-
Re: Τι είναι η Αστρολογία
Μαρίνα, αποφεύγεις να απαντήσεις στο ερώτημα, και δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς έχω γράψει. Ίσως εγώ δεν ήμουν αρκετά σαφής. Δεν αναφέρομαι σε μένα ή σε σένα, αλλά στους οπαδούς της αστρολογίας γενικά.
Είπα ότι είμαι 100% βέβαιος για το ότι η Αστρολογία αναφέρεται σε επιδράσεις θεών και θεοτήτων στην ανθρώπινη ζωή. Σε αυτό θέλω να τοποθετηθείς! Η αρχική μου τοποθέτηση ήταν ότι τα ζώδια είναι θρησκεία για τους οπαδούς τους. Πριν το πω εγώ αυτό, δεν το είχε θέσει κανείς έτσι το θέμα/ερώτημα. Αυτό το αμφισβητείς;
Όσο για τη γνώμη σου ότι :"...η αστρολογία υπολογίζει μέσω της παρατήρησης..." , θα σου έλεγα το εξής: ... Ποια παρατήρηση; Ξέρεις τι είναι παρατήρηση;
Και εν πάσει περιπτώσει, εσύ προσωπικά πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη θέση του εκάστοτε πλανήτη και "πιθανές επιρροές";
Φιλικά,
erastros
-
Quote:
Originally Posted by
erastros
Είπα ότι είμαι 100% βέβαιος για το ότι η Αστρολογία αναφέρεται σε επιδράσεις θεών και θεοτήτων στην ανθρώπινη ζωή.
Αγαπητέ erastros, μιας και είσαι 100% βέβαιος για το ότι η Αστρολογία αναφέρεται σε επιδράσεις θεών και θεοτήτων στην ανθρώπινη ζωή, μπορείς να μας το αναπτύξεις με λογικά επιχείρηματα; Ποια είναι τα τεκμήρια που αποδεικνύουν κάτι τέτοιο;
-
Quote:
Originally Posted by
erastros
Και εν πάσει περιπτώσει, εσύ προσωπικά πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη θέση του εκάστοτε πλανήτη και "πιθανές επιρροές";
Προσωπική άποψη:
Παραδειγμα:Αν ακόμα και τα καβούρια της καραιβικής επηρεάζονται απο τις φάσεις της Σελήνης ,εμείς γιατί να μήν επηρεαζόμαστε;Παλλίροιες και τα σχετικά ,επίσης λόγω της Σελήνης.
Οι εποχές μας αλλαζουν λόγω της κίνησης της γής,μεταξύ των πλανητων υπάρχουν βαρυτικές σχέσεις και μαγνητικά πεδία που επηρεάζουν αποδεδειγμένα όλα τα ζωντανά πλάσματα.Δεν νομίζω οτι ο ανθρωπος αποτελεί εξαίρεση;)
Φιλικά,
Φωτεινή
-
Πολύ σωστά αυτά που λές για τη Σελήνη, Φωτεινή!
Πρόκεται συγκεκριμένα για βαρυτική αλληλεπίδραση μεταξύ Γης-Σελήνης που επηρρεάζει με συγκεκριμένο, περιοδικό και άρα προβλέψιμο τρόπο το περιβάλλον όπου ζούν τα καβούρια.
Αλλά ΟΛΑ τα καβούρια, όχι τα μισά! Και μάλιστα ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησής τους!
Αν είχες χτίσει το σπίτι σου στον πορθμό του Ευρίπου, στην Εύβοια, θα σε επηρρέαζε και σένα το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης, έμμεσα. Είτε είσαι σκορπίνα, είτε ψαράκι, είτε κριαράκι! Οι παλίρροιες επηρεάζουν άμεσα τη Γη, όχι εσένα!
Για τις βαρυτικές σχέσεις και τα μαγνητικά πεδία των πλανητών, δεν έχω να σου απαντήσω κάτι, καθώς δε μιλάς με συγκεκριμένα παραδείγματα.
Φιλικά,
erastros
-
Σωστά επίσης ως ένα βαθμό συμφωνώ!
Εχουμε ξαναπεί άλλωστε πως όλες οι απόψεις είναι δεκτές!:bigsmile:
Αν και βέβαια δεν επηρεαζόμαστε όλοι απο τα ίδια πράγματα στον ίδιο βαθμο.Ευτυχώς δεν είμαστε κάβουρες(εγω βασικά είμαι!);)
Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι ποιά ακριβώς είναι η άποψη σου;Και αν είναι ευκολο που στηρίζεις την άποψή σου;
-
Quote:
Originally Posted by
erastros
Μαρίνα, αποφεύγεις να απαντήσεις στο ερώτημα, και δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς έχω γράψει. Ίσως εγώ δεν ήμουν αρκετά σαφής. Δεν αναφέρομαι σε μένα ή σε σένα, αλλά στους οπαδούς της αστρολογίας γενικά.
Είπα ότι είμαι 100% βέβαιος για το ότι η Αστρολογία αναφέρεται σε επιδράσεις θεών και θεοτήτων στην ανθρώπινη ζωή. Σε αυτό θέλω να τοποθετηθείς! Η αρχική μου τοποθέτηση ήταν ότι τα ζώδια είναι θρησκεία για τους οπαδούς τους. Πριν το πω εγώ αυτό, δεν το είχε θέσει κανείς έτσι το θέμα/ερώτημα. Αυτό το αμφισβητείς;
Όσο για τη γνώμη σου ότι :"...η αστρολογία υπολογίζει μέσω της παρατήρησης..." , θα σου έλεγα το εξής: ... Ποια παρατήρηση; Ξέρεις τι είναι παρατήρηση;
Φιλικά,
erastros
Λες ότι είσαι 100% βέβαιος ότι η αστρολογία αναφέρεται σε επιδράσεις Θεών. Πώς
το συμπεραίνεις αυτό? Πώς πείστικες ότι αυτό υπαινίσσεται η Αστρολογία? Όσο για τα περί θρησκείας και οπαδών, προσωπικά δεν έχω αντιληφθεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εσύ έχεις κάτι συγκεκριμένο υπ' όψιν σου?
Η ερώτηση "ξέρεις τί είναι παρατήρηση?", είναι ρητορική? Γιατί ως τέτοια μόνο μπορώ να την εκλάβω.
Όσο για το αν υπάρχει συσχέτιση των θέσεων των πλανητών με πιθανές επιρροές, νομίζω πως έχω πει ήδη τη γνώμη μου.
-
-
Ναι Μαρίνα, είναι καθαρά ρητορική η ερώτηση...
Roadranner...
Αν θες ξεκάθαρα την άποψή μου, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να ασχολείσαι με την Αστρολογία, διότι ασχολείσαι με πράγματα που δεν υπάρχουν. Εκτός αν έχεις οικονομικό όφελος, τότε πάω πάσο.
Μπορώ μάλιστα να σου αποδείξω ότι δεν είσαι Καρκίνος. Νομίζεις ότι είσαι, αλλά στην πραγματικότητα είσαι Δίδυμος (όχι ότι έχει και καμιά σημασία, όπως είπα, αλλά για το τυπικό της υπόθεσης).
Όταν γεννήθηκες ο Ήλιος διέτρεχε τον αστερισμό του Καρκίνου ή τον αστερισμό των Διδύμων; Τα τελευταία 2000 χρόνια, και εμπάσει περιπτώσει τα τελευταία 30 χρόνια, για να συμπεριλάβω την ηλικία σου, την ημερομηνία που γεννήθηκες ο ήλιος ήταν στους Διδύμους. Αυτό θα διαρκέσει κανα δυο χιλιάδες χρόνια ακόμα, οπότε και το ερχόμενο καλοκαίρι, το μήνα γέννησής σου θα διαπιστώσεις με τα ίδια σου τα μάτια, αν κοιτάξεις τον ουρανό, ότι ο Ήλιος στρογγυλοκάθεται στους Διδύμους.
