PDA

View Full Version : Η αστρολογία εξελίσσεται;



parisk87
03-06-2008, 02:42 PM
Αρχικα διορθώστε με, το εξελίσσετε το εγραψα σωστα? lol... και συνεχίζω... είχα πάντα απορία. Η αστρολογία εξελίσσετε, για παράδειγμα, αν ανακαλύψουνε οι επιστήμονες κάποιον καινούργιο πλανήτη η αστεροειδή, κατα πόσο επηρεάζονται οι παλαιότερες ερμηνίες και πως μπορούμε να ανακαλύψουμε την 'καινούργια' ερμηνία αστρολογικά γι αυτο τον νεο πλανήτη?

elessaar
03-06-2008, 03:19 PM
Το σωστό είναι "εξελίσσεται" αλλά τα ορθογραφικά συγχωρούνται εδώ!!
Αν και δεν είμαι αστρολόγος αλλά ασχολούμαι αρκετά με το θέμα, θεωρώ ότι η αστρολογία όντως εξελίσσεται. Πάντα κινείσαι βάσει κάποιας θεωρίας, πάντα έχεις τις βάσεις για να ξεκινήσεις κάτι, αλλά όταν κάτι νέο προστίθεται σε μια επιστήμη που έχει να κάνει με περισσότερη θεωρία, τότε τα πράγματα δεν αλλάζουν απλώς, αλλά προσαρμόζονται με τα νέα δεδομένα.
Σαφώς και οι αστεροειδείς παίζουν ρόλο στην εκτενέστερη ανάλυση ενός χάρτη κι αν κάθε φορά ψάχνεις πιο βαθιά συμπεριλαμβάνοντας νέα στοιχεία, θα βρίσκεις και κάτι καινούριο.
Περισσότερες λεπτομέρειες και απαντήσεις όμως, θα πάρεις από τους εξειδικευμένους στο είδος!

may
03-06-2008, 03:37 PM
Kαλησπέρα!!

κ εγώ είμαι της γνώμης ότι κ η Aστρολογία εξελίσσεται, όπως κ κάθε τι άλλο που έχει δυναμική στο σύμπαν.

Υπάρχουν κ παραδείγματα έυκολα να τα κατανοήσει κανείς..

οι πλανήτες Πλούτωνας, Oυρανός κ Ποσειδώνας πρόσφατα συνδέθηκαν με τις ιδιότητες του Σκορπιού, του Υδροχόου κ των Ιχθύων αντίστοιχα. Mέχρι πριν από μερικά χρόνια, λειτουργούσαμε με τους παραδοσιακούς (όχι βέβαια ότι τώρα δεν λειτουργούμε όταν κ όποτε χρειαστει.. π.χ Ωριαία Aστρολογία ή Επιλογής).

Aντιστοιχα, έχουμε περάσει σε μια φάση που ο Xείρων τείνει από τους περισσοτέρους ότι είναι ο κυβερνήτης της Παρθένου, αφήνοντας τον Ερμή για τους Διδύμους μόνο. Aκόμα ένα παράδειγμα είναι η Aφροδίτη, που πάλι θεωρείται κατά τα τελευταία χρόνια ότι είναι ο κυβερνήτης μόνο του Tαύρου, αφού στο Zυγό δειλά δειλά αποδίδονται οι ιδιότητες της Hρας.

Oλα αυτά στοιχειοθετούν από μόνα τους την εξέλιξη της Aστρολογίας. Φτάνει κ εμείς όσοι προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε αυτά τα σύμβολα, να μην εμένουμε κ επιμένουμε σε ξεπερασμένες στερεότυπες ερμηνείες, γιατί να μην ξεχνάμε ότι κ η ζωή εξελίσσεται. Mπορεί κάποτε ο 8ος να ήταν μόνο ο θάνατος (μεταφορικός ή κυριολεκτικός) κ τα χρήματα του συντρόφου, συνεπώς άντρας με πλούσιο 8ο θα έπαιρνε κ καλή προίκα :weird: αλλά πλέον είναι κ τα δάνεια κ οι πιστωτικές κάρτες αλλά κ το μαύρο χρήμα.

Aυτά τα ολίγα κ από εμένα!
:embarrest

Βασιλης Παπαδολιας
03-06-2008, 04:25 PM
Πολύ ωραίο κι αυτό το θέμα που ανοίξατε. Πιστεύω κι εγώ ότι η αστρολογία δεν είναι ένα στατικό ερμηνευτικό σύστημα. Είναι σωστό όπως λέτε κι εσείς ότι υπάρχουν νέα αστρονομικά δεδομένα που ενσωματώνονται στο σύστημα. Η εξέλιξη όμως γίνεται σε δύο διαστάσεις. Δεν ενσωματώνονται μόνο νέα αστρονομικά δεδομένα αλλά δημιουργούνται και νέα ερμηνευτικά συστήματα πάνω στα ήδη υπάρχοντα. Έτσι εξελισσόμαστε σε δύο κατευθύνσεις, την τεχνική αλλά και την ερμηνευτική. Η σύνδεση της ψυχολογίας με την αστρολογία για παράδειγμα τη δεκαετία του '60 ανήκει στη 2η κατεύθυνση.

Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε προσλαμβάνουσες και από τις δύο κατευθύνσεις. Να βλέπουμε ότι για ένα συγκεκριμένο αστρονομικό δεδομένο υπάρχουν πολλά και διαφορετικά ερμηνευτικά συστήματα, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αλλιώς ερμηνεύεται ένα αστρολογικό δεδομένο στην πτολεμαϊκή αστρολογία, αλλιώς στην εξελικτική, αλλιώς στην ψυχολογική, αλλιώς στην εσωτερική. Βλέποντας συγκριτικά τις ερμηνείες η αντίληψη μας για το τι σημαίνει μία αστρολογική θέση διευρύνεται και κάνοντας επιλογή διαφορετικού συστήματος κάθε φορά αποκαλύπτεται μία νέα ερμηνεία.

Ένα πολύ καλό εγχειρίδιο γι' αυτό που λέμε πολεπίπεδη ερμηνεία στην αστρολογία είναι το βιβλίο του Dany Rudhyar Astrology of Transformation. Εκεί μεταξύ των άλλων ο Dane Rudhyar ισχυρίζεται ότι η ερμηνεία του ωροσκοπίου εξαρτάται από το επίπεδο που θα επιλέξουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας. Αλλιώς ερμηνεύεται για παράδειγμα ο Ήλιος αν μιλάμε για τη ζωή και τη λειτουργία του οργανισμού (βιολογικές ανάγκες) κι αλλιώς αν μιλάμε για το κοινωνικό γίγνεσθαι (η αίσθηση της ταυτότητας).

Ανάλογα με το σύστημα αναφοράς η ερμηνεία των ίδιων συμβόλων μπορεί να είναι διαφορετική. Συνεπώς όταν κάνουμε ερμηνεία χάρτη, πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη σε ποιο σύστημα αναφοράς αναφερόμαστε και να έχουμε υπόψη μας ότι κάθε τόσο εμφανίζονται και νέα τέτοια συστήματα αναφοράς από την ψυχολογία και τη μεταφυσική ως την ιατρική και τη θεραπεία. Η εξέταση των διαφορετικών συστημάτων αναφοράς και η εμβάθυνση σε περαιτέρω επίπεδα δίνει μία ιδιαίτερη ομορφιά στην αστρολογία, καθώς κάθε εμβάθυνση αποκαλύπτει νέα κλειδιά ερμηνείας και ανοίγει νέους κόσμους πρακτικής εφαρμογής.