-
Τι είναι η Αστρολογία
Tο πιο επίμαχο σημείο και ίσως το πλέον δύσκολο, για να απαντηθεί με λίγα λόγια. Δεν θα ήθελα να μπω στον πόλεμο μεταξύ οπαδών και αντιπάλων της για να πω αν είναι ή όχι τέχνη ή επιστήμη, αν και έχω προσωπική άποψη. Εκείνο που πρέπει να πω, είναι ότι αποτελείται από ένα σύνολο γνώσεων, μία σύνθεση από στοιχεία μυθολογικά, φιλοσοφικά, αστρονομικά, μαθηματικά, ψυχολογίας και στατιστικής. Ο σωστός ερευνητής στο χώρο αυτό, χρειάζεται ευρύτητα γνώσεων και διαρκή προσπάθεια, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, ακριβώς γιατί όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο δεν έχουν είτε το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, είτε τη διάθεση και την υπομονή να αφιερωθούν σε μία χρονοβόρα διαδικασία. Προτιμούν να αποστηθίζουν λίγα βασικά λόγια και να εμπορεύονται μία γνώση τόσο μεγάλη και αρχαία, επιδιώκοντας το εύκολο κέρδος. Ελπίζω, ο συμβουλευόμενος, να έχει την διακριτική ευχέρεια να ξεχωρίσει τον σωστό ερευνητή, από τον εκμεταλλευτή της ανθρώπινης αγωνίας.
Ακολουθούν απορίες και συζήτηση επί του άρθρου: Τι είναι η Αστρολογία
-
Re: Τι είναι η Αστρολογία
Πιστεύω ότι η αστρολογία περισσότερο δικαιολογεί κάποια γεγονότα, παρά μπορεί να τα προβλέπει.
Αυτό έχω καταλάβει -εμπειρικά τουλάχιστον- όχι μόνο από τις καθημερινές "προβλέψεις" των ζωδίων, που σχεδόν ποτέ δεν επαληθεύονται, αλλά και από άλλες πιο εξειδικευμένες, που γίνονται βάσει λεπτομερών προσωπικών δεδομένων (σε καθημερινό επίπεδο πάντα, δεν αναφέρομαι στο γενέθλιο ωροσκόπιο, το οποίο με εκπλήσσει κάθε φορά με την ακρίβεια των στοιχείων του.)
Θα εκτιμούσα και τη γνώμη των υπολοίπων πάνω στο θέμα.
Φιλικά Coconut:)
-
Αποψή μου είναι, ότι η Αστρολογία σαφώς μπορεί να προβλέψει!
Γνωρίζει τις κινήσεις των πλανητών τις οποίες μελετά και προβλέποντας θετικά ή αρνητικά γεγονότα μπορεί να συμβουλέψει και να προηδοποιήσει ώστε να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον το αρνητικό γεγονός με τις λιγότερες συνέπειες.
-
Καλημέρα σας!
Χωρις να εχω ασχοληθει συστηματικα με την αστρολογια, πιστευω οτι ανταποκρινεται κατα κυριο λογο στην περιγραφη των τασεων με μεγαλη ακριβεια. Ακριβεια που φτανει στα ορια της προβλεψης, αλλα δεν τα υπερπηδα! Και δεν θα ειχε πιστευω και νοημα κατι τετοιο! Τι ενδιαφερον θα μπορουσε να βρισκει καποιος στην ζωη του αν προεβλεπε τα παντα;
Λιγο εως πολυ, ολοι γνωριζουμε, πως οι προβλεψεις σε εβδομαδιαια ή μηνιαια βαση, ειναι πολυ γενικες και αφορουν τον ιδεατο τυπο καθε ζωδιου και οχι τον καθενα προσωπικα.
Οσον αφορα, αναλυση γενεθλιων χαρτων, αυτα που γραφει η κυρια Σιμου στο κειμενο της για τους ανθρωπους που ασχολουνται επαγγελματικα με την αστρολογια, με καλυπτουν απολυτα.
φιλικα
**Παρ, ολα οσα γραφω παραπανω, με βασανιζει το αν θα μπορουσε να προβλεφθει εγκαιρως η ασθενεια που οδηγησε σε θανατο τον πατερα μου, πριν δυο χρονια οταν ο Κρονος ηταν στους Διδυμους [το ηλιακο του ζωδιο] . Αρχισε την περιοδο που μπηκε στο ζωδιο, και εφτασε στο τελος λιγο πριν ο Κρονος περασει στον Καρκινο. Διαπιστωθηκε ομως μολις ενα μηνα πριν τον θανατο.
-
Εγώ μπερδεύτηκα
Quote:
Originally Posted by Λίλιαν Σίμου
Εκείνο που πρέπει να πω, είναι ότι αποτελείται από ένα σύνολο γνώσεων, μία σύνθεση από στοιχεία μυθολογικά, φιλοσοφικά, αστρονομικά, μαθηματικά, ψυχολογίας και στατιστικής.
Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει θα σας πω. Πολλά από τα παραπάνω έχουν σημεία σύγκλισης αλλά και απόκλισης, Μήπως αυτομπερδεύεται η αστρολογία;
Βέβαια είναι πολύ βολικό να απαριθμούμε πολλές και διαφορετικές γνώσεις προς χάρην ενυπωσιασμού και εμποροποίησης.
Quote:
Η ελεύθερη βούληση κι επιλογή υφίσταται σε μεγάλο βαθμό
Και ο υπόλοιπος μικρός αριθμός από ποιους παράγοντες υφίσταται;
Quote:
Αν δεν γνωρίσουμε σε βάθος τον εαυτό μας, όσο ευνοϊκή κι αν προδιαγράφεται μία περίοδος της ζωής, δεν θα είμαστε σε θέση να κερδίσουμε κάτι από αυτήν.
