PDA

View Full Version : Εφηβεία

joyce
28-03-2005, 12:02 PM
Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!

Ο γιός μου είναι γεννημένος 6 Απριλίου 1994, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:50 π.μ. Είμαι χωρισμένη απο το 1995 και η επικοινωνία του πατέρα με τον γιό μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτή η απώλεια, παρά τις δικές μου μεσολαβήσεις, είχε σαν αποτέλεσμα την αδιάφορη και παθητική συμπεριφορά του γιού μου ως προς το σχολείο-δασκάλους και γενικά τα μαθήματα ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, ακόμα και σε μένα την ίδια. Κατόπιν συννενόησης και στενής επικοινωνίας που είχα με τη δασκάλα, προσεγγίσαμε τον πατέρα παρουσιάζοντας την κατάσταση του παιδιού ως κρίσιμη. Ευτυχώς είχε καλό αποτέλεσμα για το καλό του παιδιού, η επικοινωνία έγινε πολύ πιο συχνή και το παιδί άρχισε να βελτιώνεται. Εξακολουθώ όμως και έχω έντονες επιφυλάξεις για την συνέπεια και διατήρηση αυτής της επικοινωνίας σύμφωνα με τον χαραχτήρα του πατέρα (Γεννημένος 30/11/1958, δεν ξέρω ημέρα και ώρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 29ης, αν βοηθάει αυτό). Ο ίδιος δείχνει να χειρίζεται τις υποθέσεις του με ασυνέπεια όπως και τα παιδιά του (απ'τον 1ο γάμο έχει μια κορη γενν. 5/2/1988)
Πέρα όμως απο την όποια επικοινωνία διατηρήσει ο πατέρας με τον γιό μου και εν'οψη εφηβείας του, θα σας παρακαλούσα να μου στείλετε κάποιες συμβουλές ή κάποιους χειρισμούς που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω έστω και στις πιο κοινές αντιδράσεις μιας εφηβείας και βέβαια θα εκτιμούσα πολύ αν λάβετε υπ'όψιν σας την συγκεκριμένη περίπτωση.
Ο λόγος που ανησυχώ είναι οτι είμαι μόνη μου, δεν έχω ξαναφτιάξει τη ζωή μου ούτε έχω κάποια σχέση αυτόν τον καιρό και θέλω να μπορώ ν'αντιμετωπίσω τις συνέπειες που έχει η έλλειψη συντρόφου πρωτού ξεκινήσουν οι πιο έντονες αντιδράσεις της εφηβείας για να μπορώ ν'ανταπεξέλθω όσο το δυνατόν πιο αντάξια.

Τα δικά μου στοιχεία σε περίπτωση που τα χρειάζεστε είναι ως εξής:
Γενν. 8/3/1970, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:15 π.μ.

Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας εκ των προτέρων και ελπίζω να μην ήμουνα κουραστική.
Ανυπομονώ για την απάντησή σας.

Να'στε πάντα καλά!

Joyce

Λίλιαν Σίμου
30-03-2005, 01:05 AM
Αγαπητή joyce

Όπως σας έγραψα και στο σχόλιό σας κάτω από το άρθρο της "Εφηβικής κρίσης", θα ήθελα λίγο χρόνο για να μελετήσω τα στοιχεία που μας δίνετε, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα. Θα προσπαθήσω να απαντήσω αύριο.

