View Full Version : Αστρολογία και Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες
Βασιλης Παπαδολιας
05-12-2007, 03:56 PM
Με αφορμή μια συζήτηση που έχουμε πιάσει στα blogs θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση. Υπάρχουν αστρολογικές μελέτες που να αφορούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (νοητική καθυστέρηση, δυσλεξία, ψυχολογικά θέματα, αυτισμός); Δεν εννοώ βεβαίως ενδείξεις στο χάρτη που να δείχνουν τέτοια προβλήματα. Αν μπούμε σε αυτή τη λογική, αγγίζουμε προβλήματα υγείας που έχουμε πει ότι είναι εκτός κανόνων αλλά επιπλέον έχουμε τον κίνδυνο να κάνουμε μερικές δεκάδες ανθρώπους να νομίζουν ότι είναι προβληματικοί.
Πιο πολύ με ενδιαφέρει αν έχουν γίνει μελέτες από αστρολόγους - θεραπευτές που προσπάθησαν μελετώντας το ωροσκόπιο αυτών των ανθρώπων να βρουν τα μπλοκαρίσματα τους και να τους βοηθήσουν να τα ξεπεράσουν. Έχουν πέσει στην αντίληψη σας τέτοιες μελέτες;
Maroulita
05-12-2007, 04:02 PM
Μία παρατήρηση μόνο Βασίλη. Η νοητική καθυστέρηση ή ο αυτισμός δεν είναι μαθησιακές διαταραχές/ δυσκολίες.
Λίλιαν Σίμου
05-12-2007, 04:04 PM
Υπάρχουν διάφορες μελέτες στο εξωτερικό, από ομάδες αστρολόγων που ασχολούνται με την ψυχολογική αστρολογία και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Εδώ είναι απίθανο να τις βρείτε όμως, γιατί είναι εξειδικευμένα θέματα και σπάνια ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό. Πολλές φορές είναι δυσνόητα και για ειδικούς αναγνώστες χωρίς γνώσεις ψυχολογίας και άλλων συναφών επιστημών.
φιλικά
Λίλιαν Σίμου
Βασιλης Παπαδολιας
05-12-2007, 04:10 PM
Μία παρατήρηση μόνο Βασίλη. Η νοητική καθυστέρηση ή ο αυτισμός δεν είναι μαθησιακές διαταραχές/ δυσκολίες.
Έχεις δίκιο... Πώς θα μπορούσαμε να το πούμε; Με ειδικές ανάγκες; Δε μου αρέσει και πολύ γι' αυτό δεν το είπα.
sagimoon
05-12-2007, 06:27 PM
Στον μεγάλο μου γιό, έκανα πρόσφατα το τέστ δυσλεξίας με την μέθοδο Παυλίδη. Τρείς ώρες τον εξετάζανε και μια ώρα απάνταγα σε ερωτήσεις για να έχουν πλήρη ιστορικό.
Από το νήπιο σχεδόν κατάλαβα ότι ...χάνεται...τον αφήνεις να γράψει 2 σειρές και αυτόν κοιτάει το κουνούπι στο ταβάνι, το πουλάκι στο παράθυρο, τον αέρα που φυσάει, και οτιδήποτε άλλο εκτός από την εργασία του.
Στο δημοτικό άρχισαν τα προβλήματα. Στην αρχή λες ότι είναι μουλάρι και θέλει απλά να περάσει το δικό του, απλά δεν θέλει να διαβάσει, δεν τον ενδιαφέρει το θέμα σχολείο. Δυό τρείς φορές τον έπιασα από τα μαλλιά και τον κουτούλαγα στον τοίχο από τα νεύρα μου. Με έβλεπε να περνάω και έτρεμε. Τότε ξύπνησα μόνο. Λέω, πάει έχασα το παιδί μου. Είχα κάνει την ζωή του κόλαση. Ευτυχώς το πήρα χαμπάρι νωρίς, και μπήκα στην διαδικασία να χωνέψω πως το παιδί μου δεν έπερνε τα γράμματα και αφού δεν θα άλλαζε αυτό, γιατί να χαλάσω την ζωή όλων μας? Εκεί πάνω και με αυτό το ερώτημα πήγα στην πρώτη αστρολόγο.
Το παιδί σου είναι μια χαρά, απλά ναι, δεν είναι για σπουδές. Δεν έχει κάτι που να σε φοβίζει. Απλά χρειάζεται την βοήθειά σου, μα δεν σε βλέπω να έχεις την δύναμη να του την προσφέρεις όπως πρέπει.
Πράγματι, με σελήνη στον κριό και σε τετράγωνο με άρη, που να βρω την υπομονή που χρειάζεται. θα αρρωστήσω εγώ μετά....
Το άφησα έτσι, απλά μιλώντας με τις δασκάλες που του βάζαν λιγότερα να μαθαίνει, και από την τρίτη δημοτικού έχει βοήθεια από ιδιέτερα και σε κέντρο μελέτης. Πολύ γρήγορα κέρδισα την απόσταση που είχα με το παιδί μου, απλά γιατί άλλαξα ΕΓΩ. Τώρα είναι το δεξί μου χέρι σε όλα, έχει λύσεις για όλα, πάει καλύτερα στο σχολείο και όχι από θαυμα, μα επειδή άλλαξε η ψυχολογία του και γιατί πάντα του λέω μπράβο για την προσπάθεια ακόμα και στα 4 άρια του γυμνασίου...
Ελπίζω με το χαρτί που έχω από ιδιωτικό φορέα για την διάγνωση δυσλεξίας να αρκεί για να είναι λίγο πιο ελαστικοί οι καθηγητές, μιας και το επίσημο κρατικό χαρτί θα αργίσει....2-3 χρόνια έχει αναμονή....έτσι ακούω...
Με το επίσημο θα τον εξετάζουν μόνο προφορικά νομιζω...???
Το μόνο που βλέπω στον χάρτη του -από αυτά που μπορώ να δω εγώ φυσικά- είναι ότι ο ερμής από τις 20 ζυγού στον 12ο τραγωνίζει τον ποσειδώνα στον 3ο του οίκο. και μόνο αυτό αρκεί, ε?? :cheesy:
Κα τα άλλα το διπλό μου σκορπιουδάκι πάει για....ντέντεκτιβ...Νικολούλ πότε είπαμε παίρνεις σύνταξη ???? χχχ
ΥΓ. Μέχρι να μας καλέσουν από το υπουργείο για εξέταση-του αγίου τάδε-
δεν θα μπορέσω να συνεχίσω όμως να δίνω 60 ευρώ για την κάθε μια ώρα αντιμετώπισης. Αυτό το πράγμα δεν είναι αντιβίωση, το πήρες και έγινες καλά.
Τώρα είμαι αποφασισμένη να τον σταματίσω από τις συνεδρίες του, για να μην αναγκαστώ να τον σταματίσω από την μελέτη.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, ζουν καλά μόνο τα λαμόγια. Για τους υπόλοιπους ας ανοίξουν τον κιάδα, ώρα είναι....
