PDA

View Full Version : Αρχαιοι Ελληνες & Νεοι στοχαστες

Άκης Αντωνίου
05-08-2005, 12:51 AM
Εδω ανοιγει ενα νεο θεμα : Ποσο μοντερνοι τελικα ειναι οι αρχαιοι Ελληνες? Ποσο επιρρεασαν την ιστορια αλλα και την εν γενει εξελιξη της ανθρωποτητας? Μηπως τελικα ειναι ...ξεπερασμενοι. Χρειαζεται ομως καθαρο διαλογο με συνεση και ηρεμια . Σαφως και Audiatur et altera pars (ΑΣ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ). Μονο θα παρακαλουσα να μην γινεται επιθεση επι προσωπικου και να ειμαστε ετοιμοι (αμφοτεροι) να δεχτουμε και τον αντιλογο. Να ανταλλαξουμε αποψεις και να δουμε ολες τις πλευρες.

Καλη συζητηση και παρακαλω αν υπαρχει και η δυνατοτητα να παραθετουμε και βιβλιογραφια θα ηταν ακομα καλυτερα για μια οσον τον δυνατον αντικειμενικη και επιστημονικη προσεγγιση του θεματος.

Άκης Αντωνίου
05-08-2005, 12:59 AM
Ανοιγω εγω τον χορο λοιπον. Θεωρω πως οι Ελληνες ηταν ενας πολιτισμος ο οποιος εδωσε τα φωτα του στην ανθρωποτητα. Διδαξαν ηθος , αλλαξαν το ρου της Ιστοριας. "...Σοφία είναι να νικήσουμε τον Εαυτό ΜΑΣ...
Ενώ 'Αγνοια είναι να νικηθούμε απο Αυτόν..."

Σωκράτης

Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος.
Θουκιδίδης

maraki_1975
21-11-2005, 08:09 PM
ειμαι λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και των αρχαίων Ελλήνων ...
πιστεύω οτι όλη η γνωση είχε περάσει απο τα χέρια τους ...μακάρι να μπορούσαμε να φτάσουμε έστω και κατα το ήμισυ τους αρχαίους και κάτι παραπάνω να μπορούσαμε να κρατήσουμε την ποιότητα που είχαν !!!
είχαν μια ιδιαίτερη ικανότητα να κρατούν την ψυχή ζωντανή ...και τον νου
ειναι γνωστο σε όλους άλλωστε το νους υγιής εν σωματι υγιή ...
εμείς το μόνο που κάνουμε ειναι να καθόμαστε μπροστά σε μια τηλεόραση και να βυθίζουμε το μυαλό μας σε εικόνες χωρίς να του δίνουμε την ευκαιρία να σκεφτεί !!!
όσον αφορά για το πόσα έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα πριν κανα μήνα ίσως και παραπάνω διάβασα ενα άρθρο για μια ομάδα ιατρών οι οποίοι ανέτρεξαν στα κείμενα του Ιπποκράτη για να βρούν πληροφορίες για μια αρρώστια και για να βρούν πληροφορίες για τον τρόπο αντιμετώπισης ...
μακάρι να μπορούσα να σας πω ακριβώς που το διάβασα αλλά δεν θυμάμαι πάντως ήταν σε μια απο τις γνωστές ενημερωτικές σελίδες το flash.gr ήταν το in.gr ;δεν θυμάμαι ...

Ισως αν δεν είχαμε τις γνώσεις που μας άφησαν οι αρχαίοι δεν θα είχαμε φτάσει ουτε στα μισα που είμαστε τώρα και φανταστείτε οτι ίσως να μην έχουμε στα χέρια μας ούτε το 1/3 απο αυτά που εκείνοι γνώριζαν...

Άκης Αντωνίου
21-11-2005, 08:18 PM
Αγαπητη μαρακι _1975 ανοιξες ενα θεμα που ειχε ξεχαστει. Πολυ ωραια κινηση. Οι Αρχαιοι Ελληνες ηταν ουσιαστικα αυτοι που εδωσαν τα φωτα του πολιτισμου. Στις τεχνες ,στα γραμματα, στις επιστημες. Απο την αλλη ακομα και σημερα νοητικα ειναι ετη φωτος μπροστα απο εμας (ισως ακουγετε αιρετικο αλλα κατα την γνωμη μου ετσι ειναι) . Τουλαχιστον ας κραταμε ζωντανα μεσα μας καποια πραγματα. Υπαρχουν αναφορες σε αρχαια κειμενα που πραγματοποιησαν καυστηριασμους σε καρκινο του στηθους και αλλα πολλα. Μιλησαν πρωτη για εναν Θεο και Αθανασια της Ψυχης ( Σωκρατης).

