View Full Version : Έχει κακό κάρμα μια νεκρή πεταλούδα;
erefiam
24-03-2008, 04:54 AM
Γεια σε όλους.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που γράφω ένα νέο θέμα, και ειλικρινά ευελπιστώ να μου απαντήσει κάποιος.
Το θέμα αυτό φαίνεται λίγο μεγάλο, αλλά σας παρακαλώ να το διαβάσετε, καθώς θέλω να σας εξηγήσω τον προβληματισμό μου.
ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΚΟ ΚΑΡΜΑ;
ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ Νο1:
Πρώτη φορά μου συνέβησε πριν 5 χρόνια περίπου, και η στιγμή ήταν αρκετά ανατριχιαστική ώστε να τελειώσει ως ακολούθως.
Περπατούσα στην λεωφόρο Βουλιαγμένης και άκουγα κάποιο τραγούδι το οποίο κιόλας ονομάζεται "Butterfly" (των Screaming Trees, αν και δεν παίζει ρόλο), όταν είδα σχεδόν στην άκρη του δρόμου μια πεταλούδα, της οποίας τα ποδαράκια είχαν κολλήσει στην άσφαλτο.
Εδώ να σημειώσω ότι ήταν κατακαλόκαιρο, και η άτυχη πεταλούδα μάλλον κόλλησε και δεν κατάφερε να φύγει.
Λόγω της στιγμής, της λατρείας και του θαυμασμού μου γι' αυτές, ακόμα ακόμα και του τραγουδιού, αποφάσισα να την μαζέψω και να την κρατήσω στο τετράδιο που χρησιμοποιούσα για σκέψεις, ποίηση κλπ, όπου και την κόλλησα με μεμβράνη επικάλυψης βιβλίων.
ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ Νο2:
Δεύτερη φορά που βρήκα πεταλούδα νεκρή, είχε κι αυτή πεθάνει όρθια, όπως και η πρώτη, επειδή είχαν κολλήσει τα πόδια της στην γύρη των πεύκων, σε μια είσοδο σπιτιού φίλου μου, στην Πεντέλη.
Την κράτησα κι αυτή, σε καινούργιο τετράδιο που είχα, και μάλιστα έτυχε να βρω ένα πανέμορφο νεραίδισιο λουλουδάκι, με ίδια χρώματα με αυτής. Το στόλισα δίπλα της, και τα κάλυψα όπως στην πρώτη περίπτωση.
ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ Νο3:
Μια τεράστια πεταλούδα, "ζεβρέ", στην Βαλτιμόρη, Αμερική, κι αυτή σαν την πρώτη, σε πάρκινγκ κολλημένη από τη ζέστη. Την μάζεψα.
Αλλά αυτή τη φορά, την φοβήθηκα. Την έβαλα σε ένα σημειωματάριο, που αποφεύγω πάντα σχεδόν να ανοίξω από τότε.
Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ Νο4, βρέθηκε πριν λίγες μέρες, κι αυτή στην λεωφ. Βουλιαγμένης, αλλά σε άλλο σημείο, με τα πόδια κολλημένα ανάμεσα σε ένα καπάκι υπόνομου. Δεν άντεξα να την αφήσω εκεί, στην σκέψη ότι, όπως και στις άλλες περιπτώσεις, μπορεί να την πατούσε κάποιο αμάξι ή άνθρωπος.
Αυτής της πεταλούδας το σώμα, πριν λίγο ένιωσα καθώς έγραφα στο νέο μου τετράδιο, κάτω από τα φύλλα, κι ανατρίχιασα και λυπήθηκα. Και φοβήθηκα.
Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ:
Μια νεκρή πεταλούδα, που την φυλάς, θα μπορούσε να έχει κακό κάρμα, κακιά ενέργεια, επειδή της διετάραξαν τον κύκλο ζωής της, δηλαδή την εξαϋλωσή της;
Αισθάνομαι ότι όσο κι αν τις έχω μαζέψει από αγάπη, στην πραγματικότητα ίσως είναι μια λάθος κίνηση, που δίνει κάποιο ποσοστό αρνητικότητας στο σημείο όπου βρίσκεται.
Ευχαριστώ πολύ για όποιον διάβασε όλο αυτό το μήνυμα, και ειλικρινά, θα ήθελα πολύ να ακούσω την δικιά σας άποψη .
Καλό βράδυ,
Θεανώ
elessaar
24-03-2008, 05:52 AM
Φίλη erefiam
διάβασα το κείμενό σου και πραγματικά έψαξα πολλή ώρα στο διαδίκτυο, προσπαθώντας να βρω "έτοιμες" απαντήσεις στο ερώτημά σου.
Σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία, η πεταλούδα είναι δίσημη: αντιπροσωπεύει από τη μία πλευρά την ανάσταση και την αθανασία, και από την άλλη τη ματαιοδοξία και την κοινοτοπία, λόγω της σύντομης ζωής και της ομορφιάς της. Η ουσία της πεταλούδας εντοπίζεται, ωστόσο, στη μεταμόρφωσή της από αβγό σε κάμπια και από προνύμφη, φυλακισμένη σε ένα κέλυφος και νεκρή ως κάμπια, σε έντομο με φτερά και λαμπερά χρώματα που ανακλούν το φως του ηλίου. Στην αρχαιότητα, ήταν ένα σύμβολο της ψυχής, επειδή η ψυχή δεν πεθαίνει με το φυσικό θάνατο.
Αυτό όσον αφορά στις πεταλούδες γενικότερα.
Θεωρώ ότι μόνο και μόνο η κίνησή σου να μαζέψεις μια πεταλούδα, η οποία είναι νεκρή ή -αν θες ακόμα- ετοιμοθάνατη, κάθε άλλο παρά κακό κάρμα θα το έλεγα. Αυτή η κίνησή σου, κατ' εμέ, δείχνει ότι είσαι ένα πλάσμα φιλέσπλαχνο και συμπονετικό, έτοιμο να προσφέρει βοήθεια και τις υπηρεσίες του στον συνάνθρωπό του. Μην ξεχνάς πως αν κάποιος δεν είναι ικανός να ανταπεξέλθει στα πιο ασήμαντα πράγματα (στην περίπτωσή σου μια πεταλούδα που κείτεται στο έδαφος), πώς θα αντιδράσει στα πιο σημαντικά;
Νομίζω ότι μια τέτοια δράση σου θα φέρει και την ανάλογη αντίδραση (ότι κάνεις -καλό ή κακό- θα επιστρέψει σε σένα 3 φορές περισσότερο, έτσι δε λένε; )
Γι' αυτό μην αγχώνεσαι! Μακάρι όλοι να δίναμε σε ασήμαντες καταστάσεις έστω και την ελάχιστη σημασία που έδωσες εσύ!
Παραθέτω ένα κείμενο-ιστορία ππου βρήκα στο διαδίκτυο κατά την αναζήτησή μου. Ελπίζω να βοήθησα! :bigsmile:
Ήταν ένας σοφός δάσκαλος και ένας μαθητής του . Επειδή τα πάντα που έλεγε στον μαθητή του ήταν τόσο σοφά θέλησε ο μαθητής να πειράξει τον δάσκαλό του και να τον πιάσει αδιάβαστο κάπου .
Σκέφτηκε λοιπόν να πιάσει μια πεταλούδα με το χέρι του και να ρωτήσει τον δάσκαλό του τι κρατούσε και αν αυτό που είχε μέσα στον καρπό του ήταν ζωντανό ή νεκρό . Ήξερε επίσης ο μαθητής ότι ο δάσκαλός του εύκολα θα εύρισκε την πεταλούδα αλλά αν ο δάσκαλός του απαντούσε ότι ήταν ζωντανή τότε θα έσφιγγε το χέρι του και θα σκότωνε την πεταλούδα για να του αποδείξει ότι δεν ήταν και τόσο σοφός .
Έπιασε λοιπόν μια πεταλούδα και αφού την έκλεισε στον καρπό του ρώτησε τον δάσκαλό του .
-Δάσκαλε τι κρατώ στο χέρι μου ;
-Την ψυχή σου κρατάς νεαρέ μου.
Σκέφτεται ο μαθητής ότι ο δάσκαλός του έχει δίκιο . Η πεταλούδα είναι μια ψυχή που θα μπορούσε να είναι και η δική του .
-Λοιπόν δάσκαλε , συνεχίζει ο μαθητής , είναι η ψυχή μου και τι είναι ζωντανή ή νεκρή; ξαναρωτά ο μαθητής .
Απαντά ο σοφός δάσκαλος λέγοντας:
-Από το χέρι σου εξαρτάται!
erefiam
24-03-2008, 02:06 PM
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου!!
Πραγματικά με βοήθησαν πολύ τα όσα μου έγραψες. Τώρα δεν θα φοβάμαι να ανοίξω το τετράδιο :bigsmile:.
Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου, που έψαξες τόση ώρα...
Και το κειμενάκι στο τέλος, είναι φοβερό και πολύ σοφό!
erefiam
01-04-2008, 01:16 PM
Λοιπόν, elessaar, σκέφτηκα να σου γράψω μια ακόμα απάντηση, αφενός σε σένα, αφετέρου σε όλους όσους διαβάζουν αυτό το post.