Βασιλης Παπαδολιας
05-12-2007, 06:32 PM
Δεν έχω μελετήσει το θέμα - γι' αυτό ζήτησα και απόψεις, αλλά ένα μπράβο σε σένα, ρε συ Αντωνία, για το θάρρος που έχεις να μιλάς για τα προσωπικά σου βιώματα. Όσο για το χάρτη του παιδιού σου... υποθέτω κάποιος αστρολόγος αν τον έβλεπε εδώ ίσως να είχε άποψη και να έλεγε κάτι, αλλά αυτά είναι και προσωπικά δεδομένα και πρέπει να δείχνουμε και κάποια ευαισθησία.
Και πάλι μπράβο.
skorpion
05-12-2007, 06:38 PM
Στον μεγάλο μου γιό, έκανα πρόσφατα το τέστ δυσλεξίας με την μέθοδο Παυλίδη. Τρείς ώρες τον εξετάζανε και μια ώρα απάνταγα σε ερωτήσεις για να έχουν πλήρη ιστορικό.
Από το νήπιο σχεδόν κατάλαβα ότι ...χάνεται...τον αφήνεις να γράψει 2 σειρές και αυτόν κοιτάει το κουνούπι στο ταβάνι, το πουλάκι στο παράθυρο, τον αέρα που φυσάει, και οτιδήποτε άλλο εκτός από την εργασία του.
Στο δημοτικό άρχισαν τα προβλήματα. Στην αρχή λες ότι είναι μουλάρι και θέλει απλά να περάσει το δικό του, απλά δεν θέλει να διαβάσει, δεν τον ενδιαφέρει το θέμα σχολείο. Δυό τρείς φορές τον έπιασα από τα μαλλιά και τον κουτούλαγα στον τοίχο από τα νεύρα μου. Με έβλεπε να περνάω και έτρεμε. Τότε ξύπνησα μόνο. Λέω, πάει έχασα το παιδί μου. Είχα κάνει την ζωή του κόλαση. Ευτυχώς το πήρα χαμπάρι νωρίς, και μπήκα στην διαδικασία να χωνέψω πως το παιδί μου δεν έπερνε τα γράμματα και αφού δεν θα άλλαζε αυτό, γιατί να χαλάσω την ζωή όλων μας? Εκεί πάνω και με αυτό το ερώτημα πήγα στην πρώτη αστρολόγο.
Το παιδί σου είναι μια χαρά, απλά ναι, δεν είναι για σπουδές. Δεν έχει κάτι που να σε φοβίζει. Απλά χρειάζεται την βοήθειά σου, μα δεν σε βλέπω να έχεις την δύναμη να του την προσφέρεις όπως πρέπει.
Πράγματι, με σελήνη στον κριό και σε τετράγωνο με άρη, που να βρω την υπομονή που χρειάζεται. θα αρρωστήσω εγώ μετά....
Το άφησα έτσι, απλά μιλώντας με τις δασκάλες που του βάζαν λιγότερα να μαθαίνει, και από την τρίτη δημοτικού έχει βοήθεια από ιδιέτερα και σε κέντρο μελέτης. Πολύ γρήγορα κέρδισα την απόσταση που είχα με το παιδί μου, απλά γιατί άλλαξα ΕΓΩ. Τώρα είναι το δεξί μου χέρι σε όλα, έχει λύσεις για όλα, πάει καλύτερα στο σχολείο και όχι από θαυμα, μα επειδή άλλαξε η ψυχολογία του και γιατί πάντα του λέω μπράβο για την προσπάθεια ακόμα και στα 4 άρια του γυμνασίου...
Ελπίζω με το χαρτί που έχω από ιδιωτικό φορέα για την διάγνωση δυσλεξίας να αρκεί για να είναι λίγο πιο ελαστικοί οι καθηγητές, μιας και το επίσημο κρατικό χαρτί θα αργίσει....2-3 χρόνια έχει αναμονή....έτσι ακούω...
Το μόνο που βλέπω στον χάρτη του -από αυτά που μπορώ να δω εγώ φυσικά- είναι ότι ο ερμής από τις 20 ζυγού στον 12ο τραγωνίζει τον ποσειδώνα στον 3ο του οίκο. και μόνο αυτό αρκεί, ε?? :cheesy:
Κα τα άλλα το διπλό μου σκορπιουδάκι πάει για....ντέντεκτιβ...Νικολούλ πότε είπαμε παίρνεις σύνταξη ???? χχχ
δεν θα μπορέσω να συνεχίσω όμως να δίνω 60 ευρώ για την κάθε μια ώρα αντιμετώπισης. Αυτό το πράγμα δεν είναι αντιβίωση, το πήρες και έγινες καλά.
Τώρα είμαι αποφασισμένη να τον σταματίσω από τις συνεδρίες του, για να μην αναγκαστώ να τον σταματίσω από την μελέτη.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, ζουν καλά μόνο τα λαμόγια. Για τους υπόλοιπους ας ανοίξουν τον κιάδα, ώρα είναι....
Ειναι πολυ κριμα να τον σταματησεις προσπαθησε να κανεις οτι μπορεις ωστε να φτασει σε σημειο το προβλημα αυτο να μη του βαζει εμποδια, ρωτα και σε κρατικους-δημοσιους οργανισμους, το χαρτι απο μονο του δε βοηθαει τη κατασταση. Μπες στο Blog περι δυσλεξιας αλλα και στο μπλοκ με τα σεμιναρια για μαθησιακες δυσκολιες, εχω γραψει και κει κατι περι αυτου. Εχω παραδειγμα ατομου που ειχε πολλες δυσκολιες με το θεμα αυτο κι ομως με την επιμονη της μητερας του στα σχολικα του χρονια το ξεπερασε και τωρα κανει μεταπτυχιακο και το μελλον του προδιαγραφεται πολυ καλο
BlackOrWhat
05-12-2007, 06:57 PM
το παιδί σου όχι μόνο είναι μια χαρά αλλά ναι, είναι και για σπουδές αμα θελήσει...το χαρτί βοηθάει...
Νομίζω πως η όψη που ανέφερες είναι μια ένδειξη...σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες
Καλή συνέχεια...:cheesy:
sagimoon
05-12-2007, 07:01 PM
Το μέλλον είναι ένα δέντρο με πολλά κλαδιά. Οι σπουδές είναι ένα μόνο κλαδί.
Του γιού μου του αρέσουν τα λίγο πιο τεχνικά θέματα. πχ Πέρυσι έκανα μαθήματα κοσμήματος όσο ήμουν άνεργη και τον είδα και είχε πολύ ενδιαφέρον για να ασχοληθεί.¨΄Εμαθε να ξεχωρίζει τους ημιπολύτιμους, να κάνει σκουλαρίκια, βραχιόλια, και όλο μου έλεγε, μαμά πότε θα πάμε να φτιάξουμε κοσμήματα? φτιάξαμε ένα χώρο σαν εργαστήρι, βλέπεις. Κόβει μέταλλα, τα γυαλίζει, κλπ...
Δεν νομίζω να του ταιριάζουν οι σπουδές. Σαν διπλός σκορπιός του αρέσει να...πουλάει. Μια μέρα πήρε κάτι κομάτια στο σχολείο-στην έκτη ήταν - και έφερε
71 ευρω...να δεις την χαρά του.
