PDA

View Full Version : Ωροσκόπια Μεγάλων Ελλήνων Καλλιτεχνών

Βασιλης Παπαδολιας
28-11-2007, 12:43 PM
Καλημέρα σε όλους...

έχετε μελετήσει ποτέ ωροσκόπια μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών; Δεν αναφέρομαι σε τραγουδιστές και σταρ αλλά σε προσωπικότητες της τέχνης και της διανόησης όπως ο Τσαρούχης, ο Ρίτσος, ο Ελύτης, κλπ. Σας ενδιαφέρουν μελέτες ωροσκοπίων προς αυτή την κατεύθυνση;

Πρόσφατα επισκέφτηκα μία μεγάλη αναδρομική έκθεση που γίνεται με την ευκαιρία της επετείου των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Εγγονόπουλου. Η έκθεση ήταν εντυπωσιακή αλλά και ο βίος του Εγγονόπουλου επίσης. Με την ευκαιρία της έκθεσης αυτής λοιπόν σκέφτηκα να ρίξω μία ματιά και στο ωροσκόπιο ενός τέτοιου μεγάλου καλλιτέχνη. Έψαξα στο internet αλλά δε βρήκα καταχωρημένη κάπου ώρα γέννησης. Μόνο ημ/νία. 21 Οκτωβρίου 1907, γεννηθείς στην Κωνσταντινούπολη. Τι θα μπορούσε να δει κανείς με αυτά τα στοιχεία; Θα μπορούσε να εντοπίσει τον ωροσκόπο του βασισμένος στα γεγονότα της ζωής του; Θα μπορούσε να δει δείγματα στο χάρτη του που να αντιστοιχούν στην καλλιτεχνική του πορεία ή την προσωπική του ζωή;

Προσπάθησα να βγάλω με τα μέσα του Astrodienst τον ηλιακό χάρτη του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Δεν ξέρω αν το έκανα σωστά. Απλά το παραθέτω σα δείγμα. Και μαζί μερικά links για τη ζωή και το έργο του. Κάποιες πρώτες εικόνες δείχνουν κάτι γι' αυτόν. Ένα μεγάλο τρίγωνο Ποσειδώνα - Ερμή (στους Ιχθύς) και Κρόνου στα ζώδιο του νερού. Ένα ταυ τετράγωνο με κέντρο μια σύνολο Ήλιου/Αφροδίτης και άκρα τους Δία και ¶ρη και μία βασική αντίθεση ζωής μεταξύ Ζυγού - Κριού. Όλα αυτά έτσι σαν εντυπώσεις, χωρίς επεξεργασία. Μία υποψία φυγής στην τέχνη από μία ζωή γεμάτη πάθος και αντιθέσεις. Όπως έλεγε κι ο ίδιος ο καλλιτέχνης "Ζωγραφίζω γιατί με διασκεδάζει" και "Μόνο η αγάπη μπορεί".

Links
Χάρτης Νίκου Εγγονόπουλου (http://www.geocities.com/my_astrology/astro_2gw_19_nikos_eggonopoulos_he.33039.19280.gif )
Νίκος Εγγονόπουλος, Το επίσημο site (http://www.engonopoulos.gr/)
Εικαστικόν - Ζωγραφική - Νίκος Εγγονόπουλος (http://www.eikastikon.gr/zografiki/egonopoulos.html)
Πολιτικό Καφενείο - Μεγάλοι - Νίκος Εγγονόπουλος (http://www.politikokafeneio.com/megaloi/egonopoulos95.htm)

Θα σας ενδιέφερε μία προσπάθεια προσεγγίσεων τέτοιων ωροσκοπίων; Μία πρώτη προσέγγιση στο ωροσκόπιο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη; Ψάχνοντας τα links μπορεί κανείς να πάρει μία ιδέα για τη ζωή του (αν και η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη είναι πολύ πιο πλήρης από αυτή την άποψη). Όπως και να'χει ήθελα να καταθέσω αυτή την πρόταση για όσους έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν.

