View Full Version : Χρωματοθεραπεία
Margaret
08-06-2005, 09:09 PM
Χρωματοθεραπεία
Η Χρωματοθεραπεία ή Xρωμοθεραπεία, είναι η επιστήμη που χρησιμοποιεί διάφορα χρώματα με σκοπό να μεταβάλλει ή να διατηρήσει τη δονητική στάθμη των κυττάρων του σώματος στις συχνότητες εκείνες που του προσφέρουν υγεία, ανακούφιση και αρμονία. Αυτές οι χρωματικές συχνότητες και ακτίνες μπορεί να είναι ορατές ή αόρατες στο ανθρώπινο μάτι και μπορεί να εφαρμόζονται στο σώμα είτε εξωτερικά, μέσα από φυσική έκθεση σε συγκεκριμένα φωτεινά χρώματα, είτε εσωτερικά (διανοητικά) μέσα από τεχνικές υποβολής, οραματισμού ή διαλογισμού.
Η θεραπεία με χρώμα ήταν πιθανότατα ο πρώτος τύπος θεραπείας που χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο, αφού η “θεραπεία” αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί η φύση για να διατηρεί τον οργανισμό σε ισορροπία και ρυθμό. Όταν ο άνθρωπος περπάτησε για πρώτη φορά στη Γη, οι ακτίνες του Ηλίου ήταν αυτές που τον έθρεψαν και τον κράτησαν ζεστό, ενώ το χρώμα της χλωρίδας και της πανίδας ρύθμισε τις διαθέσεις και την ψυχολογία του και το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας τον χαλάρωνε και γαλήνευε τους φόβους του.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το χρώμα των ροφημάτων από βότανα βοηθούσε στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Πίστευαν επίσης ότι ο πλανήτης Γη αποτελείτε από τέσσερα στοιχεία -γη,αέρα,φωτιά και νερό- και αντιστοιχούσαν τη γη με το πράσινο, τον αέρα με το κίτρινο, τη φωτιά με το κόκκινο και το νερό με το μπλε. Σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, ο Ερμής ο Τρισμέγιστος, ο Κύριος Όλων των Τεχνών και των Επιστημών της αρχαίας Αιγύπτου, θεμελίωσε την τέχνη της θεραπείας σε κοινή βάση με σχεδόν κάθε τομέα μάθησης που ενδιέφερε την ανθρωπότητα.
Σήμερα η χρωματική θεραπεία είναι μια ανερχόμενη επιστήμη ψυχοσωματικής ιατρικής η οποία αποδέχεται ότι ο άνθρωπος έχει μια ψυχή που δεν μπορεί να διαχωριστεί από το σώμα του. Οι φόβοι και οι εντάσεις που προκαλούν άσθμα, αλλεργίες ή εκζέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή χρωμάτων και άλλων ολιστικών θεραπειών. Η αξία της χρωματοθεραπείας στις ψυχοσωματικές ασθένειες δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η επιρροή του χρώματος όμως δεν περιορίζεται μόνο στην ψυχολογική σφαίρα, έχει επίσης άμεσα βιολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα, τα οποία γίνονται όλο και περισσότερα όσο η έρευνα συνεχίζεται. Σύμφωνα με τους θεραπευτές που εφαρμόζουν τη μέθοδο της χρωματοθεραπείας, η χρωματοθεραπεία είναι ικανή να αποτοξινώνει, να προκαλεί αύξηση της κυκλοφορίας και να καταπραΰνει τους ερεθισμούς. Σε ότι έχει σχέση με το πρόσωπο, οι ακτίνες πράσινου φωτός υποβοηθούν θεραπείες που στοχεύουν στην αφαίρεση χρωματικών κηλίδων ή σμήγματος, το κόκκινο φως βοηθά την κυκλοφορία, το κίτρινο βοηθά στην αποτοξίνωση δέρματος με ακμή, το μπλε φως ενισχύει τη δράση της λεμφικής παροχέτευσης ενώ το ιώδες δρα τονωτικά στο δέρμα. Ανάλογα ευεργετικά αποτελέσματα έχει η χρήση της χρωματοθεραπείας και στο σώμα. Ακόμα η εφαρμογή της θεραπευτικής των χρωμάτων βοηθά στην απάλυνση των παθογόνων αιτιών. Συγκεντρώνεται στην εξουδετέρωση του στρες, στην εξάλειψη της εξασθένησης και την επαναφορά της ισορροπίας του οργανισμού, μέσω της ενδυνάμωσής του σαν σύνολο (ολιστικά). Η Χρωματοθεραπεία αυξάνει την ικανότητα των συστημάτων του οργανισμού να λειτουργούν σαν ενιαίο σύνολο και να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις με σθένος και αντοχή.
Τα βασικά χρώματα που χρησιμοποιούνται από την χρωματοθεραπεία και τα οφέλη τους:
ΚΟΚΚΙΝΟ
Σύμβολο: Το σύμβολο του πυρός, της οργής, του θυμού, της δύναμης, της ενεργητικότητας διεγείρει τις αισθήσεις και τα πάθη.
Στην αρνητική του όψη διεγείρει το φόβο, προκαλεί ανεξέλεγκτο πάθος, λαγνεία και υπερβολική οργή.
Θεραπευτικές δυνάμεις: Ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, δίνει ενέργεια, δρα κατά της αναιμίας, παράλυσης, κακής κυκλοφορίας του αίματος, εξαλείφει την κόπωση, την αδράνεια, το κρυολόγημα.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:
Σύμβολο: Χρώμα της καρδιάς, φωτιάς, πυρετού, συμβολίζει ζεστασιά και ευημερία. Διεγείρει τη δημιουργικότητα και τη φιλοδοξία, καθώς και την ενεργητικότητα .
Στην αρνητική του όψη προκαλεί νευρικότητα και ανησυχία.
Θεραπευτικές δυνάμεις: Θεραπεύει ανωμαλίες του σπλήνα, βρογχικά άσθματα, πέτρες στη χολή, παράλυση και αναπνευστικές ανωμαλίες, χαρίζει φυσική ευεξία και πνευματική τόνωση.
