Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι σε όλους μας γνωστή χάρη στην αδιάλειπτη και δυναμική εδώ και μια 25ετία παρουσία της στην κεντρική πολιτική ζωή της Ελλάδας. Για την πολιτική της σταδιοδρομία έχουν γραφτεί πολλά δημοσιογραφικά «σεντόνια», έχουν ειπωθεί διάφορα και φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσουν να γράφονται και να λέγονται, ακόμα και αν η ίδια αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική σκηνή. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού από τα καίρια πόστα που κατά καιρούς κατέλαβε διαχειρίστηκε σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν είτε το εσωτερικό της χώρας είτε τις σχέσεις της με το εξωτερικό, βάζοντας και αυτή τη σφραγίδα της στην πολύ σύγχρονη ιστορία μας. Είναι ίσως περιττό να αναφερθούμε εκτενώς στο βιογραφικό της, καθώς σε σχέση και με την προσωπική της ζωή και με την κοινωνική/πολιτική λίγο ή πολύ όλοι μας γνωρίζουμε κάποια βασικά.

Εντελώς συνοπτικά, λοιπόν, να αναφέρουμε ότι γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 6 Μαΐου του 1954. Κάποια νεανικά της χρόνια (Ά68-Ά74) τα πέρασε μακριά από την Ελλάδα, εξαιτίας της χούντας του Ά67, στο Παρίσι. Επέστρεψε με την πτώση της χούντας και την ίδια χρονιά παντρεύτηκε. Συνέχισε όμως τις σπουδές της στο Μόναχο, όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία, και στη Νομική της Αθήνας. Δεν είναι και λίγο, αν σκεφτεί κανείς ότι παράλληλα είχε προσληφθεί ως υπάλληλος από το αλήστου μνήμης Υπουργείο Συντονισμού (κατόπιν εξετάσεων) το 1977, το 1978 απέκτησε τον γιο της Κώστα, το 1984 ανέλαβε τη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του πατέρα της και το 1985 απέκτησε την κόρη της Αλεξία. Ο σύζυγός της Παύλος Μπακογιάννης σκοτώθηκε από την «17 Νοέμβρη» τον Σεπτέμβριο του 1989, ενώ δυο μήνες αργότερα η ίδια εκλεγόταν βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας, καταλαμβάνοντας έτσι τη θέση που είχε ο δολοφονηθείς σύζυγός της.

Το 1998 παντρεύτηκε τον Ισίδωρο Κούβελο. Από το 1989 και μετά, ο δρόμος για την πολιτική της σταδιοδρομία είχε συνεχώς ανοδική πορεία και μπόλικη δουλειά, είτε από τα έδρανα της βουλής και κάποιου υπουργείου, είτε από τη θέση του δημάρχου Αθηναίων, έως και σήμερα που ηγείται του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, το οποίο ίδρυσε μετά την διάστασή της με τη Νέα Δημοκρατία το 2010.

Ο χάρτης τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για παρουσίαση ελέγχεται ως προς την ακρίβεια της ώρας γέννησης, παρΆ όλα αυτά, δεν θα αντισταθούμε στον πειρασμό να τον χρησιμοποιήσουμε, καθώς θεωρούμε το παρόν σαν μια υπόθεση εργασίας και επιπλέον, με μια πρώτη και όχι ιδιαίτερα ενδελεχή ματιά, η οικοθεσία και η Σελήνη τείνουν σε πολλά σημεία να τον επιβεβαιώσουν.


Γεννημένη, λοιπόν, στην Αθήνα στις 6/5ου του 1954, στις 07:50, έχει τον Ήλιο της στον Ταύρο και σε Δεκαήμερο του Ερμή, τον ωροσκόπο στους Δίδυμους και τη Σελήνη στον Καρκίνο και στον 1ο οίκο, με τη συνολική εικόνα των στοιχείων και των ιδιοτήτων να παρουσιάζουν μια εμφανή αδυναμία στο στοιχείο της Φωτιάς σε μια, κατά τα άλλα, σχετικά ισορροπημένη διάταξη.

Βλέπουμε λοιπόν πως το έντονο γήινο στοιχείο αποκτά ευελιξία, διανοητικές ικανότητες και εξυπνάδα, πονηριά και επικοινωνιακή δεινότητα, ενώ το κυνήγι της ασφάλειας μέσω υλικών αποκτημάτων και αγαθών καλύπτεται χάρη σε έναν επικοινωνιακό μανδύα. Η έννοια της οικογένειας αποκτά βαρύνουσα σημασία και καταλυτική, το καθήκον της προστασίας της από εξωτερικούς εχθρούς γίνεται δεύτερη φύση, το άγχος και η νευρικότητα όσο και να κρύβονται μάλλον κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην ψυχοσύνθεσή της, ενώ παράλληλα ενισχύεται και η προσωπική σχέση με αντικείμενα –ιδίως παλαιά – που εκφράζεται με τη συλλογή τους.