Κλείνω με δύο ποιήματα του Εγγονόπουλου που δείχνουν τη στάση ζωής του. Απέναντι στη ζωή και απέναντι στην αγάπη. Και συνδέονται γενικότερα και με το κλίμα των ημερών. Και αν κάποιος / κάποιοι έχουν τη διάθεση να προσεγγίσουν αστρολογικά τον καλλιτέχνη, θα είχαμε νομίζω την ευκαιρία για πολύ σημαντικές παρατηρήσεις...

ΠΡΩΙΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ερώτησα
κάποτες γιατί
τάχατες
η τραγική
και σεμνή παρθένα
που λέγονταν Πουλχερία
την παραμονή τού
γάμου της
σφουγγάρισε προσεκτικά όλο
το σπίτι
και την επομένη
απέθανε;

μια
που καθάρισε και νοικοκύρεψε
τα πάντα
γιατί δε χάρηκε
κι αυτή
τις μακρυές λευκές νταντέλλες
τους λευκούς πολύπλοκους φαρμπαλάδες
και τα πολύχρωμα
μεγάλα
φτερά
του γάμου;

γιατί
εναπόθεσε έτσι σιωπηλα
χάμω στα
σανίδια
τη μεγάλη κίτρινη πεταλούδα
και τα χάρτινα λουλούδια
που ήτανε μέσα
στο κεφάλι της;
το μπαλσαμωμένο
πουλί
που ήτανε μέσα στο κλουβί
του θώρακά της;

γιατί;

διότι

- είπε ίσως ο πατέρας μου -

διότι
πρέπει να έχη
ο στρατιώτης το τσιγάρο του
το μικρό παιδί
την κούνια του
κι ο ποιητής
τα μανιτάρια του

διότι πρέπει
να έχη
ο στραδιώτης την
πλεκτάνη του
το μικρό παιδί
τον τάφο του
ο ποιητής τη
ροκάνα
του

διότι πρέπει
να έχη
ο στραθιώτης
το σκεπάρνι του
το μικρό παιδί το
βλέμμα του
ο ποιητής
το
ροκάνι του

Το γλωσσάριον των ανθέων - Νίκος Εγγονόπουλος

την ποίησιν ή την δόξα;
την ποίηση
το βαλάντιο ή την ζωή;
τη ζωή
Χριστόν ή Βαραββάν;
Χριστόν
την Γαλάτειαν ή μιαν καλύβην;
την Γαλάτεια
την Τέχνη ή τον θάνατο;
την Τέχνη
τον πόλεμο ή την ειρήνη;
την ειρήνη

την Ηρώ ή τον Λέανδρο;
την Ηρώ
την σάρκα ή τα οστά;
την σάρκα
την γυναίκα ή τον άνδρα;
την γυναίκα
το σχέδιον ή το χρώμα;
το χρώμα
την αγάπη ή την αδιαφορία;
την αγάπη
το μίσος ή την αδιαφορία;
το μίσος
τον πόλεμο ή την ειρήνη;
τον πόλεμο

νυν ή αεί;
αεί
αυτόν ή άλλον;
αυτόν
εσένα ή άλλον;
εσένα
το άλφα ή το ωμέγα;
το άλφα
την εκκίνηση ή την άφιξη;
την εκκίνηση
την χαράν ή την λύπην;
την χαρά
την λύπην ή την ανίαν;
τη λύπη
τον άνθρωπο ή τον πόθο;
τον πόθο
τον πόλεμο ή την ειρήνη;
την ειρήνη

ν΄ αγαπιέσαι ή ν' αγαπάς;
ν' αγαπώ

kphssa
28-11-2007, 01:53 PM
Πολυ ενδιαφερον θεμα και τελεια ποιηματα!
Μου εφτιαξες τη μερα..:cheesy:

panther
28-11-2007, 07:13 PM
Βασίλη,

Νομίζω ότι το λινκ για το χάρτη που παρέθεσες, έχεις κάποιο πρόβλημα. Θες να το δεις ?:bigsmile:

Αργοναύτης
29-11-2007, 12:00 AM
'Eχω αντιφατικές πηγές για ημερομηνία γέννησης. Αν μάλιστα κυκλοφορούν όλες αυτές οι βιογραφίες με ημερομηνία που δεν την έχουν διορθώσει στο νέο ημερολόγιο μπορεί να είναι και 3 Νοέμβρη η πραγματική. Αθήνα δεν γεννήθηκε ; 'Οχι Κων/πολη.

skytree
29-11-2007, 02:25 AM
Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ωραία πρόταση!! Μπορεί να προτείνω και κάποιους αγαπημένους αν βρω τα στοιχεία τους..

