Re: Παρθένος: Το αληθινό ζώδιο της Ελλάδας
Υπάρχουν πολλές απόψεις, Κώστα. ¶λλοι λένε ότι κυβερνά την Παρθένο, άλλοι τον Τοξότη. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον κι η άποψη του Χρήστου ¶ρχου που διάβασα στο Ζωή και Ζώδια τελευταία ότι συν-κυβερνά όλο το διάστημα από Παρθένο ως Τοξότη. Υπάρχει επίσης και η άποψη αρκετών αστρολόγων ότι η ύπαρξη ενός και μοναδικού κυβερνήτη ανά ζώδιο είναι λίγο ανεπαρκής. Στην πραγματικότητα υπάρχει περίπτωση κάθε ζώδιο να επηρεάζεται από περισσότερους από ένα κυβερνήτες, οι οποίοι αποδίδουν και διαφορετικές πλευρές αυτού. Παράδειγμα οι παραδοσιακοί και οι σύγχρονοι κυβερνήτες για τα ζώδια του Σκορπιού, του Υδροχόου και των Ιχθύων. Το να θεωρήσουμε π.χ. ότι ο ¶ρης δεν κυβερνά πλέον το Σκορπιό, επειδή βρέθηκε ο Πλούτωνας κάποιοι αστρολόγοι θεωρούν ότι δεν είναι σωστό. Απλά τον κυβερνούν και οι δύο.
Αν με ρώταγες σε ποιό ζώδιο με παραπέμπει ο Χείρων θα σου έλεγα σίγουρα στην Παρθένο!!
Οι αντιρρήσεις μου, πάντως, Βασίλη έχουν να κάνουν με το αστρονομικό κομμάτι του θέματος. Ο Χείρων αρχικά θεωρούνταν αστεροειδής αλλά πλέον του έχουν διαγνώσει και συμπεριφορά κομήτη. Τέτοιου είδους σώματα υπάρχουν άφθονα στο ηλιακό μας σύστημα, δεκάδες...Γίνεται, όμως, όλα αυτά τα σώματα να έχουν την ίδια επιρροή με τους πλανήτες?? Και γίνεται κάθε ζώδιο να έχει 5-6 κυβερνήτες? Αυτό είναι που με προβληματίζει εμένα...Και το θέμα ειδικά του Χείρωνα είναι μυστήριο, διότι κάποια άτομα ισχυρίζονται ότι έχουν παρατηρήσει την επιρροή του, κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν παρατηρήσει κάτι τέτοιο, και γενικά υπάρχει μία διαφωνία...Ακόμα, λοιπόν, κι αν ο Χείρων έχει κάποια επιρροή δεν νομίζω να είναι όπως αυτή του Δία...η επιρροή του Δία ή του Κρόνου ή του Ουρανού είναι κατάδηλη και όλοι την έχουμε βιώσει και κατανοήσει...του Χείρωνα, όμως, η περίπτωση είναι πιο μυστήρια και δυσδιάκριτη...εγώ, πάντως, θα δυσκολευτώ να βγάλω άκρη διότι μου έρχεται στον Ήλιο μου μαζί με Ποσειδώνα και Δία...πιάστο αυγό και κούρευτο....:bigsmile:
:wacko:Καλησπερα από Πάτρα
Ονομάζομαι Νίνα και μόλις έχω εγγραφεί στο forum. Η αλήθεια είναι ότι μου τράβηξε την προσοχή η δημοσίεύση του Κώστα για το αληθινό ζώδιο της Ελλάδας. Θα μου επιτραπεί ελπίζω να διαφωνήσω με όλο το σκεπτικό που αφορά το θέμα.
Κατ' αρχήν ένας τόπος γεννιέται τη στιγμή που αναδύεται από τα σπλάχνα της γής. Μπορεί παρακαλώ να μου προσδιορίσει κάποιος με το σημερινό ημερολόγιο το γενέθλιον έτος της χερσονήσου που σε αυτόν τον πλανήτη δώθηκε το όνομα Ελλάδα?