Δεν θα τον εμποδίσω σε ότι κι αν αποφασίσει και...βλέποντας και κάνοντας.
skorpion
05-12-2007, 07:03 PM
Σωστα συμφωνω απολυτα δεν ειναι απαραιτητο ολοι να σπουδαζουν σε πανεπιστημια, υπαρχουν κι αλλα πραγματα που μπορεις να εξειδικευτεις και πολλες φορες με καλυτερες αποδοχες και υπο καλυτερες συνθηκες... Ειναι καλο ο καθενας να κανει αυτο που του αρεσει και ισως που του ταιριαζει καλυτερα...Απλα ειναι καλο να του δινουμε επιλογες με ισους ορους ωστε να μπορει ουσιαστικα να επιλεξει...
BlackOrWhat
05-12-2007, 07:23 PM
Το μέλλον είναι ένα δέντρο με πολλά κλαδιά. Οι σπουδές είναι ένα μόνο κλαδί.
Του γιού μου του αρέσουν τα λίγο πιο τεχνικά θέματα. πχ Πέρυσι έκανα μαθήματα κοσμήματος όσο ήμουν άνεργη και τον είδα και είχε πολύ ενδιαφέρον για να ασχοληθεί.¨΄Εμαθε να ξεχωρίζει τους ημιπολύτιμους, να κάνει σκουλαρίκια, βραχιόλια, και όλο μου έλεγε, μαμά πότε θα πάμε να φτιάξουμε κοσμήματα? φτιάξαμε ένα χώρο σαν εργαστήρι, βλέπεις. Κόβει μέταλλα, τα γυαλίζει, κλπ...
Δεν νομίζω να του ταιριάζουν οι σπουδές. Σαν διπλός σκορπιός του αρέσει να...πουλάει. Μια μέρα πήρε κάτι κομάτια στο σχολείο-στην έκτη ήταν - και έφερε
71 ευρω...να δεις την χαρά του.
Δεν θα τον εμποδίσω σε ότι κι αν αποφασίσει και...βλέποντας και κάνοντας.
Θέλω να τονίσω απλά οτι δεν είναι απαγορευτικό...σίγουρα με ό,τι του αρέσει θα ασχολιθεί...πες σε παρακαλώ οτι ήταν υπερβολικό αυτό που έγραψες για την βία που του άσκησες...σοκαρίστηκα:cry:
Μητσάκος
05-12-2007, 07:49 PM
Θέλω να τονίσω απλά οτι δεν είναι απαγορευτικό...σίγουρα με ό,τι του αρέσει θα ασχολιθεί...πες σε παρακαλώ οτι ήταν υπερβολικό αυτό που έγραψες για την βία που του άσκησες...σοκαρίστηκα:cry:
Αχ αυτές οι πολιτικά ορθές απόψεις και θέσεις :cry:
sagimoon
05-12-2007, 08:30 PM
Δυστυχώς δεν είναι υπερβολή ούτε οι φωνές που του έβαζα, ούτε ότι 2-3 φορές έφτασα σε κατάσταση υστερίας ευτυχώς για δευτερόλεπτα μόνο. Δεν τον χτύπαγα δυνατά ώστε να πάθει κάτι, αλλά η κίνηση υπήρχε, δεν μπορούσα να χωνέψω ότι του έλεγα: Γιωργάκη, κοίτα, έχω αυτά τα ρουχαλάκια να σιδερώσω, και προλαβαίνεις για να γράψεις την αντιγραφή σου. Και να γυρνάω και να μην έχει τελιώσει ούτε 5 λέξεις...ούτε 5...
Δεν έχω λόγια να εκφράσω την ντροπή μου, μα ούτε και λόγο να την κρύψω. Ναι, αν δεν το δεις αλλιώς, τρελλένεσαι, αν δεν το φιλοσοφίσεις, θα φας όχι μόνο την ζωή σου στην μιζέρια αλλά και όλης της οικογένειας. Πρέπει να έχεις αντίληψη να το καταλάβεις στις αρχές, πριν χαθεί το παιχνίδι. Πως νομίζεις αυτοκτονούν τα παιδιά? Από πιέσεις που δέχονται και δεν γίνονται αντιληπτές από τους γύρω τους.
Η προσπάθειά μας σαν γονείς , ναι, είναι να δώσουμε τα εφόδια και την δυνατότητα στα παιδιά μας να διαλλέξουν τον δρόμο τους.
Σας ευχαριστώ πάντως για τον διάλογο αυτό.
Βασιλης Παπαδολιας
06-12-2007, 11:29 AM
Για να ξεφύγω και λίγο από το συγκεκριμένο ατομικό παράδειγμα της Αντωνίας ήθελα να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο αστρολογικά. Πιστεύετε - μέλη ή συνεργάτες - ότι σε περιπτώσεις παιδιών που παρουσιάζουν κάποιου είδους νοητική καθυστέρηση ή ψυχική ασθένεια μπορεί να παίζει ρόλο η παρουσία του Πλούτωνα; Για παράδειγμα, αν σε μικρή ηλικία (2-3 χρονών) το παιδί δεχτεί πέρασμα του Πλούτωνα πάνω από τη μοίρα του Ωροσκόπου του μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους μπλοκαρίσματα; Ή ακόμα αν έχει και τον Πλούτωνα σε γενέθλια θέση πάνω στη μοίρα του Ωροσκόπου του;
Στις μαθησιακές δυσκολίες δεν αναφέρομαι γιατί αν δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα ψυχικής ασθένειας / τραύματος ή νοητικής καθυστέρησης πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι αστρολογικοί παράγοντες, π.χ. χτυπημένος Ερμής.
sagimoon
06-12-2007, 10:27 PM
Τα περισσότερα περιστατικά νομίζω έχουν βάση την κληρονομικότητα, όπως και η δυσλεξία, από ότι μου είπαν. Στην μόνη περίπτωση όμως που έχω στο αρχείο μου με νοητική στέρηση , το παιδί είχε σύνοδο κρόνου- πλούτωνα στον 8ο οίκο.
Μην ξεχνάτε ότι η αστρολογία είναι σημειολογία. Δηλαδή δείχνει τα σημάδια-σημεία
σε ένα χάρτη. Και όλα τα σημάδια δεν είναι κακά...πχ ένα τρίγωνο ακριβείας αφροδίτης-δία-πλούτωνα, δεν είναι σημάδι πλούτου?? Μην βιαστούμε όμως να καλοσορίσουμε το σημάδι, γιατί μπορεί κανείς να πλουτίσει και από από μια αποζημίωση από ένα σοβαρό ατύχημα που μπορεί να έχει. Ε, δεν το λες και χαρά αυτό...
skorpion
06-12-2007, 10:39 PM
Τα περισσότερα περιστατικά νομίζω έχουν βάση την κληρονομικότητα, όπως και η δυσλεξία, από ότι μου είπαν. Στην μόνη περίπτωση όμως που έχω στο αρχείο μου με νοητική στέρηση , το παιδί είχε σύνοδο κρόνου- πλούτωνα στον 8ο οίκο.