Βασιλης Παπαδολιας
29-11-2007, 09:38 AM
'Eχω αντιφατικές πηγές για ημερομηνία γέννησης. Αν μάλιστα κυκλοφορούν όλες αυτές οι βιογραφίες με ημερομηνία που δεν την έχουν διορθώσει στο νέο ημερολόγιο μπορεί να είναι και 3 Νοέμβρη η πραγματική. Αθήνα δεν γεννήθηκε ; 'Οχι Κων/πολη.

Για την Αθήνα έχεις δίκιο. Δικό μου το λάθος. Για την ημ/νία η επίσημη ιστοσελίδα του γράφει 21 Οκτωβρίου. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το ημερολόγιο. Δε βρήκα κάποια αναφορά σε όσες σελίδες έψαξα.

Βασιλης Παπαδολιας
29-11-2007, 09:56 AM
Βασίλη,

Νομίζω ότι το λινκ για το χάρτη που παρέθεσες, έχεις κάποιο πρόβλημα. Θες να το δεις ?:bigsmile:

Είναι θολό; Αυτό εννοείς;

Το παραθέτω διορθωμένο εδώ, αλλά δεν μπορώ να το διορθώσω στο αρχικό κείμενο.
Έχω διορθώσει και την πόλη της γέννησης.

Χάρτης Νίκου Εγγονόπουλου (http://www.geocities.com/my_astrology/eggonopoulos.html)

*Astropeleki*
29-11-2007, 03:50 PM
Στο προηγούμενο λινκ έβγαζε error "Sorry, the page you requested was not found."

Τώρα, όμως, φαίνεται ο χάρτης κανονικά! :)

skorpion
29-11-2007, 06:29 PM
Πολυ σκορπιος!!! Απο που φαινεται το καλλιτεχνικο στο χαρτη?

Dell Piero
29-11-2007, 06:38 PM
Που τον είδες τον πολύ για να τον δω κι εγώ;;; :toung:
Ασκήσεις επί χάρτου την έπόμενη γιατί έχεις ελλείψεις :love:

Πολυ σκορπιος!!! Απο που φαινεται το καλλιτεχνικο στο χαρτη?

skorpion
29-11-2007, 06:41 PM
Που τον είδες τον πολύ για να τον δω κι εγώ;;; :toung:
Ασκήσεις επί χάρτου την έπόμενη γιατί έχεις ελλείψεις :love:

Καλε αλλο χαρτη κοιταζα εγω? ωροσκοπος συνοδο ηλιος συνοδο αφροδιτη στο σκορπιο και ερμης στο σκορπιο!!!!!!!!

Την εξασκηση την θελω εγω το καλλιτεχνικο δεν το βλεπω:cry:

Dell Piero
29-11-2007, 06:46 PM
Αν δεις καλύτερα;;;;; Στην τρίτη καίγεσαι :toung:

Καλε αλλο χαρτη κοιταζα εγω? ωροσκοπος συνοδο ηλιος συνοδο αφροδιτη στο σκορπιο και ερμης στο σκορπιο!!!!!!!!

Την εξασκηση την θελω εγω το καλλιτεχνικο δεν το βλεπω:cry:

skorpion
29-11-2007, 06:52 PM
Αν δεις καλύτερα;;;;; Στην τρίτη καίγεσαι :toung:

Α καλα στο χαρτη το δειχνει αλλιως κι απο κατω τα λεει αλλιως δε φταιω εγω!!:wacko::wacko:

οκ ηλιο συνοδο ωροσκοπο στο ζυγο και συνοδο με αφροδιτη που ειναι στο σκορπιο και ερμη στο σκορπιο... Ε με το ζυγο και 3 πλανητες σε συνοδο εκει εξηγειται και καπως το καλλιτεχνικο νομιζω:weird:

Τωρα τη γλιτωσα την πυρα φανταζομαι:love:

Dell Piero
29-11-2007, 07:04 PM
Δεν ξέρω ρε φιλαράκι αλλά ο χάρτης είναι ηλιακός meaning γιοκ ωροσκόπος :toung: και αυτή την ανοχή που δίνεις ηλίου αφροδίτη μου αρέσει τρελλά.