maraki_1975
21-11-2005, 08:31 PM
α! κύριε Αντωνίου ίσως αυτο το άρθρο που λέω να αναφερόταν σε καρκίνο θα το ψάξω στα αρχεια που κρατούν αυτα τα site και θα το παραθέσω !!!
κι εγω η αλήθεια ειναι οτι πολλές φορές εχω ''κατηγορηθεί'' ως αιρετική για κάποιες ιδέες μου και μάλιστα εχω εναν γνωστο ο οποίος δωδεκαθείστρια με ανεβάζει και με κατεβάζει και οτι ζώ σε εναν άλλον κόσμο ...
κι εγω απαντώ μακάρι και να ζούσα στον κόσμο της αρχαίας Ελλάδας εκεί που το ελληνικό πνεύμα ήταν αληθινό και ζωντανό και όχι μιασμένο όπως κοντεύει (θα κρατησω μια ελπιδα) όπως ειναι σήμερα !!!
θα επανέλθω συντόμως με το άρθρο το οποίο ελπίζω να βρω !!!

maraki_1975
21-11-2005, 09:13 PM
μόλις βρήκα ενα άρθρο δεν πρέπει να ναι αυτο βέβαια που είχα δει αλλά ειναι αντιπροσωπευτικό και αυτο ...
βρίσκεται στην σελίδα του Δημήτριου Καραμπερόπουλου
http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/ergasies/69.asp

Διόρθωση από διαχειριστή: Το άρθρο διαγράφηκε. Ο σύνδεσμος είναι αρκετός. Όποιος επιθυμεί μπορεί να το διαβάσει στην πηγή του. Για αναδημοσειύσεις άρθρων επιβάλλεται να έχουν δώσει άδεια οι συγγραφείς τους.

Maroulita
21-11-2005, 11:34 PM
Καλησπέρα!

Τίθεται ένα αρκετά ενδιαφέρον θέμα... πόσο μοντέρνοι είναι οι Αρχαίοι Έλληνες και το πνεύμα τους;;; Είναι διαχρονικότατοι σίγουρα και μάλλον αυτό να οφείλεται στην κυκλικότητα όλων των φαινομένων, πράγμα το οποίο το έθιξαν έτσι κι αλλιώς ιδιαιτέρως.
Το θέμα είναι βέβαια να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε και να κατανοήσουμε (όσο μπορούμε βέβαια) τις συνθήκες εκείνες που συνετέλεσαν στο να μιλάμε τώρα εμείς για "αρχαίο ελληνικό πνεύμα" και "ελληνικό πολιτισμό"...

maraki_1975
21-11-2005, 11:59 PM
αγαπητή Μαρούλι , θα ήταν πολυ καλό αυτο που λές να μιλούσαμε για το τι συνετέλεσε να μιλάμε τώρα για τον ελληνικό πολιτισμό , και το αρχαίο ελληνικό πνεύμα ...
θα σου πω όμως κάτι αντιθετικό αλλά εξίσου βασικό ...
μήπως είμαστε πολυ λίγοι αυτοί που μιλάμε για τον αρχαίο ελληνικο πολιτισμό; και δεν εννοω σε αυτο εδω το φορουμ εννοώ εδω στην Ελλάδα , μήπως καλύτερα να ψάξουμε να βρούμε τι ειναι αυτο που έκανε τους Έλληνες να μην μιλούν για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ; τι ειναι αυτο που έκανε τους Ελληνες να μην ακολουθούν πια το ''νους υγιής εν σωματι υγιεί'' ...
τι ειναι αυτο που κάνει τους Έλληνες να προσπαθούν να θάψουν τον πολιτισμό και να ακολουθήσουν ενα μείγμα ''πολιτισμών'' ή εστω επιρροών ;
Μήπως λέω μήπως (και δεν θέλω να κατηγορηθώ για αυτο που θα πω ειναι η άποψη μου ...) φταίει και λιγάκι η εκκλησία για αυτη την παραγκώνιση του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος ;

