PDA

View Full Version : Ψυχοδραμα



skorpion
20-09-2008, 06:41 PM
Το 1911 ο ψυχίατρος Jakob Levi Moreno μέσα απο τις οδούς του θεάτρου ανακαλύπτει μια νέα τεχνική θεραπείας, το ψυχόδραμα. Το ψυχόδραμα αποτελεί μια νέα επιστημονική διερεύνηση της αλήθειας μέσω της δραματικής μεθόδου (Moreno,1954). "Αυτός ο πλούτος της βιωμένης και ζωντανής εμπειρίας βοηθά το άτομο να διευρύνει σταθερά τον έλεγχο και τη γνώση του εαυτού και του κόσμου δια του βιωμένου γεγονότος και της εμπειρίας και όχι δια της ανάλυσης τους" (Moreno).

Σύμφωνα με τον Μορενο, το άτομο είναι φυλακισμένο στους άκαμπτους ρόλους που καλείται με στερεοτυπικό τρόπο να παίξει στη ζωή του. Το δραματικό παιχνίδι θα του δώσει την ευκαιρία να αισθανθεί και να δει την απόσταση που χωρίζει αυτά τα τελετουργικά πρότυπα συμπεριφοράς από τον αυθορμητισμό του, να αποκαλύψει την προσωπικότητα του, να απελευθερώσει καταπιεσμένες συγκινήσεις και να αποκτήσει μια πλαστικότητα και μια δημιουργικότητα στο επίπεδο των συμπεριφορών του γενικά, εφόσον κατά τη διάρκεια του ψυχοδραματικού παιχνιδιού μπορεί να παίξει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους.

Το ψυχόδραμα περικλείει τις θεραπευτικές αρετές της κάθαρσης και συνάμα απελευθερώνει το άτομο ως κάποιο βαθμό από τις εσωτερικές του συγκρούσεις. Λειτουργεί και παιδαγωγικά εφόσον το άτομο μαθαίνει να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις και βελτιώνει την ευλυγισία της συμπεριφοράς του.Βασικοί στόχοι της ομάδας είναι η δημιουργία σχέσεων μεταξύ των μελών της, η εκφόρτιση συναισθημάτων, η έκφραση φόβων και δυσκολιών που δύσκολα προκύπτουν μέσα από τη συζήτηση ή το παιχνίδι στα παιδιά, αλλά και η δυνατότητα να δοκιμάσουν και να δοκιμαστούν τα μέλη σε διαφορετικούς ρόλους από αυτούς που συνήθως, στην καθημερινή τους ζωή, υιοθετούν.

Οι ομάδες που συμμετέχουν αποτελούνται απο άτομα ετερογενή ως προς την ηλικία αλλά και ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και δεν ξεπερνούν τα 10 άτομα.Το ψυχόδραμα μπορει να εφαρμοστεί ακόμα και σε οικογενειακές θεραπείες ή σε θεραπείες για ζευγάρια. Οι συναντήσεις γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και διαρκούν περίπου μιάμιση ωρα.

Μια ψυχοδραματική συνεδρία αποτελείται από τρεις φάσεις:
Η φάση της προθέρμανσης ή προετοιμασίας περιλαμβάνει συζητήσεις διαφορών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος ώσπου να αναδυθεί το κεντρικό θέμα, στη βάση του οποίου ένας συμμετέχων (πρωταγωνιστής) προτείνει το σενάριο και ορίζει τους ρόλους και ποιος θα παίξει το καθένα.Οι ρόλοι αυτοί μπορεί να αφορούν σημαντικά πρόσωπα από την εξωτερική πραγματικότητα του ή μπορεί να αφορούν εσωτερικούς ρόλους (π.χ ο παιδικός εαυτός, ο εαυτός που φοβάται κτλ).

Μια ψυχοδραματική συνεδρία έχει τρεις φάσεις:
Η φάση της δρασης όπου τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να εκδραματίσουν, ρεαλιστικές ή μη καταστάσεις και να παίξουν ρόλους με βάση το σενάριο που έχει φτιάξει ο πρωταγωνιστής, ο οποίος εκφράζει αυθόρμητα ότι αισθάνεται ενώπιον των άλλων, και
Η φάση της επεξεργασίας όπου τα μέλη επεξεργάζονται τα συναισθήματα που προέκυψαν από την εκδραμάτιση, μέσα από διάφορες δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας τη λεκτική ή τη μη λεκτική επικοινωνία (συζήτηση, ζωγραφική ή ομαδικά παιχνίδια).

Οσον αφορά τον ψυχοδραματιστή ο ρόλος του δεν είναι παγιωμένος. Μπορεί να βοηθήσει αν είναι απαραίτητο στην αρχή της συνεδρίας και στη συνέχεια ανάλογα με τις περιστάσεις να μείνει παθητικός ή να γίνει κατευθυντικός. Πρέπει πάντως ανά πάσα στιγμή να μπορεί να διατυπώσει ένα είδος διάγνωσης βοηθώντας την εξέλιξη και προκαλώντας τη συνειδητοποιήση του τι συμβαίνει. Δύο πρακτικες που χρησιμοποιεί μεταξύ αλλων ειναι:

Η αντιστροφή των ρόλων: ο πρωταγωνιστής παίρνει το ρόλο εκείνου με τον οποίο συνδιαλέγεται. έτσι βιώνει το ρόλο του άλλου και του δίνει τη δυνατότητα να βιώσει τον εαυτό του μέσα απ τα μάτια του άλλου.
Ο σωσίας: Παίζει το ρόλο του πρωταγωνιστή ταυτόχρονα με αυτόν φέρνοντας πράγματα στην επιφάνεια τα όποια αυτός δεν εκφράζει αλλα διαφαίνονται απο τα λόγια του και κυρίως απο το σώμα του. Έτσι τον βοηθά να υπερνικήσει τις άμυνες του και να προχωρήσει. Συνήθως τον σωσία τον παιζει ο ψυχοδραματιστής.
Το ψυχόδραμα έχει εμπνεύσει πολλές άλλες ανάλογες μεθόδους και αποτελεί τον πρόδρομο πολλών θεραπευτικών τεχνικών που βασίζονται στην έκφραση. Η εμβέλεια του όμως παρ ολα αυτά δεν πρέπει να υπερεκτιμάται! Δεν μπορει να επιλύσει δομικές συγκρούσεις, είναι δε δυνατόν να μυθοποιήσει όψεις των ανθρώπινων σχέσεων, συσκοτίζοντας το νόημα που θα μπορούσαν να προσλάβουν ορισμένες διαστάσεις τους.

Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 2004 η Ελληνική Εταιρία Ψυχοδράματος, αποτελούμενη από 10 ψυχοδραματιστές εκπαιδευμένους στη μέθοδο του Moreno.

Κυριως απο το φάκελο του μαθηματος του τμηματος ψυχολογίας Παντειου Ψυχολογια των ομαδων του καθηγητη κ. Νικόλαου Χρηστάκη
Psychodrama.org.uk (http://www.psychodrama.org.uk/)
psychodrama (http://www.lesley.edu/faculty/estrella/psychodrama.html)
ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (http://www.dikepsy.gr/paid_drama.shtml)
Ψυχική Υγεία | Ψυχολόγοι στο διαδίκτυο | Φόρουμ Ψυχολογίας | Βιβλία Ψυχολογίας - Ψυχόδραμα, θεωρία και πρακτική (http://www.e-psychology.gr/content/view/284/58/)
Ψυχόδραμα (http://www.web4health.info/el/answers/therapy-def-dram.htm)
Eισαγωγικό βιωματικό σεμινάριο στο Ψυχόδραμα από την Gabi Stiegler :: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας :: Τομέας Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών :: (http://clin.psych.uoa.gr/index.php?name=News&file=article&sid=59)

skorpion
20-09-2008, 06:46 PM
Μαλλον λαθος μεγεθος γραμματοσειρας διαλεξα ε? σορυ! Αυτο δε διορθωνεται απ οτι ειδα....

Α Ευχαριστω οποιον διορθωσε τη γραμματοσειρα κι αφησε και τα καταλληλα κενα! Βλεπω οτι εχει κ κατι αλλα λαθακια αλλα τωρα που τα δα δε διορθωνονται...βιαστικη οπως παντα! δε πειραζει το νοημα ειναι το ιδιο...

xry45
20-09-2008, 08:32 PM
Πολυ καλο skorpion...:love:
Στην δουλεια μου,χρησιμοποιουμε πολυ συχνα την δραματοποιηση..Ειδικα οταν θελουμε να "απελευθερωσουμε" τις σκεψεις και τα συναισθηματα ενος παιδιου...
Ειχα παρακολουθησει αρκετα σεμιναρια δραματοθεραπειας και οφειλω να πω οτι στην αρχη ειχα ζοριστει αρκετα...Ειδικα οταν σε καποια φαση της δραματοποιησης αλλαξαμε ρολους και γιναμε εμεις παιδια...
Ηταν η πρωτη βουτια στο κενο...αλλο τι λεω σαν παιδαγωγος και αλλο αν και γω μπορω να το κανω...
Η αληθεια ειναι οτι ανακαλυπτεις πολλα....

:love:

Mikela23
21-09-2008, 10:37 AM
Πολυ καλο συναδέλφισσα Σκορπινα :bigsmile:
Μια εις βαθος αναλυση και μελετη αν και συντομη