Μην ξεχνάτε ότι η αστρολογία είναι σημειολογία. Δηλαδή δείχνει τα σημάδια-σημεία
σε ένα χάρτη. Και όλα τα σημάδια δεν είναι κακά...πχ ένα τρίγωνο ακριβείας αφροδίτης-δία-πλούτωνα, δεν είναι σημάδι πλούτου?? Μην βιαστούμε όμως να καλοσορίσουμε το σημάδι, γιατί μπορεί κανείς να πλουτίσει και από από μια αποζημίωση από ένα σοβαρό ατύχημα που μπορεί να έχει. Ε, δεν το λες και χαρά αυτό...
Δεν εχουν ολα την κληρονομικοτητα...
Το οτι ειχε συνοδο κρονου πλουτωνα δε νομιζω οτι δειχνει κατι και γω την εχω αυτη την οψη, οχι στενη βεβαια αλλα την εχω στο σκορπιο και στον 6ο
Maroulita
06-12-2007, 11:47 PM
Στις μαθησιακές δυσκολίες δεν αναφέρομαι γιατί αν δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα ψυχικής ασθένειας / τραύματος ή νοητικής καθυστέρησης πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι αστρολογικοί παράγοντες, π.χ. χτυπημένος Ερμής.
Φαντάζομαι πως θα πρέπει επίσης να δούμε τί παίζει με τον 3ο οίκο, τί πλανήτες βρίσκονται σ' αυτόν... Υποψιάζομαι ότι και ένας Χείρωνας στον 3ο οίκο μπορεί ν' αποτελεί μία ένδειξη για μία δύσκολη και επίπονη μαθητική ζωή...
Bungula
07-12-2007, 10:54 AM
Έχεις δίκιο... Πώς θα μπορούσαμε να το πούμε; Με ειδικές ανάγκες; Δε μου αρέσει και πολύ γι' αυτό δεν το είπα.
Kαλημέρα Βασίλη,
Το θέμα σου είναι πολύ ενδιαφέρον για όλους μας. Ο όρος που χρησιμοποείται για τα παιδιά αυτά είναι "παιδιά με ειδικές δεξιότητες".
απ'οτι ξερω ατομα με Κρονο στον 3ο οικο ισως να μην ειναι ιδιαιτερα ευστροφα.Η οταν ο Ερμης να κανει δυσκολες οψεις με αλλους πλανητες. ΔΕΝ ειμαι ομως σιγουρος..
ο δεύτερος μου γιός 12-09-82 13-30μμ έχει πρόβλημα δυσλεξίας το είδα πρώτα εγώ απο τους δασκάλους του
μόνο που πιστεύω ότι αυτά τα παιδια είναι πανέξυπνα μόνο που το μυαλό τους τρέχει ποιο γρήγορα απο τάλλα παιδια έκανα ένα λάθος άκουσα κάποιους που θεώρουν ,δυσλεξία ίσον απαγορευμένο,και δεν το πήγα νωρίς για να το δω
ίσως να το βοηθούσα καλύτερα στα μαθηματά του ,δυσκολεύεται στην ανάγνωση και στην γραφή, όλοι οι καθηγητές του παραδέχονται ότι όταν ακούει την παράδωση θυμάτε τα πάντα
παιδί με πολλά χαρίσματα φοβερή διαίσθηση, φιλότημο,..........
αλλά και έντονα σκεσπάσματα
το μόνο που με ενδιαφέρει είναι ότι ξέρει ότι είμαι δίπλα του όπως και ότι είναι δίπλα μου
Βασιλης Παπαδολιας
21-01-2008, 12:28 PM
Εμένα μου κάνει εντύπωση η ειλικρίνεια των μητέρων στο thread αυτό που δεν το περίμενα. Πιστεύω ότι μπροστά σε μία τέτοια ειλικρίνεια περιττεύουν κι οι λέξεις...
moutro28
21-01-2008, 09:29 PM
Τα δυσλεκτικά παιδιά, από τα λίγα που γνωρίζω, όχι μόνο δεν έχουν νοητική στέρηση, αλλά είναι πανέξυπνα (από τον μέσο όρο και πάνω).
Και να είστε σίγουρη ότι θα σας κάνει πολύ περήφανη. Πολλά δυσλεκτικά παιδιά σπουδάζουν, παίρνουν πτυχία και προχωρούν στη ζωή τους. Οφείλετε να έχετε υπομονή και να του παρέχετε ένα ασφαλές συναισθηματικό περιβάλλον ώστε να αισθάνεται πόσο σπουδαίο παιδί και ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Γιατί μπορεί. Απλώς, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για κάποια πράγματα.
Και εγώ αδέξια ήμουν, ως "ζερβοκουτάλα". Δεν με άφηναν ούτε ψωμί να κόψω για να μην σφαχτώ. Μεγαλώνοντας έγινα επιδέξια γιατί άρχισε να αλλάζει ο κόσμος. Πλέον υπάρχουν κουτάλες, μπρίκια, σίδερα σιδερώματος κλπ για αριστερόχειρες, όταν πριν από 50 χρόνια έσπαγαν τα χέρια των παιδιών που έγραφαν με το αριστερό γιατί δεν ήταν το χέρι του "θεού" και τα ανάγκαζαν να χρησιμοποιούν το δεξί, αγνοώντας ότι ο εγκέφαλος μας καθορίζει ποιό είναι το δυνατό μας χέρι.
Σαφώς και τα δύο αυτά ... προβλήματα δεν συγκρίνονται. Σας αναφέρω όμως την περίπτωση της "ζερβοκουτάλας" ως παράδειγμα ότι ο κόσμος, η κοινωνία αλλάζει. Εγώ βέβαια δεν χρειάστηκε να περιμένω να αλλάξει ο κόσμος γιατί είχα την υπόστήριξη των γονιών μου που δεν με αποθάρρυναν, δεν με ανάγκασαν να αλλάξω "χέρι". Και όπως μου έλεγαν: ΄"Ολα τα μεγάλα μυαλά, όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες ζερβοκουτάλες ήταν. Έτσι και εσύ"
Καλή δύναμη.
Βασιλης Παπαδολιας
22-01-2008, 10:26 AM
Νομίζω είναι σωστές οι παρατηρήσεις της προλαλήσασας. ¶λλωστε και η ψυχολογία έχει θεωρίες πλέον - τις λεγόμενες συστημικές - που καθορίζουν ότι η ασθένεια είναι κάτι σχετικό και έχει σχέση με το τη στάση του συστήματος που ζούμε και τι ορίζει αυτό ως υγιές και τι ως απόκλιση.
και ο Αϊστάιν δυσλεκτικός ήταν
BlackOrWhat
23-01-2008, 11:26 AM
και ο Αϊστάιν δυσλεκτικός ήταν
Έτσι εικάζεται...μόνο ενδείξεις υπάρχουν και είναι αδύνατον να τον τεστάρουμε τώρα...:toung:
Έτσι εικάζεται...μόνο ενδείξεις υπάρχουν και είναι αδύνατον να τον τεστάρουμε τώρα...:toung:
το διάβασα σε βιογραφία του σε ξένο περιοδικό που έλεγε ότι λόγω της δυσλεξίας που είχε και επειδή τον προόριζαν να ακολουθήσει την νομική επιστήμη ήταν πολύ κακός μαθητής....