Ποιός έχει δημιουργήσει το ημερολόγιο αυτό? Παρακαλώ πολύ να μην αναφέρονται ιστορικά γεγονότα που κατα καιρούς έλαβαν χώρα χωρίς να υπάρχει πραγματική χρονική ακρίβεια. Βάση του σκεπτικού των φίλων που δημοσιεύουν κάτι τέτοιο μπορεί κάποιος να μου δικαιολογήσει κάτω από ποιά αστρολογική επιρροή κυρήχθηκε η Ελληνική Επανάσταση όταν το γεγονός προσδιορίζεται στις 25/03/1821 και δεν έλαβε ποτέ χώρα? Ποιά Παρθένος Ελλάδα και ποιός Υδροχόος και ότι άλλο θέλει να πεί κάποιος όταν το ημερολόγιο είναι πλασματικός χρόνος , έχει μεταβληθεί άπειρες φορές και ακόμα και σήμερα από άλλους λαούς δεν ακολουθείται καν. :wacko: Ευχαριστώ
Νινα1 Παρθένος
Quote:
Originally Posted by
νινα παρθενος1
:wacko:Καλησπερα από Πάτρα
Ονομάζομαι Νίνα και μόλις έχω εγγραφεί στο forum. Η αλήθεια είναι ότι μου τράβηξε την προσοχή η δημοσίεύση του Κώστα για το αληθινό ζώδιο της Ελλάδας. Θα μου επιτραπεί ελπίζω να διαφωνήσω με όλο το σκεπτικό που αφορά το θέμα.
Κατ' αρχήν ένας τόπος γεννιέται τη στιγμή που αναδύεται από τα σπλάχνα της γής. Μπορεί παρακαλώ να μου προσδιορίσει κάποιος με το σημερινό ημερολόγιο το γενέθλιον έτος της χερσονήσου που σε αυτόν τον πλανήτη δώθηκε το όνομα Ελλάδα?
Ποιός έχει δημιουργήσει το ημερολόγιο αυτό? Παρακαλώ πολύ να μην αναφέρονται ιστορικά γεγονότα που κατα καιρούς έλαβαν χώρα χωρίς να υπάρχει πραγματική χρονική ακρίβεια. Βάση του σκεπτικού των φίλων που δημοσιεύουν κάτι τέτοιο μπορεί κάποιος να μου δικαιολογήσει κάτω από ποιά αστρολογική επιρροή κυρήχθηκε η Ελληνική Επανάσταση όταν το γεγονός προσδιορίζεται στις 25/03/1821 και δεν έλαβε ποτέ χώρα? Ποιά Παρθένος Ελλάδα και ποιός Υδροχόος και ότι άλλο θέλει να πεί κάποιος όταν το ημερολόγιο είναι πλασματικός χρόνος , έχει μεταβληθεί άπειρες φορές και ακόμα και σήμερα από άλλους λαούς δεν ακολουθείται καν. :wacko: Ευχαριστώ
Νινα1 Παρθένος
Καλησπέρα Νίνα και καλωσήρθες στο φόρουμ του myHoroscope! :)
αν δεν απατώμαι δε νομίζω πως θα μπορούσε κανείς να μελετήσει την Ελλάδα (ή και οποιοδήποτε άλλο τόπο) αρχής γενομένης της ανάδυσής της ως χερσονήσου. Νομίζω πως είναι πιο λογικό να μελετάται ένα κράτος βάσει των συνθηκών ή των συμβάσεων που το δημιούργησαν. Βέβαια, όπως βλέπουμε και αυτό είναι σχετικό... αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη, όταν θελουμε να μελετήσουμε ένα οποιοδήποτε κράτος ως τέτοιο, ως δηλ. πολιτική οντότητα, δεν μπορούμε να το κάνουμε με δεδομένα αδιάφορα της δημιουργίας της.
Κατά τα άλλα, δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω μαζί σου! Τα γεγονότα όσο και να ειναι ακριβή, αυτά καθαυτά (έγιναν ή δεν έγιναν) δεν μπορούν να εξασφαλίσουν και την ακριβή τους αφήγηση και καταγραφή.... παράγων άνθρωπος είναι αυτός... :) :bigsmile:
Ενδιαφέρον που ξαναπιάνουμε αυτό το θέμα. Νίνα, δεν έχεις άδικο σε αυτά που λες ωστόσο πιο πάνω νομίζω είχαμε κάνει μία συζήτηση με τον Κώστα που αναφέρει ότι η άποψη που εκφράζει εδώ είναι κυρίως αρχετυπική.