Ο Ήλιος στον Ταύρο (σώμα) και ο Δίας (επέκταση) σε σύνοδο με τον ωροσκόπο μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τον σωματότυπό της, ενώ δικαιολογούν και την γενικότερη πληθωρικότητα που την διακρίνει ως παρουσία. Ο Ήλιος στον 11ο υποδεικνύει ένα άτομο που θέλει να διακριθεί στον κοινωνικό/πολιτικό στίβο, ακολουθώντας όμως έναν αρκετά δύσκολο και ενίοτε αδυσώπητο τρόπο, με συγκρούσεις και εντάσεις με σκληρούς και δυνατούς αντιπάλους, κάποιες φορές και με πισώπλατα χτυπήματα εκατέρωθεν, όπως υποδεικνύει το τετράγωνό του με τον Πλούτωνα στον 3ο.

Από τη θέση του Πλούτωνα στον Λέοντα και στον 3ο καταλαβαίνουμε ότι η αντιληπτική της ικανότητα την οδηγεί στην ουσία των πραγμάτων και σε βάθος, τίποτε από όσα ακούει «δεν πέφτει χάμω», ενώ πρέπει να είναι και καλή στο να κρατάει μυστικά και τις σκέψεις της για τον εαυτό της. Αναφορικά δε με τις επικοινωνιακές της δυνατότητες, που της αναγνωρίζονται από φίλους και εχθρούς, δεν είναι τυχαίο πως έχει σπουδάσει το αντικείμενο, ενώ είναι γνωστή και η σχέση και οι διασυνδέσεις της με πολλούς από τον χώρο του τύπου, είτε αυτοί είναι δημοσιογράφοι είτε επιχειρηματίες του χώρου.

Ως ενισχυτικές του ταλέντου της στο επικοινωνείν μπορούμε να εκλάβουμε και τις όχι και τόσο γνωστές όψεις πενταγώνου που σχηματίζει ο Πλούτωνας με την Αφροδίτη (μην ξεχνάμε το ...μόνιμο χαμόγελό της ακόμα και σε ακραίες αντιπαραθέσεις) και τον Κρόνο (μεθοδικότητα, οργάνωση). Τα δε εξάγωνά του με Δία/ωροσκόπο και Ποσειδώνα, πέρα από την ψυχική δύναμη που χαρίζουν και την ικανότητα να προβαίνει σε βαθιές τομές όποτε χρειάζεται, προσδίδουν οργανωτικές και αρχηγικές ιδιότητες, διανθισμένες από ελεγχόμενες συνήθως συναισθηματικές εκφράσεις και φαντασία.

Η θέση του Ποσειδώνα στον 5ο όμως, πέρα από τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, που έως έναν βαθμό φαίνεται πως ελέγχονται ουσιαστικά, δημιουργεί υποψίες για κάποιες λανθασμένες επιλογές, είτε στην προσωπική της ζωή είτε στην πολιτική, λόγω της μη ρεαλιστικής προσέγγισης, επομένως και επιλογές που συνοδεύτηκαν από απογοήτευση και λύπη.

Το ενάμιση τετράγωνο της Αφροδίτης προς αυτόν, το οποίο μάλλον είναι αρκετά τονισμένο λόγω της συνάφειας του Ποσειδώνα με τον 12ο αλλά και των ζωδίων στα οποία βρίσκονται αμφότεροι, ενισχύει αυτές τις υποψίες και προσδίδει στις επιλογές της (ιδίως τις προσωπικές) επιπλέον στοιχεία ευαισθησίας, ιδεαλισμού και παραπλάνησης, με μια αύρα μυστικότητας. Ένα άλλο μελανό στοιχείο που υποδεικνύει ο Ποσειδώνας είναι ότι ως κυβερνήτης του τομέα της κοινωνικής καταξίωσης και της καριέρας (10ου), και παρά τις θετικές όψεις του, εύκολα μας παραπέμπει στην εμπλοκή του ονόματός της σε καταστάσεις που αφορούν θολές διαδικασίες και παρατυπίες, φήμες και διαδόσεις (πραγματικές ή όχι) που υποσκάπτουν την εικόνα της.