ΚΙΤΡΙΝΟ
Σύμβολο: Διάνοια, αντίληψη, χαρά , σοφία, ευθυμία, ευχάριστη διάθεση.
Στην αρνητική του όψη : το χρώμα της δειλίας και της καταστροφικής κυριαρχίας.
Θεραπευτικές δυνάμεις: Τονώνει το νευρικό σύστημα, καθαρίζει το συκώτι από τις τοξίνες, απαλύνει δερματικές ανωμαλίες, βοηθά στην αφομοίωση στο σώμα.
ΠΡΑΣΙΝΟ:
Σύμβολο: Ελπίδα, νέα ζωή, ενέργεια, γονιμότητα, ανάπτυξη. Ξεκουράζει, κατευνάζει , επουλωτικό, θεραπευτική δύναμη.
Στην αρνητική του όψη εγωισμός, ζήλια, οκνηρία.
Θεραπευτικές δυνάμεις: Ελέγχει την καρδιά και την πίεση του αίματος, εξισορροπεί το νευρικό σύστημα, απαλύνει το έλκος, θεραπεύει πονοκεφάλους, ιώσεις, την κυτταρική δυσαρμονία.
ΜΠΛΕ:
Σύμβολο: Ενόραση, ανώτερες νοητικές λειτουργίες. Αφοσίωση, ειλικρίνεια, ηρεμία ,Πειθαρχία, δημιουργικότητα.
Στην αρνητική του όψη στασιμότητα, πνευματική κούραση, μόχθος χωρίς αποτελεσματικότητα.
Θεραπευτικές δυνάμεις: Είναι ηρεμιστικό, ιδιαίτερα σε περιόδους υπερέντασης, νευρικότητας, ακόμη και υστερίας. Χρησιμοποιείται κατά της ιλαράς, του πυρετού, σπασμών, πονοκεφάλων.
ΙΩΔΕΣ - ΜΕΝΕΞΕΔΙ:
Σύμβολο: Καλά κίνητρα, υψηλές πνευματικές επιδιώξεις, καθαγιασμός της ψυχής, ευημερία, πλούτο, αυξημένη παραγωγικότητα. Αυτοέλεγχος.
Θεραπευτικές δυνάμεις: Βοηθά στην όραση και στην ακοή, αυξάνει τη διαισθητική ικανότητα, προλαβαίνει και εξισορροπεί τα ψυχολογικά προβλήματα, τις παθήσεις των πνευμόνων, της όρασης, της ακοής, της όσφρησης.
Το χρώμα μπορεί να μας κάνει να έχουμε τις “μαύρες μας” με την κυριολεκτική έννοια του όρου, ή να τα “βλέπουμε όλα ρόδινα”. Ζώντας μια έγχρωμη ζωή, μπορούμε να έχουμε σταθερά συναισθήματα, αίσθηση του χιούμορ, ζωντανό νου, ψυχοσωματική υγεία, έντονο ενθουσιασμό και βαθειά ικανοποίηση.
Λίλιαν Σίμου
09-06-2005, 12:36 AM
Πολύ όμορφη προσέγγιση στο θέμα της χρωματοθεραπείας! Συγχαρητήρια!!
raingirl
09-06-2005, 11:11 AM
Αγαπητή Margaret,
ωραία η ανάλυση , αλλά σε μένα δεν πιάνει ποτέ.!!!
Όταν είμαι στις μαύρες μου προσπαθώ να ντύνομαι με ανοιχτα χρώματα μπας και αλλάξει η διαθεσή μου αλλά τ ι π ο τ α !!!!
jennoula
09-06-2005, 12:07 PM
Πολυ ωραίο άρθρο margaret! ΄
Εγω πάντως είμαι της αποψης πως το χρώμα των ρούχων που διαλέγουμε να φορεσουμε, πολλές φορές δείχνει και την ψυχολογική μας κατάσταση. Σε εμένα πάντως αυτο ισχυεί... Κάποτε όταν ήμουν πολύ χάλια, το μόνο χρώμα που ήθελα να φοράω ήταν το μαύρο, σε σημείο που όλοι με ρωτούσαν αν είχα πένθος....
madcat
09-06-2005, 02:43 PM
Πολύ καλό άρθρο Margaret!! :thumbsup:
Και εγώ θα συμφωνήσω με την jennoyla. Όσες φορες έχω τις μαύρες μου κυριολεκτώ...! Όταν δεν είμαι καλά μόνο μέσα σ'άυτο το χρώμα νιώθω άνετα. Ισως επειδή οι εσωτερικοί χρωματισμοί ταιριάζουν με τους εξωτερικούς.
Οταν όμως είμαι καλά φοράω ανοιχτά χρώματα και συνήθως γαλάζιο! :)
Λίλιαν Σίμου
19-06-2005, 02:19 AM
Αγαπητές φίλες
Ίσως ο οδηγός της χρωματοθεραπείας, μας συμβουλεύει να αποφεύγουμε το μαύρο χρώμα, ειδικά όταν έχουμε τις μαύρες μας!!!
Αν δεν μπορούμε να βάλουμε άσπρο ή κόκκινο, γιατί όχι ένα γαλαζοπράσινο που μας χαλαρώνει?????Ας το σκεφθούμε στις δύσκολες ώρες της ζωής μας.....
madcat
19-06-2005, 09:12 PM
Πολύ καλή ιδεά Λίλιαν! Άλλωστε το γαλάζιο είναι το αγαπημένο μου χρώμα και συχνά το προτιμώ! Ίσως θα έπρεπε να το προτιμώ κι όταν είμαι στις μαύρες μου και όχι να ντύνομαι στα μαύρα σαν να πενθώ! Να φανταστείς ότι όταν βάζω μαύρο γίνομαι πιο μαυρή απο ότι ήμουνα επομένως μόνο καλό δεν μου κάνει. Μας ρίχνει κάτω στα μαύρα υπόγεια ενώ δεν θέλουμε το γαλάζιο του ουρανού να μας φτιάξει η διάθεση :) Απο τώρα τέρμα τα μαύρα όταν είμαι στις μαύρες μου!! :D
Lady_SnowBlood
19-06-2005, 10:47 PM
Έχω να διατυπώσω κάποιες διαφορετικές απόψεις μου πάνω σε ορισμένα χρώματα και στο τι αντιπροσωπεύουν
1) Το έντονο κόκκινο χρώμα βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση .Στο Βατικανό υπάρχει το επονομαζόμενο και κόκκινο δωμάτιο όπου μπαίνει ο Πάπας μόνος του όταν πρέπει να πάρει κάποιες παρά πολύ σοβαρές αποφάσεις . Χαρακτηριστικό του δωματίου είναι ότι τα πάντα εκεί μέσα είναι σε έντονο κόκκινο χρώμα .