Πολύ βολικό και αυτό. Οποιαδήποτε πρόβλεψη και αν πληρώσεις να πάρεις από αστρολόγο υπάρχει το παραθυράκι ότι αφού δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου πως να λειτουργήσει η αστρολογία;
Quote:
Όσο για τη γνωστή σε όλους διαμάχη αστρονόμων και αστρολόγων
Οι θετικές επιστήμες και η τεχνολογία έχουν κενά αλλά συνεχώς επεξεργάζονται τα δεδομένα και οι έρευνες διαδέχονται η μια την άλλη.
Η αστρολογία μπορεί να το κάνει αυτό;
Ο επιστήμονας λέει αυτό δεν το γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Η τεχνολογία λέει αυτό είναι στην todo list. Πώς χειρίζεται η αστρολογία ανάλογη άγνοια;
Quote:
Τα λάθη είναι ανθρώπινα και όχι της ίδιας της γνώσης της αστρολογίας.[/b]
Καμία επιστημονική γνώση δεν είναι ολοκληρωμένη. Όλες είναι συνεχώς εξελισσόμενες. Συνεχώς οι επιστήμονες λένε για έλλειψη απαντήσεων της επιστήμης τους. Πώς γίνεται η αστρολογία να έχει όλες τις απαντήσεις και οποοδήποτε λάθος να το επιρίπτει στον ανθρώπινο παράγοντα;
Πολύ βολικό και αυτό.
Πιστεύω οι απορίες μου εκφράζουν ένα μεγάλο κομμάτι ίσως και το μεγαλύτερο των μελών μας.
-
Προσωπικά λέω ότι η Αστρολογία είναι τόσα πολλά μαζί, που και να διαβάσεις 10 βιβλία και 30 άρθρα, και να πας σε όσους αστρολόγους θες...πάλι
αν Δεν την ΒΙΩΣΕΙΣ μέσα σου , αν δεν την αγγίξεις με την ψυχή, εαν δεν σε εμπνέει, και αν δεν κάνεις θυσίες γιαυτήν, αν δεν κλάψεις για πάρτη της, ....άντε και να σε αφήσει να φας το κερασάκι από την τούρτα της, τούρτα όμως δεν θα φας.
-
Τι είναι η Αστρολογία
Καποιος ειπε η αστρονομια ειναι η καλη μητερα και η αστρολογια η κακομαθημενη κορη.Προσωπικα πειστικα να δωσω σημασια στην αστρολογια απο μια τυχαια φορα που διαβασα τα ζωδια και ο,τι ελεγαν βγηκε.Βεβαια σαν ενα προχειρο ορισμο:η μεταβολη του κοσμου γυρο μας σε μια κατανοητη ερμηνευση για τον καθενα.
-
Αγαπητέ φίλε Del Pierro
Δεν είχα δει πως υπήρχαν τόσες απορίες. Θα απαντήσω συνοπτικά.
Η αστρολογία όντως είναι σύνθεση όλων αυτών των γνώσεων και δεν αφορά κάτι για πολλούς κοκόρους, γιατί η αστρολογία ήταν πανεπιστήμη στα αρχαία χρόνια. Όσοι ασχολήθηκαν με αυτήν κατείχαν όλες, ή τις περισσότερες από αυτές γνώσεις. Ήταν επιστήμονες της εποχής, σοφοί της εποχής. Δεν επρόκειτο για την εκλαϊκευμένη σημερινή μορφή. Αυτή είναι ένα κακέκτυπο της αληθινής αστρολογίας.
Μιλά για το σύμπαν, αλλά και τον άνθρωπο. Είναι κυρίως ανθρωποκεντρική, καθώς επιδιώκει να διδάξει τον άνθρωπο προς την οδό της αυτογνωσίας. Οι κώδικές της αυτό συνεισφέρουν.
Είναι στατιστική έρευνα όπως άλλες συναφείς γνώσεις, σαν την κοινωνιολογία ή την ψυχολογία. Δεν μπαίνει κάθε γνώση στο εργαστήριο. Και στο κάτω-κάτω όσες μπαίνουν στο εργαστήριο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ίδιες αυτοαναιρούνται σύντομα.
Ανήκω στα άτομα που πιστεύουν πως τα περισσότερα στη ζωή είναι στο χέρι μας να τα κατευθύνουμε, να τα βελτιώσουμε ή να τα κάνουμε χειρότερα. Δεν είμαστε καταδικασμένοι και εγκλωβισμένοι. ΄Ναι έχουμε ελεύθερη βούληση να γίνουμε καλύτεροι, να επανενωθούμε με την θεία Αρχή και να ολοκληρωθούμε. Αλλά αυτό προϋποθέτει πολύ δουλειά που φυσικά δεν κάνουμε. Συχνά είναι εύκολο να φταίνε οι άλλοι κι όχι εμείς για τις κακές μας επιλογές. Κι αυτές φέρνουν αναπόφευκτα αποτελέσματα που εμείς στη συνέχεια ερμηνεύουμε σαν κακοτυχίες ή αδικίες.
Όλα στο σύμπαν έχουν αρμονία και λόγο ύπαρξης.
φιλικά
Λίλιαν Σίμου
-
Θεωρώ πως τίποτα απ'ότι μας συμβαίνει σ'αυτή τη ζωή δεν είναι τυχαίο.