Αν έχεις φυσιολογική όραση, καθαρό μυαλό και σκέφτεσαι λογικά, θα παραδεχτείς ότι μεταξύ 21 Ιουνίου και 22 Ιουλίου ο ήλιος είναι στους Διδύμους.
Τώρα, πιθανολογώ ότι θα μου πείς: "οι Δίδυμοι της Αστρολογίας δεν είναι ο αστερισμός που βλέπεις στον ουρανο, αλλά λιγάκι πιο παραδίπλα, και ότι εκεί που βρίσκεται ο ήλιος είναι Καρκίνος και όχι Δίδυμοι"
Εδώ αρχίζει το σουαχίλι, διότι θα σου πω κι εγώ ότι αυτό που βλέπεις εσύ για ήλιο δεν είναι ο ήλιος αλλά ο πραγματικός ήλιος είναι λιγάκι πιο παραδίπλα! όπως και ότι Όλυμπος δεν είναι αυτό που βλέπεις στη Θεσαλλία, αλλά στην πραγματικότητα ο "οίκος" του Όλύμπου είναι λιγάκι πιο παραδίπλα, στη Μακεδονία.
Δεν ξέρω αν έγινα σαφής, Διδυμάκι!
(είπαμε, όχι ότι έχει και καμία απολύτως σημασία, αλλά για το τυπικό της υπόθεσης!)
Το κλειδί για όλα αυτά λέγεται "Precession of equinoxes", αν θες, ψάξτο!
Δες και περί Τροπικού του Καρκίνω, και πώς ορίστηκε, και θα καταλάβεις.
-
Quote:
Originally Posted by
Alien1
Aστο μην το κουραζεις...
Alien1 διάλογος γίνεται και εκφράζονται γνώμες....
Το ότι μπορεί να μην συμφωνείς με όσα λέει κάποιο μέλος δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να αποδεχτείς αυτό που λέει αλλά δε αρμόζει να της-του στερείς και το δικαίωμα να εκφράζει την άποψη της-του.
-
Καταρχάς ειμαι ένα απλο μέλος όπως κι εσύ!Δεν έχω να χάσω ή να κερδισω τίποτα απολύτως εκφράζοντας την προσωπική μου πάντα άποψη.
Καταλαβαίνω τι λές.Ομως οι απόψεις μας ειναι τόσο αντίθετες που δυστηχώς δεν βλέπω να συναντιούνται κάπου!
Ξεκινάμε απο το γεγονός οτι δεν δέχεσαι καθόλου την αστρολογία με οποιαδήποτε έννοια.Απορριπτεις λοιπόν μια ιστορία χιλιάδων ετών,ανθρώπους πολλών εθνικοτήτων, που σε αυτά τα χιλιάδες χρόνια πέρα απο το κοιτάζουν τα αστρα ,τα έκαναν μέρος της ζωής τους,τα μελέτησαν,τα ονόμασαν και προσπάθησαν να μελετήσουν την επιρροή τους στη καθημερινή τους ζωή και σε κάποιες περιπτώσεις (πχ Ινδοί)μάλιστα δεν έκαναν βήμα χωρίς να τα συμβουλευτουν!Ειναι μερος της ιστορίας κάποιων πολιτισμών με λιγα λόγια.
Εγω προσωπικά δεν υιοθετώ τίποτα,αλλά δεν απορρίπτω και τίποτα!:bigsmile:
-
Προσωπική άποψη πάντα και σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει:
Αρκεί και μόνο να θυμηθούμε ότι η Αστρολογία πρωτοξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια και οι πρόγονοί μας μιλούσαν για το Λόγο των ¶στρων ως Αστρολογία.
Η αστρολογία έδωσε τις βάσεις πάνω στις οποίες αναπτύχθηκε η αστρονομία και το μεγαλύτερο μέρος των αστρονομικών γνώσεων της αρχαιότητας οφειλόταν στην παρατήρηση του ουρανού από τους Χαλδαίους αστρολόγους ενώ ακόμη και διάσημοι αστρονόμοι έβρισκαν ευχαρίστηση στην αστρολογία.
-
roadrunner...
Βλέπω ότι δεν έχεις να απαντήσεις τίποτα σε αυτά που σου γράφω ότι ο ήλιος ήταν στους Διδύμους όταν γεννήθηκες. Ούτε λες ότι θα είχες ενδιαφέρον να το ψάξεις... Μάλλον σε βολεύει ο πλαστός κόσμος που έχουν χτίσει κάποιοι στο μυαλό σου. Δε μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό.
Αν πάλι βαριέσαι να περιμένεις το καλοκαίρι, σε πληροφορώ ότι ο ήλιος αυτές τις μέρες είναι στην Παρθένο. Δηλαδή, αν γεννηθεί κάποιος σήμερα, είναι Παρθένος (όχι ότι έχει καμιά απολύτως σημασία, είπαμε, αλλά για το τυπικό της υπόθεσης).
Αυτό μπορεί να το ελέγξει ο καθένας, αν θέλει να βγει από τη Νιρβάνα του!
Το ότι επικαλείσαι "ιστορία χιλιάδων ετών,ανθρώπους πολλών εθνικοτήτων...είναι μερος της ιστορίας κάποιων πολιτισμών" δε μου λέει τίποτα, και το θεωρώ και φαινόμενο δογματισμού και μοιρολατρίας να το επικαλείσαι.
Η λογική με προτρέπει να μη δεχτώ επίσης και το ότι η Γη είναι το Κέντρο του Κόσμου και ότι ο Ήλιος κινείται γύρω της. Εσύ το δέχεσαι; Επίσης το ότι η Γη δημιουργήθηκε το 4.096 πΧ το απορρίπτω, παρ΄όλο που ήταν για χιλιάδες χρόνια το μοτο της εκκλησίας.
Ξυπνήστε και βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει!!!
-
Quote:
Originally Posted by
erastros
roadrunner...
Βλέπω ότι δεν έχεις να απαντήσεις τίποτα σε αυτά που σου γράφω ότι ο ήλιος ήταν στους Διδύμους όταν γεννήθηκες. Ούτε λες ότι θα είχες ενδιαφέρον να το ψάξεις... Μάλλον σε βολεύει ο πλαστός κόσμος που έχουν χτίσει κάποιοι στο μυαλό σου. Δε μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό.
Αν πάλι βαριέσαι να περιμένεις το καλοκαίρι, σε πληροφορώ ότι ο ήλιος αυτές τις μέρες είναι στην Παρθένο. Δηλαδή, αν γεννηθεί κάποιος σήμερα, είναι Παρθένος (όχι ότι έχει καμιά απολύτως σημασία, είπαμε, αλλά για το τυπικό της υπόθεσης).
Αυτό μπορεί να το ελέγξει ο καθένας, αν θέλει να βγει από τη Νιρβάνα του!
Το ότι επικαλείσαι "ιστορία χιλιάδων ετών,ανθρώπους πολλών εθνικοτήτων...είναι μερος της ιστορίας κάποιων πολιτισμών" δε μου λέει τίποτα, και το θεωρώ και φαινόμενο δογματισμού και μοιρολατρίας να το επικαλείσαι.
Η λογική με προτρέπει να μη δεχτώ επίσης και το ότι η Γη είναι το Κέντρο του Κόσμου και ότι ο Ήλιος κινείται γύρω της. Εσύ το δέχεσαι; Επίσης το ότι η Γη δημιουργήθηκε το 4.096 πΧ το απορρίπτω, παρ΄όλο που ήταν για χιλιάδες χρόνια το μοτο της εκκλησίας.