Ας κάνουμε λοιπόν ένα review στο θέμα, τώρα που έχουμε και καθεστώς ανάδρομου:laugh:
Νίνα, καταρχήν να σου πω ότι ξαναδιαβάζοντας το μακρύ μου κείμενο με ενοχλεί το απόλυτο και ξερολίστικο ύφος που έχω...και δεν σου κρύβω ότι στο μεταξύ έχω διαπιστώσει πως κάποιοι "γενέθλιοι" χάρτες κρατών παραδόξως φαίνεται να λειτουργούν!! Πάντως στις περισσότερες θέσεις μου μένω ακόμα πιστός:bigsmile: Έχεις δίκιο ότι στο θέμα των "γενεθλίων" των κρατών δεν λαμβάνονται υπόψιν σημαντικότατοι παράγοντες όπως αυτοί που αναφέρεις...γι'αυτό και η σωστή τακτική πιστεύω είναι να παρατηρούμε τη σύγχρονη πορεία ενός κράτους και να εντοπίζουμε τυχόν patterns, δηλαδή συναστρίες, άξονες και ζώδια που φαίνεται να συμπίπτουν με τα κομβικά γεγονότα της ιστορικής του πορείας. Με βάση αυτά τα patterns ίσως να μπορέσουμε να βγάλουμε μία άκρη σχετικά με την αστρολογική ταυτότητα ενός κράτους. Προσωπικά μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η "σύμπτωση" μεταξύ του περάσματος των μακρινών πλανητών από το ζώδιο της Παρθένου και σημαντικών γεγονότων της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς και μία αυξημένη "ευαισθησία" της Ελλάδας σε σημαντικές όψεις πλανητών στο μεταβλητό σταυρό...σε αντίστοιχα περάσματα πλανητών από το ζώδιο του Υδροχόου δεν έχω δει τόσο σημαντικά γεγονότα....και η πλάκα είναι ότι δεν έχω ακούσει κανέναν αστρολόγο να τις αναφέρει...ομιλούν για όψεις Δεσμών, Κρόνου, Χείρωνα και χίλιαδυό άλλα πράγματα αλλά αρνούνται να δουν το πιο σημαντικό: ότι οι σημαντικότερες διελεύσεις και όψεις αφορούν τον Ήλιο...και ειδικότερα η Σύνοδος που κάνει ένας πλανήτης με τον Ήλιο.....οι Δεσμοί και οι Χείρωνες δεν μπορούν να συγκριθούν με την ισχύ του Ήλιου και γι'αυτό εάν επανειλημμένα δεν λειτουργεί ο Ήλιος σε ένα χάρτη κράτους τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά...και εννοείται πως αν ψάξεις τα πάντα -από το παραμικρό εξάγωνο μέχρι και τον πιο άγνωστο αστεροειδή- τότε κάτι θα βρεις...αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος, να χρησιμοποιούμε δηλαδή την απεχθή μέθοδο του Προκρούστη μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσουμε με το ζόρι μία εξαιρετικά αμφίβολη ημερομηνία ως σημαδιακή....
Βασίλη, ναι, μιλώ κυρίως αρχετυπικά. Πώς όμως ορίζουμε το "αρχετυπικά"? Για μένα η έννοια του "αρχετυπικού" δεν είναι μόνο μία αφηρημένη γενικότητα αλλά και μία λειτουργική πραγματικότητα. Ταυτίζω τα αρχέτυπα με τις πλατωνικές Ιδέες (χωρίς βέβαια να τα εξιδανικεύω όπως ο θείος Πλάτων διότι υπάρχουν και "σκοτεινά" αρχέτυπα), όμως αυτές οι Ιδέες δεν βρίσκονται μονάχα στον υπερβατικό, Αιθερικό κόσμο, αλλά βρίσκονται και μέσα μας, βαθιά ριζωμένες, καθώς και στη συλλογική συνείδηση (και το ασυνείδητο) ενός λαού (και παρά τις όποιες γενετικές αναμίξεις). Ας πούμε πχ. ότι πιστεύω πως ο Έλληνας από αρχαιοτάτων χρόνων, και για κάποιο απροσδιόριστο λόγο (πιθανόν αστρογεωγραφικό), είναι συντονισμένος με το αρχέτυπο της Παρθένου. Οδηγούμαι σε αυτό το συμπέρασμα από το γεγονός ότι ο Έλληνας έχει βαθιά ριζωμένο μέσα του τον "Όφι" της Κριτικής. Έτσι εξηγώ πολλά πράγματα, από τη μεγαλειώδη γέννηση και αποθέωση της Λογικής και του κριτικού πενύματος, την (Ερμαϊκή) μεταβλητότητα της Ελληνικής ψυχοσύνθεσης καθώς και την παροιμιώδη αντιπάθεια του Έλληνα για το συν-Έλληνα που κρατάει εδώ και 2500 χρόνια...αυτό το αρχέτυπο λοιπόν μας ακολουθεί από παλιά...είναι στο γενετικό μας κώδικα...και εννοείται πως από μόνο του δεν αρκεί να εξηγήσει τα πάντα σχετικά με τους Έλληνες...δείχνει όμως κάποιες σημαντικές γενικές τάσεις...