Έχεις παρατηρήσει ένα θέμα που κυκλοφορεί σε αυτό το φόρουμ, το οποίο λέγεται "Είμαστε μόνοι;"
Ε, τελικά μάλλον είμαστε. Δεν καταλαβαίνω γιατί, κι αυτό μάλλον απευθύνεται στους υπολοίπους, να κάνει κανείς τον κόπο να κοιτάξει τι λέει αυτό το post μου, αφού δεν τον ενδιαφέρει καθόλου να απαντήσει.
Εν πάσει περιπτώσει, τώρα μάλλον δημιούργησα λόγο για σχολιασμό, αλλά δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Χαίρομαι πάντως που μου απάντησες εσύ σε πρώτο πλάνο. Κι αυτό μου αρκούσε.
starfish
01-04-2008, 01:30 PM
Λοιπόν, elessaar, σκέφτηκα να σου γράψω μια ακόμα απάντηση, αφενός σε σένα, αφετέρου σε όλους όσους διαβάζουν αυτό το post.
Έχεις παρατηρήσει ένα θέμα που κυκλοφορεί σε αυτό το φόρουμ, το οποίο λέγεται "Είμαστε μόνοι;"
Ε, τελικά μάλλον είμαστε. Δεν καταλαβαίνω γιατί, κι αυτό μάλλον απευθύνεται στους υπολοίπους, να κάνει κανείς τον κόπο να κοιτάξει τι λέει αυτό το post μου, αφού δεν τον ενδιαφέρει καθόλου να απαντήσει.
Εν πάσει περιπτώσει, τώρα μάλλον δημιούργησα λόγο για σχολιασμό, αλλά δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Χαίρομαι πάντως που μου απάντησες εσύ σε πρώτο πλάνο. Κι αυτό μου αρκούσε.
Αγαπητη φιλη,
το ποστ θα διαβαστει κατ αρχην απο περιεργεια. Αν καποιος που το διαβασε μπορει να λυσει την απορια σου θα το κανει. Αν ομως νιωθει οτι δεν μπορει θα παραμεινει απλος αναγνωστης. Δεν σημαινει κατ αναγκην αδιαφορια, αν και δεν μπορεις να την αποκλεισεις ουτε αυτη.
Δεν μπορω να απαντησω σ αυτο που ρωτησες. Θα συμφωνησω ομως με τον elessaar πως οι πραξεις μας, ακομη κι αν αφορουν ασημαντα -για τους αλλους-γεγονοτα, ειναι δεικτης ποιοτητας [της ψυχης ,... του ατομου; οπως θελεις ονομασε το!]:bigsmile:
VAFIKOS
01-04-2008, 01:42 PM
erefiam, συγνωμη κιολας για το θαρρος... μηπως εισαι λιγο γκαντεμο ως προς τις πεταλουδες;:w00t:
μαλλον συχναζεις σε λαθος μερη. βγες μια βολτα σε θαλασσα ή βουνο και σιγουρα θα δεις ολοζωντανες και ελευθερς πεταλουδες.
οσο για τα πτωματα εγω τα βρισκω λιγο ανατριχιαστικα...:eek::eek::eek:
φιλικα, :blush::wink2:
BlackOrWhat
01-04-2008, 01:42 PM
Για το πόσες φορές έχει αναγνωσθεί, υπάρχει αριθμητικός δείκτης στην αρχή της σελίδας...:cheesy:
aries engineer
01-04-2008, 01:45 PM
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου!!
Πραγματικά με βοήθησαν πολύ τα όσα μου έγραψες. Τώρα δεν θα φοβάμαι να ανοίξω το τετράδιο :bigsmile:.
Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου, που έψαξες τόση ώρα...
Και το κειμενάκι στο τέλος, είναι φοβερό και πολύ σοφό!
Eγω θα σου προτεινα να ενταξεις στην καθημερινοτητα σου το "τυχαιο"...μην αποδιδεις οτιδηποτε που επαναλαμβανεται σε κατι μεταφυσικο κλπ κλπ...:love::love:
Fotini Christodoulou
01-04-2008, 02:12 PM
Απο τα λίγα που έχω διαβάσει ο νομος του κάρμα είναι ακριβώς μια συνεχής ροή ζωής και θανάτου. Ο θανατος μιας πεταλούδας αλλά και οποιου άλλου πλάσματος στην γή δεν είναι μάταιος καθώς μέσα απο τον θάνατο ζωή θα ξαναέρθει.Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η συγκεκριμένη θεωρία.
Επίσης βαση της συγκεκριμένης θεωρίας δεν ειναι καλό να αφαιρείται καμία ζωή, απο εμάς.Αυτά αν ασπάζεστε τον Βουδισμό βεβαιως.
Σε προσωπικό επίπεδο τωρα πιστευω οτι το να συλλέγεις πεταλούδες δε μου φαίνεται ότι επηρεάζει σε κάτι, καθώς ειναι ομορφα πλάσματα και εν σε ευχαριστεί καλώς κάνεις.(Αν δεν σε ευχαριστεί τότε δεν κατανοώ γιατί πρέπει να τις συλλέγεις.:weird: )
Ωστοσο θα πρέπει να προσθέσω οτι μερος της ομορφιάς τους ειναι η ειρωνία της ζωής τους που περνουν το μεγαλύτερο μέρος ως κάμπιες και λάμπουν μονο μια μέρα ως πεταλούδες.
Εμεις εχουμε περισσότερες μέρες στην διαθεσή μας και άρα και ευκαιρίες στην διάθεση μας να λάμψουμε και ακόμα και βάση του νόμου της ανταπόδοσης ,αν δεν εβλαψες κανέναν ,τοτε δεν εχεις να εισπράξεις και κάρμα.Αρα...μάλλον ο φοβος σου οφείλεται σε κάτι άλλο και οχι στην πεταλουδα καθεαυτή.:bigsmile:
erefiam
05-04-2008, 02:19 AM
Eγω θα σου προτεινα να ενταξεις στην καθημερινοτητα σου το "τυχαιο"...μην αποδιδεις οτιδηποτε που επαναλαμβανεται σε κατι μεταφυσικο κλπ κλπ...:love::love:
Καλά, οι απαντήσεις όλων σας είναι λίγο... οκ, παιδιά με συγχωρείτε, δεν θα σας ξαναπροσβάλλω.
ναι, έχει μετρητή αυτόματο για το πόσες φορές έχει διαβαστεί. Το βλέπω.
Οκ, δεύτερον, STARFISH, συμφωνώ μαζί σου, πολλοί θα κοιτάξουν από περιέργεια, και σ' ευχαριστώ που απάντησες.
Το τυχαίο αποτελεί γενικότερα κανόνα της ζωής μου. Και πάνω σ' αυτό aries engineer , στο λέω δεν τα βλέπω όλα μεταφυσικά.
Γκαντέμω , για εκείνον που το είπε, δεν είμαι από πρώτο χέρι. Βλέπω κάθε μέρα πεταλούδες καλέ μου, γιατί έχω σκύλους - φίλους που πηγαίνουμε βόλτα σε χωράφια, και χαζεύουμε τα λουλούδια.
Roadrunner, έχεις δίκιο σε αυτό που λες περί κάρμα και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου, όμως μην μου πεις ότι κανείς από εσάς δεν έχει κάποιο λόγο για να αισθάνεται έτσι, κι είστε όλοι... αλάνθαστοι;
Απλά, επειδή τείνω λίγω προς την παιδική σκέψη πού και πού, σκέφτηκα τα άμοιρα τα κεφάλια των ταράνδων και των ζώων, που βλέπεις βαλσαμωμένα σε αίθουσες, και μετά σκέφτηκα τις πεταλούδες, και απόρησα. Δεν το πιστεύω απαραίτητα κάθε μέρα, απλά ήθελα να δω την γνώμη των άλλων.
Αλλά, είδατε όλοι; Είναι κρίμα αυτό. Οι περισσότερες από τις απαντήσεις που μόλις διάβασα θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί νωρίτερα. Αλλά έπρεπε εγώ να φανώ κακιά και να σας "προσβάλλω" δηλαδή για να απαντήσει κάποιος. Λοιπόν, ίσως θα έπρεπε κι εσείς να δοκιμάζατε το τυχαίο, έστω κι αν είναι κάποιου άλλου. Απλά για να δείτε τι μπορεί να έχει να πει κάποιος άγνωστος άνθρωπος.
Ευχαριστώ όλους σας.
Υ.Γ. Όποιοι θελήσετε, εκφραστείτε όπως σας έρθει. Δεν με πειράζει. Δε με ξέρετε, δεν θα προσβληθώ.
elessaar
05-04-2008, 03:39 AM
Καλά, οι απαντήσεις όλων σας είναι λίγο... οκ, παιδιά με συγχωρείτε, δεν θα σας ξαναπροσβάλλω.
ναι, έχει μετρητή αυτόματο για το πόσες φορές έχει διαβαστεί. Το βλέπω.
Οκ, δεύτερον, STARFISH, συμφωνώ μαζί σου, πολλοί θα κοιτάξουν από περιέργεια, και σ' ευχαριστώ που απάντησες.
Το τυχαίο αποτελεί γενικότερα κανόνα της ζωής μου. Και πάνω σ' αυτό aries engineer , στο λέω δεν τα βλέπω όλα μεταφυσικά.
Γκαντέμω , για εκείνον που το είπε, δεν είμαι από πρώτο χέρι. Βλέπω κάθε μέρα πεταλούδες καλέ
μου, γιατί έχω σκύλους - φίλους που πηγαίνουμε βόλτα σε χωράφια, και χαζεύουμε τα λουλούδια.
