View Full Version : Αστρολογία και αυτογνωσία;
pigasos
13-02-2008, 01:17 PM
Θα ήθελα να ρωτήσω, πως με τη βοήθεια της αστρολογίας μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερη αυτογνωσία;
:cheesy:
colibri
13-02-2008, 01:50 PM
Με τη σωστή μελέτη του χάρτη, σου αποκαλύπτονται στοιχεία που μπορεί να τα αγνοείς μέχρι τότε, να εντοπίσεις τυχόν ψυχολογικά, κλίσεις που μπορεί να έχεις και πολλά άλλα πράγματα. Όταν λέω "σωστη" εννοώ ξεψάχνισμα του χάρτη με ιδιαίτερη προσοχή κυρίως στις μοίρες που είναι κάθε σημείο, όψεις, μεσοδιαστήματα κτλ. Και εννοείται πως τίποτα δεν παραμένει στάσιμο και οτιδήποτε μπορείς να το αλλάξεις. Και βέβαια όχι μια φορά να τον κοιτάζουμε, για να καταλάβεις διαρκώς στο χάρτη μου βρίσκω πράγματα και θάματα που τον έχω συνέχεια μαζί μου. Και κλείνοντας θέλω να σου πω ότι η αστρολογία είναι ένας από τους τρόπους για να φτλασεις στην αυτογνωσία, ο καθένας βέβαια διαλέγει αυτόν που του ταιριάζει περισσότερο.
Βασιλης Παπαδολιας
13-02-2008, 02:44 PM
Εκτός από αυτά που είπε η προλαλήσασα νομίζω ότι η αστρολογία μπορεί να ιδωθεί και σαν μία συμβολική γλώσσα. Τη γλώσσα αυτή για να τη μάθει κανείς, είναι αναγκασμένος να αρχίσει να επεξεργάζεται ένα ένα τα σύμβολα που την απαρτίζουν. Κάθε σύμβολο που εξετάζει ανακαλύπτει ότι έχει αντιστοιχίες σε διάφορα επίπεδα της ζωής (ψυχολογικό, καθημερινότητας, μεταφυσικό, κλπ), και αντιστοιχεί σε ψυχολογικές καταστάσεις, πραγματικά γεγονότα, φυσικούς ή κοινωνικούς νόμους, κοκ.
Μέσω αυτής της διαδικασίας αρχίζει κανείς σιγά σιγά να διευρύνει τους ορίζοντες του. Βλέπει τα γεγονότα από διαφορετική σκοπιά και ανακαλύπτει σχέσεις που δεν ήξερε ότι υπάρχουν. Αλλάζοντας την οπτική του γωνία, επεναξετάζει όλα όσα έχει μάθει από την ως τώρα εκπαίδευση του, διερωτάται για το σωστό και το λάθος, για το τι είναι η αλήθεια και τι πλάνη και εμπλέκεται γενικότερα σε μία διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων που προσομοιάζει στο αρχαίο "φιλοσοφείν". Με αυτό τον τρόπο πλησιάζει ίσως λίγο περισσότερο σε αυτό που λέμε αυτογνωσία.
zeta1987
13-02-2008, 03:14 PM
Πιστεύω ότι η αυτογνωσία "έρχεται" από την αστρολογία γιατί σου ανοίγει τον δρόμο να αποδεχθείς τον εαυτό σου έτσι όπως είναι...Και με τα καλά και με τα κακά.Σε βοηθάει να δουλέψεις πάνω στις δύσκολες όψεις (δηλαδή στις δύσκολες πτυχές του χαρακτήρα σου) και να γίνεις καλύτερος άνθρωπος!Με την βοήθεια ενός καλού αστρολόγου μπορείς να το καταφέρεις αυτό!Γιατί η αστρολογία δεν είναι μαντική τέχνη όπως την παρουσιάζουν όλοι,μπορείς να δείς κάποιες τάσεις βέβαια,αλλά το πιο σημαντικό είναι ένας καλός τρόπος να μάθεις τον εαυτό σου!:embarrest
pigasos
15-02-2008, 12:42 PM