πάλι φλυαρία με έπιασε...
Χαίρομαι πραγματικά που σας γνωρίζω όλους και ευχαριστώ από καρδιάς για την αποδοχή.
Πραγματικά πολυπράγμων και ομιλητικός ο Κώστας, αντιπροσωπευτικό δείγμα Υδροχόου. Συμφωνώ απόλυτα ότι ο Ήλιος μας είναι ο σημαντικός πλανήτης που μας καθορίζει, σαφώς, περισσότερο από πλανήτες που είναι πολύ μακρυά. Σίγουρα κάποιες διελεύσεις από την Παρθένο ταυτίζονται με γεγονότα εδώ κάτω και κανένας δεν πιστεύω ότι δεν το παρατηρεί, αλλά θεωρώ ότι για παράδειγμα τα γεγονότα του Δεκεμβρίου ήταν απλά η αφορμή και όχι το αίτιο. Μιας και είμαι μια γνήσια Παρθένος, κάποιων Αύγουστων, έχω να σας πώ ότι περισσότερο μοιάζω προς την εικόνα που περιέφραψε ο Κώστας, αυτήν δηλαδή του ακατάστατου ανθρώπου που ξεκαρδίζεται όταν ακούει περί τάξης, κάτι που μας προσάπτουν αιώνες. Όμως η Ελλάδα μας θεωρώ ότι άδικα καταγράφεται στα κράτη της Παρθένου. Η φυσιογνωμία της (πάντα προσωπική άποψη) μου κάνει πιό κυκλοθυμικό Καρκινάκι, πού, όπως και οι γνήσιοι του είδους, ξέρουμε ότι κοιμούνται στα τάρταρα και ξυπνούν στον παράδεισο. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Πόλεμος? Ειρήνη?Κρίση? Ευημερία?Χαρακτηριστό γνώρισμα του Καρκίνου, το περπάτημά του. Δεν υπάρχει ευθεία οδός. Θέλουμε να πάμε Καλαμάτα? Η Ελλάδα ή πάει από Καπερναούμ ή (όπως λέμε στην Πάτρα) δεν θα ξέρει που να ΣΑΞΕΙ. Πραγματικά χώρα της Παρθένου θεωρώ ότι μπορεί να είναι η Αγγλία. Βιτρίνα το άψογο, εσωτερικό το έννομο χάος. Πώς είμαστε στην Ελλάδα εμείς ,καμία σχέση. Διότι το δικό μας χάος είνα απλά ΧΑΟΣ. Μεγαλουργούμε όπως τα καβούρια, πληθαίνουμε και γονιμοποιούμε τα εδάφη αλλά ξεριζώνουμε και τις δαγκάνες μας αν πρέπει να σωθούμε. ¶λλες φορές σαν τον Ιούλιο Καίσαρα (Καρκίνος και αυτός)στομφώδοις και κυριαρχικοί και άλλοτε μπροστάρηδες δικαιοσύνης και υπερασπιστές υπέρ βομών και εστιών, ως την ώρα που φτάνουν όλα αυτά στο όριο της μύτης μας. Αν τούτη η πατρίδα δεν είναι κάπως έτσι σίγουρα δεν αξίζει και κανένας μας να τη ζεί. Όμορφη στην ασχήμεια της, τρυφερή στη βαρβαρότητά της, γλυκόπικρη στη γεύση. Κυκλοθυμική μέχρι τελικής πτώσης. Ευχαριστώ που με διαβάσατε!!! νινα.
