τελική σύνθεση είναι το ζητούμενο στο τέλος της όποια διαδικασίας... Με την έννοια αυτή πιστεύω ότι η προσωπική άποψη του καθενός μας μπορεί να βοηθήσει στο χτίσιμο αυτής της σύνθεσης...
Σε ό,τι αφορά την πρόταση μου για καταμέτρηση των απόψεων και διακρίνοντας τον κίνδυνο αυτό να οδηγήσει σε αντιδιαστολές αντί της συνθέσεως θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η πρόταση μου γίνεται προκειμένου καθένας από μας να αναρωτηθεί πόσο βαθιά γνωρίζει πράγματι την αστρολογία. Ερχόμενος αντιμέτωπος με τη λήψη μία απόφασης αναμετριέται με τις ιδέες του και φεύγει από την ασυνείδητη αποδοχή της αστρολογίας ως μόδας. Αναγκάζεται να θέσει τις ιδέες του σε κάποιου είδους εξέταση. Να αναρωτηθεί "Εγώ τι πιστεύω τελικά; γιατί ακολουθώ την αστρολογία; Είναι για μένα μία επιστήμη; Ή είναι ένα σύστημα αξιών που διαπερνά τη ζωή μου;" Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο συνειδητά ενεργός στην αστρολογική κοινότητα.
Σκοπός επίσης της συμμετοχής σε μία τέτοια καταγραφή δε θα ήταν η ανάδειξη νικητών και ηττημένων αλλά η "γείωση" της αστρολογίας σε πραγματικό κοινωνιολογικό επίπεδο. Φυσικά για πολλούς από μας η αστρολογία παραμένει μία απόλυτα προσωπική υπόθεση και μία ενδεχομένως πνευματική εμπειρία. Παρόλα αυτά όμως η αστρολογία είναι και αυτή ένα φαινόμενο κοινωνιολογικό. Με την έννοια αυτή λοιπόν έχει σημασία να δει κανείς ποιες ιδέες έχουν διαποτίσει αυτή τη στιγμή την κοινωνία μας ή στην περίπτωση μας το μικρόκοσμο αυτού του ηλεκτρονικού περιοδικού σχετικά με την αστρολογία. Πώς την αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι; Σαν μία μεταφυσική εμπειρία; Ή όπως αντιμετωπίζεται ο γιατρός μας ή ο ψυχολόγος μας;
Ίσως είναι κάπως εξιδανικευμένες οι επιδιώξεις μου από αυτή τη μικρή δημοσίευση. Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ που με την παρέμβαση σας αναδείξατε με διακριτικότητα τα πιθανά σημεία προβλήματος και μου δώσατε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τις απόψεις μου...
Με εκτίμηση
Βασίλης ΠαπαδολιάςΓια βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.
-
23-08-2006, 05:19 PM #4
Αγαπητέ Βασίλη,
χαιρομαι που έχουμε αναμεσά μας ένα τόσο δραστήριο μέλος!
Η αποψή του ζωή και ζώδια και βρίσκει απολύτως σύμφωνη!Αυτό που θα ήθελα να προσθεσω/τονίσω είναι οτι δεν είναι στάσιμη και καθώς η ενασχόληση με αυτήν απαιτεί ή συνδέεται και με πολλες επιστήμες,θεωρώ πως όσο οι επιστήμες εξελισσονται και όσο γίνονται άνακαλύψεις,τόσο και η αστρολογία θα εξελισσεται μαζί,θα προστίθενται καινούργιοι παράγοντες προς έρευνα και θα δημιουργούνται νέες τεχνικές.
Φιλικά,
Φωτεινήεπικοινωνία:
horarycraftsman@gmail.com
https://www.facebook.com/pages/The-H...38930886253370
Starwalk στον http://www.e-star.gr κάθε Πέμπτη 21:00-23:00
Aρχείο εκπομπών : http://www.mixcloud.com/Fotini_Chris/
'Το πληγωμένο μάτι γιατρεύεται ευκολότερα απο το πληγωμένο μυαλό'
-
23-08-2006, 05:31 PM #5
Για βιβλία αστρολογίας και μεταφυσικής επισκεφτείτε το IL_PICCOLO εναλλακτικό βΙβλιοπωλείο. Βενιζέλου 29, στη Νέα Χαλκηδόνα. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και την γνώση μας πάνω στο εναλλακτικό βιβλίο. Παραγγελίες και με Αντικαταβολές στο 210-2527690.
-
23-08-2006, 10:47 PM #6
Η προσωπική μου άποψη επί του θέματος είναι ότι οι πλανήτες είναι που επιρρεάζουν την ανθρωπότητα και το κάθε άτομο κλπ. και οι ρόλοι τους, οι κινίσεις τους και οι άλλες παραμέτροί τους έχουν ορισθεί από τον θεό ή το ανώτερο σχέδιο ή κάτι παρόμοιο.