Βασιλης Παπαδολιας
23-01-2008, 12:35 PM
Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να δούμε ωροσκόπια τέτοιων περιπτώσεων για να δούμε αν υπάρχουν αστρολογικές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
zeta1987
23-01-2008, 01:19 PM
Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να δούμε ωροσκόπια τέτοιων περιπτώσεων για να δούμε αν υπάρχουν αστρολογικές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Συμφωνώ και εγώ.Θα είχαν ενδιαφέρον να αναλυθούν οι όψεις που θα έδειχναν μία τέτοια τάση.:blink:
Maroulita
23-01-2008, 01:42 PM
Τέτοια ζητήματα ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη λεπτότητα, διότι, μπορεί να μην άπτονται αμιγώς της ιατρικής επιστήμης, πρόκειται όμως για θέματα που εμπεριέχουν πολλές προκαταλήψεις και στερεότυπα. Και βλέπετε πόσο εύκολα προσωποποιούμε όψεις και άλλα στοιχεία από ωροσκόπια...
Βασιλης Παπαδολιας
23-01-2008, 02:03 PM
Τέτοια ζητήματα ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη λεπτότητα, διότι, μπορεί να μην άπτονται αμιγώς της ιατρικής επιστήμης, πρόκειται όμως για θέματα που εμπεριέχουν πολλές προκαταλήψεις και στερεότυπα. Και βλέπετε πόσο εύκολα προσωποποιούμε όψεις και άλλα στοιχεία από ωροσκόπια...
Οπότε τι προτείνεις; Να μην κάνουμε τίποτα;
Fotini Christodoulou
23-01-2008, 02:09 PM
Συμφωνώ με την άποψη της μαρουλίτας ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά σε θέματα που αφορούν υγεία και πόσο μάλλον παιδιά.
Οι περισσότεροι μας και ειδικά οι αρχάριοι έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι η εμφάνιση μιας όψης σημαίνει πως οπωσδήποτε σημαίνει οτι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Ακόμα κι αν κάναμε κατά την άποψη μου, μια στατιστική εργασία για όψεις που ίσως δείχνουν αυτό το προβλημα, δεν σημαίνει ότι όποιος έχει την όψη χ θα εκδηλώσει και το αντίστοιχο πρόβλημα. :bigsmile:
Maroulita
23-01-2008, 02:11 PM
Οπότε τι προτείνεις; Να μην κάνουμε τίποτα;
Πρότεινα ήδη:
Βασιλης Παπαδολιας
23-01-2008, 02:43 PM
Συγγνώμη, παιδιά, σας τιμώ όπως ξέρετε, αλλά η προσοχή συνήθως παραπέμπει στο να μην κάνουμε τίποτα. Αν δεν πω την άποψη μου, πώς θα την κρίνουν οι άλλοι και πώς θα βγει συμπέρασμα; Αν πω την άποψη μου, κάποιος θα την πάρει τοις μετρητοίς και θα έχουμε πρόβλημα...
Συμπέρασμα; Δεν κάνουμε τίποτα... Και δε μαθαίνουμε ποτέ τι ενδεχομένως μπορεί να προκαλεί αυτά τα ζητήματα...
starfish
23-01-2008, 03:47 PM
Συγγνώμη, παιδιά, σας τιμώ όπως ξέρετε, αλλά η προσοχή συνήθως παραπέμπει στο να μην κάνουμε τίποτα. Αν δεν πω την άποψη μου, πώς θα την κρίνουν οι άλλοι και πώς θα βγει συμπέρασμα; Αν πω την άποψη μου, κάποιος θα την πάρει τοις μετρητοίς και θα έχουμε πρόβλημα...
Συμπέρασμα; Δεν κάνουμε τίποτα... Και δε μαθαίνουμε ποτέ τι ενδεχομένως μπορεί να προκαλεί αυτά τα ζητήματα...
Αστρολογικα, το να εντοπιζεις οψεις που ισως θα μπορουσαν να ερμηνευθουν προς την πλευρα μιας μαθησιακης διαταραχης, δεν λεει και πολλα Βασιλη.
Αν καποιος αστρολογος εχει το καταλληλο υποβαθρο για τετοιου ειδους ερμηνειες, καλως!
Αλλα εμεις τωρα τι ν αρχισουμε να λεμε;
Κι αν υποθεσουμε οτι μαθαμε τι προκαλει αυτα τα ζητηματα, εμεις τι να την κανουμε αυτη τη γνωση; Θα κανω αστρολογικη διαγνωση δυσλεξιας, ή διασπασης της προσοχης ή οτιδηποτε αλλο και θα παω το παιδι μου σε αστρολογο αντι να το παω σε εναν ειδικο για το προβλημα του;:weird:
Θα ψαξω τον χαρτη του, η θα παρατηρησω μονη μου και ισως με την βοηθεια των δασκαλων του το πιθανο προβλημα, φροντιζοντας μετα να παρω εγκυρη ιατρικη γνωμη;
Βασιλης Παπαδολιας
23-01-2008, 04:09 PM
Αστρολογικα, το να εντοπιζεις οψεις που ισως θα μπορουσαν να ερμηνευθουν προς την πλευρα μιας μαθησιακης διαταραχης, δεν λεει και πολλα Βασιλη.
Απεναντίας λέει και πολλά, ειδικά όταν οι διαταρραχές είναι ψυχογενούς αιτίας και πηγαίνουν πίσω σε τραύματα που έγιναν μία συγκεκριμένη περίοδο. Στην περίπτωση αυτή αναλύοντας το τραύμα, μπορεί να βρεις μέχρι και μέθοδο θεραπείας.
Αν καποιος αστρολογος εχει το καταλληλο υποβαθρο για τετοιου ειδους ερμηνειες, καλως!
Αλλα εμεις τωρα τι ν αρχισουμε να λεμε;
Χμ, μεγάλη συζήτηση ανοίγεις. Ποιος θα κρίνει αν υπάρχει το υπόβαθρο;
Κι αν υποθεσουμε οτι μαθαμε τι προκαλει αυτα τα ζητηματα, εμεις τι να την κανουμε αυτη τη γνωση; Θα κανω αστρολογικη διαγνωση δυσλεξιας, ή διασπασης της προσοχης ή οτιδηποτε αλλο και θα παω το παιδι μου σε αστρολογο αντι να το παω σε εναν ειδικο για το προβλημα του;:weird:
Θα ψαξω τον χαρτη του, η θα παρατηρησω μονη μου και ισως με την βοηθεια των δασκαλων του το πιθανο προβλημα, φροντιζοντας μετα να παρω εγκυρη ιατρικη γνωμη;
Νομίζω ότι απάντησα πιο πάνω. Επειδή έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια για το θέμα να επισημάνω ότι οι διαγνώσεις των λεγόμενων ειδικών σπανίως είναι οριστικές, συνήθως απαιτούνται ομάδες ολόκληρες για να αποφανθούν και δεν υπάρχουν ακόμα ακόμα και συμφωνημένοι από όλους ορισμοί που να ορίζουν τις εκάστοτε ασθένειες.