Roadrunner, έχεις δίκιο σε αυτό που λες περί κάρμα και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου, όμως μην μου πεις ότι κανείς από εσάς δεν έχει κάποιο λόγο για να αισθάνεται έτσι, κι είστε όλοι... αλάνθαστοι;
Απλά, επειδή τείνω λίγω προς την παιδική σκέψη πού και πού, σκέφτηκα τα άμοιρα τα κεφάλια των ταράνδων και των ζώων, που βλέπεις βαλσαμωμένα σε αίθουσες, και μετά σκέφτηκα τις πεταλούδες, και απόρησα. Δεν το πιστεύω απαραίτητα κάθε μέρα, απλά ήθελα να δω την γνώμη των άλλων.
Αλλά, είδατε όλοι; Είναι κρίμα αυτό. Οι περισσότερες από τις απαντήσεις που μόλις διάβασα θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί νωρίτερα. Αλλά έπρεπε εγώ να φανώ κακιά και να σας "προσβάλλω" δηλαδή για να απαντήσει κάποιος. Λοιπόν, ίσως θα έπρεπε κι εσείς να δοκιμάζατε το τυχαίο, έστω κι αν είναι κάποιου άλλου. Απλά για να δείτε τι μπορεί να έχει να πει κάποιος άγνωστος άνθρωπος.
Ευχαριστώ όλους σας.
Υ.Γ. Όποιοι θελήσετε, εκφραστείτε όπως σας έρθει. Δεν με πειράζει. Δε με ξέρετε, δεν θα προσβληθώ.
Φίλτατη erefiam,
Δεν είναι ανάγκη να υπάχει τέτοιου είδους αντιπαράθεση.
Σαφώς και θα υπάρξουν κάποιοι που θα διαβάσουν κάτι μόνο από περιέργεια κ κάποιοι οι οποίοι θα απαντήσουν. Κατ' επέκταση είναι λογικό οι γνώμες να διίστανται και να μη συμφωνούν μεταξύ τους. Ο καθένας γράφει αυτό που πιστεύει, που νοιώθει ή που νομίζει ότι είναι σωστό (άσχετα αν δεν είναι), χωρίς να επιβάλλει στον άλλο να το δεχτεί κιόλας.
¶λλωστε γι' αυτό και δημιουργείται ένα forum, για συζήτηση.
Τώρα αν κάποιος είναι πιο σαφής ή όχι αυτό δεν μπορούμε να το κρίνουμε από το πρώτο post ή reply. Και φυσικά το χιούμορ ομορφαίνει τη ζωή, θεωρώντας ότι η VAFIKOS δεν έχει λόγους να σε προσβάλλει!
Καλή συνέχεια και περιμένουμε κι άλλες απορίες που ίσως έχεις...αρκεί αυτή τη φορά να μην έχει να κάνει με νεκρά σκαθάρια και τεζαρισμένες κατσαρίδες (ούτε ο Αρμαγεδδών να ερχόταν, τέτοιο θανατικό!!) :laugh:
VAFIKOS
05-04-2008, 04:12 PM
Καλή συνέχεια και περιμένουμε κι άλλες απορίες που ίσως έχεις...αρκεί αυτή τη φορά να μην έχει να κάνει με νεκρά σκαθάρια και τεζαρισμένες κατσαρίδες (ούτε ο Αρμαγεδδών να ερχόταν, τέτοιο θανατικό!!) :respect::respect::respect:
Έλα ρε παιδιά, μην κάνετε έτσι. Συναντούμε καθημερινά την φθορά και τέλος του κύκλου της ζωής και οφείλουμε να παραδεχτούμε πως κάθε στιγμή ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία να επέμβουμε στα πράγματα :pain:
altamira
06-04-2008, 12:49 PM
:wacko::wacko::wacko:
και συνεχίζω.... :wacko::wacko:
stabie
07-04-2008, 09:47 AM
εμένα πάλι...χωρίς συγκεκριμμένο λόγο με αγριεύουν λίγο οι πεταλούδες αν τις δω από κοντα...νιώθω να ανατριχιάζω...
Fotini Christodoulou
07-04-2008, 10:02 AM
Σαφώς δεν με θεωρώ αλάνθαστη, μάλλον το αντίθετο:laugh:
Θεωρώ ότι εχω κάνει λάθη τα οποία πληρώνω και θα πληρώσω ενδεχομένως στο μέλλον.Ωστόσο ποτέ δεν ένιωσα οτι επιβαρύνω το κάρμα μου ή την ψυχή μου σε σχέση με έντομα, καθώς δεν ασπάζομαι τον Βουδισμό,αν και αποφευγω να "πειράξω" οποιοδήποτε πλάσμα αν δεν ειναι απαραίτητο να το κάνω.
Αντιθέτως έχω νιώσει οτι "επιβαρύνω" την ψυχή μου όταν άθελα ή ηθελημένα έκανα κάτι που είχε αρνητικό αντίκτυπο σε κάποιον άλλο άνθρωπο.
Σχετικά με την φύση, τις πεταλούδες και όλα τα ζωντανά, κατανοώ ότι η ζωή κάνει τους κύκλους της είτε μας άρέσει είτε όχι. Όμως ποτέ δεν χρειάστηκε ένα έντομο να μου θυμίσει τα λάθη που έχω διαπράξει, τα κουβαλάω σαν βιώματα και προσπαθω να μην τα επαναλάβω.
Τέλος σχετικά με το θέμα των απαντήσεων είναι θέμα χρόνου και διάθεσης.Οποιος μπορεί και επιθυμεί απαντά στον χρόνο που τον βολευει.:)
Επίσης κάτι ακόμα....Ο βουδισμός, Ινδουισμός και οι περισσότερες ανατολικές θρησκέιες διδάκουν την υπομονή και την καρτερία...;)
aries engineer
07-04-2008, 10:19 AM
Με αυτα και με τα αλλα..ονειρευομουν νεκρες πεταλουδες χθες..τι σου κανει το υποσυνειδητο παντως ε...???οτι πληροφορια δεχεται..τσουκου τσουκου την αποθηκευει..και παρε να εχεις μετα ονειρα....:bigsmile::bigsmile:
εφη ταδε-ταδε εφη
07-04-2008, 10:39 PM
Κοριτσάκι γλυκό,απαντάω γιατί πάντα με μάγευαν και με μαγεύουν οι πεταλούδες...Αντίθετα με άλλους πιστεύω πως ό,τι ζωντανό σ'αυτόν τον πλανήτη (γιατί αυτόν κατοικούμε)οφείλουμε να το σεβόμαστε κι αν όχι να το φροντίζουμε έστω να μη δυσκολεύουμε την ύπαρξή του...πιστεύω πως ένας άνθρωπος που δεν σέβεται ένα μυρμήγκι, όταν δεν τον βλέπουν δεν θα σεβαστεί ούτε ένα μωρό...
Δεν καταλαβαίνω γιατί τους ανθρώπους τους φοβίζει-ξενίζει-κουράζει-ξενερώνει η λέξη " μεταφυσικό" ή η λέξη "τυχαίο"...εμείς δίνουμε το ρυθμό και την ουσία σε κάθε εικόνα που μπορεί να γεννήσουν μέσα μας...Μη φοβάσαι τίποτα και μην αφήνεις καμιά σκέψη να φυλακίζει τη ζουζουνιά σου!!!!:banana
skorpion
08-04-2008, 12:54 AM
Σιχαινομαι τα εντομα!!!και τις πεταλουδες! μ αρεσει να τις βλεπω απο μακρια ή και καθολου δε θα με πειραζε! Σε ζωγραφιες ειναι πολυ ωραιες! Δε σκοτωνω εντομα δε μ αρεσει να σκοτωνω γενικα παρ ολο που ειμαι σκορπιος χιχιχιχι! Σιχαινομαι δε περισσοτερο τα σκοτωμενα εντομα ή σκαθαρια γι αυτο και κατσαριδα να δω στο δρομο δεν υπαρχει περιπτωση να την πατησω! Δε θα μαζευα ποτε σκοτωμενες πεταλουδες ή οτιδηποτε αλλο γιατι το βρισκω μακαβριο και αηδιαστικο και εκτος αυτου νομιζω οτι μια πεταλουδα δε θα ηθελε να κοιτεται μεσα σ ενα τετραδιο! Ελπιζω να σε ικανοποιησε η απαντηση μου παρ ολο που ηταν ασχετη στο μεγαλυτερο αν οχι ολοκληρο μερος της αλλα ειπα να απαντησω αφου αισθανεσαι καλυτερα ετσι ακομα κι αν το θεμα ουτε το ξερω αλλα ουτε και με πολυενδιαφερει
erefiam
10-04-2008, 06:35 PM
:cheesy: :bigsmile: γενικά είχαν πολύ πλάκα οι τελευταίες απαντήσεις.
Aries Engineer, Λυπάμαι που σε έκανα να δεισ πεταλούδες στον ύπνο σου. Ελπίζω μόνο να μην σε κυνηγούσαν. :cheesy:
Τουλάχιστον, προχθές κατάφερα να φωτογραφήσω μια τεράστια κιτρινο-μαυρη-ριγέ, σαν μια που είχα βρει, οπότε τώρα έχω μια λίγο πιο ολοκληρωμένη συλλογή... LOL.
Skorpio - κι εγώ θα το έλεγα αυτό, ότι μια πετάλούδα δεν θέλει να κοιτιέται μέσα σε τετράδιο, αλλά έχω την συνείδησή μου καθαρή,γ ιατί την συνοδεύει ανάλογη αφιέρωση, για να ξέρω ότι έχει παρέα.
