s
[Μεταφράσεις] Martin Bryant: ο κατά συρροή δολοφόνος
Καλωσήλθατε στην αστρολογική μας κοινότητα! αστρολογία στην ελλάδαΕΔΩ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
Register

Αξιόπιστο! Έγκυρο, ΔΩΡΕΑΝ αστρολογικό πρόγραμμα online!

ΔΩΡΕΑΝ γενέθλια ανάλυσή, προσωπικές διελεύσεις, ερωτικές προβλέψεις κάθε μέρα!

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ! Τις βρίσκετε ΜΟΝΟ στο νέο μας site. Πατήστε εδώ
Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Twitter Επικοινωνήστε μαζί μας
Results 1 to 1 of 1
  1. #1

    Martin Bryant: ο κατά συρροή δολοφόνος

    Στις 28 Απριλίου 1996, στο τουριστικό θέρετρο Port Arthur, ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος της Τασμανίας και της Αυστραλίας Martin Bryant σκότωσε 35 άντρες, γυναίκες και παιδιά και τραυμάτισε άλλους 22. Τώρα βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Τασμανία και εκτίει ποινή 21 ετών φυλάκισης για κάθε θύμα του –735 χρόνια στο σύνολο–, χωρίς να έχει το δικαίωμα αποφυλάκισης. Ο Bryant περιγράφεται ως ένα νεαρό άτομο, νοητικά ανεπαρκές και πνευματικά δυσλειτουργικό, το οποίο πιθανόν πάσχει από σχιζοφρένεια ή από το Σύνδρομο Asperger. Αντιμετωπίζει ψυχωσικά επεισόδια που απειλούν μέχρι και τη ζωή του, ενώ δύο φορές αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του από εγκαύματα στο νοσοκομείο των φυλακών. Το ερώτημα παραμένει: τί συνέβαινε στο μυαλό του Bryant εκείνη τη μοιραία μέρα;

    Οι υπεύθυνοι ψυχίατροι της φυλακής περιγράφουν τον Bryant ως ένα απλό άτομο, το οποίο αναζητά την προσοχή, προσπαθεί να δημιουργήσει φιλίες στο νοσοκομείο της φυλακής και έχει τη συναισθηματική αντίληψη ενός δίχρονου παιδιού. Ο δείκτης νοημοσύνης του αντιστοιχεί στο νοητικό επίπεδο ενός 11χρονου παιδιού, πρόκειται δηλαδή για ένα χαμηλό πηλίκο στη φυσιολογική κλίμακα, όχι όμως αρκετά χαμηλό για να δικαιολογηθεί η πράξη του. Ο Bryant εξακολουθεί να μην μετανοεί για τις δολοφονίες, πιθανόν γιατί δεν διαθέτει την ικανότητα να κατανοήσει τη σοβαρότητα των πράξεών του. Δεν είναι παράφρων, παρόλα αυτά οι πράξεις του εκείνη τη μέρα δεν ήταν πράξεις ενός λογικού ανθρώπου. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ψυχολογικά τεστ για την πνευματική υγεία και έτσι η κοινωνία εξακολουθεί να αναρωτιέται τι «τρέχει» με το μυαλό του Bryant. Ίσως η αστρολογία να μπορέσει να μας δώσει κάποιες απαντήσεις.

    Πώς προσεγγίζουμε το γενέθλιο χάρτη ενός ατόμου εφαρμόζοντας την ψυχολογία του Γιούνγκ, έτσι ώστε να κατανοήσουμε τα κίνητρα αυτού του ατόμου; Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την κατανόηση των Συμπλεγμάτων και Προβολών τους. Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να εντοπίσουμε το σύμπλεγμα του ατόμου μέσα στο γενέθλιο χάρτη. Οι πλανήτες που τονίζονται με πολλές, δύσκολες όψεις, σε γωνιακούς οίκους ή σε σύνοδο με εξωτερικούς πλανήτες αποτελούν δείκτες σύγκρουσης.

