Originally Posted by Κασσιόπη
Καλημέρα Vassilis13. :)
Από ότι γνωρίζω, το Σύνθετο Ωροσκόπιο είναι σχετικά καινούρια θεώρηση, αν δεν απατώμαι πρέπει να πρωτοεμφανίστηκε γύρω στα 1920 (για την ημεομηνία δεν είμαι σίγουρη, δεν είμαι σε θέση να έχω μπροστά μου τώρα το βιβλίο στο οποίο συνάντησα την αναφορά, αν κάποιος έχει κάποιο άλλο στοιχείο ας το παραθέσει) και διατυπώθηκε υπό τη βάση του "εφόσον έχουμε δύο ξεχωριστές οντότητες που δημιουργούν μια σχέση, δε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η σχέση στην ουσία αποτελεί το "παιδί" τους, το οποίο παίρνει τα "χαρακτηριστικά" των γονιών;" Ως χαρακτηριστικά κρίνονται οι γνωστοί "μέσοι" πλανήτες.
Ο χαρακτηρισμός που συνάντησα ως προς τη σύλληψη του Σύνθετου ήταν ότι επρόκειτο για κάτι τόσο απλό, που είναι να απορούμε πως δεν το είχε σκεφτεί κανείς νωρίτερα.
Μετά από αυτό, άρχισαν οι εκτιμήσεις ότι το Σύνθετο "δουλεύει". Προφανώς, κανείς δε νομίζω πως θα παραδεχτεί ανοιχτά πως το Σύνθετο έρχεται να δώσει χείρα βοηθείας όταν τα συμπεράσματα της συναστρίας ζορίζουν. Ωστόσο, και μόνο η επικράτησή του ως δείγμα ευφυέστατης φαεινής ιδέας από κάποιον μελετητή, χωρίς επαρκές μεθοδολογικό υπόβαθρο, μου δημιουργεί ερωτηματικά.
Αναφορικά τώρα με το ασαφές των ερμηνειών του Σύνθετου: Υπό μία έννοια, ο καθένας θα μπορούσε να πει πως όλες οι όψεις ερμηνεύονται κατά το δοκούν, σε όλα τα ωροσκόπια. Ωστόσο, υποτίθεται πως ο γεννέθλιος χάρτης έχει μια σαφή υπόσταση, η οποία ενισχύεται από κάποια πραγματικά και αδιαπραγμάτευτα δεδομένα: οι πλανήτες κινούνται με συγκεκριμένο τρόπο κι αυτό είναι κάτι που δεν αγνοείται στην κατάστρωση του χάρτη. Από εκεί και πέρα βέβαια υποτίθεται πως οι ερμηνείες βασίζονται επάνω στις παρατηρήσεις. Επειδή όμως οι ερμηνείες αφορούν ποιοτικά και όχι ποσοτικά μεγέθη, το συγκεκριμένο ή ασαφές που τις χαρακτηρίζει έχει να κάνει, σε μεγάλο βαθμό,με τους περιορισμούς που ορίζει το μοντέλο προσομοίωσης στο οποίο εντάσσονται. Το Σύνθετο ωροσκόπιο αποτελεί ένα πλαίσιο που ορίζει ελάχιστους περιορισμούς, για να μην πω και καθόλου. Δεν λαμβάνει υπόψη πραγματικούς πλανήτες, δε λαμβάνει υπόψη έστω και την νοητή τροχιά που λαμβάνει υπόψην το γεννέθλιο, δε λαμβάνει υπόψη ποιότητες ζωδίων...
Βάσει αυτού λοιπόν, θεωρώ πως ένας μελετητής του Σύνθετου Ωροσκοπίου, έχει πολύ περισσότερα περιθώρια να κινηθεί όπως θέλει, από ότι ένας μελετητής γεννεθλίου ή συναστρικού χάρτη.
Όσον αφορά το τι με ενοχλεί στο Σύνθετο: αφενός με ενοχλεί η βασική θεώρησή του. Πιστεύω πως με τον τρόπο που τίθεται θέτει περιορισμούς ως προς τη δυνατότητα εξέλιξης των μελών μέσα από μια σχέση, καθώς τείνει να βάλει σε καλούπια την δυναμική και την ποιότητά της. Κοινώς, η άποψη ότι στη σχέση είναι τρείς, εκείνος, εκείνη και η σχέση, μου δημιουργεί την αίσθηση της μετατόπισης "ευθυνών" από εκείνον και εκείνη, στη σχέση. Υπό αυτήν την έννοια, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το δεχτώ. Αλλά αυτή, σαφώς και είναι η δική μου προσωπική άποψη. Δεν τη θεωρώ δεσμευτική για όλους.
Επιπλέον, σαφώς και με ενοχλεί ο τρόπος με τον οποίο προκύπτει. Όχι η σύμβαση των μεσοδιαστημάτων καθεαυτών, αλλά το ότι παίρνουμε το μικρότερο τόξο, απολύτως αυθαίρετα κι ότι παρά τις παραφωνίες που προκαλούνται, δίνουμε ερμηνείες του τύπου "τα πράγματα είναι διαφορετικά". Για να μην αναφερθώ στο ότι , για τις ακμές των οίκων δεν μπορούμε πάντοτε να παίρνουμε το μικρότερο τόξο, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να μην κλείνει ο κύκλος...
Επιπλέον, το ότι τα μεσοδιαστήματα χρησιμοποιούνται και αλλού, δεν σημαίνει κάτι. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιούνται με τεκμηριωμένο τρόπο. Εδώ, κατά την ταπεινή γνώμη, δεν βλέπω να ισχύει κάτι αντίστοιχο.
Τέλος, δεν είπα πως ότι δείχνει το Σύνθετο δείχνει και η συναστρία. Το Σύνθετο μπορεί να δείχνει ότι θέλει, ως αποτέλεσμα, που να μην το δείχνει η συναστρία, να είναι άσχετο με αυτήν. Αυτό που πιστεύω είναι πως όλες οι απαραίτητες πληροφορίες δίνονται από τη συναστρία.
Όσον αφορά τα ζητήματα του τύπου π.χ. εαν ένα ζευγάρι είναι είναι εξωστρεφές ή έχει κύκλο, μπορεί κανείς να εξετάσει τον 10ο και τον 11ο οίκο, τους πλανήτες που βρίσκονται εκεί και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα μια όψη οκοθέτησης του Ήλιου του ενός μέλους στον 10ο οίκο του άλλου μέλους σε όψη τριγώνου με τη Σελήνη στον 11ο οίκο, αποτελεί μια σημαντική ένδειξη για την ύπαρξη ευρύ κοινωνικού κύκλου. Επίσης πολυαστρίες του ενός μέλους σε κάποιον από αυτούς τους οίκους του άλλου μέλους δείχνουν έντονες τάσεις για κάτι αντίστοιχο. Επιπλέον, νομίζω πως οι όψεις του Ουρανού και του Δία, επίσης μπορούν να δώσουν τέτοιες πληροφορίες.