View Full Version : ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ!! Η ΑΙΩΝΙΑ ΑΠΟΡΙΑ
raingirl
09-06-2005, 12:58 PM
Η μετενσάρκωση είναι μια από τις πιο παλιές φιλοσοφίες της ζωής κι αν σήμερα έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι επειδή συσχετίζεται άμεσα με την πνευματικότητα και την ψυχολογία. Υπάρχουν πολλές θεωρίες και τεστ για να εξηγήσουν τις δομές της προσωπικότητας, αλλά καμιά θεωρία δεν συμπεριλαμβάνει τη μετενσάρκωση.
Σαν θεωρία, η μετενσάρκωση υποδεικνύει ότι η ψυχή επιστρέφει στην ανθρώπινη ύπαρξη, ξανά και ξανά, μέσα από φυσιολογικούς κύκλους γεννήσεων και θανάτων, για να πετύχει την πνευματική της ανάπτυξη.
Τι είναι αυτό που ενσαρκώνεται ξανά και ξανά; Η ψυχή είναι που ενσαρκώνεται, με την προηγούμενη προσωπικότητα να είναι μια υποσυνείδητη υπο-προσωπικότητα.
Ο ακρογωνιαίος λίθος της φιλοσοφίας της μετενσάρκωσης είναι ότι είμαστε ψυχές που κατοικούμε μέσα σ’ ένα σώμα, και όχι σώματα που έχουν μια ψυχή. Το πεπρωμένο της ψυχής, βέβαια, είναι να επιστρέψει από εκεί που ξέφυγε, και σε Αυτόν που τη δημιούργησε.
Η κάθε εμφάνιση της ψυχής στη γη γίνεται για να εκπληρώσει ένα συγκεκριμένο σκοπό.
Οι προηγούμενες ζωές επηρεάζουν τις τωρινές μας επιλογές, θετικά και αρνητικά. Χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες των προηγούμενων ζωών, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εποικοδομητικά τα τωρινά προβλήματα.
Οι σχέσεις προηγούμενων ζωών, αν δεν λυθούν ούτε σε αυτή τη ζωή, θα φορτωθούν στην ψυχή σε μια μελλοντική συνάντηση.
Ταλέντα προηγούμενων ζωών μπορούν να αφυπνιστούν σε αυτή τη ζωή.
Στα όνειρα, πρότυπα λόγου, αντιδράσεις σε ήχους και οσμές, μπορεί να είναι ενδείξεις προηγούμενων ζωών.
Μεταφέρονται, επίσης, από ζωή σε ζωή, ασθένειες, όπως και προτιμήσεις, πιστεύω, φιλοσοφίες, μίση, έρωτες και πάθη. Αν όλα αυτά δεν τα ξεφορτώσουμε, η δραπέτευση προς την ελευθερία και το νέο ξεκίνημα προς ένα νέο ορίζοντα, μια νέα ζωή, παραμένουν απατηλά όνειρα.
Ακόμα δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει άλλα είμαι κοντά.
Sol_Luna
09-06-2005, 01:15 PM
Κι εγω πιστευω και εχω διαβασει παρα πολλα για την μετενσάρκωση! Εχω διαβασει παρα πολλες περιπτωσεις ανθρωπων που περιεγραφαν την δικη τους εμπειρα στο θεμα μετενσαρκωσης και μεταθάνατια ζωη! Πιστευω οτι αυτα τα δυο πανε μαζι! Ολοι μας εχουμε μια ψυχη, και αυτη η ψυχη δεν σβηνει ποτε! Εκεινο που σβήνει εκεινο που πεθαίνει εκεινο που ξεχνιετε εκεινο που λιώνει ειναι το σωμα μας και μονον!
Η ψυχη ταξιδευει "παντου και οπουδήποτε"...
Η δική μου Γνωμη ειναι αυτη.