Σαφώς όμως έχουμε ελεύθερη βούληση.Πιστεύω ο άνθρωπος σε αυτή την έμφυτη ανάγκη του να εξηγήσει το άγνωστο έχει εφεύρει κάποιες δυκλίδες προκειμένου να εξηγήσει το παράδοξο, το ανεξήγητο είτε να το κάνει περισσότερο κατανοητό.Ενας απο αυτούς τους τρόπους είναι και η Αστρολογία που νομίζω είναι επιστήμη διότι μέσα απο μια θεωρία δικαιολογεί εμπεριστατωμένα κάποια πράγματα.Είναι στο χέρι του καθενός να τα ασπαστεί η να τα προσπεράσει.Και πάλι όμως θεωρώ ότι δεν έχει τόσο το χαρακτήρα της πρόβλεψης όσο χαρακτήρα συμβουλευτικό.Και αυτό είναι κάλό γιατί δίνει περιθώρια αυτοβελτίωσης.Κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι.
-
υπαρχει καπου αρθρο για τις πλανητικες ωρες;
-
Αγαπητή venus2,
Υπάρχει άρθρο ,διαβάστε εδώ.
Μπορείτε να δείτε όλα τα άρθρα μας στο φορουμ,ή ψάχνοντας,μεσω της αναζήτησης.
Φιλικά,
Φωτεινή
-
Quote:
Originally Posted by roadrunner
Αγαπητή venus2,
Υπάρχει άρθρο ,διαβάστε
εδώ.
Μπορείτε να δείτε όλα τα άρθρα μας στο φορουμ,ή ψάχνοντας,μεσω της αναζήτησης.
Φιλικά,
Φωτεινή
Εμένα η άποψη της κ. Λίλιαν Σίμου, οφείλω να πω, πως με κάλυψε απόλυτα!!!!
-
Θέλω να σας ζητήσω συγνώμη, γιατί στην προηγούμενη απάντησή μου, μπήκε και η παράθεση, η οποία όμως δεν είχε καμία σχέση με τα όσα γράφω.
Αυτό έγινε κατά λάθος, αλλά δυστυχώς δεν έχω τρόπο για να το διορθώσω, γι΄ αυτό και κάνω αυτήν εδώ τη διευκρίνηση.
Ζητώ την κατανόησή σας, γιατί ήταν η πρώτη μου δημοσίευση και δεν γνώριζα τις ιδιαιτερότητες του site.
Σας ευχαριστώ :) :) :)
-
θα ήθελα να ρωτήσω παροτι ενδιαφερομαι κι εγω για την αστρολογία όπως λίγο ή πολύ κι οπερισσότερος κόσμος,πώς γίνεται πλανήτες που βρίσκονται σε τεράστιες απόστασεις από μας -δεν μιλώ για τους πιο κοντινούς - να μας επηρεάζουν και μάλιστα με κάποιες ιδιότητες που τους έχουμε προοσδώσει ..
αλλά και πώς τους ορίσαμε να έχουν αυτές τις ιδιότητες και να μας επηρεάζουν μέσω αυτών..είναι δυνατόν επειδή δόθηκε ένα όνομα σε καθένα από τους πλανήτες -θεών ,κυρίως, να τους προσάπτουμε και τα χαρακτηριστικά των θεών και επαγωγικά να επιδρούν αυτα σ΄εμάς ανάλογως με την παρουσία τους στον αστρολογικό μας χαρτη?
ευχαριστω και περιμενω απάντησή σας..:wondering :wondering
-
Quote:
Originally Posted by silia
θα ήθελα να ρωτήσω παροτι ενδιαφερομαι κι εγω για την αστρολογία όπως λίγο ή πολύ κι οπερισσότερος κόσμος,πώς γίνεται πλανήτες που βρίσκονται σε τεράστιες απόστασεις από μας -δεν μιλώ για τους πιο κοντινούς - να μας επηρεάζουν και μάλιστα με κάποιες ιδιότητες που τους έχουμε προοσδώσει ..
αλλά και πώς τους ορίσαμε να έχουν αυτές τις ιδιότητες και να μας επηρεάζουν μέσω αυτών..είναι δυνατόν επειδή δόθηκε ένα όνομα σε καθένα από τους πλανήτες -θεών ,κυρίως, να τους προσάπτουμε και τα χαρακτηριστικά των θεών και επαγωγικά να επιδρούν αυτα σ΄εμάς ανάλογως με την παρουσία τους στον αστρολογικό μας χαρτη?
Αγαπητή Silia,
Πραγματικά, δεν κατάλαβα την ερώτησή σου.
-
Quote:
Originally Posted by lilith
Θέλω να σας ζητήσω συγνώμη, γιατί στην προηγούμενη απάντησή μου, μπήκε και η παράθεση, η οποία όμως δεν είχε καμία σχέση με τα όσα γράφω.
Αυτό έγινε κατά λάθος, αλλά δυστυχώς δεν έχω τρόπο για να το διορθώσω, γι΄ αυτό και κάνω αυτήν εδώ τη διευκρίνηση.
Ζητώ την κατανόησή σας, γιατί ήταν η πρώτη μου δημοσίευση και δεν γνώριζα τις ιδιαιτερότητες του site.