    Οι πλανήτες που φανερώνουν αυτό το σύμπλεγμα είναι οι εξής:
    • Ο Χείρωνας στον 1ο οίκο σε σύνοδο με τον ωροσκόπο στους Ιχθείς.
    • Ο Κρόνος στον 1ο οίκο σε σύνοδο με τη Σελήνη με μόνο μία πρωτεύουσα όψη, ενώ είναι ο πρώτος πλανήτης δεξιόστροφα.
    • Η Σελήνη στον 1ο οίκο και στον Κριό σε αντίθεση με τον Άρη (ανάδρομος), κυβερνήτη του Κριού.
    • Ο Ήλιος σε αντίθεση με τον Ποσειδώνα, έναν εξωτερικό πλανήτη που συμβολίζει το «υποσυνείδητο».
    • Η Αφροδίτη στους Δίδυμους, στο επίκεντρο ενός Ταυ-Τετραγώνου από τον Ουρανό/ Πλούτωνα και το Χείρωνα και σε όψη χιαστί με τον Ποσειδώνα.
    • Ο ωροσκόπος στους Ιχθύς, κυβερνήτης των οποίων είναι ο Ποσειδώνας. Ο τελευταίος είναι ο Κυβερνήτης του χάρτη και υπερυψωμένος πλανήτης, καθώς βρίσκεται κοντά στο μεσουράνημα.
    • Ο Ουρανός και ο Πλούτωνας είναι σε σύνοδο με το Κατερχόμενο.
    • Ο Ποσειδώνας, ο Δίας και ο Χείρωνας σχηματίζουν Μεγάλο Τρίγωνο.



    Οι Εστιακοί Πλανήτες, τα Συμπλέγματα και οι Προβολές τους

    Σημείωση: για τους δικούς μας σκοπούς περιγραφής του χάρτη του Martin Bryant, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις-κλειδιά "οι άλλοι", "τρυφερότητα" και "φιλία" για την Αφροδίτη και "κοινωνία" για τη Σελήνη. Κάτι τέτοιο ταιριάζει στην περίπτωση του Bryant, ο οποίος διαθέτει περιορισμένη νοητική ικανότητα, καθώς και κοινωνική και συναισθηματική ανωριμότητα.

    Ας σκιαγραφήσουμε λοιπόν αυτούς τους πλανήτες, για να δούμε τί βρίσκεται σε σύγκρουση και τί συμβολίζεται:


    Εικόνα 1



    Η Σελήνη στον Κριό και στον 1ο οίκο υποδεικνύει μία ορμητική φύση, με μια τάση ανωριμότητας και ανυπομονησίας. Χαρακτηρίζεται από παιδικότητα, κακή διάθεση και έντονα ξεσπάσματα αν δεν γίνει αυτό που θέλει. Η σύγκρουση προκύπτει όταν «αναζητώ άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών μου. Εάν δεν το επιδιώξω, νιώθω ασήμαντος. Εάν το επιδιώξω (ξέσπασμα) τιμωρούμαι σωματικά». Η μητέρα είναι οπωσδήποτε το "αφεντικό" στο σπίτι, καθώς η Σελήνη σχηματίζει σύνοδο με τον Κρόνο, αντίθεση με τον Άρη και όψη χιαστί με τον Πλούτωνα, όψεις δηλαδή αρκετά δυνατές, που συγκρατούν την επιθετικότητα. Η Σελήνη στον Κριό και στον ευαίσθητο 1ο οίκο δηλώνει μια μεγάλη ανάγκη για συναισθηματική στήριξη, μία τάση για θυμό, αλλά και εναλλαγές στη διάθεση.

    Σύμπλεγμα: ο Κριός είναι ένα απαιτητικό ζώδιο για τη συναισθηματική Σελήνη, πράγμα που δηλώνει ένα "παιδικό" σύμπλεγμα ή/ και ένα σύμπλεγμα τιμωρίας.

    Προβολή: ο Bryant προβάλλει την πεποίθηση ότι «γυναίκες "μητρικού" τύπου με πληγώνουν, όταν εγώ προσπαθώ να ικανοποιήσω τις άμεσες ανάγκες μου. Έχω ανάγκη να τιμωρηθώ». Προβάλλει, λοιπόν, αυτή την πεποίθηση στις γυναίκες που συναντά. Επιπλέον, επειδή η Σελήνη αντιπροσωπεύει την "κοινωνία", ο Bryant θα προβάλλει την προσδοκία του για τιμωρία στην κοινωνία γενικά.



    Ο ανάδρομος Άρης σε όψη αντίθεσης με τη Σελήνη δηλώνει ότι ο Bryant δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ή να αφομοιώσει πλήρως την παρόρμηση και την επιθετικότητά του. Ο Άρης στο Ζυγό και στον 7ο οίκο (στον οίκο των "άλλων") δείχνει ότι ο θυμός και η αγανάκτησή του στρέφονται προς την κοινωνία (όψη αντίθεσης με τη Σελήνη). Μπορεί, επίσης, να νιώθει ότι οι "άλλοι" ή η "κοινωνία" θέλουν να τον βλάψουν, πράγμα το οποίο μπορεί να επιφέρει ψευδαισθήσεις καταδίωξης. Ο Άρης κυβερνά τον Κριό, βρίσκεται όμως σε αδυναμία στο Ζυγό, ενώ είναι και σε αντίθεση με τη Σελήνη. Αυτό μας δείχνει επίσης ότι η ανατροφή συνδέεται με τον πόνο, τον θυμό ή την επιθετικότητα, π.χ. «έχω ανάγκη την αγάπη της μητέρας μου. Αν την διεκδικήσω θα πληγωθώ και θα τιμωρηθώ. Αν δεν τη διεκδικήσω θα πέσω σε μαρασμό και θα πεθάνω». Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι υπήρχε μία μια βάναυση σχέση με τη μητέρα του (Σελήνη) κατά τα παιδικά χρόνια του Bryant;