Πόσα μπορούμε να πούμε για αυτο το θέμα !!!
παρα πολλά μπορούμε ώρες ατέλειωτες να μιλάμε για αυτο ...
κάτω απο τα πόδια μας σε Όλη την Ελλάδα ζεί η Αρχαία Ελλάδα και όσο κι αν την θάβουν αυτη πάλι εκεί θα ειναι ...και όλη την ενεργεια που έχει θα την δίνει σε μας ...
όση μπορούν να την πάρουν και ειναι ανοικτοί σε αυτο ...ίσως και να πλησιάσουν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα ...(εύχομαι να ειμαι κι εγω μέσα σε αυτούς )
η αλήθεια ειναι οτι όσο μπορω προσπαθώ ΄να μην γίνω κι εγω το παιδί της τηλεόρασης ...θα μου πείς μα τώρα κάθεσαι πάνω σε εναν υπολογιστή ...
ναι ! αλλά μιλάμε για σπουδαία θέματα ... δεν αφήνουμε το μυαλό μας να κοιμηθεί ίσα ίσα ξυπνάμε κομμάτια του μυαλού που μέσα εκεί κρύβεται το μυστικό της ηρεμίας της ψυχής και της αυτοιγνωσίας !!!
αυτη ειναι η άποψη μου !!!
όσοι έχουμε μείνει λοιπόν ας κρατήσουμε ζωντανή μέσα στη ψυχή μας την Αρχαία Ελλάδα και αν μπορούμε ας θυμήσουμε και στους άλλους (σε όσους θέλουν ) τις ρίζες μας ...την ''υπεροχή'' του Αρχαίου Ελληνα !!!

συγνώμη που έγραψα πολλά , δεν θέλω να κουράζω αλλά ειναι ενα θέμα που με συγκινεί ιδιαίτερα !!!

Άκης Αντωνίου
22-11-2005, 08:31 AM
εδω μαρακι_1975 τα πραγματα περιμπλεκονται. Σε πληροφορω πως κανενας λαος δεν εχει δειξει τοση αχαριστια για τους προγονους του, οσο οι Νεοελληνες. Δυστυχως δεν υπαρχει η σωστη διδασκαλια των αρχαιων και της Ιστοριας με αποτελεσμα τα παιδια να βλεπουν αυτα τα μαθηματα ως κολαστηριο. Σιγουρα δεν ειπαμε να μιλαμε του στυλ << ...Πας οστις δυναται>> αλλα ουτε να μην ξερουμε Ιστορια. Αν ρωτησεις εναν νεο πες μου ενα εργο του Πλουταρχου θα σου απαντησει << δεν ειναι ο ερωτας παιδι της λογικης>>. Ο Καραισκακης δεν ειναι ηρωας της Επαναστασης του 1821 αλλα γηπεδο στο Νεο Φαληρο.Τα παιδια εχουν παρει την κατω βολτα και δεν θα ξαναυπαρξει γενια του 1940, ή του Πολυτεχνειου κλπ. Τωρα ειναι η γενια του PSP οπου οι νεοι θα αγωνιζονται στο ΦΙΦΑ 2006. ΔΥΣΤΥΧΩΣ

Οι Ελληνες μεσα απο τα εργα τους μιλησαν για ολα. Πραγματα που ουσιαστικα τα πηραν οι Ευρωπαιοι και τα ανεδειξαν. Αληθεια ποια επιτευμα των Αρχαιων Ελληνων δεν μπορει ο ανθρωπος να πραγματοποιησει εδω και 2500 χρονια?? Ενα !! Μονο ενα!! Την δημοκρατια του Σολωνα.

Καλημερα
Ακης Αντωνιου

Fotini Christodoulou
22-11-2005, 10:31 AM
Καλημέρα και απο μένα!

Συμφωνω,πως ο αρχαιος ελληνικος πολιτισμος επηρεασε ,την πορεια των λαων,εδωσε τα "φωτα".

Δεν θα σταθω στο οτι εδωσε τα φωτα και μετα,βυθιστηκε στο σκοταδι,γιατι σηκωνει μεγαλη συζητηση-το θεμα ειναι ανεξαντλητο.

Αυτό όμως που θεωρω σιγουρο,είναι ότι σιγουρα ενας αρχαιος ελληνας,δεν θα διαβαζε μονο ένα βιβλιο της βιβλιοθηκης,αλλα ολη την βιβλιοθηκη ,προτου καταληξει σε οποιοδηποτε συμπερασμα.
Τι εννοω;

Ναι ,πρεπει να μαθουμε για τις ριζες μας και φυσικα να ειμαστε υπερηφανοι για αυτές,αλλα δεν πρεπει να μεινουμε μονο στην δικη μας ιστορια.
Δεν ειμαστε η μοναδικη χωρα που ανεπτυξε πολιτισμο.
Εχουμε παραδειγματα του Αιγυπτιακου,του Ινδικου του Κινεζικου ,των Μαγιας,των Αζτεκων,ολοι πολιτισμοι με ιστορια χιλιαδων ετων,που μαζι με το δικο μας και αλλους ακομη,οδηγησαν την ανθρωποτητα μπροστα.
Είναι παγκοσμια κληρονομια,η γνωση, από οποιο λαο κι αν προηλθε.

Καταληγω,πως το σημαντικοτερο μαθημα που πρεπει να παρουμε ως Νεοελληνες,είναι να τοποθετηθουμε επιτελους,στην σωστη θέση, στον κοσμο.

maraki_1975
22-11-2005, 12:07 PM
μόλις βρήκα ενα άρθρο δεν πρέπει να ναι αυτο βέβαια που είχα δει αλλά ειναι αντιπροσωπευτικό και αυτο ...
βρίσκεται στην σελίδα του Δημήτριου Καραμπερόπουλου
http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/ergasies/69.asp

Διόρθωση από διαχειριστή: Το άρθρο διαγράφηκε. Ο σύνδεσμος είναι αρκετός. Όποιος επιθυμεί μπορεί να το διαβάσει στην πηγή του. Για αναδημοσειύσεις άρθρων επιβάλλεται να έχουν δώσει άδεια οι συγγραφείς τους.
συγνώμη δεν είχα πρόθεση ...δεν το ήξερα ευχαριστω για την διορθωση δεν το ξανακάνω !!!

raingirl
22-11-2005, 01:27 PM
Ο σύγχρονος κόσμος οφείλει σχεδόν τα πάντα στους Έλληνες.
Ανύψωσαν όλες τις μορφές της τέχνης τόσο, ώστε όλα τα σύγχρονά της ρεύματα να πηγάζουν απ’ την ελληνική τέχνη.
Το 1875 ο Άγγλος νομικός και κοινωνιολόγοςSummer Maine παρατηρούσε: «σ’ αυτόν το μικρό λαό εναπόκειτο να δημιουργήσει την αρχή της πρόοδο και με εξαίρεση τις τυφλές δυνάμεις της φύσης δεν υπάρχει τίποτε στον κόσμο που να μην έχει ελληνική καταγωγή».
Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να σταμάτησουμε τις αναφορές επάνω στους αρχαίους έλληνες και στο γεγονός οτί γεννήσαμε τον πολιτισμό και να κοιτάξουμε να δουλέψουμε επάνω σε αυτά που οι αρχαίοι μας γεννήσανε και εμείς φροντίσαμε να τα θάψουμε.
Ο πολιτισμός δεν συντηρείται με τα λόγια αλλά με τα έργα.

Raingirl

runaway
22-11-2005, 02:10 PM
Θα συμφωνήσω με τη Roadrunner,

Αφού λοιπόν ανήκουμε στη φυλή του "ωραίου και αληθινού", πρέπει να ψάχνουμε για την αλήθεια σε διάφορες πηγές και να χρησιμοποιούμε τη συγκριτική μας ικανότητα σε συνδυασμό με αντικειμενική κρίση. Το ότι δώσαμε το έναυσμα για έρευνα σε πολλούς τομείς, πολλές φορές και τη λύση φιλοσοφικών και μη θεμάτων, δε σημαίνει ότι κατέχουμε το "αλάθητο". Σαφώς και βλέπουμε ακόμα και σήμερα εφαρμογή της τότε φιλοσοφίας σε σημερινά ζητήματα αλλά δεν πρέπει να σταθούμε εκεί και να στηρίζουμε τους λόγους της υπερηφάνειάς μας μόνο στο παρελθόν. Πρέπει κι εμείς οι νεοέλληνες, παραδειγματιζόμενοι από τους προγόνους μας, να προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοί τους ακόμα και να αμφισβητούμε- γιατί όχι;- τις ήδη παγιωμένες απόψεις χαράζοντας καινούριους δρόμους και όχι ακολουθώντας πάντα την πεπατημένη. Οι βάσεις υπάρχουν... Αν υπήρχε και λίγο παραπάνω ιδεαλισμός ίσως να μη μιλούσαμε μόνο για τους "αρχαίους φιλόσοφους" αλλά και για κάποιους νέους που μπορεί και να υπάρχουν γύρω μας αλλά δυστυχώς τους απορρίπτει ο κυνισμός της εποχής μας...

Maroulita
22-11-2005, 07:57 PM
Αγαπητή Maraki_1975,
όταν ανέφερα για τις συνθήκες εκείνες που συνετέλεσαν στο να μιλάμε εμείς τώρα για "αρχαίο ελληνικό πολιτισμό", πίστεψέ με δεν εννοούσα αυτούς που "έσωσαν" και "διέδωσαν" τα δημιουργήματά του. Γιατί απ' όσο έχω και γω συμπεράνει από τα διαβάσματά μου και τους προβληματισμούς που μου έχουν δημιουργηθεί (καθότι φιλόλογος, ψάχνομαι όσο μπορώ...)... δυστυχώς δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα για τους προγόνους μας! Δυστυχώς σπουδαία έργα φιλοσόφων, επιστημόνων και λογοτεχνών κάηκαν ή χάθηκαν...
Συμφωνώ μαζί σου ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η εκκλησία γι'αυτό και δε νομίζω πως αυτό είναι αιρετικό, απλά ένα απλό επαγωγικό συμπέρασμα, από τα λίγα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν... και μπορεί κανείς να τα βρει αν διαβάσει "εξωσχολικά" βιβλία.
Όταν μιλούσα για συνθήκες, εννοούσα εκείνα τα κοινωνικά και πολιτιστικά δεδομένα που επικρατούσαν στον τότε ελληνικό χώρο και ευόδωσαν μια τέτοια πνευματική κίνηση...
Τώρα... όσον αφορά το τι κάνουμε εμείς σήμερα... με λυπεί το γεγονός ότι ένας λαός με τέτοια παράδοση δεν ξέρει τον Περικλή του 5ου αιώνα, αλλά τον Περικλή του Fame Story... Σίγουρα δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα, σίγουρα όλα χρειάζονται (ίσως και αυτός ο Περικλής :toung: )... αλλά ας ξέρουμε τα βασικά και ας επιδιώκουμε τα περισσότερα!!
Όλα ξεκινούν πάντως από το σχολείο και από τους λειτουργούς του, και μέσα σ'αυτούς συγκαταλέγω και τον εαυτό μου! Πόσοι από τους καθηγητές ιστορίας, αρχαίων ελληνικών και νεοελληνικής πραγματικά χαίρονται να μεταδώσουν και να εμπνεύσουν τους μαθητές τους;;;; Γιατί αυτό πρέπει να κάνουν. Πώς τα καημένα τα παιδιά να έχουν όρεξη να κάνουν αρχαία ελληνικά, να διαβάσουν Αντιγόνη ή Λυσία, όταν ο καθηγητής δεν καταφέρνει να τα συνδέσει όλα αυτά με την σύγχρονη πραγματικότητα;;; Γιατί αυτό γίνεται...είπαμε όλα είναι διαχρονικά και κυκλικά!

fillenia
22-11-2005, 10:35 PM
Στα όσα άκρως ενδιαφέροντα αναπτύσσετε εδώ, επιφυλάσσομαι να επανέλθω αργότερα (λόγω φόρτου διαβασμάτων). Επειδή έχω μια αδιόρθωτη τάση για την ακρίβεια, τουλάχιστον σε όσα γνωρίζω, η δημοκρατία στην ιδανικη της μορφή, εμφανίστηκε αποκλειστικά στην Αθηναϊκή κοινωνία και χωρίς να παραγνωρίζω τις τις προηγούμενες πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες, είναι έργο του Κλεισθένη!
Ηταν τόσο ιδιάζουσες οι συνθήκες εμφάνισης και ανάπτυξής της, που είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ στις μέρες μας να επαναληφθεί. Ωστόσο ο ανθρώπινος πολιτισμός κληρονόμησε την ιδέα της και την μετουσίωσε στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες. Η απόσταση βέβαια μεταξύ της αθηναϊκής δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού είναι μεγάλη, αλλά σκεφτείτε το αντίπαλο δέος, τα απολυταρχικά και αυταρχικά καθεστώτα, κάθε μορφής, που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν. Η παρακμή της Αθήνας στη διάρκεια του Πελοπονησιακού πολέμου, σηματοδότησε και τη δικη της παρακμή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πολιτική της εφαρμογή.
Η αθηναϊκή δημοκρατία, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, υπήρξε ένα από τα πρότυπα του Κάρλ Μαρξ.