2) Το ιώδες είναι το χρώμα που συμβολίζει το θάνατο . Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τι Μ.Παρασκευτη όλες οι εκκλησίες έχουν κορδέλες με αυτό το χρώμα
3) Το κίτρινο συχνά θεωρείται το χρώμα του μίσους
4) Το μπλε συχνά συμβολίζει τον δογματισμό
Και τελειώνοντας το μαύρο δεν είναι χρώμα αλλά η έλλειψη κάποιου χρώματος , όπως αντίστοιχα το λευκό είναι η ύπαρξη όλον τον χρωμάτων ταυτόχρονα ( στη χρωματοθεραπεια όμως δεν χρησιμοποιείτε ούτε το ένα ούτε το άλλο . Κάτι τελευταίο : Οι αγγλοσάξονες όταν «έχουν τις μαύρες τους » λένε ότι «έχουν τις μπλε τους »
fillenia
20-06-2005, 12:15 AM
Σε μένα πάντως το κόκκινο μόνο στην αυτοσυγκέντρωσή μου δεν βοηθά.Αποσπά την προσοχή, θα έλεγα και με αποσυντονίζει. Διεγείρει τις αισθήσεις, μάλλον και μας ξεσηκώνει. Το κόκκινο μάλλον συμβολίζει την υψηλή εξουσία. Η πορφύρα, αγαπημένο ένδυμα των απανταχού βασιλέων. Ισως έτσι να συνδέεται με το Βατικανό.
Οσο για το μπλέ... είναι γνωστό πόσο μας ηρεμεί. Πως λέμε, βαθιά, γαλάζια θάλασσα... Τώρα αν βοηθάει στην ενδοσκόπηση... μάλλον!
Το κίτρινο.... διαδόσεις όσα ακούτε για το μίσος! Ισως να μην άρεσαν τα κίτρινα τριαντάφυλλα που προσφέρατε. Είναι το χρώμα της σοφίας, το χρώμα του Ηλιου, του χρυσού! Το χρώμα π.χ του Απόλλωνα!
Το μωβ, πράγματι το έχουν για πένθιμο, αλλά κανείς δεν το χρησιμοποιεί στο πένθος. Αντίθετα το άσπρο και το μαύρο έχουν αυτή τη χρήση σε διάφορους λαούς. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν στη φύση ως χρώματα. Βέβαια, δεν είναι όλοι Χριστιανοί στον πλανήτη Γη. Οι μουσουλμάνοι είναι πολυπληθέστεροι νομίζω.
Οι Αγγλοσάξωνες.... πάντα ανάποδα πήγαιναν από τον υπόλοιπο κόσμο! Γιατί blue σημαίνει εκτός των άλλων, μεταφορικά τον Συντηρητικό (κόμμα), τον σταθερό, τον απελπιστικό, τον πρόστυχο και το μπλέ χρώμα φυσικά. Αλλά όταν λέμε μπλε χρώμα, εννοούμε το κυανούν (ελληνιστί), το γαλάζιο δηλαδή και έτσι το ερμηνεύει η χρωματολογία.
Καιρός να ασχοληθούμε και με τις αποχρώσεις...
Lady_SnowBlood
20-06-2005, 02:39 AM
Η χρωματολογια ,όπως αναφέρει η Margaret μιλάει για μπλε και όχι για γαλάζιο. Αν θέλαμε να μιλήσουμε για βασικά χρώματα έπρεπε να αναφέρουμε και το γαλάζιο και το μπλε . Επίσης καλό είναι να βλέπουμε πως ανά τον κόσμο αυτό που εμείς θεωρούμαι άσπρο οι άλλοι το βλέπουν μαύρο ( και ξαναυπενθμιζω ότι ούτε το άσπρο ούτε το μαύρο είναι χρώματα ) Όσο για τις υπόλοιπες ερμηνείες περί ορέξεως … Εννοώ ότι παρά πολύ απλά το κάθε χρώμα μπορεί στον κάθε ένα από εμάς να επιδράσει διαφορετικά Για παράδειγμα εγώ το κίτρινο το έχω συνδέσει με το μίσος ( και αγαπητή fillenia άλλο το κίτρινο και άλλο το χρυσό ) . Μήπως όμως πρέπει να βάλουμε και στο μυαλό μας τον μύθο του Μίδα ? Ο ζωοδότης ήλιος δίνει λευκό χρώμα , με αλλά λόγια δίνει όλα τα χρώματα ταυτόχρονα .
fillenia
20-06-2005, 08:40 PM
Βασικό θέμα του άρθρου της Margaret, είναι η χρωματοθεραπεία, δηλαδή η χρήση των χρωμάτων για θεραπευτικούς σκοπούς, όσον αφορά τις ψυχοσωματικές και όχι μόνο, ασθένειες, καθώς και τα ευεργετικά της αποτελέσματα, από την πλευρά της ολιστικής ιατρικής.
Από την άλλη μεριά,όχι μόνο τα χρώματα,αλλά και οι οσμές, οι εικόνες, οι ήχοι, προκαλούν την ανθρώπινη μνήμη. Πάντα κάτι μας θυμίζουν, ευχάριστο ή δυσάρεστο.