    Σύμπλεγμα: αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα "ανάγκης να τιμωρείται ή να τιμωρεί" ή ένα σύμπλεγμα "καταδίωξης".

    Προβολή: γίνεται μέσα από την εικασία ότι «θα εκνευριστείς μαζί μου και θα με τιμωρήσεις σωματικά. Έχω την ανάγκη να σε τιμωρήσω εγώ». Αυτή την πεποίθηση την προβάλλει στις γυναίκες-μητρικά πρότυπα και στους "άλλους" (κοινωνία). Πιθανόν να αναζητήσει σαδομαζοχιστικές σχέσεις για να βιώσει την προβολή του.



    Η Σελήνη σχηματίζει όψη χιαστί με τον Πλούτωνα, στην ακμή του 7ου οίκου, πράγμα που τονίζει την ψυχολογική δυσλειτουργία του Bryant, όταν έρχεται σε επαφή με τους άλλους. Οι αρνητικές όψεις του Πλούτωνα μπορούν να εκδηλωθούν ως φόβος καταδίωξης, ψευδαισθήσεις και έλλειψη συναισθηματικής έκφρασης (Σχιζοειδής ή Σχιζοτυπική προσωπικότητα). Αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται επίσης και σε άτομα που υποφέρουν από σχιζοφρένεια.

    Σύμπλεγμα: αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή ενός συμπλέγματος "καταδίωξης".

    Προβολή: ο Bryant προβάλλει την πεποίθησή του ότι οι γυναίκες (η κοινωνία, οι "άλλοι") θα τον πληγώσουν, θα τον κυνηγήσουν και θα τον τιμωρήσουν.



    Η Σελήνη στον 1ο οίκο τονίζει την έντονη ανάγκη του για φροντίδα και τρυφερότητα από την πλευρά της μητέρας του και, όπως και ο Ωροσκόπος του στους Ιχθύς, υποδεικνύει ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Αυτό δημιουργεί σύγκρουση: «το να διεκδικήσω την αγάπη της μητέρας μου είναι οδυνηρό, το να μην τη διεκδικήσω είναι πάλι οδυνηρό». Η μεγάλη έμφαση στους Ιχθύς και στη Σελήνη, καθώς και ένα Μεγάλο Τρίγωνο που περιλαμβάνει τον κυβερνήτη του Ωροσκόπου του, Ποσειδώνα, δείχνει ότι ο Bryant πιθανόν να φοβάται ότι θα τον εγκαταλείψουν. Η έμφαση στον 1ο οίκο υποδεικνύει μια ανάγκη για προσοχή και αναγνώρισή του ως ένα άτομο ξεχωριστό.

    Σύμπλεγμα: αυτό συνιστά ένα "μητρικό" σύμπλεγμα και μια "ναρκισσιστική" προσωπικότητα.

    Προβολή: ο Bryant προβάλλει μια ανάγκη για γυναίκες με μητρικά ένστικτα που θα τον αγκαλιάσουν, θα τον θρέψουν, θα τον φροντίσουν και θα τον γεμίσουν με αγάπη. Στη συνέχεια θα προβάλλει σ' αυτές ανυπομονησία, θυμό και αγανάκτηση.



    Η σύνοδος της Σελήνης με τον Κρόνο δείχνει ότι η μητρική αγάπη (κάθε είδος αγάπης) συχνά κατακρατείται ή απουσιάζει. Υπάρχει ο φόβος της απόρριψης και ενοχές που συνδέονται ή προέρχονται από τη μητέρα. Αυτό είναι μια ένδειξη κατάθλιψης και εσωστρέφειας ή μιας ανικανότητας για συναισθηματική έκφραση. Αυτή η αναζήτηση αγάπης και φροντίδας δημιουργεί σύγκρουση: «εάν δεν αναζητήσω την αγάπη θα υποφέρω και εάν την αναζητήσω θα μου αποφέρει μεγάλη ψυχική οδύνη».

    Σύμπλεγμα: αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα σύμπλεγμα "αναξιότητας".