Σας ευχαριστώ :) :) :)
Δεν πειράζει αγαπητή μου ... να' σαι καλά.:)
(Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες);)
Φιλικά
Ιουλία
-
πιστευω ότι θα γινει πιο απλη η ερώτηση μου μ΄ένα παράδειγμα:ο πλανήτης Άρης π.χ έχει πάρει τ΄όνομά του από τον θεό του πολέμου και ταυτόχρονα και τις ιδιότητες του(ένταση,διαμάχες κλπ)..Αυτό ακριβώςείναι που ρώτησα:πώς έχει προκύψει αυτός ο προσδιορισμός των ιδιοτήτων στον συγκεκριμένο πλανήτη (που θα μπορούσαμε ίσως να του έχουμε δώσει άλλο όνομα)και πώς μπορούν να μας επηρεάζουν γνωρίζοντας τις τεράστιες αποστάσεις τους?(εξαιρώντας πάντα βέβαια τους πιο κοντινούς που με φυσικές εξηγήσεις βεβαιώνεται η επίδρασή τους συνολικά στον πλανητη γη-δεν γνωρίζω κατάπόσο και πώς στον ψυχισμό του καθενός μας-)..μήπως πατά η αστρολογία σε κάποια αυθαίρετα ,ίσως, θεμέλια?
ρωτώ πάντα καλόπιστα και ψάχνοντας συνεχώς την αλήθεια..
επειδή ,ίσως, ,θα είναι χρονοβόρες οι απαντήσεις αν θέλετε μπορείτε να μου πείτε κάποια άρθρα διαφωτιστικά πάνω σ΄αυτό που ρωτώ??...
-
Αγαπητή Σίλια,
Εννοείται πως δεν αμφισβήτησε κανείς ότι ρωτάς καλοπροαίρετα.:)
Νομίζω ότι το άρθρο αυτό θα σε βοηθήσει.
Oι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου στο ζωδιακό κύκλο
Φιλικά
Ιουλία
-
Αγαπητή silia
Αν και ασαφής λίγο η ερώτηση, νομίζω πως διέκρινα δύο σημεία για να σχολιάσω κι ίσως έτσι απαντήσω στις απορίες σας.
Στην αστρολογία λέμε συχνά πως "επηρεάζει" ένας πλανήτης ή μία όψη. Είναι λάθος η διατύπωση αυτή. Το σωστό είναι πως υπάρχει "συσχετισμός". Ο συσχετισμός αυτός διαπιστώθηκε μετά από παρατηρήσεις ανά τους αιώνες και τις χιλιετηρίδες, όπου τα γεγονότα έπέστρεφαν ιστορικά, κι είχαμε επανάληψη φαινομένων. Οι σοφοί των εποχών, συνέδεσαν την επανάληψη αυτή με την επανάληψη κάποιων κινήσεων των άστρων. Αφορά χρονομέτρηση στην ουσία.
Σχετικά με τα ονόματα των άστρων και τα στοιχεία που μεταφέρουν, τα ονόματα δώθηκαν γιατί οι ιδιότητες σχετίζονταν με τα ιερά σύμβολα της αρχαιότητας (θεούς) που είχαν τα χαρακτηριστικά που συμβόλιζαν οι ιδιότητες των φαινομένων.
φιλικά
Λίλιαν Σίμου
-
Quote:
Originally Posted by silia
Προσωπικά, δεν γνωρίζω την ιστορία της Αστρολογίας..., αλλά η λογική μου με οδηγεί στο να καταλαβαίνω, πως εντελώς το αντίθετο συνέβη...
Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, θα σε παροτρύνω να σκεφθείς ένα οποιοδήποτε παράδειγμα από άλλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες πράττουμε αναλόγως...
Πρώτα παρατηρούμε τις ιδιότητες κάποιου και μετά το ονομάζουμε..., με βάση τα όσα γνωρίζουμε από την ιστορία, την μυθολογία, την λαϊκή σοφία, κλπ, κλπ, κλπ.
Αυτό βέβαια όταν τα χαρακτηριστικά τα οποία εκδηλώνει κάποιος είναι πολύ ξεκάθαρα..., πολύ ιδιαίτερα.
Το παράδειγμα που θα σου φέρω, είναι πάρα πολύ απλό, αλλά ενδεικτικό...
Βλέπουμε πως κάποιος είναι πολύ φιλάργυρος... και του δίνουμε το παρατσούκλι "Σκρουτζ"...
Δεν μπορεί ποτέ όμως αυτό, να λειτουργήσει αντίστροφα.
Δηλαδή να του δώσουμε το παρατσούκλι "Σκρουτζ" και να περιμένουμε μετά, να γίνει φιλάργυρος, επειδή του δώσαμε αυτό το παρατσούκλι εμείς...
Και με τους πλανήτες αυτό ακριβώς πιστεύω ότι συνέβη...
Πρώτα, οι πρώτοι αστρολόγοι παρατήρησαν τις ιδιότητες..., τις οποίες μέσω της ενέργειας τους, μας επιρέαζαν... και μετά τους έδωσαν, με γνώμονα την μυθολογία, τα ονόματα τα οποία τους ταίριαζαν...
Δεν ήταν δυνατόν, να γίνει αυτό με τον αντίθετο τρόπο...
-
Αγαπητή lilith,
Παρότι δεν γνωρίζω πως βγήκαν τα ονόματα, συμφωνώ και εγώ μαζί σου γιατί τη θεωρώ την πιο λογική εξήγηση!!!