Μπορεί το κόκκινο χρώμα να μας φτιάχνει τη διάθεση, αλλά στο υπνοδωμάτιο ή σε χώρους μελέτης, θα μας προκαλέσει ταραχή, αποσυντονισμό και αυπνίες. Πράγματι τέτοιοι χώροι είναι συνήθως γαλαζοπράσινοι. Σκεφτείτε γιατί, συχνά από ένστικτο, επιλέγουμε "ζεστά" χρώματα για τα βορεινά δωμάτια και "ψυχρά" για τα προσηλιακά.
Το άσπρο και το μαύρο χρώμα απουσιάζουν από τη φύση και δεν περιλαμβάνονται στα βασικά χρώματα (3 πρωτεύοντα + 3 δευτερεύοντα). Το άσπρο αντανακλά όλα τα χρώματα και το μαύρο τα απορροφά. Και επειδή δηλώνουν μια "έλλειψη" (χρώματος) ίσως για το λόγο αυτό να θεωρούνται πένθιμα. Είναι βέβαιο πάντως πως αυτό που "εμείς" βλέπουμε άσπρο, και οι "άλλοι" έτσι το βλέπουν. Ο συμβολισμός διαφέρει, ανάλογα με την κουλτούρα. Είναι επίσης βέβαιο πως ο χρυσός (το μέταλλο) έχει κίτρινο χρώμα, όπως και ο ήλιος, ασχέτως αν η ανάλυση του ηλιακού φάσματος απέδειξε πως περιέχει τα γνωστά 7 χρώματα της Ιριδας (αν θυμάμαι σωστά από την Φυσική).
Οσο για το ... παρεξηγημένο κίτρινο χρώμα, παραθέτω την άποψη του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, του διάσημου ζωγράφου που με την παλέτα του κατάφερε να αιχμαλωτίσει το πιο λαμπρό φως, στην αναζήτηση του οποίου αφιέρωσε την τέχνη του και την σύντομη ζωή του.
" Ωστόσο, το φως και το χρώμα είχαν γοητεύσει τον Βίνσεντ. Τον βασανίζει η επιθυμία να βρει ένα δυνατότερο φως, ένα λαμπρότερο χρώμα. [..] Τα ΓΡΑΜΜΑΤΑ (σημ. αλληλογραφία) μας μιλούν για τις πολλαπλές χαρές του. Τη χαρά που του δίνουν τα χρώματα και το φως, τη χαρά που νιώθει φτάχνοντας επιτέλους ένα σπίτι, το "σπιτι των φίλων" , που φωτίζεται από μια διακόσμηση όπου κυρίαρχο χρώμα είναι το ζωηρό χρώμα της αγνής στοργής, το θριαμβευτικό κίτρινο." Ο ίδιος γράφει στον αδελφό του " Ενας ήλιος, ένα φως, που, μην έχοντας καλύτερο χαρακτηρισμό, τον λέω κίτρινο, ανοιχτό κίτρινο θειαφιού,λεμονί ανοικτό χρυσαφί. Τι ωραίο που είναι το κίτρινο! "
(ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ, Γράμματα στον αδελφό του Θεόδωρο, μτφ Σ.Σκιαδαρέση, Εκδ. Γκοβόστη)
Αξιοσημείωτο, πως τα χρώματα άσκησαν φοβερή επίδραση στην τέχνη του Βαν Γκογκ καθώς επίσης και στον ευάλωτο ψυχισμό του.
Φυλλένια
Margaret
21-06-2005, 12:35 AM
Φίλες μου
Τα χρώματα δημιούργησαν μία μικρή αναστάτωση!
Για το κόκκινο συμφωνώ με τη Φυλλένια, είναι ένα χρώμα έντασης και δυναμισμού. Είναι το χρώμα που ανεβάζει την αδρεναλίνη μας (για όσους μελετούν την αστρολογία, είναι το χρώμα του Άρη). Το ότι χρησιμοποιήθηκε στο Βυζάντιο, ή στο Βατικανό, ή σε βασιλικούς οίκους, σημαίνει την δύναμη και ίσως μία πολεμοχαρή διάθεση. Είναι καλό για να νοιώσεις ζωντανός και δυναμικός, όχι όμως για να ηρεμήσεις.
Στη χρωματοθεραπεία, από όσα έχω διαβάσει, χρησιμοποιούν τα βασικά χρώματα σαν έννοιες. Αλλά ο θεραπευτής, συνδυάζει αυτά που χρειάζονται για να βοηθήσει τον ασθενή του. Εκεί έχουμε και τις αποχρώσεις.
Το κίτρινο χρώμα έχει μία κακή εντύπωση στην Δύση, γιατί κάποτε με τη φυματίωση, ήταν το χρώμα της αρρώστιας. Αλλά σε χώρες που κρατούν τη φιλοσοφία, όπως στην Ανατολή, είναι το χρώμα του Ήλιου και της ζωής, ένα χρώμα συνδεδεμένο με το Θεό.
Ίσως γι΄αυτό εμπνευσμένα άτομα σαν τον Βαν Γκονγκ, του οποίου η τέχνη με συγκινεί - ας σημειώσω, ένοιωσαν τη δημιουργική δύναμη του χρώματος αυτού.
Ωστόσο, στη ζωή μας, μπορούμε να ζούμε στο περιβάλλον που μας κάνει να νοιώθουμε πιο ωραία! Η φύση μας έδωσε την πολυχρωμία και την ποικιλία!