Αν φτάσαμε ο Κωστής να βλέπει χάρτη που δεν είναι φίλος της αστρολογίας βράσταααααα Καραμήτροοοοοοοοοο

Μάκια έχουμε και δουλειές

Α καλα στο χαρτη το δειχνει αλλιως κι απο κατω τα λεει αλλιως δε φταιω εγω!!:wacko::wacko:

οκ ηλιο συνοδο ωροσκοπο στο ζυγο και συνοδο με αφροδιτη που ειναι στο σκορπιο και ερμη στο σκορπιο... Ε με το ζυγο και 3 πλανητες σε συνοδο εκει εξηγειται και καπως το καλλιτεχνικο νομιζω:weird:

Τωρα τη γλιτωσα την πυρα φανταζομαι:love:

Βασιλης Παπαδολιας
29-11-2007, 07:06 PM
Μαρία, η μοίρα του ωροσκόπου μπήκε επίτηδες στη μοίρα του Ήλιου, γιατί δε γνωρίζουμε την ώρα γέννησης.

Ο Ζυγός είναι μία εξήγηση για την καλλιτεχνικότητα. Καλλιτεχνικότητα ωστόσο μπορεί να δίνει και ο Δίας στο Λέοντα που κάνει και τετράγωνο με την Αφροδίτη. Μια πιο φλύαρη καλλιτεχνικότητα όμως, πιο επιδεικτική. Από την άλλη η Αφροδίτη είναι στο Σκορπιό όπως και ο Ερμής, οπότε υπάρχει και εσωτερικότητα και βάθος (παρεπιπτόντως μόνο ο Ήλιος είναι στο Ζυγό. Τα στοιχεία εμφανίζονται έτσι στο χάρτη, επειδή όλοι οι πλανήτες φαίνονται στον 1ο οίκο)

Ο Ερμής στο Σκορπιό (εκ παραδρομής έγραψα στο πρώτο post ότι είναι στους Ιχθύς) σε συνδυασμό με τις όψεις του πιστεύω είναι ο υπεύθυνος για την υπερρεαλιστική ποιητική φλέβα. Ως γνωστόν ο υπερρεαλισμός ήταν ρεύμα καλλιτεχνικό βασισμένη στις ανακαλύψεις της ψυχανάλυσης και η θέση του Ερμή ταιριάζει σε αυτό το κλίμα δίνει τάση αναζήτησης στα συναισθήματα, καταγραφής και σκαψίματος προς τα μέσα. Βρίσκεται στη μία κορυφή μεγάλου τριγώνου στα ζώδια του Νερού. Είναι στο ζώδιο των Ιχθύων και κάνει και τρίγωνο με τον Ποσειδώνα στον Καρκίνο. Με τη θέση αυτή έχει πολλή φαντασία και καταδύεται στο υποσυνείδητο αλλά και φεύγει στο όνειρο. Είναι ένας Ερμής που λέει προσωπικές ιστορίες. Ο Ερμής κάνει όμως και δεύτερο τρίγωνο με τον Κρόνο, πράγμα που δίνει ικανότητα γείωσης της φαντασίας. Η φαντασία αποτυπώνεται στο χαρτί, γίνεται λέξεις, παίρνει μορφή, δεν είναι απλά ταξίδεμα.