Συγχωρήστε μου λοιπόν, όταν υπάρχουν ένα σωστό ψυχοθεραπευτές στον κόσμο που ψάχνουν τα τραύματα μέσω χάρτη να θέλω να κάνω το ίδιο. Φυσικά υπάρχουν πάντα οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις και οι απόψεις ότι εκμεταλλευόμαστε τον πόνο των ανθρώπων ότι είμαστε ανειδίκευτοι, κλπ. Αυτές υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Από την άλλη όμως υποθέτω ότι κάπου υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν την ίδια ανησυχία με μένα να μάθουν το "γιατί".
Αυτός ήταν και ο σκοπός του ανοίγματος του θέματος ευθύς εξαρχής. Το να συζητήσουμε γενικά για τη δυσλεξία είναι πολύ καλό, αλλά το κάνουμε ήδη στα blogs. Εδώ ο σκοπός ήταν να διερευνήσουμε αν υπάρχει αστρολογική παράμετρος στο όλο θέμα.
starfish
23-01-2008, 04:27 PM
Απεναντίας λέει και πολλά, ειδικά όταν οι διαταρραχές είναι ψυχογενούς αιτίας και πηγαίνουν πίσω σε τραύματα που έγιναν μία συγκεκριμένη περίοδο. Στην περίπτωση αυτή αναλύοντας το τραύμα, μπορεί να βρεις μέχρι και μέθοδο θεραπείας.
Χμ, μεγάλη συζήτηση ανοίγεις.
Νομίζω ότι απάντησα πιο πάνω. Επειδή έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια για το θέμα να επισημάνω ότι οι διαγνώσεις των λεγόμενων ειδικών σπανίως είναι οριστικές, συνήθως απαιτούνται ομάδες ολόκληρες για να αποφανθούν και δεν υπάρχουν ακόμα ακόμα και ορισμοί που να ορίζουν τις εκάστοτε ασθένειες.
Συγχωρήστε μου λοιπόν, όταν υπάρχουν ένα σωστό ψυχοθεραπευτές στον κόσμο που ψάχνουν τα τραύματα μέσω χάρτη να θέλω να κάνω το ίδιο.
Υποθέτω ότι κάπου μπορεί να υπάρχουν και άλλα άτομα που έχουν τις ίδιες ανησυχίες να μάθουν το "γιατί".
Αυτός ήταν και ο σκοπός του ανοίγματος του θέματος ευθύς εξαρχής. Το να συζητήσουμε γενικά για τη δυσλεξία είναι πολύ καλό, αλλά το κάνουμε ήδη στα blogs. Εδώ ο σκοπός ήταν να διερευνήσουμε αν υπάρχει αστρολογική παράμετρος στο όλο θέμα.
Δεν με πειραζει καθολου να υπαρχουν ψυχοθεραπευτες που εξεταζουν μια πιθανη αστρολογικη ταση σε τετοια ζητηματα. Εμεις ομως δεν ειμαστε ψυχοθεραπευτες, ουτε αστρολογοι.
Για διαταραχες ψυχογενους αιτιας θα εμπιστευτω περισσοτερο εναν ψυχοθεραπευτη παρα εναν αστρολογο καθαρα λογω ειδικοτητας. Διοτι οπως λες κι εσυ "ποιος θα κρινει το υποβαθρο του αστρολογου";
Εαν λοιπον οι διαγνωσεις ολοκληρων ομαδων ειδικων σπανιως ειναι οριστικες, πως ειναι δυνατον να ειναι οριστικη ή ξεκαθαρη μια αστρολογικη διαγνωση; :blink::blink:
Νομιζω πως οδευουμε σε πολυ επικινδυνα μονοπατια με αυτη τη λογικη Βασιλη!
Βασιλης Παπαδολιας
23-01-2008, 04:32 PM
Δεν με πειραζει καθολου να υπαρχουν ψυχοθεραπευτες που εξεταζουν μια πιθανη αστρολογικη ταση σε τετοια ζητηματα. Εμεις ομως δεν ειμαστε ψυχοθεραπευτες, ουτε αστρολογοι.
Για διαταραχες ψυχογενους αιτιας θα εμπιστευτω περισσοτερο εναν ψυχοθεραπευτη παρα εναν αστρολογο καθαρα λογω ειδικοτητας. Διοτι οπως λες κι εσυ "ποιος θα κρινει το υποβαθρο του αστρολογου";
Εαν λοιπον οι διαγνωσεις ολοκληρων ομαδων ειδικων σπανιως ειναι οριστικες, πως ειναι δυνατον να ειναι οριστικη ή ξεκαθαρη μια αστρολογικη διαγνωση; :blink::blink:
Νομιζω πως οδευουμε σε πολυ επικινδυνα μονοπατια με αυτη τη λογικη Βασιλη!
Α, ώστε οι ψυχοθεραπευτές που κοιτάζουν το χάρτη είναι οκ? :)
Και ποιος έχει εκπαιδεύσει τους ψυχοθεραπευτές στην ψυχολογική αστρολογία; Κάποιοι αστρολόγοι; Αυτοί οι αστρολόγοι ήξεραν ψυχοθεραπεία; Ή μήπως οι ψυχοθεραπευτές εκπαιδεύτηκαν μόνοι τους; Και σε κάθε περίπτωση ποιος θα κρίνει το υπόβαθρο τους;
Ελπίζω να καταλαβαίνεις την αντίφαση του πράγματος. Όταν είσαι σε νέο πεδίο γνώσης, καλή μου, δεν μπορείς να απευθύνεσαι στους ειδικούς. Γιατί απλά δεν υπάρχουν ειδικοί.
Αυτά είχα να πω. Δεν έχει νόημα η περαιτέρω διαφωνία. Αν υπάρχουν αναγνώστες που ενδιαφέρονται για το θέμα από την προοπτική που το έθεσα, υποθέτω ότι θα φανούν στην πορεία...
Καλό σας απόγευμα...
starfish
23-01-2008, 06:10 PM
Α, ώστε οι ψυχοθεραπευτές που κοιτάζουν το χάρτη είναι οκ? :)
Και ποιος έχει εκπαιδεύσει τους ψυχοθεραπευτές στην ψυχολογική αστρολογία; Κάποιοι αστρολόγοι; Αυτοί οι αστρολόγοι ήξεραν ψυχοθεραπεία; Ή μήπως οι ψυχοθεραπευτές εκπαιδεύτηκαν μόνοι τους; Και σε κάθε περίπτωση ποιος θα κρίνει το υπόβαθρο τους;
Ελπίζω να καταλαβαίνεις την αντίφαση του πράγματος. Όταν είσαι σε νέο πεδίο γνώσης, καλή μου, δεν μπορείς να απευθύνεσαι στους ειδικούς. Γιατί απλά δεν υπάρχουν ειδικοί.
Αυτά είχα να πω. Δεν έχει νόημα η περαιτέρω διαφωνία. Αν υπάρχουν αναγνώστες που ενδιαφέρονται για το θέμα από την προοπτική που το έθεσα, υποθέτω ότι θα φανούν στην πορεία...
Καλό σας απόγευμα...