Ξυπνήστε και βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει!!!
Αγαπητέ μου φίλε,
η απαντησή μου είναι η τελευταία μου πρόταση απο το προηγούμενο πόστ μου.
Δηλαδή οτι δεν υιοθετώ καμία άποψη και δεν απορρίπτω καμία αποψη.Που σημαίνει πως οτι διαβάζω οταν βρώ χρόνο το ψάχνω!Ελπίζω να εγινα σαφής επ αυτου!
Κατά δευτερον το ότι καποιος εχει διαφορετικά πιστευω ,απόψεις ,φιλοσοφία δεν σημαίνει οτι κοιμάται!
Τρίτον νομίζω πως δογματικός είναι α)αυτός που δεν δέχεται άλλες απόψεις πέρα από την δική του β)προσπαθεί να επιβάλλει τις αποψεις του στους άλλους.Δεν νομίζω πως διέκρινες κάτι τέτοιο σε κανένα πόστ μου.
Η συζήτηση είναι εποικοδομητική εφόσον όλες οι πλευρές τηρούν τους κανόνες ευγενείας και διαθέτουν σεβασμο στις απόψεις των αλλων όσο διαφορετικές,ή εξωπραγματικές κι αν φαίνονται.
Φιλικά,
Φωτεινή
-
Δεν εχω πει την αποψη μου μεχρι τωρα, γιατι, δεν ξερω τι ειναι η αστρολογια.
Το να γραψω οτι ειναι κατι που με γοητευει, ή οτι σε γενικες γραμμες ειναι κατι που βαζει σε ταξη το χαος που ειναι ο ανθρωπος, δεν συγκαταλεγεται στις "πραγματικες" απαντησεις.
Ωστοσο αναρωτιεμαι, τι δουλεια εχει καποιος που απορριπτει παντελως την αστρολογια, να μετεχει σε ενα αστρολογικο site! Για να μας κανει να ξυπνησουμε;
Γιατι; Δεν νομιζω οτι το χρωσταμε σε κανεναν. Και οπωσδηποτε οι κρισεις του -μια και λιγο εως πολυ οι περισσοτεροι ειμαστε πολιτισμενοι- οφειλουν να διαθετουν την στοιχειωδη ευγενεια.
Και η παρατηρηση μου απευθυνεται σε οποιονδηποτε νομιζει, οτι μπορει να καταστρατηγει τους ορους χρησης του site που οι υπολοιποι τηρουν!
-
Αγαπητή φίλη,
Σέβομαι την άποψή σου. Ίσως ήμουν λίγο υπερβολικός, αλλά ξέρεις, απορώ με τη στάση κάποιων που δέχονται δόγματα. Δεν εννοούσα προσωπικά εσένα. Κατανοώ ότι δεν έχει νόημα να πείσεις κάποιον με το ζόρι, ούτε να επιβάλλεις τις απόψεις σου στους άλλους. Το ξυπνήστε ήταν λίγο παιχνιδιάρικο, όχι ειρωνικό.
Πιστεύω ότι οι άνθρωποι συνεννοούνται καλύτερα αν χρησιμοποιούν τη λογική τους.
Πάντως, αν θες την άποψή μου, η παρατήρηση του έναστρου ουρανού, έστω και δια γυμνού οφθαλμού, είναι από μόνη της γοητευτική ενασχόληση, αυθεντική απόλαυση, έστω και αν δεν πρόκεται να σε βοηθήσει να βρεις τι χρώμα βρακί να βάλεις για να βρεις γκόμενο/γκόμενα ή πότε ευνοούν τα άστρα καλύτερες πιθανότητες να χτίσεις κοτέτσι!!!
Αν κάποτε δεις πόσο ωραίος αστερισμός είναι οι Δίδυμοι, που σε προτρέπω να τον δεις,αν δεν το έχεις ήδη κάνει, θα με θυμηθείς!
Φιλικά,
erastros
-
Quote:
Originally Posted by
erastros
Αγαπητή φίλη,
Σέβομαι την άποψή σου. Ίσως ήμουν λίγο υπερβολικός, αλλά ξέρεις, απορώ με τη στάση κάποιων που δέχονται δόγματα. Δεν εννοούσα προσωπικά εσένα. Κατανοώ ότι δεν έχει νόημα να πείσεις κάποιον με το ζόρι, ούτε να επιβάλλεις τις απόψεις σου στους άλλους. Το ξυπνήστε ήταν λίγο παιχνιδιάρικο, όχι ειρωνικό.
Πιστεύω ότι οι άνθρωποι συνεννοούνται καλύτερα αν χρησιμοποιούν τη λογική τους.
Πάντως, αν θες την άποψή μου, η παρατήρηση του έναστρου ουρανού, έστω και δια γυμνού οφθαλμού, είναι από μόνη της γοητευτική ενασχόληση, αυθεντική απόλαυση, έστω και αν δεν πρόκεται να σε βοηθήσει να βρεις τι χρώμα βρακί να βάλεις για να βρεις γκόμενο/γκόμενα ή πότε ευνοούν τα άστρα καλύτερες πιθανότητες να χτίσεις κοτέτσι!!!
Αν κάποτε δεις πόσο ωραίος αστερισμός είναι οι Δίδυμοι, που σε προτρέπω να τον δεις,αν δεν το έχεις ήδη κάνει, θα με θυμηθείς!
Φιλικά,
erastros
δόγμα το [δóγma] O48 : 1. θεμελιώδης αρχή που δεν υπόκειται σε έλεγχο ή σε κριτική και που γίνεται υποχρεωτικά δεκτή. α. (θεολ.) οι εξ αποκαλύψεως αλήθειες στις οποίες στηρίζεται η πίστη. || (ειδικότ.) καθένα από τα άρθρα της χριστιανικής διδασκαλίας, όπως διατυπώθηκαν στις οικουμενικές συνόδους: Tο ~ της Aγίας Tριάδος. || Aνατολικό / δυτικό ~, το σύνολο των δογμάτων της ανατολικής ορθόδοξης ή της δυτικής εκκλησίας και η πίστη σ΄ αυτά: Aνήκει στο ~ των Διαμαρτυρομένων. β. (φιλοσ.) αξίωμα που δεν υπόκειται σε επιστημονικό έλεγχο: Tα δόγματα των Στωικών. γ. (μειωτ.) άποψη, ισχυρισμός του οποίου η ορθότητα και η αλήθεια δεν μπορεί να αποδειχθεί και στον οποίο μένει κάποιος πεισματικά προσηλωμένος. 2α. βασική κατευθυντήρια γραμμή που διατυπώνεται και εξαγγέλλεται από μια πολιτική ή στρατιωτική προσωπικότητα και που εφαρμόζεται από ένα κράτος, κόμμα κτλ.: Tο ~ Tρούμαν, για την οικονομική υποστήριξη ξένων κρατών. Tο ~ Mονρόε. Aμυντικό ~. β. βασική αρχή που ακολουθεί κάποιος στην ατομική του ζωή και την οποία δεν παραβαίνει σε καμιά περίπτωση: Tο έχει ως ~ στη ζωή του, να μη φανατίζεται. [λόγ.: 1β: αρχ. δόγμα• 1α: ελνστ. σημ.• 1γ: σημδ. γαλλ. dogme (στη νέα σημ.) < λατ. dogma < ελνστ. δόγμα• 2α: σημδ. αγγλ. doctrine• 2β: με βάση τη σημ. 2α]
Πάλι με παράθεση ξεκινώ γιατί πρέπει να έχουμε τουλάχιστον μια κοινή βάση.:bigsmile:
Erastros, νομίζω ότι υπάγεσαι στην κατηγορία των δογματικών και όχι σε αυτήν των ερευνητών-αναζητητών. Επιμένεις σε ζητήματα που απαιτούν όχι μόνον αριστοτέλεια λογική αλλά και φαντασία. Φαντασία που είμαι σίγορος ότι έχεις αλλά δεν την αφήνεις να πετάξει.