Πάντως, τον βουδισμό δεν τον ασπάζομαι, αν αυτό καταλάβατε. Λέγοντας κάρμα, εννοούσα την γενικότερη ενέργεια που υπάρχει είτε το θέλουμε, είτε όχι, ακόμα και σε ένα τόσο δα κομμάτι κρύσταλλο κολλημένο σε ένα τεράστιο βράχο του βουνού.
tavrina
17-02-2009, 07:20 PM
Καλησπέρα σας,:bigsmile:
δεν ξέρω για τις νεκρές πεταλούδες, απλά θα σου παραθέσω αυτο που βρήκα για την Πεταλούδα: τον παγκόσμιο μύθο της μεταμόρφωσης της. Γιατί όπως αναφέρθηκε πριν συμβολίζει την ζωή και τον θάνατο, όλο τον κύκλο της ζωής.Νεκρή ή ζωντανή.
πεταλούδα στην ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία
Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες ονομάζονταν «ψυχές», καθώς πιστευόταν ότι είναι οι ψυχές των νεκρών. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πεταλούδα «σκώληκα ή καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο δηλαδή στάδιο στάδιο μεταμόρφωσης από την κάμπια, «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού».
Στην ελληνική αλλά και τη ρωμαϊκή μυθολογία η Ψυχή, μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μυθολογική εικονοπλασία την αναπαριστά πολλές φορές με φτερά πεταλούδας. Απελευθερωμένο από τον θάνατο το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, αναχωρώντας από τα δεσμά της χρυσαλίδας της. Ο μύθος γενικώς για την αρχαία ρητορική τέχνη είναι πιθανώς «ένα αναληθές αφήγημα που αντιπροσωπεύει την αλήθεια». Ο συγκεκριμένος μύθος, όμως, είναι ένα καλό παράδειγμα αντίληψης «μιας βαθιάς πραγματικότητας της φύσης μέσω της διαίσθησης».
Με την ομορφιά της η Ψυχή ξύπνησε τη ζηλοτυπία της Αφροδίτης, γιατί τον ίδιο τον Έρωτα σαγήνεψε. Ο Ζέφυρος την μετέφερε σε μια ανθισμένη κοιλάδα, για να ζήσει σε ανάκτορο ονειρικό. Κάθε νύχτα συναντούσε εκεί έναν εραστή, που υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να δει. Με τις κακόβουλες συμβουλές των αδελφών της ξύπνησε η περιέργειά της και μπροσπάθησε μ’ ένα λυχνάρι να δει ποιος μοιραζόταν το κρεβάτι της. Μια σταγόνα λάδι έπεσε πάνω στον θεό που πέταξε αμέσως μακριά. Έτσι άρχισε η φοβερή θλίψη, από την οποία θα μπορούσε να ξεφύγει η Ψυχή μόνο με την βοήθεια του Έρωτα.
Στο μύθο η Ψυχή συνδέεται με την πεταλούδα και ο μύθος ερμηνεύεται βάσει αυτής της διπλής ιδιότητας. Είναι η ιστορία της ψυχής που αγγίζεται από τη θεία αγάπη, αλλά εξαιτίας των λαθών της πρέπει να υποβληθεί σε ορισμένες δοκιμασίες πριν επιτύχει την μακαριότητα της αθανασίας. Η νυχτοπεταλούδα που προσελκύεται από τη φλόγα, σαν την ψυχή που προσελκύεται από τις θεϊκές αλήθειες, καίει τα φτερά της. Τούτη η εικονοπλασία είναι μια συμβολική απόδοση των δοκιμασιών που πρέπει να υπομένει η ψυχή, πριν γνωρίσει την αθανασία του επέκεινα.
Μεσοαμερικανική μυθολογία
Με την πεταλούδα και τον συμβολισμό της φαίνεται πως ασχολήθηκαν ιδιαίτερα οι αρχαίοι λαοί του Μεξικού. Στο Las Mariposas entre los Antiguos Mexicanos, (Οι πεταλούδες στους αρχαίους Μεξικανούς) του Carlos Beutelspacher[2] καταγράφεται η στενή παρατήρηση της πεταλούδας από τους αρχαίους μεξικανικούς πολιτισμούς των Μιξτέκ των Κχολουλτέκ και των Αζτέκ. Εκεί φαίνεται πώς οι πεταλούδες συμβόλιζαν τη φωτιά, την ψυχή, το θάνατο, τους πολεμιστές τους ταξιδιώτες και τα κολίβρια.
Οι αρχαίοι Μεξικανοί γνώριζαν τους κύκλους ζωής των λεπιδόπτερων και έδιναν ονόματα σε κάθε φάση τους. Στη γλώσσα Ναχουάτλ η φάση του αυγού ονομάζεται αχουαχπαπαλότλ (αμάρανθος) εξαιτίας της ομοιότητάς του με τους σπόρους του φυτού. Οι προνύμφες ονομάζονται οκουϊλίν και έδωσαν το όνομά τους σε αρκετές γεωγραφικές περιοχές. Στην ενήλικη πεταλούδα έδωσαν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα σε ορισμένες περιοχές να δίνουν το όνομα παπαλότλ.
Ο Beutelspacher καταγράφει επίσης δύο σημαντικές θεότητες, την Ξοτσικετζάτλ και την Ιτζπαπαλότλ. Η Ξοτσικετζάτλ ήταν η θεά της αγάπης, των λουλουδιών, της βλάστησης και της φωτιάς. Το όνομα της θεάς σημαίνει όμορφο λουλούδι, πιθανή απεικόνιση του είδους papilio multicaudatus, μιας πολύ κοινής πεταλούδας του κεντρικού Μεξικού. Αυτή η θεά προστάτευε τους καλλιτέχνες, τους βιοτέχνες, τους ζωγράφους και τις κοινές γυναίκες. Ενίοτε συνδέεται με το κολίβρι, αν και ο Beutelspacher παρέχει αρκετά επιχειρήματα για την εικονοπλασία της ως θεά-πεταλούδα. Επιχειρώντας εδώ ένα είδος μυθολογικού συγκρητισμού παρατηρούμε πως στον αρχέτυπο συμβολισμό του παγκόσμιου μύθου οι έννοιες φωτιά, τέχνη, άνθος, κοινή γυναίκα παραμένουν τόσο στον ελληνορωμαϊκό όσο και στον αρχαίο μεξικανικό μύθο συνδεδεμένες με την ιδέα της πεταλούδας, διατηρώντας αναμφίβολα και τις σύγχρονες αποτυπώσεις τους σε σύγχρονες κοινωνικές δοξασίες.
Η θεά Ιτζπαπαλότλ με τη σειρά της (οψιανός ιτζλί και πεταλούδα παπαλότλ) συνδέεται με το είδος rothschildia orizaba, μια πεταλούδα του μεταξιού. Αυτή η θεότητα ήταν η μητέρα-θεά των Τσιτσιμέκ και υποκατέστησε την Ξοτσικετζάτλ, όταν οι Αζτέκ κυριάρχησαν σε τούτη την εθνική ομάδα. Η Ιτζπαπαλότλ ήταν δυνατή και άγρια θεά με φτερά πεταλούδας και μεγάλα νύχια σε ετοιμότητα στα χέρια και τα πόδια της. Η θεά απεικονιζόταν επίσης με το βασιλικό όρνεο, (sarcoramphus papa), ένα είδος πολύ κοινό στο βόρειο Μεξικό κατά τη διάρκεια του πολιτισμού των Τσιτσιμέκ.
Πολλοί άνθρωποι στο Μεξικό θεωρούν ότι κάποιος θα πεθάνει όταν σταματήσει μαύρη πεταλούδα στην πόρτα του. Η μαύρη πεταλούδα (ascalapha odorata) ονομάζεται Μικπαπαλότλ, από το μικουΐτζτλί, που σημαίνει θάνατος.
Οι ρεαλιστικές ή στυλιζαρισμένες απεικονίσεις της πεταλούδας ποικίλουν και διακοσμούν πολυάριθμα θέματα της αρχαίας μεξικανικής τέχνης. Για παράδειγμα πεταλούδες διακοσμούσαν τον εξωτερικό δακτύλιο του ημερολογίου των Αζτέκ και συμβόλιζαν το πυρ των φιδιών. ¶λλες αναπαραστάσεις βρέθηκαν στον χρυσό διάκοσμο ανώτερων αξιωματούχων, σε κώδικες και τοιχογραφίες, ακόμα και στην τέχνη της σύνθεσης φτερών (plumeria). A-B. Επίπεδη πήλινη σφραγίδα με μοτίβο πεταλούδας από την Τεοτιχουακάν
C. Ιερογλυφικό από την πόλη Οκουϊλάν, που απεικονίζει μια κάμπια με κεφαλή πεταλούδας.
D-F. Πήλινες επίπεδες σφραγίδες με μοτίβο πεταλούδας από το Αζκαποτζάλκο G. Ελλιπής σφραγίδα με μοτίβο πεταλούδας και σύνθετη σχεδίαση φτερών από την Τεοτιχουακάν.