Ειπα που κοιταζουν ενα αστρολογικο χαρτη, δεν ειπα που κανουν διαγνωση βασει αυτου!! Ετερον εκατερον!! :nuts:
Η ψυχολογια και η ψυχαναλυση δεν μπορουν να θεωρηθουν νεα πεδια. Και μιλας γι αυτα και οχι για παθολογια των μαθησιακων δυσκολιων. Η διερευνηση της σχεσης μιας "διαταραχης" στη μαθηση με ψυχολογικους παραγοντες δεν ειναι κατι πρωτοτυπο. Οπου και στον βαθμο που πραγματι ισχυει κατι τετοιο.
Δεν ειναι θεμα διαφωνιας. Θεωρω οτι η οπτικη που προκυπτει απο τα ποστ σου μπορει καλλιστα να οδηγησει σε ολισθηρους δρομους.
Διαβασε το θεμα οπως το ανοιξες, διαβασε τι απαντησες στη Μαρουλιτα μερικα ποστς παραπανω, και ποσο ερχεται σε αντιθεση αυτη η απαντηση σε σχεση με το πρωτο σου ποστ.
Αντιφασεις διεκρινα κι εγω στις δικες σου απαντησεις. Αν θελεις ή εχεις χρονο μπορεις να τις κοιταξεις πιο προσεκτικα..
Anyway, κι εγω απο την δικη μου πλευρα το κλεινω, χωρις να θεσω αλλα ερωτηματα ή αποριες ή αντιρρησεις, ακομη κι αν υπαρξει απαντηση στο παρον ποστ!
Καλο απογευμα! :bigsmile:
Βασιλης Παπαδολιας
23-01-2008, 06:42 PM
Δε νομίζω ότι υπάρχει τόσο μεγάλη αντίφαση. Η ψυχοθεραπεία και η εύρεση μπλοκαρισμάτων είναι και προσωπική διαδικασία αυτογνωσίας και εγώ προσωπικά δε τη θεωρώ σαν φυσική ιατρική. Ο ψυχοθεραπευτής είναι οδηγός σε ένα δρόμο αυτογνωσίας, δεν είναι ιατρός με τη συνηθισμένη έννοια του όρου. Για το λόγο αυτό και θεωρείται και σύμβουλος και όχι γιατρός.
Αναφέρω στην αρχική διατύπωση του θέματος ότι δε με ενδιαφέρει η πλευρά η ιατρική του θέματος (π.χ. η εύρεση νευρολογικού προβλήματος) αλλά με ενδιαφέρει η εύρεση τυχόν μπλοκαρισμάτων και μελέτες που έχουν γίνει γι' αυτό το θέμα. Σαφώς αν αναφέρω μία όψη ως ένδειξη νευρολογικού προβλήματος θα δημιουργήσω πανικό, αλλά αν αναφέρω μία όψη ως ένδειξη πιθανού μπλοκαρίσματος ψυχολογικού θα βοηθήσω κάποιον να ψάξει για τη λύση σε κάποιο υπαρκτό πρόβλημα.
Εν πάσει περιπτώσει νομίζω έχουν γίνει κάποιες παρεξηγήσεις για το τι ήθελα να πω και πιθανόν δε διατύπωσα και καλά κάποια πράγματα.
Ας το αφήσουμε εδώ και το συζητάμε κάποια άλλη φορά.
skorpion
29-01-2008, 04:13 AM
καποια θεματα ειναι απλα νευρολογικα που με καταλληλους χειρισμους απο ειδικους μπορουν να ελαχιστοποιηθουν αλλα το προβλημα υπαρχει ακομα κι αν δε φαινεται. Ειναι σαν να εχεις μυωπια και να κανεις εγχειρηση με λειζερ δεν φευγει η μυωπια αλλα βλεπεις κανονικα...
Δεν νομιζω οτι υπαρχουν ψυχοθεραπευτες ή οτι αλλο που να βρισκουν ενα τετοιο προβλημα με βαση εναν αστρολογικο χαρτη, υπαρχουν τα καταλληλα τεστ για να εξακριβωσουν τετοιου ειδους θεματα, αν το χρησιμοποιουν βοηθητικα σε μια ενδεχομενη μακρα ψυχοθεραπεια οπου οι μαθησιακες δυσκολιες δεν ειναι παρα ενα συμπτωμα μιας ασχημης ψυχολογικης καταστασης που εχει βαθυτερα αιτια αυτο ειναι ενα αλλο θεμα και μ αρεσει και σαν ιδεα, αλλα και παλι βοηθητικα!
Και τελος οσοι εχουν δυσλεξια δεν σημαινει σιγουρα οτι στερουν σε νοημοσυνη αλλα ουτε και οτι ειναι πιο εξυπνοι.
Βασιλης Παπαδολιας
29-01-2008, 10:04 AM
H παρεξήγηση ξεκίνησε από την αρχή από τον τίτλο του θέματος. Η πρόθεση μου ήταν να συζητηθούν γενικότερα προβλήματα και στην αρχική διατύπωση είχα γράψει για αυτισμό, ψυχικές ασθένειες, νοητική υστέρηση, κλπ. Είχα στο νου μου τα σχολεία για παιδιά με ειδικές ικανότητες περισσότερο παρά αυτά τα παιδιά με δυσλεξία. Στο νου μου είχα πιθανότητες όπως το πέρασμα του Πλούτωνα από τον ωροσκόπο σε προνηπιακή ηλικία και την πιθανότητα να δημιουργεί ψυχικά τραύματα και να οδηγεί π.χ. σε αυτιστική συμπεριφορά ή τραυματικές φοβίες.
Επίσης έχω και αρκετά διαφορετική άποψη για τι συνιστά ιατρική απαγόρευση στην αστρολογία και αν η ψυχοθεραπεία εμπίπτει σε αυτήν. Στην Αμερική από το 1970 λένε ότι η λέξη θεραπεία πρέπει να βγει από το ψυχοθεραπεία, γιατί ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι γιατρός.
Εν πάσει περιπτώσει έτσι πως έγινε τώρα δε νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε τη άκρη γι' αυτό και πρότεινα να το αφήσουμε το θέμα. Χρειάζεται κι από μέρους μου περισσότερη επεξεργασία για να τοποθετήσω το θέμα με καθαρούς ορισμούς και να μην παρασύρω κι εσάς. Έτσι όπως είμαστε τώρα, αν συνεχίσουμε, απλά θα δημιουργήσουμε περισσότερες παρεξηγήσεις.