    Προβολή: μπορεί να εκδηλωθεί κατάθλιψη, απωθημένα, αγανάκτηση, ακόμα και μίσος προς τις γυναίκες που αντιπροσωπεύουν τη μητέρα. Προσελκύει γυναίκες "μητρικού" τύπου, αλλά περιμένει ότι θα τον πληγώσουν. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα προβολής της "μητέρας" στην κοινωνία, αναμένοντας την απόρριψη, αλλά επιθυμώντας την αγάπη και τη φροντίδα των "άλλων" που θα αντικαταστήσουν αυτό που η μητέρα του δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να του δώσει.



    Ο Κρόνος στον 1ο οίκο μπορεί να είναι καταθλιπτικός και να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα "κατωτερότητας" και μια ανικανότητα έκφρασης των αναγκών του. Προβάλλοντας μια προσωπικότητα "θύματος", αναμένει να επικρίνεται και να απορρίπτεται από τους άλλους.

    Ο Ποσειδώνας, ο Κυβερνήτης του Χάρτη και υπερυψωμένος πλανήτης (κοντά στο Μεσουράνημα), έχει δυνατές όψεις και εμπλέκεται σε ένα Μεγάλο Τρίγωνο, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο Bryant μπορεί να έχει ψευδαισθήσεις και ότι μπορεί να δραπετεύει με τη φαντασία του. Αυτό εκδηλώνεται σαν ένας συνδυασμός τάσεων φυγής και φόβου εγκατάλειψης.

    Σύμπλεγμα: με την αντίθεση που σχηματίζει με τον Ήλιο δημιουργείται η ανάγκη για έναν "ηρωικό" πατέρα, καθώς και μια τάση για απόδραση σε ένα φανταστικό κόσμο. Η συγκεκριμένη αντίθεση μπορεί επίσης να υποδηλώσει δυσπιστία ή απογοήτευση (σύγκρουση) προς τον πατέρα του ή τους άντρες γενικότερα. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων μπορεί να δημιουργήσει το σύμπλεγμα του "ήρωα". Αυτό περιπλέκεται με την τάση του Ποσειδώνα και του Ήλιου να δημιουργούν επίσης το σύμπλεγμα του "μάρτυρα" ή του "θύματος".

    Προβολή: ο Bryant προβάλλει την πεποίθηση: «θέλω ένα πρότυπο πατέρα που να το λατρεύω, να είναι το είδωλό μου και ο οποίος θα με σώζει. Πρέπει να είναι σταθερός, να με βοηθάει και να φροντίζει για την ασφάλεια και τις ανάγκες του μικρού αγοριού του». Προβάλλει αυτήν την πεποίθηση στους άντρες γενικότερα. Μπορεί επίσης να προβάλλει καχυποψία, λόγω της ανάμιξης του Ποσειδώνα.



    Ο Χείρωνας στον 1ο οίκο και σε σύνοδο με τον Ωροσκόπο του δείχνει ότι το τραύμα του Bryant είναι βαθύ, είναι δηλαδή βαθιά πληγωμένος, συναισθηματικά και ψυχολογικά. Ο Χείρωνας είναι έντονα τοποθετημένος και με πολλές δυνατές όψεις, δείχνοντας ότι δεν του είναι εύκολο να αποβάλει αυτό το τραύμα ή να ψάξει μέσα του να βρει μια απάντηση. Το τραύμα μπορεί να ήταν εκεί από τη βρεφική του ηλικία (ο 1ος οίκος αναφέρεται στη βρεφική ηλικία), και λαμβάνοντας υπόψη το προοδευμένο του ωροσκόπιο, η ηλικία των 6 ετών ήταν πολύ οδυνηρή. Το τετράγωνο με την Αφροδίτη δείχνει ότι η αναζήτηση της τρυφερότητας είναι οδυνηρή και ότι θα δημιουργήσει ψυχολογικό τραύμα. Όλοι χρειαζόμαστε αγάπη και η σύγκρουση του Bryant έγκειται στο γεγονός ότι παρόλο που πονά και υποφέρει, εξακολουθεί να αναζητά αγάπη και τρυφερότητα.

    Σύμπλεγμα: ο Χείρωνας είναι επίσης ο πλανήτης της θεραπείας. Κάπου στο βάθος πιθανόν να υπάρχει μια ανάγκη του Bryant να θεραπεύει τους άλλους, δημιουργώντας έτσι το σύμπλεγμα του "σωτήρα' ή του "πληγωμένου θεραπευτή".

    Προβολή: ο Bryant προβάλλει την πεποίθηση: «εάν πονάς, τότε θα είμαι σε θέση να σε σώσω και να σε θεραπεύσω». Αυτό προβάλλεται σε άτομα που χρειάζονται βοήθεια, ειδικότερα σε άτομα με τα οποία θέλει να συνάψει φιλικές σχέσεις. Τότε όμως δημιουργείται πρόβλημα, καθώς ο Bryant προβάλλει τα υπόλοιπα συμπλέγματά του.



    Η Αφροδίτη (Εξουσιαστής - Final Dispositor) είναι ο εστιακός πλανήτης ενός Ταυ-Τετραγώνου, όπου εμπλέκονται ο Ουρανός, ο Πλούτωνας και ο Χείρωνας. Ο Χείρωνας μάς δείχνει ότι η πληγή επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής του (αφού βρίσκεται στον 1ο οίκο) και ότι η τρυφερότητα/ αγάπη έχει το τίμημά της –τον πόνο– γιατί ανοίγεται η πληγή του Χείρωνα. Το τετράγωνο του Ουρανού με τον Πλούτωνα είναι συνυφασμένο με τα δεινά (Πλούτωνας) και το στρες (Ουρανός). Η Αφροδίτη, ο εστιακός πλανήτης του Ταυ-Τετραγώνου, που αντιπροσωπεύει τη φιλία, τη φροντίδα και την αγάπη, θυσιάζεται για να διατηρηθεί η συναισθηματική και ψυχολογική ισορροπία. Παρόλα αυτά, η επιθυμία για αγάπη είναι υπαρκτή και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ανάγκη του Bryant (φιλία, περιποίηση, ανατροφή και αγάπη), το κόστος όμως είναι μεγάλο –ψυχολογικός και συναισθηματικός πόνος. Όλοι χρειαζόμαστε αγάπη, παρά το συναισθηματικό κόστος, και όλοι θα την αναζητήσουμε και θα πληρώσουμε το τίμημα μέσα από διαλυμένες σχέσεις και τα βάσανα που τις ακολουθούν. Με το τετράγωνο του Πλούτωνα - Ουρανού μπορεί επίσης να υπάρχει η πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι πόρνες (βλέπε το «Damned Whores & God’s Police» της Anne Summers). Αυτή είναι μια πολύ μοναχική Αφροδίτη.

    Σύμπλεγμα: με αυτήν την έμφαση στην αγάπη, ο Bryant μπορεί να εκδηλώσει το σύμπλεγμα του "πληγωμένου εραστή" ή το σύμπλεγμα "μοναξιάς και αυτολύπησης".

    Προβολή: ο Bryant προβάλλει την εξής πεποίθηση: «έχω πληγωθεί, χρειάζομαι ένα φίλο που να με νοιάζεται και θα με γιατρέψει».



    Ο Ερμής (F.D.) είναι τοποθετημένος δεξιόστροφα σχηματίζοντας μία όψη με τον Ήλιο και μία με το Βόρειο Δεσμό. Εδώ βλέπουμε μία αμυντική στάση. Βρίσκεται στον Ταύρο και στον 2ο οίκο και μαζί με τον Ήλιο μάς επιτρέπει να υποθέσουμε ότι η συναισθηματική και υλική ασφάλεια βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του. Αυτό τονίζεται με τη Σελήνη, τον Χείρωνα και τον Κρόνο στον 1ο οίκο (ανασφάλεια) και την Αφροδίτη (επίσης ανασφάλεια). Η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι, λοιπόν, αυτά που αναζητά ο Bryant. Ως κυβερνήτης του συνειδητού νου, ο Ερμής στον Ταύρο είναι αργός και προσγειωμένος και όχι μια ηλεκτρισμένη ιδιοφυΐα, όπως αν ήταν στον Υδροχόο ή στους Δίδυμους. Κυβερνά τους Δίδυμους στην ακμή του 4ου οίκου και την Παρθένο στην ακμή του 7ου οίκου, υποδεικνύοντας ανασφάλεια μέσα στην οικογένειά του και με τους άλλους. Μπορούμε επίσης να το ερμηνεύσουμε σαν μια αδυναμία του να εμπιστευτεί τους οικείους του, π.χ. την οικογένειά του (Σελήνη, μητέρα) και τους άλλους (7ος οίκος, Αφροδίτη), δημιουργώντας έτσι σύγκρουση.

    Σύμπλεγμα: αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα σύμπλεγμα "ανασφάλειας" ή ένα σύμπλεγμα "κατωτερότητας".

    Προβολή: ο Bryant προβάλλει στους άλλους μια ανάγκη να τον καταλάβουν, μια ανάγκη φιλίας με τους άλλους. Θέλει οι γύρω του να είναι φιλικοί απέναντί του και να τον καταλαβαίνουν, αναμένει όμως και την απόρριψή τους.



    Η Αφροδίτη και ο Ερμής βρίσκονται σε αμοιβαία υποδοχή και λειτουργούν ως Εξουσιαστές, πράγμα που μοιάζει με μία σύνοδο μεταξύ τους. Αυτό δείχνει ότι ο Bryant έχει ανάγκη από φίλους για να επικοινωνεί και να μοιράζεται τα ενδιαφέροντά του. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση που συμβεί αυτό, ο τραυματισμένος συναισθηματικός κόσμος του Bryant θα εκτεθεί και κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό. Γι' αυτό και ο Bryant καταλήγει σε μια κατάσταση εσωτερικής σύγκρουσης.


    • Μητρικό Σύμπλεγμα: η έντονη έμφαση στη Σελήνη στον 1ο οίκο υποδεικνύει μια ανεύθυνη και πιθανόν βίαιη μητέρα. Υπάρχει ανωριμότητα, κυριαρχία, επιθετικότητα, παράνοια και ανυπομονησία, τα οποία εμφανίζονται στον πιο ευαίσθητο, άρα και πιο σημαντικό οίκο τού χάρτη. Υποδεικνύει πόσο κακοποιημένη είναι η ψυχή του Bryant, ο οποίος διακατέχεται από μια απεγνωσμένη ανάγκη για μια τρυφερή μητέρα (κοινωνία), που θα νοιάζεται και θα φροντίζει για τις συναισθηματικές του ανάγκες. Δυστυχώς, ο Bryant θα προβάλει σ' αυτούς τον πόνο, την ανυπομονησία, καθώς και την ανάγκη του για τιμωρία. Αυτή η προβολή έχει επιδράσεις και προς τις δύο πλευρές: περιμένει μια αρνητική αντίδραση από την κοινωνία και η δική του αντίδραση σ' αυτές τις αρνητικές συμπεριφορές πιθανόν να είναι ανάλογη. Τα μητρικά του πρότυπα θα είναι ανυπόμονα, θυμωμένα και θα τον τιμωρούν σωματικά, αλλά και συναισθηματικά. Στη συνέχεια γίνεται καταθλιπτικός, πικραίνεται και με τη σειρά του θυμώνει.

    • Σύμπλεγμα Καταδίωξης: ο ανάδρομος Άρης σε αντίθεση με τη Σελήνη στον Κριό στον 7ο οίκο των "άλλων', καθώς και η έμφαση στον 1ο οίκο, περιγράφονται στην Ψυχοδυναμική Θεωρία του «Κακού Μαστού». Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι η μητέρα αντιπαθεί το θηλασμό ή ότι ο θηλασμός τής προκαλεί πόνο ή ακόμα ότι η μητέρα έχει ελάχιστο ή καθόλου γάλα και ο θηλασμός διακόπτεται πολύ σύντομα. Η μητέρα πιθανόν να μισήσει ή να απορρίψει το παιδί της ή μπορεί να νιώσει βρώμικη κατά το θηλασμό κλπ. Το παιδί μαθαίνει ότι ο μαστός της μητέρας δεν του προσφέρει τροφή ή αγάπη. Μεγαλώνοντας, η "μητέρα" ή ο "κακός μαστός" προβάλλονται γενικότερα στην κοινωνία και δημιουργείται η πεποίθηση ότι η κοινωνία δεν θα τον θρέψει και δεν θα το στηρίξει. Το παιδί μεγαλώνει πιστεύοντας ότι η αγάπη είναι ανέφικτη και ότι οι γυναίκες/ τα γυναικεία πρότυπα/ η κοινωνία είναι ψυχρές και χωρίς αγάπη.

    • Η αντίθεση με τον ανάδρομο Άρη από τον 1ο οίκο δείχνει ότι οι "άλλοι", όπως και οι μητέρες, στην πραγματικότητα απορρίπτουν τον Bryant. Αυτό οδηγεί σε μια προβολή προς την κοινωνία γενικότερα – «Ο κόσμος (ή οι άλλοι) δεν με αγαπά, δεν με στηρίζει, με απορρίπτει και με πληγώνει στην πράξη». Με έναν τέτοιο δραστήριο και σε ανάδρομη πορεία Άρη υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο Bryant επίσης καταπιέστηκε στο σχολείο. Η καταπίεση και τα απωθημένα οδηγούν στο θυμό και την κατάθλιψη. Επιπλέον, η όψη χιαστί με τον Πλούτωνα δείχνει μια προδιάθεση για ανάπτυξη συμπλέγματος καταδίωξης.