-
Αυτό που είπε η Σίλια έχω αναρωτηθεί πολλές φορές. Πώς δηλαδή αποφασίζεται για το όνομα του πλανήτη. Απ' ότι κατάλαβα τελικά μάλλον οι αστρονόμοι και αστρολόγοι παρατηρούν τον πλανήτη και με βάση τα χαρακτηριστικά του αποφασίζεται ένα όνομα. Δηλαδή ο πλανήτης Ερμής είναι ας πούμε ένας πλανήτης που τρέχει γρήγορα, ο Άρης είναι κόκκινος κλπ (χοντρικά)
Δεν έχω καταλάβει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ αστρολογίας και Χριστιανισμού.. αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει. Απλά άκουσα στην τηλεόραση ότι παλιά η εκκλησία αποδεχόταν την αστρολογία κλπκλπ (Προσωπικά είμαι λίγο άθρησκη)
Διόρθωση από διαχειριστή: Λόγος ομοιομορφία και καλαισθησία
-
Υπάρχει σχέση της Αστρολογίας με την Θρησκεία γενικότερα και τον Χριστιανισμό ειδικότερα. 1) ως μια αρχαία επιστήμη, αν και η επιστήμη είναι σύγχρονος όρος 2) ως μεταφυσική.
1. Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ορισμό της Επιστήμης. Γνωρίζουμε όμως το αντικείμενό της, την πρακτική και το ρόλο της. Αντικείμενό της είναι η διερεύνηση του φυσικού κόσμου, η εξακρίβωση της δομής του και των κανόνων που το διέπουν, η όσο το δυνατόν επιβεβαίωση της αληθινής γνώσης. Με την έννοια αυτή, η Αστρολογία, η Αστρονομία και η Μαγεία (και η Αλχημεία) οριοθετούνται στις απαρχές της Επιστήμης, γιατί ήταν οι μόνες που απαιτούσαν συνεχή παρατήρηση του περιβάλλοντος κόσμου, λεπτομερή καταγραφή των εμπειρικών δεδομένων και μάλιστα με τη χρήση μαθηματικών και γεωμετρίας, την διεξαγωγή πειραμάτων (μάγοι, αχλημιστές) σε εποχές που το πείραμα δεν ήταν καθεστώς και θεωρούνταν πως παραβιάζει τη φύση, χρήση οπτικών οργάνων (το τηλεσκόπιο του Γαλιλαίου αντιμετωπίστηκε ως μέσον οφθαλμαπάτης). Η τακτική αυτή συνεχίστηκε αδιάκοπα από τα αρχαία χρόνια μέχρι τον 17ο αιώνα οπότε και άλλαξε το Αναγεννησιακό Υπόδειγμα του ενιαίου έμβιου σύμπαντος με το μηχανικό Υπόδειγμα (Ο φυσικος κόσμος είναι δομημένος και λειτουργεί όπως μια μηχανή). Ο Χριστιανισμός, υιοθέτησε την Αστρολογία όπως φυσικά και την Αστρονομία του Πτολεμαίου (γεωκεντρισμός). Η Αστρολογία ήταν χρήσιμη για πολλους λόγους γιατί θεωρούνταν φυσικη επιστήμη. Οι χριστιανοί θεολογοι διαφωνούσαν ως προς την χρήση της και την ικανότητά της για ακριβείς προβλέψεις (Αγιος Αυγουστίνος). Επειδή είχε ειδωλολατρικές καταβολές δεν ήταν δυνατόν να επιβάλλεται του χριστιανικού δόγματος και της αλήθειας της Βίβλου. Ο Μεσαίωνας και ειδικότερα η Αναγέννηση που απέδωσε μαγικές δυνάμεις στη Φύση που δεν πρόκειται ποτέ να εξηγήσει ο ανθρώπινος νους, την παρέσυραν στον μυστικισμό. Οι Αστρολόγοι και οι Μάγοι ήταν απαραίτητοι σύμβουλοι σε κάθε ηγεμόνα, βασιλιά ή αυτοκράτορα και αυτό δείχνει τη χρησιμότητά τους.
Μεγάλοι Αστρολόγοι και Μάγοι και διαπρεπείς επιστήμονες ήταν ο Γαλιλαίος, ο Κοπέρνικος, ο Κέπλερ, ο Παράκελσος, ο Μπόιλ, ο Νεύτωνας και άλλοι σύγχρονοί τους. Αυτά όμως μέχρι τον 17ο αιώνα και την επιστημονική επανάσταση... Οι ίδιοι αυτοί άλλαξαν και την εικόνα που έχουμε για το σύμπαν σήμερα. Ηλιοκεντρισμός του Κοπέρνικου και Νευτώνεια φυσική. Ολοι τους ήταν ευσεβείς θρησκευόμενοι, με σημαντικές σπουδές, μερικοί ήταν και κληρικοί και το κυριότερο... η επαναστατική τους σκέψη είχε τις ρίζες της στον Μεσαίωνα, που καθόλου σκοταδιστικός δεν ήταν. Το αντίθετο... πολλοί σύγχρονοι θα ζήλευαν την χρήση της Λογικής των Σχολαστικών.
-
Γειά σου Fillenia, βέβαια δε μπορώ τώρα να τα σκεφτώ ή να τα εμπεδώσω όλα αυτά τα ιστορικά αλλά κάποια απ'αυτά μου θύμισαν λίγο αυτά που άκουσα στην τηλεόραση.
-
Πιστεύω ότι η αστρολογία δεν προβλέπει τόσο γεγονότα, όσο τάσεις στο να συμβούν. Δεν μπορεί να σου πει "σήμερα θα πάθεις ένα σοβαρό ατύχημα", αλλά μπορεί να σου πει "πρόσεχε, γιατί σήμερα είναι πολύ πυθανό να πάθεις ένα σοβαρό ατύχημα".
-
Προσωπικά πιστεύω ότι η αστρολογία αν και βασίζεται σε μία πολύ καλά οργανωμένη μεθοδολογία και σε παρατηρήσεις χιλιάδων χρόνων δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν είναι επιστήμη ή αν είναι τέχνη. Υπάρχουν αστρολόγοι που προσεγγίζουν τελείως μεθοδολογικά την αστρολογία και αποκλείουν παράγοντες όπως υποκειμενική πρόβλεψη ή διαισθητική ανάλυση. Η προσέγγιση αυτή γίνεται εν μέρει εξ ανάγκης για να αποκλειστούν οι ακατάλληλοι του χώρου. Από την άλλη υπάρχουν απόψεις αστρολόγων που βάζουν την αστρολογία στην ίδια κατηγορία με τα άλλα συστήματα πρόβλεψης και στην ουσία ανάγουν το ωροσκόπιο σε ένα διαλογιστικό εργαλείο, ανάλογο με τις κάρτες ταρώ ή το Ι-Τσινγκ. Δεν είναι ξεκάθαρο πιστεύω ακόμη ποια από τις δύο τάσεις θα επικρατήσει. Η πρώτη τάση ταιριάζει περισσότερο με τη νοοτροπία του δυτικού ανθρώπου, αλλά οδηγεί και σε φαινόμενα στεγνής "μηχανογραφημένης" προσέγγισης της αστρολογίας, κάτι σαν ιατρική μέσω Η/Υ... Η δεύτερη που ορίζει την αστρολογία σαν μία τέχνη είναι πιο ανεκτική στον υποκειμενικό παράγοντα χωρίς να αρνείται τη μεθοδολογική της οργάνωση (και ο γλύπτης χρησιμοποιεί τεχνολογικές μεθόδους για να λιώνει το μέταλλο, αλλά αυτό δεν τον κάνει χημικό μηχανικό). Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια να οριστεί τι ακριβώς είναι η αστρολογία και τι όχι θα συνεχιστεί ακόμη για αρκετά χρόνια προτού καταλήξει σε ένα τελικό αποτέλεσμα... Σημαντικό ρόλο στο ποιο θα είναι το αποτέλεσμα θα παίξει πιστεύω το αν θα βρεθεί κάποτε ένα επαρκές θεωρητικό υπόβαθρο για την αστρολογία.
Η αλήθεια είναι ότι, αν και έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική εξήγηση των αποτελεσμάτων που δίνει η αστρολογία... Για παράδειγμα δεν έχει εξηγήσει ακόμη κανείς γιατί στη δυτική αστρολογία παίρνουν τα σημεία των ζωδίων πάνω στην ελλειπτική κι όχι τους αστερισμούς όπως κάνει η ινδική αστρολογία... Το κάνουμε γιατί έχει αποτέλεσμα αλλά κανείς δεν μπορεί να τεκμηριώσει ακόμη επιστημονικά το γιατί. Υπάρχει κάποια ενέργεια που ρέει στα συγκεκριμένα σημεία της ελλειπτικής ή συμβαίνει κάτι άλλο; Γιατί χρησιμοποιούμε τελικά αυτή τη διαίρεση; Και στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο τάσεις. Η μία προσπαθεί να εξηγήσει την αστρολογία τελείως επιστημονικά. Να τη μετατρέψει σε επιστήμη. Να θεωρήσει ότι οι πλανήτες όντως στέλνουν κάποιες ενέργειες στη γη. Η δεύτερη εξηγεί την αστρολογία μεταφυσικά. Τη συνδέει με τον εσωτερισμό. Σε επιστημονικό ανάλογο τη συνδέει με τη συγχρονικότητα. Κατ'ουσίαν μας λέει ότι οι θέσεις των πλανητών "συμβαίνει" απλά να έχουν τις συγκεκριμένες θέσεις, όταν οι τάσεις και οι ενέργειες στη γη είναι να συμβεί αυτό ή το άλλο... Κι αυτό μετά από παρατηρήσεις χιλιάδων χρόνων. Ή μετά από χρήση και κατασκευή αρχετύπων συλλογικού ασυνείδητου σε διάστημα χιλιάδων ετών. Κι εδώ λοιπόν υποβόσκει μία διάκριση. Η διάκριση ανάμεσα στους "επιστήμονες" αστρολόγους και τους εσωτεριστές αστρολόγους. Η δεύτερη κατηγορία των οποίων στέκεται πιο κοντά στην άποψη ότι η αστρολογία είναι ένα μαντικό σύστημα...
-
Ας αναζητήσουν όσοι ενδιαφέρονται με ποιον τρόπο καθορίζεται η ημερομηνία που γιορτάζουμε το πάσχα και άλλες γιορτές του Χριστιανιθσμού και ποιοι ήταν αυτοί που πρώτοι επισκεύτηκαν τον νεογέννητο Χριστό στη φάτνη. Οχι μονον υπάρχει σχέση με τον χριστιανισμό αλλά παραυπάρχει όπως και με πολλές θρησκείες.
Οσον αφορά αυτά που γράφει ο Βασίλης 13, εγώ πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχουν και οι δύο βασικές τάσεις που αναφέρει, η επιστημονική και η εσωτερική και εμείς θα πρέπει να κάνουμε έναν συνδυασμό. Ολα τα πράγματα έχουν πολλές οπτικές από ο΄που μπορείς να τα δεις, απλά πρέπει να διακρίνουμε τα αυθεντικά από τα σκάρτα. Πάντα υπήρχαν οι υπερμαχοι του άκρατου επιστημονισμού και οι φιλοσοφούντες και η συνισταμένη των άκρων έδινε το σωστό αποτέλεσμα
-
Αναλογα τον Αστρολογο
Γιατι ο καθενας οτι θελει γραφει παντως μερικοι πεφτουν μεσα συνηθως σε καποια πραγματα
-
Αγαπητά μέλη
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις απόψεις που σίγουρα εμπλουτίζουν την έννοια 'αστρολογία".