Οταν αυθαίρετα ταυτίζονται τα αρχέτυπα με τις πλατωνικές ιδέες, τότε: αρχέτυπο=Ιδέα. Οι Ιδέες συνιστούν εξειδανικεύσεις των αισθητών πραγμάτων, και βρίσκονται εκτός του αισθητού κόσμου.
Οι Ιδέες (πχ ελευθερία, αρετή, φιλία, έρως, αγαθόν) είναι αφηρημένες έννοιες, δηλαδή γενικές και ο άνθρωπος (για την ακρίβεια η ψυχή) δεν θα γνωρίσει παρά ένα απείκασμά τους στην πραγματικότητα.
Συνεπώς η οντολογική ανεπάρκεια των αισθητών έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία υπάρξής τους χωρίς τις ιδέες. Η πλατωνική φιλοσοφία θεωρεί τον νου μοναδική πραγματικότητα και την ύλη ως αποτέλεσμα της ένωσης του νου και των αισθήσεων. Ο Αριστοτέλης αντίθετα δεν ασχολείται με τις Ιδέες, αλλά με τις Ουσίες και πως πραγματώνονται στην ύλη.
Μου δημιουργήθηκαν τα εξής ερωτήματα:
Ενα ζωδιακό αρχέτυπο πχ της Παρθένου είναι αφηρημένη ή επιμέρους έννοια; Δηλαδή, λέω πέτρα..την βλέπω, λέω Παρθένο την βλέπω; Eχει πραγματικό αντίκρυσμα; Eχει εκλεκτική συγγένεια με τις Ιδέες ή με την Ουσία; Μπορείς να μου δώσεις τις ακριβείς της ιδιότητες;
Μπορεί όλοι να διαβάζουμε τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη αλλά το τι καταλαβαίνουμε και πως τους ερμηνεύουμε είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και θα ήταν φρόνιμο να αποφεύγονται νοητικές ακροβασίες που φιλοδοξούν να αναχθούν πχ σε φιλοσοφικο-αστρολογική ερμηνεια της πλατωνικής θεωρίας, όπως για παράδειγμα :
[...] αλλά βρίσκονται και μέσα μας, βαθιά ριζωμένες, καθώς και στη συλλογική συνείδηση (και το ασυνείδητο) ενός λαού (και παρά τις όποιες γενετικές αναμίξεις). "Oι Ιδέες βρίσκονται ΚΑΙ στο συνειδητό ΚΑΙ στο ασυνείδητο και μάλιστα συλλογικό, με ή χωρίς γενετικές αναμίξεις - μην παρεξηγθεί κανένας!
Ας πούμε πχ. ότι πιστεύω πως ο Έλληνας από αρχαιοτάτων χρόνων, και για κάποιο απροσδιόριστο λόγο (πιθανόν αστρογεωγραφικό), είναι συντονισμένος με το αρχέτυπο της Παρθένου.σαφέστατα - απροσδιόριστα, πιθανά - τεκμήρια που προκύπτουν από συγκεκριμένα...
Οδηγούμαι σε αυτό το συμπέρασμα από το γεγονός ότι ο Έλληνας έχει βαθιάριζωμένο μέσα του τον "Όφι" της Κριτικής. Δηλαδή, σε άλλους λαούς δεν έπιασε ρίζα το φυτό...Η κριτική είναι μόνο ελληνική επινόηση και μόνο εμείς κατέχουμε την τέχνη της...
Έτσι εξηγώ πολλά πράγματα, από τη μεγαλειώδη γέννηση και αποθέωση της Λογικής και του κριτικού πενύματος, την (Ερμαϊκή) μεταβλητότητα της Ελληνικής ψυχοσύνθεσης καθώς και την παροιμιώδη αντιπάθεια του Έλληνα για το συν-Έλληνα που κρατάει εδώ και 2500 χρόνια... η χρονική ακρίβεια τσακίζει κόκαλα και είναι η πεμπτουσία της θεωρίας
αυτό το αρχέτυπο λοιπόν μας ακολουθεί από παλιά...είναι στο γενετικό μας κώδικα...και εννοείται πως από μόνο του δεν αρκεί να εξηγήσει τα πάντα σχετικά με τους Έλληνες... ευτυχώς, υπάρχει ελπίς δείχνει όμως κάποιες σημαντικές γενικές τάσεις... Μετά τα ατράνταχτα αστροφιλοσοφικα επιχειρήματα, αν δεν είναι εύλογο αυτό το συμπέρασμα....!