    • Ο Άρης στον 7ο οίκο υποδεικνύει μια προβολή πόνου και καταδίωξης: «Νιώθω πληγωμένος» → «Οι άλλοι με πληγώνουν» → «Σου κάνω κακό» → «Πρέπει να σε τιμωρήσω» → «Έχω ανάγκη να τιμωρήσω την κοινωνία/ τους άλλους».

    • Σύμπλεγμα «Χρειάζομαι ένα φίλο»: η Αφροδίτη βρίσκεται σε αδύναμη όψη (Ταυ-Τετράγωνο) μαζί με τους ισχυρούς εξωτερικούς πλανήτες, Χείρωνα, Ουρανό και Πλούτωνα, δείχνοντάς μας ότι ο Bryant θα προβάλει την ανάγκη του για φιλία, ενώ περιμένει ότι θα τον απορρίψουν. Εάν ο Bryant έχει κακοποιηθεί στο σπίτι του και στο σχολείο, αυτό θα καταλήξει σε μια προσωπικότητα που δεν θα χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της να κάνει φίλους. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα αργό αγόρι, όχι τόσο έξυπνο, εγωκεντρικό και απόλυτα βαρετό και το οποίο κανένα άλλο παιδί δεν θέλει για φίλο του. Η προβολή του είναι η εξής: «Χρειάζομαι ένα φίλο, αλλά όσους προσεγγίζω για να γίνουμε φίλοι, τελικά με απορρίπτουν και με πληγώνουν και έτσι πρέπει να τους τιμωρήσω». Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το σύμπλεγμα καταδίωξης που έχει, κάνει τον Bryant πραγματικά επικίνδυνο για τους άλλους. Τα συμπλέγματα αυτά πιθανόν να ευθύνονται για όσα έγιναν εκείνη τη μοιραία μέρα του 1996 – η προβολή μιας ανικανοποίητης Αφροδίτης/ Σελήνης προς την κοινωνία.

    • «Χρειάζομαι να επιβάλω (Κρόνος) τιμωρία (Άρης) στους άλλους (Σελήνη και Αφροδίτη) γιατί δεν μου καλύπτουν τις ανάγκες μου για φροντίδα και φιλία (Σελήνη, Χείρωνας, Αφροδίτη).»




    Τι Ενεργοποιεί τα Συμπλέγματα και τις Προβολές – Διελεύσεις, Πρόοδοι & Κατευθύνσεις









    • Τα συμπλέγματα μπορούν εύκολα να εκδηλωθούν όταν οι πλανήτες-κλειδιά ή οι οίκοι ενεργοποιούνται μέσα από διελεύσεις και προόδους. Την ώρα του μακελειού ο Bryant βίωνε την Επιστροφή του Κρόνου. Ο διελαύνων Κρόνος εισήλθε στον 1ο οίκο του τον Ιούνιο του 1995, έγινε ανάδρομος τον Αύγουστο και τελικά έκανε τη διέλευσή του ολοκληρωτικά το Φεβρουάριο του 1996. Στις 28 Απριλίου, ο διελαύνων Κρόνος σχημάτιζε εφαρμόζουσα όψη συνόδου προς τον γενέθλιο Κρόνο του με ανοχή 5 μοιρών και προς τη γενέθλια Σελήνη του με ανοχή 11 μοιρών. Ο διελαύνων Χείρωνας σχημάτισε ακριβή αντίθεση με το γενέθλιο Κρόνο του τον Νοέμβριο του 1995 και με τη γενέθλια Σελήνη τον Ιανουάριο του 1996. Έγινε ανάδρομος, ενώ με την ορθόδρομη μετέπειτα πορεία του σχημάτισε πάλι αντίθεση ακριβείας με την Σελήνη τον Μάρτιο του 1996. Ο διελαύνων Άρης σχημάτισε ακριβή σύνοδο με την γενέθλια Σελήνη του στις 11 Απριλίου, ενώ σχημάτισε αντίθεση με τον γενέθλιο Άρη του στις 16 του ίδιου μήνα. Στον χάρτη του Ηλιακού του Τόξου, ο Ήλιος σχημάτιζε ακριβές τετράγωνο με τον Άρη! Στον προοδευτικό χάρτη με τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις, ο Άρης σχημάτιζε ακριβή όψη 150 μοιρών με τον Ήλιο του με απόκλιση 4' στο τόξο, η Αφροδίτη σχημάτιζε ακριβή σύνοδο με τον Δία και ο Ήλιος ακριβές εξάγωνο με την Σελήνη.