Μάργκαρετ
Lady_SnowBlood
21-06-2005, 03:30 PM
Το κόκκινο βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση , εγώ τουλάχιστον αυτό έγραψα
Όσο για το τι σκέφτεται ο κάθε θεραπευτής και τι αποχρώσεις βρίσκει για να βοηθήσει την εκάστοτε κατάσταση αυτό σίγουρα δεν το έχω ψάξει . Καλό είναι να μην συγχέουμε όμως τόσο συχνά την ανατολική με τη δυτική φιλοσοφία . Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία είναι ο θεμέλιος λίθος της δυτικής φιλοσοφίας ( ξαναέρχομαι στο παράδειγμα του μύθου του Μίδα ) . Προσωπικά μου είναι απίστευτα δύσκολο να αποδεχτώ τα περισσότερα κομμάτια της ανατολικής φιλοσοφίας γιατί τα θεωρώ Αίολο . Όσο για τον Βαν Γκονγκ ας μην ξεχνάμε ότι ήταν ένα κλασικό παράδειγμα σχιζοφρένιας .
fillenia
21-06-2005, 09:32 PM
Η χρωματοθεραπεία, τουλάχιστον όπως εμφανίζεται στο άρθρο, είναι επιστήμη που στηρίζεται στην Ιατρική και στην Φαρμακευτική. ΙΚαι όπως όλες οι εναλλακτικές θεραπείες, δεν είναι θέμα φιλοσοφίας μόνο. Φυσικά και δεν υπάρχει σύγχυση Δυτικής και Ανατολικής Φιλοσοφίας, ωστόσο για λόγους ιστορικής τάξης θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η αρχαία ελληνική φιλοσοφία (και γραμματεία) είναι ΕΝΑΣ από τους θεμέλιους λίθους της Δυτικής σκέψης καθώς οι Δυτικοί αρχικά ήταν περισσότερο εξοικειωμένοι με τον Ρωμαϊκό πολιτισμό ή ευρύτερα τον Ελληνορωμαϊκό Πολιτισμό. Μέχρι τον 14ο μχ αιώνα, όσα γνώριζαν περί ελληνικής φιλοσοφίας είχαν φιλτραριστεί ήδη μέσω των Ρωμαίων και των Λατίνων αλλα και των Αράβων που είχαν κατακτήσει μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης. Στους Αραβες επίσης, οφείλουν οι Δυτικοί την Φαρμακευτική αλλά και την Ιατρική. Η καθοριστική καμπή βρίσκεται στην Αναγέννηση. Ο μόνος γνωστός φιλόσοφος, και πάλι μέσω λατινικών μεταφράσεων ήταν ο Αριστοτέλης στην σκέψη του οποίου στηρίχτηκε η Δύση κατά τον Μεσαίωνα (Σχολαστικισμός). Από την Αναγέννηση και μετά η Δύση δημιουργεί την δική της ξεχωριστή ανθρωποκεντρική φιλοσοφία με σταθμό-καμπή την εποχή του Διαφωτισμού! Εκτοτε, παρακολουθεί τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές και εξελίσσεται ανάλογα. Η Ανατολική φιλοσοφία, από την άλλη μεριά, λόγω κουλτούρας, είναι περισσότερο θεοσοφική, εσωτερική, πνευματική και λιγότερο ανθρωποκεντρική, ίσως γι αυτό και δύσκολη στην κατανόησή της. Δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα επίγεια.
Το ιδανικό θα ήταν να μην ενστερνιζόμαστε απόλυτα την μία η την άλλη πλευρά, αλλά να εμβαθύνουμε και στις δύο και να δημιουργούμε την προσωπική μας "φρέσκια" θεώρηση. Δεν υπάρχουν στεγανά. Η φιλοσοφία δεν αποτελεί προνόμιο των λίγων, σκοπός της είναι η ηθική βελτίωση του ανθρώπου και της κοινωνίας κατ επέκταση.
Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, έγινε γνωστός για την Τέχνη του και τις πρωτοποριακές του ιδέες στην ζωγραφική. Ετυχε να πάσχει και από σχιζοφρένεια που σίγουρα δεν οφείλεται στα χρώματα! Ηταν κι αυτός ένας από τους πολλούς ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών, που ο ευαίσθητος ψυχισμός τους, προσβάλεται ευκολότερα από τα ανθρώπινα αδιέξοδα. Και η ευαισθησία τους αυτή μετουσιώνεται σε δημιουργία.
Φυλλένια
Σημ.: Η σωστή λέξη νομίζω είναι "έωλα" αντί "Αίολο"
SONIA64
22-06-2005, 02:28 AM
Συμφωνώ με την fillenia διότι εκτός απο ωραίο όνομα, απο όσο μπορώ να καταλάβω διαθέτει πλούσιο εσωτερικό κόσμο και γνώσεις, έτσι, ενστερνίζομαι τις απόψεις της και θα ήθελα προσωπικά να την ευχαριστήσω για τα όσα πολύτιμα για το πνεύμα μας γράφει.
Lady_SnowBlood
30-06-2005, 08:35 PM
Προσωπικά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου πρώτα για το πάντρεμα ανατολικής και δυτικής φιλοσοφίας ( δεν γίνετε να το δεχόμαστε όποτε μας συμφέρει ) . Το συγκεκριμένο θέμα για μένα αποτελεί εύκολη ημίμετρο .
Όσο για τον ΒανΓκογκ κανείς δεν νομίζω να αμφισβήτησε την πρόσφορα του στην τέχνη , μόνο που ο ταραγμένος του ψυχισμός ήταν το βασικό φίλτρο για πολλά από τα αριστουργήματα του
Σημ : έχεις δίκιο φιλλενια για το ορθογραφημένο έωλα
fillenia
30-06-2005, 08:52 PM
Αγαπητή φίλη
Εννοείτε πως το θέμα της Χρωματοθεραπείας, αποτελεί ημίμετρο;Για ποιό πράγμα ακριβώς; Για την εναλλακτική Ιατρική; Mπορείτε να το τεκμηριώσετε; Θα ήταν ωφέλιμο να υπάρχει και άλλη άποψη. Η Δυτική φιλοσοφική σκέψη, αν το κατανοήσατε, έχει δική της σχολή. Δεν παντρεύτηκε με κανέναν. Και γενικώς μία ιδέα ή ιδεολογία, γεννά μια άλλη γιατί πάντοτε εμπεριέχουν τα σπέρματα. Οι κοινωνικές συγκυρίες προσφέρουν το γόνιμο έδαφος. Πολιτισμοί που δημιούργησαν στεγανά ή κλειστηκαν στα σύνορά τους, επειδή έτσι θεώρησαν σωστό, δεν ανανεώθηκαν και έσβησαν! Π.χ ο Κινεζικός Πολιτισμός. Αντίθετα ο αρχαιοελληνικός που διαδόθηκε στα πέρατα του κόσμου, είχε διαφορετική εξέλιξη. Γι αυτό και οι Ρωμαίοι, υποκλίθηκαν στην ελληνική σκέψη, την αφομοίωσαν και δημιούργησαν μια νέα. Ενα μικρό παράδειγμα. Τα νομικά, ως επιστήμη, οφείλονται στους Ρωμαίους. Την ιδέα της δικαιοσύνης αλλά και τη ρητορικη τέχνη, την πήραν απο τους Αθηναίους και την εξέλιξαν.