Έγραφα στο 1ο μου ποστ ότι η αστρολογία εμπεριέχει και στοιχεία μεταφυσικής που είναι απαραίτητα για την κατανόησή της αλλά και για την λειτουργία της (αν υπάρχει βέβαια). Πρέπει να κατανοήσεις ότι δεν μπορείς να εξηγήσεις ζητήματα υπερβατικά με τον ορθολογισμό της δυτικής επιστήμης.
Για μένα προσωπικά η αστρολογία είναι μαντική τέχνη με στοιχεία επιστημονικά. Δεν είναι επιστήμη, με την έννοια που είναι αποδεκτή κοινώς.
Αν κάποια στιγμή αποδειχθεί και πειραματικά η σχέση της της πλανητικής δραστηριότητας με την ανθρώπινη λειτουργία τότε θα μπορούμε να μιλάμε για την επιστήμη της αστρολογίας. Έως τότε μένουμε στο μεταφυσικό και υπερβατικό. Αν θέλει κάποιος το αποδέχεται, αν δεν θέλει το αφήνει. Μπορεί και να το ψάξει, μπορεί και να το παραμερίσει.
Γεγονός είναι πάντως ότι πολλές από τις επιστημονικές δοξασίες που ισχύαν, με την ανάπτυξη της έρευνας αναθεωρηθήκαν και αντικατασταθήκαν. Παραδείγματα υπα΄ρχουν πολλά και σε όλες τις επιστήμες. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει ούτε να είμαστε απόλυτοι σε θέματα που εξελίσσονται ούτε να λοιδορούμε απόψεις που φαινομενικά είναι εξωπραγματικές.
Είναι άλλο πράγμα να θες να ανακαλύψεις το τι συμβαίνει (αν συμβαίνει) και άλλο να κατέχεις μια αλήθεια (από τις πολλές που υπάρχουν) και να επιχειρηματολογείς υπέρ της όχι με σκοπό να δεις αν υπάρχει και κάτι άλλο αλλά για να αποδείξεις ότι η δική σου αλήθεια είναι η ορθή. Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι έχεις στο μυαλό σου κάτι συγκεκριμένο και αυτό επιδιώκεις να επιβάλεις, δεν έχεις διάθεση να "γνωρίσεις" αλλά έχεις διάθεση να "αποδείξεις".
Φιλικά, Μητσάκος
Τα ξαναλέμε...:bigsmile:
ΥΓ: Σίγουρα οι άνθρωποι συνεννοούνται καλύτερα χρησιμοποιόντας την λογική τους, όμως νομίζω ότι φτάνουν μακρύτερα αν μαζί με την λογική χρησιμοποιήσουν και την φαντασία τους.
-
Αγαπητέ Μητσάκο,
Δε χρειάζεται να κάνεις κήρυγμα περί δογματισμού! Σου επιστρέφω το χαρακτηρισμό. Πιστεύω ότι τα άλλα μέλη ξέρουν να διαβάζουν και να κρίνουν τις διάφορες απόψεις που εκφράζονται εδώ.
Έστω ότι είναι όπως τα λες, και είμαι εγώ ο δογματικός. Εγώ όμως σου παρουσιάζω μια πρόταση που δεν έχεις ίσως ξανακούσει άλλη φορά στη ζωή σου.
Πρόταση: "Ο Ήλιος σήμερα και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα είναι στον αστερισμό της Παρθένου και όχι στον αστερισμό του Ζυγού". Την πρόταση αυτή σε καλώ να την ελέγξεις. Επιζητώ την κριτική σου.
Το έχεις ξανακούσει ποτέ αυτό; Είναι δογματικό ή ριζοσπαστικό; Μπορείς να ελέγξεις με έρευνα-αναζήτηση και να κρίνεις από μόνος σου αν είναι σωστό ή λάθος; Εγώ πάντως μπορώ.
Αν θές να διευκολύνεις το φόρουμ αυτό, τσέκαρε τον ουρανό και πές μου ότι ξέρεις, κύριε, κάνεις λάθος, είναι στο Ζυγό. Και αν είναι έτσι, θα το παραδεχτώ. Ποιος είναι ο δογματικός, Μητσάκο; Δες καλύτερα το λεξικό σου!
-
Επειδή κρίνουμε ιδέες και όχι ανθρώπους. Διαβάζω τα ποστ σου φίλε erastros και τα ποστ του Μητσάκου, Ο άνθρωπος παραθέτει απόψεις και των αστρολόγων του σάιτ αλλά και μας δίνει την ετυμολογία του δογματισμού, Ο Μητσάκος ξεκάθαρα όπως το δηλώνει άλλωστε ούτε γνωρίζει αστρολογία και δεν έχει διάθεση να τη στηρίξει. Σε αντίθεση με την άλλη άποψη που στην αρχή την χλευάζει και μάλιστα και τους ανθρώπους που την πιστεύουν, κατόπιν ανασκευάζει ότι τάχαμ ήταν αστεϊσμός και τέλος «ρίχνει» ένα πηxαίο τίτλο χωρίς να κάνει το ρεπορτάζ με στοιχεία να καταλάβουμε και οι υπόλοιποι που θέλουμε να παρακολουθήσουμε τους συλλογισμούς αμφοτέρων και να κρίνουμε ή να εμπλουτίσουμε τις όποιες γνώσεις μας.
Πρόταση: Γιατί δεν μας κάνεις ένα άρθρο ίσης έκτασης με της συγγραφέως περί αστρολογίας Λιλιαν Σίμου με την ριζοσπαστική άποψη να βοηθηθούμε;
Συμπληρωματικά να γράψω ότι στην αστρολογία δεν πιστεύω με την έννοια ότι μπορεί να καθορίσει τη ζωή μας αλλά σε βάση τάσεων και προδιαθέσεων κάτι υπάρχει εκεί............
-
Φίλτατε erastros :bigsmile:
Γράφεις: Αγαπητέ Μητσάκο,
Δε χρειάζεται να κάνεις κήρυγμα περί δογματισμού! Σου επιστρέφω το χαρακτηρισμό. Πιστεύω ότι τα άλλα μέλη ξέρουν να διαβάζουν και να κρίνουν τις διάφορες απόψεις που εκφράζονται εδώ.
Ακράδαντα πιστεύω και εγώ ότι τα άλλα μέλη ξέρουν να διαβάζουν και να κρίνουν. Και φυσικά μπορούν να καταλάβουν αν κάποιος είναι προσκολλημένος σε στερεότυπα και ανελαστικές προσεγγίσεις που προέρχονται από αντιλήψεις που δεν επιδέχονται τίποτε άλλο πέρα από ό,τι βλέπουν με τα μάτια τους και μόνον.
Γράφεις: Έστω ότι είναι όπως τα λες, και είμαι εγώ ο δογματικός. Εγώ όμως σου παρουσιάζω μια πρόταση που δεν έχεις ίσως ξανακούσει άλλη φορά στη ζωή σου.