... από την αμπελοφιλοσοφία στο ξέφραγο αμπέλι και την αμετροέπεια! Το δυστύχημα είναι πως διάφοροι - από προφανή άγνοια - πέφτουν σε έκσταση ! Αλλά με τον γενετικό κώδικα που διαθέτουμε ως γνήσιοι απόγονοι της ελληνικής φυλής, τέτοια θα λέμε και θα κάνουμε και θα γινόμαστε και παράδειγμα προς μίμηση ( FYROM, Αλβανία ) στους γείτονες!
Έχεις διαβάσει όλες τις απόψεις μου?? είναι δυστυχώς πολλές και συγκεχυμένες αλλά για να εκφέρεις άποψη πρέπει να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι λέει ο άλλος...
το να ερίζεις είναι το πιο εύκολο...
Αυτοκριτική ευτυχώς μπορώ να κάνω...και σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να με ξανακρίνω....και πάντα πίστευα ότι από τον κάθε συνομιλητή έχουμε να πάρουμε...ακόμα και από έναν ασαφή ξερόλα όπως εγώ...ακόμα και από κάποιον που εκστασιασμένος τελεί υπό "προφανή άγνοια"....
Παραδέχομαι λοιπόν ότι οι σκέψεις μου έχουν ασυνέχεια....δεν σκέφτομαι σε ευθείες...είναι βλέπεις και ο γενέθλιος ανάδρομος Ερμής μου σε περίοπτη θέση που, θέλοντας και μη, σκέφτομαι μη-γραμμικά...κατάρα και ευλογία μαζί μπορώ να πω....
ούτε βέβαια κατέχω τη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη....προτιμώ άλλωστε τον αφηρημένο Ηράκλειτο και γενικά όσους βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και όχι τα επί μέρους...
Τα ζώδια είναι αφηρημένες αλλά και επί μέρους έννοιες ταυτόχρονα...επομένως ναι, η Παρθένος έχει πραγματικό αντίκρυσμα...εάν δεν το πιστεύεις αυτό είναι μάταιο να ασχολείσαι με την Αστρολογία.....γι'αυτό άλλωστε ασχολούμαστε και αγαπάμε την Αστρολογία...διότι έχουμε κατανοήσει ότι τα ζώδια έχουν πραγματικό αντίκρυσμα και δεν είναι μόνο αφηρημένες φαντασίες κάποιων περίεργων ούτε απόμακρες Ιδέες ικανές να προσεγγιστούν μόνο από τους ελάχιστους πεφωτισμένους....
Αυτό όμως που συμβαίνει με τα ζώδια είναι το ίδιο που συμβαίνει και με τις θεϊκές Ιδέες του Πλάτωνα...η ακτινοβολία και προβολή των Ζωδίων στη Γη (μέσω του Ήλιου, της Σελήνης και των Πλανητών)διαστρεβλώνει ως ένα βαθμό την αληθινή Ιδέα του κάθε Ζωδίου λόγω της πολλαπλότητας και μεταβλητότητας του υλικού κόσμου (και για αυτή τη μεταβλητότητα ευθύνεται βέβαια και η ίδια η αστρολογία λόγω της πολλότητας των σημαντικών αστρολογικών παραγόντων που επηρεάζουν και της προκληθείσας χαοτικής συνισταμένης)...ένα κομμάτι του Κόσμου αυτού λοιπόν θα παραμένει πάντα σκοτεινό, άλογο και αδύνατον να εξηγηθεί από την Αστρολογία και την κάθε Επιστήμη...
το ότι το κριτικό πνεύμα και η έννοια του "κριτικού πολίτη" γεννήθηκαν στον ελλαδικό χώρο δεν το λέω εγώ...η ιστορία το λέει...και δεν φταίω εγώ εάν σε αυτό που λέω εσύ βλέπεις εθνικισμό...
