Ψυχραιμία συνιστώ και λίγο πιο αντικειμενική σκέψη. Η αιώνια πίστη και η αφοσίωση, είναι αξίες που κληρονομήσαμε από το επικρατές σύστημα αξιών μας, αυτό που συντηρεί και προάγει την κοινωνική μας δομή. Ποιος νόμος εντάσσει τον άνθρωπο στα μονογαμικά όντα, τέτοιος νόμος που να μπορεί να υποστηρίξει με σοβαρά επιχειρήματα την ορθότητά του; Κανένας!
Το φλετρ και η ερωτική έλξη είναι κάτι φυσικό και αυθόρμητο που το αναχαιτίζουν οι ανθρώπινοι κανόνες και αυτό που η κοινωνία αποδέχεται ως «σωστό» ή «κανονικό». Φανταστείτε μια κοινωνία όπου τα παντρεμένα ζευγάρια που μεγαλώνουν παιδιά, ήταν ελεύθερα και «σωστό» να κάνουν ότι θέλουν, εκτός γάμου . Η κοινωνία θα κατέρρεε κάτω από το βάρος της δομικής της Βαβέλ. Οι κανόνες έχουν μπει για να κρατιούνται οι ισορροπίες.
Έτσι, θα έλεγα ότι είναι φασιστικό και αφοριστικό να έχουμε την απαίτηση να ελέγχουμε το μυαλό και την φυσική παρόρμηση του συντρόφου μας, και μιλάω και για τα δύο φύλα. Όταν μια δεσμευμένη γυναίκα έχει προσέξει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια της εμφάνισής της και βγει έξω με τις φίλες της, το να αρέσει, είναι κάτι που κάνει καλό στον ψυχισμό της και πίσω από αυτή την ιδέα, υποβόσκει η επιβεβαίωση ότι είναι ερωτικά επιθυμητή. Σύμφωνα με τις παραπάνω τοποθετήσεις σας, αυτό θεωρείται απιστία.
Νομίζω ότι όλοι θέλουμε να αρέσουμε και όχι μόνο στον σύντροφό μας. Όλοι κολακευόμαστε και όταν μας χαμογελάσει ένας άνθρωπος που τον βρίσκουμε ελκυστικό, του χαμογελάμε κι εμείς. Ένας άνθρωπος που μας πιάνει την κουβέντα και τον βρίσκουμε ελκυστικό, χαιρόμαστε δυο φορές που του μιλάμε και τον βρίσκουμε δύο φορές ενδιαφέρον. Αυτό είναι ένα είδος φλερτ και θα ήταν τουλάχιστον αστείο να μην ανταποκριθούμε στο χαμόγελο ή στην κουβέντα, επειδή είμαστε δεσμευμένοι.
Ο ερωτικός άνθρωπος είναι παντού και πάντα ερωτικός και προσωπικά, αν ο σύντροφός μου αγνοούσε μια ωραία γυναίκα που θα του χαμογελούσε, θα σκεφτόμουν ότι είναι εντελώς «ξενέρωτος» και υποκριτής, άσχετο αν δεν θα μου ήταν καθόλου βολικό. Δεν θα ήθελα να απιστήσει, αλλά θα ήταν παράλογο να έχω την απαίτηση να μην σκεφτεί ερωτικά.
Η απιστία είναι πράγματι πονετική και κλονίζει την ανάγκη μας για συναισθηματική ασφάλεια, αλλά το φλερτ είναι υγειές και απαραίτητο. Δεν μπορούμε να αποτελούμε για τους συντρόφους μας το παγκόσμιο κέντρο ερεθισμάτων. Είναι απάνθρωπο να έχουμε την απαίτηση να περνάει από το δικό μας φίλτρο κάθε προσωπική έκφραση του συντρόφου μας.
Ακόμα και η πιο στενή σχέση, έχει ανάγκη από ζωτικό χώρο και οξυγόνο. Αλλιώς, καταλαβαίνεις τι εστί Κρόνος και βρίσκεσαι στο έλεος της πρώτης διέλευσης του Ουρανού.