    • Για να ερμηνεύσουμε τις επιδράσεις των συγκεκριμένων διελεύσεων και των προόδων, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τον γενέθλιο χάρτη, πράγμα που έχουμε ήδη κάνει. Οι δύο πιο ισχυροί εξωτερικοί πλανήτες, ιδιαίτερης σημασίας για τον Bryant, είναι ο Κρόνος και ο Χείρωνας, οι οποίοι λειτούργησαν ως εναύσματα για την απελευθέρωση των δαιμόνων στο υποσυνείδητό του.

    • Πρώτα απ' όλα ο διελαύνων Κρόνος διέλαυνε τον 12ο και τον 1ο οίκο του –ένα τέλος και μια αρχή, μια αναγέννηση, αλλά και μια από τις πιο θλιβερές στιγμές που μπορούμε να βιώσουμε. Η πίεση συσσωρευόταν για κάποιους μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 1995, όταν ο Κρόνος πραγματοποίησε για πρώτη φορά διέλευση από τον Ωροσκόπο του.

    • Ο διελαύνων Χείρωνας τότε δημιούργησε πίεση που έπρεπε να απελευθερωθεί, όταν ήρθε σε αντίθεση με τη Σελήνη του τον Ιανουάριο και ξανά τον Μάρτιο του 1996. Επιπλέον, ο Χείρωνας βρισκόταν στον οίκο των "άλλων" τη συγκεκριμένη εποχή, αγχώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον Bryant σε σχέση με την ανάγκη του για φίλους.

    • Ο Χείρωνας παρεμβαίνει προκειμένου να φέρει την απελευθέρωση ακόμα πιο κοντά στη συγκεκριμένη μέρα σχηματίζοντας σύνοδο με τη γενέθλια Σελήνη του Bryant στις 11 Απριλίου και μετά σχηματίζοντας αντίθεση με τη γενέθλια θέση του στις 16 Απριλίου.

    • Ο Ποσειδώνας βρίσκεται σε ακριβή όψη χιαστί με την Αφροδίτη το Φεβρουάριο, δείχνοντας έτσι την απογοήτευση του Bryant στην αναζήτησή του για φίλους.

    • Οι Πρόοδοι και οι Κατευθύνσεις (εσωτερικές ανάγκες) τονίζουν επίσης τον Ήλιο (ανάγκες αυτοπεποίθησης), τη Σελήνη (συναισθηματικές ανάγκες), τον Χείρωνα (εξευτελισμός και απογοήτευση που οδηγούν στον θυμό), την Αφροδίτη (ανάγκη για φιλία) και το Δία (διόγκωση των αναγκών του σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που είναι αναγκαίο). Με αυτές τις ισχυρές διελεύσεις και προόδους, η έκρηξη είναι αναμενόμενη. Μια έκρηξη προμελετημένης εκδίκησης σε μια κοινωνία που δεν νοιάζεται και είναι ψυχρή.



    Ανακεφαλαιώνοντας, θα λέγαμε ότι ο Bryant έχει κάποιους πλανητικούς σχηματισμούς, που μπορούν να εκδηλωθούν με τη μορφή των συμπλεγμάτων, περιορίζοντας έτσι έντονα την ικανότητά του να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ζωής και να μπορεί να συμβάλλει στην κοινότητα με ένα ψυχολογικά ισορροπημένο τρόπο. Ο Martin Bryant εκδηλώνει πολλές τάσεις για ψυχολογικές διαταραχές.



    Για περαιτέρω μελέτη:

    • Liz Greene – Horoscopes in Manifestation, 1997
    • Glenn Perry – Introduction to AstroPsychology, 1998
    • Stephen Arroyo – Astrology, Karma and Transformation, 1978
    • Liz Green – Relating
    • Port Arthur News Archive - περιλαμβάνει άρθρα για την τραγωδία στο Port Arthur
    • CG Jung Page και jungindex.net - άρθρα για τον Γιούνγκ, τα συμπλέγματα και τις προβολές




    Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ομοσπονδίας Αυστραλών Αστρολόγων (Federation of Australian Astrologers Journal) τον Σεπτέμβριο του 2000 (Τόμος 30/3), με τίτλο «Ο Jung συναντά τον Martin Bryant» (“Jung Meets Martin Bryant”).


    © Noel Eastwood 2000


    ******


    Συγγραφέας: Noel Eastwood
    Πρωτύτυπος τίτλος: Martin Bryant – Mass Murderer
    Πηγή: Martin Bryant Mass Murderer

    Μετάφραση - Απόδοση: Λένα Μ.
    (κατόπιν έγγραφης άδειας του Συγγραφέα).
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	t_mb.jpg 
Views:	13436 
Size:	11.6 KB 
ID:	3732  

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Διαφήμιση
ads from google
Χορηγός
google ads