Ωστόσο, να προσθέσω πως παλαιότερα, αντιμετωπιζόταν σαν "πανεπιστήμη" κι ίσως εκεί πρέπει να σταθούμε και να αναλογιστούμε τι συμβαίνει. Δεν την ασκούσαν , παρά οι επιστήμονες της εποχής, που γνώριζαν φυσική, μαθηματικά, αστρονομία, φιλοσοφία κλπ. Επομένως, είχαν μία σφαιρική και βαθιά γνώση για να ερμηνεύουν να σύμβολα της αστρολογίας στο επίπεδο που της αρμόζει.
Αυτός που "γράφει όπως θέλει" σήμερα, δεν είναι αστρολόγος, απλά το δηλώνει. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το αντικείμενο αυτό, θα πρέπει διαρκώς να αναζητάμε τη γνώση και τη διεύρυνση αυτής.
Το "επιστημονική αστρολογία" είναι αρκετά στεγνό για ένα σύστημα που ασχολείται με την ανθρώπινη ψυχή. Η ανθρώπινη ψυχή δεν μπαίνει σε μικροσκόπιο, δεν αναλύεται σε κανένα τεχνικό εργαστήριο. Απλά, η μαθηματική βάση, βοηθά στη στατιστική και στους υπολογισμούς . Μετά, χρειάζεται φιλοσοφική εμβάθυνση, για να αναλυθούν τα σύμβολα και να αποκαλυφθεί το μεγαλείο της αστρολογίας.
Δεν είναι ακριβώς μαντική τέχνη, αλλά προδιαθέτει και προειδοποιεί.
Και φυσικά οι προβλέψεις γενικής φύσης,έδώ ή στα διάφορα έντυπα, δεν αφορούν παρά μία γενική αίσθηση και μόνο, καθώς μόνο η μελέτη ατομικά ενός χάρτη, θα έδινε, σε όσους ασχολούνται και ψάχνουν, την δυνατότητα μίας κατανόησης ολιστικής του ενδιαφερομένου.
Αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε στο φόρουμ του myhoroscope, από την αρχή της δημιουργίας του.
φιλικά
Λίλιαν Σίμου
-
καλημέρα! Πιστεύω πως η αστρολογία είναι όψεις, τάσεις, επιρροές. Δεν πιστεύω οτί μπορείς να δεις το μέλλον σου με ακρίβεια. Η ίδια όψη σε ένα χάρτη μπόρεί να φέρει άλλο αποτέλεσμα σε κάποιον άλλο. Δηλ να τον επιρεάσει αλλίως. Τα γενικά του στυλ "οι τοξότες σήμερα θα πάθουν αυτό ή οι παρθένοι σήμερα θα κάνουν έκεινο" παράμένουν γενικά. Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του προσωπικό αστρολογικό χάρτη και μέσα απ αυτόν μπορείς να δεις ο συγκεκριμένος τοξοτης τι θα πάθει σήμερα και αν θα πάθει.
-
Αν αντιμετωπίσουμε την γνώση της αστρολογίας ως γνώση των τάσεων που μας διέπουν στη ζωή θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αστρολογία μπορεί να κάνει πρόβλεψη. Γνωρίζοντας τις τάσεις του εαυτού μας και τις επιρροές των εξωγενών τάσεων κάλλιστα μπορούμε να αποφύγουμε καταστάσεις η να αναπτύξουμε κάποιες άλλες. ¶λλωστε όλα είναι ανταλλαγή ενέργειας και γνωρίζοντας τα επακόλουθα μπορούμε να επεμβουμε!! Σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη
-
Εγω πολλές φορές αναρωτιέμαι μήπως η αναγκη μου να πιστέψω σε κάτι με οδηγεί σε διάφορα μονοπάτια. Παρόλαυτα δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για την αλήθεια. Θεωρώ ότι είναι πέρα απο τις δυνάμεις μου
-
Λίλιαν,
Εγώ πάντως θεωρώ ότι η Αστρολογία είναι ένα είδος θρησκείας για τους οπαδούς της.
Όταν πχ διαβάζω το ωροσκόπιό μου για τον ¶ρη στον τάδε οίκο, τον Ερμή ανάδρομο, την Αφροδίτη σε σύνοδο με το Δία, κλπ και τις συσχετίσεις επιδράσεις στα της ζωής μου,
...είμαι απολύτως και 100% βέβαιος ότι αυτό που μου εξηγούν ότι επιδρά είναι ο ΘΕΟΣ ¶ρης, ο ΘΕΟΣ Ερμής, η ΘΕΑ Αφροδίτη, ο ΘΕΟΣ Δίας.
Κάνω λάθος; Η μήπως η αστρολογία αναφέρεται σε επιδράσεις βράχων από το διάστημα και όχι σε επιδράσεις ΘΕΩΝ;
Αν διαβάζω ότι "η Αφροδίτη είναι ο πλανήτης της αγάπης" και δεν καταννοώ ότι μου μιλάνε για τη Θεά Αφροδίτη, τη Θεά της Αγάπης, και όχι απλώς για ένα βράχο.....δε θα είμαι ένα διανοητικά καθυστερημένο πλάσμα;
erastros
-
Quote:
Originally Posted by
erastros
Λίλιαν,
Εγώ πάντως θεωρώ ότι η Αστρολογία είναι ένα είδος θρησκείας για τους οπαδούς της.