Καλέ μου άνθρωπε, θα μας έπαιρνε καιρό (και θα βγαίναμε εκτός θέματος), αν απαριθμούσα σε εσένα και στα μέλη που παρακολουθούν την κουβέντα τα πόσα έχω άκουσει και "ακούσει". Πίστεψέ με, τίποτα στον κόσμο δεν θα με συγκλόνιζε αρκετά πια, είμαι και κάποιας ηλικίας ξέρεις :cheesy: , μην παρασύρεσαι από το εύθυμο της διάθεσης που έχω.
Γράφεις: Πρόταση: "Ο Ήλιος σήμερα και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα είναι στον αστερισμό της Παρθένου και όχι στον αστερισμό του Ζυγού". Την πρόταση αυτή σε καλώ να την ελέγξεις. Επιζητώ την κριτική σου.
Προφανώς αναφέρεσαι στην αναντιστοιχία μεταξύ ζωδίων και αστερισμών. Δεν έχω να ελέγξω τίποτα, γιατί απλώς συγκρίνουμε την Ελβετία με την Νέα Ελβετία του Παγκρατίου :cheesy: Τα 12 ζώδια συνδέονται με το εαρινό σημείο της 0ο Κριού και η αστρολογία είναι περισσότερο «εποχολογία», γι' αυτό και δε νοιάζεται για την ακριβή αντιστοιχία αστερισμού και ζωδίου. Ο Κριός, π.χ., συνδέεται με την 21η Μαρτίου και όχι με τον αστερισμό των Ιχθύων. Τα ζώδια για την αστρολογία (τη Δυτική) είναι μια «αεί οσαύτων έχουσα» οντότητα, άμεσα συνδεδεμένα με τη Γη και τις εποχές της και όχι με κάποιους αστερισμούς. όπως λέει και ο αγαπητός κ. Χρήστος. Δεν τίθεται θέμα ελέγχου, αφού με βάση την αστρονομία έχεις απόλυτο δίκιο. Σε πιστεύω και καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις (και τα άλλα μέλη φαντάζομαι :bigsmile:). Το ζήτημα είναι, μάλλον, πως εσύ δεν καταλαβαίνεις εμένα όταν σου γράφω ότι για να κατανοήσεις την λειτουργία και την λογική της αστρολογίας πρέπει να ανοίξεις και το πνεύμα σου και όχι μόνον το μυαλό σου (που, πέρα από την πλάκα, εμφανέστατα διαθέτεις. Συνήθως δεν δεν πέφτω έξω, έχω αναπτύξει με τον καιρό πολλές ιδιότητες :laugh: )
Γράφεις: Το έχεις ξανακούσει ποτέ αυτό; Είναι δογματικό ή ριζοσπαστικό; Μπορείς να ελέγξεις με έρευνα-αναζήτηση και να κρίνεις από μόνος σου αν είναι σωστό ή λάθος; Εγώ πάντως μπορώ.
Ναι, το άκουσα πολλές φορές. Ούτε δογματικό ούτε ριζοσπαστικό, απλώς στερεότυπο και στεγνό. Είπαμε, έχεις δίκιο, αστρονομικώς είσαι ορθώς! Δεν είναι λάθος! Είμαι σίγουρος ότι μπορείς και ξέρω και το συμπέρασμα :cheesy: , Εχω όμως επιφυλάξεις για το αν εσύ μπορείς να κολυμπήσεις στον ωκεανό της απεραντοσύνης, αν μπορείς να ονειρευτείς ξύπνιος, αν μπορείς να πετάξεις μέσα σου :unsure:
Γράφεις: Αν θές να διευκολύνεις το φόρουμ αυτό, τσέκαρε τον ουρανό και πές μου ότι ξέρεις, κύριε, κάνεις λάθος, είναι στο Ζυγό
Είπαμε, έχεις δίκιο (αστρονομικώς, βεβαίως βεβαίως), μην συγχύζεσαι, δεν υπάρχει λόγος!
-
Αγαπητέ erastros,
χωρίς να θέλω να υποδείξω κάτι, θα ήθελα απλά να επισημάνω ότι για να ασκήσουμε κριτική σε κάτι, πρέπει πρώτα να το μελετήσουμε λιγάκι. Αλλιώς πώς θα σχηματίσουμε άποψη;
Πιστεύω πως αυτό που σου παραθέτω από το άρθρο του Κου Παϊζη Αστρολογία, τα πρώτα στοιχεία ίσως απαντήσει στην πρόταση που έχεις θέσει υπό έλεγχο. (οι υπογραμμίσεις δικές μου)
Quote:
[...] Συνεχίζοντας λοιπόν, το πρώτο «κλειδί» της Αστρολογίας είναι οι πλανήτες. Όμως, πλανήτης είναι και η Γη, στην οποία όμως βρισκόμαστε και γι' αυτό δεν την υπολογίζουμε στην εξωτερική τουλάχιστον Αστρολογία. Η Γη όμως περιβάλλεται από μια φανταστική ζώνη εκατέρωθεν της εκλειπτικής, τον περίφημο ζωδιακό, με τα 12 ζώδια. Τα ζώδια είναι κάτι το φανταστικό, μη απτό.
Παλιά υπήρχε αντιστοιχία ζωδίου και αστερισμού, αλλά σήμερα αυτό πια δεν υπάρχει, λόγω της μετατόπισης των ισημεριών. Δηλ. παλιά ο αστερισμός των Ιχθύων αντιστοιχούσε στο ζώδιο των Ιχθύων, ενώ σήμερα αυτό το ζώδιο, στο μεγαλύτερο τμήμα του, αντιστοιχεί στον αστερισμό του Υδροχόου. Γι' αυτό πολλοί λοιδορούν την Αστρολογία, γιατί «δουλεύει» με κάτι το φανταστικό. Όμως ξεχνούν πως τα 12 ζώδια συνδέονται με το εαρινό σημείο της 0ο Κριού και η Αστρολογία είναι περισσότερο «εποχολογία», γι' αυτό και δε νοιάζεται για την ακριβή αντιστοιχία αστερισμού και ζωδίου.
Ο Κριός συνδέεται με την 21η Μαρτίου και όχι με τον αστερισμό των Ιχθύων. Τα ζώδια για την Αστρολογία (τη Δυτική) είναι μια «αεί οσαύτων έχουσα» οντότητα, άμεσα συνδεδεμένα με τη Γη και τις εποχές της και όχι με κάποιους αστερισμούς.[...]
Επίσης, επειδή σε ρώτησα και σε άλλο ποστ, θα μπορούσες να μου στοιχειοθετήσεις με λογικά επιχειρήματα από πού συνάγεις την άποψη ότι όσοι πιστεύουν/ συμβουλεύονται ή τέλος πάντως ασχολούνται με την αστρολογία στην ουσία πιστεύουν ότι ο Θεός Ερμής, Αφροδίτη κ.ο.κ. ασκεί επίδραση πάνω τους;
-
Αγαπητέ φίλε Alkis,
Δεν πρόκεται να σου γράψω άρθρο "...ίσης έκτασης!" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Η ταμπακιέρα πού είναι οεο, ε; γιατί δεν μας λες ΄πού είναι?
-
Μητσάκο και Dr Maroulita,
Όλα αυτά περί "φανταστική ζώνη εκατέρωθεν της εκλειπτικής" "«εποχολογία», γι' αυτό και δε νοιάζεται για την ακριβή αντιστοιχία αστερισμού και ζωδίου" τα ξέρω φυσικά, όπως και το ότι η αιτία είναι η μετατόπιση των ισημεριών.
Πριν 2.000 χρόνια το σύστημα δούλευε ρολόι. Τότε δεν υπήρχε λόγος για «εποχολογία». Όταν όμως άρχισαν οι αναντιστοιχίες, το πρόβλημα λύθηκε με την αποδοχή του Ηλιοκεντρικού συστήματος - Κοπέρνικος, Κέπλερ, Γαλιλαίος, Νεύτωνας, κλπ. Διότι αποδείχτηκε ότι οι αναντιστοιχίες προέκυπταν από την εμμονή στο Γεωκεντρικό σύστημα - Αριστοτέλης, Πτολεμαίος.