Θα θυμάστε βεβαίως πως ο Ιουστινιανός κωδικοποίησε εκ νέου την Ρωμαϊκή Νομοθεσία και λειτουργεί μέχρι τις μέρες μας, παγκοσμίως!
Περί του Βαν Γκογκ, έχουν αποφανθεί οι κριτικοί Τέχνης. Ωστόσο τα αριστουργήματά του, δεν οφείλονται στον ταραγμένο του ψυχισμό. Η σχιζοφρένεια έχει αλλού τις ρίζες της. Στην επιστολογραφία του, αναφέρεται συνέχεια στην επιθυμία του για περισσότερο φως, ήλιο, ζεστές περιοχές του Νότου, τη φύση, τους ανθρώπους της φύσης, τους αγρότες, τους εργάτες, την μαγεία των χρωμάτων.
Φιλικά
Φυλλένια
Lady_SnowBlood
30-06-2005, 09:08 PM
Προσωπικά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου πρώτα για το πάντρεμα ανατολικής και δυτικής φιλοσοφίας ( δεν γίνετε να το δεχόμαστε όποτε μας συμφέρει ) . Το συγκεκριμένο θέμα για μένα αποτελεί εύκολη ημίμετρο .
Όσο για τον ΒανΓκογκ κανείς δεν νομίζω να αμφισβήτησε την πρόσφορα του στην τέχνη , μόνο που ο ταραγμένος του ψυχισμός ήταν το βασικό φίλτρο για πολλά από τα αριστουργήματα του
Σημ : έχεις δίκιο φιλλενια για το ορθογραφημένο έωλα
ημίμετρο = πάντρεμα ανατολικής και δυτικής φιλοσοφίας ( δεν γίνετε να το δεχόμαστε όποτε μας συμφέρει ) !!!
ΒανΓκογκ κανείς δεν νομίζω να αμφισβήτησε την πρόσφορα του στην τέχνη !!!!
Αγαπητη φιλλενια διαβαζε λιγο πιο προσεκτικα
fillenia
01-07-2005, 12:16 AM
Εχετε σχολιάσει ένα άρθρο.... Λέτε και μερικές σκόρπιες απόψεις οι οποίες είναι ιστορικά αστήρικτες. Π.χ ότι έχετε τις επιφυλάξεις σας για την ανατολική φιλοσοφία (πολύ καλά κάνετε, αλλά πείτε μας γιατί). Επίσης υποστηρίζετε πως έχει συμβεί κάποιο πάντρεμα (τί είδους) Προσπάθησα να δείξω πως υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ πολλών φιλοσοφιών, γιατί υπάρχουν αρκετές. Τέλος λέτε πως χρησιμοποιούμε (υποθέτω τον απόγονο από το πάντρεμα) όπως μας συμφέρει. Δηλαδή ;
Θα μπορούσα να σας δώσω δεκάδες παραδείγματα, από το ιστορικό παρελθόν ή τη σύγχρονη πραγματικότητα που αναιρούν τις συγκεχυμένες απόψεις σας, θα ξεφύγουμε όμως από το θέμα μας που είναι η ΧΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και όχι η φιλοσοφία. Δεν ξέρω τι εννοείτε ως φιλοσοφία. Πιστεύω πως αγνοείτε βασικές έννοιες και αρχές. Οι ιδέες κυκλοφορούν, αλληλεπιδρούν, γονιμοποιούνται, δημιουργούνται νέες. Δεν υπάρχουν σύνορα στην ανθρώπινη σκέψη.
Η χρωματοθεραπεία είναι γεγονός ότι χρησιμοποιείται ευρύτατα, όπως και ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική (ελληνικότατη) κ.α. Στηρίζεται και αυτή σε μία φιλοσοφία, όπως άλλωστε και κάθε επιστήμη. Αν το κίτρινο χρώμα σας προκαλεί αισθήματα μίσους, δηλαδή ακραία συμπεριφορά, σίγουρα δεν φταίει το χρώμα αλλά ο ψυχισμός σας. Κάτι σας θυμίζει υποσυνείδητα. Γιατί με αυτή τη λογική θα μισήσετε ακόμα και τη μαμά σας αν επιμένει να της αρέσει το κίτρινο. Αν διαβάσετε καλύτερα το άρθρο, θα δείτε πως δεν είναι αυτή η εφαρμογή της χρωματοθεραπείας.
Είναι απολύτως λογικό να μην υιοθετείτε την ανατολική φιλοσοφία (αν την γνωρίζετε) ζείτε αλλού, έχετε άλλη "φιλοσοφία" ζωής, αλλες εμπειρίες. Το ίδιο και ο Ινδιάνος του Αμαζονίου, δεν μπορεί να εργαστεί σε γραφείο, όσο και αν εκπαιδευτεί, δεν είναι καθυστερημένος, ζει εναρμονισμενος με το φυσικό του περιβάλλον.
Τέλος η ανούσια αντιπαράθεση και κουραστική είναι και δεν προσφέρει τίποτα.
Φροντίστε να τεκμηριώνετε τις απόψεις σας και να μην τις αφήνετε ξεκρέμαστες !
