Η φαινομενολογία του μυστικιστικού και θρησκευτικού βιώματος...
...και οι αστρολογικές προεκτάσεις τους
Στο πέρασμα των αιώνων, ο άνθρωπος ανδρώθηκε με γνώση και εξελίχθηκε έτσι ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει κάθε τι που μπορεί να τον απασχολεί. Η συμπεριφορά του ανθρώπου αποδεικνύει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ότι από απλός ιχνηλάτης του κόσμου προσπαθεί να γίνει Θεός και δημιουργός του. Η συντριπτική νίκη του δυτικού πνεύματος και του ουμανισμού οδήγησε στο να είναι ο άνθρωπος, όχι απλά εικόνα του θεού αλλά η ταυτόσημη σημασία του, που μέσα από νιχιλιστικές πρακτικές τελικά οδήγησαν στην άρνηση ακόμη και του ίδιου του εαυτού, καθότι η Θεότης εξομοιώθηκε με τη φαντασία και αυτή με το μεταφυσικό.
Re: Η φαινομενολογία του μυστικιστικού και θρησκευτικού βιώματος...
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Δεν είμαι γνώστης της αστρολογίας....αν και πάντα με έλκυε. Τελευταία άρχισα να διαβάζω περισσότερο επάνω σε αυτό το γοητευτικό θέμα.
Το άρθρο σας φυσικά μου άφησε πολλά κενά εξαιτίας της άγνοιας μου περισσότερο. Όμως ασχολούμαι με τον χώρο του μυστικισμού αρκετά χρόνια. Από την γνώση μου επάνω σε αυτό προσπάθησα να κατανοήσω το άρθρο σας (και πάλι μου ήταν δύσκολο!).
Μου ήταν δύσκολο να μεταφράσω μέσα μου την έννοια του φαινομενολογικού! Μπορώ να εξηγήσω πολλά από αυτά τα γεγονότα (αν και δεν θεωρώ πως είχα καμία αποκάλυψη Θεού ποτέ!!! αλλά έχω μία "σταθερή" συνομιλία και επαφή με αυτό που θεωρούμαι ως ψυχή). Πως μεταφράζεται σε εμπειρικά μέτρα το φαινομενικό? Είναι η υποκειμενικότητα της εμπειρίας? Αυτό εννοείται?
Πάντως το κείμενο σας το τύπωσα για να το μελετήσω παραπάνω....αρκετά από τα συμπεράσματα σας δεν μπορούσα να τα ακολουθήσω με ευκολία.
Σε κάποιο σημείο αναφέρατε πως οι ανάδρομοι πλανήτες στον γενέθλειο χάρτη είναι ενδεικτικές για το αν η μυστικιστική εμπειρία θα εκδηλωθεί στον άνθρωπο. Πέντε πλανήτες ανάδρομοι άραγε τι δηλώνουν?
Καθώς εξηγούσατε στο κείμενο σας για τους ανάδρομους πλανήτες, μία σκέψη μου ήρθε στο μυαλό. Πως την ώρα της γέννησης οι πλανήτες αντί να κοιτάνε προς τα έξω (υλικό πεδίο) κοιτούσαν προς τα μέσα (ψυχή). Είμαι σίγουρη πως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτό! Όμως ήταν μία τόσο όμορφη εικόνα! Και μου εξηγούσε μία χαρά το γιατί οι ανάδρομοι μαρτυρούν την τάση του ανθρώπου για μυστικιστική εμπειρία!!
Μη σας κουράζω άλλο....το άρθρο σας ήταν τροφή για το μυαλό μου....θα συνεχίσω να το μελετάω όσο οι γνώσεις μου θα αυξάνονται επάνω στην αστρολογία.
Re: Η φαινομενολογία του μυστικιστικού και θρησκευτικού βιώματος...
Αγαπητή Irini22 σας ευχαριστώ καταρχάς για τα καλά σας σχόλια. Για το θέμα της υποκειμενικότητας της εμπειρίας και της μεταφυσικής εμπειρίας κατανοήσατε τι εννοούσε το κείμενο. Σαφώς επειδή λοιπόν είναι υποκειμενική δεν μπορεί να είναι τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα μέσα της επιστήμης και μετρήσιμη.
Το τελευταίο σχόλιο σας για τους ανάδρομους είναι ιδιαίτερα ποιητικό αλλά ταυτόχρονα και σωστό, εξάλλου η επιστημονική γλώσσα δεν είναι η μόνη που λέει αλήθειες.
Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον στο άρθρο, αν έχετε ερωτήσεις πάνω στο θέμα με χαρά να σας απαντήσω. Αν θέλετε επίσης να ασχοληθείτε περισσότερο μπορείτε να διαβάσετε και τη βιβλιογραφία που δίνετε στο τέλος.
Να είσθε καλά και να έχετε μία πολύ όμορφη πρωτοχρονιά!