Φιλικά

Μαργαρίτα!
23-11-2005, 08:07 PM
Η αλήθεια είναι ότι τι θέμα είναι τεράστιο γι' αυτό κι εγώ θα πω τη γνώμη μου σε ορισμένα βασικά σημεία που εντώπισα.
Κατ'αρχήν, πιστεύω πως είναι αναμφισβήτητη η τεράστια εισφορά των Αρχαίων Ελλήνων στην ανθρωπότητα. Ποιον να πρωτοαναφέρω τον Πυθαγόρα ή τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη; Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πώς είναι δυνατόν αυτός ο τόπος να έβγαλε τόσες πολλές και σημαντικές προσωπικότητες! Αλλά δεν πιστεύω πως είναι τυχαίο. Είμαι σιγουρη πως τα όσα ξέρουμε για τους Αρχαίους είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα από τα όσα ήξεραν ή έκαναν. Οι προσωπικότητες της εποχής γνώριζαν τη σημαντικότητα της γνώσης που κατείχαν και γι' αυτό δεν τη διέδιδαν παντού (π.χ. ο Πυθαγόρας δίδασκε στους μαθητές του κρυπτογραφημένα).
Βέβαια, υπήρχαν και Αρχαίοι Έλληνες που μόνο "μπελάδες" έφεραν στην πατρίδα τους, π.χ. Αλκιβιάδης, Εφιάλτης.
Αυτό, λοιπόν, που θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας (κατα τη γνώμη μου πάντα) είναι να προσπαθήσουμε να τους έχουμε σαν πρότυπα (ακόμη και αποφυγής). Σε αυτό φυσικά θα βοηθήσει η οικογένεια, το σχολείο και -γιατί όχι;- και η εκκλησία. Όμως, μόνο αυτό δεν αρκεί.
Δεν αρκεί να λέμε δεν έχουμε καλούς δασκάλους, η εκκλησία φταίει και γενικά όλοι οι άλλοι. Πρέπει η προσπάθεια να ξεκινήσει από εμας τους ίδιους. Και για να είμαι ειλικρινής είμαι της άποψης πως η σημερινή νεολαία ενδιαφέρεται και είναι περήφανη Κληρονόμος απλά δεν έχει κίνητρα. :idea: Εξάλλου μη ξεχνάμε πως η γενιά του Πολυτεχνείου σήμερα, χθες, πριν από 10 χρόνια μας απογοητευσε. Όταν χαρακτηριζόταν και αυτή νεολαία μας έκανε περήφανους!

Άκης Αντωνίου
24-11-2005, 09:32 AM
Πολυ ωραια τα θετεις αγαπητη Μαργαριτα. Αλλα ποια νεολαια ενδιαφερετε? Ελαχιστοι!!! δυστυχως κατα την γνωμη μου οποιος δεν συντελει στην λυση ενος προβληματος αποτελει μερος του προβληματος. Εχουμε μια πνευματικη κληρονομια ας γινουμε οσοι απο εμας θελουμε θεματοφυλακες αυτης της γνωσης.

Ακης Αντωνιου

maraki_1975
24-11-2005, 01:35 PM
καλημέρα , όντως ειναι ελάχιστο το ποσοστό που ενδιαφέρεται για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα απο τη σημερινή νεολαία , αλλά να πω κάτι που έχω διαπιστώσει ειναι ελάχιστο το ποσοστό της νεολαίας σήμερα που ενδιαφέρεται γενικά για τη γνώση ...
δεν τους ενδιαφέρει τίποτα δεν έχουν καταλάβει την αξία του να φωτίζεις το μυαλό σου , να εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου και το κακό ειναι οτι έχω ακούσει πολλούς να κατατάσσουν την αρχαιοελληνική γνώση στην μυθολογία ...
αν πιάσω συζήτηση για αυτο το θέμα μου λένε '' καλά ασχολήσαι με αυτά;αυτα ειναι μυθολογία για παιδιά ''
ποια ειναι ρε παιδιά μυθολογία η Αρχαία Ελλάδα; η βάση όλου του πολιτισμού μας ;
τα μηνύματα και τα ερεθίσματα που λαμβάνουν τα παιδιά εδω και πολλές γενιές ειναι απο λαούς (π.χ Αμερική ) που ούτε κατα διάνοια δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πολιτισμός !!!
πως θα βγούν λοιπόν τα παιδιά όταν έχουν μολυσμένα ερεθίσματα ...και εγω είχα απέναντί μου τέτοια ερεθίσματα αλλά όταν ήμουν ανάμεσα σε μια αμερικανική κωμωδία (δεν λέω και αυτο δεν θα το δουμε , και το κάνω κι εγω που το αναφέρω) και σε ενα βιβλίο που με ταξίδευε στην αρχαία Ελλάδα προτιμούσα το δεύτερο !!!
αν απο περιέργεια και μόνο όλοι παρουμε απο ενα αντιπροσωπευτικό βιβλίο κάποιου αρχαίου φιλόσοφου θα δούμε ότι σε αγγίζει κατευθείαν στην ψυχή , οτι σου θυμίζει πράγματα που μάλλον όλοι τα έχουμε μεσα μας αλλα δεν τα βγάλαμε ποτέ προς τα έξω , σκέψεις που τις κάνουμε αλλά δεν τολμούμε να τις πούμε !!!

