PDA

View Full Version : ο χρυσός χάρτης

toniats
08-01-2010, 11:42 PM
Το παρακάτω κείμενο είναι κομμάτι ….προσωπικής αλληλογραφίας. Ένας καλός μου φίλος με ρώτησε τι σημαίνει για μένα η αστρολογία.

Επειδή είναι ένας πολύ πνευματικός άνθρωπος δεν ήταν εύκολο να του απαντήσω με τις κοινοτυπίες που χρησιμοποιώ συνήθως, αυτές που ανασύρω από το ειδικό κουτί κοινοτυπιών που έχω για κάθε θέμα (λόγω τεμπελιάς και έλλειψης χρόνου).

Χωρίς να έχω πει κάτι σημαντικό, θεωρώ πως είναι καλό να απλοποιούμε τα πράγματα, να τα φέρνουμε στα μέτρα μας. Όταν ήμουν μικρή βασανίστηκα πολύ διαβάζοντας βιβλία που δεν ήταν για την ηλικία ούτε για το μυαλό μου και προσπαθώντας να τα εμπεδώσω…
Από τότε έχω χρόνια αλλεργία σε τύπους όπως ο Κάντ και ο Σοπενάουερ, παρότι σέβομαι το γεγονός πως εμπνέουν πολλούς άλλους ανθρώπους. Αγάπησα όμως πολύ τον Επίκουρο, τον Ιρβινγκ Γιάλομ κάποιους ταγμένους παραμυθάδες όπως τον Τόλκιν…και την τόσο εμπορική συγγραφέα του Χαρυ Πότερ, την Ροουλιγκ (γενιά του ‘65, σαν και μένα!)

Αυτά για εισαγωγή, συχωρέστε το ότι όλα είναι γραμμένα σε δεύτερο πρόσωπο, όμως τα έγραφα απευθυνόμενη σε ένα γλυκύτατο πλάσμα….

……Έχεις δει φυσικά ωροσκόπιο, αν θυμάμαι μου είχες πει ότι παλαιότερα έκανες αστρολογικούς χάρτες. Τα παράτησες γιατί δεν «σου μιλούσαν»…
Υπάρχουν δύο τροχοί, ο ένας μέσα στον άλλο, σαν αυτόν τον τροχό που εμφανίστηκε στο όραμα του Ιεζεκιήλ. Αυτή είναι η συνηθισμένη μορφή του ωροσκοπίου, ένας τροχός μέσα σε έναν άλλο τροχό μεγαλύτερο, δύο ομόκεντροι κύκλοι. Υπάρχουν όμως κι άλλες απεικονίσεις του αστρολογικού χάρτη.

Ο ζωδιακός κύκλος είναι η φωτογραφία του ουρανού τη στιγμή της γέννησης σου. Στην μεταφυσική είναι ο τροχός που σε τράβηξε από τα ουράνια πεδία στο υλικό πεδίο που βρισκόμαστε τώρα –όταν δεν κοιμόμαστε-….είναι μια δίνη…..σε παρέσυρε και βρέθηκες από ελεύθερη οντότητα, ενσαρκωμένος στο μικροσκοπικό αδύναμο σώμα ενός νεογέννητου ανθρώπου.
Ο Θεός δημιούργησε την εικόνα αυτής της δίνης που σε ενσάρκωσε και στην έδωσε να την έχεις μαζί σου σε αυτή τη ζωή.

Ένα από τα όνειρα που θυμάμαι καθαρά είναι αυτό με μια ωραία οντότητα να μου δίνει έναν χρυσό χάρτη που εγώ δεν μπορούσα να διαβάσω. Τον πήρα στα χέρια μου όμως και τον κράτησα….ας μην ήξερα να τον διαβάσω.

Στην αστρολογία παίζουμε με τα αρχέτυπα όπως παίζουμε με τις κάρτες μιας τράπουλας.
Δεχόμαστε αξιωματικά, σχεδόν, μια σημασία, έναν συμβολισμό. Δοκιμάζουμε να βάλουμε τον έναν συμβολισμό δίπλα στον άλλο και διαβάζουμε με τον ίδιο τρόπο που διαβάζουμε τις νότες σε ένα πεντάγραμμο, τους αριθμούς, την αλφάβητο.

Υπάρχουν δέκα πλανήτες, αυτοί είναι οι αρχετυπικές έννοιες. Οι Ήρωες αν θέλεις του προσωπικού σου δράματος, όσο κρατήσει αυτή η ζωή. Οι ήρωες σου έχουν, όπως όλοι μας, πατρίδα, σπίτι.
Καθένας τους κατοικεί σε ένα κομμάτι του ζωδιακού κύκλου, που –στην απεικόνιση του- έχουμε κόψει στα 12, σαν βασιλόπιτα. Ένα σπίτι για κάθε ήρωα…και μόνο δύο από αυτούς κατοικούν σε δύο σπίτια, τι να κάνουμε, απλά περιμένουν τον πραγματικό ιδιοκτήτη του ενός από τα δύο τους σπίτια….και μέχρι τότε κάνουν για λογαριασμό του χρέη οικοδεσπότη.

Τα σπίτια αυτά τα λέμε ζώδια.

Και επειδή το σπίτι παίρνει την προσωπικότητα του οικοδεσπότη, εσύ το ξέρεις πολύ καλά αυτό, -για αυτό με ξενάγησες τόσο ευγενικά στο δικό σου υπέροχο σπίτι- τα σπίτια των ηρώων μας είναι οι χώροι που διαμορφώθηκαν από αυτούς, χάρη σε αυτούς….

Εδώ πια δεν μιλάμε για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, αλλά για ήρωες, ή και θεούς, γι αυτό και το σπίτι τους είναι συγκλονιστικό, παλάτι!!!

Τώρα καλέ μου, πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου. Πρώτα θα φτιάξεις το σχέδιο του παλατιού στο μυαλό σου και μετά θα το υλοποιήσεις.

Ο Ήλιος είναι η φωτιά, είναι ο ζωοδότης, χωρίς αυτόν δεν υπάρχει ζωή.
Πως θα είναι το σπίτι του; ….είναι ο χώρος του Ουρανού που ονομάζεται ζώδιο (χώρος) του λέοντα.
Α! είναι ένας υπέροχος χώρος το παλάτι του λέοντα. Εκεί όλα είναι φωτεινά γιατί σε αυτό κατοικεί η φωτιά. Είναι το κέντρο της ζωής. Φωτεινά, χαρούμενα, γενναιόδωρα! Σε αυτό το παλάτι, που είναι πολύ κεντρικό –και στο σώμα μας βρίσκεται στην καρδιά μας- ζουν πολλά παιδιά, αφού εδώ βασιλεύει η δημιουργία και υπάρχει πολύ γενναιοδωρία και η ίδια η Αγάπη του Θεού. Αυτή όμως η Αγάπη είναι πολύ μεγάλη και πηγαίνει σε όλα τα ζώδια.
Όμως ακόμα και στο παλάτι του φωτός όμως υπάρχουν Σκιές….υπάρχουν δωμάτια με υγρούς τοίχους που ο βασιλιάς Ήλιος δεν τα επισκέφτηκε ποτέ, υπάρχουν και υπόγεια και φυλακές….!

Γιατί η Σκιά είναι δομικό υλικό του κόσμου μας, κι ας είναι αυτός ο δικός μας -έστω προσωρινά δικός μας κόσμος- το κόσμημα της θεϊκής δημιουργίας….

Τα σπίτια των Ηρώων-Θεών-Πλανητών που ονομάσαμε ζώδια δεν είναι οι μόνες κατοικίες τους. Αυτοί οι Πλανήτες-Θεοί κλπ έχουν και ….γραφεία. Εκεί πηγαίνουν για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις μας. Αν και θα σε μπερδέψω, το ξέρω, τα γραφεία των πλανητών ονομάζονται Οίκοι.

Οι οίκοι είναι φυσικά κι αυτοί 12. Κάθε πλανήτης έχει το προσωπικό του γραφείο και χειρίζεται τις αρμοδιότητες αυτού του γραφείου (με τους γνωστούς δύο πολυθεσίτες Ερμή και Αφροδίτη). Ο ένας κύκλος απεικονίζει τους ζωδιακούς χώρους, τα ζώδια και ο άλλος τους οίκους. Είναι ομόκεντροι για να μην χρειαστούμε δυο κύκλους έναν για να δούμε που βρίσκονται οι πλάνητες σε ζώδιο και ένα για να δούμε που βρίσκονται σε σχέση με τους οίκους.