θα έχει ενδιαφέρον να μας πεις την άποψή σου επί του θέματος...εάν δηλαδή έχεις διακρίνει κάποια αστρολογική επιρροή (ή συσχέτιση αν προτιμάς) στους Έλληνες ή στο ελληνικό κράτος ή στο όπως θες πες το...
Αγαπητέ Κώστα,
Αν η κάθε μας ένσταση, αντίρρηση, διαφωνία ισοδυναμεί με έριδα ή ό,τι άλλο συνομωτικό και κακοπροαίρετο μπορείς να φανταστείς, τότε βρισκόμαστε σε δικαστική αίθουσα. Προσωπικά, δεν το βλέπω έτσι... Αλλωστε, ο ίδιος φανερώνεις τις αδυναμίες σου. Συνεπώς μπορείς παρόμοια να δικαιολογογήσεις και την κρίση μου.
Οι ενστάσεις μου ξεκινούν πάντοτε από τον τρόπο που ο καθένας παρουσιάζει τις απόψεις του και τα επιχειρήματά του για τις στηρίξει. Πως είναι εφικτό να συσχετίζεις αστρολογικές ερμηνείες με την πλατωνική θεωρία, κατέχοντας μόνο το 1ο σκέλος και αγνοώντας όπως ισχυρίζεσαι το 2ο; Προσωπικά, κατέχοντας το 2ο καλύτερα από 1ο πεδίο, συγχύστηκα ακόμη περισσότερο. Κάποιος άλλος μειονεκτώντας και στα 2, απλά κατάλαβε λάθος. Ο Πλάτων ασχολείται με το πνεύμα, τη νόηση. Γι αυτόν οι αισθήσεις δεν προσφέρουν γνώση Γι αυτό και τα μαθηματικά έχουν κεντρικό ρόλο στο έργο του, επειδή ως καθαρή νόηση δεν σχετίζονται με τα αισθητά. Για τον Πλάτωνα, οι αισθήσεις δε συνιστούν τη γνωσιολογική πηγή που οδηγεί στην καθεαυτό αληθινή γνώση και ως εκ τουτου περιορίζουν γνωσιολογικά τον αισθητό κόσμο και δεν προσφέρουν πραγματική γνώση του κόσμου των ιδεών. Αντίθετα, στην Αριστοτελική σκέψη ο συγκερασμός νοήσεως με τις αισθήσεις μέσω της ουσίας και ύλης, οδηγεί στην επιστημονική γνώση της φύσης Ο Αριστοτέλης θεώρησε ότι αυτή γνώση σχηματίζει ένα πυκνό παραγωγικό-αξιωματικό σύστημα, τα αξιώματα του οποίου είναι πρώτες αρχές, που είναι '"αληθείς και πρωταρχικές και άμεσες, και περισσότερο γνωστές και πρωθύστερες και αιτίες του συμπεράσματος " Ως εμπειριστής, θεώρησε ότι η γνώση των αιτιών πηγάζει από την εμπειρία. Αλλά η εμπειρία από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει επαγωγικά στις πρώτες αρχές, εφόσον αυτές είναι καθολικές και αναγκαίες και δίνουν τις έσχατες αιτίες των πραγμάτων. Αντιμέτωποι με το πρόβλημα της κυκλικότητας ή της άπειρης αναδρομής, δεν μπορούμε καν να αποδείξουμε τις πρώτες αρχές. Έτσι, για την γνώση τους είναι αναγκαίο, κάτι περισσότερο από την εμπειρία και την απόδειξη. Απαιτείται μία διαδικασία αφαίρεσης βασισμένη στην ενόραση, που αποκαλύπτει τις ουσίες των πραγμάτων, τις ιδιότητες δηλαδή βάσει των οποίων, το κάθε πράγμα είναι αυτό που είναι. Στην πλούσια Αριστοτελική οντολογία, οι αιτίες είναι ουσιώδεις ιδιότητες των φορέων τους και καθιστούν αναγκαία τα αποτελέσματά τους.