skorpion
30-01-2008, 10:50 PM
στην αμερικη λεγονται πολλα γενικως παντου λεγονται πολλα αλλοι υποστηριζουν αυτο αλλοι το αλλο... Αν ειναι ετσι κι απο τους φυσιοθεραπευτες πρεπει να βγει η λεξη θεραπεια γιατι δεν ειναι γιατροι. Εμενα παντως θα μου αρεσε να κανετε μια προσπαθεια εσεις που ξερετε καλυτερα να δωσετε μια αστρολογικη ερμηνεια για καποια ψυχολογικα φαινομενα κι δε καταλαβαινω τι πειραζει να μιλαμε για θεματα υγειας υποθετικα, αλλα αφου υπαρχει θεμα πανικου (που μου φαινεται χαζος λογος) τοτε ας πιασουμε τις νευρωσεις που ειναι πιο λάιτ
Υ.Γ απλα να αναφερω οτι ο βασικος αιτιολογικος παραγοντας (Muhle 2004) ειναι η γενετικη κληρονομικοτητα.... αυτο δεν σημαινει οτι ο αυτισμος δε μπορει να εμφανιστει για λογους ψυχολογικους ή αλλους λογους επιδημιολογικους (τοξικα, μολυνσεις περιβαλλον γενικα) αλλα ο κυριος λογος ειναι κληρονομικου χαρακτηρα και γενικοτερα νευρολογικου ή γονιδιακου
Βασιλης Παπαδολιας
31-01-2008, 11:27 AM
Υ.Γ απλα να αναφερω οτι ο βασικος αιτιολογικος παραγοντας (Muhle 2004) ειναι η γενετικη κληρονομικοτητα.... αυτο δεν σημαινει οτι ο αυτισμος δε μπορει να εμφανιστει για λογους ψυχολογικους ή αλλους λογους επιδημιολογικους (τοξικα, μολυνσεις περιβαλλον γενικα) αλλα ο κυριος λογος ειναι κληρονομικου χαρακτηρα και γενικοτερα νευρολογικου ή γονιδιακου
Ωστόσο η ασθένεια δεν εκδηλώνεται πάντα μεμιάς με τη γέννηση... σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται στην ηλικία των 2-3 χρόνων. Εξ' ού και η άποψη ότι κάτι μπορεί να ενεργοποιεί μία προλανθάνουσα διαδικασία...
ΥΓ: Και ναι από τη λέξη ψυχοθεραπευτής πρέπει να βγει και το θεραπευτής :)
starfish
31-01-2008, 03:51 PM
Ωστόσο η ασθένεια δεν εκδηλώνεται πάντα μεμιάς με τη γέννηση... σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται στην ηλικία των 2-3 χρόνων. Εξ' ού και η άποψη ότι κάτι μπορεί να ενεργοποιεί μία προλανθάνουσα διαδικασία...
Αν θυμαμαι καλα Βασιλη, σε αυτη την ηλικια συνηθως διαπιστωνεται, οχι εμφανιζεται. Τοτε αρχιζουν γονεις η παιδιατροι να παρατηρουν οτι κατι στην συμπεριφορα του παιδιου δεν ειναι σαν ολων των αλλων παιδιων της ιδιας ηλικιας.
Αλλα ο αυτισμος και η νοητικη υστερηση, δεν υποκεινται στην κατηγορια "παιδια με μαθησιακες δυσκολιες".
Για τα παιδια με μαθησιακες δυσκολιες [δυσλεξια, διαταραχες της προσοχης...κλπ.] υπαρχουν ειδικα τμηματα μεσα στα κανονικα σχολεια, με εξιδεικευμενους δασκαλους. Φυσικα, οι περισσοτεροι γονεις αν ακουσουν απο τον δασκαλο οτι το παιδι τους θα ηταν καλυτερα να παει σε ειδικο τμημα, νομιζουν οτι τα παιδια τους ειναι καθυστερημενα και αρνουνται να "στιγματιστουν"! Δυσκολευοντας και την μαθησιακη προσαρμογη του παιδιου τους συμφωνα με το προβλημα του.
Βασιλης Παπαδολιας
31-01-2008, 04:35 PM
Αλλα ο αυτισμος και η νοητικη υστερηση, δεν υποκεινται στην κατηγορια "παιδια με μαθησιακες δυσκολιες".
Γι' αυτό είπα κι εγώ Κυριακή λίγο πιο πάνω να αφήσουμε το θέμα, γιατί δεν το έχω περιγράψει σωστά.
Και ο τίτλος είναι λάθος σε σχέση με αυτό που είχα στο νου μου και η αρχική δήλωση μου είναι λάθος γιατί περιέχει αναφορές σε αυτισμό, νοητική υστέρηση και ψυχικές ασθένειες ανακατεμένες με αναφορές σε δυσλεξία... Όλα μαζί, αχταρμά... Εμένα να σου πω την αλήθεια αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι υπόλοιπες περιπτώσεις παρά η δυσλεξία... Αν και υπάρχει περιθώριο μελέτης και γι' αυτήν και από ό,τι βλέπω στην προηγούμενη συζήτηση αγγίζει αρκετά και σα θέμα...
Σχετικά με τον αυτισμό, δεν έχω υπόψη μου πληροφορίες για να σου απαντήσω γενικά... Ξέρω συγκεκριμένη περίπτωση παιδιού πάντως που μέχρι τα τρία του μιλούσε και επικοινωνούσε κανονικά και όταν πήγε σχολείο πρώτη φορά υπέστη τραύμα που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά κι από τότε παρουσιάζει αυτιστική συμπεριφορά και νοητική υστέρηση... Με αυτή την έννοια δεν ξέρω αν πρόκειται για διάγνωση ή για εκδήλωση της ασθένειας στη συγκεκριμένη ηλικία... Αν πρόκειται για εκδήλωση πιστεύω ότι μπορεί να σχετίζεται και με αστρολογικούς παράγοντες όπως είπα πιο πάνω...
Όσο για το θέμα της φοίτησης η μοντέρνα τάση είναι η ενσωμάτωση όλων των παιδιών που έχουν κάποιου είδους δυσκολίες (μαθησιακές, ψυχικές, νοητικές) στο ίδιο σχολείο με ενισχυτική διδασκαλία και υποστήριξη όπου χρειάζεται... Κάποια στιγμή πιστεύω αυτό θα επιτευχθεί και στην Ελλάδα. Επομένως προοδευτικά πιστεύω αυτές οι διακρίσεις θα εκλείψουν...
starfish
31-01-2008, 04:57 PM
Κι εγω γενικες πληροφοριες εχω υπ οψιν μου για τον αυτισμο και ενω ξερω για παιδια γνωστων με αυτο το προβλημα, δεν εχω ρωτησει [απο διακριτικοτητα] τα πως και ποτε.:cry:
Παντως αυτο που εγραψα για ειδικες ταξεις μεσα σε κανονικα σχολεια ειναι απο εγκυρες πηγες. Φιλοι που πηραν την ειδικευση, οντας ηδη μαχιμοι δασκαλοι στ δημοτικα σχολεια. Γινονται οχι ακριβως σεμιναρια [δεν θυμαμαι τωρα την λεξη! :cry:], αλλα ας το πουμε ετσι, νομιζω διετη, απο το Υπουργειο Παιδειας για ηδη διορισμενους δασκαλους.
skorpion
01-02-2008, 02:32 AM
Καλε απο τους φυσιοθεραπευτες ειπα ή φυσικοθεραπευτες γιατι ουτε αυτοι ειναι γιατροι αλλα θεραπευουν:toung:
Θα μπορουσα να γραψω αρκετα πραγματα για τον αυτισμο αλλα δεν εχω χρονο τωρα...Και δεν ξερω αν υπαρχει και λογος...Ισως στο blog καποια στιγμη