Φυλλένια
Lady_SnowBlood
01-07-2005, 10:50 PM
φιλλενια ,
τις απόψεις μου τις τεκμηριώνω όπως ο κάθε ένας που γράφει μια απάντηση η ένα άρθρο . Δεν είδα άλλωστε τεκμηρίωση από κανέναν άλλον , και τεκμηρίωση δέχομαι μόνο με παράθεση συγκεκριμένης βιβλιογραφίας .
Σημ1: το κίτρινο είναι το χρώμα του μίσους . Είναι περασμένο στη συνείδηση του λαού μας . Αν τώρα κάποιον τον βολεύει να μην το βλέπει είναι δικό του θέμα .
Επίσης ο Ινδιάνος του Αμαζονίου δεν έχει σχέση με την ανατολική φιλοσοφία
Σημ2 : αν δεν σου αρέσει ο τρόπος γραφής μου φιλλενια μην ξανασπαταλήσεις τον πολύτιμο χρόνο σου προσπαθώντας να με διορθώσεις . Σε κάποια θέματα είμαι αδιόρθωτη απο προσωπικη επιλογη και το προτιμω απο το να ειμαι ενας επιδιξιας ανουσιας γνωσης :)
fillenia
01-07-2005, 11:01 PM
Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου! Σαφέστατη τεκμηρίωση.
Μόνο που ξέχασες την βιβλιογραφία σου για την χρωματοθεραπεία.
Χρήσιμη θα ήταν, ειδικά για μένα.
Οι απόψεις μας δεν χρειάζονται βιβλιογραφία, δεν αντιγράφουμε άλλους, αλλά απλή στήριξη από γενικά αποδεκτά στοιχεία, ιστορικά, λαογραφικά (πχ για το κίτρινο της συνείδησης του λαού) που έχουν αντέξει στο χρόνο.
Μια και ανέφερες και τον Ινδιάνο του Αμαζονίου, αν διαβάσεις προσεκτικότερα, θα δεις πως υποστηρίζω πως υπαρχουν πολλές φιλοσοφίες.
Συμφωνούμε πάντως πως πρέπει να αποκτήσεις πιο ευέλικτη σκέψη, σωστά το έθεσες!
Lady_SnowBlood
01-07-2005, 11:10 PM
Όταν δω βιβλιογραφία από όσους γράφουν με τέτοια σαφήνεια όπως εσύ φιλλενια θα το κάνω και εγώ . Η γνώση δεν είναι κτήμα μιας περισπούδαστης παρουσίας .
fillenia
02-07-2005, 01:13 AM
Τα άρθρα πάντοτε έχουν βιβλιογραφία. Και όσα δεν έχουν διαγράφονται.
Οι προσωπικές απόψεις δεν έχουν βιβλιογραφία, όπως είναι φυσικό, αλλά ο καθένας που δεν νιώθει κομπλεξικά, όπως εσείς, από την "περισπούδαστη παρουσία" κάποιων, επιβάλλεται να τεκμηριώνει τις θέσεις του με άλλα στοιχεία που δεν αμφισβητούνται. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για βαρύγδουπες έννοιες όπως πχ η φιλοσοφία.
Και επειδή γινόμαστε κουραστικές και οφείλουμε να σεβαστούμε και τους υπολοιπους, πριν κολυμπήσετε στα βαθειά νερά της "ανούσιας γνώσης" που καταδέχεστε παρόλα αυτά να σχολιάσετε, προτείνω να ξεκινήσετε από την επανάληψη της γραμματικής, για να φρεσκάρετε την ορθογραφία σας που κυριολεκτικά χάνει λάδια και βγάζει μάτια. Αλλά και ένα λεξικό φτάνει στην ανάγκη. Ετσι πριν φτάσετε στον Ινδιάνο του Αμαζονίου, ψυχαναλύσετε τον Βαν Γκογκ και ρίξετε στην πυρά την φιλοσοφία, θα ξεχωρίζετε τον Αίολο από το έωλο και το ίσος από το ίσως. Και θυμηθείτε πως την ανόητη αντιπαράθεση την ξεκινήσατε εσείς!!!! Επειδή λάθος διαβάσατε, λάθος εκτιμήσατε και επειδή δεν έχετε χιούμορ!
Οπως εσείς είπατε, σε μερικά πράγματα από προσωπική επιλογή είστε αδιόρθωτη! Το εμπέδωσα. Θέλετε καμιά άλλη διευκρίνηση?
Lady_SnowBlood
02-07-2005, 01:57 AM
Μπράβο φιλλενια το κατάλαβες είμαι μια κομπλεξική που προσπαθεί να κάνει σοφούς όπως του λόγου να φαίνονται σοφότεροι . Σοβαρέψου λίγο !!! Σαν συνεχεία του προηγούμενου σου επιστρέφω τον χαρακτηρισμό λέγοντας αυτό που είπε ο θεάνθρωπος : ο αναμάρτητος … την ξέρεις φαντάζομε την συνεχεία .
Ο κάθε ένας έχει δικαίωμα άποψης είτε σου αρέσει είτε όχι όποτε σου δίνω μια φιλική συμβουλή : μην ξαναπαντήσεις γιατί βαριέμαι φοβερά να μπαίνω στην μονομερή δογματική λογική σου . Γίνεσαι πραγματικά γραφική
fillenia
02-07-2005, 02:25 AM
Η ΧΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ έχει κλείσει από καιρό!
Η φιλοσοφία αιμορραγεί, και θέλει ράψιμο και ξεκούραση...
Φυλλένια
Lady_SnowBlood
02-07-2005, 04:42 PM
Εμπρος λοιπον καλη μου ραφτρα !!!
katianapapa
18-05-2006, 05:02 PM
Πολυ κατατοπιστικη η αναλυση σου για τα χρωματα
Ασχολουμαι με την Ικεμπανα ......Εχει τις ιδιες αντιληψεις και ερμηνειες περι χρωματων
mirellia
07-06-2006, 04:28 PM
Καλησπέρα...
Να ρωτήσω μια μου μιλάμε για χρώματα..