Όταν πχ διαβάζω το ωροσκόπιό μου για τον ¶ρη στον τάδε οίκο, τον Ερμή ανάδρομο, την Αφροδίτη σε σύνοδο με το Δία, κλπ και τις συσχετίσεις επιδράσεις στα της ζωής μου,
...είμαι απολύτως και 100% βέβαιος ότι αυτό που μου εξηγούν ότι επιδρά είναι ο ΘΕΟΣ ¶ρης, ο ΘΕΟΣ Ερμής, η ΘΕΑ Αφροδίτη, ο ΘΕΟΣ Δίας.
Κάνω λάθος; Η μήπως η αστρολογία αναφέρεται σε επιδράσεις βράχων από το διάστημα και όχι σε επιδράσεις ΘΕΩΝ;
Αν διαβάζω ότι "η
Αφροδίτη είναι ο πλανήτης της αγάπης" και δεν καταννοώ ότι μου μιλάνε για τη Θεά Αφροδίτη, τη Θεά της Αγάπης, και όχι απλώς για ένα βράχο.....δε θα είμαι ένα διανοητικά καθυστερημένο πλάσμα;
erastros
Γεια σου erastros :bigsmile:
Θα ήθελα να αναπτύξεις λίγο το συλογισμό σου για τι έχω την εντύπωση πως έχει ενδιαφέροντα πράγματα μέσα του :cheesy:
-
Είναι πολύ απλό, Μητσάκο μου:
Αν δεν πιστεύεις στις θεικές ιδιότητες της θεάς Αφροδίτης, ποιος ο λόγος να ασχολείσαι με τη θέση του πλανήτη Αφροδίτη στην εκλειπτική; Για να περνάει η ώρα;
Αν ένας πλανήτης λεγόταν "2003 UB313" ή "51 Peg. Β" θα καταδεχόσουν να ασχοληθείς μαζί του;
Υποσυνείδητα πιστεύεις στη Θεά, κι ας μην το παραδέχεσαι.
Κατανοητό;
-
Είδες Μητσάκο πόσα κάνει το υποσυνειδητό σου χωρίς να το παραδέχεσαι; Τι άλλο θέλεις. Δωρεάν ψυχανάλυση :bigsmile:
-
Quote:
Originally Posted by
erastros
Είναι πολύ απλό, Μητσάκο μου:
Αν δεν πιστεύεις στις θεικές ιδιότητες της θεάς Αφροδίτης, ποιος ο λόγος να ασχολείσαι με τη θέση του πλανήτη Αφροδίτη στην εκλειπτική; Για να περνάει η ώρα;
Αν ένας πλανήτης λεγόταν "2003 UB313" ή "51 Peg. Β" θα καταδεχόσουν να ασχοληθείς μαζί του;
Υποσυνείδητα πιστεύεις στη Θεά, κι ας μην το παραδέχεσαι.
Κατανοητό;
Και 32%%2@1-+D>GΗΓ να λεγότανε μπορεί και να τον αποκαλούσα χαϊδευτικά Θανάση, αν κάτι τέτοιο μου άρεσε :nuts:
Το ζήτημα είναι αν κατανοώ το θεϊο (και όχι τον θείο) και τις λειτουργίες του και όχι το όνομα που εν πολλοίς αυθαίρετα δίνεται :cheesy:
Αν ετυμολογήσεις το ουσιαστικό "θεός" θα δεις ότι ότι υπάρχει λογική συνάφεια και σχέση με τον τελικό προορισμό που οι αρχαίοι Ελληνες πιστεύαν ότι είχαν.
Και για να μην μείνεις με την απορία, όχι, δεν πιστεύω υποσυνειδητα στη θεά. Πιστεύω ενσυνείδητα ειδικά σε αυτήν την θεά!!
-
Quote:
Την περίπτωση να μην αναφέρεται σε τίποτα από τα δύο, την έχεις σκεφτεί?:idea:
-
Quote:
Originally Posted by
Marina 7771
Την περίπτωση να μην αναφέρεται σε τίποτα από τα δύο, την έχεις σκεφτεί?:idea:
Ενδιαφέρουσα παρατήρηση!
Απλώς προσπαθώ να σκέπτομαι λογικά.
Εσύ πού θεωρείς ότι αναφέρεται;
-
Σέβομαι τα πιστεύω σου, και καλά κάνεις και προσπαθείς να σκέφτεσαι λογικά. Όταν όμως λες ότι είσαι 100% σίγουρος ότι επιδρά ο Α ή ο Β Θεός στη ζωή σου, και το είδος της επίδρασης του στο καθορίζει η αστρολογία, δεν φαίνεται να έχεις σκεφτεί και πολύ λογικά. Μπορεί και να μην θες, και αυτό δεκτό είναι.
Το αν επηρεαζόμαστε από κάτι και με ποιό τρόπο ακριβώς γίνεται αυτό, δεν το έχουν απαντήσει ακόμα όλοι οι φιλόσοφοι που πέρασαν ποτέ από τη Γη. Σίγουρα δεν θα το απαντήσω εγώ!!!Η γνώμη μου είναι ότι η αστρολογία υπολογίζει μέσω της παρατήρησης κάποιες πιθανές επιρροές, οι οποίες όμως δεν προέρχονται από τους πλανήτες, απλώς η θέση του εκάστοτε πλανήτη υποδειλώνει το είδος της πιθανής επιρροής. Είναι σαν να περιμένεις το τραίνο των 9:30. Όταν έρθει το τραίνο στην προκαθορισμένη ώρα, δεν σημαίνει ότι το ρολόι έφερε το τραίνο.