Το σύστημα δούλευε και πάλι ρολόι (όπως μέχρι και σήμερα).
Το πρόβλημα της Αστρολογίας ξεκίνησε με τη μή υιοθέτηση του Ηλιοκεντρικού Συστήματος. Γιατί; Διότι δε συνέφερε να χάσει την πελατεία της.
Η αστρολογία δε δέχεται την μετατόπιση των ισημεριών, γι' αυτό και έχει χάσει την ακριβή αντιστοιχία αστερισμού και ζωδίου. Στην ουσία, λειτουργεί με βάση το Γεωκεντρικό σύστημα: "Hello! Η Γη είναι ακίνητη και ο Ήλιος γυρνάει γύρω-γύρω....Μα δεν το βλέπεις με τα ματάκια σου κάθε μέρα;"
Αν ρωτούσατε τον Πτολεμαίο όταν ζούσε να σας πεί που θα είναι το εαρινό σημείο το 2006 μΧ θα σας έλεγε στον Κριό, όπως και τότε. Αν ρωτούσατε όμως το Γαλιλαίο ή τον Αρίσταρχο, θα σας έλεγαν ήδη από τότε ό,τι και ο οποιοσδήποτε μορφωμένος άνθρωπος σήμερα, ότι θα είναι στους Ιχθείς. Φυσικά και είναι εκεί. Ελέγξτε το!
Ο Πτολεμαίος ήταν λάθος, πώς να το κάνουμε ρε παιδιά, δεν ήξερε ότι μετατοπίζεται το εαρινό σημείο!
Εγώ πάντως είμαι με το Γαλιλαίο, απλούστατα διότι αναγνωρίζω την ορθότητα του Ηλιοκεντρικού συστήματος. Εσείς;
Σε 8.000 χρόνια, το εαρινό σημείο θα είναι αλλού για αλλού, στο Σκορπιό. Τότε τι θα λέτε; O Όλυμπος είναι στην Κρήτη; Αφού η αιτία της αναντιστοιχίας είναι γνωστή: Η Ε μ μ ο ν ή σ τ ο Γ ε ω κ ε ν τ ρ ι κ ό Σ ύ σ τ η μ α ! ! !
-
* Για να μπορέσουν να μας παρακολουθήσουν κάποια μέλη που ίσως δεν καταλαβαίνουν την ορολογία:
Εαρινό σημείο ονομάζεται το σημείο τομής της Εκλειπτικής με τον Ουράνιο Ισημερινό κατά την ανοδική πορεία του Ήλιου. Τότε έχουμε Εαρινή Ισημερία, 21 Μαρτίου.
-
Η αστρολογία πάντα ασχολούταν με τον φανταστικό ζωδιακό, ο οποίος ως φανταστικός δεν έχει "υλικότητα" αλλά παραμένει πάντα ο ίδιος. Μπορεί παλαιότερα η αντιστοιχία ζωδίου και αστερισμού να ήταν πραγματικότητα, σήμερα όμως αυτό δεν υπάρχει.
Σήμερα βασικά υπάρχει η ινδική αστρολογία, η οποία προσπαθεί να εφαρμόσει την αντιστοιχία εφαρμόζοντας το Αγιάναμσα και η δυτική αστρολογία η οποία έτσι και αλλιώς δεν ενδιαφέρεται για την μετατόπιση. Την δυτική αστρολογία την ενδιαφέρει μόνον ο νοητός ζωδιακός και όχι η αντιστοιχία του με τον αστερισμό. Συνδέεται δε άμεσα με τις εποχές, που αυτές είναι πάντα συμβατές με τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες.
Κανένας δεν υποχρεώνει κανέναν να αποδεχθεί ή όχι μία θεωρία και κάθε κλάδος ή ειδικότητα έχει τους καλούς και τους κακούς που όμως δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζουν το σύνολο. Η αστρολογία επουδενί δεν έχει θέση θρησκείας, ανεξάρτητα από την φαντασιακή θεώρηση και προσέγγιση του καθενός. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα μιλούσαμε και για την θρησκεία των γεωργών, των ιατρών, των φυσικών επιστημόνων και των εκτροφέων μεταξοσκώληκα.
-
Ζωή και Ζώδια, Να σε ρωτήσω κάτι;
Αν ο Ήλιος κινείται γύρω από τη Γη, τότε δεν υπάρχει καμιά αναντιστοιχία, δεν το καταλαβαίνεις;
Οι ημερομηνίες όλες μα όλες, ισχύουν όπως ακριβώς τις λες εσύ!
Η τέλεια αρμονία!
-
Quote:
Την δυτική αστρολογία την ενδιαφέρει μόνον ο νοητός ζωδιακός και όχι η αντιστοιχία του με τον αστερισμό
Εκφράζουμε γενική αστρολογική και όχι προσωπική άποψη. Αυτό που δεν κατανοούμε είναι το εξής: η ένστασή σου έγκειται στην ανακολουθία της δυτικής αστρολογίας ή γενικά της αστρολογίας; Δηλαδή αν εγκαλείς την δυτική επειδή αποδέχεσαι την ινδική που δεν έχει την ανακολουθία της δυτικής.
-
Δεν ξέρω τίποτα για την ινδικη αστρολογία, και δεν μπορώ να εκφράσω άποψη.
-
Quote:
Originally Posted by
erastros
Δεν ξέρω τίποτα για την ινδικη αστρολογία, και δεν μπορώ να εκφράσω άποψη.
Η ινδική υπολογίζει την μετάπτωση. ¶ρα έχουμε μία αστρολογική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψιν της τα αστρονομικά δεδομένα που θέτεις...
-
Θα συμφωνήσω με όσα περιγράφει το μέλος μας Ζωή και Ζώδια και οι επεξηγήσεις είναι ακριβείς.
Η δυτική αστρολογία, δεν υποστηρίζει το γεωκεντρικό σύστημα για να θεωρήσουμε πως είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Αλλά, είμαστε οργανισμοί πάνω στη γη και δεχόμαστε από το σύμπαν τις δονήσεις και τα ενεργειακά πεδία όπως αυτά διαχέονται. Γύρω από εμάς, οι κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, δηλώνουν με την συγχρονικότητά τους και τους κύκλους τους, την επανάληψη φαινομένων, τα οποία αποσυμβολίζει η αστρολογία. Σας ενημερώνω πως εκτιμάται ο Πτολεμαίος κι η συμβολή του, πολλοί όμως μεγάλοι δάσκαλοι της εποχής μας, έχουν αναφορές, στον Αρίσταρχο, στον Πυθαγόρα κι άλλους, των οποίων η αστρολογία είχε μεγαλύτερη ακρίβεια και συνέπεια.
Αν ενδιαφέρεται κάποιος, υπάρχει και το ηλιοκεντρικό σύστημα, αλλά δεν είναι ευρέως αποδεκτό, καθώς δεν μένουμε πάνω στον Ήλιο για να δούμε πώς θα φαίνονται οι αποστάσεις κι οι κινήσεις των σωμάτων από εκεί, ούτε δεχόμαστε από την οπτική του Ήλιου ενεργειακά πεδία.
Αν θέλουμε να δούμε πλατύτερα το θέμα, η Γη, σαν σώμα υπάρχει στον ζωδιακό χάρτη, αλλά δεν την αναλύουν ή δεν την γνωρίζουν όλοι οι αστρολόγοι. Ο Ντέην Ρουντγίαρ έχει γράψει επ' αυτού.