Βασικά, από πάντα προσπαθούσα και προσπαθώ να καταλάβω τον εαυτό μου και τους γύρω μου. Σαν συνέπεια εδώ και 2 χρόνια να ασχολούμαι όλο και περισσότερο με την αστρολογία και τα μεταφυσικά. Πιστεύω πως όλα και τα παντα αλλάζουν, τίποτα δεν μένει αμετάβλητο όπως και αναφέρθηκε παραπάνω. Αυτό που με προβληματίζει τελευταία είναι πως όλα αυτά που μαθαίνω και φυσικά μου αρέσουν, να μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ώστε πρώτον να μάθω τον εαυτό μου όσο καλύτερα μπορώ και δεύτερον να βελτιωθώ σαν άνθρωπος. Μπορώ να πω πως μέχρι τώρα έχω βοηθηθεί σε αρκετά σημεία στη ζωή μου αλλά κάποια πράγματα ακόμα δεν μπορώ να τα κατανοήσω. Δηλαδή, είναι υπεύθυνοι οι πλανήτες που έχω αυτά τα χαρακτηριστικά και προσωπικότητα;Τι ρόλο παίζει το περιβάλλον και τι το άτομο μου; Σε ποια πράγματα είμαι υπεύθυνη εγώ και καθορίζω τον δρόμο μου; Αν μπορείτε να με βοηθήσετε θα σας ήμουν πολύ ευγνώμων! :cheesy:
Βασιλης Παπαδολιας
15-02-2008, 01:10 PM
Οι πλανήτες ως φυσική παρουσία δε νομίζω ότι έχουν κάποια επίδραση πάνω μας, τουλάχιστον όχι τέτοια που να μπορούμε σήμερα να τη μετρήσουμε επιστημονικά. Ως συμβολικές οντότητες όμως πιστεύω ότι αναδεικνύουν δυνάμεις που ήδη έχουμε μέσα μας και είναι αυτές οι δυνάμεις που ελέγχουν τη μοίρα μας. Απλά μέχρι τώρα δεν είχαμε επίγνωση τους. Για να το θέσω με ψυχολογικούς όρους η αστρολογία βοηθά να αποκτήσουμε επίγνωση δυνάμεων που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν μέσα μας και μέχρι τώρα λειτουργούν υποσυνείδητα και γι'αυτό και ανεξέλεγκτα.
Υπάρχει πάντα βέβαια το ζήτημα πώς τυχαίνει και συμβαδίζουν οι ψυχολογικές μας τάσεις και επιθυμίες με τις κινήσεις των πλανητών. Στο ερώτημα αυτό όμως δεν έχει απάντηση αυτή τη στιγμή η αστρολογία, παρά μόνο θεωρίες (μεταφυσική θεωρία, συγχρονικότητα, κλπ). Η έλλειψη μιας τέτοιας απάντησης όμως δεν αναιρεί το πρακτικό της αποτέλεσμα, το οποίο ανεξαρτήτως του γιατι δουλεύει είναι πιστοποιημένο ότι δουλεύει.
sagimoon
15-02-2008, 01:16 PM
Δεν μας φταίει κανένας πλανήτης ή θέση για αυτό που είμαστε. Ο χάρτης ο αστρολογικός είναι ένα είδος <καθρέφτη>. Δεν ευθύνεται ο καθρέφτης για το οποιοδήποτε είδωλο. Αν εξετάσουμε όμως τον καθρέφτη με λογική και σύνεση θα μας δώσει πληροφορίες για το είδωλο. Πληροφορίες που άλλος μπορεί να επεξεργαστεί και να οφεληθεί, άλλος να επεξεργαστεί και να μείνει εκεί το πράμα, άλλος να μην μπορεί να επεξεργαστεί το είφωλο, και άλλος να κοιταχτεί και να κοκορευτεί. Η χρήση κάνει την διαφορά. Όμως αυτή η όποια χρήση πιστεύω πως ναι είναι προκαθορισμένη. Γιατί οι δυνατότητες του καθενός προκαθορισμένες από το υλικό μας. Κάρμα, δεν ξέρω πως το λένε, μα ξέρω πως αν εγώ ενδιαφέρομαι πολύ για κάτι, ο δρόμος της επιτυχίας δεν είναι μονόδρομος. Γιατί αν δεν έχω όλα από τα υπόλοιπα προσόντα για την επιτυχία, η δουλειά μένει στην μέση. Πρέπει να υπάρχει και η όρεξη και η δράση, μα η σωστή δράση, η αντοχή, η στοχοπροσύλωση, η υπομονή και η επιμονή, η δύναμη να αφίσεις πίσω σου πράματα που θεωρείς πρωτεύοντα. Πχ θα μου άρεσε να μάθω αστρολογία άριστα, αλλά δεν θα ήθελα να κλέψω χρόνο από την οικογένεια και την δουλειά και τον ύπνο για χάρη της. Μπορώ να δώσω όμως όλο τον ελεύθερο χρόνο μου.