φιλικά
Λίλιαν Σίμου

Λίλιαν Σίμου
30-03-2005, 10:23 PM
Αγαπητή joyce

Είδα τον χάρτη σας, εκείνο του πρώην συζύγου σας και τον γενέθλιο και τον ετήσιο του γιου σας. Βέβαια, δεν μπορώ να επεκταθώ λόγω χώρου, αλλά και λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος, αλλά θα προσπαθήσω να σας εκφράσω τα πιο σημαντικά. Ο γιος σας έχει πάρει σημαντικά στοιχεία κι από τους δύο σας, με σημαντικότερο εκείνο της μεταβλητικότητας. Αυτό του προσδίδει βέβαια μία ευελιξία όταν την χρειάζεται, αλλά τον κάνει αρκετά αναβλητικό στη ζωή του. Με δεδομένες τις εσωτερικές και ορμονικές αλλαγές που φυσιολογικά βιώνει μπαίνοντας στην εφηβεία, το αγόρι αυτό βρίσκεται πιο εύκολα σε σύγχυση.
Σχετικά με το σοβαρό θέμα της παιδείας, εκείνο που θα του άρεσε είναι να νοιώθει πως τον εμπνέει το σχολείο, κάτι δυστυχώς πολύ δύσκολο, λόγω του συστήματος αλλά και της ανεπάρκειας πολλών εκπαιδευτικών. Βέβαια, λέτε πως η δασκάλα του βοήθησε στο να προσελκύσετε τον πατέρα και αυτό είναι θετικό. Αλλά ούτε όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι ευαίσθητοι, ούτε το παιδαγωγικό σύστημα είναι ελκυστικό. Σκεφθήκατε να στραφείτε σε κάτι καλλιτεχνικό? Πρέπει να του ταιριάζει, και παράλληλα να εκτονώνεται μέσα από μία καλλιτεχνική δημιουργία. Βέβαια, η μουσική ειδικά θέλει προσπάθεια, αλλά ίσως να προτείνατε να κάνει ένα εύκολο όργανο όπως η κιθάρα ή το ακκορντεόν, σε συνεννόηση με το Ωδείο, ούτως ώστε να κάνει μόνο το ερασιτεχνικό πρόγραμμα κι όχι να μπει στο αυστηρό σύστημα κλασσικών σπουδών και θεωρίας. Ή να ακολουθήσει ένα παιδικό θεατρικό τμήμα, ή την φωτογραφία σαν χόμπι.
Είναι ένα παιδί που αρέσει, θέλει να τον αγαπούν για να νοιώθει όμορφα και ευτυχισμένος. Μαζί σας υπάρχει ψυχική σύνδεση, αλλά προβάλει ένα εμπόδιο στην επικοινωνία. Μέσα στο σπίτι νοιώθει να είναι ο άντρας κι εσείς η θηλυκή αρχή. Αυτό φέρνει αδυναμία αλλά και αντιπαράθεση, για το ποιος θα επικρατήσει. Μπορείτε να του εμπνεύσετε ιδανικά και όνειρα. Αυτό θα τον βοηθήσει ιδιαίτερα. Κάτι να τον συγκινεί και να τον κινητοποιήσει να δραστηριοποιείται. Θέλει να κάνει κάτι νέο, κάτι όμως που να το αγαπά και να τον θαυμάσουν γι’ αυτό. Διευρύνετε τους ορίζοντές του πέρα από την τυποποιημένη μάθηση, μπορεί να του αρέσουν τα μυστήρια, τα αρχαία ευρήματα, να μελετάτε για άλλους τόπους ταξιδεύοντας νοητά…. Φέτος στην καθημερινή του ασχολία μπορεί να νοιώθει πως είναι σε ένα μπέρδεμα, ένα χάος, να εκνευρίζεται και να αντιδρά ανατρεπτικά. Μετά το φθινόπωρο τα πράγματα δείχνουν να καλυτερεύουν.
Ενώ με εσάς η σχέση φαίνεται να εμπεριέχει συναισθήματα (ακόμη κι αν αντιδρά) με τον πατέρα η συναστρία δεν είναι τόσο καλή. Εκείνος μοιάζει να τον πιέζει με τρόπο που του δίνει σκληρά μαθήματα, όντας απόμακρος, ενώ ο γιος σας βάζει ένα εμπόδιο στις σχέσεις τους, ορθώνει ένα τοίχο. Ο πατέρας έχει την ευκαιρία φέτος να κατανοήσει την αποστολή του, στο θέμα της επικοινωνίας και του διαλόγου μέσα από τις σχέσεις του. Το αν θα το κάνει, είναι επιλογή του. Υπάρχει ελεύθερη βούληση. Η αστρολογία δεν υποχρεώνει, δίνει τις τάσεις. Νοιώθει όμως πως ο γιος τον έχει απορρίψει ή επαναστατεί εναντίον του. Πρέπει να έχει δικές του τραυματικές εμπειρίες από τα παιδικά του χρόνια. Η σύνδεσή τους είναι καρμική, αλλά ο πατέρας οφείλει να σκεφθεί πάνω στην έννοια «σπίτι, οικογένεια» και να προσφερθεί εκεί. Περνά μία περίοδο εσωτερικών τριβών κι αλλαγών. Αν αποφασίσει να βελτιωθεί, θα είναι για καλό όλων. Αλλά είναι αρκετά άστατος και πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα. Τον γιο σας, έχει την τάση να τον μπερδεύει. Τον έλκει δίνοντας είτε μία εξιδανικευμένη εικόνα, είτε μία απορριπτέα εντύπωση.
Καθώς ο γιος σας από το φθινόπωρο ξεκινά μία εξαετή περίπου περίοδο με πολλές επιρροές σε διάφορους τομείς της ζωής και της προσωπικής του ανάπτυξης, να είστε κοντά του όπως το κάνετε, με τρυφερότητα, διάλογο πολύ και προσφέροντάς του το όνειρο για να έχει αξίες στη ζωή του και στόχους. Βρείτε τους στόχους που τον συγκινούν. Εκεί είναι ένα βασικό κλειδί επιτυχίας, για να φύγει από την αδράνεια. Προκαλέστε τη φυσική του διάθεση για μαχητικότητα.

Επειδή έχει κοντά τώρα γενέθλια, σας εύχομαι ολόψυχα χρόνια του πολλά

Φιλικά
Λίλιαν Σίμου

ΥΓ. Η απάντηση αυτή είναι κατ' εξαίρεση μεγάλη, παρακαλούνται τα μέλη μας να μην περιμένουν αντίστοιχες, λόγω του ότι το φόρουμ δεν ενδείκνυται για κάτι ανάλογο.

joyce
31-03-2005, 09:52 AM
Aγαπητή Κυρία Σίμου, καλή σας μέρα.

Με τη σειρά μου κι εγώ νοιώθω κυριολεκτικά βαθύτατα συγκινημένη τόσο για τον χρόνο που διαθέσατε στο ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημά μου όσο και για τα όσα μου γράφετε. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά αν και για μένα αξίζει πολλά περισσότερα η απάντησή σας απο ένα απλό 'ευχαριστώ'.

Σχετικά με τη μουσική που αναφέρετε και λόγω του οτι έχω ασχοληθεί κι εγώ στο παρελθόν με 10ετή σπουδές πιάνου, ο γιός μου απο τον Οκτώβριο κάνει μαθήματα κιθάρας κάτι που το ζήτησε μόνος του κι εγώ τον ενθάρρυνα με μεγάλη χαρά. Αποκαλύφθηκε οτι έχει ταλέντο και σκοπεύω να επιμείνω όσο μπορώ και για όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να εκτονώνεται μέσα απ'αυτό, όπως μου αναφέρετε κι εσεις.

'Οσoν αφορά τον πατέρα, είναι έτσι ακριβώς όπως τον περιγράφετε και συγκεκριμένα είναι μεγάλη αλήθεια το οτι ο γιός μου τον έχει απορρίψει. Δυστυχώς η έννοια 'σπιτι, οικογένεια' δεν υπάρχει στο μυαλό του και το αποδεικνύουν τα γεγονότα. Γι'αυτό και έχω φοβίες κι έντονες επιφυλάξεις, όπως σας γράφω στο πρώτο μου μήνυμα.

Για όλα τα υπόλοιπα που μου γράφετε και κυρίως για το παιδί, σίγουρα θα προσπαθήσω ν'ακολουθήσω τις συμβουλές σας στο μέγιστο βαθμό και για ακόμα μια φορά σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας και για τις ευχές σας.

Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο σε σας και το παιδί σας.

Ελπίζω να έχω μελλοντική επαφή μαζί σας.
Να'στε πάντα καλά.

Joyce