Άκης Αντωνίου
09-06-2005, 02:27 PM
Πολυ ωραιο το θεμα σου . Πραγματικα υπαρχει ομως μετανσαρκωση. Η ψυχη ειναι ουσιαστικα ενεργεια και η ενεργεια δεν τελειωνει ποτε, απλα μεταλλασεται ( το ειπε ο Αινσταιν). Αν θα ηθελες παντως να δεις κανε μια αναδρομη ειτε μεσα απο υπνωση ειτε μεσα απο χαλαρωση. Τοτε θα διαπ"...επειδή η φύση μου ήταν αγαθή σαν του παιδιού, τώρα, είχα την τύχη να έρθω σε ένα αμόλυντο σώμα..." (Σοφία Σολ. Η : 19-20). ιστωσεις το τι ησουν. ας δουμε μερικα εδαφια απο την Καθολικη Εκκλησια"...επειδή η φύση μου ήταν αγαθή σαν του παιδιού, τώρα, είχα την τύχη να έρθω σε ένα αμόλυντο σώμα..." (Σοφία Σολ. Η : 19-20).
) "...βάσανα θα έχουν οι αμαρτωλοί που ξεχνούν το Νόμο του Ύψιστου Θεού...όταν πεθάνουν θα βασανιστούν και όταν ξαναγεννηθούν θα υποφέρουν..."(Εκκλησιαστής).
jennoula
09-06-2005, 02:36 PM
Και εγω πιστεύω ότι υπαρχει η μετενσάρκωση. Συμφωνώ απόλυτα με τον astroaki ότι η ψυχή είναι μια ενέργεια που δεν τελειώνει ποτε.. Όμως πόσο εύκολο είναι να κάνει καποιος μια αναδρομή στο παρελθόν του? Εχω την εντύπωση πως στην χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η μέθοδος της υπνωσης ή ακόμα και της χαλάρωσης?
Άκης Αντωνίου
09-06-2005, 05:26 PM
τζενουλα στην χωρα μας πολλα πραγματα δεν ειναι διαδεδομενα αφου μας κυβερνα το ... παπαδαριο. Αντε μην γραψω κανα αρθρο για αυτους και τους παρει και τους σηκωσει!!! Υπαρχουν αξιολογα ατομα που κανουν αναδρομες. Θα καταλαβεις γιατι τα βιωνεις στην παρουσα ζωη. Θυμαμε πριν 7-8 χρονια που ημουν φανταρος στην Κυπρο ( ειχα καλο βυσμα ) ειχαμε εναν ο οποιος ηταν πορωμενος με τα αρματα και τους Γερμανους. Καλα ελεγα , τι κολλημα και αυτο αλλα ηταν καλο παιδι. Μια μερα που ειμασταν εξοδουχοι πηρε ενα ντοκυμαντερ να δουμε στο βιντεο Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ !! Ρε το βλημα αντι να παρει τιποτα αλλο αυτη την ταινία πηγε και πηρε. Το βαζει στο βιντεο και μεσα σε 20 λεπτα εχει μελανιασει εχει πεσει κατω και βγαζει αφρους. Τα επαιξα , και μια φιλη ηξερε εναν που εκανε αναδρομες. Παμε τον υπνωτιζει τον τυπο και αρχιζει μιλαει απταιστα Γερμανικα ( αυτος δεν ηξερε γερμανικα ουτε για δειγμα) και τελικα ηταν ΕΠΙΛΑΡΧΟΣ στα Πανζερ ( Ταγματαρχης στα αρματα ) και πεθανε στην συγκεκριμενη μαχη . ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ!!!
fillenia
09-06-2005, 06:36 PM
Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία!
Δεν ξέρω κατά πόσον αυτή η κατάσταση έχει εξηγηθεί από άλλες επιστήμες.
Θέλω να πω, πως η μέθοδος της ύπνωσης χρησιμοποιείται και στην ψυχολογία όχι μόνο στην μεταφυσική.
Από την άλλη μεριά, δεν πιστεύω πως η Εκκλησία (όχι το... παπαδαριό!) κυβερνά τους σκεπτικιστές και τους σώφρονες, στην Ελλάδα και αλλού. Θα έλεγα δε πως η Καθολική εκκλησία είναι απείρως δογματικότερη από την Ορθόδοξη, και σε επίπεδο κοσμικής εξουσίας πραγματικά δυνατή. Και αποδεικνύεται ιστορικά.
Η θρησκευτική εξουσία, ακόμα και στο Βυζάντιο από όπου οι καταβολές της, ασκούνταν παράλληλα με την αυτοκρατορική. Στην Δύση συνέβαινε το αντίθετο. Επειδή αρχικά δεν υπήρχε πολιτική εξουσία (μετά την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας) την υποκατέστησε ως ένα βαθμό και στην συνέχεια ενισχύθηκε τόσο ώστε έγινε ο υπ' αριθμόν ένας φεουδάρχης της Δυτικής Ευρώπης, με σημαντικότατο πολιτιστικό και κοσμικό ρόλο.
Εν πάσει περιπτώσει, ας μην ισοπεδώνουμε τους θεσμούς με ακατάλληλα πρόσωπα που τους υπηρετούν.
Φυλλένια
Άκης Αντωνίου
09-06-2005, 07:08 PM
Αγαπητη Φυλλενια ξερεις ποσο εκτιμω και την παιδεια σου αλλα και την σκεψη σου γενικοτερα. Εδω πιστευω πως κανεις μεγιστο λαθος γιατι η Εκκλησια (ως θεσμος σε συναρτηση με τα ατομα που την υπηρετουν) εχει κανει τοσα κακα που ολα τα συγχωροχαρτια του Λουθηρου δεν φτανουν. Και βεβαια αν θες μπορουμε να μιλησουμε με ιστορικα ντοκουμεντα. Εχω αλλη αποψη για την Εκκλησια ( και σαφεστατα δεν εχω την απαιτηση να την υιοθετησει ο καθενας ). Απλα μεσα στα πλαισια του διαλογου αναπτυσω καποιες αποψεις. Και για να ξεκαθαρησω το πρπβλημα δεν ειναι ο Χριστος ή η Χριστιανικη πιστη αλλα αυτοι οι συχγρονοι Φαρισαιοι.
fillenia
09-06-2005, 07:30 PM
Το ξέρω πως εκτιμάς. Η αντιπαράθεση απόψεων είναι πάντα καλή μέθοδος γιατί εγώ είμαι και οπαδός της άποψης πως ο άνθρωπος γίνεται (δεν γεννιέται μόνο) άρα μπορεί να αλλάζει απόψεις και θέσεις, προς το καλυτερο εννοείται.
Κατάλαβα το πνεύμα σου για την Εκκλησία. Θα συμφωνήσω ως προς τους "διάκονους" αλλά όχι ως προς τον θεσμό (εν μέρει). Την ουσία του ρόλου του, αν θες. Η θρησκευτική εξουσία, είναι παγκόσμιος και πανάρχαιος θεσμός. Το τελετουργικό αλλάζει μόνο. Η φιλοσοφία παραμένει η ίδια. Και όλες οι μεγάλες θρησκείες έχουν ένα και μοναδικό σκοπό. Την εξύψωση του ανθρώπου, με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία. Ολες είναι φονταμελιστικές, δογματικές, προϋποθέτουν την πίστη. Οπου υπάρχει εξουσία, υπάρχει και κατάχρηση.
Οταν μιλώ πάντως για εκκοσμίκευση του ρόλου της, εννοώ την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική και όχι απλώς την ανάμιξη. Το Βατικανό, είναι ένα απτό παράδειγμα.
Ενδιαφέρουσες θέσεις, ανατρεπτικές έχει ο Νίτσε. Ωστόσο, το θρησκευτικό αίσθημα, είναι ένα ευαίσθητο σημείο και πολλές φορές η συζήτηση περί αυτού, προκαλεί εντάσεις και μερικοί ίσως ενοχληθούν. Μπορούμε να μείνουμε στα ιστορικά στοιχεία, που τουλάχιστον αποτελούν τεκμήρια.
Φυλλένια
Αγαπητά Μέλη,
η συζήτηση έχει ξεφύγει εντελώς από το αρχικό θέμα, που είναι η Μετενσάρκωση! Επίσης, να τονίσω ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στον τρόπο που εκφραζόμαστε.
Σας ευχαριστώ,
lena
bookseller
10-06-2005, 10:04 AM
Αγαπητά μέλη,
Όπως επισήμανε και η lena και έχει καταγραφεί και ΕΔΩ (http://horoscope.gr/showthread.php?t=139) αλλά όχι στους Όρους πρόσβασης γιατί είχε θεωρηθεί ευνόητο, στα forums συζητήσεων του Horoscope απαγορεύονται "δια ροπάλου" συζητήσεις πολιτικές, θρησκευτικές και ποδοσφαιρικές.
Σας παρακαλώ θερμά μην επανέλθετε ιδιαιτέρως με τόσο προσβλητικές και απεχθείς εκφράσεις για θεσμούς και εκπροσώπους αυτών όσο κι αν διαφωνείτε με αυτούς.
Ενημερώθηκε ο administrator για να αποφασίσει εάν κάποια post θα διαγραφούν ή εάν τελικά κλειδωθεί όλο το thread.
Σας ευχαριστώ!
Άκης Αντωνίου
10-06-2005, 10:45 AM
Σορρυ που παραστθηκαμε. Δεσμευομαι πως δεν θα ξανασυμβει.
Λίλιαν Σίμου
11-06-2005, 02:25 AM
Ενδιαφέρον και σαφές το άρθρο για την μετενσάρκωση. Πιστεύω πως για να δεχθεί κάποιος την ύπαρξή της, πρέπει να έχει κάνει την προσωπική του αναζήτηση και να έχει βιωματικές εμπειρίες, χωρίς δογματισμό ή ανάγκη αυτο-επιβεβαίωσης. Γιατί ενώ το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρήσιμο για να αντλήσουμε πληροφορίες για την εξελικτική μας πορεία, είναι τουλάχιστον φαιδρό να υπάρχουν τόσοι που υποστηρίζουν πως υπήρξαν "Ναπολέοντες και Κλεοπάτρες". Η ανθρώπινη ψυχή επιδιώκει συχνά, αντί να διορθώσει τις αδυναμίες της, να τις επιβεβαιώσει.
Όσοι μπορούμε να δούμε τι ήμασταν κάποτε,( αυτό θα γίνει μόνο αν το Σύμπαν μας το επιτρέψει και για όσα μας επιτρέψει), θα πρέπει να δεχθούμε την πληροφορία για να κατανοήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά μας. Για να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε και να κάνουμε ένα βήμα εμπρός. Μόνο έτσι είναι χρήσιμη η αναδρομή και βέβαια, να γίνεται με άτομο πολύ ικανό και σοβαρό, όταν ο ενδιαφερόμενος είναι έτοιμος.
Αλλά αν κάποιος προχωρά το εσωτερικό του μονοπάτι κι αναπτύσσει τις ικανότητές του, μπορεί να μάθει για προηγούμενες ενσαρκώσεις, μέσα από τους πνευματικούς του οδηγούς ή την επαφή με τον ανώτερο εαυτό του. Χωρίς να υποστεί την διαδικασία της ύπνωσης για μία αναδρομή. Αυτός είναι και ο πιο ασφαλής δρόμος.
φιλικά
Λίλιαν Σίμου
madcat
15-06-2005, 08:06 PM
Ο Χριστιανισμός αποδέχεται την μετενσάρκωση;
bookseller
15-06-2005, 09:53 PM
Όχι σε καμία περίπτωση δεν την αποδέχεται. Εξού και η πίστη στον Παράδεισο και την κόλαση που σημαίνει ότι η ζωή είναι μια και δεν είναι δυνατόν να υφίσταται μετενσάρκωση, μετεμψύχωση, μετενσωμάτωση. Άποψη η οποία είναι αρκετά κοντά και σε αυτή των ορθολογιστών.
prasina_matia
10-07-2005, 03:55 AM
Το ότι πιστεύω ακράδαντα στην μετενσάρκωση, μετεμψύχωση και μετενσωμάτωση... και αυτό για πολλούς λόγους...
... σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν πιστεύω σε μια ύψιστη δύναμη που τυχόν να λέγεται ΘΕΟΣ...
φιλικά
Όχι σε καμία περίπτωση δεν την αποδέχεται. Εξού και η πίστη στον Παράδεισο και την κόλαση που σημαίνει ότι η ζωή είναι μια και δεν είναι δυνατόν να υφίσταται μετενσάρκωση, μετεμψύχωση, μετενσωμάτωση. Άποψη η οποία είναι αρκετά κοντά και σε αυτή των ορθολογιστών.
πάνω σ αυτό έχω να πω ότι οι πατέρες της εκκλησίας πίστευαν στην μετενσάρκωση και το διάβασα σε σχετικό άρθρο κάποιας σελίδας...