Κάτι τέτοια μηνύματα νομίζω βγάζει ένας αστρολογικός χάρτης αν τον εξετάσει κανείς καλά. Ναι, στην αρχή μας βάζει σε δειλήματα, αλλά μας δίνει και τις εναλλακτικές λύσεις (τις λύσεις εμείς τις δίνουμε δηλ εαν συνδιάσουμε σωστά τις τάσεις μας).
pigasos
15-02-2008, 01:56 PM
Οι πλανήτες ως φυσική παρουσία δε νομίζω ότι έχουν κάποια επίδραση πάνω μας, τουλάχιστον όχι τέτοια που να μπορούμε σήμερα να τη μετρήσουμε επιστημονικά. Ως συμβολικές οντότητες όμως πιστεύω ότι αναδεικνύουν δυνάμεις που ήδη έχουμε μέσα μας και είναι αυτές οι δυνάμεις που ελέγχουν τη μοίρα μας. Απλά μέχρι τώρα δεν είχαμε επίγνωση τους. Για να το θέσω με ψυχολογικούς όρους η αστρολογία βοηθά να αποκτήσουμε επίγνωση δυνάμεων που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν μέσα μας και μέχρι τώρα λειτουργούν υποσυνείδητα και γι'αυτό και ανεξέλεγκτα.
Υπάρχει πάντα βέβαια το ζήτημα πώς τυχαίνει και συμβαδίζουν οι ψυχολογικές μας τάσεις και επιθυμίες με τις κινήσεις των πλανητών. Στο ερώτημα αυτό όμως δεν έχει απάντηση αυτή τη στιγμή η αστρολογία, παρά μόνο θεωρίες (μεταφυσική θεωρία, συγχρονικότητα, κλπ). Η έλλειψη μιας τέτοιας απάντησης όμως δεν αναιρεί το πρακτικό της αποτέλεσμα, το οποίο ανεξαρτήτως του γιατι δουλεύει είναι πιστοποιημένο ότι δουλεύει.
Συμφωνώ μαζί σας στο ότι η αστρολογία μας βοηθάει να αποκτήσουμε επίγνωση αυτών των δυνάμεων που προϋπήρχαν. :bigsmile:
pigasos
15-02-2008, 02:02 PM
Δεν μας φταίει κανένας πλανήτης ή θέση για αυτό που είμαστε. Ο χάρτης ο αστρολογικός είναι ένα είδος <καθρέφτη>. Δεν ευθύνεται ο καθρέφτης για το οποιοδήποτε είδωλο. Αν εξετάσουμε όμως τον καθρέφτη με λογική και σύνεση θα μας δώσει πληροφορίες για το είδωλο. Πληροφορίες που άλλος μπορεί να επεξεργαστεί και να οφεληθεί, άλλος να επεξεργαστεί και να μείνει εκεί το πράμα, άλλος να μην μπορεί να επεξεργαστεί το είφωλο, και άλλος να κοιταχτεί και να κοκορευτεί. Η χρήση κάνει την διαφορά. Όμως αυτή η όποια χρήση πιστεύω πως ναι είναι προκαθορισμένη. Γιατί οι δυνατότητες του καθενός προκαθορισμένες από το υλικό μας. Κάρμα, δεν ξέρω πως το λένε, μα ξέρω πως αν εγώ ενδιαφέρομαι πολύ για κάτι, ο δρόμος της επιτυχίας δεν είναι μονόδρομος. Γιατί αν δεν έχω όλα από τα υπόλοιπα προσόντα για την επιτυχία, η δουλειά μένει στην μέση. Πρέπει να υπάρχει και η όρεξη και η δράση, μα η σωστή δράση, η αντοχή, η στοχοπροσύλωση, η υπομονή και η επιμονή, η δύναμη να αφίσεις πίσω σου πράματα που θεωρείς πρωτεύοντα. Πχ θα μου άρεσε να μάθω αστρολογία άριστα, αλλά δεν θα ήθελα να κλέψω χρόνο από την οικογένεια και την δουλειά και τον ύπνο για χάρη της. Μπορώ να δώσω όμως όλο τον ελεύθερο χρόνο μου.
Κάτι τέτοια μηνύματα νομίζω βγάζει ένας αστρολογικός χάρτης αν τον εξετάσει κανείς καλά. Ναι, στην αρχή μας βάζει σε δειλήματα, αλλά μας δίνει και τις εναλλακτικές λύσεις (τις λύσεις εμείς τις δίνουμε δηλ εαν συνδιάσουμε σωστά τις τάσεις μας).
Δηλαδή θέλετε να πείτε πως η σωστή χρήση της αστρολογίας μπορεί να μας βοηθήσει.Σε αυτά που αναφερθήκατε παραπάνω, κάποιες φορές νοιώθω να μην βγάζω νόημα με αυτά που βρίσκω με την αστρολογία, άλλες φορές το παρακάνω με το να ασχολούμαι με αυτά και άλλες ή είμαι υπεραισιόδοξη ή απαισιόδοξη με αυτά που μπορώ να κάνω. Τουλάχιστον μπορώ και συνειδητοποιώ κάποια πράγματα.