Από τα παραπάνω λοιπόν και κατά την κρίση μου, εντοπίζω μεγαλύτερη συγγένεια των αριστοτελικών ουσιών με τα "αρχέτυπα" παρά με τις πλατωνικές ιδέες των οποίων η ψυχή διατηρεί μιαν αμυδρή ανάμνησή τους, κλπ κλπ. Οι πλατωνικές ιδέες δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα στον κόσμο των αισθητών, άρα τα ζώδια ως ιδέες γίνονται προβληματικά στην σχέση τους με την πραγματικότητα. Από την άλλη, ο Αριστοτέλης και ειδικότερα ο αστρονόμος, μαθηματικός κλπ αριστοτελιστής Πτολεμαίος, μέσω των 5 στοιχείων επινοούν μια πιο σύγχρονη -για τις πεποιθήσεις της εποχής- και φυσική κοσμολογία.
Για τον κριτικό πολίτη έχεις δίκιο, και οι δύο έννοιες είναι ελληνικές, ειδικά ο πολίτης είναι και αριστοτελικός. Δεν εννούσα όμως αυτό, αλλά ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως όλοι οι άλλοι πλην των αρχαίων Ελλήνων, δεν σκέφτονται κριτικά και λογικά, ότι δεν χρησιμοποιούν ορθολογιστικη σκέψη. Οι Ελληνες διανοητές θεμελίωσαν την επιστήμη της Λογικής, δηλαδή σε μια προϋπάρχουσα πρακτική έθεσαν το πλαίσιο και τους κανόνες της. Ως προς τον εθνικισμό δε, αμφισβητείς ότι η ελληνική διανόηση έχει επινοήσει ένα πλαίσιο αναλλοίωτων διαχρονικών αξιών και εννοιών που, ενώ "τα πάντα ρει" αυτές επιμένουν να μην ρει, ενώ μέσω αυτών χαρακτηρίζουν την "ελληνικότητα" της φυλής μας, την εθνική συνείδηση, το εθνικό μας DNA κλπ. Κάπως έτσι ΄θεωρούμαστε υπερούσιος λαός, αδικημένος μονίμως, θύμα διεθνών συνομωσιών κλπ και για το λόγο αυτό, μόνο εμείς δικαιούμαστε θείας προστασίας και οι άλλοι "εχθροί" το πυρ της Κόλασης.
Οχι, η Ελλάδα δεν μου δίνει την εντύπωση της Παρθένου. Αν όλα δε τα πνευματικά της επιτεύγματα που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα εξ αυτής, τα θεωρήσουμε ως καινοτόμα της ανθρώπινης σκέψης,τότε συγγενεύει περισσότερο με Υδροχόο. Η Κριτική/Λογική εδώ σχετίζεται περισσότερο με την δομή παρά με την ικανότητα δηλ. πρωτίστως με την επινόηση του πλαισίου άσκησής της (αρχές, κανόνες,μέθοδοι, εργαλεία). Σκέφτομαι έναν Αιγόκερω να φιλοσοφεί για τις "πρώτες αρχές", τη φθορά, το χρόνο και το θάνατο, αλλά όχι μια Παρθένο. Για μένα είναι κρόνια χαρακτηριστικά αυτά και μερικά δεν είναι ασύμβατα με τον Υδροχόο. Από την άλλη, δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω σε βάθος την επιρροή του εθνικού ζωδίου στον λαό. Ενδεχομένως να επηρεάζει στο βαθμό που μας αφορά η κυβερνητική πολιτική, αλλά να επηρεάζει και το DNA μας; Αν μάλιστα εκλάβουμε ως γενέθλια ημερομηνία πχ την σύστασή της ως ανεξάρτητο Κράτος στους νεώτερους χρόνους (ουδέποτε υπήρξε προηγουμένως), αυτό σημαίνει πως το DNA των σύγχρονων Έλλήνων διαφέρει από εκείνο των Αρχαίων. Μήπως είναι προτιμότερο να αναθεωρήσουμε τον πυρήνα των σκέψεών μας (όχι μόνο οι παρόντες) επι του προκειμένου, αντί να επεμβαινουμε περιφερειακά ή δια της αρχής "σώζειν τα φαινόμενα"; Αλλά... όπως είπα, ΄γνωρίζω το 2ο σκέλος καλύτερα από το 1ο (αστρολογία) και επιπλέον δεν φιλοδοξώ να θεμελιώσω κάποια μεταφυσική θεωρία.