Όλοι οι άνθρωποι, εγκυμονούν και κατά το σώμα και κατά την ψυχή. - ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Συμπόσιο)

ας βοηθήσουμε όλοι την ψυχή μας να εγκυμονήσει ας μην την καταδικάσουμε σε στειρότητα ...

maraki_1975
24-11-2005, 03:49 PM
θα θελα να παραθέσω αυτό το απόσπασμα απο την Πολιτεία του Πλάτωνα !!!
αν διαβάσουμε όλοι προσεκτικά ...σίγουρα έχουν τόσα να μας πουν αυτές οι κουβέντες (σοφές) ...
αυτό λάτρεψα στα αρχαία κείμενα ...λέξεις που στάζουν ουσία ...ουσία που ποτίζουν την ψυχή ...γιατί και η ψυχή εγκυμονεί!!!

''Αν έχει κανείς μυαλό, θα μπορούσε να θυμηθεί πως στα μάτια συμβαίνουν δυο ειδών ανωμαλίες και από δύο αφορμές, όταν πηγαίνει κανείς από το φως στο σκοτάδι και όταν πηγαίνει από το σκοτάδι στο φως.
Αφού θεωρήσει πως τα ίδια ακριβώς γίνονται και στην ψυχή, όταν δει κάποια ν' ανησυχεί και να μην μπορεί να διακρίνει κάτι καθαρά, δεν θα πρέπει να γελάει αλόγιστα, αλλά να εξετάζει καλά τι από τα δύο συμβαίνει, δεν βλέπει καλά στο σκοτάδι από τη συνήθεια, επειδή έχει έρθει από φωτεινότερη ζωή, ή από την περισσότερη αμάθεια ήρθε στο φωτεινότερο και έχει πλημμυρίσει από το φωτεινό λαμπύρισμα, και έτσι τη μια θα τη μακαρίσει για το βίωμά της και για τη ζωή της, ενώ την άλλη θα την οικτίρει. Κι αν θέλει να γελάει μαζί της, το γέλιο του θα ήταν λιγότερο καταγέλαστο απ' ό,τι το γέλιο εις βάρος της ψυχής που έφτασε από πάνω, από το φως.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Πολιτεία)

apn3a
25-11-2005, 09:33 AM
Κάτι που αξίζει πιστεύω όλοι να διαβάσουμε είναι η περίφημη Σπηλιά του Πλάτωνα. Κρύβει ένα βαθύ νόημα. Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ! (http://www.geocities.com/athens_5th_century/cave.html) Ξεκινήστε με την σειρά από το 1 (Δεσμωτές) κ φτάστε μέχρι το 4 (Έξοδος).