Σε τι χρωμα θα μπορούσαμε να βάψουμε μια κρεββατοκάμαρα, προκειμένου να μας χαλαρώνει και να μας ηρεμεί όταν οι κουρτίνες που χρησιμουποιούμε είναι κοραλλί - ροζ και ζαχαρί?
Για προτείνετε κάτι γιατί είμαι σε δίλημμα...
*Astropeleki*
07-06-2006, 08:07 PM
Καλησπέρα...
Να ρωτήσω μια μου μιλάμε για χρώματα..
Σε τι χρωμα θα μπορούσαμε να βάψουμε μια κρεββατοκάμαρα, προκειμένου να μας χαλαρώνει και να μας ηρεμεί όταν οι κουρτίνες που χρησιμουποιούμε είναι κοραλλί - ροζ και ζαχαρί?
Για προτείνετε κάτι γιατί είμαι σε δίλημμα...
Αγαπητή mirellia, σύμφωνα και με το φενγκ σούι, η κρεββατοκάμαρα ενός ζευγαριού πρέπει να έχει απαλά χρώματα, έτσι ώστε το δωμάτιο να είναι αρκετά φωτεινό και ιδιαίτερα να το λούζει το φως του ήλιου, το οποίο δίνει πολύ θετική ενέργεια στον χώρο. Το βασικότερο, για μένα, χρώμα που πρέπει να έχει όποιο υπνοδωμάτιο, είναι το θαλασσί και οι αποχρώσεις του, χρώμα απαλό και ιδιαίτερα χαλαρό για τα μάτια. :)
magikadespell
08-06-2006, 11:11 AM
Αγαπητή Margaret,
ωραία η ανάλυση , αλλά σε μένα δεν πιάνει ποτέ.!!!
Όταν είμαι στις μαύρες μου προσπαθώ να ντύνομαι με ανοιχτα χρώματα μπας και αλλάξει η διαθεσή μου αλλά τ ι π ο τ α !!!!
Εσύ ειδικά περίμενε 1-2 μήνες να ανακάμψω και θα δεις πως θα σε κάνω να ... πετάξουμε!!!!:cheesy: :cheesy:
Muctah
23-11-2008, 07:41 AM
καλημερα!Ειναι παλιο το αρθρο απλα τωρα το διαβασα..το βρισκω πολυ ενδιαφερον και αν γινοταν μπορειτε να μου πειτε τις αντενδειξεις της αρωματοθεραπειας?
giannas
23-11-2008, 08:07 AM
καλημερα!Ειναι παλιο το αρθρο απλα τωρα το διαβασα..το βρισκω πολυ ενδιαφερον και αν γινοταν μπορειτε να μου πειτε τις αντενδειξεις της αρωματοθεραπειας?
Καλημερα!!!Αντενδειξεις φανταζομαι οτι δεν υπαρχουν ,μιας και μιλαμε για εναλλακτικη θεραπεια.Σαφως δεν μπορεις να χρησιμοποιεισεις κοκκινο σε ενα ατομο νευρικο, για παραδειγμα.Επισης προσοχη θα θελει και η χρηση ενος μονο χρωματος για μεγαλη χρονικη περιοδο γιατι θα βγαλει την αρνητικη του οψη.Θελω να πιστευω οτι αυτες οι θεραπειες γινοντε απο ειδικους ,εκτος αν αναφερομαστε σε μια ασχημη μερα μας οπου αποφασησουμε να φορεσουμε ενα συγγεκριμενο χρωμα για να αλλαξει η διαθεση μας!!!!
Συγγνωμη!!!!Το αρθρο μιλαει για χρωματοθεραπεια και οχι για αρωματοθεραπεια.Το ειδα μετα!!!!!
Muctah
23-11-2008, 09:33 PM
καλησπερα!συγγνωμη χρωματοθεραπεια ηθελα να γραψω!:embarrest
Χρυσάνθη
11-02-2010, 02:01 AM
Αγαπητή Margaret,
ωραία η ανάλυση , αλλά σε μένα δεν πιάνει ποτέ.!!!
Όταν είμαι στις μαύρες μου προσπαθώ να ντύνομαι με ανοιχτα χρώματα μπας και αλλάξει η διαθεσή μου αλλά τ ι π ο τ α !!!!
Ναι γιατι δε σεβεσαι το αισθημα σου. Ισως θα σε βοηθουσε καλυτερα να επιλεγεις οποιοδήποτε χρώμα σου κάνει εκεινη τη στιγμή αίσθηση. Η εναρμόνιση ισορροπει. Μπορει για παράδειγμα ακόμα κ ένα σκούρο χρώμα να σε κάνει να αισθανθείς πιο όμορφα..ασε που γενικά οι ανοιχτες αποχρώσεις μερικες φορές εχουν πιο μικρη ποσοτητα χρώματος...ισως η εντονη παλετα ή η σκουρα αποχρωση ενός χρώματος να είναι πιο συμπυκωμένη και να ενδείκνυται για....μιας μορφής θεραπεια. Εγώ είμαι πολύ ευαίσθητη στα χρώματα και φροντίζω να φοράω κάθε μέρα ένα ρούχο...ή αξεσουάρ που να νιώθω ότι με τραβαέι τη συγκεκριμένη μέρα. Πάντως ενώ μισώ το καφέ γιατί το θεωρώ θλιβερο ....σε μία φάση που είχα τις μαύρες μου όπως λες....μου ήρθε να το φορέσω αβίαστα....και πράγματι μου έκανε πολύ καλό...με γείωσε..... Επίσης το γαλάζιο ή το μπλε είναι καλο γενικά όταν αρρωσταίνουμε-ή έχουμε πυρετο, τον ρίχνει γιατι είναι ψυχρό- (είναι υψηλής συχνότητας χρώμα! η φυσική το λέει αυτο...) κ το έχω τσεκάρει....είτε να το κοιτας ειτε να το φορας. Το κόκκινο πάλι είναι θερμαντικό.
eleneiro
07-06-2010, 04:11 PM
πολυ ωραιο θεμα ΜΠΡΑΒΟ:bigsmile:
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions Inc. All rights reserved.