H-I. Πήλινες επίπεδες σφραγίδες με μοτίβο πεταλούδας από το Αζκαποτζάλκο
A. Αποτύπωμα κεφαλής πεταλούδας με σφραγίδα σε πηλό
B. Εντύπωση πλήρως στυλιζαρισμένων μοτίβων.
C. Όστρακο πήλινου αγγείου με στυλιζαρισμένο μοτίβο σώματος και φτερών πεταλούδας.
D. Αποτύπωμα πήλινης σφραγίδας με μοτίβα πεταλούδας
E. Διακόσμηση με στυλιζαρισμένη κεφαλή πεταλούδας.
A. Πήλινη επίπεδη σφραγίδα με μοτίβο πεταλούδας από το Τλαλτελόκο
A. Κεραμική πήλινη σφραγίδα με διακοσμητικό μοτίβο πεταλούδας (Αζτέκ)
B. Στήριγμα διακοσμημένο με μοτίβο πεταλούδας.
C-F. Στήριγμα κυλινδρικού αγγείου από την Τεοτιχουακάν με στυλιζαρισμένο μοτίβο πεταλούδας.
Η μυθολογία των Βορειοαμερικανών Ινδιάνων
Εξαιτίας της ομορφιάς τους, της δύναμης της πτήσης και της πλήρους μεταμόρφωσής τους οι πεταλούδες απαντώνται συχνά και στους μύθους των Βορειοαμερικανών Ινδιάνων. Σε ένα από τα πρώιμα ανθρωπολογικά άρθρα του, ο Grinnell[3] αναφέρεται σε μια βασική πεποίθηση των Μπλάκφουτ, ότι τα όνειρα έρχονται στον ύπνο με μια πεταλούδα. Το σύμβολό τους για την πεταλούδα ήταν ένα σχέδιο που έμοιαζε με μαλτέζικο σταυρό με έναν βραχίονα οριζόντιο και το άλλο κάθετο. Το σύμβολο ζωγραφιζόταν σε ένα οίκημα για να δείξει ότι το ύφος και η μέθοδος διαμόρφωσης του οικήματος διδάχθηκαν στον ιδιοκτήτη σε ένα όνειρο. Ήταν επίσης η συνήθεια των γυναικών της φυλής να κεντούν το σύμβολο της πεταλούδας σε ένα μικρό κομμάτι δέρματος ελαφιού και να το δένουν στα μαλλιά του μωρού τους, όταν ήθελαν να το κοιμήσουν. Ταυτόχρονα ψιθύριζαν ένα νανούρισμα, ζητώντας από την πεταλούδα να έλθει και να κοιμήσει το παιδί τους.
Η πεταλούδα ήταν επίσης σημαντική για στους μύθους και τα τελετουργικά των Ινδιάνων Χόπι, ιδιαίτερα στον χορό της πεταλούδας, ενώ ακόμη και μια φυλή των Χόπι Πουέμπλο ονομαζόταν φυλή της πεταλούδας[4]. Το πνεύμα της πεταλούδας προσωποποιείται επίσης στη μορφή των Κατσίνα. Τα Κατσίνα αντιπροσωπεύουν την πνευματική ουσία όλων των πραγμάτων στον αισθητό κόσμο Αντιπροσωπεύουν το παιχνίδι, τα τρόφιμα, τα πουλιά, τα έντομα ακόμη και τον ίδιο τον θάνατο προσωποποιημένο. Κατά τη διάρκεια ιερών χορών, οι άνδρες που υποδύονται τα Κατσίνα παρουσιάζουν ομοιώματα των κατσίνα τους στις γυναίκες και τα παιδιά. Τα ειδώλια είναι γνωτά ως Πόλι Σιο Χέμις Κατσίνα (Κατσίνα πεταλούδα), Πόλι Τάκα (¶νδρας Πεταλούδα) και Πόλι Μάνα (Κορίτσι πεταλούδα) [5].
Ο τελετουργικός χορός της πεταλούδας
Η καθαρή ομορφιά της πεταλούδας ερμηνεύεται σε ένα μύθο των Παπάγκο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο δημιουργός ένιωσε θλίψη για τα παιδιά, όταν συνειδητοποίησε ότι το πεπρωμένο τους ήταν να γεράσουν και να γίνουν αδύναμα πλάσματα. Μάζεψε, λοιπόν, τα όμορφα χρώματα από διάφορες πηγές όπως το φως του ήλιου, τα φύλλα, τα λουλούδια, και ο ουρανός. Έβαλε τα χρώματα σε ένα μαγικό σακκούλι και το παρουσίασε στα παιδιά. Όταν εκείνα το άνοιξαν, οι χρωματισμένες πεταλούδες πέταξαν έξω ελεύθερες, γοητεύοντας τα παιδιά που δεν είχαν δει ποτέ τίποτα τόσο όμορφο. Οι πεταλούδες τραγούδησαν κι έκαναν τα παιδιά ακόμα πιο ευτυχισμένα. Όμως, τα πουλιά παραπονέθηκαν στο δημιουργό γιατί οι πεταλούδες ήταν τόσο όμορφες και μπορούσαν να τραγουδούν όπως τα πουλιά. Για αυτό ο δημιουργός απέσυρε από τις πεταλούδες τη δυνατότητα να τραγουδούν. Από τότε, αν και όμορφες, παραμένουν σιωπηλές[6].
Ένας ενδιαφέρων συνδυασμός της συμπεριφοράς εντόμων και της ανθρώπινης σεξουαλικότητας βρίσκεται στον θρύλο του τρόπου της πεταλούδας των Ναβάχο. Ένας αμφίφυλος θεός, ο Μπεγκοτσίντι, ήταν αρχηγός του λαού της πεταλούδας και εξυπηρετούσε τις σεξουαλικές ανάγκες και των αρσενικών και των θηλυκών πεταλούδων. Όταν ο Μπεγκοτσίντι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα, οι άνθρωποι πεταλούδες αποφάσισαν να γίνουν αιμομίκτες παρά να παντρευτούν ξένους. Αυτό τους «τρέλανε», κάτι που φαίνεται σήμερα στην τάση τους να ορμούν στις φλόγες. Η εθιμική βάση του μύθου φαίνεται πως ήταν η αυξανόμενη ανησυχία μικρών και απομονωμένων ομάδων με ενδογαμικές τάσεις. Έτσι,ο θρύλος του τρόπου της πεταλούδας είναι για τους Ναβάχο μια ερμηνεία της απαγόρευσης (tabu) ενάντια στην αιμομιξία[7].
Γεννημένες από την κάμπια στη χρυσαλίδα, οι πεταλούδες ήταν ένα σύμβολο αναγέννησης, ευτυχίας και χαράς για τους γηγενείς του Μεξικού. Σε έναν μύθο, ο ισχυρός θεός-ερπετό, ο Κετζαλκοάτλ, εισέρχεται στον κόσμο με τη μορφή της χρυσαλίδας, από την οποία προβάλλει με τρόπο οδυνηρό στο πλήρες φως της τελειότητας που συμβολίζεται από την πεταλούδα. Η πεταλούδα-οψιανός, Ιτζπαπαλότλ, είναι προστάτιδα θεότητα στο ημερολόγιο των Αζτέκ[8]. Εκτός από τα παραπάνω οι Αζτέκ επίσης πίστευαν ότι οι μακάριοι νεκροί με τη μορφή όμορφων πεταλούδων επισκέπτονταν τους συγγενείς τους, για να τους βεβαιώσουν ότι όλος ήταν καλά. Αυτές οι πεταλούδες πετούσαν γύρω από το σπίτι και γύρω από τις ανθοδέσμες που διακοσμούσαν τις οικίες των ευγενών Αζτέκ. Θεωρείτο αγένεια αν μύριζε κανείς τα λουλούδια από πάνω. Ο επισκέπτης ήταν υποχρεωμένος να τα μυρίσει από πλάγια θέση, γιατί η κορυφή ήταν αφιερωμένη στις ψυχές που έρχονταν και απολάμβαναν τη μυρωδιά, ιδιαίτερα αφιερωμένη στην ύπαρξή τους[9].
Ο γηγενείς νοτιοαμερικανοί ενσωμάτωσαν επίσης τα διάφορα λεπιδόπτερα στις μυθολογίες τους[10]. Για τους Γκοατζίρο της Κολομβίας, εάν κάποια ιδιαίτερα μεγάλη, λευκή πεταλούδα βρεθεί σε κάποια κρεβατοκάμαρα δεν πρέπει κανείς να την κακομεταχειριστεί ή να τη διώξει, γιατί είναι το πνεύμα ενός προγόνου που έρχεται να επισκεφτεί την κατοικία. Τον ίδιο μύθο συναντάμε στην Ιαπωνία, με τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες. Εάν η πεταλούδα γίνει ενοχλητική, πρέπει να τη διώξει κανείς με μεγάλη προσοχή και φροντίδα, διαφορετικά το πνεύμα θα πάρει εκδίκηση. Ανάμεσα στους Αϊμάρα της Βολιβίας ένας ορισμένος σπάνιος τύπος νυχτοπεταλούδας θεωρείται οιωνός θανάτου.
Είναι πολυάριθμα τα παραδείγματα των λεπιδόπτερων γενικότερα στις μυθολογίες γηγενών λαών σε όλο τον κόσμο. O Μίρτσεα Ελιάντε για παράδειγμα αναφέρει ότι στη Μαδαγασκάρη και το Νάγκα Μανιπούρ ορισμένες φυλές διεκδικούν την καταγωγή τους από την πεταλούδα. Σύμφωνα με τους Πίμα της Βόρειας Αμερικής κατά τη στιγμή της έναρξης της δημιουργίας ο δημιουργός Τσιοβοτμάκι πήρε τη μορφή πεταλούδας και πέταξε τριγύρω στον κόσμο, έως ότου βρήκε τόπο κατάλληλο για το ανθρώπινο γένος. Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας πιστεύουν ότι η ψυχή επιστρέφει στη γη μετά το θάνατο με τη μορφή της πεταλούδας. Στα νησιά του Σολομώντα εκείνος που φεύγει απ’ τη ζωή, μπορεί να διαλέξει τι θα γίνει μετά το θάνατο και επιλέγει συχνά μια πεταλούδα. Στον Ισλαμικό Σουφισμό η νυχτοπεταλούδα που αναλώνεται στο φως της φλόγας του κεριού είναι η ψυχή που αναλώνεται στη θεία φλόγα[11]. Η Γκιμπούτας αναγνωρίζει με τη σειρά της στο σύμβολο της πεταλούδας ένα από τα ιδεογράμματα της πρώιμης νεολιθικής γλώσσας[12] των προωτευρωπαϊκών φύλων και συνδέει το σύμβολο με τις ιδιότητες της μητέρας θεάς.
Οι πρωτοευρωπαϊκοί λαοί γενικά πίστευαν ότι η ανθρώπινη ψυχή έπαιρνε τη μορφή της πεταλούδας και έτσι την αντιμετώπιζαν με μεγάλο σεβασμό, συχνά με φόβο. Οι Βορειοευρωπαϊκοί λαοί είναι γεμάτοι παραδόσεις για το γεγονός ότι τα όνειρα δεν έιναι τίποτε άλλο από περιπλανήσεις της ψυχής-πεταλούδας σε άλλους κόσμους. Στη νότια Γερμανία οι παραδόσεις αναφέρουν ότι οι νεκροί ξαναγεννιούνται σαν παιδιά που πετούν τριγύρω με τη μορφή της πεταλούδας. Τούτο συνδέει τις πεταλούδες με την ιδέα της γονιμότητας. Οι Ιρλανδοί με τη σειρά τους θεωρούν ότι οι πεταλούδες είναι οι ψυχές των νεκρών που περιμένουν να περάσουν από το Καθαρτήριο[13].
Επιστρέφοντας στην αρχαία ελληνική ψυχή ως πεταλούδα, θα επιχειρήσουμε άλλον έναν συγκρητισμό, καθώς ανακαλύπτουμε μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση στη μυθολογία των Αζτέκ και των Μάγια. Η Ιτζπαπαλότλ είναι η θεά οψιανός-πεταλούδα, δηλαδή η ψυχή εγκλωβισμένη μέσα στην πέτρα. Η φαινομενικά αντινομιακή ιδέα είναι ότι η πεταλούδα/ψυχή απελευθερώνεται από το σώμα από τη θυσιαστική λεπίδα του οψιανού και ταυτόχρονα εγκλωβίζεται μέσα του. Η Ιτζπαπαλότλ είναι το θηλυκό αντίστοιχο του θεού Τετζκατλιπόκα («τετζκάτ» σημαίνει «εγχειρίδιο οψιανού»). Η πεταλούδα είναι, επίσης, σύμβολο του Ξοτσιπίλλι του αρσενικού θεού της βλάστησης και των λουλουδιών, ο οποίος όμως συνδέεται και με το αστραποβόλημα της φλόγας.
Μεταμόρφωση
Όπως στους Γκοατζίρο της Κολομβίας, έτσι και στον ιαπωνικό μύθο της λευκής πεταλούδας[14] είναι εμφανής η άποψη πως η λευκή πεταλούδα είναι η ψυχή της γυναίκας του γέροντα, που πέθανε νέα και έφυγε νωρίς από τη ζωή του. Η ψυχή επιστρέφει να οδηγήσει τον αγαπημένο της στο πέρα κόσμο, όταν εκείνος δεν μπορεί πια να περιποιηθεί τον τάφο της και να της τραγουδήσει, όπως είχε ορκιστεί. Η πεταλούδα εδώ δε συμβολίζει απλά την ψυχή αλλά και τη δυνατότητα επικοινωνίας της με τον αισθητό κόσμο. Πρόκειται λοιπόν για ένα σύμβολο που με την αλλεπάλληλη παρουσία του στο παγκόσμιο πλέγμα των μύθων υποδηλώνει μια σχέση ανάμεσα σε αυτή τη ζωή και την άλλη και τα στάδια μιας εξελικτικής μεταμόρφωσης.
Η μεταμόρφωση της πεταλούδας είναι ένα από τα μυστήρια της φύσης. Η δυνατότητα αυτών των εντόμων να αλλάζουν τη μορφή τους από έρπουσα κάμπια σε ιπτάμενη ύπαρξη είναι σχεδόν μαγική. Πολλοί άνθρωποι εμπνέονται τόσο από την ιδέα της μεταμόρφωσης, ώστε θεωρούν πως οι πεταλούδες δε θα μπορούσαν ποτέ να έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των εκατομμυρίων ετών εξέλιξης χωρίς τη θεϊκή παρέμβαση. Είτε όμως είναι έργο θεϊκής παρέμβασης ή απλά μια διαδικασία της φύσης, εκείνο που πυροδοτεί την ανθρώπινη φαντασία είναι ή ίδια η έννοια της μεταμορφωτικής διαδικασίας και της ελευθερίας που συνεπάγεται η δυνατότητα της πτήσης. Φαίνεται να αγνοεί το ανθρώπινο πλάσμα πως προέρχεται από το ίδιο κουκούλι της σκοτεινής μήτρας και πως υφίσταται την ίδια μετουσιωτική διαδικασία, ή απλά αναγνωρίζει ενδόμυχα κάποια συγγένεια σε τούτη τη διαδικασία; Ο κύκλος μεταμόρφωσης της πεταλούδας συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα εν είδει μαγείας. Η ανθρώπινη αλλαγή ακολουθεί τους δικούς της χρονικούς περιορισμούς και περνά συνήθως απαρατήρητη. Είναι όμως η ίδια μεταμόρφωση και ακολουθεί τους ίδιους αμετάβλητους εξελικτικούς νόμους, έως ότου φθάσει στη δική της πτήση.
«Ήμουν πριν άνθρωπος που ονειρεύτηκε ότι ήταν πεταλούδα ή μήπως είμαι τώρα πεταλούδα που ονειρεύεται ότι είναι άνθρωπος;» - Τσουάνγκ Τζου
Κ. Καλογερόπουλος
Βιβλιογραφία
Burland, C., and W. Forman, (1975), The Aztecs - gods and fate in ancient Mexico, Orbis Publishing, London.
Capinera, J., (1993), «Insects in art and religion: the American Southwest», στο American Entolomologist, 39.
Eliade, Mircea, (ed.), (1987), Encyclopedia of Religion, Macmillan: New York Erdoes, R., and A. Ortiz, (1984), American Indian myths and legends. Pantheon, New York.
Fewkes, J. W., (1910), «The butterfly in Hopi myth and ritual», Am. Anthropol., New Series. 12.
Gagliardi R A. «Lepidopteral Symbolism: Lepidoptera Symbols Relating to Flight» στο Butterfly and Bugs Symbolism. Fourth Issue, November 1997.
Gimbutas, Μ., (1989), The Language of the Goddess. London: Thames and Hudson.
Grinnell, G.B., (1899), «The butterfly and spider among the Blackfeet» στο Am. Anthropol., New Series.
Hadland Davis, F. (1913), Myths and Legends of Japan, G. G. Harrap and Company, London.
Hilborn, R. C., (1994), Chaos and Nonlinear Dynamics, Oxford University Press, Oxford.
Hitch*****, S. W., (1962), «Insects and Indians of the Americas», Bull. Entomol. Soc. Am. 8.
Nicholson, I., (1985), Mexican and Central American mythology, Peter Bedrick Books, New York.
Wright, B., (1877), Hopi Kachinas. Northland Press, Flagstaff, Arizona.
Σημειώσεις – Παραπομπές
[1] Βλ Hilborn, R.C., (1994), Chaos and Nonlinear Dynamics, Oxford University Press, Oxford.
[2] Dr. Hogue στο Journal of the Lepidopterists' Society, 44 (2), 1990: 102-103
[3] Grinnell, G.B., (1899), «The butterfly and spider among the Blackfeet» στο Am. Anthropol., New Series. 1:194-196.
[4] Fewkes, J.W., (1910), «The butterfly in Hopi myth and ritual», Am. Anthropol., New Series. 12:576-594.
[5] Βλ., Wright, B., (1877), Hopi Kachinas. Northland Press, Flagstaff, Arizona.
[6] Βλ. Erdoes, R., and A. Ortiz, (1984), American Indian myths and legends. Pantheon, New York
[7] Capinera, J., (1993), «Insects in art and religion: the American Southwest», στο American Entolomologist, 39: 221-229.
[8] Βλ. Nicholson, I., (1985), Mexican and Central American mythology, Peter Bedrick Books, New York.
[9] Βλ. Burland, C., and W. Forman, (1975), The Aztecs - gods and fate in ancient Mexico, Orbis Publishing, London.
[10] Hitch*****, S.W., (1962), «Insects and Indians of the Americas», Bull. Entomol. Soc. Am. 8:181-187
[11] Βλ. Mircea Eliade, (ed.), (1987), Encyclopedia of Religion, Macmillan: New York
[12] Βλ. Gimbutas, Μ., (1989), The Language of the Goddess. London: Thames and Hudson.
[13] Βλ. Gagliardi RA. «Lepidopteral Symbolism: Lepidoptera Symbols Relating to Flight» στο Butterfly and Bugs Symbolism. Fourth Issue, November 1997.
[14] «White Butterfly» στο Hadland Davis, F. (1913), Myths and Legends of Japan, G. G. Harrap and Company, London: 218-219.
Archive.gr (http://www.archive.gr)
Ελπίζω να ηρεμήσεις σε οτι σου παραθέτω.:bigsmile::bigsmile:
Υ.Γ. Είναι αρκετα μεγάλο αλλά ενδιαφέρον κατα την γνώμη μου
kerio
18-02-2009, 01:41 PM
Μια νεκρή πεταλούδα, που την φυλάς, θα μπορούσε να έχει κακό κάρμα, κακιά ενέργεια, επειδή της διετάραξαν τον κύκλο ζωής της, δηλαδή την εξαϋλωσή της;
γεια σου erefiam,
ας διαχωρισουμε πρωτα το καρμα απο την ενεργεια.Το καρμα ειναι ενας νομος που διεπει τους κοσμους της Υπαρξης.Σε μια πρωτη αναγνωση ειναι ο νομος της "αιτιας και του αποτελεσματος".
Υπαρχει αραγε κακο καρμα;Αν πιστευει καποιος οτι ειναι δυνατον η εννοια του "κακου" να ειναι αυθυπαρκτη τοτε ναι, το κακο καρμα οχι απλως υπαρχει αλλα Ειναι.
Ομως ακομα κι ο βουρκος, καθως εκτιθεται στο φως του ηλιου σταδιακα γινεται γονιμο χωμα και νερο,αφηνοντας την χαρακτηριστικη του δυσωδια και τα υπολοιπα...Αν λοιπον καποιος πιστευει στο "φως",τοτε η εννοια του 'κακου" γινεται πολυ απλα μια τοποχρονικη αντιληψη.Αυτο που ειναι καλο για μενα,μπορει να ειναι κακο για σενα.Ετσι, συνηθως κ αφελως, συνδεουμε την εννοια του κακου με την αισθηση του δυσαρεστου και την εννοια του καλου με την αισθηση του ευχαριστου.
Στο καρμα τωρα.Μπορουμε να πουμε για κατι ηδη εχει συμβει οτι ηταν καρμα.Μπορουμε να πουμε για κατι που συμβαινει οτι ειναι καρμα.Δεν μπορουμε να πουμε για κατι που θα συμβει οτι θα ειναι καρμα.Αν πεταξω μια πετρα στον αερα και σταθω απο κατω τοτε θα πεσει στο κεφαλι μου.Δεν φταιει ουτε η πετρα,ουτε ο νομος της βαρυτητας.Ωσπου να γινει ομως αυτο δεν μπορει να πει καποιος θα ειναι καρμα.Γιατι μπορει και να αποφασισω να μετακινηθω.
Ετσι λοιπον ηταν καρμα να κανεις οσα εκανες με τις πεταλουδες,οπως και ολος ο διαλογος, με τον τροπο που εχει γινει μεχρι τωρα.Ειναι κακο καρμα αραγε;
Ας ερθουμε στην κακη ενεργεια.Δεν υπαρχει κακη και καλη ενεργεια.Προφανως εχει να κανει με την εξαυλωση, οπως λες, της πεταλουδας.Ομως αναφερεσαι στο σωμα της πεταλουδας.Κι αυτο ανηκει στον κοσμο της υλης.Και σ'αυτον θα παραμεινει ειτε στο υλικο σου τετραδιο,ειτε στην κοιλια ενος πουλιου ωσπου να γινει κι αυτο τροφη σε αλλο πλασμα,ειτε σαν,σαν,σαν...
Βεβαια πραγματι οι εμπειριες της καθε υπαρξεις καταγραφονται στην υλη.Σε μια πετρα για παραδειγμα καταγραφονται οι εμπειριες που διδραματιστηκαν στον χωρο που υπηρξε.Κι ο οποιοσδηποτε ανθρωπος μπορει να εχει προσβαση σε αυτην την μνημη.Αυτο ομως,δεν αφορα την ιδια την πεταλουδα.Αφορα κυριως εσενα και στο πως βιωνεις εσυ αυτην την εμπειρια σου.Αν επιλεξεις να συνδεθεις με την εμπειρια αυτη αρνητικα τοτε θα παραλαμβανεις αρνητικοτητα .Αν επιλεξεις να συνδεθεις θετικα τοτε θα παραλαβεις θετικοτητα (καλη ενεργεια).
tavrina
18-02-2009, 09:30 PM
Καλησπέρα σας,:bigsmile:
Έχω διαβάσει κάπου για την καρμική αστρολογία, υπάρχει στην ινδική φιλοσοφία αν δεν κάνω λάθος.Αναφέρει οτι ο νόμος του Κάρμα διατηρεί την ισορροπία, που υπάρχει στον κόσμο και οτι την διαταράσει αυτη την ισορροπία προκαλεί ανάλογα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά, γιατί η κάθε αιτία φέρνει το ανάλογο της αποτέλεσμα.
Ο άνθρωπος δημιουργεί μόνος του το παν, που του συμβαίνει.
Θα ψάξω να βρώ το άρθρο να σας το παραθέσω. ¶ν και φαντάζομαι οι αστρολόγοι μας, θα ξέρουν περισσότερα.:love::love:
sellana
19-02-2009, 01:34 PM
:bigsmile:τελειο θεμα να ρωτησω κατι εχει διαφορα αν η πεταλουδα ειναι νυχτοπεταλουδα απο μια που ειναι ημερας στο καρμα γιατι αλλα συναισθηματα μου βγαζει η νυχτερινη απο την ημερας που εχει ωραια χρωματα
erefiam
19-02-2009, 05:27 PM
:weird:
Μου έκανε απίστευτη εντύπωση που είδα να νεκρανασταίνεται αυτό το θέμα. ΧΑΧΑΧΑ!!
Λυπάμαι που δεν θυμάμαι το ψευδώνυμο της τελευταίας κοπέλας που έγραψε, αλλά θα αναφερθώ σε εκείνη. Κι εγώ τις φοβάμαι αρκετά τις νυχτοπεταλούδες. ¶ρα είμαι σίγουρη ότι ποτέ δεν θα επέλεγα να σώσω το νεκρό της σώμα από την καταστροφή, γιατί (ενώ λυπάμαι που το λέω) θα μπορούσα εγώ η ίδια να έχω προκαλέσει το θάνατό της, αφού στο παρελθόν έχω χάσει 2 ώρες ύπνου μιας και υπήρχε μια κάτω από την λάμπα. άρα κι εγώ αναγκαστικά φώναξα το σκυλάκι μου (τρελαμένος με το κυνήγι εντόμων) και την έκανε... σκόνη... Αλήθεια, αυτές οι άτιμες οι νυχτοπεταλούδες γίνονται σκόνη σχεδόν μόλις πεθάνουν. Παράξενο, ε; Μάλλον γι' αυτό δεν θα επέλεγα και καμία για να τη σώσω.
Πάντως,. ξέρω έχω βγει εκτός θέματος, αλλά συζήτηση με "την τελευταία" κάνω (:bigsmile:), υπάρχουν μερικές νυχτοπεταλούδες,που αν και δεν έχουν εκθαμβωτικά χρώματα, είναι άκρως εντυπωσιακές και προκαλούν απίστευτο δέος. Ε, πιστεύω το να φυλάξει κάποιος τον "σωρό" μιας τέτοιας, αφού κάνει και τις κατάλληλες σκέψεις, ίσως να ήταν τελικά κάτι το θετικό. Στην Αμερική είδα μια τέτοια, βασίλισσα μάλλον, μεγάλη όσο η παλάμη. Γκριζωπή μεν, αλλά μόνο από μακριά. Από κοντά έβλεπες τα ομορφότερα γκρι, καφετιά, γαλαζωπά και μωβ χρώματα που μπορείς να δεις.
Πάντως, "τελευταία", όπως βλέπεις, η αρχική απορία δεν μπορεί να λυθεί. Δεν υπονοώ τίποτα, τίποτα!! Απλά όπως, νομίζω όλοι όσοι απάντησαν, τόνισαν, αυτό που μετράει είναι η σκέψη και η ενέργεια που βάζεις σε αυτή την πράξη. Και στην πραγματικότητα, μπορείς να το κάνεις να μην μετράει καν. Εγώ φρίκη είχα φάει τότε... Μάλλον.
ίσως στην τελική, όπως πάνε τα πράγματα γύρω μας, να θελήσεις να διαφυλάξεις την "σωρό" μιας πεταλούδας, απλά και μόνο επειδή για ένα μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να εκλείψουν από τις ζωές μας...
Καλή υπόλοιπη μέρα σε όλους (τόσο ωραία μέρα, παρά τον τρελό αέρα).
erefiam
19-02-2009, 05:42 PM
Kerio, σ' ευχαριστώ πολύ! Έχεις απόλυτο δίκιο. Γενικά, άλλωστε, έχουν αλλάξει πολλά στην ζωή μου τις τελευταίες κάμποσες μέρες, και μου φαίνεται παίρνω πια βασικά μαθήματα. Ειδικά όσον αφορά το πώς να μεταχειρίζομαι την ενέργεια, τη δικιά μου, αυτή που μπορώ να προκαλέσω, καθώς ανθρώπων που αγαπώ ή επικοινωνώ.