Από εκεί και πέρα, δεν αποκλύω και τις άλλες εξηγήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι στην ουσία, δεν γνωρίζουμε τίποτα. Υποθέσεις κάνουμε και προσπαθούμε να βρούμε μια (άκρως) προσωπική εξήγιση για το "τί συμβαίνει εκεί έξω".
Αυτά...Ετεη δε ουδεν ιδμεν εν βυθω γαρ η αληθεια...
-
25-08-2006, 01:06 AM #7
Δεν πολυπιστευω οτι οι πλανητες ή οι κινησεις τους προκαλουν αυτες τις επιρροες αλλα αυτες προκυπτουν απο μια ανωτερη δυναμη(Θεος) ισως βαση καποιου συγκεκριμενου σχεδιου και με την αστρολογια ως εργαλειο μπορεις να εντρυφησεις μεσα σε αυτες να τις αποκωδικοποιησεις,εδω μπαινει και η συγχρονικοτητα.Τωρα, πιστευω οτι και η διαισθηση παιζει ρολο στις συνθετες αναλυσεις ή σε πολυπλοκοτητες που περιεχουν αντιφασεις.Απο την αλλη αν υποθεσω οτι τελικα οι πλανητες προκαλουν και ασκουν τις επιρροες τοτε μαλλον ειναι κι αυτες συγχρονισμενες απο ανωτερη δυναμη και συγχρονιζονται για αγνωστους λογους με τη δικια μας τροχια ζωης χωρις να ξερουμε με πιο κριτηριο επιλεχθηκε για μας ουτε γιατι ουτε πως. Οσο για τις διαφορες μεθοδους αστρολογιας Ϊνδικη,αραβικο συστημα,κινεζικο κτλ ακομα κι αν πουμε οτι δεν υπαρχουν κοινα σημεια με τη συγχρονη ακομα και να πουμε οτι δεν υπαρχουν αντιστοιχιες θα μπορουσαμε να πουμε οτι εχουν ανακαλυψει κι αλλους τροπου να
δουν και να αποκωδικοποιησουν τις οποιες επιρροες δεχεται ο πλανητης μας.
Μου αρεσει το θεμα Βασιλλη:bigsmile:οσο υπαρχει εξουσια δεν υπαρχει ελευθερια
-
25-08-2006, 01:12 AM #8
και να συμπληρωσω κατι,
πιστευω οτι ειναι τοσο συνθετο το συστημα της ζωης και γενικοτερα οι λεγομενες επιρροες, και ολο αυτο που προσπαθουμε να εξηγησουμε και που δεν εξηγηται, τοσο πολλες για καθε στοιχειο της οντοτητας μας του περιβαλλοντος μας κτλ που οσα συστηματα κι αν συνταιριαξεις για να βρεις κρυμμενα στοιχεια της προσωπικοτητας σου ή γενικοτερα των επιρροων παντα κατι θα ξεφευγει...δεν μπορουμε να τα βαλουμε με το τελειοτερο "συστημα"...οσο υπαρχει εξουσια δεν υπαρχει ελευθερια
-
26-08-2006, 02:07 PM #9
Πολύ ενδιαφέρον θέμα Βασίλη. Αν και απέχω έτη φωτός απ' το να θεωρηθώ γνώστις της Αστρολογίας, θα πω την άποψή μου με όποια βαρύτητα μπορεί να έχει.
Πιστεύω ότι η αστρολογία βασίζεται στην παρατήρηση. Δεν είναι οι πλανήτες που μας επιρρεάζουν πχ. την ώρα της γέννησής μας, αλλά η όποια επιρροή δεχόμαστε δηλώνεται από την θέση των πλανητών εκείνη την στιγμή. Μετά από αιώνες παρατήρησης και την συγκέντρωση γνώσεων γύρω από την αστρολογία μπορούμε να προσδώσουμε χαρακτηριστικά σε κάποιον σύμφωνα με τον αστρολογικό χάρτη του, αλλά δεν είναι οι πλανήτες η αιτία ύπαρξης αυτών των χαρακτηριστικών, απλά οι πλανήτες δηλώνουν την ύπαρξη τους. Αυτή θα μπορούσε να είναι και μία εξήγηση για το πως εντελώς διαφορετικά αστρολογικά συστήματα καταλήγουν σε ίδια ή παρόμοια συμπεράσματα.
Ίσως η άποψή μου να είναι λίγο "άσχετη" αλλά είπαμε και εγώ άσχετη είμαι.
Thread Information
Users Browsing this Thread
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Διαφήμιση
Χορηγός
Συνδεθείτε μαζί μας
© Copyright 2004-2022 myHoroscope.gr. All rights reserved.