Τέλος, υπάρχει και το σύστημα της Ινδικής αστρολογίας που βασίζεται στη μετάπτωση των ισημεριών (έχουμε σχετικά άρθρα στο φόρουμ), το οποίο όμως ασχολείται κυρίως με το πιο φιλοσοφικό περιεχόμενο της ανθρώπινης ύπαρξης.
Επειδή έχω ασχοληθεί και με άλλες αστρολογίες, που διαφέρουν αρκετά, όπως είναι η Κινεζική, σας πληροφορώ, πως κάθε σύστημα καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα, απλά χρησιμοποιεί άλλα κλειδιά, άλλα σύμβολα. Η γνώση είναι μία κι απαράλλαχτη, αιώνια κι άφθαρτη.
Όπως και να έχει, καλό είναι να έχει κάποιος εμπειρική γνώση, να ασχοληθεί για αρκετό χρονικό διάστημα με το ζήτημα κι αν δεν βρει απαντήσεις, να το απορρίψει.
φιλικά
Λίλιαν Σίμου
-
κ. Σίμου, Ζωή και Ζώδια, και αγαπητοί φίλοι,
Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, και να ανταλλάξουμε ουσιαστικές απόψεις.
Πραγματικά, πιστεύω ότι η αστρολογία παραπλανά, και ξεφεύγει από την ουσία των πραγμάτων, αλλά και την ομορφιά του Κόσμου μας.
Δέστε κάτι πολύ απλό, αλλά παρακαλώ κοιτάξτε το προσεκτικά και σκεφτείτε το.
Σας έχω πεί επανειλλημένα περί "Ολύμπου", δεν ξέρω αν δώσατε σημασία. Ακούστε λοιπόν:
Η ανθρωπότητα εδώ και πολλές-πολλές χιλιάδες χρόνια ξέρει να αναγνωρίζει τους αστερισμούς στον ουρανό. Ο αρχαίος Βαβυλώνιος, Αιγύπτιος, Έλληνας, κλπ, μα και ο σύγχρονος άνθρωπος μπορούσε και μπορεί να υψώσει το βλέμμα του στο νυχτερινό έναστρο ουρανό, και να θαυμάσει πχ τον αστερισμό του Λέοντα. Μοιάζει αρκετά με τη φιγούρα ενός λέοντος.
Δέστε παρακαλώ τα link:
http://www.learnwhatsup.com/astro/co...charts/leo.jpg
http://home.tiscali.de/ki_image/imag...tell/leo50.jpg
http://homepage.univie.ac.at/Peter.W...f/a4560001.jpg
Μπορούσε και μπορεί να δείξει με το δάχτυλό του τα αστέρια του Λέοντος ξεχωριστά: Regulus, Algieba, Denebola, Zosma, κλπ.
Στη 2η φωτό διακρίνεται και ο πλανήτης ¶ρης στον αστερισμό. Η ανθρωπότητα ήξερε και ξέρει να διακρίνει τον πλανήτη ¶ρη, επίσης. Είναι θέμα πολιτισμού, ταυτότητας, πολιτιστικό κεφάλαιο, όλ' αυτά. Συμφωνούμε;
Αγαπητοί μου φίλοι, όταν η Αστρολογία ισχυρίζεται ότι ο Λέων δεν είναι αυτά τα αστέρια, αλλά είναι παραπέρα, κάπου φανταστικά, αυτό το θεωρώ τουλάχιστον ηλίθιο, αν όχι εγκληματικό. Καλοί μου άνθρωποι, κατά την Αστρολογία ο ¶ρης είναι στην Παρθένο. Και λέει ότι εκεί που κοιτάει το μάτι μας, και θαυμάζουμε τον υπέροχο αστερισμό του Λέοντα - διότι είναι μεγάλος σε μέγεθος, αποτελείται από λαμπρά αστέρια και πάντα δεσπόζει στο νυχτερινό ουρανό, ή μήπως δεν το ξέρετε αυτό; - δεν είναι Λέων είναι, άκουσον-άκουσον, Παρθένος!
Ε, λοιπόν δεν είναι Παρθένος εκεί φίλοι μου, είναι ο Λέων!
Έχετε χάσει ό,τι ομορφότερο έχει να προσφέρει ο έναστρος ουρανός. Δεν πρόκεται ποτέ κανείς σας να δεί δια γυμνού οφθαλμού κάποιον πλανήτη ή κάποιον αστερισμό. Πώς θα μπορέσουν τα ματάκια σας να δουν τον Κρόνο, το Δία, την Αφροδίτη, αν δεν ξέρετε που είναι; Πώς θα δείτε τον αστερισμό του Σκορπιού, του Τοξότη, κλπ; Και δε μιλάω για να κάνετε επιστημονικές παρατηρήσεις, εννοώ να απολαύσετε το μεγαλείο του έναστρου ουρανού.
Αυτό το έχετε χάσει, λόγω της εμμονής της Αστρολογίας στο Γεωκεντρικό σύστημα. Δεν δέχεστε τη μετάπτωση. Αυτό είναι σκοταδισμός. Η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει, έχει εξελιχτεί.
Είναι τρελλό, να λές ότι ο ¶ρης είναι στην Παρθένο, ενώ είναι στο Λέοντα. Και καλά να το πείτε αυτό σε κάποιον που δεν ξέρει, που τρώει κουτόχορτο. Αν όμως το πείτε σε κάποιον που ξέρει να αναγνωρίζει τους αστερισμούς και τους πλανήτες και τους αστεροειδείς, πώς να μη σας λοιδωρήσει;
Έχετε χάσει την ουσία.
Έχετε αποκοπεί από την πολιτιστική κληρονομιά χιλιάδων ετών.
*Παρεπιμπτόντως κ. Σίμου, ο αστεροειδής Έρως δεν είναι τον Οκτώβριο στην Παρθένο, όπως λανθασμένα διατείνεται η κ. Falconer στις ιστοσελίδες της, που μου συστήσατε και επισκέφτηκα, αλλά στο Λέοντα.
Αν εσείς ή κάποιο από τα μέλη του φόρουμ θελήσετε να τον εντοπίσετε, θα πρέπει να στρέψετε το τηλεσκόπιό σας στον αστερισμό του Λέοντος.
Κατά το:
Aν μένς Λαρσα κι θες να πας Θισαλουνίκ, θα πας απάν, κι όχ' κατ,
ιντάξ; Αλλιώς θα γιλάν ούλ στου χουριό!!!
Φιλικά,
erastros
-
erastros,
μερικές διευκρινήσεις όσον αφορά την πηγή των διαφωνιών σας:
Αν θεωρήσουμε, εντελώς σχηματικά και αφαιρετικά, την αστρολογία ως ένα ερμηνευτικό σύστημα ποιοτικών μεγεθών που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη συμπεριφορά, ποιά ακριβώς είναι η ένστασή σας; Στο ότι δεν έχει ως βάση το σύστημα αναφοράς της αστρονομίας;
Αυτό δεν είναι παράλογο, υπό την έννοια πως το εκάστοτε σύστημα αναφοράς επιλέγεται ανάλογα με το προς διερεύνηση πεδίο. Η αστρονομία δεν ισχυρίστηκε ποτέ πως επιδιώκει να διερευνήσει - ποσώς να απαντήσει- σε ζητήματα ανθρώπινης συμπεριφοράς. Επομένως, για ποιό λόγο να ταυτίζεται επακριβώς η βάση του συλλογιστικής του ενός πεδίου και του άλλου;
¶λλο ζήτημα είναι η παρατήρηση του έναστρου ουρανού και οι ομορφιές που κρύβει και άλλο οι αστρολογικές παρατηρήσεις. Δεν τίθεται θέμα ίδιου ερωτήματος που απαντάται με δύο διαφορετικούς τρόπους, εκ των οποίων ο ένας είναι επιστημονικός, ενώ ο άλλος όχι.