αν επιτρέπεται και θέλεις, μπορώ να παραθέσω και κάποιο link..
astral_dreamer
08-03-2006, 04:54 AM
πάνω σ αυτό έχω να πω ότι οι πατέρες της εκκλησίας πίστευαν στην μετενσάρκωση και το διάβασα σε σχετικό άρθρο κάποιας σελίδας...
αν επιτρέπεται και θέλεις, μπορώ να παραθέσω και κάποιο link..
Θελω εγω:cheesy: Θα'χε ενδιαφερον να το παραθεσεις..
http://www.esoterica.gr/articles/esoteric/metnsrk/metnsrk.htm
Αυτό είναι το link στο οποίο αναφερόμουν και αξίζει να διαβάσει κανείς όλο το άρθρο!
Βέβαια ομολογώ ότι δεν έψαξα για την αξιοπιστία του (τεμπέλιασα λίγο :embarrest ) αν και κάνει επίκληση σε αυθεντίες...
Η παράγραφος για την οποία μιλούσα εγώ (για να μην ψάχνετε) είναι η εξής:
Ονομαστοί πατέρες της Εκκλησίας δίδαξαν την μετενσάρκωση . Ο Ρουφίνος δηλώνει ότι οι πρώτοι πατέρες της Εκκλησίας πίστευαν γενικά στη μετενσάρκωση, ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τον Ωριγένη και τον Μποναβεντούρα .
Dell Piero
08-03-2006, 10:36 PM
Γεια σου kona
Η απάντηση του δικού μας bookseller ήταν σαφής. Ο χριστιανισμός δεν αποδέχεται τη μετενσάρκωση ούτε τη μετεμψύχωση. Και δεν μιλάμε μόνο για τους Ορθόδοξους αλλά όλες τις μορφές του. Και αυτό είμαι σε θέση να το γνωρίζω και μελετήσω πολύ καλά γιατί οι σπουδές μου και το πτυχίο μου ήταν αρκετά κοντά με αυτά.
Δεν θα μπω στη διαδικασία θρησκευτικών συζητήσεων κάτι που είναι ενάντιο στους όρους χρήσης και δεν θα τους παραβώ.
Ο σύνδεσμος που μας παραθέτεις έχει ένα άρθρο το οποίο στηρίζεται σε απόψεις άλλων θρησκειών και άλλων φιλοσοφιών - κουλτούρων.
Επικαλείται επίσης την αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Γνωρίζουμε όσοι έχουμε διαβάσει ότι Πλάτωνας έλεγε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ενέργεια και μάλιστα ζωντανή στα άστρα. Επίσης τη θέση του για τη μετενσάρκωση. Ο Πλάτωνας όμως ήταν γνωστός για τη μυστικιστική του νοοτροπία.
Όσον αφορά το κομμάτι του άρθρου που παραθέτεις ο Ωριγένης είναι αμφισβητήσιμος και πολλές φορές όχι ταυτιζόμενος. Κείμενα και απόψεις αιώνων πριν εδώ και πολλά χρόνια έχουν αναθεωρηθεί.
Είναι όμως μια τεράστια ιστορία. Θέλει πολύ συζήτηση. Συζήτηση τεκμηριωμένη και από ειδικούς.
Εν προκειμένω, διότι το θέμα που τέθηκε προς συζήτηση από αλλού άρχισε και αλλού κατέληξε (συνηθίζεται στα φόρουμς) είχε μια ερώτηση από κάποιο μέλος μέσα στα διάφορα ποστ. Αυτό το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ποστ απαντήθηκε σωστά.
fantasy_girl
29-06-2007, 11:14 PM
poli kalo!pisteyw stin metensarkosi!apokleietai na xanomaste entelws meta to 8anato!to swma mas mporei na xanetai oxi omws k i psyxi.bebaia auta peri de ja vu pou exw diabasei ana diasthmata oti diladi zoun pragmata ta opoia ta exoun kzanazisei k to 8ymounte den einai apolita simadia kapoias prohgoymenis zwis.yparxei epistimoniki eksigisi pou leei oti auto sumbainei otan to mualo katafernei na treksei grigorotera apo to sumvan me apotelesma otan erxete to sumvan na nomizoume pws to exoume ksanazisei.mou exei sumvei polles fores!anyway!auta!to ar8ro einai kalo!exw provlima texnikis fusews gi'auto grafw greeklish!