[ Aρχικά θα ήθελα να σας πω πως μου έχετε λείψει αρκετά. Δεν μπαίνω πια συχνά στο φόρουμ για να συμμετέχω όπως κάποτε αλλά που και που κρυφοκοιτάζω την ροή μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης. ]
Σε μια συζήτηση που είχα με ένα φίλο μου σχετικά με τη φύση του Κρόνου μέσα στον Ωριαίο χάρτη οι γνώμες μας ήταν έτοιμες να πιαστούν στα χέρια. Σαν ξεροκέφαλος συνομιλήτής :bigsmile: (βλ. Αρης αντ. Ερμή) προσπαθούσα να του επιβάλλω την γνώμη μου σχετικά με την φύση του Κρόνου στον Ωριαίο χάρτη.
Εκείνος, με μεσαιωνικό είδος αντίληψης από ότι φάνηκε, υποστήριζε πως η θέση του Κρόνου μέσα σε κάποια τυχαία θέση του ωριαίου χάρτη ήταν ας πούμε "καταστροφική". Η απόψή του ήταν πως οποιοδήποτε οίκο και αν άγγιζε ο Κρόνος στον ωριαίο θα έφερνε "ταλαιπώρια" στα θέματα του οίκου που σχετίζονται με την ερώτηση. Τα θέματα του οίκου δεν θα μπορούσαν να διεκπαιρεωθούν. Με λίγα λόγια "μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα" πάνω στον οίκο.
Η δική μου άποψη απέκλινε της δικής του κατά το ήμιση. Σαφώς και ναι, η παρουσία του Κρόνου μέσα σε οίκο που σχετίζεται με την ερώτηση του ενδιαφερομένου αποδίδει μια δυσκολία πάνω στα θέματα του οίκου. Ωστόσο, η καταστροφολογια του Κρόνου δεν εφαρμόζεται στον απόλυτο βαθμό της με την έννοια η παρουσία του Κρόνου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένδειξη υπέρμετρης προσπάθειας για να διεκπαιρεωθεί μια ερώτηση. Θα μπορούσε σαφώς το θέμα να έχει θετική κατάληξη αν η προσπάθεια πάνω στα θέματα που σχετίζονται με τον οίκο είναι διπλή, τριπλή και τετραπλή και όχι απλά καταδικασμένη να έχει δυσμοιρη κατάληξη.
Ένα παράδειγμα:
Aς πούμε πως ο ένδιαφερόμενος Χ κάνει μια ερώτηση για ένα θέμα Υ. Η ακμή του 1ου είναι ο Αιγόκερως άρα ο Χ σημειοδοτείται από τον Κρόνο. Σαφώς αυτό αρχικά από μόνο του θα ήταν μια ένδειξη πως πιθανότατα το θέμα παρουσιάζεται ολίγον τι "δυσκοίλιο" . Αλλά στην ωριαία δεν παρατάμε τόσο εύκολα τα όπλα. Προχωράμε και στις άλλες ενδείξεις. Ο Κρόνος ως σημειοδότης του Χ θα μπορούσε να μας φανερώσει πως ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, είναι στεναχωρημένος, λυπημένος ή για κάποιο λόγο περιορίζεται. ¶ρα το εξεταζόμενο θέμα προκαλεί στον ενδιαφερόμενο μια α-θλίψη. Ακόμα δε όταν ο Κρόνος σχηματίζει τετράγωνο με την ακμή του Ωροσκόπου. Εκεί τα πράγματα είναι όντως περίεργα.
Ωστόσο, βρίσκουμε κάτι "περίεργο". Ο Κρόνος βρίσκεται μέσα στον οίκο του θέματος Υ της ερώτησης του ενδιαφερόμενου. Όχι, το περίεργο δεν είναι αυτό. Το περίεργο είναι πως ο Κρόνος βρίσκεται σε ζώδιο της έξαρσής του (άρα εκφράζεται "καλά") και εκτός από αυτό, έχει την μεγαλύτερη βαθμολογία στον Θεμελιώδη Πίνακα. Με λίγα λόγια δηλαδή, στέκεται καλά.
Σε αυτό το σημείο. ο φίλος μου υποστήριζε πως η ερώτηση είναι καταδικασμένη από τον Κρόνο. Από τη δική μου πλευρά όμως υποστήριζα πως η ερώτηση δεν είναι καθόλου καταδικασμένη. Το αποτέλεσμά της, θα βασιστεί όμως από την σκληρή προσπάθεια του ερωτώντα. Σαφώς και ναι, η παρουσία του Κρόνου στον Υ οίκο ερμηνεύεται ως μια δυσκολία η οποία όμως μπορεί να ξεπεραστεί και να διεκπαιρεώσει τα θέματα του οίκου με σκληρή προσπάθεια από μέρους του ερωτώντα.
-Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό το θέμα; Η παρουσία του Κρόνου μέσα σε έναν οίκο ενός ωριαίου χάρτη αποκλείει την επιτυχή έκβαση της ερώτησης ή απλά θέτει περισσότερη προσπάθεια από το μέρος του ερωτώντα για να διεκπαιρεωθεί ;
[ Σας παρέχω τον χάρτη με όλα τα στοιχεία που χρειάζεστε για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Τα επιπρόσθετα στοιχεία που σας δίνω είναι πως η ερώτηση έγινε από τον ίδιο τον ερωτώντα και αφορά αποκλειστικά και μόνο θέμα του 9ου οίκου, με φυσικούς σημειοδότες της ερώτησης τον Δια και τον Ερμή.]
http://i55.tinypic.com/20g0k1d.jpg