Ή μήπως το αντιλαμβάνεστε ως ίδιο ερώτημα και δεν το κατάλαβα καλά;
-
Όχι, δεν αντιλήφθηκες καλά, Κασσιόπη!
Δε μιλάω για Επιστήμη, ούτε για επιστημονικές παρατηρήσεις.
Μιλάω για πολιτιστική παράδοση. Για τους απλούς ανθρώπους, όπως εσύ κι εγώ. Όχι για τους επιστήμονες.
Έχεις αποκοπεί από την παράδοση αυτή. Είναι κρίμα να μην μπορείς να δεις το Λέοντα στον ουρανό. Η σχηματοποίηση και η αφαίρεση που επικαλείσαι είναι μια σχιζοφρένεια.
Ξαναδιάβασε προσεκτικά το ποστ μου!
-
Τη δημοσίευσή σας τη διάβασα πολύ καλά. Αυτό που δεν κατάλαβα μέσα από αυτή, είναι η σύνδεση της όποιας θεωρούμενης από σας "πολιτιστικής παράδοσης" με το θέμα της ενότητας.
Μια χαρά παρατηρώ τον έναστρο ουρανό με το μονοκυάλι μου. Το νεφέλωμα του Ωρίωνα μου αρέσει ιδιαίτερα. Αλλά δεν βρίσκω που με εμποδίζει αυτό στο να με απασχολεί η αστρολογία. Ειλικρινά. Το βρίσκω εντελώς ασύνδετο.
Επίσης, δεν κατάλαβα που είναι η σχηματοποίηση και η αφαίρεση που επικαλούμαι, και επιπλέον, για ποιό λόγο αποτελεί "σχιζοφρένεια". Μάλλον διακρίνω μια τάση προς λεκτικές υπεροβολές.
-
Κι αν σου πώ Κασσιόπη μου:
"Αυτό που κοιτας με το μονοκιάλι σου δεν είναι το νεφέλωμα του Ωρίωνα, αλλά εντελώς σχηματικά και αφαιρετικά είναι το ... Διπλό Σμήνος του Περσέως!!! Κάποτε ήταν, αλλά τώρα όχι, υπάρχει μεν μια αναντιστοιχία αλλά μή σε πολυπειράζει κιόλας μωρέ, έτσι λέει η Αστρολογία."
Αυτό δεν είναι σχιζοφρένεια?
Με πιάνεις?
-
Νομίζω πως ο διάλογος αναπτύσσεται στη βάση ερωταπαντήσεων του τύπου:
-"Τι ώρα είναι;"
-"Πορτοκαλί"
Προσπαθώντας να κάνω μια μικρή ανακεφαλαίωση, θα πω τα εξής: Πρώτον, τη φράση "σχηματικά και αφαιρετικά" τη μεταχειρίστηκα εγώ προσωπικά, χάρην οικονομίας λόγου στη δημοσίευση, για να μην αναγκαστώ να γράψω ολόκληρη παράγραφο σχετικά με το τι μπορεί να είναι η αστρολογία. Προσπάθησα να συνοψίσω, "σχηματικά και αφαιρετικά", τον λόγο μου. Ελπίζω να είναι σαφές.
Δεύτερον, επαναλαμβάνω, πως η αστρολογία, δεν σας λέει πως αν κοιτάξετε εκείνη την ώρα στον ουρανό, αυτό που κοιτάτε δεν είναι ο Λέων, αλλά ο Παρθένος, ενώ εσείς κοιτάτε τον Λέοντα. Και δεν σας το λέει, γιατί απλώς, δεν την ενδιαφέρει αν κοιτάτε τον ουρανό.
Θέλετε να τον κοιτάξετε; Κανένας δεν σας εμποδίζει. Προφανώς, άλλο πράγμα επιδιώκετε εσείς ως εμπειρία ή πληροφορία κοιτώντας τον ουρανό και άλλους στόχους έχει η αστρολογία.
-
erastros, για να υπάρχει συζήτηση χρήσιμη και εποικοδομητική, πρέπει να υπάρχει κοινή βάση και διάθεση αλληλοκατανόησης απ' όλες τις πλευρές.
Πουθενά κανένας δεν σου λέει ότι η Αστρολογία έχει ως εργαλείο, ως σημείο αναφοράς ή όπως αλλιώς θέλεις πες το, την παρατήρηση του ουράνιου θόλου. Δεν νοιάζεται η Αστρολογία για την εικόνα και την θέση των αστερισμών όπως πραγματικά είναι αυτή τη στιγμή. Αν το καταλάβεις αυτό, θα αντιληφθείς την διαφορά μεταξύ Αστρονομίας και Αστρολογίας. Τώρα το αν εσύ έχεις λόγους να αμφισβητείς την Αστρολογία είναι άλλο θέμα και φυσικά δικαίωμά σου. Όχι όμως για τους λόγους που επικαλείσαι, αφού η Αστρολογία ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι βασίζεται σε Αστρονομικές παρατηρήσεις.
-
Ναι, λυπάμαι, δε μπορούμε να συνεννοηθούμε έτσι!
Αν δε σε ενδιαφέρει κάτι όμως, χάφτεις ότι σου λένε οι άλλοι, και δε μπορείς να έχεις προσωπική άποψη. Είσαι οπαδός, όχι σκεπτόμενος άνθρωπος.
όχι απλώς "δεν την ενδιαφέρει" όπως λες, αλλά "δεν τη συμφέρει" προσθέτω εγώ. Κάποιοι κάποτε μπορεί να εκμεταλευτούν την ημιμάθειά σου, ψυχολογικά ή και οικονομικά.
Όπως βλέπεις, εγώ έχω το θάρρος της γνώμης μου και αισθάνομαι πολύ καλά γι αυτό.
Να είσαι καλά
-
Quote:
Δεν νοιάζεται η Αστρολογία για την εικόνα και την θέση των αστερισμών όπως πραγματικά είναι αυτή τη στιγμή. Αν το καταλάβεις αυτό, θα αντιληφθείς την διαφορά μεταξύ Αστρονομίας και Αστρολογίας.
Αυτο δεν το καταλαβα..η αστρονομια εξεταζει τις κινησεις και την φυσικη συσταση των ουρανιων σωματων η αστρολογια δεν εξεταζει τα αστρα και τις τυχον επιδρασεις στον ανθρωπο; Αν ναι πως δεν την νοιαζει η θεση τους;
Αν νοιαζεται μονο για τις εποχες του ετους πχ Κριος=Ανοιξη δεν θα επρεπε να βασιζεται στα αστρα ουτε να εχει αυτο το ονομα.....
-
Quote:
Originally Posted by
Ξέρξης
Αυτο δεν το καταλαβα..η αστρονομια εξεταζει τις κινησεις και την φυσικη συσταση των ουρανιων σωματων η αστρολογια δεν εξεταζει τα αστρα και τις τυχον επιδρασεις στον ανθρωπο; Αν ναι πως δεν την νοιαζει η θεση τους;
Αν νοιαζεται μονο για τις εποχες του ετους πχ Κριος=Ανοιξη δεν θα επρεπε να βασιζεται στα αστρα ουτε να εχει αυτο το ονομα.....
Στο post μου γράφω και την φράση "όπως πραγματικά είναι αυτή τη στιγμή".
Διάβασε όλα τα post απ΄την αρχή, για να μην λέμε τα ίδια.