:cheesy:
Λίλιαν Σίμου
15-02-2008, 02:37 PM
Βασικά, από πάντα προσπαθούσα και προσπαθώ να καταλάβω τον εαυτό μου και τους γύρω μου. Σαν συνέπεια εδώ και 2 χρόνια να ασχολούμαι όλο και περισσότερο με την αστρολογία και τα μεταφυσικά. Πιστεύω πως όλα και τα παντα αλλάζουν, τίποτα δεν μένει αμετάβλητο όπως και αναφέρθηκε παραπάνω. Αυτό που με προβληματίζει τελευταία είναι πως όλα αυτά που μαθαίνω και φυσικά μου αρέσουν, να μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ώστε πρώτον να μάθω τον εαυτό μου όσο καλύτερα μπορώ και δεύτερον να βελτιωθώ σαν άνθρωπος. Μπορώ να πω πως μέχρι τώρα έχω βοηθηθεί σε αρκετά σημεία στη ζωή μου αλλά κάποια πράγματα ακόμα δεν μπορώ να τα κατανοήσω. Δηλαδή, είναι υπεύθυνοι οι πλανήτες που έχω αυτά τα χαρακτηριστικά και προσωπικότητα;Τι ρόλο παίζει το περιβάλλον και τι το άτομο μου; Σε ποια πράγματα είμαι υπεύθυνη εγώ και καθορίζω τον δρόμο μου; Αν μπορείτε να με βοηθήσετε θα σας ήμουν πολύ ευγνώμων! :cheesy:
Αγαπητή φίλη
Δεν είναι υπεύθυνος κανένας πλανήτης για αυτά που κάνουμε, γιατί αυτό είναι πολύ επιφανειακό και μοιρολατρικό, αποπέμπει την ευθύνη μας αλλού.
Υπάρχουν κάποιες ιδιότητες από την αρχή της ζωής μας, αλλά υπάρχουν μέσα σ' αυτές χαρίσματα και αδυναμίες. Συνήθως είμαστε αγνώμονες για τα χαρίσματα και τα αγνοούμε. Ενώ επιρρίπτουμε την ευθύνη των αδυναμιών αλλού, στους γύρω μας, στον "κακό" μας χάρτη κλπ. Όλα στη φύση είναι εναρμονισμένα και σχεδόν σε όλους (εκτός ιδιαίτερων εξαιρέσεων) υπάρχει ισομεγέθες θετικό κι αρνητικό.
Η αστρολογία είναι μία ακόμη μέθοδος που με τη συμβολική της γνώσσα, αναδεικνύει τα προσωπικά μας χαρακτηριστικά. Αν έχουμε διάθεση να τα δούμε και να τα επεξεργαστούμε, θα πρέπει να δουλέψουμε να τα βελτιώσουμε και να τα ξεπεράσουμε.
Αλλίμονο σε όποιον πιστεύει πως η αστρολογία μας περιορίζει και μας εγκλωβίζει στην πρώτη εικόνα. Όπως είπατε κι εσείς όλα εξελίσσονται και αλλάζουν, γιατί όχι η ζωή μας καθημερινά; Κάθε μέρα μπορούμε να κάνουμε κάτι νέο, γνωρίζοντας τις αδυναμίες μας και προσέχοντας. Θέλει δουλειά και υπευθυνότητα. Το καθρέφτισμα των αδυναμιών είναι μέσω του χάρτη, όπως και των ταλέντων μας. Στο χέρι μας είναι να τα εκμεταλλευτούμε.
Σίγουρα η πρωταρχική γνώση στην εξωτερική αστρολογία δίνει μικρή στήριξη. Σημαντικό είναι το επίπεδο της ψυχολογικής και της καρμικής διερεύνησης και όταν φθάσετε εκεί, να είστε σίγουρη πως θα έχετε δεχθεί την μεταμόρφωση που μας υπόσχεται.
Μην ξεχνάτε πως "ο σοφός κυβερνά τα άστρα του, ενώ ο ανόητος υποκύπτει σ' αυτά" . Θα ήταν καλό να είμαστε με την πλευρά της σοφίας!:bigsmile:
Να είστε καλά
Λίλιαν Σίμου
pigasos
15-02-2008, 04:49 PM
Σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας κ.Σίμου!
Θα λάβω υπόψη μου όλα αυτά που είπατε!:bigsmile: