PDA

View Full Version : Προγνωστικά συστήματα στη Κινέζικη Αστρολογία



Λίλιαν Σίμου
17-02-2005, 11:01 PM
Η Κινέζικη Αστρολογία, μία γνώση σχεδόν 5.000 ετών καταγεγραμμένη, ήταν προορισμένη να συμβουλεύει τους αυτοκράτορες για τις καιρικές συνθήκες, τις πολιτικές καταστάσεις και ενδεχόμενα, για την προσωπική τους ανάπτυξη. Οι Κινέζοι, δείχνουν μία ιδιαίτερη αγάπη για τη φύση και η γνώση αυτή είναι κατ΄ εξοχήν φυσιολατρική. Κάθε στοιχείο, έχει τη δική του προσφορά στη γη, κάθε στοιχείο συνδυάζεται με τα υπόλοιπα, για να βγει ένα αποτέλεσμα. Τίποτα δεν είναι αυθαίρετο, τίποτα δεν είναι αυτόνομο.

Θεωρώ απαραίτητο να παρουσιάσω εν ολίγοις, την δυνατότητα που παρέχει η κινέζικη φιλοσοφία για το θέμα της πρόβλεψης, μέσα από αστρολογικούς προσδιορισμούς. Ωστόσο, η τόσο μεγάλη ιστορική πορεία της αστρολογίας, έχει περάσει από πολλά και διαφορετικά στάδια κι έχει δεχθεί συνθέσεις ποικίλες. Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω συνοπτικά, μερικές από τις πιο σημαντικές μεθόδους, που έχουν πέσει στην αντίληψή μου κι εκείνες που διαπιστώνω πως χρησιμοποιούν συχνότερα οι εξειδικευμένοι αστρολόγοι.


1) οι 28 αστερισμοί

Αυτοί οι 28 αστερισμοί, σύμβολα του σεληνιακού μήνα, δημιουργούν ένα κύκλο 28 ημερών και προσδιορίζουν ένα χαρακτηριστικό για κάθε μέρα του μήνα. Όποιος εξ αυτών αντιστοιχεί στην ημέρα γέννησής μας, μας προσδίδει ένα ευοίωνο ή δυσοίωνο χαρακτηριστικό. Αυτό ισχύει για όλη μας τη ζωή, σαν πρωτογενής τάση. Γιατί οι Κινέζοι δεν είναι μοιρολάτρες. Θεωρούν πως η αστρολογία έχει κυρίως συμβουλευτικό ρόλο και καθοδηγητικό. Τα υπόλοιπα αστρολογικά στοιχεία, θα βοηθήσουν κάποιον που ενδεχόμενα γεννήθηκε σε δυσοίωνο αστερισμό.
Με τη μέθοδο αυτή, μπορούμε να εξετάσουμε κάθε έτος, κάθε μήνα, κάθε μέρα. Ημερήσιες προβλέψεις, στηρίζονται στους 28 αστερισμούς για να δώσουν το προφίλ της ημέρας.
Θεωρείται απαραίτητη η μελέτη για γεγονότα, όταν ένα γάμο, μία κηδεία (ο σεβασμός προς τους προγόνους είναι βασικό ηθικό στοιχείο στον κινέζικο λαό), μία επιχείρηση κλπ


2) Το τραγούδι των τεσσάρων εποχών

Με το σύστημα αυτό, έχουμε την αντιστοιχία της ωριαίας αστρολογίας. Είναι παράλληλα η τύχη που μας προσδίδεται, με την ώρα γέννησης, σε αντιστοιχία με την εποχή, το μέρος του σώματος που επηρεάζεται και μία σειρά άλλων στοιχείων.


3) Το σύστημα Ba Zi, ή αλλιώς «Οι τέσσερις στύλοι» (Zi Ping)

Το σύστημα αυτό είναι το επικρατέστερο και αναπτύχθηκε γύρω στο 960-1279 μΧ.
Εδώ, παίρνουμε όλα τα βασικά στοιχεία της γέννησης. Δηλαδή, το ζώδιο και το στοιχείο του έτους γέννησης, το ζώδιο και το στοιχείο του μήνα γέννησης, το ζώδιο και το στοιχείο της μέρας γέννησης, το ζώδιο και το στοιχείο της ώρας γέννησης.
Έχουμε κατ� αυτόν τον τρόπο σχηματίσει τέσσερις στύλους.
Παράλληλα, εξετάζουμε και συνδυάζουμε το φυσικό στοιχείο του καθενός ζωδίου, με το στοιχείο που εμφανίζεται μαζί με το ζώδιο. Δηλαδή, αν για παράδειγμα, στο έτος έχουμε τον Αρουραίο της Φωτιάς, γνωρίζουμε πως το φυσικό στοιχείο του Αρουραίου είναι το νερό. Επομένως, ο Αρουραίος βρίσκεται αυτή τη χρονιά με το στοιχείο της Φωτιάς, κάτι όχι και τόσο συμβατό με το φυσικό του στοιχείο (καθώς το νερό σβήνει τη φωτιά).
Με τη μέθοδο της αγωγιμότητας των στοιχείων (μπορείτε να δείτε και το άρθρο για τα στοιχεία) ή της ελεγκτικότητας των στοιχείων, έχουμε μία σειρά από θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις (κάτι αντίστοιχο με τις όψεις στη δυτική αστρολογία, θα έλεγα, σαν παραλληλισμό και μόνο). Έχουμε επίσης, την ανάπτυξη των τομέων της ζωής του ενδιαφερομένου και τις δυνατότητες ή τη δυσκολία σε κάποιους από αυτούς.
Κάθε στύλος αντιστοιχεί σε τομείς της ζωής (εργασία, οικογένεια, αισθηματικά, μέλλον κλπ). Κάθε στύλος εξετάζεται σε συνδυασμό με τους υπολοίπους. Τα συν και τα πλην καταγράφονται και έχουμε μία γοητευτική εξελίξιμη μελέτη που δείχνει πως όλα σχετίζονται και αλληλεπηρεάζονται.
Οι φάσεις της Σελήνης, σημειώνονται επίσης.


4) Κύκλοι της ζωής ανά δεκαετία

Αυτό το σύστημα πάει με τους «τέσσερις στύλους» και αφορά ένα υπολογισμό των δεκατιών που θα βιώσει το άτομο, που όμως η πρώτη εξ αυτών, επειδή συνδυάζεται με το φύλο, το έτος γέννησης και κάποια αστρονομικά στοιχεία, μπορεί να μη ξεκινά από το πρώτο έτος γέννησης. Αφού υπολογίσουμε με συγκεκριμένη μέθοδο την έναρξη της πρώτης δεκαετίας, έχουμε στη συνέχεια ανά δέκα χρόνια μία άλλη, έως το τέλος της ζωής μας.
Κάθε δεκαετία συγκρίνεται με τις γενέθλιες προδιαγραφές (4 στύλοι) και δείχνει ευοίωνη ή δυσοίωνη. Αν είναι δύσκολη, εξετάζουμε και κάθε έτος μέσα σ� αυτή, ακόμη και κάθε μήνα, για να βρούμε θετικές περιόδους.


5) Σύστημα των Εννέα Ιπτάμενων Άστρων (Jiuxing)

Ένα αριθμολογικό σύστημα, που μοιάζει να έχει συνάφεια με το μαγικό τετράγωνο του Πυθαγόρα, με εννέα άστρα που μπαίνουν σε κάθε μία από τις μικρότερες υποδιαιρέσεις του τετραγώνου κι έχουν συγκεκριμένη σημασία και προσδιορισμό.
Μόνο που ο Πυθαγόρας είχε πιο μεταφυσικό σκεπτικό, καθώς θεωρούσε πως οι αριθμοί είναι προέκταση του Σύμπαντος. Ενώ στην κινέζικη φιλοσοφία, μέσα από τους αριθμούς αυτούς βλέπουν την αντανάκλαση του Σύμπαντος, που εκφράζεται πάνω στη γη, με σκοπό να ελέγξουν και να κερδίσουν από τα στοιχεία της.
Το σύστημα αυτό σχετίζεται και με τη μελέτη του Φενγκ Σούι.


6) Η Αστρολογία του Πορφυρού Αστέρα ή το Παλάτι του Αυτοκράτορα (Zi Wei Dou Shu)

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον σύστημα, ίσως το πλησιέστερο με εκείνο της Δυτικής αστρολογίας, όπου καταστρώνεται ένα είδος τετραγωνισμένου χάρτη με δώδεκα οίκους, που ο καθένας αντιστοιχεί σε ένα ζώδιο και σε ένα τομέα ζωής (υγεία, οικογένεια κλπ). Κάθε οίκος λέγεται «παλάτι» και ο πρώτος αφορά το πεπρωμένο του ενδιαφερομένου.
Αυτό το σύστημα, σε συντομία, συνδυάζεται με εκείνο των δεκαετιών (Νο 4).


7) Ο αριθμός της τύχης Μπα Γκουά (Ba Gua)

Σχετικό με το Φενγκ Σούι, ο αριθμός αυτός μας χαρακτηρίζει προσωπικά και δείχνει κάποια στοιχεία που μας αρμόζουν, τα οποία επεξεργαζόμαστε στη συνέχεια. Είναι ένα είδος αριθμολογίας. Υπάρχει ένα δείγμα αυτής της μεθόδου στην αρθρογραφία μας. Για να το δείτε, πατήστε εδώ (http://www.myhoroscope.gr/showthread.php?t=559)


8) Κύκλοι ζωής (εκτός της δεκαετίας)

- Είναι ο ημερήσιος κύκλος (με βάση τον Ήλιο)
- Ο μηνιαίος κύκλος (με βάση τη Σελήνη)
- Ο δωδεκαετής κύκλος (με βάση τον πλανήτη Δία, τον μεγάλο ευεργέτη)
- Ο τριακονταετής κύκλος (με βάση τον Κρόνο)
- Ο εξηκονταετής κύκλος (12 ζώδια Χ 5 στοιχεία = 60)


9 ) Βιορυθμοί

Είναι οι εξής κύκλοι:
- Φυσικός ( ανά 23 ημέρες)
- Συγκινησιακός (ανά 28 ημέρες)
- Διανοητικός (ανά 33 ημέρες)