Επιστρέφοντας στον Πλούτωνά της, αυτή τη φορά ως φυσικού κυβερνήτη του 8ου (δόλος, θάνατος) το ενάμιση τετράγωνό του με τον ¶ρη από τον 7ο (σύζυγος) ως κυβερνήτη του 11ου (τα κοινά), το εξάγωνό του με τον Δία ως κυβερνήτη του 7ου και το αντίστοιχο με τον Ποσειδώνα ως κυβερνήτη του 10ου, σε μια ομολογουμένως κάπως ...υπερβατική ερμηνεία, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τα οφέλη που αντικειμενικά εισέπραξε από τον αδόκητο χαμό του πρώτου συζύγου της και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε αυτός περισσότερο με το θάνατό του, καθώς δεν είναι τυχαίο που διατηρεί το επώνυμό του αν και συζευγμένη ξανά.

Στο πολύπλοκο αυτό σενάριο ιδιαίτερο ρόλο έχει και ο Κρόνος ως συμβατικός κυβερνήτης του 8ου, που αν και «κακεργέτης» (στέρηση, απουσία, θάνατος) στον οίκο της «χαράς» (5ος) συνδέεται με θετικές όψεις και με τον κυβερνήτη του 7ου τον Δία και τον ¶ρη.

Από τον Κρόνο, βέβαια, μπορούμε να αντλήσουμε και πάρα πολλές άλλες πληροφορίες, πιο ...παραδοσιακές, όπως άλλωστε προστάζει και η φύση του πλανήτη αυτού. Στον 5ο, λοιπόν, και στον Σκορπιό δικαιολογεί απόλυτα την σοβαρή, συντηρητική και επιβλητική πατρική φιγούρα που όλοι μας γνωρίζουμε, η οποία, αστρολογικά τουλάχιστον, έχει βαθύτατα επηρεάσει την Ντόρα και πιθανότατα την έχει εν πολλοίς περιορίσει. Το καλό στην υπόθεση είναι ότι, και σε συνδυασμό με τις θετικές όψεις που κάνει, μάλλον θετικά λειτούργησε σε αυτήν, αν εξαιρέσουμε την σχετικά καθυστερημένη εκδήλωση του εύρους των δημιουργικών δυνατοτήτων της. Ουσιαστικά «εκτέθηκε» στην πολιτική το Ά89, ενώ κάλλιστα λόγω οικογενειακού ονόματος θα μπορούσε να το κάνει νωρίτερα και κάτω από άλλες συνθήκες. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που αυτή η καθυστέρηση λειτούργησε τελικά σαν συμπιεσμένο ελατήριο που την εκτίναξε, όπως και δεν είναι απίθανο μέχρι να συμβεί αυτό να αισθανόταν πολύ περιορισμένη.

Από την άλλη βέβαια, η συγκεκριμένη θέση του Κρόνου υποδεικνύει μια ισχυρή προσωπικότητα, που μπορεί να διαχειριστεί αρκετά σύνθετες και πολύπλοκες δραστηριότητες, που εμπλέκουν πολλούς ανθρώπους. Ακόμα, μια προσωπικότητα αποφασιστική, ακούραστη, αλλά και πρόθυμη να απολαύσει ένα καλό κρασί ή ένα πλούσιο γεύμα, στοιχεία που κατά βάση δείχνουν και ο Ήλιος και ο Δίας από τις θέσεις τους.

Περνώντας στο 7ο οίκο θα διακρίνουμε τον ενεργητικό μεν ατίθασο δε ¶ρη (και μάλιστα στην έξαρσή του), να αντιπαλεύει την ισχυρή της Σελήνη, οδηγώντας μας στη σκέψη πως οι εσωτερικές εντάσεις, το άγχος και τα νεύρα, ή ο εριστικός ή ανταγωνιστικός τρόπος στη συμπεριφορά της προς τους άλλους θα αποτελούν καθημερινότητα. Όμως, αν για κάτι δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει κάποιος όχι απλώς την Ντόρα αλλά όλη την οικογένεια, είναι για την έλλειψη αυτοπειθαρχίας και την απώλεια ελέγχου των συναισθημάτων.

Φυσικά, άνθρωπος είναι και αυτή, τα νευράκια της θα τα έχει, όπως όμως έχει και τον Κρόνο της σε εξάγωνο και τρίγωνο με ¶ρη και Σελήνη αντίστοιχα, δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό προστατευτικό πλέγμα και άμυνες, ώστε η συναισθηματική ένταση που κατά καιρούς θα νιώθει να μην εκφράζεται –δημόσια τουλάχιστον, καθώς όπως ήδη έχουμε αναφέρει ο 3ος της είναι αρκετά δυνατός. Από την άλλη όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, μάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος που να στέκεται αδιάφορος απέναντί της. Ακόμα και οι ορκισμένοι εχθροί της αναγνωρίζουν τη δύναμή της, ενώ δεν είναι λίγοι οι προσωπικοί της υποστηρικτές –πέρα από όσους «κληρονόμησε» από τον «επίτιμο».