starfish
25-11-2005, 03:54 PM
Καλημερα σας!!
Θα μου επιτρεψετε να κανω μερικες συντομες παρατηρησεις σ αυτα που εχετε γραψει!
1. Κατ αρχην, ειναι γνωστο οτι ο ελληνικος πολιτισμος αναπτυχθηκε, ευνοημενος απο την γεωγραφικη θεση της κοιτιδας του, που αποτελουσε ενα σταυροδρομι των πολιτισμων. Δεν ειναι ο αρχαιοτερος, ουτε ο μοναδικος σημαντικος [οπως σωστα γραφει η Φωτεινη], και σιγουρα εχει δεχτει επιδρασεις σημαντικες. Αυτο ειναι ενα θεμα με το οποιο εχουν ασχοληθει μεγαλοι ερευνητες κατα καιρους και ασχολουνται ακομη.
2. Πολλοι απο τους αρχαιους φιλοσοφους και επιστημονες και καλλιτεχνες δεν ηταν ελληνες στην καταγωγη, αλλα θεωρηθηκαν ελληνες επειδη μετειχαν της ελληνικης παιδειας και γλωσσας.
3. Εχουμε την ταση να ονομαζουμε ελληνικο πολιτισμο, τον Αθηναικο χρυσο αιωνα, αγνοωντας συνηθως τις κοινωνικες συνθηκες, και τις πολιτικες διαφορες που υπηρχαν εκεινη την εποχη στον ελλαδικο χωρο και στις αποικιες.
4. Δεν εχουμε ασχοληθει αρκετα με τους λιγοτερο γνωστους, αλλα σημαντικους στοχαστες της αρχαιοτητας. Οι λογοι ειναι ποικιλοι και δεν πιστευω οτι ειναι σφαλμα μονο της Εκκλησιας.
Αλλωστε υπηρξαν αιωνες, που Πατερες της Εκκλησιας, σπουδαζαν την ελληνικη φιλοσοφια με ζεση. Οπως οι τρεις Ιεραρχες, και πολλοι αλλοι που ανηκαν στον ανθο της χριστιανικης διανοησης, [ Γρηγοριος ο Παλαμας, ο Φωτιος πατριαρχης της Κων/πολεως κλπ.]
Ομως η Εκκλησια, Ανατολικη και Δυτικη, ειχε τις προτιμησεις της: Πλατωνας, Αριστοτελης, ρητορικη και γενικοτερα, οτι στηριζε την κοσμοθεωρια της. Οι υπολοιποι εμειναν στην αφανεια πολυ περισσοτερο οταν διαφαινονταν στο εργο τους "αιρετικες" κοσμοθεωριες και επιστημονικες γνωσεις .
5. Απο οσα λιγα γνωριζω, η ελληνικη γνωση επιβιωσε σε γραπτη μορφη, μεσω των αραβων, οι οποιοι ειχαν διασωσει αρχαια κειμενα και τα ειχαν μεταφρασει στα αραβικα για δικη τους μελετη. Για πολλα χρονια αν δεν κανω λαθος, μετα την πυρκαγια στην Βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας, πηγες δεν υπηρχαν. Ευτυχως υπηρξαν οι αραβες!! Απ αυτους, περασαν τα κειμενα στην Δυση και υπηρξε μια αναγεννηση των ελληνικων γραμματων.
6. Στοχαστες αξιοι συνεχιστες των αρχαιων υπαρχουν και σημερα. Ας μην ξεχναμε οτι τα μεγαλα εργα, τα δημιουργουν λιγοι. Οι πλειοψηφιες, ζουν και δρουν μεσα στην καθημερινοτητα και την μετριοτητα. Και σημερα παραγουμε πολιτισμο, ΑΛΛΑ δεν ειμαστε πλεον το κεντρο του κοσμου! Εντος των συνορων και εξω απ αυτα, υπαρχουν Ελληνες που δημιουργουν αλλα δεν το μαθαινουμε. Ειναι δυσκολες εποχες και οι μοδες επιτασσουν άλλα. Δεν ειναι μονο ελληνικο το φαινομενο, πραγμα βεβαια που δεν ηχει παρηγορα!
7. Τελος, παθαινω αλλεργια με τους αρχαιοπληκτους ημιμαθεις μεγαλοστομους, που προσπαθουν να μας πεισουν οτι οι αρχαιοι ημων προγονοι ηταν οι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ πολιτισμενοι. Εχω διαβασει κατα καιρους απιθανες θεωριες, αξιες ψυχιατρικης αναλυσης. Μια ματια και στην προσφατη ιστορια μας [Μεγαλη Ιδεα, Μεταξας, χουντα του 67] μπορει να μας δειξει οτι η προγοναλατρεια στην καλυτερη περιπτωση οδηγει στην γελοιοτητα και στην χειροτερη σε καταστροφες εθνικου επιπεδου.

Αισθανομαι περηφανη, που γεννηθηκα ελληνιδα, αλλα ντρεπομαι για τους ελληνες οταν ακουω επιχειρηματα του ειδους "οταν εμεις καναμε αυτο, εσεις ησασταν ακομη πανω στα δεντρα" και αλλα τετοιου ειδους...

Αυτα πολυ συνοπτικα και βιαστικα

Σας χαιρετω και σας ασπαζομαι