- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΩΝ
- Οι χάρτες σας
- Υπολογίστε ένα νέο χάρτη
- ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ για όλους
- Ο Ουρανός τώρα
- Αστρολογικές εφημερίδες
- Εκλείψεις 1500 - 2099
- Σελήνη Κενή Πορείας
- Πλανητικές ώρες
- Χάρτης για όποια μέρα
- Γενέθλιος χάρτης 360 μοιρών
Results 1 to 10 of 14
-
01-02-2012, 07:20 AM #1
Γιαννούλης Χαλεπάς: Καλλιτεχνική Μεγαλοφυΐα και Τρέλα - Ο Χάρτης ενός Αγίου
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς υπήρξε κορυφαίος γλύπτης της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας αλλά ταυτόχρονα έζησε μια τραγική ζωή με απίστευτες στερήσεις και το στίγμα της τρέλας. Έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία γι’ αυτόν αλλά εδώ θα προσπαθήσουμε να ψηλαφίσουμε την τεράστια αυτή προσωπικότητα με τη βοήθεια της αστρολογίας. Ίσως η παρεξηγημένη αυτή τέχνη να ρίξει λίγο φως στα κίνητρα, τις αδυναμίες αλλά και τις συνθήκες που οδήγησαν σε εκτροχιασμό τον σημαντικότερο γλύπτη που γέννησε ετούτος ο τόπος μετά από τους θρύλους της αρχαιότητας. Θα παραθέσουμε όμως και αποσπάσματα από βιβλία που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν και αποκαλύπτουν πλευρές της προσωπικότητάς του. Ας τον γνωρίσουμε όμως πρώτα με μια σύντομη περιγραφή του βίου του.
Ακολουθούν απορίες και συζήτηση επί του άρθρου: Γιαννούλης Χαλεπάς: Καλλιτεχνική Μεγαλοφυΐα και Τρέλα - Ο Χάρτης ενός Αγίου
-
01-02-2012, 11:11 AM #2
Γιαννούλης Χαλεπάς: Καλλιτεχνική Μεγαλοφυΐα και Τρέλα - Ο Χάρτης ενός Αγίου
Δημήτρη μου καλημέρα,
Σε παρακαλώ μην παρεξηγήσεις τον ακράτητο ενθουσιασμό μου και τα χίλια εύγε μου για το άρθρο σου. Καλώς ή κακώς όμως θαρρώ πως τέτοιου είδους -δυστυχώς πολύ λίγα για να χαιρόμαστε και να ευφραινόμαστε – άρθρα αξίζουν συγχαρητηρίων και όχι μόνο.
Από μόνο του το γεγονός όμως ότι συνέλεξες τόσα στοιχεία της βιογραφίας του Χαλεπά, το ότι έκατσες και έσπασες το κεφάλι σου για το εάν γεννήθηκε τότε ή όχι τότε, λέει πολλά.
Εννοείται ότι όχι μόνο συμφωνώ με όλες τις παρατηρήσεις σου, αλλά και ότι λόγω του γιοντ του και των επακριβέστατων επισημάνσεων σου μου έδωσες μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συμπεριλάβω το χάρτη του στο βιβλίο περί της δικής μου αγαπημένης χιαστί όψης που ετοιμάζω.
Επίσης να πω πως διαβάζοντας μία προς μία τις παρατηρήσεις σου, και κάνοντας εγώ τις δικές μου φυσιογνωμικές επισημάνσεις με οδηγεί όλο και περισσότερο στο συμπέρασμα ότι πολύ σωστά το έθεσες και το θέμα αλλά και ότι μάλλον έχεις απόλυτο δίκιο ότι αυτή είναι η γέννηση του και όχι οι άλλες.
Από δε μόνο του το γεγονός ότι επιτέλους έχουμε να στραφούμε σε μία παρεξηγημένη μεν προσωπικότητα καλλιτεχνική ιδιοφυία δε, και δη Ελληνικής ταυτότητας, ε τι να πει κανείς πλην του ότι ευτυχώς υπάρχουν και αυτές οι αναλαμπές!
Τέλος να πω πως επειδή αυτή η Σελήνη, εκεί που είναι όπως είναι, με έχει επί μακρόν απασχολήσει και έχω δια ζώσης βιώσει το τι εστί, μου σήκωσες πρωί –πρωί την τρίχα κάγκελο καθώς ένιωσα σαν να έκανες μία εκ βαθέων ψυχανάλυση για ένα καυτό προσωπικό μου θέμα που με έχει απασχολήσει όσο τίποτε άλλο.