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σελήνη είναι και ο δείκτης του απλού κόσμου, του «λαού» που λέμε, τον οποίο μάλλον προσεγγίζει με μια δόση υπεροψίας. Αν εξετάσουμε τον κυβερνήτη του 9ου (ιδεολογία/φιλοσοφία) Ουρανό (εκκεντρικότητα/υπεροψία), ο οποίος βρίσκεται στον 2ο (αξίες) σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα, ο οποίος συνδέεται με τη Σελήνη, και συνυπολογίσουμε τις γονεϊκές επιρροές, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, παρά την ελαφρότητα, τον ιδεαλισμό και τις ρομαντικές προσεγγίσεις της νεανικής ηλικίας, αυτό που τελικά υπερίσχυσε ήταν οι γονεϊκές επιρροές, που πέρα από τους περιορισμούς (που διαφαίνονται και από την αποκλίνουσα αντίθεση του Κρόνου με τον Ερμή/κυβ. Ωροσκόπου) στην έκφραση, επιβάλανε και μια συγκεκριμένη αντίληψη.

Αυτό όμως που σε κάποιους μπορεί να κάνει εντύπωση είναι ότι τα στοιχεία του χάρτη της δεν είναι ικανά να δικαιολογήσουν την εικόνα που έχει ο περισσότερος κόσμος για αυτήν. Ακόμα και αν αλλάξει η οικοθεσία και θέση η Σελήνη, οι βασικές όψεις παραμένουν και δείχνουν έναν άνθρωπο πολύ πιο διαφορετικό από αυτόν που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ –αστρολογικά τουλάχιστον. Δική μας εκτίμηση είναι πως για την εικόνα που έχει σχηματιστεί για αυτήν καταλυτικό ρόλο έχει παίξει η οικογένειά της και ιδίως ο πατέρας της για αυτό, καθώς φαίνεται πως η ρήση «αμαρτίες γονέων παιδεύουσιν τέκνα» βρίσκει στο πρόσωπό της μια πολύ καλή πρακτική εφαρμογή.

Σίγουρα βέβαια ο χώρος στον οποίο κινείται δεν επιτρέπει σε «ευπαθή» άτομα να αναπτυχθούν, πρέπει να είσαι χαλκέντερος και δυνατός, ενίοτε να υιοθετείς τη λογική πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Σε καμία περίπτωση όμως η Ντόρα, όσο και αν αυτό ξενίζει πολλούς, δεν αποτελεί την ακραία και στυγνή υπολογιστική μηχανή της πολιτικής μας παλέτας –τουλάχιστον όχι στον βαθμό που την παρουσιάζουν.
Την τωρινή περίοδο μάλλον δεν θα την θυμάται έχοντας τις καλύτερες αναμνήσεις.

Ο διελ. Κρόνος από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς «παρενοχλεί» τον Ήλιο και τον Ερμή της –και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου, ενώ και ο προοδευμένος Ερμής της βρίσκεται σε αρνητική (αποκλίνουσα) όψη με τον Ήλιο της.

Ο διελ. Πλούτωνας, εδώ και 3 χρόνια, σφυροκοπάει τη Σελήνη της ενώ πρόσφατα «έπιασε» με την ισχυρότερη όψη και τον ¶ρη της, με το εξαγωνάκι που σχηματίζει με τον γεν. Κρόνο της να φαντάζει ανίσχυρο στις πιέσεις που καλείται να εξισορροπήσει.

Από την άλλη, ο Ουρανός που της έχει κάνει αρκετή ζημιά πέρυσι τετραγωνίζοντας Δία/ωροσκόπο, τώρα «πιάνει» με αρνητική όψη και τη Σελήνη της, σχηματίζοντας ένα σκηνικό που απαιτεί ιώβειο υπομονή και ξεδίπλωμα όλων των επικοινωνιακών όπλων που διαθέτει, όχι τόσο για προβολή αλλά για απόκρυψη.

Το καλοκαιράκι μάλλον θα έχει πολλές σκοτούρες να αντιμετωπίσει, ιδίως στην περίοδο των εκλείψεων αλλά και γενικότερα αργότερα, μέχρι και τις αρχές του 2012. Βοήθειες θα παίρνει από τον διελ. Ποσειδώνα (αλλά αυτός και με τις θετικές του όψεις δεν παύει να είναι ...επικίνδυνος και να χρειάζεται προσοχή) και από τον Δία. Πιο ευνοϊκή για αυτήν περίοδος θα είναι η άνοιξη του Ά12, αν και τότε θα πρέπει να προσέξει πολύ τις «συμμαχίες» της, πράγμα που μάλλον θα καταφέρει να κάνει, έχοντας και τον προοδευμένο Ερμή απελευθερωμένο πλέον και σε καλή όψη με τον γεν. Ήλιο της.