Ο ¶ρης είναι ένας αρρενωπός πολεμοχαρής κατακτητής, μια ενέργεια που εκφράζει τον γιν και έχει φτιάξει το γραφείο του στον Πρώτο Οίκο. Εκεί σε αυτό το γραφείο, είτε είναι εκεί ο κύριος διευθυντής είτε απουσιάζει, διεκπεραιώνονται υποθέσεις προσωπικότητας, δηλαδή Περσόνας, ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση και καταλήγοντας στην προσωπικότητα με την οποία κάποιος άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει μέσα στις συνθήκες της ζωής του για να επιτύχει τα μέγιστα αποτελέσματα και τα ωφελιμότερα (για τον ίδιο και για τους συνανθρώπους, γιατί αυτή είναι η πραγματική μας εργασία, ο σκοπός της ενσάρκωσης μας).
Ο δεύτερος Οίκος διεκπεραιώνει υποθέσεις της εσωτερικής και εξωτερικής ιδιοκτησίας και ούτω κάθε εξής

Δεν θα σου γράψω κατάστιχα με τις υποθέσεις που κυβερνούν οι Οίκοι, ούτε με το πώς είναι το κάθε ζώδιο και ο κάθε πλανήτης γιατί κυκλοφορούν πολλά ουσιαστικά βιβλία για αυτό το θέμα. ¶λλωστε λίγο πολύ τα γνωρίζεις.

Ο καλύτερος δρόμος κατά τη γνώμη μου για να γνωρίσεις βαθύτερα τα ζώδια τους οίκους και τους πλανήτες, είναι να επιτρέψεις στην φαντασία σου να καλπάσει ελεύθερη στον Κόσμο των Αρχετύπων και στον Κόσμο της Καθημερινότητας. Αν καταφέρεις να τοποθετήσεις τον έναν κόσμο μέσα στον άλλο τότε σα δημιουργός θα «ποιήσεις» υπέροχες εικόνες..

Εννοείται πως το υλικό πεδίο δεν είναι στατικός κόσμος. Τίποτα δε μένει ακίνητο, η γη κινείται, το ηλιακό σύστημα τρέχει, ο γαλαξίας καλπάζει στο σύμπαν.

Για αυτό κάθε πλανήτης περιφέρεται (με την τροχιά του) από ζώδιο σε ζώδιο και από οίκο σε οίκο…και συχνά αργεί πολύ να πατήσει το πόδι του στο δικό του γραφείο-οίκο και να αράξει χαλαρός στον καναπέ του σπιτό-ζωδίου του.

Και αυτά τα ξέρεις. Για βοήθεια σου και σε αφόρητη απλοποίηση το ζώδιο εξισώνεται με τον χαρακτήρα και το χαρακτηριστικό και ο Οίκος με την κατάσταση και το «θέμα».

Είναι πολύ δημιουργικό να κάνεις εικόνες για αυτή την ιστορία.
Σου δίνω μια εικόνα που βρήκα, έργο της φαντασίας μιας υπέροχης γιουγκιανης αστρολόγου.

Πώς να είναι η Αφροδίτη στον Κριό?

Η Howell, η γοητευτική κυρία που σου ανέφερα, τη φαντάζεται σαν μια πανέμορφη κοπέλα, που αντί να βρίσκεται σε ένα παλάτι με φροντισμένους κήπους, στο οποίο βασιλεύει η αρμονία (ζυγός) βρίσκεται σε ένα μαγαζί που πουλάει μοτοσικλέτες harley…. Είναι δυνατόν να είναι ντυμένη σαν τη Χιονάτη; Είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται σαν την Σταχτοπούτα στον χορό του πρίγκιπα; Όχι φυσικά! Φοράει μαύρα δερμάτινα η Αφροδίτη αυτή και ψηλές μπότες….είναι πανέμορφη… αλλά είναι πανκ!!! Είναι συγκλονιστική άλλα ….δέρνει!!

Δεν είναι πολύ απλό; Και έχει πλάκα…..; »

…….φυσικά το κείμενο δεν απευθύνεται μόνο στον φίλο μου αλλά και στους ανθρώπους που κάνουν τα πρώτα αναγνωριστικά βήματα στο δρόμο της αστρολογίας….
…που για μένα είναι πάντα ένας χρυσός χάρτης….

Το δίνω όμως σε όλους σας, για τον λόγο που γράφω….για να κάνουμε εικόνες!! Με υλικό το αρχέτυπο και την καθημερινότητα..

Ποια, στην ευχή, εικόνα μας δίνει ο …..πολυθρύλητος (λόγω Ριζόπουλειας έμπνευσης) άρης στο καρκίνο?

Η Αφροδίτη στον πέμπτο οίκο και στον Τοξότη? Ο Πλούτωνας στον Υδροχόο??? ….επίτηδες αναφέρομαι σε απομακρυσμένο χρονικό ενδεχόμενο…ήδη χορεύω γενέθλιο πλουτώνιο ταγκό στον αιγόκερω με παρτενέρ-καταλύτη….

Την αγάπη μου όλη….