Σε ευχαριστώ θερμά. Να είσαι πάντα καλά και να μας δίνεις χαρά και με την οξυδέρκεια σου αλλά και με πολλά άλλα παρόμοια θέματα .
Φιλικά,
Χρυσάνθη
-
01-02-2012, 12:07 PM #3
Re: Γιαννούλης Χαλεπάς: Καλλιτεχνική Μεγαλοφυΐα και Τρέλα - Ο Χάρτης ενός Αγίου
Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους .
Δημήτρη, αν σχολιάσω τις αστρολογικές σου γνώσεις ή την καλή σου γραφή θα πέσω σε επαναλήψεις. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι κάθε φορά με εκπλήσσεις ευχάριστα με την ευαισθησία σου και την ποιότητα της προσωπικής σου ματιάς στο κάθε θέμα.
Δεν είναι εύκολο να διαβάσει κανείς τόσο ευχάριστα ένα τέτοιας έκτασης άρθρο και πρέπει να σου πω ότι δεν κατάλαβα πότε το διάβασα.
Η ποιότητα της προσωπικότητάς σου ξεχωρίζει και αυτό φαίνεται σε ότι κάνεις. Να 'σαι καλά.« Αυτό που έψαχνα, είμαι! »
-
01-02-2012, 10:32 PM #4
Γιατί, την ιστορία της τέχνης ( και όχι μόνο) την έγραψαν τρελλοί ;
Εντάξει, η μεγαλοφυΐα με την παραφροσύνη είναι περιοχές overlaping, αλλά υπάρχει αστρολογική εξήγηση ;
-
02-02-2012, 12:49 AM #5
Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή του άρθρου και χαίρομαι που σας άρεσε. Ίσως ακόμα περισσότερο χαίρομαι που κάποιοι γνώρισαν μέσα από αυτό έναν πολύ σημαντικό έλληνα καλλιτέχνη. Ας μου επιτραπεί να προσθέσω κάποια πράγματα.
Χρυσάνθη, η αλήθεια είναι ότι δεν αποφάσισα να γράψω κάτι για τον Χαλεπά και μετά διάβασα γι’ αυτόν. Πρώτα διάβασα κάποια βιβλία και μετά σκέφτηκα ότι θα έχει ενδιαφέρον μια απόπειρα αστρολογικής προσέγγισης. Έτσι δεν μου πήρε ιδιαίτερα πολύ χρόνο μελέτης.
Αν σε έχω πείσει ότι ο χάρτης είναι σωστός, μπορείς φυσικά να τον χρησιμοποιήσεις. Πραγματικά εμένα μου ταιριάζει πολύ η γενέθλια οικοθεσία για τον χαρακτήρα που γνωρίζουμε ότι είχε καθώς επίσης φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις διελεύσεις / προόδους σε δύο σημαντικές καμπές της ζωής του.
Κάτια, χαίρομαι που δεν κούρασε η έκταση του άρθρου. Προσπάθησα να την περιορίσω όσο μπορούσα αλλά ήθελα να υπάρχουν και τα σημαντικά αποσπάσματα από πράγματα που έχει πει ο ίδιος ή έχουν ειπωθεί γι’ αυτόν.
Όταν είδα ότι έχει Ποσειδώνα στους Ιχθείς σκέφτηκα ότι είναι και επίκαιρο άρθρο μιας και αυτές τις μέρες έχουμε ξανά την είσοδο του πλανήτη αυτού στο ζώδιο της κυριαρχίας του. Έτσι, ουσιαστικά πρόκειται για ένα διαφορετικού τύπου αφιέρωμα σε αυτή τη σημαντική διέλευση. Και μια προσπάθεια προσέγγισης των «ποσειδώνιων ψυχών», που τα επόμενα χρόνια θα πληθύνουν ανάμεσα μας.
Erimitis44, συνήθως την ιστορία γενικά την γράφουν άνθρωποι που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Ο Χαλεπάς ήταν μια τέτοια περίπτωση και αυτό προσπάθησα να δείξω με την ανάλυση του χάρτη του. Δεν είμαι ειδικός να μιλήσω για παραφροσύνη αλλά καταλαβαίνω πως τα ισχυρά πάθη δεν συμβαδίζουν εύκολα με την ακραία ευαισθησία που δείχνει ο χάρτης του. Ήταν λοιπόν εύκολο να ξεφύγει. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έφτασε ποτέ στο σημείο να χάσει τα λογικά του. Έτσι όλο το μακρόχρονο «μαρτύριο» το πέρασε εντελώς συνειδητά και αυτό κάνει πιο τραγική την περίπτωσή του.