Έχεις πολύ δίκιο. Όπως πάντα κι ή ίδια πίστευα, ο τρόπος που αντιμετωπίζεις κάτι, θες αυτό να είναι πνευματικό ή υλικό, νεκρό ή ζωντανό, ακόμα και φανταστικό ή υπαρκτό, είναι αυτό που μετράει. Βέβαια το ότι το πίστευα δεν σημαίνει κιόλας ότι το ακολουθούσα. Η αμφιβολία είναι μεγάλη κυρά! Αλλά έδωσες φοβερό παράδειγμα, π.χ. ένας κρύσταλλος. Φίλος μου τον βρήκε στο βουνό. Ένας τέλειος χαλαζίας, καλύτερος από αγοραστό, σαν ένα φυσικό εκκρεμές (!) που δεν χρειάζεται επεξεργασία. Τον αγάπησε, αλλα τον είχε στην άκρη. Ήξερε ότι υπάρχει και ήταν ευγνώμων για το ότι τον βρήκε μέσα στους θάμνους της καμμένης Πεντέλης. Ένιωθε ότι του έφερνε γούρι. Όταν όμως κάποια στιγμή ασχολήθηκε πολύ μαζί του, και ήταν κάπως βεβαρημένες οι συνθήκες της ζωής του εκείνη την περίοδο, κι άρχισε να τον δείχνει σε πολύ κόσμο, άρχισε να νιώθει ότι αυτός ο κρύσταλλος κάτι έχει. Δεν νομίζω ότι ο ίδιος ο κρύσταλλος του άσκησε τόση εξουσία, όμως η σκέψη που εναπόθεσε ξαφνικά πάνω του, τον έκανε να πιστέψει ότι ο κρύσταλλος ευθυνόταν για μερικά από τα άσχημα που του συνέβεναν, για παρανοϊκές τάσεις. Κι επειδή έζησα από πρώτο χέρι όλες εκείνες τις στιγμές, μπορώ να πω ότι, ναι, τον επηρέασε αρνητικά πολύ. Όμως δεν έφταιγε ο κρύσταλλος, αλλά η σκέψη που του είχε φορτώσει, καθώς και το γεγονός ότι τον επιδύκνυε σε καμία δεκαριά άτομα τελευταία τα οποία έχουν λογής προκαταλήψεις.
Ξέφυγα πολύ; Ελπίζω όχι. :)
sellana
19-02-2009, 05:56 PM
Kerio, σ' ευχαριστώ πολύ! Έχεις απόλυτο δίκιο. Γενικά, άλλωστε, έχουν αλλάξει πολλά στην ζωή μου τις τελευταίες κάμποσες μέρες, και μου φαίνεται παίρνω πια βασικά μαθήματα. Ειδικά όσον αφορά το πώς να μεταχειρίζομαι την ενέργεια, τη δικιά μου, αυτή που μπορώ να προκαλέσω, καθώς ανθρώπων που αγαπώ ή επικοινωνώ.
Έχεις πολύ δίκιο. Όπως πάντα κι ή ίδια πίστευα, ο τρόπος που αντιμετωπίζεις κάτι, θες αυτό να είναι πνευματικό ή υλικό, νεκρό ή ζωντανό, ακόμα και φανταστικό ή υπαρκτό, είναι αυτό που μετράει. Βέβαια το ότι το πίστευα δεν σημαίνει κιόλας ότι το ακολουθούσα. Η αμφιβολία είναι μεγάλη κυρά! Αλλά έδωσες φοβερό παράδειγμα, π.χ. ένας κρύσταλλος. Φίλος μου τον βρήκε στο βουνό. Ένας τέλειος χαλαζίας, καλύτερος από αγοραστό, σαν ένα φυσικό εκκρεμές (!) που δεν χρειάζεται επεξεργασία. Τον αγάπησε, αλλα τον είχε στην άκρη. Ήξερε ότι υπάρχει και ήταν ευγνώμων για το ότι τον βρήκε μέσα στους θάμνους της καμμένης Πεντέλης. Ένιωθε ότι του έφερνε γούρι. Όταν όμως κάποια στιγμή ασχολήθηκε πολύ μαζί του, και ήταν κάπως βεβαρημένες οι συνθήκες της ζωής του εκείνη την περίοδο, κι άρχισε να τον δείχνει σε πολύ κόσμο, άρχισε να νιώθει ότι αυτός ο κρύσταλλος κάτι έχει. Δεν νομίζω ότι ο ίδιος ο κρύσταλλος του άσκησε τόση εξουσία, όμως η σκέψη που εναπόθεσε ξαφνικά πάνω του, τον έκανε να πιστέψει ότι ο κρύσταλλος ευθυνόταν για μερικά από τα άσχημα που του συνέβεναν, για παρανοϊκές τάσεις. Κι επειδή έζησα από πρώτο χέρι όλες εκείνες τις στιγμές, μπορώ να πω ότι, ναι, τον επηρέασε αρνητικά πολύ. Όμως δεν έφταιγε ο κρύσταλλος, αλλά η σκέψη που του είχε φορτώσει, καθώς και το γεγονός ότι τον επιδύκνυε σε καμία δεκαριά άτομα τελευταία τα οποία έχουν λογής προκαταλήψεις.
Ξέφυγα πολύ; Ελπίζω όχι. :)
Τους κρυσταλους παντα τους καθαριζουμε με χοντρο αλατι και τους φορτιζουμε στον Ηλιο και με τη θετικη μας ενεργεια . Οι κρυσταλοι ειναι σαν τα κομπιουτερ αποθηκευουν ενεργεια καλη και κακη , να τον καθαρισει να τον φορτωσει και να τον εχει σαν γουρι γιατι οι κρυσταλοι μας διαλεγουν δεν τος διαλεγουμε.Συγνωμη που βγηκα απο το θεμα τηε πεταλουδας αλλα οι κρυσταλοι ειναι η αδυναμια μου
erefiam
21-02-2009, 09:14 PM
Ναι, είναι πράγματι αρκετά ενδιαφέρον θέμα οι κρύσταλλοι. Πάντα καθαρίζω τους δικούς μου. Έχω διάφορους, αλλά δεν μπορώ να πω ότι τους χρησιμοποιώ ιδιαίτερα.
Τον συγκεκριμένο ο φίλος μου θέλει προς το παρόν να τον ξεφορτωθεί. και παρόλο που σέβομαι την γνώμη του, πιστεύω ότι ίσως αλλάξει γνώμη με το πέρασμα των ημερών μιας και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τον κρύσταλλό του. Τον έχω εγώ, κι εκείνος είναι αρκετά μακριά. Πάντως ο δικός του κρύσταλλος είναι φοβερός, και ό,τι κι αν γίνει με αυτόν για καλό μόνο θα είναι... Θα δείξει.
Μου είχαν πει πριν μερικά χρόνια ότι είναι καλό να τον πλύνω με νερό βρόχινο, μετά να τον βάλω σε αλάτι στο φως του φεγγαριού, και μετά στον ήλιο. Ισχύει;
Θενκ γιου! :)
smaragdi
28-02-2009, 05:23 PM
Ναι, είναι πράγματι αρκετά ενδιαφέρον θέμα οι κρύσταλλοι. Πάντα καθαρίζω τους δικούς μου. Έχω διάφορους, αλλά δεν μπορώ να πω ότι τους χρησιμοποιώ ιδιαίτερα.
Τον συγκεκριμένο ο φίλος μου θέλει προς το παρόν να τον ξεφορτωθεί. και παρόλο που σέβομαι την γνώμη του, πιστεύω ότι ίσως αλλάξει γνώμη με το πέρασμα των ημερών μιας και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τον κρύσταλλό του. Τον έχω εγώ, κι εκείνος είναι αρκετά μακριά. Πάντως ο δικός του κρύσταλλος είναι φοβερός, και ό,τι κι αν γίνει με αυτόν για καλό μόνο θα είναι... Θα δείξει.
Μου είχαν πει πριν μερικά χρόνια ότι είναι καλό να τον πλύνω με νερό βρόχινο, μετά να τον βάλω σε αλάτι στο φως του φεγγαριού, και μετά στον ήλιο. Ισχύει;
Θενκ γιου! :)
Κρυσταλλοι??Τι ειναι κ που χρησιμευουν??Με συγχωρειτε κι ολας για το εκτος θεματος..:love:
Μητσάκος
01-03-2009, 09:24 AM
Κρυσταλλοι??Τι ειναι κ που χρησιμευουν??Με συγχωρειτε κι ολας για το εκτος θεματος..:love:
Μπορείς να πάρεις μια ιδέα από αυτά:
http://www.myhoroscope.gr/88-%DC%F1%E8%F1%E1-%EC%E5%EB%FE%ED/485-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1-%EA%E1%E9-%F7%F1%DE%F3%E7-%EA%F1%F5%F3%F4%DC%EB%EB%F9%ED-%EF%F1%F5%EA%F4%FE%ED.html
http://www.myhoroscope.gr/91-%F3%F5%E6%E7%F4%DE%F3%E5%E9%F2-%E3%E5%ED%E9%EA%DD%F2-%EA%E1%E9-off-topic-%E8%DD%EC%E1%F4%E1/6070-%EA%F1%F5%F3%F4%E1%EB%EB%EF%E8%E5%F1%E1%F0%E5%DF%E 1.html
:bigsmile: