PDA

View Full Version : Ο ΜΕΣΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ 2. Οδηγίες προς ναυτιλομένους - Λιγότερο χιούμορ

toniats
08-02-2009, 09:31 PM
Ο ΜΕΣΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ- ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ (2) (Λιγότερο χιούμορ – ακόμα περισσότερες επιφυλάξεις)

Στις οδηγίες προς ναυτιλομένους (1) σας έδωσα –με χιούμορ- τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να προσέξει ένας μέσος άνθρωπος που θέλει να ξέρει τι είναι εσωτερισμός.
Και να δοκιμάσει λίγο εσωτερισμό χωρίς να εκτεθεί σε κινδύνους μεγαλύτερους από αυτούς που εκτίθεται όταν δοκιμάζει «πάπια πεκίνου» με καινούργια συνταγή άρτι αφιχθέντος αλβανού σεφ στο κινέζικο εστιατόριο της γειτονιάς του.

Θα ξεκινήσουμε, όπως στο πρώτο μέρος, με τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει μέσος εσωτεριστής, όπως δεν υπάρχει και μέσος άνθρωπος.
Κάθε άνθρωπος είναι ιδιαίτερος, ξεχωριστός, μοναδικός.
Κάθε άνθρωπος θα μπορέσει να αντιληφθεί την μοναδικότητα του κάθε μέλους της ανθρώπινης φυλής, εφόσον ασχοληθεί με τον εαυτό του. Αυτό-παρατηρηθείτε και αν ο χρόνος είναι κολλητός σας και «τον έχετε» βουτήξτε στις αναμνήσεις σας, γράψτε ημερολόγιο, αναλύστε σκέψεις, ωροσκόπιο, σχέσεις….κλπ. Πιθανόν να διαπιστώσετε ότι είστε ένα ενδιαφέρον ανθρώπινο ον.

Σε σχέση με τον εσωτερισμό θα μπορέσετε ίσως να βρείτε στοιχεία που να αποδεικνύουν τους λόγους που σας κάνουν να ενδιαφέρεστε για αυτόν. Σε αυτό το άρθρο θα χρησιμοποιήσω προσωπικά στοιχεία, όχι για λόγους έπαρσης αλλά από υπευθυνότητα για όσα θα πω. Σε μένα συνέβησαν, όχι στη φίλη που εμπιστεύομαι την ειλικρίνεια της.

Κατά τη γνώμη μου η σχέση του ανθρώπου με τον εσωτερισμό ανιχνεύεται στα πρώτα χρόνια της ζωής.
Έχω κρατήσει ολοκάθαρη την ανάμνηση μιας εκπομπής ΥΕΝΕΔ που παρακολουθούσα την κυρία Αλίκη Νικολαϊδου με μεγάλα άσπρα σκουλαρίκια (ναι! μιλάμε για ασπρόμαυρη τηλεόραση) να μιλάει για την αρχαία Αίγυπτο. Μέσα μου γεννήθηκε η βεβαιότητα ότι εγώ «ζούσα εκεί», την οποία και εξέφρασα, ως όφειλα το παιδάκιον, στην κατάπληκτη μαμά μου και στις ακόμα πιο έκπληκτες φίλες της. Πήγαινα στην πρώτη δημοτικού…

Στην Δευτέρα δημοτικού απέρριψα το χριστιανισμό για δύο λόγους : α) γιατί ο Θεός δεν ήταν παντρεμένος με την Παναγία αλλά είχε γεννήσει μόνος του τον Χριστό που ήταν υιός Του και β) για την απλοποιημένη κατήχηση που έλεγε ότι αν ήμουν καλό παιδάκι και δεν έκανα αμαρτίες θα πήγαινα στον παράδεισο. Κατά τη γνώμη μου ήταν βλακεία να προσπαθήσεις να πας στον παράδεισο μόνος σου, όταν οι άλλοι, αυτοί που αγαπάς, και μια ψυχή έστω, βρίσκονται στην κόλαση και τραβάνε τα μαρτύρια της αλεπούς!! Πολύ του να σώσουμε το τομάρι μας μου φάνηκε ο χριστιανισμός και έκανα πέρα!
Την ένστασή μου την ξαναβρήκα, με την αγαλλίαση που συνοδεύει τη δικαίωση, το «εγώ σας το λεγα», όταν διάβασα την «Αναφορά στο Γκρέκο» του Καζαντζάκη, στην ιστορία του «αγίου που βρέθηκε στον παράδεισο, αλλά δεν μπορούσε να είναι ευτυχισμένος»….κάπου στα δεκατρία μου. Η απέχθεια μου για τον χριστιανισμό ήταν παγιωμένη.

Αν λοιπόν σας έλκει ο εσωτερισμός αναζητήστε αίτια και γεγονότα στην παιδική σας ηλικία.
Αν είστε γονιοί δικαιούστε να εντοπίσετε τις ενδείξεις των παιδιών σας. Με πολλή προσοχή και κοινό νου!
Πριν από τρισίμιση χρόνια βρισκόμουν σε μια παιδική χαρά και έσπρωχνα την κούνια της ανιψιάς μου, η οποία άρχισε να μου εξηγεί πως «εγώ έχω ξανάρθει εδώ (πρώτη φορά πατούσε το πόδι της στην πόλη που βρισκόμασταν)και σας ξέρω από παλιά, -εμένα και τη φίλη που με συνόδευε- …και θα ξαναβρεθούμε πάλι μετά από πολλά χρόνια, θα είμαστε αλλιώς αλλά θα είμαστε εμείς , μην ανησυχείς θεία Τόνια….
Το παιδί ήταν ένα έξυπνο νήπιο 4 ετών, μου απεύθυνε το λόγο προσωπικά και εμπιστευτικά και προέρχεται από μια οικογένεια παντελώς άσχετη με τέτοια θέματα (αυτές οι οικογένειες βγάζουν τους καλύτερους μεταφυσικούς)

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κάτι να πουν μέχρι να κλείσουν τα πέντε, εννοείται χωρίς να τα ρωτήσουμε..Η κόρη μου στα τρισίμιση μου εμπιστεύθηκε πως αγαπάει πολύ τη γιαγιά της γιατί θυμάται που φόραγαν περίεργα ρούχα και βοσκούσαν κάτι ζώα «σαν άλογα» σε χωράφια με πολύ ψηλό χορτάρι.

Ο πρώτος μου γιος σε ακόμα μικρότερη ηλικία μου έκανε μια περιγραφή που εντελώς αυθαίρετα τοποθετώ στην επανάσταση της Κίνας «είμαι αγόρι αλλά έχω μια μακριά κοτσίδα, κάθομαι σε ένα ξύλινο κάθισμα που έχει ένα γυαλιστερό γαλάζιο ύφασμα –επέμεινε πολύ στο κάθισμα και τα έπιπλα, είναι ένας αναλυτικός Παρθένος-, ξέρω ότι θα έρθουν κλέφτες στο σπίτι, τότε η Μαρία (η νταντά του) που είναι στρατιώτης και φυλάει το σπίτι μας με παίρνει κρυφά μαζί και με πάει στους κλέφτες (προφανής ονομασία για επαναστάτες στους πλούσιους)…ελπίζει ότι δεν θα με σκοτώσουν αλλά τελικά οι κλέφτες με σκότωσαν..»

Ο άλλος μου γιος είναι ένα παιδί με έντονα ασιατικά χαρακτηριστικά, όταν οι δύο μεγαλύτεροι είδαν σε cd τον «τελευταίο αυτοκράτορα» υπήρχε τέτοια ομοιότητα με τον δίχρονο πρωταγωνιστή υπέθεσαν ότι είναι ο αδελφός τους … Αυτό το παιδάκι τον πρώτο καιρό της γνωριμίας μας μου δήλωνε «τακτικά και επιτακτικά» ότι θέλει την άλλη του μαμά! Όχι εμένα, την μαμά του…

Γράφω τις 4 παραπάνω περιπτώσεις γιατί σαν αυτόπτης μάρτυρας διασφαλίζω ότι κανένα παιδί δεν ρωτήθηκε ποτέ και από κανέναν αν θυμάται κάτι από παλιά, ούτε ποτέ έγινε παρουσία του συζήτηση με παρόμοιο περιεχόμενο.
Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι ότι καμιά από τις ιστορίες δεν ειπώθηκε από τα παιδιά χωρίς λόγο, απλά για να υποστηρίξει το θεωρητικό μου οικοδόμημα περί μετενσάρκωσης.
Τα παιδί απαντούσαν (τηλεπαθητικά) στις σκέψεις που με απασχολούσαν. Η ανιψιά μου απαντούσε στην αγάπη και στην ψυχική συγγένεια που νοιώθω να με συνδέει μαζί της. Η κόρη μου με προειδοποιούσε να ανεχτώ την πεθερά μου γιατί ανάμεσα τους υπήρχε ένας άρρηκτος –μέχρι σήμερα- δεσμός αγάπης. Ο γιος μου το ίδιο για την νταντά του.
Οι ιστορίες αυτές με απέτρεψαν από το να τσακωθώ με την πεθερά μου και να μην διώξω τη νταντά. ¶λλωστε στη συνέχεια συνεννοήθηκα θαυμάσια και με τις δύο, στα πλαίσια της κατανόησης και της υποχωρητικότητας που επιτέλους έκαναν την εμφάνισή τους στον απόλυτο και δεσποτικό χαρακτήρα μου.

Αν σκέφτεται κάποιος να εμβαθύνει στον εσωτερισμό καλό θα είναι να έχει ένα υγιές και σταθερό υπόβαθρο ψυχολογικής γνώσης.
Αυτές οι δύο ειδικότητες συνδέονται. Η ψυχολογία θα σου επιτρέψει να προχωρήσεις στην μεταφυσική. Η άποψή μου είναι πως η σχέση είναι αμφίδρομη, ειδικά στα θέματα της ψυχικής νόσου αλλά –φυσικά- ένας σεβαστός αριθμός ελλήνων κλινικών ψυχολόγων και ψυχιάτρων μπορεί να υποστεί ανήκεστο βλάβη στην υγεία του αν ακούσει την παραπάνω θέση.
Ας το αφήσουμε λοιπόν.
¶λλωστε η ψυχολογία μπορεί κάλλιστα να σου κλείσει το σπίτι και το δρόμο του εσωτερισμού, όταν στο όνομα του ορθολογισμού της επιστήμης επιμένει να εξηγεί με «ψυχολογικό τρόπο» τα απερίγραπτα, πχ περιπτώσεις σε ψυχιατρεία που ο ασθενής δραπέτευε τακτικά από το κλειδωμένο κελί της απομόνωσης….

Επιτρέψτε μου μια χιλιοειπωμένη οδηγία : ο εσωτερισμός δεν ενδείκνυται για άτομα που χαρακτηρίζονται από ψυχική αστάθεια. Ή βρίσκονται στα όρια της ψυχικής αστάθειας.
Στη μεταφυσική υπάρχουν 3 δρόμοι. Ο δρόμος του καλού, το δεξί μονοπάτι κατά την συμπαθή και αξιόπιστη μεταφυσικό Dion Fortune, ο δρόμος του κακού, το αριστερό μονοπάτι και ο δρόμος του τρελού, ο τελευταίος αστυνομεύεται από την Θεία Πρόνοια και μόνο.

Πέρα από την διαγνωσμένη ψυχική αστάθεια όμως υπάρχουν άνθρωποι που αυτή η αστάθεια παρουσιάζεται όταν ασχοληθούν με την μεταφυσική. Ίσως νοιώθουν έλξη ή περιέργεια για την μεταφυσική. Όταν ασχοληθούν αρχίζουν και τα προβλήματα, από την απλή νευρικότητα έως και το φόβο στο άκουσμα λέξεων, όρων και κυρίως ονομάτων και τελετουργικών.

Εδώ θα αφήσουμε πλέον τα ασφαλή ύδατα του ορθολογισμού.
Εσείς οι νέοι που πλατσουρίζετε ξέγνοιαστα στην έστω και new age μεταφυσική προσέξτε λίγο αυτή τη μόδα με τις «μυήσεις»…

Ο πρώτος νόμος του Σμαραγδένιου Πίνακα του Ερμή του Τρισμέγιστου είναι το γνωστό «όπως είναι Πάνω είναι και Κάτω και όπως είναι Κάτω είναι και Πάνω». Είναι ο Νόμος της Αντιστοιχίας. Η χρήση του νόμου αυτού δημιουργεί και θεμελιώνει όλες τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στον υλικό και στον πνευματικό κόσμο, από την προσευχή έως την αστρολογία…και μεταξύ αυτών και την τελετουργική μαγεία.

Χρησιμοποιώντας την ισχύ του Νόμου μεταφυσικοί όλων των κατηγοριών (καλοί, κακοί και τρελοί) δημιουργούν τελετουργικά για να έλξουν από τον αόρατο κόσμο «ζητούμενα και ποθούμενα», μεταξύ των οποίων : χρήμα, νοητικό έλεγχο ανθρώπων, έλεγχο οντοτήτων του αόρατου κόσμου, πληροφορίες, Γνώση.

Στα τελετουργικά σφραγίζεται με την ισχύ του Θείου Νόμου οι σχέσεις των ανθρώπων που συμμετέχουν με τον συγκεκριμένο τομέα του Αόρατου Κόσμου.
Όταν λοιπόν συμβαίνει μια «μύηση» ο Θείος Νόμος σφραγίζει τη σχέση του ατόμου που μυείται αφενός με την ενέργεια της μύησης. (πχ ρέικι, τεκτονικά τάγματα και πλείστα άλλα που κάνουν τελετές μύησης) και αφετέρου με τον άνθρωπο που εκτελεί την μύηση, τον μυητή.

Στην εσωτερική γνώση δίνεται η πληροφορία ότι στις επόμενες ζωές του ο άνθρωπος έλκεται από την ενέργεια και την ομάδα που έχει μυηθεί. Και πιθανόν να υπάρχουν σχέσεις εξάρτησης με τον μυητή.

Έτσι εξηγείται μεταφυσικά –κι όχι ψυχολογικά- το πλήθος των ανθρώπων που νοιώθει έλξη και συρρέει στις ομάδες μεταφυσικής και τα τάγματα. Έτσι εξηγείται και η αφοσίωση ορισμένων, όχι υποχρεωτικά ανόητων ανθρώπων, σε καθοδηγητές που προκαλούν με την ανοησία τους τον κοινό νου.

Για τις προηγούμενες ζωές σας δεν μπορώ να κάνω τίποτα (μπορεί ο Θεός). Για την παρούσα ζωή όμως σας συμβουλεύω θερμά πριν «μυηθείτε» προσέξτε ποιον στην ευχή βάζετε στο κεφάλι σας. Και σε τι ακριβώς μυείστε…
Καμιά ομάδα μεταφυσικής από όσες new age και τα συναφή προϊόντα ξέρω δεν κάνει τον κόπο να δώσει αυτή την πληροφορία στα μέλη της. Φροντίζει όμως να δώσει μυήσεις κάθε είδους και βαθμού, έναντι οικονομικής αμοιβής… με κορυφαίο παράδειγμα προς αποφυγή αυτό που γίνεται στο ρέικι, όπου η αρχική μύηση των 3 βαθμών έχει μετατραπεί σε εκατοντάδες μυήσεις διαφόρων τύπων (καρούνα ρέικι, αγγελικό ρέικι και διαβάστε το περιοδικό τους για τα υπόλοιπα κολοκύθια ρέικι!!!)

Το ρέικι είναι μέθοδος θεραπείας κατά τη γνώση και την εμπειρία μου από τις πλέον ισχυρές της εσωτερικής θεραπευτικής….και μακράν η πιο διαδεδομένη. Υπολογίζω ότι στην Ελλάδα μύηση ρέικι έχουν καμια δεκαπενταριά χιλιάδες άτομα (επιεικής υπολογισμός), μεταξύ των οποίων και εγώ. Το ρέικι δίνεται σε ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν σαν θεραπευτές και απέχει από τις μυήσεις σε σκοτεινά τάγματα και σε ομάδες μαύρης μαγείας. Όμως δεν είναι απαλλαγμένο από κινδύνους και βρίσκεται σε χέρια, το τονίζω, εξαιρετικά αδαών, στην πλειοψηφία τους, μεταφυσικών.

Αν η μεταφυσική, ακόμα κι η light, ενώ σας ελκύει, ταυτόχρονα σας κάνει να νοιώθετε άσχημα σταματήστε την. Αν ξαφνικά χειροτερέψει η υγεία σας. Αν αρχίσετε να νοιώθετε αποστροφή για ανθρώπους και χώρους. Πιθανόν υπάρχει θέμα που αφορά προηγούμενες ενσαρκώσεις και ενεργοποιήθηκε, με τον τρόπο που μας πονάει ένα παλιό σπάσιμο όταν αλλάζει ο καιρός.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν είστε θύμα ψυχικής επίθεσης, όσοι έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση καταλαβαίνουν

Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση;
Ζητάτε βοήθεια από τα Ουράνια Πεδία και έχετε αυτιά και μάτια ανοιχτά. Βοήθεια θα έρθει οπωσδήποτε, εφόσον ζητηθεί. Το θέμα είναι να την αντιληφθήτε.
Μπορεί να είναι:
- ψυχοθεραπευτής με ανοιχτό μυαλό
- έμπειρος μεταφυσικός
- κληρικός. Η εκκλησία διαθέτει εξαιρετικά αποτελεσματικά τελετουργικά που διαλύουν τα πνευματικά δεσμά.

Προσοχή : οι δυο τελευταίες κατηγορίες (κληρικοί και μεταφυσικοί) δεν πρέπει να σας ζητήσουν άμεση ή έμμεση (εδώ σας θέλω!!) αμοιβή.

Η εκκλησία θεωρεί τον εσωτερισμό επικίνδυνο. Σας το διευκρινίζω γιατί οι εσωτερικές ομάδες κάνουν την πάπια, και συνήθως τα μέλη τους είναι αγρίως θρησκευόμενα. Όποιος έχει αμφιβολίες ::: Alopsis ::: (http://www.alopsis.gr) και διαβάστε το Πόρισμα της ΙΘ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως εντεταλμένων ορθόδοξων εκκλησιών και ιερών μητροπόλεων δια θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας.

Επειδή όμως η αλήθεια βρίσκεται στην προσωπική εμπειρία και όχι στην θεωρία επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσω την δικιά μου ζωή.
Δεν προέρχομαι από θρησκευόμενη οικογένεια. Η εκκλησία δια μέσου φωτισμένων εκπρόσωπων της με ξελάσπωσε πάμπολλες φορές. Στην αφελή μου νεότητα είχα τη συνήθεια να αναλαμβάνω υποθέσεις πολύ μεγαλύτερες από το μπόι μου (1,63) με ανθρώπους που ήταν (ή πίστευαν το ίδιο είναι) θύματα μαγείας, ψυχικών επιθέσεων κλπ. Ενοχλητικοί επισκέπτες από τον αόρατο κόσμο, ενεργειάκες επιθέσεις και πνευματικές διαταραχές παρέμειναν σαν ανεπιθύμητες παρενέργειες των (δίχως εμπειρία και γνώση) χειρισμών που έκανα. Οι περισσότεροι μεταφυσικοί έχουν περάσει από αυτό το στάδιο, δεν πρωτοτύπησα!! Το ισχυρό τελετουργικό της ορθοδοξίας και ιερωμένοι με απάλλαξαν επανειλημμένα από κάθε ενόχληση. Κανενός το αυτί δεν ίδρωσε από την πίστη μου στην μετενσάρκωση (άλλωστε πολλοί ιερείς γνωρίζουν τους λόγους που έκαναν την εκκλησία να την αποκηρύξει) και από την φανερή επίδραση της εσωτεριστικής διδασκαλίας όχι μόνο στη σκέψη αλλά ακόμα και στο λεξιλόγιο και τις ορολογίες που χρησιμοποίησα στις συζητήσεις μας.

Σας μεταφέρω την αποστροφή μιας τέτοιας συζήτησης :
Το Καλό λυτρώνει τον εαυτό του
Το Κακό στρέφεται εναντίον του εαυτού του

Βασιλης Παπαδολιας
09-02-2009, 11:02 AM
Οδηγίες προς ναυτιλομένους Νο2, Τόνια, πολύ εμπειρικά και Τοξοτίσια. Θα τολμήσω να σε πειράξω λίγο κι ελπίζω να μη βρω το μπελά μου... διαβάζω τις εμπειρίες σου και μου έρχεται στο νου η φράση "βουρ στον εσωτερισμό κι όποιον πάρει ο χάρος". Από την άλλη ο Τοξότης έχει πάντα το θάρρος να βγει να πει αυτό που οι άλλοι δεν τολμούν, οπότε μπράβο σου..

Αισθάνομαι την ανάγκη να ισορροπήσω λίγο τον Τοξότη (ίσως όπως λένε τελευταία για να μη μου πάρουν την πρωτοκαθεδρία), Οπότε ας δούμε και τη διδυμίσια πλευρά της κατάστασης... τη νοητική...

Δεν είναι τυχαίο πιστεύω ότι στα αρχαία ελευσίνια πριν από την καθεαυτό μύηση οι άνθρωποι εκπαιδεύονταν πρώτα νοητικά για το τι θα συναντήσουν. Μέσα από συμβολικές αναπαραστάσεις, ιερό θέατρο, κλπ. Στη σύγχρονη εποχή πολύ λίγοι "εσωτεριστές" δυστυχώς δίνουν σημασία σε αυτή την προετοιμασία. Βουρ στην ψυχική εμπειρία χωρίς προετοιμασία για το αποτέλεσμα. Κατευθείαν στο βιωματικό. Χωρίς υποδομή για τη θεωρία. Το αποτέλεσμα είναι οι διαταρραχές, οι εξαρτήσεις, οι τραυματισμοί, και ό,τι άλλο...Πλήρης παράδοση προκειμένου να γεμίσουμε τη ζωή μας με κάτι που θα μας φέρουν οι κάθε λογής θεραπευτές, δάσκαλοι, εσωτεριστές "βάρβαροι"... Το βιωματικό απαιτεί όμως πρώτα θεωρητική υποδομή. Δεν πας ξυπόλητος στ' αγκάθια.

Πολλοί από τους εσωτεριστές δε συμπαθούν τη Μπέιλη την οποία συχνά χρησιμοποιώ σαν αναφορά. Ίσως καθένας τραβάει από αυτήν όπως κι από άλλους δασκάλους αυτό που στην πραγματικότητα έχει μέσα του. Έτσι εμένα με τραβάει η πρακτικότητα της. Οι άνθρωποι δεν είμαστε έτοιμοι για εμπειρίες λέει και ξαναλέει, αλλά η διδασκαλία είναι χρήσιμη έτσι κι αλλιώς κι ας προσεγγίζεται τελείως νοητικά γιατί όταν έρθει η ώρα θα είσαι έτοιμος και θα ξέρεις τι σου γίνεται. Δίδυμος η ίδια υποστηρίζει ότι το μέλλον για μας είναι η προσέγγιση των ανώτερων κόσμων μέσα από την επέκταση του νου κι όχι μέσα από την ψυχική εμπειρία (πολύ τις μόδας στους πνευματιστικούς κύκλους της εποχής).

Από την άλλη βεβαίως η μαθηματική προσέγγιση αποκλείει κάποια πεδία αίσθησης. Αυτοπαγιδευόμαστε δηλαδή. Ωστόσο η λογική είναι αυτή που πολύ ωραία περιέγραψες στο πρώτο μέρος. Πάρε κάθε φορά αυτό που είσαι έτοιμος να πάρεις. Και μην αναζητάς εμπειρία για την εμπειρία.

Στον εσωτερισμό εκτός από το μονοπάτι δεξιά κι αριστερά υπάρχει και η ψυχική και νοητική προσέγγιση. Ο εσωτερισμός που αναζητείται ως ψυχική εμπειρία ή ο εσωτερισμός που προσεγγίζεται με "ξεκίνημσ" την αφαιρετική σκέψη. Είναι σημαντικό να είναι γνωστό αυτό, και όποιος ενδιαφέρεται για το θέμα να ξέρει τι του ταιριάζει... Ακόμα και στη Γιόγκα ο διαλογισμός στις δύο αυτές προσεγγίσεις είναι διαφορετικός. Υπάρχουν διάφορα είδη Γιόγκα ανάλογα με τον τύπο του καθενός μας. Έτσι και στον Εσωτερισμό οι σχολές είναι μοιρασμένες. Η Θεοσοφία είναι κυρίως "λατρευτική", η Εργασία βιωματική και η Καμπάλλα νοητική. Υπάρχουν σχολές που βγάζουν παγκόσμιους εξυπηρετητές και άλλες που βγάζουν υποψήφιους πολεμιστές. Όλα δεν είναι ίδια. Ο εσωτερισμός δεν είναι ίδιος για όλους και καθένας ανάλογα με τη φύση του, είναι καλό να ξέρει τι του ταιριάζει..

Αυτά τα λίγα από μένα... ας μιλήσουν κι άλλοι πιο έμπειροι...

Αργοναύτης
11-02-2009, 06:40 PM
Πολλοί από τους εσωτεριστές δε συμπαθούν τη Μπέιλη την οποία συχνά χρησιμοποιώ σαν αναφορά. Ίσως καθένας τραβάει από αυτήν όπως κι από άλλους δασκάλους αυτό που στην πραγματικότητα έχει μέσα του. Έτσι εμένα με τραβάει η πρακτικότητα της. Οι άνθρωποι δεν είμαστε έτοιμοι για εμπειρίες λέει και ξαναλέει, αλλά η διδασκαλία είναι χρήσιμη έτσι κι αλλιώς κι ας προσεγγίζεται τελείως νοητικά γιατί όταν έρθει η ώρα θα είσαι έτοιμος και θα ξέρεις τι σου γίνεται. Δίδυμος η ίδια υποστηρίζει ότι το μέλλον για μας είναι η προσέγγιση των ανώτερων κόσμων μέσα από την επέκταση του νου κι όχι μέσα από την ψυχική εμπειρία (πολύ τις μόδας στους πνευματιστικούς κύκλους της εποχής).

Δεν έχω την εμπειρία σου, αλλά με παραξενεύει πολύ που βρίσκεις πρακτική την Bailey.
Εγώ την βρίσκω απλά κατανοητή, αλλά υπερ-θεωρητική και απλή. Κάποια διαμάντια έχει στο έργο της. Συμφωνώ μ'αυτό που λες ότι τραβάμε ό,τι έχουμε μέσα μας, αλλά αυτό δεν είναι κανόνας. Τραβάμε και αυτό που μας λείπει πολλές φορές όταν βλέπουμε μετά από πολλά χρόνια αναζητήσεων ότι έχουμε γεμίσει με ουτοπίες και "συννεφάκια", γιατί το ζήτημα δεν είναι να διαμορφώσουμε μια κοσμοθεωρία, αλλά να βρούμε και πρακτικές λύσεις στη ζωή μας που θα την κάνουν ομορφότερη και δυναμικότερη. Εμένα η Bailey δεν μου λέει κάτι καινούριο. Μπορώ να βρω παρόμοια στάση ζωής και κοσμοθεωρία πολύ πιο απλοποιημένη στον Χριστιανισμό, τον οποίο δεν ασπάζομαι παρά μόνο στο εσωτερικό του κομμάτι. Με τους δασκάλους δεν έχω τίποτα, με το χαρωπό fun club τους έχω πολλές διαφορές όμως. 'Εχω γνωρίσει μερικούς απ'το fun club και βλέπω ένα κοινό σε όλους τους : Απουσία φιλοσοφικής σκέψης και παιδείας (άρα και μαθηματικής σκέψης). Οι χειρότεροι μαθητές, με τις χειρότερες βαθμολογίες, που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Ελλάδος, που στα σπίτια τους οι βιβλιοθήκες είναι άδειες εκτός από βιβλία για συναστρίες,που βλέπουν ό,τι σαβουροεκπομπή υπάρχει και κολάνε σε ό,τι μόδα βγει κι απ'την άλλη ο Εσωτερισμός Εσωτερισμός.'Εχεις δει κάποιον απ'το fun club να διαβάζει με πάθος το cosmopolitan και να ισχυρίζεται ότι ζει εσωτερικά και ανυψωμένα ; Εγώ ναι. Κι άμα τους μιλήσεις και τύχει να'χεις διαφορετική άποψη, μπορεί να σου εκσφενδονίσουν και κανένα βάζο. Αυτό θα πει γαλήνη εσωτερική. Χιτλερίζουν οι περισσότεροι. Η απόλυτη παράνοια.Θα έλεγα ακόμα ότι πάρα πολλοί από αυτούς, δεν έχουν διαβάσει καν Νίτσε και Σαρτρ και πάνε κατευθείαν στην Μπλαβάτσκυ. Τελείως αμόρφωτο το fun club των Εσωτεριστών λοιπόν αν και υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις. Το θέμα δεν είναι αυτό που είπε η Bailey ότι δεν είμαστε έτοιμοι για εμπειρίες, αλλά ότι παραείμαστε έτοιμοι για εμπειρίες. Η εμπειρία είναι αυτό που τους έλκει όλους τους αυτοσχέδιους του fun club.

toniats
13-02-2009, 11:01 AM
Με τους δασκάλους δεν έχω τίποτα, με το χαρωπό fun club τους έχω πολλές διαφορές όμως. 'Εχω γνωρίσει μερικούς απ'το fun club και βλέπω ένα κοινό σε όλους τους : Απουσία φιλοσοφικής σκέψης και παιδείας (άρα και μαθηματικής σκέψης). Οι χειρότεροι μαθητές, με τις χειρότερες βαθμολογίες, που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Ελλάδος, που στα σπίτια τους οι βιβλιοθήκες είναι άδειες εκτός από βιβλία για συναστρίες,που βλέπουν ό,τι σαβουροεκπομπή υπάρχει και κολάνε σε ό,τι μόδα βγει κι απ'την άλλη ο Εσωτερισμός Εσωτερισμός.'Εχεις δει κάποιον απ'το fun club να διαβάζει με πάθος το cosmopolitan και να ισχυρίζεται ότι ζει εσωτερικά και ανυψωμένα ; Εγώ ναι. Κι άμα τους μιλήσεις και τύχει να'χεις διαφορετική άποψη, μπορεί να σου εκσφενδονίσουν και κανένα βάζο. Αυτό θα πει γαλήνη εσωτερική. Χιτλερίζουν οι περισσότεροι. Η απόλυτη παράνοια.Θα έλεγα ακόμα ότι πάρα πολλοί από αυτούς, δεν έχουν διαβάσει καν Νίτσε και Σαρτρ και πάνε κατευθείαν στην Μπλαβάτσκυ. Τελείως αμόρφωτο το fun club των Εσωτεριστών λοιπόν αν και υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις. Το θέμα δεν είναι αυτό που είπε η Bailey ότι δεν είμαστε έτοιμοι για εμπειρίες, αλλά ότι παραείμαστε έτοιμοι για εμπειρίες. Η εμπειρία είναι αυτό που τους έλκει όλους τους αυτοσχέδιους του fun club.

Αγαπητέ Αργοναύτη

Τι πειρασμός η τοποθέτηση σου!!
¶σε που έχεις χτυπήσει και διπλό τζακ-ποτ με τον Νίτσε και τον Σατρ… Δεν θα μπορούσα να έχω διαλέξει πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα προβληματικών ανθρώπων που το έργο τους υπερεκτιμήθηκε από τους αυτάρεσκους και ημιμαθείς διαμορφωτές της κουλτούρας (σου).

Με ενόχλησαν όσα έγραψες στο πλαίσιο της έλλειψης αγωγής που δείχνουν. Δεν μας έμαθε η μανούλα ότι όταν πηγαίνουμε επίσκεψη σε σπίτι (ή άρθρο τέλος πάντων) δηλωμένου «εσωτεριστή», δεν δηλώνουμε ότι το fan club (!) των εσωτεριστών είναι οι συνδρομήτριες του κοσμοπόλιταν, οι συνεχιστές του οράματος του Χίτλερ και άλλα συναφή με τον ίδιο τρόπο που όταν πάμε σε σπίτι εβραίου δεν μιλάμε για την αποτελεσματικότητα των κρεματορίων του Αούσβιτς; (εκτός αν είναι κυβερνητικός αξιωματούχος, τότε μάλλον επιβάλλεται!!)

Από την άλλη άνθρωπος είσαι κι εσύ, και πιθανώς θέλεις να πεις τον πόνο σου, δεν είναι πια και προς θανάτου!
Η παραπάνω τοποθέτηση μου είναι επί του τύπου όσων διάβασα.

Σου παραθέτω λοιπόν ένα κομμάτι «ουσίας» και ο Θεός βοηθός! (συγγραφεύς Hartmann – έργο : Αναζητώντας τους ροδόσταυρους)

«….Διδάσκαλε, μπορώ να ελπίζω πως θα μάθω το μυστήριο των μεγάλων πνευματικών δυνάμεων που κατέχεις και με τις οποίες λένε ότι μπορείς να μεταμορφώσεις ένα πράγμα σε κάτι άλλο και να μεταμορφώσεις ευτελή μέταλλα σε χρυσό;

Δεν υπάρχει τίποτα μυστηριώδες ή θαυμαστό σε αυτό είπε ο Imperator. Αυτά τα πράγματα δεν είναι πιο θαυμαστά από τα συνηθισμένα φαινόμενα της φύσης που βλέπουμε κάθε μέρα. Είναι μυστηριώδη μόνο για αυτούς των οποίων οι προκαταλήψεις και οι παρανοήσεις τους εμποδίζουν να δουν την αλήθεια. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν περισσότερο από την περιστροφή της σελήνης γύρω από τη Γη ή την ανάπτυξη ενός δέντρου.
Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα της δράσης μιας πρωταρχικής δύναμης που ονομάζουμε Βούληση και η οποία έδωσε ύπαρξη στον κόσμο. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους και στα επτά διαφορετικά επίπεδα ύπαρξης, ως μηχανική δύναμη ή πνευματική ισχύς. Όμως είναι πάντοτε η ίδια θεία πρωταρχική ισχύς της θελήσεως, η οποία δρα με τη μεσολάβηση του οργανισμού του ανθρώπου, ο οποίος την κατευθύνει με την διάνοια του.

Τότε, είπα, αυτό που κυρίως χρειάζεται να μάθουμε είναι πώς να ενδυναμώνουμε τη θέληση;
Όχι ακριβώς, είπε ο Imperator. Η Θέληση είναι μια παγκόσμια δύναμη. Συγκρατεί τους κόσμους στο διάστημα και προκαλεί την περιστροφή των πλανητών. Διαπερνά τα πάντα, εισδύει παντού και δεν χρειάζεται καμιά ενίσχυση γιατί είναι ήδη αρκετά ισχυρή για να κατορθώσει οτιδήποτε. Εσύ δεν είσαι παρά ένα όργανο μέσω του οποίου η παγκόσμια ισχύς μπορεί να δράση και να εκδηλωθεί, και μπορείς να έχεις εμπειρία της έκτασης αυτής της δύναμης, αν δεν προσπαθήσεις να της αντιταχθείς.

Αν όμως φαντασθείς ότι έχεις αποκλειστικά δική σου θέληση, της οποίας ο τρόπος δράσης είναι διαφορετικός από της παγκόσμιας θέλησης, απλώς διαστρέφεις ένα ασήμαντο μέρος της δεύτερης και το αντιτάσσεις στην πρωταρχική μεγάλη δύναμη. Όσο περισσότερο φαντάζεσαι ότι έχεις μια τέτοια δική σου Θέληση, τόσο πιο πολύ έρχεσαι σε σύγκρουση με την αρχική δύναμη-θέληση του σύμπαντος και, καθώς δεν είσαι παρά ένα ασήμαντο μέρος της, θα κατασυντριβείς και θα επιφέρεις την καταστροφή σου. Η θέληση σου μπορεί να δράσει αποτελεσματικά μόνο αν παραμείνει σε ταύτιση με τη θέληση του παγκόσμιου Πνεύματος. Η θέληση σου γίνεται ισχυρότερη αν δεν έχεις αποκλειστικά δική σου θέληση αλλά παραμένεις μέσα σε όλα τα πράγματα που υπακούουν στον Νόμο.

Τότε, είπα, πως μπορούμε να επιτύχουμε κάτι. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με τη δύναμη της θέλησης μας, τότε δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να κάνουμε τίποτα, παρά να περιμένουμε ώσπου η Φύση να εκτελέσει το έργο της χωρίς τη βοήθεια μας.
Δεν μπορούμε να επιτύχουμε κάτι χρήσιμο, απάντησε ο Διδάσκαλος, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας θέληση. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε τη Λογική και την Νοήση μας για να καθοδηγήσουμε και να κατευθύνουμε την ήδη υπάρχουσα Δύναμη Θέλησης στη Φύση, και έτσι να κατορθώσουμε μέσα σε λίγες στιγμές ορισμένα πράγματα που η ασυνείδητη φύση θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο για να επιτύχει χωρίς τη βοήθειά μας. Ο μυλωνάς που χρησιμοποιεί το νερό ενός ποταμού για να κινήσει το μύλο του δε δημιουργεί νερό…χρησιμοποιεί τη ροή του νερού για να επιτύχει το σκοπό του…. Με τον ίδιο τρόπο δρα και ένας Μύστης. Καθοδηγεί την υπάρχουσα δύναμη με τη νόηση του και την κάνει να επιτύχει ορισμένα πράγματα σύμφωνα με τους νόμους της φύσης. Η νόηση του ανθρώπου είναι ίσως το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να αποκαλέσει δικό του ( σημείωση :και τα συναισθήματα).

…η ζωή είναι παγκόσμια και υπάρχει παντού. Είναι ταυτόσημη με την θέληση. Δεν είναι προϊόν του ανθρώπου, ούτε μπορεί ο άνθρωπος να τη μονοπωλήσει. Δέχεται μια ορισμένη ποσότητα από αυτήν όταν έρχεται στον κόσμο. Η Φύση τον εφοδιάζει με αυτή και του τη δανείζει, αλλά πρέπει να την επιστρέψει κατά την έξοδο του από αυτόν τον κόσμο. Μόνο αυτός που πέτυχε να εγκαταστήσει ορισμένη ποσότητα αυτής της ζωικής αρχής μέσα στο αμετάβλητο εσωτερικό εαυτό του μπορεί να ονομάσει αυτή τη ζωή δική του και να την κρατήσει και μετά το θάνατο της μορφής….»

Και τέλος
…οι γνώσεις που βασίζονται σε δόγματα, πεποιθήσεις ή διδασκαλίες, οι γνώσεις των βιβλίων είναι φανταστικές γνώσεις, δεν είναι πραγματική γνώση…
Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τίποτε πέρα από αυτό που εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε γιατί το αισθανόμαστε, το βλέπουμε και το κατανοούμε. Αυτό που συνήθως ονομάζουμε γνώση είναι απλώς θέμα μνήμης. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε στη μνήμη μας αμέτρητα πράγματα που μπορεί να είναι σωστά ή λανθασμένα. Ακόμη και αν είναι αληθινά δεν φέρνουν την πραγματική γνώση, η πραγματική γνώση δεν μπορεί να μεταδοθεί από τον έναν άνθρωπο στον άλλο….ένας άνθρωπος μπορεί μόνο να οδηγηθεί σε ένα μέρος όπου θα μπορέσει να την αποκτήσει, αλλά θα πρέπει ο ίδιος να συλλάβει την αλήθεια, όχι απλώς διανοητικά με τον εγκέφαλο αλλά και διαισθητικά με την καρδιά του.

Για να έχουμε πραγματική γνώση πρέπει να αισθανθούμε την αλήθεια ενός πράγματος, να αντιληφθούμε ότι είναι αληθινό και να ξέρουμε για ποιο λόγο δεν μπορεί να είναι διαφορετικά.

Το να πιστέψουμε στην αλήθεια οποιουδήποτε πράγματος χωρίς να έχουμε γνώση της αλήθειας του είναι δεισιδαιμονία…η επιστήμη και οι γνώσεις των φιλοσόφων και των θεολόγων κινδυνεύουν συνεχώς να ανατραπούν από κάποια καινούργια ανακάλυψη, η οποία δεν μπορεί να συγχωνευτεί με τα τεχνητά τους συστήματα, γιατί αυτά βασίζονται μόνο στην αντίληψη των αισθήσεων και σε μια επιχειρηματολογία στηριγμένη στη λογική. Η αλήθεια δεν μπορεί να ανατραπεί. Δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία και άπαξ και γίνει αντιληπτή με την πνευματική δύναμη της αντιληπτικότητας, άπαξ και γίνει κατανοητή από την πνευματική διάνοια του ανθρώπου, του μεταδίδει πραγματική γνώση που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί….

Κατόπιν αυτού
…ποτέ δεν δεχόμαστε βιβλία ή γνώμες –ακόμα και αν προέρχονται από το Βούδα- ως αλάθητους οδηγούς μας, εκτός αν πάρουν τη σφραγίδα από τη λογική και την κατανόηση μας. Τα σεβόμαστε και τα χρησιμοποιούμε. Μας υπηρετούν αλλά δεν τα υπηρετούμε

Βασιλης Παπαδολιας
13-02-2009, 11:33 AM
Δημήτρη, νομίζω όταν μιλούσαμε για εμπειρίες μάλλον είχαμε κάτι διαφορετικό στο μυαλό μας. Αυτό που περιγράφεις εσύ είναι οι αναζητητές αστρικής εμπειρίας. Είναι η παραποίηση της ψυχικής προσέγγισης στον εσωτερισμό. Για μας που προσεγγίζουμε νοητικά τα θέματα δείχνει υποτιμητικό κάποιος άνθρωπος να προσεγγίζει αυτά τα πράγματα χωρίς νοητική βάση. Όμως αυτό είναι απλά η δική μας ακτίνα. Δεν μπορούμε να τη γενικεύσουμε για όλους. Γεγονός είναι ότι ισχύουν αυτά που λες για τη μόρφωση, αλλά ισχύει και το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι χωρίς μόρφωση που έχουν ανοικτά ψυχικά κέντρα και κάνουν θεραπευτική δουλειά. Δεν μπορούμε δηλαδή να γενικεύσουμε. Υπάρχουν καθημερινοί άνθρωποι που με την ψυχική προσέγγιση κάνουν δουλειά και άλλοι που απλά αναζητούν μία έντονη εμπειρία.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη νοητική προσέγγιση όμως. Πόσες φορές αναζητούμε το νοητικά ενδιαφέρον, δηλαδή την αντίστοιχα έντονα νοητική εμπειρία; Και ταυτιζόμαστε με μία καινούρια θεωρία ή ένα νέο σύστημα; Οι κίνδυνοι της ταύτισης υπάρχουν σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από την προσέγγιση. Η δική μου παρέμβαση έγινε απλά για να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχουν γραμμές και προσεγγίσεις. Ο εσωτερισμός δεν είναι απαραίτητα το να καλείς τα πνεύματα. Υπάρχουν κι άλλες γραμμές που ταιριάζουν ίσως περισσότερο σε νοητικές προσεγγίσεις. Η κατανόηση των αρχετύπων, ο νοητικός διαλογισμός, κ.ά. Κι εκεί όμως χρειάζεται μετριοπάθεια. Τελικά πιστεύω ασχέτως της διαδρομής πρέπει να καταλήγουμε στο εν οίδα ουδέν οίδα.

toniats
13-02-2009, 11:46 AM
Αγαπητέ φίλε Βασίλη

κατα την ταπεινή μου γνώμη η Μπέίλη δεν έχει συλλάβει ακριβώς τα προαναφερθέντα από τον, αν μη τι άλλο ακριβολόγο, Hartmann.

Η ερμητική παράδοση και ο εσωτερικός χριστιανισμός παραδίδουν την παρακάτω απλή διάταση του Κόσμου (αρχίζω από κάτω και ανεβαίνω) α) υλικό πεδίο, αντιστοιχεί στην ύλη (αντιπροσωπεύει το στοιχείο της γης) β) αστρικό πεδίο αντιστοιχεί μετάξυ άλλων και στο καρδιακό κέντρο του ανθρώπου, εκεί όπου εδρεύουν τα συναισθήματα (αντιπροσωπεύει το στοιχείο του νερού) και γ) νοητικό πεδίο κατώτερο Πνευματικό, λογική και Νόηση (σε αντιδιαστολή με το Πνευματικό Πεδίο πέραν της ανθρώπινης αντιληπτικότηττας). που αντιπροσωπεύει το στοιχείου του αέρα. Φυσικά το "θα νικήσει παν το λεπτόν και θα διαπεράσει το στερεόν", του σμαράγδινου Πίνακα σημαίνει ότι οι σχέσεις τους είναι το πιο αιθερειο να δρα στο αμέσως αποκάτω επίπεδο. Έτσι ο αέρας κινεί το νερό και δημιουργούνται τα κύματα της θάλλασσας, η θάλλασσα τρώει τον βραχο κλπ Κατα τον ίδιο τρόπο η Νόηση επιδρά στα συναισθήματα και τα συναισθήματα στο υλικό σώμα του ανθρώπου. Οι αρρώστιες προέρχονται απο προβλήματα στο αστρικό - συναισθηματικό σώμα του ανθρώπου, που με τη σειρά του έχει αρρωστήσει λόγω προβληματικής Νόησης. Είναι εξαιρετικά απλό ως εδώ, κατά τη γνώμη μου.

Ως εδώ είναι ο ο άνθρωπος και ο κόσμος του (ο άνθρωπος είναι : υλη- συναίσθημα-νοήση)

πάνω απο τον άνθρωπο στέκεται ο Θεός. φαντασου τον και αυτόν σε τρία επίπεδα. το νοητικό επίπεδο του ανθρωπου επικοινωνει με την θεία Νόηση. το συναισθηματικό με τα Θεία αισθήματα, τουτέστιν με την θεία Αγάπη. Στο επίπεδο του Θεου λοιπόν τα πράγματα αντιστρέφονται η νόηση βρίσκεται σε χαμήλοτερο επίπεδο απο την Αγάπη. Γιαυτο τον Θεό μπορούμε να τον αντιληφθούμε με την Νόηση αλλά η πραγματική προσέγγιση είναι μέσω του β΄επίπέδου, της καρδιάς, του κέντρου των συναισθημάτων.....

Τώρα, με το χέρι στην καρδιά Βασίλη, έχει πάρει χαμπάρι η Μπέιλι ή η Μπλαβασκι ??? (για την Μπλαβάσκι υπάρχουν οργισμένες διαμαρτυρίες)

Βασιλης Παπαδολιας
13-02-2009, 12:03 PM
Τόνια, ανοίγεις μία μεγάλη κουβέντα που κατά την άποψη μου δεν αφορά και όλους (ποιος θέλει να βλέπει δύο ισχυρά Εγώ να τσακώνονται; ).

Ο "διάλογος" για την προσέγγιση στην επαφή με τα ανώτερα στρώματα είναι μακρύς. Δε θα φέρω εγώ κάτι καινούριο στο θέμα. Υπάρχει η παλιά κλασσική ανατολική προσέγγιση που λέει ότι η επαφή με την ψυχή έρχεται μέσα από το βουδικό του αστρικού. Με αυτή την προσέγγιση δούλεψε όλη η ανατολική φιλοσοφία που προσπαθεί να ησυχάσει το νου και να "εφελκύσει" τη 2η ακτίνα από το βουδικό. Και αυτή την προσέγγιση ακολούθησε και η Θεοσοφία της Μπλαβάτσκυ. Και κατά την άποψη μου και ο Γκουρτζίεφ αν κι όχι επακριβώς.

Παράλληλα με αυτήν καλώς ή κακώς υπάρχει η δυτική προσέγγιση του εσωτερισμού. Ξεκινώντας από την Καμπάλα, την εσωτερική μαγεία, τον Γκαίτε και φτάνοντας στον Στάινερ, τον Κρόουλυ ή την Φόρτσιουν όπως λες η δυτική προσέγγιση δουλεύει με σύμβολα / αρχέτυπα. Ενεργοποιεί, αντί να ησυχάζει το νου και δουλεύει με πειθαρχία και επέκταση του νου κι όχι με περιορισμό του. Δεν εφελκύει τη 2η ακτίνα αλλά ανεβαίνει από το Κάμα Μάνας στο Μάνας (κάποιοι όπως ο Κρόουλυ έπαιξαν και με την 1η ακτίνα και έφαγαν το κεφάλι τους). Πάει από κάτω προς τα πάνω, όχι από πάνω προς τα κάτω. Δε δουλεύει με τη Θεία Χάρη, αλλά με την Πίστη και την προσπάθεια. Δεν αδυνατίζει το Εγώ αλλά το ισχυροποιεί τόσο πολύ ώστε να μην έχει ανάγκη μηχανισμούς άμυνας. Τότε δίνει χωρίς να αισθάνεται ανασφάλεια. Δεν αναπτύσσει τη σχέση εαυτού - θείου, αλλά εαυτού και ομάδας. Υποτάσσει το Εγώ στην ομάδα κι όχι στο Θείο. Χρησιμοποιεί εργαλεία του Μάνας (σύμβολα, ομάδα, κλπ), όχι του Μπούντι (αγάπη, διαίσθηση, διδασκαλία, κλπ)

Οι διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις υπάρχουν και στη σύγχρονη ψυχολογία. Η ψυχαναλυτική προσέγγιση προσπαθούσε να διαλύσει το Εγώ για να αναδυθεί το ασυνείδητο. Η ψυχολογία του Εγώ ισχυρίζεται ότι ψυχικές συγκρούσεις υπάρχουν σε άτομα που δεν αισθάνονται ασφαλείς με τον εαυτό τους. Δεν επιτίθεται κάποιος που δεν αισθάνεται να απειλείται. Την τελευταία προσέγγιση ακολουθεί γενικά η αμερικανική σχολή, εξ' ού και η Μπέιλη, αλλά και ο Rudhyar, ο οποίος καθορίζει την εξέλιξη μέσα από την ισχυροποίηση του Εγώ (δες και το άρθρο για τα συστήματα αναφοράς που έχω στο site) αλλά μεταξύ μας και ο Γιουνγκ (δεν είναι τυχαίο που όλοι αυτοί είναι αρεστοί στην Αμερική).

Προσωπικά έχω επαρκή επίγνωση αδυναμίας ώστε να μην αρχίσω να λέει αυτή η προσέγγιση είναι καλή κι η άλλη δεν είναι. Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν διαίσθηση και ψυχικές ικανότητες και έχω επίγνωση των δικών μου περιορισμών σε αυτό τον τομέα. Απλά εκείνο που θα ήθελα σε ένα site μεγάλης αναγνωσιμότητας είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι υπάρχουν δρόμοι και δρόμοι. Δεν υποχρεούται κανείς να κάνει τίποτα που δεν είναι στη γραμμή του ή στην ακτίνα του.

Βασιλης Παπαδολιας
13-02-2009, 12:16 PM
Να προσθέσω στα παραπάνω ότι η νοητική προσέγγιση είναι αποτέλεσμα απλά της εξέλιξης του φορέα. Οι περισσότεροι από μας τους ανθρώπους δουλεύουμε ακόμα με το αστρικό, άρα αυτό χειριζόμαστε. Όσο τελειοποιούνται οι φορείς όμως εμφανίζονται σχολές που βασίζονται στο νοητικό. Κι επειδή ισχύει το καθρέφτισμα που αναφέρεις, όταν δουλεύεις με το αστρικό θα δουλέψεις και με τη 2η ακτίνα, ενώ αν δουλέψεις με το νοητικό θα δουλέψεις αναγκαστικά με το Μάνας. Δεν υπάρχει καλό ή κακό δηλαδή, this is just the way it works..

Βασιλης Παπαδολιας
13-02-2009, 05:33 PM
Επανέρχομαι γιατί έχω ανησυχία ότι με το λόγο πάλι λάθος εντυπώσεις αφήνουμε.

Αναγκαίες διευκρινίσεις:

1. Όταν λέμε αναπτύσσω το νου, δεν εννοούμε γίνομαι πιο νοητικός, δηλαδή αναπτύσσω την εξυπνάδα μου. Είναι πιο περίπλοκο το πράγμα. Ο νους, το συναίσθημα και η ύλη εμπλέκονται μεταξύ τους. Η ύλη έχει τρεις φύσεις, νοητική ύλη, αστρική ύλη, υλική ύλη. Το συναίσθημα επίσης έχει τρεις φύσεις, νοητικό συναίσθημα, αστρικό και υλικό. Η θεοσοφία τα λέει αυτά υποπεδία. Πολύ ωραία τα έχει αναλύσει όμως ο Γκουρτζίεφ.

2. Όταν λέμε γίνομαι πιο νοητικός δε σημαίνει δρω συνέχεια με το μυαλό. Σημαίνει ότι αναπτύσσω το νοητικό υποπεδίο και στις τρεις φύσεις. Κι όταν λέμε αναπτύσσω το νοητικό εννούμε βάζω και τις τρεις φύσεις σε κάποιο "σχέδιο". Ο νους έχει πάντα σχέση με "σχέδιο" ή "πρόγραμμα". Για παράδειγμα στην ύλη ξεκινάω να διατρέφομαι συνειδητά. Αν δε διατρέφομαι συνειδητά, τότε το σώμα δρα συναισθηματικά, δηλαδή ανάλογα με το τι του αρέσει ή τελείως υλικά, δηλαδή ανάλογα με τις ώρες που πεινάει.

3. ¶ρα στο παράδειγμα της ύλης και του φαγητού έχουμε τρεις υπο-φύσεις:

- Τρώω συνειδητά και με βάση κάποιο σχέδιο (το σχέδιο συνιστά ανάπτυξη του νοητικού)
- Τρώω με βάση τις προτιμήσεις μου
- Τρώω όταν πεινάω

4. Στο ζήτημα του συναισθήματος επίσης έχουμε τρεις φύσεις. Μερικά παραδείγματα:

- Μου προκαλούνται συναισθήματα λόγω υλικών αιτιών (π.χ. ορμονικές διαταρραχές ή κάποιος με αγγίζει ερωτικά). Η ύλη μου προκαλεί συναίσθημα
- Αισθάνομαι από μη λεκτικές καταστάσεις. Μπαίνω σε ένα χώρο και με κοιτάζουν όλοι κάπως. Τα συναισθήματα των άλλων (χωρίς λέξεις) προκαλούν τα δικά μου. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι σκέψεις των άλλων όταν επενδύονται με συναίσθημα. Μου λέει κάτι ο άλλος, αλλά δεν είναι αυτό που λέει, αλλά το πώς το λέει.
- Τα συναισθήματα μου προσπαθώ να έχουν νόημα. Δε με ενοχλεί αν θυμώνω, αρκεί να γνωρίζω τα όρια. Χρησιμοποιώ το συναίσθημα ως εργαλείο. Αν πρέπει να διεκδικήσω διεκδικώ. Αν πρέπει να συμπαρασταθώ, συμπαρίσταμαι. Εδώ κατά τον Γκουρτζίεφ είναι το σημείο επαφής με την Ψυχή, το ανώτερο "σχέδιο".

5. Στο ζήτημα του νου έχουμε επίσης τρεις φύσεις.

- Οι σκέψεις είναι απόρροια υλικών παραγόντων (π.χ. οργανικά αίτια προκαλούν μαθησιακή δυσκολία, ο καφές επιταχύνει τις σκέψεις μου)
- Οι σκέψεις είναι συναισθηματικές. Εδώ βρισκόμαστε οι περισσότεροι άνθρωποι. Το μυαλό μας πάει από δω κι από κει ανεξέλεγκτο, του αρέσουν οι εντυπώσεις, ταυτίζεται με εικόνες, ταυτίζεται με θεωρίες. Εδώ εδράζεται το Εγώ με την έννοια της αντίστασης. Δε μου αρέσουν οι πληροφορίες που παίρνω, αντιστέκομαι. Δεν ακολουθώ την αρχή της πραγματικότητας, αλλά την αρχή της ηδονής.
- Οι σκέψεις ακολουθούν κάποιο σχέδιο. Είναι πειθαρχημένες. Δουλεύω για να εκπληρώσω κάποιο καθήκον. Να κάνω τη δουλειά μου, να λύσω ένα πρόβλημα. Με το πρόβλημα δεν ταυτίζομται συναισθηματικά ,δεν το παίρνω προσωπικά, αν δε το λύσω. Απλά είναι η δουλειά μου. Προσαρμόζομαι. Αναγνωρίζω την πραγματικότητα. Εδώ εδράζεται το υγιές Εγώ.

Οι δύο μέθοδοι τώρα που περιέγραψα πιο πάνω προσπαθούν τα εξής:

- Η ανατολική να ησυχάσει το αστρικό (συναισθηματικό) κομμάτι του νοητικού και να αναπτύξει το νοητικό του αστρικού.
- Η δυτική να αναπτύξει το νοητικό του νοητικού και μέσω αυτού να ελέγξει και πειθαρχήσει το αστρικό του νοητικού.

Και στις δύο πάντως το πρόβλημα είναι το αστρικό του νοητικού.

Συμβολικά μιλώντας η πρώτη μέθοδος είναι μαγνητική. Δημιουργείται κέντρο έλξης της αγάπης μέσα μας. Έλκουμε αγάπη και καλή θέληση. Λειτουργούμε κυρίως μέσα από τον Ποσειδώνα (στην κλασσική αστρολογία μέσω της Σελήνης). Στη δεύτερη μέθοδο δρούμε ηλεκτρικά. Επιταχύνουμε τη ροή της σκέψης σε σημείο που γίνεται ενόραση. Λειτουργούμε κυρίως μέσα από τον Ουρανό (στην κλασσική μέσω του Ήλιου).

Αυτά συμβολικά. Για να είμαστε τελείως συγκεκριμένοι και ακριβείς για όσους έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται τουλάχιστον (γιατί οι άλλοι θα λένε ότι μιλάμε κορακίστικα)...

Αργοναύτης
13-02-2009, 06:29 PM
Αγαπητή Τόνια με τις πολλές ζωές στη Λεμουρία, δεν κατηγόρησα ούτε προσέβαλλα τον Εσωτερισμό, ούτε καμμιά Σχολή του, αλλά κάποιους από τους δήθεν "μαθητές" των Δασκάλων που δεν κάνουν πράξη τα όσα πρεσβεύει, τους "μαθητές" κάποιους από τους οποίους έχω γνωρίσει πολύ καλά με τι φασιστικό τρόπο λειτουργούν στις πολύ προσωπικές τους στιγμές και στην καθημερινότητά τους και με πόση ευκολία υβρίζουν και διαπομπεύουν ανθρώπους, που ακόμα και αν τα πράγματα είναι έτσι όπως ισχυρίζονται, η κατάλληλη υψηλή στάση θα ήταν να προσπεράσουν τους εχθρούς τους αδιάφορα. Φαίνεται όμως ότι πειράχτηκες πολύ και το πήρες προσωπικά. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι δικό μου, αλλά πως θα αποδείξεις ότι δεν έχεις τη μύγα και μυγιάζεσαι. 'Οσο για τους υπαρξιστές, αν αυτοί ήταν προβληματικοί άφησε να το κρίνει η ιστορία τους (πάντως αυτοί τουλάχιστον δεν άκουγαν φωνές από το Υπερπέραν). Ελπίζω να μην παρερμηνευθώ πάλι σκόπιμα, γιατί είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι για να φτάσεις σε τέτοια μεγάλη ύψη όπως αυτά των Εσωτεριστών Δασκάλων, αποκλείεται να μην την έχεις την πετριά σου και την ιδιαιτερότητά σου (εσύ το λες "προβληματικός" κοινωνικά). Δεν μπορείς να πηγαίνεις να βωμολοχείς και να το παίζεις Εσωτεριστής όμως. Όσο για τους Φιλοσόφους που εσείς τους θεωρείτε "κατώτερούς" σας και τρε μπανάλ επειδή δεν άκουγαν φωνές, το ότι είχαν μια δόση πετριάς (και αυτοί) δεν αποκλείει ημιμαθή μου αναγνώστρια ότι δεν έφτασαν στο σημείο να συλλάβουν τις υψηλές έννοιες της Φιλοσοφίας. Μην ξεχνάτε ότι η ιδιοφυία συνορεύει με την τρέλλα και κανείς που επιχείρησε να συλλάβει τις ανώτερες αλήθειες δεν βγήκε αλώβητος. Καλησπέρα.

Κοραλλία Μόζορα
13-02-2009, 06:39 PM
Αγαπητή μου Τόνια, ο εσωτερικός χριστιανισμός δεν σταματά στο νοητικό πεδίο, το κατώτερο Πνευματικό αλλά αντίθετα αποδίδει στον άνθρωπο και το Ανώτερο Πνευματικό, που αντιστοιχεί στο στοιχείο της Φωτιάς. Γι' αυτό ο Ιησούς έλεγε ότι όλοι είμαστε Θεοί και: "αυτά που εγώ κάνω μπορείτε να τα κάνετε κι εσείς κι ακόμα περισσότερα". Κι ακριβώς αυτός είναι ο στόχος στον εσωτερικό χριστιανισμό, να ταυτιστεί κανείς με τον Θεό ή το "Εγώ ειμί" που έλεγε ο Ιησούς. Γι' αυτό και ο ζωδιακός ξεκινά με τον Κριό, την έξαρση του Ήλιου ή το "Εγώ είμαι" και καταλήγει στους Ιχθείς και τον Ποσειδώνα. Όλος ο ζωδιακός είναι μέσα μας και σε κάθε ενσάρκωση δουλεύουμε πιο συνειδητά σ' αυτό που επιλέγουμε για κάθε ζωή.

Αγαπητέ μου Βασίλη, καμμιά ψυχαναλυτική προσέγγιση δεν προσπάθησε να διαλύσει το Εγώ για να αναδυθεί το ασυνείδητο, αντίθετα ο στόχος κάθε ψυχαναλυτικής προσέγγισης είναι να επεκταθεί και να ισχυροποιηθεί το Εγώ με την συνειδητοποίηση (Ήλιος, συνειδητό Εγώ) και τον έλεγχο (Πλούτωνας) του ασυνείδητου. Μ' αυτή την άποψη συμφωνούν και οι αστρολόγοι της ψυχολογικής αστρολογίας που αναφέρεις στο βιβλίο σου.

Βασιλης Παπαδολιας
13-02-2009, 06:44 PM
Αγαπητέ μου Βασίλη, καμμιά ψυχαναλυτική προσέγγιση δεν προσπάθησε να διαλύσει το Εγώ για να αναδυθεί το ασυνείδητο, αντίθετα ο στόχος κάθε ψυχαναλυτικής προσέγγισης είναι να επεκταθεί και να ισχυροποιηθεί το Εγώ με την συνειδητοποίηση (Ήλιος, συνειδητό Εγώ) και τον έλεγχο (Πλούτωνας) του ασυνείδητου. Μ' αυτή την άποψη συμφωνούν και οι αστρολόγοι της ψυχολογικής αστρολογίας που αναφέρεις στο βιβλίο σου.

Κοραλία σ' ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων, αλλά για την ψυχανάλυση έχω άλλες προσλαμβάνουσες. Είναι και η εργασία της δικιάς μου αυτή την εποχή, που μου επιτρέπει να έχω δει όλο το φάσμα του ποιος είπε τι. Επέτρεψε μου λοιπόν να διατηρήσω την άποψη μου...

Όσο για τον Πλούτωνα υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι συμβολίζει. Ο Forrest π.χ. τον θεωρεί ένδειξη της ψυχής. Οι καμπαλλιστές τον τοποθετούν άλλοι στη θέση της 1η σεφίρας κι άλλη της Νταάτ. Δεν είναι πιστεύω ένα σύμβολο κατασταλαγμένο ακόμη. Προσωπικά τον θεωρώ ένδειξη της 1ης ακτίνας.

toniats
13-02-2009, 06:55 PM
Αγαπητή Τόνια με τις πολλές ζωές στη Λεμουρία, δεν κατηγόρησα ούτε προσέβαλλα τον Εσωτερισμό, ούτε καμμιά Σχολή του, αλλά κάποιους από τους δήθεν "μαθητές" των Δασκάλων που δεν κάνουν πράξη τα όσα πρεσβεύει, τους "μαθητές" κάποιους από τους οποίους έχω γνωρίσει πολύ καλά με τι φασιστικό τρόπο λειτουργούν στις πολύ προσωπικές τους στιγμές και στην καθημερινότητά τους και με πόση ευκολία υβρίζουν και διαπομπεύουν ανθρώπους, που ακόμα και αν τα πράγματα είναι έτσι όπως ισχυρίζονται, η κατάλληλη υψηλή στάση θα ήταν να προσπεράσουν τους εχθρούς τους αδιάφορα. Φαίνεται όμως ότι πειράχτηκες πολύ και το πήρες προσωπικά. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι δικό μου, αλλά πως θα αποδείξεις ότι δεν έχεις τη μύγα και μυγιάζεσαι. 'Οσο για τους υπαρξιστές, αν αυτοί ήταν προβληματικοί άφησε να το κρίνει η ιστορία τους (πάντως αυτοί τουλάχιστον δεν άκουγαν φωνές από το Υπερπέραν). Ελπίζω να μην παρερμηνευθώ πάλι σκόπιμα, γιατί είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι για να φτάσεις σε τέτοια μεγάλη ύψη όπως αυτά των Εσωτεριστών Δασκάλων, αποκλείεται να μην την έχεις την πετριά σου και την ιδιαιτερότητά σου (εσύ το λες "προβληματικός" κοινωνικά). Δεν μπορείς να πηγαίνεις να βωμολοχείς και να το παίζεις Εσωτεριστής όμως. Όσο για τους Φιλοσόφους που εσείς τους θεωρείτε "κατώτερούς" σας και τρε μπανάλ επειδή δεν άκουγαν φωνές, το ότι είχαν μια δόση πετριάς (και αυτοί) δεν αποκλείει ημιμαθή μου αναγνώστρια ότι δεν έφτασαν στο σημείο να συλλάβουν τις υψηλές έννοιες της Φιλοσοφίας. Μην ξεχνάτε ότι η ιδιοφυία συνορεύει με την τρέλλα και κανείς που επιχείρησε να συλλάβει τις ανώτερες αλήθειες δεν βγήκε αλώβητος. Καλησπέρα.
Από που και πως συμπεραίνεις πως πήρα κάτι από τα λεγομένα σου προσωπικά;;;

Και το "ημιμαθής αναγνωστριά σου" δεν το γράφεις για να με προσβάλεις, είμαι σίγουρη!

Οι άνθρωποι είναι ημιμαθείς όταν συγκρίνονται με κάποιους άλλους.

Ποιός είναι ημιμαθέστερός από τους δύο μας τι να πω! Να πει η Ιστορία (που θα είναι και μεγάλη έννοια της το θέμα υποθέτω).
Τις θέσεις μου τις τεκμηρίωσα στο προηγούμενο κείμενο που σου έγραψα όσο μου επέτρεψε η ημιμάθεια. (κουράστηκε και το χέρι μου να σου κατέβασω τον Χάρτμαν)

Υγεία και ηρεμία σου εύχομαι!

Κοραλλία Μόζορα
13-02-2009, 07:05 PM

Αγαπητέ Αργοναύτη (μ' αρέσει πολύ το όνομά σου), θα συμφωνήσω μαζί σου ότι είναι μεγάλη αντίφαση να λέει κάποιος ότι ασχολείται με τον εσωτερισμό και ταυτόχρονα να κάνει πράγματα τόσο χτυπητά αντίθετα με τις αρχές του. Σου δίνει την αίσθηση ότι δεν κατανοούν και δεν βιώνουν πραγματικά αυτά που λένε. ¶σε όταν βλέπεις το ίδιο και στην συμπεριφορά δασκάλων!

Όμως ο κάθε άνθρωπος από κάπου πρέπει να αρχίσει και δεν είμαστε τέλειοι από την αρχή. Πρώτα ακούμε και μετά σιγά σιγά συνειδητοποιούμε και βιώνουμε. Είναι μια αρχή αυτό που κάνουν. (Είσαι Παρθένος και δεν έχεις μεγάλη ανεχτικότητα για τις ανακολουθίες αλλά τι να κάνουμε!).

Για τον Σαρτρ θα συμφωνήσω επίσης. Ο άνθρωπος απλώς με μεγάλη οξυδέρκεια "συνέλαβε" την εποχή του και την αποτύπωσε πολύ καλά. Ας μην ξεχνάμε ότι η φιλοσοφία του συνέδεσε τις βασικές αρχές της ψυχανάλυσης του Φρόυντ με τις βασικές αρχές του Μαρξισμού, που ήταν οι δύο θεωρίες-αιχμές της εποχής του.

Κώστας
13-02-2009, 10:15 PM
Όταν ένας Θεός σταυρώνεται και υποφέρει υμνούμε το άφταστο μεγαλείο του...
Όταν ένας σοφός άνθρωπος φλέγεται και υποφέρει απλά τον βγάζουμε προβληματικό και αποτυχημένο....

Μακάρι tonia όλοι οι προβληματικοί αυτού του κόσμου να έφταναν στα ύψη που έφτασε ο Νίτσε...

Βασιλης Παπαδολιας
13-02-2009, 11:34 PM
H ανακολουθία είναι ίδιον όλων μας, έτσι δεν είναι; Προς τι οι συγκρούσεις; Τι όφελος έχουμε να πειθαρχούμε τον ένα φορέα και οι άλλοι δύο να παραμένουν απείθαρχοι και λυτοί;

Βασιλης Παπαδολιας
14-02-2009, 10:47 AM
Κοραλία, για το θέμα που είχαμε άλλη άποψη, για την ψυχανάλυση θέλω λίγο να διευκρινίσω πώς το αντιλαμβάνομαι... Πιστεύω ότι η ψυχανάλυση χτίζει όντως ένα Εγώ όπως λες κι εσύ αλλά στην προκειμένη αυτό είναι κυρίως ένα συναισθηματικά ώριμο Εγώ, δηλαδή επιμένει κυρίως σε αυτό που λέμε συναισθηματική νοημοσύνη, αυτοπαρατήρηση και ενσυναίσθηση. Επιπλέον μεθοδολογικά στην ψυχανάλυση καλείται κανείς να διαλύσει τις αντιστάσεις του Εγώ (και με αυτή την έννοια είπα ότι καλείται να διαλύσει το Εγώ) για να εισέλθει πίσω στο συναισθηματικό κόσμο και να τον αυτοπαρατηρήσει. Μόνο αφού γίνει αυτό μπορεί να επανέλθει να ξαναχτίσει ένα νέο Εγώ. Μέχρι τότε δρα με το "δανεικό" Εγώ του Ψυχαναλυτή, που τον κατευθύνει.

Αντίθετα οι σχολές της ψυχολογίας του Εγώ χτίζουν κατά την άποψη μου ένα νοητικό Εγώ, γιατί αναπτύσσουν ικανότητες (π.χ. επικοινωνία, διαπροσωπικές σχέσεις, εκεί βέβαια ενυπάρχει και η συναισθηματική νοημοσύνη) ή επιμένουν στο mindset (τον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, η γνωστική πλευρά που πιστεύω είναι τελείως νοητική). Με αυτή την έννοια αντιστοίχισα την ψυχανάλυση στην ανάπτυξη του νοητικού αστρικού, ενώ την ψυχολογία του εγώ στην ανάπτυξη του νοητικού μέρους του νου.

Δεν ξέρω αν το έχω καταλάβει σωστά, αλλά αυτό ήταν το νόημα. ¨Ετσι, απλά σα διευκρίνιση...

Χρήστος Άρχος
14-02-2009, 03:27 PM
Καλησπέρα σας.
Πήρα το θάρρος να γράψω στην πραγματικά πολύ όμορφη συζήτηση σας. Συνήθως διαβάζω τις συζητήσεις στο forum αλλά προτιμώ να μην επεμβαίνω μιας και πιστεύω ότι είναι υπέροχο τα μέλη του forum να εξελλίσονται και να γράφουν πραγματικά τόσο ώριμες συζητήσεις που θα ζήλευαν πολλοί που έχουν απλά ένα τίτλο και δεν παράγουν τίποτα.
Ήθελα παρόλα αυτά να σχολιάσω το ζήτημα της ψυχολογίας και του εγώ.
Καταρχάς η Ψυχολογία είναι η επιστήμη της μελέτης της συμπεριφοράς μέσα απο επιστημονικές μεθόδους και τεχνικές παρατήρησης έχει σαν κύριο σκοπό της τη μελέτη του ανθρώπου.
Επειδή ακριβώς λειτουργεί σε ένα μεγάλο επίπεδο κάτω απο επιστημονικές μεθόδους είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτεί κάποιος ψυχολόγος το μεταφυσικό όπως το εννοούμε σε αυτή τη συζήτηση. Οπότε για τον μέσο ψυχολόγο το Εγώ έχει πολύ διαφορετική ερμηνεία απο ότι το αντιλαμβάνεται ένας αστρολόγος και ακόμη πιο διαφορετικό απο ότι το αντιλαμβάνεται ένας που ασχολείτε με τον εσωτερισμό.

Η Ψυχανάλυση (Freud) αρχικά αντιλαμβάνεται το εγώ σαν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης του ασυνείδητου με το υπερεγώ. Στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν ένα μαξιλαράκι το οποίο και πρέπει να επιλέξει στις ασυνείδητες ορμήσεις του ατόμου και τους κοινωνικούς κανόνες ( υπερεγώ). Ένα απλό παράδειγμα είναι φανταστείτε μία γυναίκα της σύχρονης εποχής η οποία σαν υπερεγώ έχει τις κοινωνικές επιταγές οι οποίες τη θέλουν αδύνατη απο τη μία και απο την άλλη την ασυνείδητη ορμή του να φάει ένα παγωτό.
Το ασυνείδητο καταπιέζεται απο τους μηχανισμούς άμυνας του εγώ (εκλογίκευση, προβολή, παλινδρόμηση, απώθηση, υπεραναπλήρωση, μετουσίωση, μετάθεση, άρνηση, ταύτιση, ματαίωση) και περιέχει τη LIBIDO.
H ψυχανάλυση βρίσκεται στον άξονα των ενορατικών και συναισθηματικών θεωριών και θεραπειών. Να πούμε ότι παρόλο που ανήκει στην ψυχολογία παραμένει να είναι μία θεωρία που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επιστημονικά μιας και περισσότερο αυτή η θεωρία δημιουργήθηκε με case studies.

Υπάρχουν όμως θεωρίες - θεραπείες οι οποίες αφήνουν παραθυράκια στον εσωτερισμό πάρα πολύ όπως για παράδειγμα η θεωρία του Fritz Perls με την Gestalt θεραπεία η οποία αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο σαν μία μορφή η οποία ξεπηδά απο τον φόντο το οποίο φόντο είναι μία ολιστική προσέγγιση της ανθρώπινης ύπαρξης στον κόσμο.
Επίσης στη θεωρία της προσωπικότητας του ο Perls στο τρίτο επίπεδο πιστεύει ότι ο άνθρωπος αυτό που καταφέρνει είναι να πετύχει την ύπαρξη του το άτομο πέρα απο τις αισθήσεις του και να μπορέσει να πετύχει το επίπεδο της extra-sensory ύπαρξης ( επηρεασμένος απο την ανατολική θρησκεία και κυρίως απο της θρησκείες της Κίνας και της Ιαπωνίας με τις οποίες ήρθε σε επαφή σε κάποια περίοδο της ζωής του).

Ο Yung επίσης με την αναλυτική ψυχολογία του έθεσε ζήτημα γύρω απο ένα συλλογικό ασυνείδητο και δεν αντιλαμβάνεται το εγώ όπως συζητήθηκε παραπάνω.

Συναισθηματικές θεωρίες επίσης είναι η Υπαρξιακή και η προσωποκεντρική.

Παρόλα αυτά υπάρχει και το αντίπαλο δέος το οποίο και τα πάει πάρα πολύ καλά. Η συμπεριφοριστική ψυχολογία που είναι ίσως η πιο ακραία μορφή ψυχολογικής θεωρίας σε σχέση με τον εσωτερισμό σε συνδυασμό με την γνωστική (η οποία είναι η μελέτη της ψυχολογίας μέσα απο τις αισθήσεις και τους μηχανισμούς ανάλυσης των πραγμάτων γύρω μας) έχουν αποδεδειγμένα μέσα απο άπειρες έρευνες τα πιο καλά αποτελέσματα σε σχέση με τις υπόλοιπες θεωρίες και έχει βοηθήσει βέβαια πολύ περισσότερο κόσμο σε αντίθεση με τις συναισθηματικές ενορατικές θεωρίες.

Αυτή η ψυχολογία ουσιαστικά χαρακτηρίζεται απο λογική και από την δράση. ¶λλες παρόμοιες θεωρήσεις αλλά όχι τόσο ακραίες είναι η Θεωρία της πραγματικότητας του Glasser η Θεωρία των Χαρακτηριστικών και παραγόντων του Williamson και η Θεωρία της κοινωνικής μάθησης των Dollard & Miller.

Πολύ σημαντικές θεωρίες επίσης είναι οι λογικές - ενορατικές που έχουν αποδείξει επίσης τη λειτουργικότητα τους.
Αυτές είναι η Ατομική του Adler, H Συνδιαλεκτική του Berne και η Λογικο - θυμική του Ellis.

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την Θεωρία της Ψυχοσύνθεσης του Assagiolli η οποία και επηρέασε δραματικά τη θεωρία αστρολογίας Huber η οποία αφήνει πολλά παράθυρα στον εσωτερισμό.

Θα ήθελα λοιπόν να πώ ότι ποτέ τα πράγματα δεν είναι άσπρα η μαύρα. Οπωσδήποτε υπάρχουν θεωρίες που καταλαβαίνουν τα πράγματα ώς ένα απλό και νοητικό εγώ αλλά και υπάρχουν θεωρίες που δεν είναι τόσο απόλυτες και μάλιστα απο αυτές έχει δανειστεί πάρα πολλά η μοντέρνα αστρολογία ( Αναλυτική και Ψυχοσύνθεση).
Η Αστρολογία παρόλα αυτά πιστεύω ότι εμπεριέχει όλες αυτές τις θεωρίες μιας και όλες είναι πλευρές του όλου που τόσο εκπληκτικά κατανοούμε μέσα απο την αστρολογία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι πλευρές του όλου ότι είναι και λάθος.

Κοραλλία Μόζορα
16-02-2009, 01:41 PM
Πιστεύω ότι κάθε διαχωρισμός, όπως σε υλικό/αστρικό/νοητικό ή σε ακτίνες ή οτιδήποτε άλλο είναι ψευδαίσθηση που μας απομακρύνει από την απόλυτη και τέλεια ενότητα του Κόσμου.

Στον εσωτερικό χριστιανισμό υπάρχουν δύο βασικές έννοιες, το "κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση" και το ότι ο Θεός είναι "πανταχού παρών και τα πάντα πληρών".

Το "κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση" σημαίνει ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο από τον Εαυτό του και ταυτίζεται απόλυτα με την δημιουργία του. Ο Θεός και η Δημιουργία του είναι ένα και το αυτό. Ο άνθρωπος δεν είναι απλώς φορέας αυτής της θεϊκής φύσης, είναι ταυτισμένος μαζί της. Αυτή την θεϊκή υπόσταση του ανθρώπου ο Ιησούς αποκαλούσε "Εγώ Ειμί".

Το "πανταχού παρών και τα πάντα πληρών" σημαίνει ότι ο Θεός υπάρχει σε κάθε στιγμή της αιωνιότητας και στο πιο απειροελάχιστο κομμάτι της δημιουργίας του (ορατών τε πάντων και αοράτων). Επομένως το ίδιο και ο άνθρωπος, είτε είναι ενσαρκωμένος είτε όχι και σ' οποιονδήποτε φορέα κι αν ζει.

Κάθε διαχωρισμός κατατεμαχίζει και απομακρύνει τον άνθρωπο απ' αυτή την τέλεια ενότητα. Αυτό που μας λείπει λοιπόν δεν είναι οι γνώσεις αλλά η Γνώση αυτής της ενότητας.

Ο Ιησούς έλεγε ότι ο δρόμος που οδηγεί σ' αυτή την ενότητα είναι η Αγάπη γιατί η απουσία αγάπης (προς τους άλλους ανθρώπους, προς την φύση κ.λπ.) μας αποξενώνει από την υπόλοιπη δημιουργία και μας οδηγεί στην "χωριστικότητα". Το να μην αγαπάς τους άλλους (αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν) είναι σαν να μην αγαπάς τον εαυτόν σου αφού εμείς και οι άλλοι είμαστε ένα και το αυτό.

Η αγάπη είναι η συνεκτική "κόλλα" αυτής της ενότητας. Επομένως η συγχώρεση είναι απαραίτητη προϋπόθεση της αγάπης, γιατί είναι μια πράξη υπέρβασης του αρνητισμού που μας διαχωρίζει από τους άλλους. Το μίσος και η μνησικακία (στην ουσία η πεισματική άρνηση να συγχωρέσουμε) φέρνει ρήξη στην ενότητα και βλάπτει εμάς τους ίδιους.

Πρώτα έρχεται η αγάπη που μας οδηγεί στο να βιώσουμε την απόλυτη ενότητα μέσα στην υπόσταση του Θεού και τότε έρχεται η πραγματική γνώση της ουσίας των πάντων, η Σοφία, που δεν έχει πια τους περιορισμούς της ανθρώπινης νόησης, η οποία τείνει στον διαχωρισμό και τον κατακερματισμό.

Βρίσκω ότι η αστρολογία είναι το καλύτερο εργαλείο που έχω γνωρίσει γιατί ακριβώς καθρεφτίζει αυτή την ενότητα. Αρκεί στον "κατακερματισμό" των ζωδίων να μην χάνουμε την ενότητα του ζωδιακού. Αρκεί να μην θεωρούμε ότι ο Κριός (αυτό το "Εγώ Ειμί") είναι το πρώτο ζώδιο και ο Ιχθύς το τελευταίο αλλά να κατανοούμε ότι ο Κριός και ο Ιχθύς είναι ένα και το αυτό.

Βασιλης Παπαδολιας
16-02-2009, 04:17 PM
Σωστό είναι αυτό που λες Κοραλία. Κάθε διαχωρισμός στο τέλος τέλος δεν έχει νόημα. Θα πρέπει να είναι απλά ένα εργαλείο.

Κοραλλία Μόζορα
16-02-2009, 06:29 PM
Σωστό είναι αυτό που λες Κοραλία. Κάθε διαχωρισμός στο τέλος τέλος δεν έχει νόημα. Θα πρέπει να είναι απλά ένα εργαλείο.

Ναι, Βασίλη μου, δεν έχει νόημα. Βλέπεις, τα συναισθήματα και ο νους μας ανήκουν στον υλικό φορέα κι αυτός ο υλικός φορέας είναι που μας δυσκολεύει να βιώσουμε την πραγματική μας υπόσταση. Όσο ψάχνουμε τον δρόμο μας μ' αυτά θα μοιάζουμε με γάτο που κυνηγάει την ουρά του.

Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, με όσα βιβλία έχουν γραφτεί και με το όσο έχουμε όλοι μας διαβάσει θα είχαμε φτάσει στην τελείωση.

Στην Λεμουρία, που λέει κι αγαπητή μου Τόνια, οι άνθρωποι ζούσαν ακόμα σε μια κατάσταση "παραδείσου". Εκεί όμως ένας αριθμός ψυχών άρχισε να εκδηλώνεται σε υλικούς φορείς, ενώ αμέτρητες άλλες ψυχές επέλεξαν να μην το κάνουν. Εμείς επιλέξαμε τον σπόρο του Κριού να τον φυτέψουμε στην ύλη. Και άρχισαν τότε οι ψυχές αυτές να πειραματίζονται με διάφορες μορφές υλικές κυρίως τερατόμορφες, που επιβιώνουν σήμερα στον χώρο της μυθολογίας και της φαντασίας (του συλλογικού ασυνείδητου).

Παγιδεύτηκαν όμως σ' αυτούς τους ακατάλληλους φορείς και εγκλωβίστηκαν. Τότε έγινε η πρώτη εμφάνιση του Ιησού (γι' αυτό αποκαλείται πρώτος Αδάμ), για να ενσαρκώσει στην Γη τον πρώτο ανθρώπινο φορέα που θα επέτρεπε στον άνθρωπο να εξελιχθεί και να επιστρέψει στην προηγούμενη πνευματική του κατάσταση.

Έτσι, η ιστορία της Αγίας Γραφής, το ταξίδι του ανθρώπου στην Γη, ξεκινά ουσιαστικά με την χρήση του υλικού αυτού ανθρώπινου φορέα, με την ιστορία του Αδάμ και της Εύας, που τους έφτιαξε ο Θεός από τον "πηλό".

Αυτή η εκδήλωση στην ύλη μας παγίδευσε σ' ένα κύκλο ενσαρκώσεων μέχρι να βρούμε τον δρόμο να επιστρέψουμε. Ο δρόμος αυτός, αλλά και η δυσκολία, είναι να μπορέσουμε να βιώσουμε την θεϊκή μας υπόσταση και την ενότητα των πάντων μέσα στην ύλη ώστε να την ορίζουμε και να την ξεπεράσουμε, λειτουργώντας πια τους πνευματικούς νόμους.

Όσο ταυτιζόμαστε με την ύλη (και τον νου και τα συναισθήματά μας) μας ορίζει αυτή και είμαστε κάτω από τους δικούς της νόμους. Τον δρόμο για να το κάνουμε αυτό, πιστεύω, μας τον έδειξε και πάλιν ο Ιησούς στην τελευταία του ενσάρκωση.

Βασιλης Παπαδολιας
16-02-2009, 07:23 PM
Ναι, Βασίλη μου, δεν έχει νόημα. Βλέπεις, τα συναισθήματα και ο νους μας ανήκουν στον υλικό φορέα

Χμ, εδώ έχω κάποιες αμφιβολίες, Κοραλία... Τι εννοεί καθένας μας νου και τι συναισθήματα και τι ψυχή και τι ύλη; Πολλές ερμηνείες έχω ακούσει. Ο εσωτερισμός δεν αρνείται την ψυχή. Ίσα ίσα. Λέει απλά ότι πρέπει να είναι κανείς έτοιμος να επικοινωνήσει μαζί της. Κι αυτό δε γίνεται με σκόρπιο τρόπο ζωής. Πράγμα που δέχεται κι ο Χριστιανισμός νομίζω. Για να μεταλάβεις πρέπει να καθαρίσεις το σώμα σου, και τα συναισθήματα και το νου σου, έτσι δεν είναι; Δεν τα αγνοείς αυτά και πας κατευθείαν να δεχθείς τη Θεία Χάρη. Αν δεν έχεις ταχτοποιήσει τα του οίκου σου (του οίκου που θα φιλοξενήσει την ψυχή σου δηλαδή) πώς θα δεχτείς τον επισκέπτη; Επιπλέον για την σωτηρία της ψυχής κι ο Χριστιανισμός έχει διαφοροποιήσει δύο σχολές. Οι προτεστάντες πιστεύουν ότι η Πίστη και μόνη σε σώζει, ενώ ορθόδοξοι και καθολικοί δίνουν περισσότερη σημασία στη Θεία Χάρη.

Κοραλλία Μόζορα
16-02-2009, 07:32 PM
Βασίλη μου, συμφωνώ ότι δεν γίνεται με σκόρπιο τρόπο ζωής. Και παρόλο που προσωπικά δεν ακολουθώ τους τύπους του χριστιανισμού (σπάνια πάω εκκλησία και έχω να μεταλάβω από 12 χρονών) φαντάζομαι η ουσία της θείας κοινωνίας είναι να βάλεις την αγάπη στην σκέψη και τα συναισθήματά σου. Γι' αυτό και η εξομολόγηση.

Κοραλλία Μόζορα
17-02-2009, 10:22 AM
Χμ, εδώ έχω κάποιες αμφιβολίες, Κοραλία... Τι εννοεί καθένας μας νου και τι συναισθήματα και τι ψυχή και τι ύλη; Πολλές ερμηνείες έχω ακούσει. Ο εσωτερισμός δεν αρνείται την ψυχή. Ίσα ίσα. Λέει απλά ότι πρέπει να είναι κανείς έτοιμος να επικοινωνήσει μαζί της. Κι αυτό δε γίνεται με σκόρπιο τρόπο ζωής. Πράγμα που δέχεται κι ο Χριστιανισμός νομίζω. Για να μεταλάβεις πρέπει να καθαρίσεις το σώμα σου, και τα συναισθήματα και το νου σου, έτσι δεν είναι; Δεν τα αγνοείς αυτά και πας κατευθείαν να δεχθείς τη Θεία Χάρη. Αν δεν έχεις ταχτοποιήσει τα του οίκου σου (του οίκου που θα φιλοξενήσει την ψυχή σου δηλαδή) πώς θα δεχτείς τον επισκέπτη; Επιπλέον για την σωτηρία της ψυχής κι ο Χριστιανισμός έχει διαφοροποιήσει δύο σχολές. Οι προτεστάντες πιστεύουν ότι η Πίστη και μόνη σε σώζει, ενώ ορθόδοξοι και καθολικοί δίνουν περισσότερη σημασία στη Θεία Χάρη.

Βασίλη μου, διάβασα την απάντησή σου πιο προσεχτικά τώρα το πρωί που έχω λίγο περισσότερο χρόνο στην διάθεσή μου.

Το θέμα ακριβώς είναι να μην προσπαθεί κανείς να ερμηνεύσει τι είναι ψυχή, ύλη κ.λπ., γιατί ο νους είναι "πεπερασμένος" και δεν μπορεί να συλλάβει τις έννοιες αυτές. Γι' αυτό και υπάρχουν τόσες ερμηνείες γύρω από αυτές τις έννοιες. Η γνώση αυτή έρχεται αργότερα με το βίωμα.

Δεν μπορεί κανείς να καθαρίσει το σώμα, τα συναισθήματα και τον νου του αν δεν επικοινωνήσει πρώτα με την ψυχή του. Η ψυχή είναι αυτή που με το φως και την ενέργειά της εξαγνίζει και καθαρίζει την ύλη.

Αναφέρεις τον διαχωρισμό του χριστιανισμού σε προτεστάντες, ορθόδοξους και καθολικούς. Ο Ιησούς δεν μίλησε ποτέ για δόγματα και θεολογίες. Το αντίθετο μάλιστα, η διδασκαλία του είναι αντιδογματική και αντιθεολογική... Τα δόγματα και οι θεολογίες ήρθαν αργότερα, ακριβώς με τους ακροβατισμούς του νου να καταλάβει και να εξηγήσει.

Ξέρουμε όμως από την ιστορία του χριστιανισμού ότι αυτά τα δόγματα παγίδευσαν τους ανθρώπους αντί να τους ελευθερώσουν. Ο Ιησούς όμως είπε: "Αναζητάτε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει". Κι η αλήθεια, η πνευματική υπόσταση του ανθρώπου, αυτό που θα μας ελευθερώσει, δεν περιορίζεται σε δόγματα, ούτε σε υποκειμενικές αλήθειες του νου.

Βασιλης Παπαδολιας
17-02-2009, 10:41 AM
Καλημέρα, Κοραλία...

νομίζω το είπαμε και πιο πάνω ότι αυτό που λες είναι σωστό. Όμως είναι το τελικό στάδιο της διαδικασίας. Για σένα και για μένα που έχουμε διαβάσει πέντε πράγματα το ζητούμενο είναι να ξεφύγουμε από τα μοντέλα. Για τους υπόλοιπους όμως που ζουν μες τις προλήψεις η ανάπτυξη της διάκρισης είναι πολύ σημαντική. Δε νομίζω ότι πρέπει να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο και να πούμε ότι επειδή τα μοντέλα είναι μοντέλα θα σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και θα γίνουμε τελείως αισθαντικοί. Τότε κινδυνεύουμε να κάνουμε τη θρησκεία μας απλή συναισθηματική ευχαρίστηση και να την έχουμε για να αντικαθιστά το χάδι της μητέρας. Δε νομίζω ότι είναι αυτό το ζητούμενο. Γνώμη μου φυσικά, έτσι;

Κι αυτό που λες ότι "Δεν μπορεί κανείς να καθαρίσει το σώμα, τα συναισθήματα και τον νου του αν δεν επικοινωνήσει πρώτα με την ψυχή του. Η ψυχή είναι αυτή που με το φως και την ενέργειά της εξαγνίζει και καθαρίζει την ύλη." χωράει επίσης πολύ κουβέντα. Γιατί ο καθένας ονομάζει ψυχή ό,τι νομίζει. Βλέπει όνειρα το βράδυ και νομίζει ότι του μιλάει η ψυχή του. Φαντάζεται πράγματα ή του μιλάει το υποσυνείδητο και νομίζει ότι μιλάει με την ψυχή του. Του λέει η "ψυχή" του ότι πρέπει να κάνει αυτό κι εκείνο και το κάνει. Χωρίς να κρίνει και να έχει διάκριση τι είναι αυτό που του "μίλησε".

Οπότε μπορεί να πει κανείς και το αντίθετο από αυτό που λες. Χωρίς εξαγνισμό δεν επέρχεται η διάκριση και συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν μιλάμε με την ψυχή μας ή απλά με τα συναισθήματα μας (ή ακόμα ακόμα και με το διάβολο, που προσποιείται έτσι; )

Κοραλλία Μόζορα
17-02-2009, 11:23 AM
Καλημέρα, Κοραλία...

νομίζω το είπαμε και πιο πάνω ότι αυτό που λες είναι σωστό. Όμως είναι το τελικό στάδιο της διαδικασίας. Για σένα και για μένα που έχουμε διαβάσει πέντε πράγματα το ζητούμενο είναι να ξεφύγουμε από τα μοντέλα. Για τους υπόλοιπους όμως που ζουν μες τις προλήψεις η ανάπτυξη της διάκρισης είναι πολύ σημαντική. Δε νομίζω ότι πρέπει να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο και να πούμε ότι επειδή τα μοντέλα είναι μοντέλα θα σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και θα γίνουμε τελείως αισθαντικοί. Τότε κινδυνεύουμε να κάνουμε τη θρησκεία μας απλή συναισθηματική ευχαρίστηση και να την έχουμε για να αντικαθιστά το χάδι της μητέρας. Δε νομίζω ότι είναι αυτό το ζητούμενο. Γνώμη μου φυσικά, έτσι;

Κι αυτό που λες ότι "Δεν μπορεί κανείς να καθαρίσει το σώμα, τα συναισθήματα και τον νου του αν δεν επικοινωνήσει πρώτα με την ψυχή του. Η ψυχή είναι αυτή που με το φως και την ενέργειά της εξαγνίζει και καθαρίζει την ύλη." χωράει επίσης πολύ κουβέντα. Γιατί ο καθένας ονομάζει ψυχή ό,τι νομίζει. Βλέπει όνειρα το βράδυ και νομίζει ότι του μιλάει η ψυχή του. Φαντάζεται πράγματα ή του μιλάει το υποσυνείδητο και νομίζει ότι μιλάει με την ψυχή του. Του λέει η "ψυχή" του ότι πρέπει να κάνει αυτό κι εκείνο και το κάνει. Χωρίς να κρίνει και να έχει διάκριση τι είναι αυτό που του "μίλησε".

Οπότε μπορεί να πει κανείς και το αντίθετο από αυτό που λες. Χωρίς εξαγνισμό δεν επέρχεται η διάκριση και συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν μιλάμε με την ψυχή μας ή απλά με τα συναισθήματα μας (ή ακόμα ακόμα και με το διάβολο, που προσποιείται έτσι; )

Βασίλη μου, καλή σου μέρα.
Τι ζόρι τραβάμε κι εμείς με την τσίμπλα στο μάτι να συζητάμε για την σωτηρία της ψυχής μας;! Θέλεις αυτή την συζήτηση είναι απλώς δικό μου πρωινιάτικο "βίτσιο";

Βασιλης Παπαδολιας
17-02-2009, 11:30 AM
Για μένα κοντεύει μεσημέρι, Κοραλία μου. Είμαι στο γραφείο από τις 07:30...

Καλή δύναμη κι ας αφήσουμε και τους άλλους να πουν τίποτα...

Κοραλλία Μόζορα
17-02-2009, 11:40 AM

Κι εγώ είμαι δουλειά απ' τις 8, Βασίλη μου. Οι συζητήσεις μας όμως είναι που μου δίνουν ενέργεια και δύναμη να βγάλω την μέρα μου! Σου εύχομαι καλή μέρα να έχεις και τα λέμε.

Μητσάκος
17-02-2009, 12:39 PM

Κι εγώ είμαι δουλειά απ' τις 8, Βασίλη μου. Οι συζητήσεις μας όμως είναι που μου δίνουν ενέργεια και δύναμη να βγάλω την μέρα μου! Σου εύχομαι καλή μέρα να έχεις και τα λέμε.
Τώρα να με συμπαθάτε και οι δυο, και συγγνώμη για το εκτός θέματος, αλλά στη δουλειά είστε, όπως λέτε, αλλά όλο ποστάκια είστε, από νωρίς νωρίς. ¶ρα δεν έχετε και πολλή δουλειά να υποθέσω, ε; :toung:
Πώς θα πάει μπροστά η ρημάδα η χώρα, αν εσάς δεν σας ενδιαφέρει η παραγωγικότητα αλλά η σωτηρία της ψυχής, ε;
:love:

Κοραλλία Μόζορα
17-02-2009, 02:23 PM
Τώρα να με συμπαθάτε και οι δυο, και συγγνώμη για το εκτός θέματος, αλλά στη δουλειά είστε, όπως λέτε, αλλά όλο ποστάκια είστε, από νωρίς νωρίς. ¶ρα δεν έχετε και πολλή δουλειά να υποθέσω, ε; :toung:
Πώς θα πάει μπροστά η ρημάδα η χώρα, αν εσάς δεν σας ενδιαφέρει η παραγωγικότητα αλλά η σωτηρία της ψυχής, ε;

Καλή σου μέρα, Μητσάκο μου.
Έχω την ιστοσελίδα στον υπολογιστή όλη μέρα κι όποτε ξεκλέψω χρόνο διαβάζω και συζητώ μαζί σας! Και με πολλές διακοπές γράφω κάθε ποστ!
Πρέπει να μας ενδιαφέρουν και τα δυο, και η παραγωγικότητα και η σωτηρία της ψυχής!!!
Τον υλικό κόσμο δεν τον παραγνωρίζουμε ούτε τον σνομπάρουμε, να τον κάνουμε λίγο πιο "θεϊκό" θέλουμε!

Βγήκα για λίγο εκτός θέματος για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι όταν συζητάς στο ίντερνετ δεν βλέπεις τον άλλο και δεν ξέρεις σε τι διάθεση τον πετυχαίνεις, πώς "διαβάζει" κάθε πράγμα που λες ή αν θέλει πραγματικά να συζητήσει ένα θέμα που του απευθύνεις. Και δεν θα ήθελα να "επιβάλω" καμιά συζήτηση ή καμιά θέση σε κανένα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μέσα από τις συζητήσεις μας μάλλον σχηματίσατε την εντύπωση ότι είμαι ένα πολύ "σοβαρό" άτομο. Εκτός από Σκορπιός όμως έχω και ωροσκόπο στον Ζυγό και σύνοδο Σελήνης/ Δία στον Τοξότη κι έτσι έχω και την ανάλαφρη πλευρά μου, του χιούμορ και του γέλιου.

Επειδή τώρα σας νιώθω φιλαράκια μου (ελπίζω κι εσείς το ίδιο) ήθελα να γνωριστούμε λίγο καλύτερα. Αυτό πιστεύω ότι θα κάνει και τις συζητήσεις μας καλύτερες.

toniats
18-02-2009, 08:16 AM
Όταν ένας Θεός σταυρώνεται και υποφέρει υμνούμε το άφταστο μεγαλείο του...
Όταν ένας σοφός άνθρωπος φλέγεται και υποφέρει απλά τον βγάζουμε προβληματικό και αποτυχημένο....

Μακάρι tonia όλοι οι προβληματικοί αυτού του κόσμου να έφταναν στα ύψη που έφτασε ο Νίτσε...

Ας κάνουμε έναν αναγκαίο, κατά τη γνώμη μου διαχωρισμό (μεταφυσικής & υλιστικής οπτικής).

Όσον αφορά τη «θυσία του Θεού» θα σου δώσω δύο μεταφυσικές προσεγγίσεις γιατί Του αξίζει ένα ευχαριστώ τουλάχιστον. Για την υμνολογία δεν έχω πειστεί επαρκώς ότι προσφέρει….γενικώς!!!

Η πρώτη προσέγγιση είναι του ¶ιβανχωφ και την έχω αναπτύξει σε απάντηση στο ¶ρθρο « Ο Σταυρός του Πεπρωμένου»: Το σύμπαν συντονίζεται από νόμους. Ο ανώτερος πυρήνας αυτού του Νόμου στην μεταφυσική είναι γνωστός σαν Θείος Νόμος ή Σχέδιο.

Ο Νόμος είναι για όλους. Και για τους Θεούς και για τους Υιούς του Θεού. Ο Ιησούς -κατά τη γνώμη μου- ήταν ένα Αβατάρ (και όχι ο Θεός), δηλαδή μια οντότητα που ενώ τελείωσε τον κύκλο των ενσαρκώσεων δε σταμάτησε να ενδιαφέρεται για την τύχη των υπόλοιπων ανθρώπων, κάτι που υποθέτω είναι το σύνηθες για τις οντότητες που ξεμπερδεύουν με το Κάρμα ( το άραγμα σε βουδικά πεδία, μου φαίνεται κάπως εγωιστικό –να το πω;;- όταν εδώ κάτω στη γη το αίμα ( και το κάρμα) τρέχει ποτάμια !!!!.

Επιστρέφει λοιπόν η ανώτερη οντότητα Ιησούς στον κύκλο των ενσαρκώσεων, με τεράστιο κίνδυνο το παραμικρό της λάθος να την ξαναμπλέξει με τον κύκλο του Κάρμα, στα πλαίσια αυτού που εμείς οι «εσωτεριστές» ονομάζουμε Θείο Σχέδιο ή Νόμο, πιθανόν για να δώσει τη Διδασκαλία που διασώθηκε, όπως κακήν-κακώς διασώθηκε. Εκτός από τη Διδασκαλία του και ίσως προς ενίσχυσή της έκανε θαύματα και Θεραπείες (Ανάσταση του Λαζάρου, Θεραπεία του Χωλού, Θεραπεία των 10 ή του ενός Λεπρού, ανάσταση ενός κοριτσιού , ότι τέλος πάντων λένε τα Ευαγγέλια)

Όταν ένας άνθρωπος (ή Αβατάρ ή Διδάσκαλος) θεραπεύει, το κάνει εξαιτίας της αγνότητας του (την αγνότητα της σκέψης, της ψυχής συναισθήματος και κατά συνέπεια του σώματος). Ο Νόμος ορίζει όμως ότι ο Θεραπευτής, αφού θεράπευσε μια κατάσταση που συνήθως (όχι πάντα!) είναι αποτέλεσμα του Κάρμα και στέρησε τον Θεραπευόμενο από την διαδικασία του μαθήματος που θα ήταν η ολοκληρωμένη του ίαση φορτώνεται ο ίδιος το Κάρμα των θεραπευμένων.

Όσοι δέχονται την ισχύ αυτού του Νόμου δέχονται πως η Σταύρωση για τον Χριστό ήταν μονόδρομος, και φυσικά ο ίδιος το γνώριζε (εδώ τον ξέρω εγώ… οι μάστερ του ρέικι μόνο τον αγνοούν και δίνουν μυήσεις αβέρτα!!!)

Εγώ λοιπόν Τον ευχαριστώ για τη θυσία Του, εσύ κάνε ότι νομίζεις…

[Αστρολογικά οι Θεραπευτές έχουν στο ωροσκόπιο τους τον άξονα Παρθένου – Ιχθύ (είτε σαν άξονα Asc-Κατερχόμενου, είτε στον άξονα MC-IC, όπως και ο Ιησούς (στην παράδοση του εσωτερικού χριστιανισμού). Ο άξονας Δίδυμος-Τοξότης είναι ο άξονας του Διδασκάλου. Αυτοί οι δύο άξονες αποτελούν έναν από τους 3 τύπους Σταυρού του Πεπρωμένου].

Η δεύτερη μεταφυσική προσέγγιση της θυσίας του Θεού είναι (από όσο ξέρω) παράδοση του μαρτινιστικού τάγματος και δίνεται από τον Παπύς.

Όταν ένα Ον τελειώσει την επίγεια ζωή του επιστρέφει ένα κομμάτι της ύπαρξης του (το υλικό του σώμα) στη Γη, όπου αποσυντίθεται. Οφείλει να το κάνει για να συνεχιστεί η ζωή, για να μπορέσει η Γη να θρέψει τη Νέα Ζωή. Χώμα είμαστε (είμαστε και Χώμα!!) και χώμα ξαναγινόμαστε. Και από την αποσύνθεση των νεκρών σωμάτων τρέφεται η Ζωή, οι ζωντανοί οργανισμοί.

Στα πλαίσια αυτού του πάρε-δώσε, όσο πιο πολλά απαιτήσεις από την Ύλη τόσο περισσότερα της οφείλεις. Όσοι γνωρίζουν (έστω και υποσυνείδητα) αυτό το Νόμο δεν τρώνε κρέας. Τα Ιερατεία του Φωτός δεν τρώνε κρέας, οι ινδουιστές, βουδιστές, χριστιανοί ασκητές του μοναχισμού δεν τρώνε κρέας. Έλα όμως που εμείς οι υπόλοιποι του δίνουμε και καταλαβαίνει!!!

Ποτάμια το αίμα των αθώων ζώων στα σφαγεία της Γης. Να προσθέσουμε και το αίμα των λιγότερο αθώων ανθρώπων (σε σχέση με τα ζώα) που σκοτώνονται είτε στη Γάζα είτε στις ρόδες μεθυσμένων οδηγών, είτε στην Αφρική από πείνα και δίψα….Τα ακασικά αρχεία είναι τίγκα στις οφειλές της αγαπητής ανθρωπότητας.
Όταν η ομάς δεν ξεχρεώνει με τίποτα ο Θείος Νόμος ορίζει καταστροφές τύπου Ατλαντίδος (Κρήτης, Σαντορίνης στον τόπο μας ).
Επιτρέπει όμως –ίσως προκειμένου να αποφευχθεί καμιά ολοκληρωτική Ατλαντίδα και χάσουμε η ομάδα το γήπεδο (δηλαδή να καταστραφεί ολοκληρωτικά η Γη και να μην έχουμε το κατάλληλο για μας υλικό πεδίο ενσάρκωσης, το φυσικό μας χώρο, που είναι η Γη) – σε Οντότητες που έχουν ολοκληρώσει το πάθημα και το μάθημα των ενσαρκώσεων να κατέβουν στο Υλικό Πεδίο, να λάβουν ποσότητα ύλης (υλικό σώμα δηλαδή ) και να θυσιάστουν υπέρ Ημών των Γαϊδάρων!!! Η ανθρώπινη εγκληματικότητα πληρώνεται με θεία Θυσία , με την θυσία του Υιού του Θεού (γιων και θυγατέρων), ο Χριστός δεν είναι η μοναδική θεότητα που θυσιάστηκε, παρόμοιες ιστορίες θεού που θυσιάζεται υπάρχουν σε όλες τις αρχαίες θρησκείες.

Ας με συχωρέσουν όσοι έχουν μεταφυσικές γνώσεις και ανησυχίες για την απλοποίηση των μεταφυσικών διδασκαλιών, ειδικά όσον αφορά τις διαδικασίες του γιατί και με ποιο τρόπο οι Θείες Οντότητες ενσαρκώνονται. Δεν την κάνω για χάρη του «αδαούς κοινού» αλλά γιατί εγώ είμαι ένας απλός νους, αμοιβάς σε ορισμένες περιπτώσεις…

Ας αφήσουμε τον Θεό στην ταλαιπωρία του και ας έλθουμε στα δικά μας. Επί του πρακτέου και υλιστικού λοιπόν ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε για να βοηθήσει το ανθρώπινο γένος να διασωθεί. Ίσως περιμέναμε περισσότερα αποτελέσματα… Η χριστιανική πίστη εδραιώθηκε αφού προηγουμένως πλήρωσε ένα βαρύ φόρο αίματος (διωγμοί). Στη συνέχεια και στο όνομα της πίστης τα πρόβατα έγιναν λύκοι.

Και στις δύο περιπτώσεις άνθρωποι σταυρώθηκαν, φαγώθηκαν από λιοντάρια, πέθαναν σε φυλακές, σε πυρές, σε Ιερούς Πολέμους, αφού πέρασαν τα μαρτύρια της αλεπούς!!!
Η χριστιανική πίστη έγινε κυρίαρχη ιδεολογία και ότι αυτό συνεπάγεται (Ιερή Εξέταση, Παπισμός, Βυζαντισμός ωραίες εικόνες όλες τους!).

Όσο η νόηση και ο κοινός νους δεν αναπτύσσεται οι θρησκείες θα δίνουν φανατισμό, πολέμους, Γκουαντάμο (να σε δω Ομπάμα!), μουλάδες, δίδυμους πύργους και λοιπά τρομακτικά και τρομοκρατικά.

Συνοψίζοντας άλλοι πέθαναν εκούσια, ξέροντας τι τους περιμένει και άλλοι ακούσια. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για ήρωες, στη δεύτερη για θύματα. Και στις δύο περιπτώσεις για μάρτυρες. Όταν εκστασιάζεσαι με τη θυσία του Θεού και δεν βλέπεις τους μάρτυρες, τι να πω;;; Οφθαλμίατρος!!

Επί του Νίτσε ειδικώς:
Θα κάνω μια ερώτηση: όταν έχει κάποιος την ευθύνη της απεξάρτησης ενός νεαρού ναρκομανούς θα αναθέσει την θεραπεία του σε ένα γιατρό που του υποδεικνύουν ως σπουδαίο γιατρό, αλλά που είναι ναρκομανής και αυτός; Εγώ όχι! Θα αναθέσω ίσως την θεραπεία του νεαρού σε έναν παλιό ναρκομανή, που είναι για πολλά χρόνια καθαρός, που έχει νικήσει τους δαίμονές του και ξέρει πως γίνεται ο πόλεμος.

Ο Νίτσε νικήθηκε από τους δαίμονές του με συντριπτική ήττα. Δεν θυσιάστηκε, νικήθηκε…

Δεν δέχομαι λοιπόν ότι μπορεί να δημιουργήσει τον Ζαρατούστρα. Γιατί ο ατελής δημιουργός δημιουργεί στρεβλά, ειδικά αν αποφασίσει έστω και «ποιητική αδεία» να δημιουργήσει τον Θεό.

Αυτά λέει το μυαλό μου (το οποίο διαχωρίζω τακτικά από το συναίσθημα μου)
Το συναίσθημα μου όμως είναι ευαίσθητο και κλαψιάρικο. Είχε και μια μαυροντυμένη και μελαγχολική νεότητα, που ταυτιζόταν και εκφραζόταν με το Νίτσε και άλλους χειρότερους καταραμένους ποιητάς (στην καθομιλουμένη φιλολογία).
Ο Νίτσε λοιπόν ασχέτως των ειλικρινών μου αντιρρήσεων θα συνεχίσει απτόητος στους αιώνες να εκφράζει ανθρώπους με ασθενές συναίσθημα και σε χειμερία νάρκη νόηση. Όταν και αν η νόηση πάρει μπρος θα ανατρέξει στις πηγές του Νίτσε, που είναι η αρχαία ελληνική σκέψη.

Η αρχαία Ελλάδα είχε εν πολλοίς τα χάλια της σύγχρονης και πρόχειρα μου έρχεται στο νου ο ιστορικός Σιμόπουλος (όχι ο ποιητής, ο ξάδελφος του).
Στην αρχαία Ελλάδα όμως (που ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο επειδή σεβόταν το Νόμο και οι τριακόσιοι –και επτακόσιοι Θεσπιείς όλο τους ξεχνάνε αυτούς- κάθισαν ήσυχα-ήσυχα στις Θερμοπύλες μόνο και μόνο γιατί ήταν πειθόμενοι στους Νόμους) η σκέψη ήταν συνήθως διαυγής, όπως και τα έργα της Σκέψης.
Συγκρίνοντας τα ελληνικά δημιουργήματα της σκέψης, που ήταν και η αφετηρία και πηγή του Νίτσε με τα δικά του έργα που η ψυχική νόσος δρα και είναι το φίλτρο της σκέψης του έχω ενστάσεις για το έργο του και την θέση που του δίνει η ιστορία.

Και μια ακόμα περισσότερο προσωπική τοποθέτηση
Ο Γιάλομ (ψυχοθεραπευτής-σταρ) λέει ότι γινόμαστε θεραπευτές όχι για να γιατρέψουμε τους ασθενείς αλλά τον εαυτό μας.

Αυτό είναι αλήθεια για τον καλό θεραπευτή και ας φαίνεται αντίφαση με όσα υποστήριξα πριν. Όμως τα όπλα μας δεν μπορεί να είναι πυρηνικοί αντιδραστήρες όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την διαρροή της μπανιέρας μας…ρε γαμώτο!!
Ένας αγαπημένος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας (να το πω;) είναι ο Θησέας. Όταν ήταν «στα πάνω του», είχε καθαρίσει το δρόμο της Αθήνας από τους δολοφόνους-ληστές, είχε μάθει ότι ο πατέρας του ήταν βασιλιάς και αυτός κληρονόμος, δεν άραξε στη βίλα του μπαμπά!!!!
Όρμησε στον λαβύρινθο (ασυνείδητο) να σκοτώσει τον Μινώταυρο (ίσως την αιτία του Κάκου). Αυτό λοιπόν κάνουμε όταν είμαστε στην καλύτερη κατάσταση μας (φυσική, ψυχολογική και πνευματική) : βοηθάμε τους άλλους νέους και διασώζουμε (και) τον εαυτό μας. Αλλιώς τους αφήνουμε ήσυχους. Ο Νίτσε θεωρούσε εαυτόν (ιατρική αδεία) Θεό αυτοπροσώπως που κυκλοφορούσε ινκόγκνιτο. Ε, δεν ήταν!

Βασιλης Παπαδολιας
18-02-2009, 10:49 AM
Επέστρεψες δριμύτερη και χειμαρρώδης... Αυτή η προσέγγιση της Θυσίας του Παπύς μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα... Ωστόσο για το Νίτσε και για όλη τη γενιά του Μεσοπολέμου έχω και μία άλλη άποψη, δεν ξέρω αν παίζει... Πιστεύω ότι είναι η γενιά που άρχισε να πειραματίζεται με την πρώτη ακτίνα. Από τον Κρόουλυ και δώθε βασικά. Περιλαμβάνει Νίτσε, Θούλη, χιτλερικούς, κλπ. Επίσης και τον Βάγκνερ που στο τέλος όμως με το μυστηριακό θέατρο έκανε πίσω όταν είδε τι τον περίμενε. Είναι η ακτίνα που έφερε τα εκατομμύρια των νεκρών, καθώς δεν πορεύεται με καλοσύνη και αγάπη, όπως η 2η των δασκάλων, αλλά με κάθαρση για να έρθει το καινούριο. Είναι αυτό που λες, οι κατακλυσμοί. Όταν έχουν αποτύχει οι δάσκαλοι κι οι διδασκαλίες αναλαμβάνει "ο μεγάλος". Δεν ξέρω αν πρέπει να δούμε τον Νίτσε ξεχωριστά ή να τον αναγάγουμε απλά σε ψυχικά άρρωστο ή αν πρέπει να μελετήσουμε γενικότερα την ομαδική ψύχωση της εποχής περί ζωτικού χώρου, αρίας φυλής, κλπ, που στην ουσία είναι διδάγματα της 1ης ακτίνας. Το γεγονός είναι ότι αυτή την ακτίνα δεν είμαστε έτοιμοι να τη χειριστούμε, αλλά γεγονός είναι επίσης ότι η γενετική (που ξεκίνησε σαν μαζικό εργαστήρι με τους χιτλερικούς ουσιαστικά) και που την βλέπω σαν έκφραση αυτής της ακτίνας μας επιφυλάσσει εκπλήξεις στο μέλλον για το πόσο θα χειριζόμαστε τη ζωή και το θάνατο όπως σήμερα μαγειρεύουμε φασολάδα.

toniats
18-02-2009, 12:04 PM
Καλό θα ήταν να κάθησει κάποιος και να γράψει δυο λεξούλες για τις Ακτίνες. Δεν θα το κάνω εγώ γιατί παρότι ήταν από τις πρώτες μεταφυσικές μου προσεγγίσεις (Παπασταύρου για να ξέρουμε που αναφερόμαστε) τελικά δεν μου πήγε....

Μητσάκος
18-02-2009, 12:26 PM
Καλό θα ήταν να κάθησει κάποιος και να γράψει δυο λεξούλες για τις Ακτίνες. Δεν θα το κάνω εγώ γιατί παρότι ήταν από τις πρώτες μεταφυσικές μου προσεγγίσεις (Παπασταύρου για να ξέρουμε που αναφερόμαστε) τελικά δεν μου πήγε....

Εδώ http://www.myhoroscope.gr/39-%E9%ED%E4%E9%EA%DE-%E5%F3%F9%F4%E5%F1%E9%EA%DE-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1/4513-%E5%F3%F9%F4%E5%F1%E9%EA%DE-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1.html υπάρχει ένα άρθρο του Χ. ¶ρχου από το Ζωή & Ζώδια, όπου αναφέρονται συνοπτικά προσεγγίσεις εσωτερικής αστρολογίας και για τις ακτίνες, για όσους δεν έχουν εντρυφήσει στο άθλημα και θέλουν να έχουν μια ιδέα :bigsmile:

Βασιλης Παπαδολιας
18-02-2009, 12:32 PM
Ρίξε μία ματιά εδώ, Τόνια...

Εσωτερική Αστρολογία (http://www.myhoroscope.gr/39-%E9%ED%E4%E9%EA%DE-%E5%F3%F9%F4%E5%F1%E9%EA%DE-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1/4513-%E5%F3%F9%F4%E5%F1%E9%EA%DE-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1.html) του Χρήστου ¶ρχου

Εσωτερική Αστρολογία – Έννοιες και σύμβολα πέρα από την παραδοσιακή αστρολογία (2) (http://www.myhoroscope.gr/39-%E9%ED%E4%E9%EA%DE-%E5%F3%F9%F4%E5%F1%E9%EA%DE-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1/3057-%E5%F3%F9%F4%E5%F1%E9%EA%DE-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1-%DD%ED%ED%EF%E9%E5%F2-%EA%E1%E9-%F3%FD%EC%E2%EF%EB%E1-%F0%DD%F1%E1-%E1%F0%FC-%F4%E7%ED-%F0%E1%F1%E1%E4%EF%F3%E9%E1%EA%DE-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1-2-a.html) του υποφαινόμενου

Θα υπάρχει και πιο εκτενής αναφορά στο 2ο κεφάλαιο της Αναζήτησης...

Κοραλλία Μόζορα
18-02-2009, 12:51 PM
Υπάρχουν δύο απόψεις στον εσωτερικό χριστιανισμό για το τι ήταν ο Ιησούς. (Η λέξη Χριστός είναι τίτλος και σημαίνει αυτός που έχει το "χρίσμα" του Θεού). Η μια άποψη (Έντγκαρ Κέυση) λέει ότι ο Ιησούς πέρασε και ολοκλήρωσε τον κύκλο των ενσαρκώσεών του αλλά έμεινε κοντά στην γη για να βοηθήσει τους ανθρώπους.

Η δεύτερη άποψη υποστηρίζει ότι ο Ιησούς είναι μια ανώτερη οντότητα που δεν πέρασε ποτέ από τον κύκλο των ενσαρκώσεων ως άνθρωπος αλλά ενσαρκώθηκε στην γη όσες φορές χρειάστηκε να βοηθήσει τους ανθρώπους. Προσωπικά, τείνω να πιστεύω το δεύτερο.

Στην τελευταία της ενσάρκωση αυτή η οντότητα, ως Ιησούς, ήρθε στην γη για να δείξει στους ανθρώπους τον απόλυτο έλεγχο του Πνεύματος πάνω στην ύλη. Γι' αυτό έλεγε "Εγώ ειμί η Οδός". Αυτό το έλεγε με δύο έννοιες: το "Εγώ ειμί", η θεϊκή υπόσταση του ανθρώπου, είναι η Οδός αλλά και ότι ο ίδιος είναι το παράδειγμα αυτού του δρόμου.

Ο Ιησούς, όπως λένε τα απόκρυφα ευαγγέλια, όταν ήταν μικρός έπαιζε με τις λάσπες φτιάχνοντας περιστέρια. Μετά τους έδινε ζωή και τα άφηνε να πετάξουν. Το πνεύμα δημιουργεί την ύλη και την ορίζει. Το ίδιο έδειξε με τις θεραπείες και τις αναστάσεις νεκρών που έκανε και όλα όσα εμείς αποκαλούμε "θαύματα".

Κάνοντας αυτά επαναλάμβανε στους ανθρώπους "αυτά που εγώ κάνω μπορείτε κι εσείς να τα κάνετε κι ακόμα περισσότερα" και εξηγούσε σ' όσους μπορούσαν να τον ακούσουν και τον τρόπο που γίνονται. Το εργαλείο με το οποίο το πνεύμα δημιουργεί και ορίζει την ύλη είναι ο Νους.

Την σημασία του Νου στον εσωτερικό χριστιανισμό θα ήθελα να την τονίσω γιατί ο αγαπητός μου Βασίλης παρερμήνευσε (κι ίσως με το δίκιο του όπως τα έγραψα) τις προηγούμενες θέσεις μου ως απλούς συναισθηματισμούς κι ότι ο νους πρέπει να παραμεριστεί. Καθόλου.

Ο Ιησούς με την Θυσία του μας έδωσε δύο πολύ σημαντικά μηνύματα. Για να μας τα δώσει όμως και να έχουν νόημα για μας τους ανθρώπους έπρεπε να ζήσει το μαρτύριο της Σταύρωσης με την ανθρώπινη υπόστασή του και όχι την θεϊκή. Ο Ιησούς είχε την δύναμη να μην αισθανθεί καθόλου τον πόνο της σάρκας, ούτε τους πειρασμούς, αλλά επέλεξε να τα βιώσει ανθρώπινα για μας. Κι εδώ είναι το μεγαλείο της θυσίας και της αγάπης του.

Γι' αυτό και στον Κήπο της Γεθσημανή λέει "Πάτερ, απελθέτω το ποτήριον τούτο απ' εμού" για να πει μετά "Ας γίνει το δικό Σου θέλημα και όχι το δικό μου". Γι' αυτό και πάνω στον σταυρό λέει ως άνθρωπος "Θεέ μου, ίνα τι με εγκατέλειπες" για να πει μετά "Πατέρα, Σου παραδίνω το Πνεύμα μου".

Το πρώτο μήνυμα της θυσίας του, και το πιο εμφανές, είναι αυτό της απόλυτης αγάπης και συγχώρεσης: "Πάτερ, άφες αυτούς, ου γαρ οίδασιν τι ποιήσουσιν". Γιατί η αγάπη είναι η πιο απαραίτητη προϋπόθεση για να βιώσουμε την θεϊκή μας υπόσταση.

Το δεύτερο μήνυμα είναι αυτό της κατάργησης του θανάτου, που έδωσε με την ανάσταση και την ανάληψή του. Γιατί η κατάργηση του θανάτου ή η ανάσταση είναι ο απόλυτος έλεγχος της ύλης από το πνεύμα και η απόλυτη βίωση της αιώνιας ζωής μέσα στο Πνεύμα. Σταυρώθηκε ως άνθρωπος και αναστήθηκε ως θεός ανοίγοντάς μας τον δρόμο. Ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος ούτε χωρίς παγίδες αλλά τουλάχιστο έχουμε το παράδειγμα.

Ένα μικρό σχόλιο πάνω στο θέμα της κρεατοφαγίας που ανάφερε η αγαπητή μου Τόνια. Ο Ιησούς έτρωγε τα πάντα. Όπου τον φιλοξενούσαν και σ' όποιο σπίτι τον προσκαλούσαν για να ακούσουν την διδασκαλία του έτρωγε ότι του πρόσφεραν.

Σχετικά με το ζώδιο του Ιησού, όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά επειδή έχουν λεχθεί πολλά γι' αυτό το θέμα, ο Ιησούς ήταν Λέοντας. Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες, γεννήθηκε κατά την απογραφή του πληθυσμού της Παλαιστίνης που έκαναν οι Ρωμαίοι στα πλαίσια της απογραφής του πληθυσμού της αυτοκρατορίας τους. Έτσι όλοι οι κάτοικοι της Παλαιστίνης κλήθηκαν να πάνε στο μέρος που γεννήθηκαν για την απογραφή. Ο Ιωσήφ και η Μαρία πήγαν στην Βηθλεέμ όπου είχαν γεννηθεί και εκεί γεννήθηκε ο Ιησούς. Δεν θυμάμαι τώρα την ημερομηνία για να την παραθέσω αλλά η απογραφή έγινε αρχές Αυγούστου.

Κώστας
18-02-2009, 01:20 PM
Τόνια ό,τι έγραψα το έγραψα συμβολικά....

Συνεχίζεις με απτόητη αυτοπεποίθηση στο ίδιο στυλ και γράφεις...."Ο Νίτσε λοιπόν ασχέτως των ειλικρινών μου αντιρρήσεων θα συνεχίσει απτόητος στους αιώνες να εκφράζει ανθρώπους με ασθενές συναίσθημα και σε χειμερία νάρκη νόηση".

Ξέρεις ο Νίτσε δεν επηρέασε μόνο κάποιους χιτλερικούς....επηρέασε σε τεράστιο βαθμό κορυφαίους στοχαστές και δημιουργούς όπως ο Καζαντζάκης, ο Στέφαν Τσβάιχ και πολλούς άλλους. Εσύ, όμως, αυτό το αγνοείς ή κάνεις πως δεν το βλέπεις και δηλώνεις ότι ο Νίτσε ταιριάζει και εμπνέει μονάχα αδύναμους και προβληματικούς ανθρώπους....

"Ο Νίτσε, λες, δεν θυσιάστηκε, νικήθηκε από τους δαίμονές του με ήττα συντριπιτική...". Ναι όντως, τι μεγάλος looser....

Ξέρεις Τόνια και οι δαίμονες καμιά φορά νικούν...και δεν είναι τόσο ευκολονίκητοι όσο μας παρουσιάζονταν στα παραμυθάκια της μυθολογίας περί Μινώταυρου, Σειρήνων, Κύκλωπα κτλ. Αλλά εσύ προφανώς Τόνια φαντασιώνεσαι μονάχα το θριαμβευτικό τέλος της μύησης....το ενδιάμεσο Πάθος το προσπερνάς με αηδία....ξεχνάς ότι ο Προμηθέας για να Λυθεί πρέπει πρώτα να Δεσμευτεί με τρόπο φρικτό και ότι ο Οιδίπους πρέπει να γνωρίσει τη μεγαλύτερη άβυσσο πριν ενατενίσει το καθαρό Φως του Απόλλωνα....

Εντάξει λοιπόν, ο Νίτσε δεν έφτασε ποτέ στην Ιθάκη του, πνίγηκε στη μέση του Ωκεανού...δεν θα τον θεοποιήσω γι'αυτό, αλλά τουλάχιστον θα πω "Αυτός Αγωνίστηκε"...και Γνώρισε επίσης πολλά, πάρα πολλά....

εσύ, λοιπόν, Τόνια που έχεις κατατροπώσει τους δαίμονές σου έχεις κάθε δικαίωμα να λες "δεν μου κάνει ο Νίτσε"...επέτρεψε, όμως, σε όσους τους έχουν ακόμα μέσα τους να τον θεωρούν έναν άξιο μαχητή!! κι ας σκοτώθηκε στη μάχη...

Κώστας
18-02-2009, 01:31 PM
Κοραλία έχουν ακουστεί πολλές απόψεις για το ζώδιο του Ιησού και είναι λιγάκι δύσκολο να βρούμε ποιό πραγματικά ήταν -εάν υποθέσουμε βέβαια ότι ο Ιησούς όντως υπήρξε. Πάντως και εγώ για Λέοντα θα τον έκανα και μάλιστα είχα βρει και μία ημερομηνία το 6 πΧ. (το υποτιθέμενο έτος της γέννησής του) που μου έκανε: εκείνη την ημέρα ο Ήλιος ήταν στο Λέοντα, η Σελήνη στον Καρκίνο, ο Ερμής στην Παρθένο, η Αφροδίτη στο Ζυγό και ο ¶ρης στο Σκορπιό! Δηλαδή ο κάθε πλανήτης στην πιο ισχυρή του θέση. Και με Δία-Κρόνο-Ουρανό στους Ιχθείς!!

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο Ιησούς συμβολίζει τον Ήλιο και την Εκλειπτική του στο Ζωδιακό ενώ οι 12 μαθητές συμβολίζουν τα 12 ζώδια.

Ακόμα και η Εκκλησία γνώριζε πολύ καλά τις παραπάνω αντιστοιχίες και μάλιστα τον 8ο αιώνα μΧ. ο αιδεσιμότατος Bede, ο "πατέρας της Βρετανικής Ιστορίας", πρότεινε τα 12 ζώδια να πάρουν τα ονόματα των 12 Αποστόλων!! Φυσικά, η παραπάνω αλλαγή δεν έγινε ποτέ....και είναι κρίμα...η Ιστορία θα είχε πάρει εντελώς διαφορετική τροπή.....

Μητσάκος
18-02-2009, 02:32 PM
"Το κατά Λουκά Ευαγγέλιο ξεκινάει με μία αναφορά ότι, κατά τις ημέρες του βασιλιά Ηρώδη, ένας ιερέας άτεκνος, ονομαζόμενος Ζαχαρίας, υπηρετούσε στον ναό της Ιερουσαλήμ. Καθώς άναβε θυμίαμα στο βωμό, ένας άγγελος παρουσιάστηκε δίπλα του και του ανήγγειλε ότι, με την χάρη του Θεού, η ηλικιωμένη σύζυγός του Ελισάβετ επρόκειτο επιτέλους να μείνει έγκυος. Το παιδί τους προοριζόταν να « προηγηθεί του Κυρίου για να προετοιμάσει τον δρόμο Του» (1:76).

Ο Λουκάς επίσης μας λέει ότι αυτό το αγόρι –το οποίο είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής– γεννήθηκε 6 μήνες πριν από τον Χριστό (1:36). Εάν προσδιορισθεί ο χρόνος γέννησης του Ιωάννη, τότε μπορούμε να μάθουμε την ημερομηνία γέννησης του Ιησού. Ευτυχώς, η Αγ. Γραφή μάς δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Στην εποχή του Ηρώδη του Μεγάλου, ο ιουδαϊκός λευιτικός κλήρος (και όχι οι αρχιερείς) ήταν χωρισμένος σε 24 ιερατικές γενεές, διασκορπισμένες σε όλη την Παλαιστίνη. Ο κάθε ένας λευίτης είχε καθήκον να παρουσιάζεται στον ναό της Ιερουσαλήμ σε προκαθορισμένες περιόδους κάθε χρόνο, ανάλογα με την σειρά που είχε κληρωθεί να εφημερεύει-ιερατεύει η γενεά του.

Ο Λουκάς στο εδάφιο 1:5 λέει ότι ο Ζαχαρίας ανήκε στη «γενεά του Αβιά», που σημαίνει ότι η περίοδος της υπηρεσίας του εκεί ήταν τον Μάιο. Ο Λουκάς επίσης αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελισάβετ έμεινε έγκυος αμέσως μετά την επιστροφή του Ζαχαρία από την Ιερουσαλήμ. Αυτό έγινε τον Ιούνιο. Ο Ιωάννης γεννήθηκε πιθανόν τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Ιησούς γεννήθηκε τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Εάν η εξιστόρηση των γεγονότων στις Γραφές είναι ακριβής, τότε ο Ιησούς είναι είτε Λέων, είτε Παρθένος".

Είναι απόσπασμα άρθρου της Linda Johnsen, M.S., εκδοτικής επιμελήτριας Βεδικής Αστρολογίας στο περιοδικό ΤΜΑ και στο Yoga Plus Magazine. H απόδοση στα ελληνικά και η επιμέλεια έγιναν από τον Παντελίδη Μιχάλη και εμένα. Όλο το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Ζωή & Ζώδια πέρυσι και έχει και πολλά αστρολογικά στοιχεία. Κάποια στιγμή θα αναρτηθεί και εδώ :bigsmile:

Βασιλης Παπαδολιας
18-02-2009, 02:57 PM
Μια που μιλάμε για συμβολισμούς και ακούγονται διάφορες προσεγγίσεις, ας δούμε λίγο και την Καμπαλλιστική άποψη για το Σωτήρα γενικότερα.

Βασικό καμπαλλιστικό σύμβολο είναι το Δέντρο της Ζωής. Πολύ χρόνο θα ήθελε κανείς να αναλύσει τι σημαίνει, αλλά η ουσία είναι λίγο πολύ η εξής. Η εκδήλωση του Κόσμου μπορεί να δειχθεί συμβολικά μέσω δέκα σφαιρών που ονομάζονται Σεφιρώθ. Αυτές είναι ομαδοποιημένες σε τρία τρίγωνα (του Πνεύματος, της Ψυχής και της Ύλης) και τρεις στήλες (της Δύναμης, του Ελέους και της Μύησης) (δείτε και το επισυναπτόμενο σχήμα που είναι από την ελεύθερη αγγλική έκδοση του βιβλίου της Fortune η Μυστική Καμπάλα στη σελίδα Mystical Qabbalah - Dion Fortune (http://www.scribd.com/doc/2983525/Mystical-Qabbalah-Dion-Fortune)).

Ο Σωτήρας αντιστοιχεί στη Σεφίρα (Σφαίρα) του Τίφαρετ, που συμβολικά ταυτίζεται με το Λέοντα αλλά και με αυτό που οι Θεοσοφιστές αποκαλούν Μονάς. Είναι το ανώτερο που υποτίθεται μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, αλλά σε Κοσμικό Επίπεδο δεν είναι παρά ένα ενδιάμεσο μεταξύ ουράνιων δυνάμεων και γήινων. Αυτή είναι και η έννοια του Υιού στην ουσία. Του μεσάζοντα για την ένωση του θείου με το γήινο.

Η λέξη που εκφράζει τη σφαίρα του Τίφαρετ είναι ακριβώς η θυσία. Αυτή είναι και εσωτερικά ο σκοπός για το ζώδιο του Λέοντα. Θυσία του εγωισμού, θυσία για τον κόσμο, που υποδηλώνεται από το πολικό ζώδιο του Υδροχόοου.

Βασιλης Παπαδολιας
18-02-2009, 03:03 PM
Και μία παρατήρηση για το θέμα του Νίτσε. Ας θυμόμαστε όλοι ότι δεν κρίνουμε όλοι εμείς με τα ίδια κριτήρια ιδέες και ανθρώπους. Σε ένα αστρικά ευαίσθητο άνθρωπο, αν το άκουσμα λόγων ή το διάβασμα ιδεών προκαλεί πίεση στο στομάχι, μία αίσθηση ότι κυκλώνεται από σκοτάδι και μία αίσθηση ότι θέλει να σηκωθεί να φύγει εκείνη τη στιγμή από ένα μέρος, οι ιδέες δε νομίζω να τον βοηθήσουν. Οι υπόλοιποι τα εκλογικεύουμε ή μπορούμε να αποκλείσουμε απλά τις ευαισθησίες αυτές. Οπότε σίγουρα θα βγάλουμε άλλα συμπεράσματα.

Κοραλλία Μόζορα
18-02-2009, 03:17 PM
Κοραλία έχουν ακουστεί πολλές απόψεις για το ζώδιο του Ιησού και είναι λιγάκι δύσκολο να βρούμε ποιό πραγματικά ήταν -εάν υποθέσουμε βέβαια ότι ο Ιησούς όντως υπήρξε. Πάντως και εγώ για Λέοντα θα τον έκανα και μάλιστα είχα βρει και μία ημερομηνία το 6 πΧ. (το υποτιθέμενο έτος της γέννησής του) που μου έκανε: εκείνη την ημέρα ο Ήλιος ήταν στο Λέοντα, η Σελήνη στον Καρκίνο, ο Ερμής στην Παρθένο, η Αφροδίτη στο Ζυγό και ο ¶ρης στο Σκορπιό! Δηλαδή ο κάθε πλανήτης στην πιο ισχυρή του θέση. Και με Δία-Κρόνο-Ουρανό στους Ιχθείς!!

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο Ιησούς συμβολίζει τον Ήλιο και την Εκλειπτική του στο Ζωδιακό ενώ οι 12 μαθητές συμβολίζουν τα 12 ζώδια.

Ακόμα και η Εκκλησία γνώριζε πολύ καλά τις παραπάνω αντιστοιχίες και μάλιστα τον 8ο αιώνα μΧ. ο αιδεσιμότατος Bede, ο "πατέρας της Βρετανικής Ιστορίας", πρότεινε τα 12 ζώδια να πάρουν τα ονόματα των 12 Αποστόλων!! Φυσικά, η παραπάνω αλλαγή δεν έγινε ποτέ....και είναι κρίμα...η Ιστορία θα είχε πάρει εντελώς διαφορετική τροπή.....

Αγαπητέ μου Κώστα,
δεν γνώριζα αυτό που λες για τον αιδεσιμότατο Bede και είναι πολύ ενδιαφέρον.

Για το ότι ο Ιησούς υπήρξε υπάρχουν πολλές ιστορικές μαρτυρίες. Μια απ' αυτές είναι η εξής: όταν πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας της Ρώμης τον σάλο που δημιουργήθηκε στην Παλαιστίνη από την διδασκαλία του Ιησού έβαλε ένα δικό του άνθρωπο να παρακολουθεί τον Ιησού και να τον ενημερώνει με επιστολές για το ποιος είναι, τι λέει και τι κάνει. Οι επιστολές αυτές βρίσκονται στην βιβλιοθήκη του Βατικανού και έχουν εκδοθεί.

Απ' αυτές, διάβασα την πρώτη επιστολή στην οποία ο άνθρωπος αυτός περιγράφει στον αυτοκράτορα τον Ιησού, πώς ήταν στην εμφάνιση, πώς ήταν ντυμένος, μερικά πράγματα από την διδασκαλία του και τις αντιδράσεις του κόσμου απέναντί του. Ένας φίλος μου που τις διάβασε όλες μου είπε ότι προς το τέλος ο άνθρωπος αυτός μιλούσε στις επιστολές του με λατρεία προς τον Ιησού και ασπάστηκε την διδασκαλία του.

Μητσάκος
18-02-2009, 03:22 PM
Αγαπητέ μου Κώστα,
δεν γνώριζα αυτό που λες για τον αιδεσιμότατο Bede και είναι πολύ ενδιαφέρον.

Για το ότι ο Ιησούς υπήρξε υπάρχουν πολλές ιστορικές μαρτυρίες. Μια απ' αυτές είναι η εξής: όταν πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας της Ρώμης τον σάλο που δημιουργήθηκε στην Παλαιστίνη από την διδασκαλία του Ιησού έβαλε ένα δικό του άνθρωπο να παρακολουθεί τον Ιησού και να τον ενημερώνει με επιστολές για το ποιος είναι, τι λέει και τι κάνει. Οι επιστολές αυτές βρίσκονται στην βιβλιοθήκη του Βατικανού και έχουν εκδοθεί.

Απ' αυτές, διάβασα την πρώτη επιστολή στην οποία ο άνθρωπος αυτός περιγράφει στον αυτοκράτορα τον Ιησού, πώς ήταν στην εμφάνιση, πώς ήταν ντυμένος, μερικά πράγματα από την διδασκαλία του και τις αντιδράσεις του κόσμου απέναντί του. Ένας φίλος μου που τις διάβασε όλες μου είπε ότι προς το τέλος ο άνθρωπος αυτός μιλούσε στις επιστολές του με λατρεία προς τον Ιησού και ασπάστηκε την διδασκαλία του.
Μαρτυρίες υπάρχουν πολλές. Πόσες από αυτές όμως αντέχουν στην βάσανο της ανάλυσης και της διερεύνησης :bigsmile:
Αστρολογία για όλους - View Single Post - Η δίκη του Ιησού (http://www.myhoroscope.gr/46785-post13.html)

Κώστας
18-02-2009, 03:40 PM
Βασίλη φυσικά και δεν έχουμε τον ίδο τρόπο σκέψης ούτε έχουμε τα ίδια κριτήρια αξιολόγησης. Αυτό θα ήταν εξ'ορισμού αδύνατον.

Όχι όμως και να λέμε για ένα γίγαντα του δυτικού πνεύματος ότι μόνο "οι προβληματικοί, οι αδύναμοι και οι κομπλεξικοί διαβάζουν και εμπνέονται από το Νίτσε".

Είναι δικαίωμα για τον οποιονδήποτε να μην του αρέσει ο Νίτσε αλλά όχι και να απαξιώνει όσους θαυμάζουμε το έργο του. Όποιος απαξιώνει με τέτοιο τρόπο γελοιοποιείται!!

Κοραλία, συμφωνώ με το Μητσάκο, η πιστότητα μαρτυριών σαν αυτή που αναφέρεις είναι ιδιαίτερα αμφίβολη....άσε που οι μεγαλύτεροι ιστορικοί της εποχής δεν λένε τίποτα για τον Ιησού. Πάντως ας μην πούμε στη διαδικασία της ιστορικής αναζήτησης του Ιησού διότι δεν θα ξεμπλέξουμε ποτέ...

Βασιλης Παπαδολιας
18-02-2009, 04:12 PM
Καθένας στη γραμμή του, αυτό είναι σωστό, και καθένας με αναγκαία ανοχή στη γραμμή του άλλου.

Κοραλλία Μόζορα
18-02-2009, 04:44 PM
Μαρτυρίες υπάρχουν πολλές. Πόσες από αυτές όμως αντέχουν στην βάσανο της ανάλυσης και της διερεύνησης :bigsmile:
Αστρολογία για όλους - View Single Post - Η δίκη του Ιησού (http://www.myhoroscope.gr/46785-post13.html)

Μητσάκο μου,
διάβασα το άρθρο στο οποίο με παρέπεμψες και είναι όντως ενδιαφέρον. Υπάρχουν όμως και άλλες ιστορικές πηγές, χριστιανικές και μη, που δεν αναφέρονται στο άρθρο.
Μέχρι και χειρόγραφο στο Θιβέτ για τον Ιησού βρέθηκε το 1940.

Μητσάκος
18-02-2009, 05:41 PM
Μητσάκο μου,
διάβασα το άρθρο στο οποίο με παρέπεμψες και είναι όντως ενδιαφέρον. Υπάρχουν όμως και άλλες ιστορικές πηγές, χριστιανικές και μη, που δεν αναφέρονται στο άρθρο.
Μέχρι και χειρόγραφο στο Θιβέτ για τον Ιησού βρέθηκε το 1940.
Πλαστό θα είναι :toung:

Κοραλλία Μόζορα
18-02-2009, 06:39 PM
Πλαστό θα είναι :toung:

Αμάν, βρε Μητσάκο μου, δεν τρώγεσαι!!! Ούτε ο άπιστος Θωμάς δεν έκανε έτσι!!!

Μητσάκος
19-02-2009, 08:24 AM
Αμάν, βρε Μητσάκο μου, δεν τρώγεσαι!!! Ούτε ο άπιστος Θωμάς δεν έκανε έτσι!!!
Ευχαριστώ, ευχαριστώ, τιμή μου :love::bigsmile:

Κοραλλία Μόζορα
19-02-2009, 10:06 AM
Ευχαριστώ, ευχαριστώ, τιμή μου :love::bigsmile:

Είδες τι κομπλιμέντα σου κάνω;! Σοβαρά τώρα, ένας ¶γγλος περιηγητής επισκέφτηκε, στις αρχές του 20ου αιώνα τα βουδιστικά μοναστήρια του Θιβέτ.

Επειδή έσπασε το πόδι του τον φιλοξένησαν για λίγο καιρό σ' ένα μοναστήρι. Εκεί οι μοναχοί του έδειξαν ένα χειρόγραφο που βρισκόταν στην βιβλιοθήκη του μοναστηριού, που ήταν ουσιαστικά μια ημερολογιακή καταγραφή ενός μοναχού του α' μισού του 1ου αι. μ.Χ.

Το χειρόγραφο έδινε το όνομα του Ιησού, την καταγωγή του, την ηλικία του (27-28 χρόνων) και περίγραφε την επίσκεψή του εκεί. Τους είχε κάνει εντύπωση γιατί σπάνια είχαν επισκέπτες.

Λέει ότι τον φιλοξένησαν για λίγο και συζητούσε μαζί τους θέματα θρησκείας και διαλογισμού. Σπάνια τον έβλεπαν όμως γιατί περνούσε τον περισσότερο χρόνο του έξω από το μοναστήρι όπου διαλογιζόταν.

Ο περιηγητής αυτός ζήτησε το χειρόγραφο και ένας μοναχός του το αντέγραψε μεταφρασμένο. Όταν επέστρεψε στην Αγγλία, εξέδωσε ένα περιηγητικό βιβλίο στο οποίο περιλαμβάνεται το χειρόγραφο. Επίσης, γράφει το όνομα του μοναστηριού και τα ονόματα των μοναχών που του το έδειξαν.

Το διάβασα στα αγγλικά και απ' όσο ξέρω δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Δεν μπορώ φυσικά να ελέγξω την γνησιότητα του χειρογράφου γιατί δεν έχω επισκεφτεί το Θιβέτ (ακόμα) αλλά θα είχε ενδιαφέρον να το κάνει κάποιος γιατί αν όντως υπάρχει μπορεί να μας δίνει πληροφορίες για την περίοδο της ζωής του Ιησού που αγνοούμε.

kerio
19-02-2009, 01:09 PM
καλημερα,
κοιταξτε πως περιγραφει καποιος την Αληθεια:
"Η Αληθεια ειναι ενα λαμπερο,πολυπλευρο διαμαντι.Το Mεγαλο Φως γεμιζει αυτον τον πολυτιμο λιθο και χρωμματα λαμπουν στην καθε του πλευρα.Δασκαλοι,μυστες,προ ητες,αγγελιοφοροι ολων των ηλικιων,φυλων και πεποιθησεων εχουν μιλησει για μια διαφορετικη του πλευρα αυτης της κοινης Αιωνιας Αληθειας."

Κοραλλία Μόζορα
19-02-2009, 01:31 PM
καλημερα,
κοιταξτε πως περιγραφει καποιος την Αληθεια:
"Η Αληθεια ειναι ενα λαμπερο,πολυπλευρο διαμαντι.Το Mεγαλο Φως γεμιζει αυτον τον πολυτιμο λιθο και χρωμματα λαμπουν στην καθε του πλευρα.Δασκαλοι,μυστες,προ ητες,αγγελιοφοροι ολων των ηλικιων,φυλων και πεποιθησεων εχουν μιλησει για μια διαφορετικη του πλευρα αυτης της κοινης Αιωνιας Αληθειας."

Αγαπητέ μου, Κέριο, πιστεύω πως εμείς οι άνθρωποι το κάνουμε αυτό, βλέπουμε την αλήθεια κομματιαστά και ο καθένας από την δική του οπτική γωνία. Πιστεύω ότι οι πραγματικά μεγάλοι μύστες και δάσκαλοι είναι αυτοί που κατάφεραν να "συλλάβουν" την Αλήθεια στην ενότητά της.

kerio
19-02-2009, 03:40 PM
Θα συμφωνησω με το πνευμα του σχολιου σου αγαπητη Κοραλλια.Πραγματι η Αληθεια, Ειναι.Και γι αυτο δεν μπορει να "χωρεσει" σε μια μορφη που εξ'ορισμου συνισταται απο τον Χρονο και τον Τοπο,αρα ειναι περιορισμενη σε αυτους: υπ-Αρχει.
Ετσι συμφωνω με το οτι καποιος που εχει φτασει να ταυτιστει με το Ολον με πληρη επιγνωση,οχι απλως εχει προσβαση σε αυτο που ονομαζουμε Αληθεια αλλα τελει ο ιδιος ως αναποσπαστο αυτοεπιγνωσιακο μερος της.
Ομως πως μπορει μια προσωπικοτητα,ενας ανθρωπος που η συνειδηση του ειναι ταυτισμενη με την προσωπικοτητα του ή για να ακριβολογω με μερος αυτης,να φτασει σε ενα τετοιο σταδιο;
Μα πως αλλιως απ'το να αρχισει απ'την κατανοηση της τοποχρονικης αληθειας του;Περα απο την επιθυμια του και την θεληση του,πως αλλιως μπορει να βοηθηθει σε αυτο τον δρομο;
Εδω μπαινει ο ρολος του διδασκαλου.Σ ενα δημοτικο σχολειο καποιος δασκαλος δεν μπορει να διδαξει μαθηματικα πανεπιστημιου.Ουτε σε ενα ελληνικο σχολειο μπορει να διδαξει στα Σουαχιλι.Μιλαει γι αυτο που ο Χρονος και ο Χωρος του επιτασσουν και με τροπο που να μην διαταρασσει την αρμονια του Χωρου(ας πουμε με τροπο που μπορει να γινει κατανοητος απ'τους μαθητες του).
Ετσι διαφοροι δασκαλοι ανα την υφηλιο και ανα τον ιστορικο χρονο εχουν μιλησει κ μιλουν για τα ιδια πραγματα αλλα με διαφορετικα λογια.
Αυτα κανει ο Δασκαλος κι οχι ο δασκαλος.
Οι μαθητες τωρα,μπορουν να αντιληφθουν με τον ιδιο τροπο ολα οσα εχουν διδαχθει;Οχι βεβαια.Διοτι μιλαμε για διαφορετικες προσωπικοτητες.

Κοραλλία Μόζορα
19-02-2009, 04:51 PM
Αγαπητέ μου Κέριο, πιστεύω ότι οι μεγάλοι Δάσκαλοι δίνουν όλη την διδασκαλία τους σε όσους μπορούν να την κατανοήσουν και οι υπόλοιποι παίρνουν ό,τι κομμάτια μπορούν. Αν δεν υπήρχε κανείς που να μπορεί να κατανοήσει ίσως να μην υπήρχε και λόγος να έρθουν στην γη ως Δάσκαλοι.

Στο παράδειγμα που έδωσες, ένας Δάσκαλος θα εξηγήσει την "μαθηματική" του θεωρία και ο μαθητής του δημοτικού δεν θα καταλάβει τίποτε. Ο μαθητής του Λυκείου μπορεί κάτι να καταλάβει, μπορεί ακόμα και να παρερμηνεύσει αυτά που άκουσε, ένας Μαθηματικός θα καταλάβει πολύ περισσότερα κι αν ένας Μαθηματικός είναι και ιδιοφυία στον κλάδο του τότε θα κατανοήσει όλη την θεωρία κι αν όχι αμέσως θα προβληματιστεί σοβαρά και μπορεί να την κατανοήσει αργότερα.

sellana
19-02-2009, 04:56 PM
Συμφωνω απολυτα,καλο απογευμα.

Αργοναύτης
21-02-2009, 08:00 AM
Επέστρεψες δριμύτερη και χειμαρρώδης... Αυτή η προσέγγιση της Θυσίας του Παπύς μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα... Ωστόσο για το Νίτσε και για όλη τη γενιά του Μεσοπολέμου έχω και μία άλλη άποψη, δεν ξέρω αν παίζει... Πιστεύω ότι είναι η γενιά που άρχισε να πειραματίζεται με την πρώτη ακτίνα. Από τον Κρόουλυ και δώθε βασικά. Περιλαμβάνει Νίτσε, Θούλη, χιτλερικούς, κλπ. Επίσης και τον Βάγκνερ που στο τέλος όμως με το μυστηριακό θέατρο έκανε πίσω όταν είδε τι τον περίμενε. Είναι η ακτίνα που έφερε τα εκατομμύρια των νεκρών, καθώς δεν πορεύεται με καλοσύνη και αγάπη, όπως η 2η των δασκάλων, αλλά με κάθαρση για να έρθει το καινούριο. Είναι αυτό που λες, οι κατακλυσμοί. Όταν έχουν αποτύχει οι δάσκαλοι κι οι διδασκαλίες αναλαμβάνει "ο μεγάλος". Δεν ξέρω αν πρέπει να δούμε τον Νίτσε ξεχωριστά ή να τον αναγάγουμε απλά σε ψυχικά άρρωστο ή αν πρέπει να μελετήσουμε γενικότερα την ομαδική ψύχωση της εποχής περί ζωτικού χώρου, αρίας φυλής, κλπ, που στην ουσία είναι διδάγματα της 1ης ακτίνας. Το γεγονός είναι ότι αυτή την ακτίνα δεν είμαστε έτοιμοι να τη χειριστούμε, αλλά γεγονός είναι επίσης ότι η γενετική (που ξεκίνησε σαν μαζικό εργαστήρι με τους χιτλερικούς ουσιαστικά) και που την βλέπω σαν έκφραση αυτής της ακτίνας μας επιφυλάσσει εκπλήξεις στο μέλλον για το πόσο θα χειριζόμαστε τη ζωή και το θάνατο όπως σήμερα μαγειρεύουμε φασολάδα.

Συγνώμη φίλε Βασίλη, ξέρεις πόσο σε εκτιμώ και σε ξεχωρίζω, αλλά κάνεις τραγικά λάθη. Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω ; 'Οτι ο Νίτσε έχει κάποια σχέση με τις ιστορίες περί Αρίας Φυλής ; !!! Ο Νίτσε τι δουλειά έχει με τους νεκρούς του πολέμου ; Ο αναρχικός Νίτσε που έχει τινάξει στον αέρα όλο το σάπιο κατεστημένο της Ευρώπης, ο προφήτης των δεινών μας ; Ο ρηξικέλευθος άνθρωπος που καυτηρίασε όσο κανείς άλλος την ηθικολογία και την σοβαροφάνεια, αυτός που δίδαξε να μην γινόμαστε πολτός και μάζα, τί σχέση μπορεί να έχει με τους ναζί ;
'Η μήπως ότι ντε και καλά τους έχετε τακτοποιήσει όλους σε ακτίνες ; Αυτά που σατυρίζαμε τις προάλλες μαζί, με πόση ευκολία κατατάσει κάποιος σε ακτίνες κάποιον άλλον, τώρα βλέπω ότι και συ ολισθαίνεις. Και γιατί παρακαλώ η 1η ακτίνα να θεωρείται κατώτερη ή αρνητική ; Επειδή σχετίζεται με την ανάπτυξη της θέλησης ; Δεν μπορώ τα αρρωστιάρικα...Συλλογικότη α και ανθρωπισμός δεν σημαίνουν ανίσχυρο ή παραδομένο Εγώ και Προσωπικότητα. Αντίθετα, ισχυρές προσωπικότητες πάνε μπροστά την ιστορία, όχι άγγελοι αναπαυμένοι στη νιρβάνα τους. Δεν μπορώ να απαντάω, γιατί πνίγομαι συνέχεια, αλλά το θέμα αυτό που ανοίξατε λέει πάρα πολλά σε όποιον καταλβαίνει τι παίζεται με συγκεκριμένες σχολές Εσωτερισμού...πάνε να μας κάνουν άβουλα πρόβατα και δούλους.

Μητσάκος
21-02-2009, 08:18 AM
.........
Συλλογικότητα και ανθρωπισμός δεν σημαίνουν ανίσχυρο ή παραδομένο Εγώ και Προσωπικότητα. Αντίθετα, ισχυρές προσωπικότητες πάνε μπροστά την ιστορία, όχι άγγελοι αναπαυμένοι στη νιρβάνα τους.
.............
το θέμα αυτό που ανοίξατε λέει πάρα πολλά σε όποιον καταλβαίνει τι παίζεται με συγκεκριμένες σχολές Εσωτερισμού...πάνε να μας κάνουν άβουλα πρόβατα και δούλους.
Συμφωνώ και επαυξάνω. Απλώς, δεν έχω ακόμα ( ; ) καταλήξει σε κάποια θέματα που άπτονται της αναγκαιότητας της ύπαρξης πρωτοπορίας ή όχι :bigsmile:

Βασιλης Παπαδολιας
22-02-2009, 05:58 PM
Υποθέτω ότι αφού εσείς οι δύο Δημήτρηδες συμφωνείτε, περιττή είναι η δική μου απάντηση... :bigsmile:

Για τον πρώτο Δημήτρη... Πολύ ταύτιση καλέ μου φίλε.. Έχεις ξανακάνει το λάθος να με εντάξεις σε κατηγορίες, θυμάσαι; Να σε γυρίσω πίσω ή θα ξύσω παλιές πληγές; Τι συμπέρασμα έβγαλες μετά από δύο χρόνια; Ότι είμαι από αυτούς που ανήκουν σε κατηγορίες;

Anyway, οι χαρακτηρισμοί είναι δικοί σου για την 1η ακτίνα. Εγώ δεν είπα ότι είναι κακή ακτίνα. Ούτε είπα ότι ο Νίτσε είναι κακός επειδή είπα ότι ανήκει στο ρεύμα της 1ης ακτίνας που πήγαν να πειραματιστούν οι χιτλερικοί. Αυτές είναι δικές σου ταυτίσεις Δημήτρη. Εγώ τους χιτλερικούς δεν τους κρίνω ηθικά. Τους κρίνω από πλευράς αποτελέσματος. Αυτό που είπα για την 1η ακτίνα, είναι ότι είναι πάνω από τις δυνάμεις μας σε αυτό το στάδιο που είμαστε κι όποιος έμπλεξε μαζί της ως τώρα έφαγε το κεφάλι του. Μακάρι να βρεθεί κάποιος να τη χειριστεί. Beats me..

Αναφέρεσαι και σε κάποια συζήτηση που κάναμε, αλλά δεν αναφέρεις τι ακριβώς είπαμε.. Αυτό που είπαμε εμείς αναφερόταν στην προσπάθεια μαθηματικής εύρεσης της ακτίνας ενός ανθρώπου στο γενέθλιο χάρτη. Αυτό Δημήτρη, είναι άλλο ευαγγέλιο. ¶λλο να εντάσσουμε σε ακτίνες ανθρώπους βάσει γενέθλιου χάρτη, άλλο να κρίνουμε ιστορικά φαινόμενα και διδασκαλίες με εργαλείο τις ακτίνες... Το πρώτο είναι μία στάμπα που δουλεύει ανεπιστρεπτί κάτω από τη σκέπη της λεγόμενης "επιστημονικής" αστρολογίας.

Το δεύτερο είναι μία φιλοσοφική άποψη παρόμοια με το να λέω ότι ο τάδε φιλόσοφος επηρεάστηκε από το Μάρξ. Αν διαφωνείς μπορείς απλά να πεις τη γνώμη σου. Δεν έχεις καμία στάμπα επάνω σου. Ειδικά στην ιστορία οι ακτίνες είναι κατ' εξοχήν εργαλείο ανάλυσης ... Αν δεν τις χρησιμοποιήσουμε εκεί δεν αξίζει να τις χρησιμοποιήσουμε πουθενά.

Και κάτι ακόμα... ¶λλο 1η ακτίνα κι άλλο Εγώ, Δημήτρη. Η ταύτιση δεν είναι πρώτη ακτίνα... Πρώτη ακτίνα δεν είναι κοιτάω την πάρτη μου... Είναι αντίθετα η πιο δύσκολη ακτίνα, γιατί πρέπει π.χ. να αποδεχτώ θυσίες ζωών για την επίτευξη του Σκοπού... Πρώτη ακτίνα είναι η ακτίνα των ηγετών που πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις... Και να κουβαλήσουν πάνω τους όλη την ευθύνη. Για την υπηρεσία του Σκοπού... Του Σκοπού όμως όχι της πάρτης τους ή των εμμονών τους... κι εκεί ακριβώς είναι η δυσκολία στο χειρισμό της... όσοι πειραματίστηκαν μαζί της καταλήφθησαν από το σύμπλεγμα του Πλούτωνα κι είδαν την εξουσία ως σκοπό κι όχι ως μέσο...γι' αυτό και τα έκαναν θάλασσα... Γι' αυτό και την ταυτίζουν με τη "σκοτεινή πλευρά". Όχι επειδή είναι η σκοτεινή πλευρά. Αλλά επειδή είναι η πιο δύσκολη για να αποταυτιστείς...η πιο δυνατή στο να σε κρατάει... Κανένας δεν παρατάει εύκολα το καρπούζι, όταν του το έχουν χαρίσει...

Αυτά από μένα... και μην τρελαίνεσαι... κουβέντα κάνουμε...μη βλέπεις συνομωσίες εκεί που δεν υπάρχουν..

ΥΓ: Τώρα για τον άλλο Μήτσο, τι να πω... Βρήκε ευκαιρία... :bigsmile:

Γεράκι
22-02-2009, 11:04 PM
Διαβάζοντας αποσπασματικά τις παραθέσεις και τις παρεμβάσεις επί των παρεμβάσεων από διάφορους ειδήμονες του φορουμ..... μόνο μπλα μπλα και πάλι μπλα μπλα Από βίωμα έχετε να παραθέσετε κάτι? ή μόνο κάνετε μόστρα τι έχετε διαβάσει σε καταξιωμένους συγγραφείς??? (και που προφανώς έχετε μάλλον ενστερνιστεί). Τα εκθέτετε κάθε φορά που θέλετε κάτι να πείτε έτσι για να πείτε και φυσικά για να έχει και βάρος ο λόγος σας. Αλλιώς δεν θα είχατε τίποτα να πείτε

Βασιλης Παπαδολιας
22-02-2009, 11:40 PM
Σ' ευχαριστούμε, Γεράκι... μας επανέφερες στην τάξη... :bigsmile:

toniats
23-02-2009, 12:58 AM
Διαβάζοντας αποσπασματικά τις παραθέσεις και τις παρεμβάσεις επί των παρεμβάσεων από διάφορους ειδήμονες του φορουμ..... μόνο μπλα μπλα και πάλι μπλα μπλα Από βίωμα έχετε να παραθέσετε κάτι? ή μόνο κάνετε μόστρα τι έχετε διαβάσει σε καταξιωμένους συγγραφείς??? (και που προφανώς έχετε μάλλον ενστερνιστεί). Τα εκθέτετε κάθε φορά που θέλετε κάτι να πείτε έτσι για να πείτε και φυσικά για να έχει και βάρος ο λόγος σας. Αλλιώς δεν θα είχατε τίποτα να πείτε

Aγαπητο γεράκι

Κανένας απο αυτούς στους οποίους αναφέρεσαι δεν δηλώνει Μεταφυσικός....εγώ μόνο δυστυχώς!!

Εγώ λοιπόν σου δηλώνω επίσης ότι η εμπειρία του Μεταφυσικού εμπεριέχει δύο κομμάτια:

1) Τη Γνώση, που δεν είναι ο Νίτσε βεβαίως, αλλά η ερμηνεία και η κατανόηση Διδασκαλιών, όπως το κομμάτι του Χάρτμαν, που αντέγραψα κάποια στιγμή. Μην νομίζεις ότι σου γράφω τον πόνο μου -που όλοι τον προσπέρασαν έτσι αδιάφορα- ειλικρινά θεωρώ το κειμενο απο τα πολυ σημαντικά που έχουν γραφτεί στα πλαίσια πολλών και συνήθως προφορικών και απόκρυφων διδασκαλιών

2) Αυτό που στο χωριό μου (ένα πολύ νεραϊδοπαρμένο χωριο) υποστηρίζουν είναι πως "για να μιλήσεις πρέπει να χεις δει καλόγερο με νάκα!!! =κούνια με νεογέννητο που κουβαλάει στην πλάτη του", τουτέστιν αυτο που εσύ ονομάζεις "μεταφυσική εμπειρία" το οποίο χωρίς γνώση και - επιτρεψέ μου ηθική!- σε έστειλε στο φρενοκομείο, πιο γρήγορα από ότι νομίζεις ίσως!

Επειδή λοιπον κατά τη γνώμη μου έχω λίγο, ελάχιστο, και από τα δύο, κάθομαι ήσυχα-ήσυχα και ακούω αυτούς που ανταλάσσουν απόψεις εδώ ενίοτε να με αποκαλούν ημιμαθή (ότι δεν ξέρω το Νίτσε, τον Καζαντζάκη,θεωρώ τον έρμο τον Νίτσε ναζιστη) και ενίοτε "μουλάρα" (επιεικώς) αφού δεν γνωρίζω την πάλη μιας ψυχής με τους δαιμονές της καθώς και με τους δαίμονες των άλλων!!!

Τους ακούω επίσης να μιλάνε για τις σχολές μεταφυσικής σαν να αναφέρονται σε εργοστάσια ρομποτικής (και εκει τους δίνω και τα πιο πολλά δίκια για να είμαι ειλικρινής)

Αυτή τη λίγη γνώση, τη δική μου και όποιων άλλων, γιατι ΄μου φαίνεται πως είναι και άλλοι, θα σου προτεινα να προσπαθήσεις να την διακρίνεις σε αυτά που γράφουμε (που δεν χρειάζονται και ικανότητες ερμηνευτή των Γραφών) και να την καταλάβεις γιατί η Εμπειρία δεν δίνεται στο στύλ : Ξέρεις Φίλε τι έχω δει ΕΕΕΕγώ που καταδέχομαι και ασχολούμαι μαζί σου,και με ποιούς Δαίμονες παλεύω κάθε λίγο, στα μαρμαρένια αλώνια ;;; Ρε θα σου κοβόταν η ανάσα ! (κυριολεκτικώς φοβούμαι!!)

Δεν δίνεται κουκλίτσα μου (γεράκι μου έστω) Ετσι η όποια Εμπειρία!!!!

και όποιος το κάνει είναι ανόητος και καλά κάνουν τα παιδιά (της Θύρας 7 της Φιλοσοφίας) και τον κράζουν!!!:toung::toung:

¶μα σε κούρασε το σκηνικό (εμένα ναι! ομολογώ) υπάρχουν ξεκούραστα και χρήσιμα (στην κοινωνια γενικώς) άλλα θέματα στο site.

Την αγάπη μου έχεις και μη νομίζεις πως δεν σε καταλαβαίνω:love:

Να τα λέμε εκεί:love:

toniats
23-02-2009, 11:46 AM
"Συλλογικότητα και ανθρωπισμός δεν σημαίνουν ανίσχυρο ή παραδομένο Εγώ και Προσωπικότητα. Αντίθετα, ισχυρές προσωπικότητες πάνε μπροστά την ιστορία, όχι άγγελοι αναπαυμένοι στη νιρβάνα τους. Δεν μπορώ να απαντάω, γιατί πνίγομαι συνέχεια, αλλά το θέμα αυτό που ανοίξατε λέει πάρα πολλά σε όποιον καταλβαίνει τι παίζεται με συγκεκριμένες σχολές Εσωτερισμού...πάνε να μας κάνουν άβουλα πρόβατα και δούλους.[/QUOTE] Αργοναύτης

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ας πω και κάτι διαφορετικό για τις Σχολές Εσωτερισμού από αυτά που έχουν ήδη ειπωθεί.

Τι εξυπηρετούν; Σε πολλές περιπτώσεις είμαι υποχρεωμένη να συμφωνήσω με την καθετολογία του Μητσάκου και των υπόλοιπων συνομιλητών. Ακόμα και οι πιο ουσιαστικές από αυτές τις Σχολές έχουν μια καραμέλα για την αυθεντία του καθοδηγητή τους και μια εμμονή ότι ο δρόμος που υποδεικνύουν οδηγεί στην Ιθάκη πιο γρήγορα κι από ταχύπλοο….

Προσωπικά δεν μπερδεύτηκα ποτέ, αφενός λόγω Προσωπικότητας (το ισχυρό Εγώ που μου καταλογίζει ο Παπαδολιάς)….κυρίως όμως γιατί όπου πήγα πήρα μαζί μου και την βεβαιότητα πως εδώ είναι Υλικό Πεδίο και κανένα «Πνεύμα», όσο φωτισμένο και να είναι δεν είναι ο Φορέας της Απόλυτης Αλήθειας. Φροντίζει το Υλικό Πεδίο (εδώ είναι Βαλκάνια!!) να μην γίνει αυτό. Επομένως φορείς της απόλυτης αλήθειας δεν είναι ούτε οι καθοδηγητές των Σχολών που είναι άνθρωποι και όχι Δάσκαλοι (εκεί μπερδεύονται οι οπαδοί και όχι οι μαθητές). Αλήθειες λένε όμως, όπως όλοι μας…

Σε τι χρειάζονται οι σχολές, οι ομάδες, όλο αυτό το τρα! λα! λα! New age που επικρατεί; Κατά τη γνώμη μου οι Σχολές (περιλαμβάνω μέσα και τις ομάδες) χρειάζονται και εξυπηρετούν την ανθρωπότητα.
Πρωτίστως χρειάζονται γιατί εκεί συγκεντρώνονται οι μαθητές τους και τα Σχολεία καλό είναι να μην τα καταργείς (ούτε στο μυαλό σου) όσο και αν σιχτιρίζεις τα χάλια της Εκπαίδευσης.

Κατά δεύτερο και κύριο λόγο χρειάζονται στην ανθρωπότητα για τους μαθητές που έχουν, περισσότερο για τους μαθητές όχι για τους καθοδηγητές. Γιατί εκτός από τις πολλές φορές ειπωμένες κατηγορίες μαθητών υπάρχουν και αρκετοί άλλοι, οι πολεμιστές, οι θεραπευτές και για να εξηγούμαστε και (κάποιοι από τους) μελλοντικούς καθοδηγητές (τις απόψεις μου για το ζοφερό του μέλλοντος τις αναφέρω –πάντα ανάλαφρα- σε blog , μην επανερχόμαστε και ψυχοπλακωνόμαστε)

Τα παραπάνω ανθρώπινα είδη κυκλοφορούν και στο δρόμο χωρίς να γνωρίζουν ότι υπάρχουν Σχολές. Υπάρχουν όμως Και στις σχολές, και κάποιοι βρίσκονται εκεί συνειδητά.
Γιατί υπάρχουν μερικά πράγματα που μαθαίνεις στο σχολείο, τι να κάνουμε; Ανάγνωση, γραφή, πως το Κακό δεν το πολεμάς στα ίσα με τα χεράκια σου και το Ισχυρό Εγώ σου γιατί θα σε κάνει μια χαψιά (όπως το Νίτσε και συγνώμη που ξύνω πληγές)

Οι Σχολές εσωτερισμού, όπως και οι Φιλοσοφικές και οι Ψυχολογικές, αν και διαφέρουν μεταξύ τους, είναι το ίδιο χρήσιμες με τις Σχολές Οδηγών. Υπάρχουν για να πείσουν πως δεν καβαλάς τη Νταλίκα (το Ισχυρό Εγώ ας πούμε) όταν δεν έχεις πάρει μάθημα οδήγησης, ούτε χαμπάρι, και βγαίνεις στους δρόμους και στις λεωφόρους. Γιατί τότε θα συμβεί αυτό που συνέβη πολλάκις στην ανθρώπινη ιστορία από τα Ισχυρά Εγώ (που δεν είναι πάντα και το καλύτερο που της συνέβη)

Και για το τέλος επιτρέψτε μια πιο προσωπική τοποθέτηση, που αφορά τους ενεργειακούς θεραπευτές.
Η γνώση (ή η γνώμη) που συχνά αναφέρω για το κάρμα που φορτώνονται οι θεραπευτές (με κορυφαίο παράδειγμα τον Ιησού) στην δική μου περίπτωση δεν αποκτήθηκε εύκολα, ούτε εξ αποκαλύψεως (παρεπιπτόντως για κανέναν δεν είναι εύκολο να μπαίνει στον λαβύρινθο και να σκοτώνει τον Μινώταυρο (του) ακόμα κι όταν παραλείπονται από την διήγηση η δράση και οι λεπτομέρειες που θα την έκαναν συναρπαστική στους αδιάφορους ακροατές)

Όσες φορές το είπα σε εσωτερικούς θεραπευτές κανένας δεν υπέθεσε ότι υπάρχει συμβολισμός στο θέμα, ότι υπάρχει τίποτα περισσότερο από μια αυταπόδεικτη λογική (εφόσον οι θεραπευτές δέχονται συνήθως την θεωρία του κάρμα)

Όλοι ανεξαιρέτως όμως συνεχίζουν να θεραπεύουν. Αυτό θέλουν να κάνουν κι ας υποψιάζονται πως δεν θα κερδίσουν ακριβώς το νόμπελ για την επιμονή τους. Εμένα λοιπόν με συγκινούν οι ενεργειακοί θεραπευτές ακόμα κι όταν στον ελεύθερο χρόνο τους (που στο κάτω-κάτω δικός τους είναι και ότι θέλουν τον κάνουν) βλέπουν τηλεόραση , διαβάζουν Κοσμοπόλιταν, (και όχι Σατρ ή Μεταφυσική ) και βγάζουν και καμιά υστερία (που και που όμως, όχι διαρκώς). Για να είμαι ειλικρινής τους αγαπάω κιόλας …όπως αγάπησα και το Νίτσε (το όποιο έχει γραφτεί στην προηγούμενη τοποθέτηση περί Νίτσε, αλλά ποιος διαβάζει όλα όσα λέει ο πρεσβεύων άλλο δόγμα;;)

Και για να τελειώσω με το θέμα και γενικώς… κανένας δεν γελοιοποιείται εφόσον έχει αντίθετη γνώμη από μένα, από την παγκόσμια διανόηση, από την μεταφυσική, διαφωνείστε όσο θέλετε….και σας ευχαριστώ ειλικρινά για αυτό, καθότι την αλήθεια σφαιρικά δεν την κατέχω, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, να φέρω και μάρτυρες αν χρειαστεί… ¶νθρωποι είμαστε και ψαχνόμαστε…

Κοραλλία Μόζορα
23-02-2009, 01:11 PM
Τόνια μου, συμφωνώ με όσα λες. Σε κάποια σημεία με συγκίνησες κιόλας.

Κι όσο συζητούμε και διαφωνούμε σ' ένα νοητικό επίπεδο, τι είναι το ένα και τι είναι το άλλο κι αν είναι έτσι ή όχι, τόσο μας διαφεύγει η ουσία...

Η διδασκαλία κανενός μεγάλου Δασκάλου ή Μύστη (που όλες συμπίπτουν στα βασικά) δεν ήταν νοητικά κατασκευάσματα ή θεωρίες...

Βασιλης Παπαδολιας
23-02-2009, 01:15 PM
Εγώ πάλι πιστεύω ότι από μία άποψη νομίζω έχει ένα δίκιο το Γεράκι... Βγαίνουμε εδώ, δηλώνουμε όλοι από κάτι, λέμε και τη θεωρία μας, και αν μας προσβάλλουν και το "Θεό" μας τα παίρνουμε και στο κρανίο, μηδενός εμού εξαιρουμένου. Τι να τις κάνουμε τις ψυχικές εμπειρίες ρε παιδιά, αν δεν έχουμε ισορροπήσει ακόμη χαρακτήρα; Ας κοιτάξουμε πρώτα τις προσωπικότητες μας και μετά τα βλέπουμε τα άλλα.

Από την άλλη αν κάποιος ψάχνει για βιώματα και δε θέλει θεωρίες, κάνει Γιόγκα, δε συμμετέχει σε συζητήσεις. Οι σχολές εσωτερισμού όπως κι η φιλοσοφία και άλλα πράγματα φτιάχτηκαν επειδή ο άνθρωπος ψάχνεται. Καθένας σταχυολογεί εκείνο το οποίο τον εκφράζει κι ότι δεν τον εκφράζει το αφήνει στην άκρη.

Κώστας
23-02-2009, 04:55 PM
Φίλε Βασίλη θέλω να πιστεύω ότι καταλαβαινόμαστε...τουλάχι τον στα στοιχειώδη...
Ελπίζω να μην κατάλαβες για εμένα ότι έχω το Νίτσε για "Θεό" και ότι τα πήρα στο κρανίο επειδή μου τον προσέβαλλαν...

Ο Νίστε ήταν μεγάλος φιλόσοφος, ποιητής αλλά και σπουδαίος στυλίστας!! Και είναι γεγονός ότι έχει εμπνεύσει πολύ φωτισμένα άτομα σε αυτό τον κόσμο άρα δεν είναι μόνο για τους προβληματικούς και πνευματικά άρρωστους όπως πιστεύει η φίλη Τόνια. Μπορεί η Τόνια την εποχή που αγάπησε το Νίτσε να ήταν σε περίεργη φάση και γι'αυτό το λόγο να νομίζει ότι το ίδιο ισχύει για όλους...ας μην κάνουμε, όμως, το λάθος να κρίνουμε εξ'ιδίων.

Συμφωνά μαζί σου με τα περί 1ης Ακτίνας...αν και γνωρίζω λίγα περί Ακτίνων καταλαβαίνω ότι η 1η Ακτίνα οπωσδήποτε σχετίζεται κυρίως με τον Πλούτωνα...και ο φίλος μας ο Φρειδερίκος παρεμπιπτόντως, είχε τέλεια αντίθεση Ήλιου-Πλούτωνα στο χάρτη του! Και υπάρχει πολύς Πλούτωνας στη ζωή, το έργο, και, κυρίως, την επίδρασή του...

Συμφωνώ, επίσης, μαζί σου Βασίλη ότι αμπελοφιλοσοφούμε με γενικόλογα και θεωρίες όμως καλώς ή κακώς ο σκοπός εδώ αυτός είναι...η συζήτηση...εάν το Γεράκι θέλει να μιλήσει για τα βιώματά του ας το κάνει, χωρίς όμως να επικρίνει με τρόπο στείρο....εγώ πάντως είμαι εδώ για να συζητήσω και όχι για να ανταλλάξω μαζί σας τα βιώματά μου...το δεύτερο το θεωρώ ανούσιο...

toniats
23-02-2009, 05:27 PM
Εγώ πάλι πιστεύω ότι από μία άποψη νομίζω έχει ένα δίκιο το Γεράκι... Βγαίνουμε εδώ, δηλώνουμε όλοι από κάτι, λέμε και τη θεωρία μας, και αν μας προσβάλλουν και το "Θεό" μας τα παίρνουμε και στο κρανίο, μηδενός εμού εξαιρουμένου. Τι να τις κάνουμε τις ψυχικές εμπειρίες ρε παιδιά, αν δεν έχουμε ισορροπήσει ακόμη χαρακτήρα; Ας κοιτάξουμε πρώτα τις προσωπικότητες μας και μετά τα βλέπουμε τα άλλα.

Από την άλλη αν κάποιος ψάχνει για βιώματα και δε θέλει θεωρίες, κάνει Γιόγκα, δε συμμετέχει σε συζητήσεις. Οι σχολές εσωτερισμού όπως κι η φιλοσοφία και άλλα πράγματα φτιάχτηκαν επειδή ο άνθρωπος ψάχνεται. Καθένας σταχυολογεί εκείνο το οποίο τον εκφράζει κι ότι δεν τον εκφράζει το αφήνει στην άκρη.

Ένα δίκιο τόχει! και παραπάνω από ενα που αγανάκτησε μαζί μας

Ας δει και το άδικο όμως:love:

Για ποιό λόγο τα παίρνουμε στο κρανίο δυσκολεύομαι να καταλάβω...:bigsmile:
και κατά τη γνωμη μου η Γιόγκα δεν είναι ακριβώς το τοπ για τον ζωηρο ευρωπαιο η αμερικανο που αναζητα μεταφυσικές εμπειρίες (και συγκινήσεις)

Βασιλης Παπαδολιας
23-02-2009, 08:12 PM
Φίλε Βασίλη θέλω να πιστεύω ότι καταλαβαινόμαστε...τουλάχι τον στα στοιχειώδη...
Ελπίζω να μην κατάλαβες για εμένα ότι έχω το Νίτσε για "Θεό" και ότι τα πήρα στο κρανίο επειδή μου τον προσέβαλλαν...

Μην τρελαίνεσαι, Κώστα.. Κουβέντα κάνουμε...Δε λέμε κάτι προσωπικό...

Γεράκι
24-02-2009, 02:24 AM
Τη Γνώση, που δεν είναι ο Νίτσε βεβαίως, αλλά η ερμηνεία και η κατανόηση Διδασκαλιών
¶ποψη μου είναι:
Η κατανόηση των διδασκαλιών είναι η γνώση που υπήρχε, υπάρχει, και θα υπάρχει και αποκτιέται με βιωματική εμπειρία.
Μην νομίζεις ότι σου γράφω τον πόνο μου –που………
¶ποψη μου είναι:
Δεν νομίζω για σένα ούτε για κανένα άλλον δεν μπορώ να νομίζω αλλά ούτε θέλω να νομίζω. Έχω μάθει να μην νομίζω γιατι όταν μπαίνεις στην διαδικασία να νομίζεις, πάντα νομίζεις λάθος.
Αυτό που στο χωριό μου (ένα πολύ νεραϊδοπαρμένο χωριο) υποστηρίζουν είναι πως "για να μιλήσεις πρέπει να χεις δει καλόγερο με νάκα!!! =κούνια με νεογέννητο που κουβαλάει στην πλάτη του", τουτέστιν αυτο που εσύ ονομάζεις "μεταφυσική εμπειρία" το οποίο χωρίς γνώση και - επιτρεψέ μου ηθική!- σε έστειλε στο φρενοκομείο, πιο γρήγορα από ότι νομίζεις ίσως!

¶ποψη μου είναι:
Όταν έχεις δει καλόγερο με νάκα !!!! οφείλεις να μη μιλήσεις. Να το περάσεις μόνος σου, εσύ και ο «Θεός σου» και όταν θα έχεις καταφέρει να το κατανοήσεις όλο αυτό και να το διαχειριστής τότε να ψάξεις να βρεις και τον τρόπο να το περάσεις και στους υπόλοιπους ανθρώπους. Να ανυψωθούν και αυτοί. Διαφορετικά δεν έχει νόημα που επιλέχτηκες για να κάνεις ένα είδος αγγελιοφόρου. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Γίνεσαι ένας αγγελιοφόρος της αλήθειας.
Επειδή λοιπον κατά τη γνώμη μου έχω λίγο, ελάχιστο, και από τα δύο, κάθομαι ήσυχα-ήσυχα και ακούω αυτούς που ανταλάσσουν απόψεις εδώ ενίοτε να με αποκαλούν ημιμαθή (ότι δεν ξέρω το Νίτσε, τον Καζαντζάκη,θεωρώ τον έρμο τον Νίτσε ναζιστη) και ενίοτε "μουλάρα" (επιεικώς) αφού δεν γνωρίζω την πάλη μιας ψυχής με τους δαιμονές της καθώς και με τους δαίμονες των άλλων!!!

¶ποψη μου είναι:
Αν έχεις όπως υποστηρίζεις λίγο από αυτά δεν θα έπρεπε να κάθεσαι να σε αποκαλούν οτιδήποτε!!! Ούτε οι Νίτσηδες ούτε οι Καζαντζάκιδες (Αυτοί έγραφαν έν πλήρη συνειδήση και μπράβο τους). Η ΓΝΩΣΗ με όλα τα γράμματα κεφαλαία δεν είναι η γνώση που αποκτιέται στις Ακαδημίες και τα Πανεπιστήμια όπως πολύ σωστά αναφέρεις.

Αυτή τη λίγη γνώση, τη δική μου και όποιων άλλων, γιατι ΄μου φαίνεται πως είναι και άλλοι, θα σου προτεινα να προσπαθήσεις να την διακρίνεις σε αυτά που γράφουμε (που δεν χρειάζονται και ικανότητες ερμηνευτή των Γραφών) και να την καταλάβεις γιατί η Εμπειρία δεν δίνεται στο στύλ : Ξέρεις Φίλε τι έχω δει ΕΕΕΕγώ που καταδέχομαι και ασχολούμαι μαζί σου,και με ποιούς Δαίμονες παλεύω κάθε λίγο, στα μαρμαρένια αλώνια ;;; Ρε θα σου κοβόταν η ανάσα ! (κυριολεκτικώς φοβούμαι!!)

Δεν δίνεται κουκλίτσα μου (γεράκι μου έστω) Ετσι η όποια Εμπειρία!!!!

¶ποψη μου είναι:
Αφήνω να μιλήσουν οι παρακάτω στίχοι
¶νθρωπε εσύ μικρέ κι «ασήμαντε»
Μην με ρωτήσεις. Μην με ρωτήσεις αυτή την ώρα
Μην μου ζητήσεις για να μάθεις γιατί σε αγαπούν.
Μην το ψάξεις. Δεν θα βρεις τίποτε για να το καταλύσεις
Είναι αυτή εκεί γιατί την καρτερούσες.
Είναι στα μάτια σου τα πονεμένα
Είναι στα μάτια που φεγγοβολούν και μέσα στο σκοτάδι
Είναι αυτή που εσμιλεύτηκε χωρίς σκουριά
Χωρίς την άλυσο την σιδερένια
Είναι ο κρίκος ο χρυσός που μέσα του σε πιάνει
Θέλησες μέσα του να μπεις, να νιώθουν και να νιώθεις
Πως είσαι ο πλέον τυχερός και άξιος να την «αιχμαλωτίσεις…»

και όποιος το κάνει είναι ανόητος και καλά κάνουν τα παιδιά (της Θύρας 7 της Φιλοσοφίας) και τον κράζουν!!!
¶ποψη μου είναι:
Αυτή η επιλογή γίνεται από την ψυχή μας και φυσικά δεν γίνεται στο υλικό επίπεδο. Εκτός αν θεωρείς τις ψυχές των ανθρώπων ανόητες…………….

Αν κάπου έχω καταλάβει λάθος παρακαλώ να μου το επισημάνετε. Θα το εκτιμήσω πολύ
Φιλικά,

Αργοναύτης
24-02-2009, 09:05 PM

Εγώ δεν τα πήρα στο κρανίο. Αν εσύ ερμηνεύεις έτσι τα θαυμαστικά στον γραπτό μου λόγο δεν είναι δικό μου το πρόβλημα. Τα θαυμαστικά δηλώνουν απορία θαυμαστή για την θέση σου ότι ο Νίτσε έχει κάποια σχέση με το ναζισμό. Ούτε τον θεοποίησα, έχω διαβάσει δεκάδες φιλοσόφους και δεν θεοποιώ κανέναν, έχω διαβάσει εκτός απ'αυτούς και την Μπλαβάσκυ και την Μπέιλι και και....Φυσικά το γνωρίζεις ότι από κοντά σου απευθύνω ερωτήσεις με μεγάλη προσοχή και ότι δεν είμαι ούτε φανατικός ούτε αποκλείω τίποτα και ψάχνομαι με όλα, καθώς και ότι είμαι πάρα πολύ ανοιχτός σε οτιδήποτε εσωτερικό. Το ότι δεν μου "μιλάει" στην καρδιά μου όμως τελικά η Μπέιλι και ότι την θεωρώ κήρυκα παθητικότητας, εσένα σε οδηγεί με μεγάλη ευκολία να με αποκαλείς συνωμοσιολόγο βλέπω. Τί γράφει η άλλη δεσποινίς ; 'Οτι ο Νίτσε δεν είναι η γνώση ; Φυσικά και δεν είναι η γνώση καλή μου, αλλά είναι κομμάτι της γνώσης, και μερικοί είναι τόσο άσχετοι που δεν ξέρουν ότι από το Νίτσε έχουν εμπνευστεί ακόμα και συγκεκριμένες εσωτερικές Σχολές. 'Οπως δεν γνωρίζουν ότι η Αποκαλυμένη 'Ίσιδα της Μπλαβάτσκυ είναι εν πολλοίς βασισμένη σε αρχαίες πηγές και δεν έβγαλε τίποτα απ'το κεφάλι της. 'Ετσι αποκαλούνται λοιπόν : Σχολές. Δεν καταλαβαίνω γιατί παρεξηγήθηκε η άλλη η κυρία με τον όρο "Σχολές". Στην ελληνική γλώσσα δεσποινίς χρησιμοποιούμε τον όρο Σχολή. Λέμε δηλαδή Σχολή Φιλοσοφίας, Σχολή Εσωτερισμού δηλώνοντας κατεύθυνση και όχι Ινστιτούτο. Δεν έχετε ακουστά υποθέτω τίποτα για τη Σχολή της Βιέννης ή στην Αστρολογία τη Σχολή του Αμβούργου; ή τα ελληνικά σας δεν είναι ικανοποιητικά ;

Βασιλης Παπαδολιας
24-02-2009, 09:07 PM
Δημήτρη, δεν έχει νόημα να απαντήσω.. Δες μόνο σε τι τόνο απευθύνεσαι σε όλους όσους διαφώνησαν μαζί σου.. Αυτό μόνο...

Τι να πω..

¶ντε καλό βράδυ...

Αργοναύτης
24-02-2009, 10:47 PM
Δημήτρη, δεν έχει νόημα να απαντήσω.. Δες μόνο σε τι τόνο απευθύνεσαι σε όλους όσους διαφώνησαν μαζί σου.. Αυτό μόνο...

Τι να πω..

¶ντε καλό βράδυ...

Σε ποιά ; Στην δεσποινίδα Κοραλία εννοείς ; :toung: Λυπάμαι αλλά δεν ξεκίνησα εγώ τον σαρκασμό. Ξεκίνησα να καυτηριάζω τους μπλαμπλάδες μαθητές του Εσωτερισμού, ξέρεις ότι είμαι από αυτούς που μελετούν και Εσωτερισμό και ότι τους σέβομαι απεριόριστα, αλλά η Κοραλία το πήρε προσωπικά και οι απαντήσεις της δυστυχώς με επιβεβαιώνουν ότι σπάνια βρίσκεις ειλικρινά ανυψωμένο μαθητή. Εγώ δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είμαι ανυψωμένος όπως εσύ, αλλά συνηθίζω να απαντώ σε ειρωνίες, ειδικά όταν διαβάζω ανιστόρητα σχόλια κι όχι να υπεκφεύγω ή να καταφεύγω στα διπλωματικά τερτίπια που καταφεύγουν άλλοι για να τα έχουν με όλους καλά...Οι εντός εκτός και επί τα αυτά δεν μου πάνε....Να'σαι καλά.

kiaRRa
24-02-2009, 10:55 PM
Mήπως.. λέω μήπως... να σταματήσει εδώ αυτό το δεν ξεκινησα εγώ, ξεκινησε ο άλλος κλπ?

Έχει πλέον χαθεί η ουσία του θέματος με τόσο πλατυασμό...:weird:

κρασακι
24-02-2009, 11:02 PM
εεεεεεεειιιιιιιιιιιιιιιιι ιιιιιιιιιιι!!!!

μήπως να ηρεμήσουν λιγάκι τα πνεύματα!!! λολολολο....:nuts::nuts::bigsmile:

Τι τα παίρνετε κρανίο μια ο ένας και μια ο άλλος!? βρε παιδιά δεν μπορείτε να μιλάτε χωρίς σπόντες... ? Υποτίθεται κάνετε συζήτηση και παραθέτετε πληροφορίες. Ο καθένας έχει την προσωπική του γνώμη και δεν χρειάζεται να ειρωνεύεται κάποιον άλλον με πλάγιο τρόπο που υποστηρίζει το αντίθετο απο αυτόν...λειτουργία νοήμων ανθρώπου με τρόπους και πρέπουσα συμπεριφορά, που βλέπει, κρίνει, εκθέτει τα επιχειρήματά του , γνώσεις και πιστεύω του (δεν τα επιβάλλει) .

Τόσο καιρό χαίρομαι να διαβάζω διάφορα posts θεμάτων που όχι καν είχα εντρυφήσει ποτέ αλλά ούτε ξυστά δεν είχα περάσει δίπλα τους.... Και χαίρομαι που υπάρχει κόσμος που διαβάζει και ψάχνεται και μπορεί να δώσει πληροφορίες πάνω σε αυτά και πολλά άλλα. Δεν ξέρω ποιος είναι ο σωστός και ξέρει τα πιο σωστά και τα περισσότερα! Αυτό είναι τελείως υποκειμενικό! Μου αρκεί που υπάρχει το ερέθισμα και η πληροφορία απο κάποια μέλη. Απο κει και πέρα το τι είναι σωστό και ενδιαφέρον για τον καθένα είναι δικό του θέμα!

'''Είναι συχνό τα γραφόμενα να παρερμηνεύονται άδικα...ας διαβάζουμε πιο προσεκτικά και ας σκεφτόμαστε τι γράφει ο άλλος πριν βιαστούμε να τον κατηγορήσουμε. Πολλές φορές το απρόσεχτο διάβασμα ή το παρορμητικό, ενθουσιώδες και γρήγορο γράψιμο ενός κειμένου μπορεί να γίνει άδικα και πάλι λόγος για παρεξήγηση!'''

Μην χαλάτε λοιπόν τις καρδιές σας! Συνεχίστε όμορφα και ωραία την συζήτηση ή την διατύπωση σκέψεών σας!
Καλό βραδάκι!

Πολύ πολύ φιλικάαα!
:bigsmile::toung:

toniats
24-02-2009, 11:54 PM
Mήπως.. λέω μήπως... να σταματήσει εδώ αυτό το δεν ξεκινησα εγώ, ξεκινησε ο άλλος κλπ?

Έχει πλέον χαθεί η ουσία του θέματος με τόσο πλατυασμό...:weird:

Με είδες εμένα να πλατυάζω;;;;

Οχι πες μου σε παρακαλώ αλήθεια τώρα, με είδες πουθενα να πλατυαααζω;;;

Μήπως πλατύασα κάπου και δεν το κατάλαβα βρε κοριτσάκι μου

πέρα από τα αστεία, επιτρεψέ μου να σου πω πως κατά την ταπεινή μου γνώμη ειπώθηκαν πράγματα και κυρίως φάνηκαν προσωπικότητες.....δεν μου φαίνεται και τόσο κακό αυτό...το αντίθετο θα έλεγα.

ας μας κρίνει η Ιστορία λοιπόν, όσο και να "πικραίνουμαι" που αυτά που θέλα να πω δεν "τα πιασαν"!! ξέρω πως και οι υπόλοιποι τον ίδιο καημό έχουν!!
Έτσι είμαστε εμείς οι μεγαλοφυείς!!! περνάμε απαρατήρητοι, απλά διαβάζουμε οι ίδιοι αυτά που γράψαμε (εμένα τα διαβάζει κι ο άντρας μου) και θαυμαζόμαστε...τι ωραίο αυτό που γραψα

και επειδή αν δεν το πω στον Κώστα θα το κρατήσω μέσα μου (με ότι αυτό συνεπάγεται) θέλω να του μεταφέρω το μήνυμα πως τόσο η Παγιατάκη (Βίκυ) όσο και ο Γαζής ειναι ενθουσιασμένοι κι ανακουφισμένοι που δεν θέλει να μοιραστεί τα βιωματά του μαζί μας!!
Είναι σίγουρος όμως;; Ξέρει τι λεφτά πληρώνουν άλλοι....:bigsmile:

toniats
25-02-2009, 12:02 AM
Συγνώμη φίλε Βασίλη, ξέρεις πόσο σε εκτιμώ και σε ξεχωρίζω, αλλά κάνεις τραγικά λάθη. Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω ; 'Οτι ο Νίτσε έχει κάποια σχέση με τις ιστορίες περί Αρίας Φυλής ; !!! Ο Νίτσε τι δουλειά έχει με τους νεκρούς του πολέμου ; Ο αναρχικός Νίτσε που έχει τινάξει στον αέρα όλο το σάπιο κατεστημένο της Ευρώπης, ο προφήτης των δεινών μας ; Ο ρηξικέλευθος άνθρωπος που καυτηρίασε όσο κανείς άλλος την ηθικολογία και την σοβαροφάνεια, αυτός που δίδαξε να μην γινόμαστε πολτός και μάζα, τί σχέση μπορεί να έχει με τους ναζί ;
'Η μήπως ότι ντε και καλά τους έχετε τακτοποιήσει όλους σε ακτίνες ; Αυτά που σατυρίζαμε τις προάλλες μαζί, με πόση ευκολία κατατάσει κάποιος σε ακτίνες κάποιον άλλον, τώρα βλέπω ότι και συ ολισθαίνεις. Και γιατί παρακαλώ η 1η ακτίνα να θεωρείται κατώτερη ή αρνητική ; Επειδή σχετίζεται με την ανάπτυξη της θέλησης ; Δεν μπορώ τα αρρωστιάρικα...Συλλογικότη α και ανθρωπισμός δεν σημαίνουν ανίσχυρο ή παραδομένο Εγώ και Προσωπικότητα. Αντίθετα, ισχυρές προσωπικότητες πάνε μπροστά την ιστορία, όχι άγγελοι αναπαυμένοι στη νιρβάνα τους. Δεν μπορώ να απαντάω, γιατί πνίγομαι συνέχεια, αλλά το θέμα αυτό που ανοίξατε λέει πάρα πολλά σε όποιον καταλβαίνει τι παίζεται με συγκεκριμένες σχολές Εσωτερισμού...πάνε να μας κάνουν άβουλα πρόβατα και δούλους.

και για να βάλω τα πράγματα σε μια τάξη εγω αυτό το πνίγομαι το πήρα! ίσως μόνο αυτό, αλλά από το ολότελα....Μην πνίγεσαι σε παρακαλώ

Δείμων
25-02-2009, 04:35 AM
Για να προσπαθήσω να βάλω κι εγώ ο ανίδεος τα πράγματα σε μία τάξη (και όχι με την ιδιότητά μου σαν διαχειριστής) θα σας παρακαλούσα όλους και όλες να συλλογιστείτε ότι κανείς δάσκαλος - καμία θεωρία - κανένα κίνημα ή σχολή δεν κέρδισε οπαδούς ή θιασώτες γράφοντας, συζητώντας, και ανταποδίδοντας χαρακτηρισμούς μέσα σε ένα φόρουμ. Αφού λοιπόν ο καυγάς δεν είναι για την δικαίωση κάποιου ιδανικού//ιδέας//διδασκαλίας αλλά των ίδιων μας των εαυτών, θα παρακαλέσω οι μεταξύ σας αντεγκλήσεις να συνεχιστούν μόνο μεταξύ σας με προσωπικά μηνύματα διότι ουδόλως μας αφορούν τους υπόλοιπους.

Συνεχίζοντας τώρα σαν διαχειριστής, να τονίσω ότι κάθε άλλο μήνυμα που θα περιέχει ίχνη ειρωνοκαυστικού λόγου θα βρίσκει πλήρες τον δρόμο του προς το «κουβαδάκι», γι αυτό εάν θέλετε να ακούγεστε δημόσια παρακαλώ να προσέχετε τη συμπεριφορά και το ταμπεραμέντο σας. Όποιος καυτηριάζεται είναι αναμενόμενο να φωνάξει...

Όλοι μπορούμε να γινόμαστε «ξεροί» στην έκφρασή μας - φανταστείτε όμως το επίπεδο των συζητήσεων όχι μόνο στον δικτυακό αλλά και στον φυσικό μας λόγο. Τη γνώμη μας μπορούμε να την υπερασπίζουμε και με πιο ήπιο τρόπο, χωρίς να υπαναχωρούμε ούτε χιλιοστό από τα πιστεύω μας.

Ευχαριστώ :)

Βασιλης Παπαδολιας
25-02-2009, 09:07 AM
Αγαπητέ Δείμων... Χαίρομαι για την παρέμβαση σου. Νομίζω ότι πολλές κατηγορίες ακούγονται και πολλή αμετροέπεια έχει πέσει. Εάν κάποιος θέλει να λέγεται εραστής της αναζήτησης κάποτε θα πρέπει να μάθει να βάζει και ένα όριο μεταξύ του διαφωνώ με τις ιδέες κάποιου και του επιτίθεμαι προσωπικά. Ειδικά όταν δεν είναι σε θέση να διακρίνει τις ταυτίσεις του ωροσκόπου του.

Στην προηγούμενη συζήτηση για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα πέρα από τις διαφωνίες ιδεών κατηγορήθηκα ότι συμμετέχω σε κάποιου είδους "κατηγορία" ανθρώπων που θέλει να φέρει τον εσωτερισμό και να "σκλαβώσει" την ανθρωπότητα. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι εγώ ούτε την "κα κοραλλία" γνωρίζω προσωπικά, ούτε και την "κα τόνια". Και όποιος διάβασε τη συζήτηση προσεκτικά, καταλαβαίνει ότι δεν έχω και τις ίδιες ιδέες μαζί τους. Ωστόσο διαλέγομαι προσεκτικά, γιατί κάθε ένας πιστεύω έχει κάτι να πει.

Κατηγορίες περί "καθαρότητας ιδεών" σχετίζονται δυστυχώς με το θέμα μας και την καθαρότητα "αίματος", "φυλής", κλπ. που λέγαμε. Είναι συνηθισμένες από ανθρώπους που δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν ποτέ τους σε μία ομάδα φυσιολογικά και κάθε φορά κάτι βρίσκουν και "πνίγονται", γιατί απλά δεν μπορούν να αποταυτιστούν από την παγίδα της "καθαρότητας" (που είναι φύσης 1ης ακτίνας). Ψάχνουν το τέλειο, το δυνατό, τον τέλειο δάσκαλο, τον τέλειο μαθητή, την απόλυτη ταύτιση με το Εν γενικότερα. Όπως είναι επόμενο, δε θα τη βρουν ποτέ τους και μία ζωή θα είναι απογοητευμένοι.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες περί "σκλαβιάς" θεώρησα ότι είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Διότι απευθύνεσαι σε κάποιον που ξέρεις χρόνια και ξέρεις αν μη τι άλλο ότι δεν ανήκει σε αυτό που τον κατηγορείς. Δυστυχώς ο αγαπητός συνάδελφος εραστής της αναζήτησης δεν κατανόησε το νόημα της αναφοράς μου και συνέχισε να νομίζει ότι συζητάμε για τη Μπέιλη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνέχισε ακάθεκτα να ειρωνεύεται και να βάζει λόγια στο δικό μου στόμα (θυμάται κανείς κάπου να έχω πει ότι είμαι ανυψωμένος μαθητής; γιατί εγώ δεν το θυμάμαι τουλάχιστον).

Χαίρομαι λοιπόν για την παρέμβαση σου, γιατί κάποτε θα πρέπει όλοι να μάθουν να σκέφτονται πριν μιλήσουν. Και είναι κρίμα πραγματικά από ανθρώπους που θεωρείς φίλους σου, να σου δίνουν τέτοια χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Και να μη σε βοηθούν να κάνεις μία δημιουργική συζήτηση, αλλά να τινάζουν τη συζήτηση (μία από τις καλύτερες που έχουμε κάνει τον τελευταίο καιρό) στον αέρα.

Επί του θέματος τώρα η παραπάνω συζήτηση δείχνει μεταξύ άλλων και τη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ 1ης και 2ης ακτίνας. Νοοτροπίες που συγκρούονται παγκόσμια και έχουν να κάνουν και με ιστορική ανάλυση. Η 1η ακτίνα στην κατώτερη της μορφή, γιατί όπως είπα δεν έχει καταφέρει κανείς ως τώρα να την ελέγξει, θεωρεί ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα κι ότι η ευγένεια είναι αδυναμία. Η 2η προσπαθεί να πείσει, αλλά συνήθως μπροστά στην 1η δεν τα καταφέρνει και αναγκαστικά ψάχνει υποστήριξη από αλλού, συνήθως στην 3η ακτίνα (η διαχείριση, οι διεθνείς οργανισμοί). Η 3η ακτίνα συνήθως συνεργάζεται καλύτερα με τη 2η, γιατί είναι ενωτική, ενώ η 1η ακτίνα δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα (τα αυταρχικά καθεστώτα δεν ανέχονται να συν-αποφασίζουν).

Οι πλάνες της 1ης ακτίνας είναι η υποτίμηση του αδύνατου, ο θαυμασμός του ισχυρού, η έλλειψη συμπόνοιας, η θρασυδειλία, όλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο χιτλερισμό (αλλά και γενικά σε αυταρχικά καθεστώτα), ο οποίος εθαύμασε απεριόριστα τον Υπεράνθρωπο, όπως τον περιέγραψε ο Νίτσε. Βεβαίως ο χιτλερισμός επηρεάστηκε και από θεοσοφικές θεωρίες, όπως αυτές της Αρίας Φυλής. Όπως κάθε κίνημα έχει επιδράσεις πολλαπλές και σκοπός δεν είναι να μπούμε πάλι στην παγίδα της "καθαρότητας". Όσοι λοιπόν θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο, μπορούν απλά να διαβάσουν τις σχετικές θεωρίες, τόσο του Νίτσε όσο και της Μπλαβάτσκυ και να τις συγκρίνουν με το Ο Αγών μου.

Κοραλλία Μόζορα
25-02-2009, 11:31 AM
Σε ποιά ; Στην δεσποινίδα Κοραλία εννοείς ; :toung: Λυπάμαι αλλά δεν ξεκίνησα εγώ τον σαρκασμό. Ξεκίνησα να καυτηριάζω τους μπλαμπλάδες μαθητές του Εσωτερισμού, ξέρεις ότι είμαι από αυτούς που μελετούν και Εσωτερισμό και ότι τους σέβομαι απεριόριστα, αλλά η Κοραλία το πήρε προσωπικά και οι απαντήσεις της δυστυχώς με επιβεβαιώνουν ότι σπάνια βρίσκεις ειλικρινά ανυψωμένο μαθητή. Εγώ δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είμαι ανυψωμένος όπως εσύ, αλλά συνηθίζω να απαντώ σε ειρωνίες, ειδικά όταν διαβάζω ανιστόρητα σχόλια κι όχι να υπεκφεύγω ή να καταφεύγω στα διπλωματικά τερτίπια που καταφεύγουν άλλοι για να τα έχουν με όλους καλά...Οι εντός εκτός και επί τα αυτά δεν μου πάνε....Να'σαι καλά.

Δημήτρη μου, πραγματικά δεν καταλαβαίνω το σχόλιό σου γιατί δεν αναμείχθηκα καθόλου στα θέματα που συζητάς. Το μόνο σχόλιο σε θέσεις σου που έκανα είχε το νόημα: "Καταλαβαίνω πως νιώθεις για τους μαθητές του εσωτερισμού που περιγράφεις αλλά ας είμαστε πιο ανεχτικοί γιατί όλοι από κάπου ξεκινάμε".

Αυτό όμως δεν είχε καμιά δόση ειρωνείας ή σαρκασμού, πράγματα που δεν συνηθίζω να κάνω στις συζητήσεις μου.

kerio
25-02-2009, 01:52 PM
Καλο μεσημερι σε ολους,

καποτε ειχα ρωτησα εναν σοφο ανθρωπο:
"Ειναι φορες που στην συζητηση μου με καποιον ανθρωπο,ενω εχω δικιο κ μαλιστα οφθαλμοφανεστατο,αυτος επιμενει στο δικο του με αποτελεσμα να εκνευριζομαι αφανταστα.Τι να κανω;Πως να το αντιμετωπισω;"
"Δεν θα πρεπει να νευριαζεις για δυο λογους" μου απαντησε
"Ο πρωτος ειναι οτι δεν κατεχεις Ολη την Αληθεια,γιατι αν ηταν ετσι θα ησουν Θεος.Εισαι;
Ο δευτερος λογος ειναι οτι αν πραγματι κατεχεις μια τοποχρονικη αληθεια,δλδ για παραδειγμα οτι αυτο ειναι ποτηρι κι οχι αλογο,τοτε δεν εχεις παρα να την πεις αν σου ζητηθει κι εκει να σταματησεις.Επειδη ειναι αληθεια, τοτε ειναι βεβαιο οτι ο συνομιλητης σου, καποια στιγμη, θα την αναγνωρισει ως τετοια."

Ειναι καλο για τον ανθρωπο, να εχει κατα νου τα παρακατω υπεροχα λογια:
"Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμι. και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι. Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία. πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει. είτε δε προφητείαι, καταργηθήσονται. είτε γλώσσαι παύσονται. είτε γνώσις καταργηθήσεται. εκ μέρους δε γινώσκομεν και εκ μέρους προφητεύομεν. όταν δε έλθη το τέλειον, τότε το εκ μέρους καταργηθήσεται. ότε ήμην νήπιος, ως νήπιος ελάλουν, ως νήπιος εφρόνουν, ως νήπιος ελογιζόμην. ότε δε γέγονα ανήρ, κατήργηκα τα του νηπίου. βλέπομεν γαρ άρτι δι΄εσόπτρου εν αινίγματι, τότε δε πρόσωπον προς πρόσωπον. άρτι γινώσκω εκ μέρους, τότε δε επιγνώσομαι καθώς και επεγνώσθην. νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα. μείζων δε τούτων η αγάπη."

Αργοναύτης
25-02-2009, 02:08 PM
και για να βάλω τα πράγματα σε μια τάξη εγω αυτό το πνίγομαι το πήρα! ίσως μόνο αυτό, αλλά από το ολότελα....Μην πνίγεσαι σε παρακαλώ

Πνίγομαι στις μελέτες και ταυτόχρονα δουλεύω αν δεν έχεις καμιά αντίρηση φυσικά...Αυτό εννοώ. Ξύπνησα σήμερα στις 6.00 το πρωί (υποθέτω η 1η ακτίνα μου έδωσε τη δύναμη να σηκωθώ νωρίς από το κρεββάτι όλος ζωή για να κάνω πράγματα) και τώρα μόλις βρήκα λίγο χρόνο να μπω. 'Οσο όλα αυτά για το Νίτσε και τη σχέση με ναζισμό να μην επαναλαμβάνομαι είναι όλα ανιστόρητα και επιμένω ότι μπορεί να τα ισχυριστεί μόνο κάποιος που δεν έχει διαβάσει Νίτσε. Αυτό για τον Σίλερ της παρέας. Ο Υπεράνθρωπος δεν είναι ο Χίτλερ. Διαβάστε Νίτσε πρώτα κι ύστερα τα λέμε, τί γράφει για τον πόλεμο και την ηθική του πολέμου, με ποιά μέσα να πολεμάς, να μην υποβιβάζεις τον εχθρό σου και άλλα πολλά χρήσιμα, για την μοναξιά και την αγάπη, για την Ευρώπη και το μέλλον της και χίλια δυο χρήσιμα πράγματα. Αντι-γερμανός, αντι-μαζικός φιλόσοφος. Αν κάτι καυτηρίασε είναι οι μαζάνθρωποι, και μου λες Βασίλη ότι έχει σχέση αυτή η Φιλοσοφία με τους μαζάνθρωπους του Ναζισμού ; Από κει καταλαβαίνεις. Η 1η ακτίνα μπορεί να δαιμονοποιείται όσο θέλετε, προσωπικά δεν με απασχολεί καθόλου αν ανήκω στην 1η, στην 2η ή στην τριακοστή πέμπτη. Κάποτε μου'χαν βάλει το ταμπελάκι για την 2η, σήμερα με αποκαλούν εγωιστή, είρωνα και θρασύδειλο χιτλερικό έμεσα, και παλιότερα έτσι έγινε όταν υπερασπίστηκα την έννοια της προσωπικότητας. Και τότε πάλι την επίθεση τη δέχτηκα χωρίς λόγο. Το να αποζητάς τη δύναμη, να την θαυμάζεις και να ανακτάς κάποια μέρα μέσα σου και την δική σου εσωτερική δύναμη είναι μεγάλη αρετή. 'Οσα ξέρουν για τις ζωές των άλλων κάποιοι, τόσα λένε. Θα ήμουν σε ένα σκουπιδοτενεκέ αν δεν έβρισκα το θάρρος να ανακτήσω την εσωτερική μου δύναμη. Καλή σας συνέχεια.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΙ
25-02-2009, 02:29 PM
Βαρεθηκα τους τσακωμους σας
βαρεθηκα να σας βλεπω να την λεει ο ενας στον αλλον
Και το κυριοτερο και να θελει καποιος να σας διαβασει δεν καταλαβαινει τιποτα ,γιατι ανακατευετε την γνωση που ισως εχετε με τις κοντρες που εχετε ...επαρση ,εγωισμο,και κακια μου βγαζετε ..
ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ;
Να ανοιξουν τα στραβα μου;μαλλον οχι...
Με κουρασατε εμενα και αλλους ισως...

με εκτιμηση

Υ.Γ. η μαυρη τρυπα με περιμενει ...

Κώστας
25-02-2009, 03:09 PM
Φίλε Αργοναύτη, θέλω να πιστεύω ότι όλοι έχουμε διαβάσει Νίτσε και γι'αυτό εκφέρουμε απόψεις περί αυτού. Όποιος τον έχει διαβάσει και διαθέτει κάποια διαύγεια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γράψει ότι ο Νίτσε ήταν ο ηθικός αυτουργός του ναζισμού ή ότι επηρέασε μόνο κάτι πειραγμένους ναζιστές.

Ούτε εμένα μου αρέσουν οι ταμπελοποιήσεις όμως από τα λίγα που γνωρίζω περί Ακτίνων οφείλω να συμφωνήσω με αυτό που έγραψε ο Βασίλης, ότι ο Νίτσε πειραματίστηκε με την 1η ακτίνα. Και για να είμαι πιο ακριβής θα έλεγα καλύτερα ότι "βίωσε" ως ένα μικρό βαθμό την 1η Ακτίνα. Σπανίως συναντάμε στην Ιστορία άτομα που έχουν γνωρίσει την παντελή αδιαφορία και απόρριψη από την εποχή τους και εν τούτοις νιώθουν απολύτως βέβαιοι για την τεράστια επιρροή που θα ασκήσει το έργο τους στις μελλοντικές γενιές!! Και τα λόγια του πραγματικά ξεχειλίζουν από το Πλουτώνιο στοιχείο (που σχετίζεται με την 1η Ακτίνα), διδάσκοντας την πρωτεϊκή και πέραν του καλού και του κακού θέληση για ζωή και την ανελέητη Πλουτώνια καταστρεπτική και αναγεννητική δύναμη της Φύσης!

Εκείνη την εποχή, τέλη 19ου αιώνα-πρώτο μισό 20ου αιώνα παρατηρούμε όντως ένα τεράστιο Πλουτώνιο κύμα το οποίο εκτονώθηκε με τον πιο σκληρό ίσως τρόπο που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Δεν είναι τυχαίο που το 1930 ανακαλύφθηκε ο πλανήτης Πλούτων...αναμφίβολα, εκείνη την εποχή η ανθρωπότητα ήταν υπό την επιρροή αυτού του πλανήτη...
Πάντα πριν την καταστροφή υπάρχουν σημάδια που την προαναγγέλλουν...υπάρχουν άνθρωποι που με τη ζωή και το έργο τους προλέγουν ή και σηματοδοτούν ένα σημαντικό ξεκίνημα ή ένα σημαντικό τελείωμα...Ο Νίτσε δεν ήταν παρά ένας εκ των αγγελιαφόρων του κεραυνού...και ήταν αυτός που χάρη στο αλάνθαστο ένστικτό του περιέγραψε με το ζοφερότερο τρόπο την παρακμή και αποδυνάμωση του Ανθρώπου της τελευταίας διχιλετίας.

Όσον αφορά τα γνωστότερα Πλουτώνια κείμενα αυτής της εποχής θεωρώ ότι η πεμπτουσία της Πλουτώνιας δύναμης εντοπίζεται στα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών", έργο που κάποιοι αμφισβητούν τη γνησιότητά του και που γράφτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Μπροστά σε αυτό το αδυσώπητα σκληρό και ρεαλιστικό κείμενο τα περί Θελήματος, Ζαρατούστρα ή ακόμα και το Μάιν Καμπφ (που λέει ο λόγος) μοιάζουν με παιδική χαρά...

kplani
22-05-2009, 05:11 PM
Κώστα, είσαι πολύ καλός άνθρωπος! Πιστεύεις στην εξέλιξη της ανθρώπινης φυλής, στην αιτιότητα, στην αγάπη, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εγώ πάλι, που δεν είμαι τόσο όσο... δεν πιστεύω πως όλοι έχουν διαβάσει Νίτσε. Οι Ελληνες, τουλάχιστον!
α) γιατί είναι δυσνόητος και περίπλοκος
β) γιατί χρειάζεται γερο ιστορικό υποβαθρο της δυτικής φιλοσοφίας προκειμένου να
εμβαθύνουμε, διότι το ιστορικό γίγνεσθαι έχει σημασία.
γ) η εκπαιδευτική μας φιλοσοφία και κουλτούρα τον έχει κατατάξει στους "κακούς" και
αντίχριστους, οπότε κρίνεται περιττή κάθε ενασχόληση με το έργο του.

ΩΣΤΟΣΟ, όποιοι είχαν τον κάλο, πλην του εξειδικευμένου ενδιαφέροντος, να διαβάσουν το έργο του και να εμβαθύνουν με πρόσθετη βιβλιογραφία επ αυτού, είναι βέβαιο πως έχουν διαφορετικές ερμηνευτικές απόψεις, με σχετικό βαθμό εγκυρότητας. Ο μόνος κατάλληλος να μας απαντήσει είναι ο ίδιος ο φιλόσοφος. Ο καθένας από μας τους υπόλοιπους έχουμε καταλάβει διαφορετικά πράγματα. Μην πνίγεστε, μην κονταροχτυπιέστε για την αγάπη του Νίτσε... δεν πρόκειται να σας την δώσει!

Θεωρώ ανοησία την ερμηνεία περί Νιτσεϊκών ακτίνων -πρόκειται για κάκιστη έως ύποπτης σκοπιμότητας ερμηνεία. Στην καλύτερη περίπτωση δεν έχουν ιδέα περί Νίτσε. Ο ίδιος χλεύαζε τέτοιες μεταφυσικές πρακτικές (βλ. Υπεράνθρωπος ) που αλυσσοδένουν την ανθρώπινη ελευθερία.

Αναρχικός ο Νίτσε;;;; Eυσεβής πόθος, ίσως! Ανατροπέας του κατεστημένου; Θου Κύριε... Διακαής πόθος του, η εξασφάλιση καθηγητικής θέσης στο Πανεπιστήμιο για τα προς το ζειν, πράγμα καθόλου μεμπτό! Στα επιπλέον, η ψυχολογικη του αστάθεια εξαιτίας του καταπιεστικού καθολικού περιβάλλοντος που μεγάλωσε. Οσο για τον Ναζισμό, καμία σχέση πράγματι.

Στον κύριο ή την κυρία που δημοσίευσε το κείμενο περί αγάπης... Ας μην ντρέπεται να αναφέρει τον συγγραφέα: Aπόστολος Παύλος, Προς Κορινθίους Α, κεφ.13 στχ 1-13

Κώστας
23-05-2009, 12:11 PM
kplani η αγάπη μου για το Νίτσε είναι ανιδιοτελής:bigsmile: δεν είμαι "οπαδός" του αλλά έχω απεριόριστο θαυμασμό για τη σκέψη του...και φυσικά δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι τον καταλαβαίνω παντού...

παρεξήγησες αυτό που γράφτηκε για την 1η Ακτίνα...ο Νίτσε ούτε έκανε κάποια περίεργα πειράματα ούτε ασχολήθηκε ποτέ με τον αποκρυφισμό!! Η δύναμη της Θέλησης αλλά και η θέληση για Δύναμη -ο πυρήνας της νιτσεϊκής διδασκαλίας- αποτελεί το βασικότερο χαρακτηριστικό της 1ης ακτίνας η οποία συσχετίζεται και με τον πλανήτη Πλούτωνα. Το εκπληκτικό έργο του φιλοσόφου εάν ειδωθεί από αστρολογικής σκοπιάς παρουσιάζει εντυπωσιακή ποικιλία όμως το Πλουτώνιο στοιχείο σίγουρα επισκιάζει τα πάντα!! Ακόμα και ο αστρολογικός χάρτης του Νίτσε είναι ιδιαίτερα Πλουτώνιος καθώς ο Ήλιος του έκανε απολύτως τέλεια αντίθεση με τον Πλούτωνα και ο ωροσκόπος του ήταν Σκορπιός!

kplani
25-05-2009, 12:01 PM
Κώστα,

Αγνοώ τον βαθμό της πλουτώνειας επίδρασης στο έργο του Νίτσε! Η αλήθεια είναι πως οι Σκορπιοί τραβάνε ένα ζόρι με το εσωτερικό τους γίγνεσθαι και δεν ξέρω αν τελικά το περίφημο δίπολο "θάνατος-αναγέννηση" είναι εφικτό για τους ίδιους. Το διαπιστωμένο πάντως είναι πως μεγάλωσε σε ένα καταπιεστικό λουθηρανικό περιβάλλον (και όχι καθολικό όπως έγραψα από παραδρομή), ο πατέρας του ήταν ιερωμένος και όπως συνηθίζονταν τότε, το μέλλον του Νίτσε ήταν σχεδόν προκαθορισμένο. Σπούδασε Θεολογία και τελικά μετά από πολλούς δισταγμούς ανακοίνωσε την " απαράδεκτη" απόφασή του να μην γίνει κληρικός. Για όσους δεν γνωρίζουν, το λουθηρανικό δόγμα όπως και το πολύ αυστηρότερο πουριτανικό, πρεσβεύουν τον θείο προκαθορισμό σύμφωνα με τον οποίο, ο Θεός έχει προαποφασίσει ποιοί θα βρεθούν στον παράδεισο και ποίοι στην Κόλαση. Για να εικάσει ο πιστός τι μέλλει γενέσθαι μετά θάνατον, θα πρέπει να γνωρίσει τον Θεό μέσα από την ατομική προσπάθεια και μελέτη των γραφών, την κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση, την οικονομική ευμάρεια, τον ενδοκόσμιο ασκητισμό (λιτή ζωή, πλούσια τσέπη), την εγκράτεια, σεμνότητα, φιλανθρωπία κλπ. Η ενδεχόμενη επιτυχία και ευτυχία είναι ΙΣΩΣ θεϊκό σημάδι ότι δεν θα καταταχθεί στους " εξ ευωνύμων". Το γεγονός και μόνο ότι οι λουθηρανοί και διαμαρτυρόμενοι δεν έχουν στο τελετουργικό τους το μυστήριο της εξομολόγησης, δηλαδή της μεσολάβησης του ιερέα ανάμεσα στον πιστό και τον Θεό για την συγχώρεση και ελάφρυνση από το ψυχολογικό βάρος της αμαρτίας συντείνει στην κατάθλιψη, την απογοήτευση από τις προσωπικές αποτυχίες, την αίσθηση της ματαιότητας, στην απουσία της χαράς της ζωής λόγω της επιβαλλόμενης εγκράτειας, κλπ. Επιπρόσθετα, τα συμπτώματα της ασθένειας που περιοδικά εμφάνισε ο Νίτσε, και η ψυχική του αστάθεια αποδόθηκαν και σε πιθανή σίφυλη-διαδεδομένη εκείνη την εποχή.

Τέλος, ο Νίτσε επηρεάστηκε από την αισθητική και την γενικότερη φιλοσοφία του ρομαντικού Βάγκνερ (ζούσε μεγάλα διαστήματα σπίτι του) αλλά και την γερμανική εσωστρεφή διανόηση που διακρίθηκε για τον ιδιόρρυθμο ιδεαλισμό της αλλά και την πίστη της στην δύναμη της ανθρώπινης νόησης πέρα από τα " φαινόμενα" . Τα έργα του πάντως δεν είχαν πετύχει στην ακαδημαϊκή κοινότητα η αποδοχή της οποίας τον ενδιέφερε πρωτίστως και ήταν μια πρόσθετη συμβολή την επιδείνωση της ψυχολογίας του.

Κατά την γνώμη μου ο Νίτσε δεν κατανοείται απλά από το πρωτότυπο, είναι αναγκαίος κάποιος που έχει εμβαθύνει στο έργο του όπως πχ ο Gilles Deleuze. Καθώς δεν είμαι της υπαρξικής σχολής, της οποίας θεωρείται πρόδρομος ο Νίτσε, με εντυπωσιάζει το έργο του, η βιογραφία του, οι προβληματισμοί του, αλλά δεν τον θεωρώ εναλλακτική πρόταση στον σκεπτικισμό μου, δεν απαντά σε όλα μου τα ερωτήματα. Για τον λόγο αυτό, μόνο τον Ζαρατούστρα έχω διαβάσει και γενικά χαρακτηριστικά του Υπεράνθρωπου.

kplani
25-05-2009, 04:00 PM
Για τον Σαρτρ θα συμφωνήσω επίσης. Ο άνθρωπος απλώς με μεγάλη οξυδέρκεια "συνέλαβε" την εποχή του και την αποτύπωσε πολύ καλά. Ας μην ξεχνάμε ότι η φιλοσοφία του συνέδεσε τις βασικές αρχές της ψυχανάλυσης του Φρόυντ με τις βασικές αρχές του Μαρξισμού, που ήταν οι δύο θεωρίες-αιχμές της εποχής του.

Αν ήξερε τι συνέδεε ο Σάρτρ, θα ήταν ευχής έργον αλλά δεν ... πρόκαμε! Δυστυχώς... ευτυχώς!
Από τους άκριτους θαυμαστές πάντως ηρωοποιήθηκε!

skorpion
25-05-2009, 06:45 PM
Εντυπωσιαστηκα απο τις συζητησεις σας περι εσωτερισμου μεταφυσικης και φιλοσοφιας αν και οπως ειναι φυσικο δεν μου ειναι πληρως κατανοητες αλλα μονο τοσο ωστε να μου φανουν ενδιαφερουσες...Χαιρομαι πολυ οταν διαβαζω τετοιες συζητησεις, μου εξιταρουν το νου ή και τη φαντασια ακομα. Ειναι κριμα που καταληγουν σε αντιπαλοτητες που πραγματικα οσο κι αν διαβασα τα ποστ δεν μπορεσα να καταλαβω απο που πηγαζουν, και εχω την εντυπωση οτι δεν ειναι μεσα απο τα ιδια τα ποστ και το τι λενε αλλα πιο πολυ μου δινεται η εντυπωση οτι ξεκινανε απο αλυτα θεματα ειτε προσωπικα ειτε στη σχεση των συνδιαλεγομενων και ισως και απο παρεξηγησεις λογω γραπτου λογου ή γρηγορης αναγνωσης...Ειναι κριμα παιδια γιατι πραγματικα εχουν πολυ ενδιαφερον οπι συζητησεις σας ακομα κι αν διαφωνειτε ή ισως και επειδη ακριβως διαφωνειτε...Θα ηθελα πολυ να αποφευγετε τις παγιδες που σας αποτρεπουν απο τετοιου ειδους συζητησεις ή που τις σταματουν με βιαιο τροπο...Σκεφτειτε και μας..χεχε!

Κώστας
26-05-2009, 02:34 AM
Scorpion, οι αιτίες των διαφόρων διαφωνιών είναι πολλές...ειδικά οι Έλληνες διαρκώς διαφωνούμε και ερίζουμε χωρίς ιδιαίτερο λόγο, έτσι για τη χαρά της διαφωνίας...πίσω από πολλές αντιπαραθέσεις κρύβεται απλά και μόνο η ανάγκη κάποιου/κάποιων να αντιπαρατεθούν, η χαρά της εναντίωσης!! Και συμφωνώ ότι τα άλυτα θέματα κάποιου με τον εαυτό του είναι ουκ ολίγες φορές η αιτία της έριδος...όπως επίσης συμφωνώ ότι πολλές φορές παρερμηνεύουμε φράσεις και απόψεις χωρίς να έχουμε καταλάβει τι προσπαθεί να πει ο άλλος...κάτι που προσωπικά με εξοργίζει...αλλά τι να κάνουμε...
πάντως, η αντιπαράθεση έχει και ένα καλό...μέσα από το διάλογο αναδύονται καινούριες πληροφορίες και γνώσεις...ανακαλύπτουμε πράγματα που δεν ξέραμε...διότι ο αντίλογος φέρνει και ψάξιμο...και πάντα θα έχουμε κάτι να μάθουμε, όχι μόνο από τους άλλους αλλά και από εμάς τους ίδιους!

kplani
26-05-2009, 12:24 PM
Αγαπητή Scorpion,

Zητάς να καταργηθεί ένα εγγενές χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Η αντιπαράθεση! Με διάφορες μορφές την βρίσκουμε από την απλή λεκτική αντιπαράθεση μέχρι την έσχατη, τον πόλεμο!
Πόλεμος, πάντων πατήρ εστί, είπε ο Ηράκλειτος αφενός αποκρυσταλλώνοντας την παγιωμένη από αιώνες τακτική εδαφικής επέκτασης προς αναζήτηση πόρων διαβίωσης/επιβίωσης/τροφής αφετέρου αναδεικνύοντάς τον ως φορέα αλλαγών, προόδου και εξόδου από την κοινωνικοπολιτική και οικονομική τελμάτωση. Η ουσία των ποστ δεν είναι η αντιπαράθεση και οι διχογνωμίες που αυτονότητα και εύλογα προκύπτουν. Παράδοξο θα ήταν η ομοιογένεια των απόψεων. Αντίθετα, η αιτιολόγηση, τεκμηρίωση και λογική υποστήριξη των θέσεών μας είναι το βασικό κίνητρο των ποστ, το περιεχόμενο των οποίων καλείσαι να κρίνεις με βάση τα επιχειρήματα που παραθέτονται. Παρανοήσεις φυσικά και γίνονται ακόμα και δια ζώσης, πόσο μάλλον μεταξύ άγνωστων ανθρώπων. Το τι αντιλαμβάνεται και παρεξηγεί ο καθένας μας σχετικά με τις προθέσεις του άλλου έχει να κάνει με την κουλτούρα και την αγωγή του. Αν έχει μάθει να είναι καχύποπτος, κακοπροαίρετος, άκριτος, κλπ πάντα θα βρίσκει μπροστά του τις αντίστοιχες εικόνες για να βασισει την συμπεριφορά του. Επίσης, δεν έχουν όλοι χιούμορ, το χάρισμα του λόγου, ή της συγγραφής, αλλά με αρκετή προσπάθεια μπορούν να αποκτήσουν αντικειμενικότερη κρίση και παρατήρηση.

Εκτός από τον Ηράκλειτο και προς επίρρωσιν, το εγελιανό σχήμα του κυρίου και του δούλου για την συνεχή ανατροπή του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου που ενέπνευσε και τον Μαρξ!

skorpion
26-05-2009, 01:22 PM
Κωστα και kplani καταρχας χαιρετω μια που δε νομιζω οτι εχουμε ξαναμιλησει ελειπα για αρκετο διαστημα απο τις σελιδες του φορουμ
τωρα οσο γι αυτα που μου γραψατε νομιζω οτι παραθετοντας αποσπασμα απ αυτα που ειπα γινομαι πιο κατανοητη ισως

Ειναι κριμα που καταληγουν σε αντιπαλοτητες.........
...Ειναι κριμα παιδια γιατι πραγματικα εχουν πολυ ενδιαφερον οι συζητησεις σας ακομα κι αν διαφωνειτε ή ισως και επειδη ακριβως διαφωνειτε.....
Θα ηθελα πολυ να αποφευγετε τις παγιδες που σας αποτρεπουν απο τετοιου ειδους συζητησεις ή που τις σταματουν με βιαιο τροπο.....

αλλα ας μη το συνεχισουμε αλλο αυτο,προτιμω να συνεχιστει η συζητηση επι του θεματος

kplani
26-05-2009, 03:22 PM
Προσωπικά σχολίασα το: Ειναι κριμα που καταληγουν σε αντιπαλοτητες.........

Συνεπώς, συμφωνούμε ότι ουσία παραμένει :
... πραγματικα εχουν πολυ ενδιαφερον οι συζητησεις σας ακομα κι αν διαφωνειτε ή ισως και επειδη ακριβως διαφωνειτε.....

Ωστόσο καλύτερα να προσέχεις τις παγίδες που λες πως εμείς δεν αποφεύγουμε:
....Θα ηθελα πολυ να αποφευγετε τις παγιδες που σας αποτρεπουν απο τετοιου ειδους συζητησεις...

αλλά παρόλα αυτά, τα ισχυρά ή ασθενή επιχειρήματά μας, ήταν η μόνη βία που χρησιμοποιήσαμε για να πείσουμε για τις απόψεις μας
.....ή που τις σταματουν με βιαιο τροπο.....

Φιλικά :love:

skorpion
26-05-2009, 03:35 PM
Τι να πω φταιει ο αναδρομος μαλλον...

Καλη συνεχεια

Κώστας
26-05-2009, 05:06 PM
Φίλη Σκορπίνα, μην αναδρομιάζεσαι;) κατανοητό αυτό που είπες...και συμφωνούμε...είναι κρίμα σε ωραίες συζητήσεις να δημιουργούνται εντάσεις χωρίς λόγο...