-
02-02-2012, 02:10 AM #6
Πολύ καλό το άρθρο,δεν ήξερα τίποτα για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη,παρά μόνο ότι αυτός δημιούργησε την"κοιμωμένη".Κι έχω πάει και στην Τήνο,ντροπή μου.
Η αστρολογική ανάλυση τέλεια,παραπάνω από αναλυτική.Απ'τις φορές που η αστρολογία με πείθει ότι έχουμε πεπρωμένο,έτσι ένιωσα διαβάζοντας το άρθρο..
Ερημήτη,δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι,αλλα οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι είναι συνήθως και πολύ ταλαντούχοι στις τέχνες.Και επιρρεπείς σε εξαρτήσεις και ψυχολογικά στα ανάλογα περιβάλλοντα.Γεννιόμαστε έτσι,ο καθένας με το κεφάλι του!Οτι αφήνεις σε αφήνει.
-
02-02-2012, 08:05 AM #7
Αγαπητέ erimitis44 καλημέρα,
Προερχόμενη από το νησί της Κέρκυρας όπου προφανώς όχι τυχαία κοσμείτο από το τρελοκομείο, ζώντας εκεί κοντά, και με ένα στενό θείο ψυχίατρο που εργαζόταν σε αυτό το ψυχιατρείο, άκουγα πολλά και διάφορα ιστορικά δια βίου έγκλειστων εκεί.
Ανέκαθεν λοιπόν είχα την περιέργεια να μπορέσω να μπω στο νόημα ενός γενέθλιου ωροσκοπίου και για τυχόν σημάδια πλανητικών συνθέσεων που να οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι τρελό. Η τι είναι εκείνο που πλανητικά θα μας οδηγούσε σε τέτοια συμπεράσματα.
Τα περισσότερα ωροσκόπια παρόμοιων ενδείξεων όπως αυτών του Χαλεπά, είχαν πάντα ιδιαίτερα τονισμένο τον άξονα 6ου/12ου, Κρόνου, Ουρανού, Ποσειδώνα και Πλούτωνα. Συνάντησα επίσης 17 διαφορετικές περιπτώσεις συγγενών αυτόχειρων που στην προσπάθεια τους να μάθουν τα βαθύτερα αίτια της αυτοχειρίας τους θέλησαν να διερευνήσουν το θέμα και απο αστρολογικής σκοπιάς ώστε έτσι μου δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσω εκτενώς για τον αγαπημένο τους που έχασαν με τόσο τραγικό τρόπο.
Από αστρολογικής σκοπιάς το ιδιαίτερο της υπόθεσης ήταν πως σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις η έντονη εμπλοκή 6ου/12ου και ιδίως του Ποσειδώνα ήταν πασιφανέστατη.
Εκτοτε, συνάντησα και πολλά άλλα γενέθλια ωροσκόπια που ενώ και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν ανάλογες ενδείξεις ή η αναλογία του άξονα 6ου/12ου είναι ιδιαίτερα τονισμένη, αλλά και ο Ποσειδώνας στα κακά του χάλια, ζουν και βασιλεύουν, εργάζονται, άλλοι είναι μέτριοι, και άλλοι πολυ επιτυχημένοι σε πολλούς τομείς της ζωής τους, και που φυσικά ούτε αυτοκτόνησαν ούτε φαίνεται να προτείθενται να θέλουν να αυτοκτονήσουν αλλά ούτε και σε ψυχιατρείο μπήκαν, ούτε καν πήγαν ποτέ σε έναν γιατρό.
Προσωπικά όλα αυτά -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συνιστά έστω και στο ελάχιστο μία εμπεριστατωμένη μελέτη, παρά μόνο μία πιο στενή παρατήρηση - με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι συνήθως πρόκειται για άτομα μεγάλης ευαισθησίας, αφομοίωσης, αλλά συγχρόνως και ιδιαίτερης συναισθηματικής και επιπρόσθετα μίας ξεχωριστής καλλιτεχνικής οξυδέρκειας.
Φαίνεται το πράγμα να μιλά από μόνο του. Ποσειδώνας είναι η αιτία! Το λέω έτσι απλά δίχως για ευνόητους λόγους να μπορώ να επεκταθώ πιο πέρα, αλλά και από την άλλη θέλοντας με αυτό να επισημάνω πως σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η υπέρμετρη ευαισθησία είναι μάλλον η αιτία και που ίσως οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα. Το μόνο βέβαιο που από τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχω συλλέξει είναι ότι ο Ποσειδώνας κυβερνά την "υπόφυση" που είναι ένα από τα πιο ανεξερεύνητα τμήματα του εγκεφάλου αλλά και υπόλογο για την κατανομή των ανθρώπινων ορμονών.
Ωστόσο για την παραφροσύνη έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι μάλλον ευθύνονται ο Ερμής και ο Ουρανός και κατά μία πιο γενική έννοια τα χαρακτηριστικά του Υδροχόου.
Το δυσάρεστο πάντως είναι πως από αυτά που ακούω, βλέπω και οσμίζομαι στους καιρούς μας είναι ότι τα ιατρεία και οι ανάλογες νοσοκομειακές κλινικές των ψυχίατρων, ψυχολόγων και νευρολόγων είναι τα μόνα που σφύζουν από κόσμο.
Τονίζοντας και πάλι ότι δεν μιλώ ούτε από θέση απόλυτης βεβαιότητας παρά μόνο από κάποιες παρατηρήσεις μου, τα συμπεράσματα δικά σου, και ίσως και εκείνων που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το θέμα λίγο παραπάνω.
Φιλικά,
Χρυσάνθη Σπίγγου
-
02-02-2012, 07:31 PM #8
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!!!!! Επιπλέον πρέπει να πω με πραγματική και πλήρη ταπεινότητα οτι ο παππούς μου ήταν μαθητής του κι έχω ακούσει τόσα πολλά γι' αυτόν τον μεγάλο άνθρωπο!!! Μπράβο και πάλι!!!!
-
02-02-2012, 11:49 PM #9
Καλως το Μαρακι!
Η κοιμωμένη, (Σοφία Αφεντάκη), ήταν η μοναχοκόρη ενός ζευγαριού που χάθηκε πρόωρα.
Το γλυπτό βρίσκεται στο Α' Νεκροταφείο Αθηνων.
Όταν το ειδα κάποτε, ήμουν πολύ μικρή και ο μπαμπάς μου,(προφανως δεν ήξερε) μου είπε ότι ο Γιαννούλης Χαλεπάς, όταν τελείωσε το έργο του,είδε πόσο όμορφη ήταν, την αγάπησε και έχασε τα λογικά του. (Κάτι σαν τον Πυγμαλίωνα δηλαδή)
Αργότερα φυσικά, διάβασα κάπου πως η αιτία της συμπεριφοράς του ήταν η απόρριψη μιας κοπέλας, και προσπάθησε να γιατρευτεί μέσω της Τέχνης του.
Αυτά για την ιστορία.Τα κορίτσια μου...
Όλη η ζωή μου..!!!!
-
03-02-2012, 01:54 PM #10
Απόλλων, απ ότι βλέπω είσαι στο φόρουμ πάνω από ένα χρόνο και αυτό είναι το πρώτο σου μήνυμα. Με τιμά ιδιαίτερα. Αν υπάρχει κάποια ιστορία που άκουσες από τον παππού σου και νομίζεις ότι θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον Χαλεπά, μη διστάσεις να την μοιραστείς μαζί μας.
Taurine, πράγματι αυτή η φήμη είχε κυκλοφορήσει ευρύτατα, κάτι που δείχνει τον αντίχτυπο που είχε το έργο αυτό. Θεωρείται το πιο άμεσα αναγνωρίσιμο έργο της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Το πρωτότυπο βέβαια παραμένει στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών αλλά ευτυχώς έχει κρατηθεί ένα γύψινο ομοίωμα στην Εθνική Πινακοθήκη / Γλυπτοθήκη. Το «ευτυχώς» πηγαίνει στο ότι είναι προστατευμένο από την αναπόφευκτη φθορά.
Thread Information
Users Browsing this Thread
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Διαφήμιση
Χορηγός
Συνδεθείτε μαζί μας
© Copyright 2004-2022 myHoroscope.gr. All rights reserved.