Ενδιαφέρον έχει κι η θέση του Χείρωνα. Η αντίθεση με το Δία τον ανοίγει και η σύνοδος με τον ¶ρη τον πληγώνει. Το τετράγωνο με την Αφροδίτη δείχνει ότι η αφοσίωση κι η προσφορά στρέφεται προς τη γυναίκα. Εξιδανικευμένοι έρωτες και θυσίες για την αγάπη στην προσωπική ζωή, αλλά ταυτόχρονα και πολύς πόνος και πολλά σφάλματα. Ταραγμένα συναισθήματα που ίσως ήταν και αφορμές για καλλιτεχνική δημιουργία. Ο ίδιος ο ποιητής έλεγε ότι η ζωγραφική τον διασκεδάζει (Δίας στο Λέοντα ίσως ; ) αλλά την ποίηση την αφήνει για τις δύσκολες στιγμές.

Σημείωσα επίσης και την αντίθεση Ζυγού - Κριού. Ίσως και να συνεργάζεται με το σύμπλεγμα του Χείρωνα, αν ξέραμε τη θέση της Σελήνης. Δεν την ξέρουμε όμως. Κι έτσι όμως μου γεννιέται η εικόνα στο μυαλό της αντίθεσης μεταξύ της επιθυμίας του διανοούμενου καλλιτέχνη για ήρεμη ζωή και της πολυτάραχης αισθηματικής του ζωής και της πραγματικότητας της εποχής του. Η αντίθεση αυτή ίσως να δίνει επιπλέον ερεθίσματα για δημιουργία.

Υποθέτω όμως ότι θα υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δεν τα βλέπω. Ή ίσως και κάποια να μην τα ερμηνεύω σωστά. Θα μπορούσε ίσως να τα δει κάποιος άλλος που θέλει να σχολιάσει. Αυτά τα αναφέρω έτσι δειγματοληπτικά.

skorpion
29-11-2007, 10:46 PM
Δελλ Πιερο μου λατρεμενε,
βιαστηκα και απλα ανοιξα το χαρτη οποτε δεν ειχα στο νου μου εκεινη τη στιγμη οτι προκειται για ηλιακο και την ανοχη της συνοδου δε τη δινω εγω αλλα ο χαρτης με τις οψεις πιο κατω που τη δινει σα συνοδο... Εγκο ντεν κσερει αλλα πονηρουλη εσυ φαινεται κσερει!!!:laugh:;):toung:

Βασιλη μου τι να σου πω εσυ ξερεις ,
εγω σκαμπαζω μονο οτι ηλιος στο ζυγο οποτε κατι καλλιτεχνικο μου κανει αν τελικα ισχυει και η συνοδος με την αφροδιτη κι αυτο κατι μπορει να κανει ε? αντε και ο Διας στον Λεοντα που τον ξεχασα πριν κατ τα αλλα.... Μπορει αν ξεραμε ωρα γεννησης να ταν αλλιως κατι στο μεσουρανημα κατι απο δω κατι απο κει... Κανας αλλος που να ξερει εκτος απο τον Βασιλη να μας βρει το καλλιτεχνικο?

panther
30-11-2007, 12:37 AM
Είναι θολό; Αυτό εννοείς;

Το παραθέτω διορθωμένο εδώ, αλλά δεν μπορώ να το διορθώσω στο αρχικό κείμενο.
Έχω διορθώσει και την πόλη της γέννησης.

Χάρτης Νίκου Εγγονόπουλου (http://www.geocities.com/my_astrology/eggonopoulos.html)

Τώρα μάλιστα! Το βλέπω πεντακάθαρα:laugh:

Λευκή
30-11-2007, 01:47 AM
Και μόνο το τρίγωνο Ερμη- Ποσειδώνα στα ....αποροφφητικά σαν σφουγγάρια υδάτινα ζώδια,δεν θα έφτανε και από μόνο του σαν ένδειξη;:bigsmile:
(νυστάζω για να δω και τα υπόλοιπα :toung:)

starfish
30-11-2007, 03:54 PM
Και αμοιβαια υποδοχη Ερμη- Πλουτωνα, που θα διευκολυνε ισως την εκφραση του βαθυτερου ειναι, οψεις του Ποσειδωνα με Ουρανο, Αφροδιτη και Σεληνη...
Παντως ως προς την συναισθηματικη-ερωτικη πλευρα του, μου φαινεται πως εξιδανικευυε την γυναικα που ερωτευοταν, αρκει να μην την παντρευοταν!. [Αυτο ειναι και καπως κλεμενο, μιας κι εχω διαβασει το βιβλιο που εχει γραψει η μοναδικη του συζυγος]. Μετα το γαμο τουλαχιστον, εβγαλε απιστευτη κτητικοτητα. [Τετραγωνο Κρονου-Πλουτωνα; Αρης τεραγωνο με Ηλιο και Αφροδιτη; Αντιθεση Ηλιου με σεληνη;]
:unsure:

Λίλιαν Σίμου
01-12-2007, 12:14 AM
Αγαπητοί φίλοι

Θα ήθελα να συμπληρώσω και κάποια στοιχεία που προκύπτουν από στατιστικές μελέτες πολλών ωροσκοπίων και καταλήγουν σε συμπεράσματα συνδυασμών ή μοιρών.

Ο Εγγονόπουλος έχει τον ¶ρη σε ζωδιακή μοίρα που αναδεικνύει ζωγράφους. Ο ¶ρης είναι κυβερνήτης του 7ου του οίκου στο Ηλιακό, επομένως αφορά τους άλλους, αυτούς που θαυμάζουν το έργο του, το κοινό του. Εκεί κάπου η Σελήνη δίνει την δημοτικότητά του. Επίσης ο ¶ρης στο ζώδιο του Υδροχόου και σε διάμετρο με τον Δία, εκδηλώνει την σουρεαλιστική μορφή της τέχνης του, είτε μέσω της ζωγραφικής, είτε μέσω της ποίησης

Επιπλέον, ο Δίας βρίσκεται σε ζωδιακή μοίρα που σχετίζεται με διανοούμενους και βοηθά κι από εκεί στην επέκταση του ¶ρη, στον κοινωνικό περίγυρο. Αυτό βέβαια αναδεικνύει και την πολυτάραχη ερωτική ζωή που αναφέρθηκε.

Για ζωγράφους έχουμε στατιστικά την Αφροδίτη σε καλή όψη με τον ΟΥρανό, (εξάγωνο στον χάρτη μας) και τις ζωδιακές μοίρες 22 των αρνητικών ζωδίων (δηλαδή του νερού και της γης). ¨Εχουμε στο Νερό τον Ερμή και τον Κρόνο στις μοίρες αυτές. Με τη σειρά τους Ο Ερμής και ο Κρόνος συμμετέχουν στο Μεγάλο Τρίγωνο με τον Ποσειδώνα (τέχνη και έμπνευση) αλλά και τον Β. Δεσμό που δείχνει πως η καλλιτεχνική του πορεία ήταν ένα μονοπάτι που έπρεπε να ακολουθήσει για να επιτελέσει την αποστολή του. Ήδη αναφέρθηκε το τρίγωνο. Σημασία έχει όμως και με τις μοίρες που δημιουργείται.

Στην ποίηση απαιτείται ένας ισχυρός Ερμής (εδώ είναι βαθυστόχαστος και διεισδυτικός) και μία ισχυρή Αφροδίτη (εδώ είναι κυβερνήτης του Ηλίου και σε ταυ τετράγωνο- εστιακός πλανήτης- με τον Δία και την Μαύρη Σελήνη από την μία πλευρά και τον ¶ρη από την άλλη (πλανήτες που εξήγησα νωρίτερα πώς αξιολογούνται).

Φυσικά ο Ήλιος στον Ζυγό είναι φύσης καλλιτεχνικής (αισθητική της Αφροδίτης και της αρμονίας του χρώματος) αλλά και σε ζώδιο αέρα (πνευματική έφεση για δημιουργία) που τον βοηθά ο Πλούτωνας σε τρίγωνο, όπως ειπώθηκε ήδη.

Μπορεί μάλιστα να είχε και μία Σελήνη στον Ταύρο, όπου κι από εκεί θα έπαιρνε το στοιχείο της Αφροδίτης, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο. Σχεδόν σίγουρη όμως είναι η διάμετρος του Ηλίου με τη Σελήνη και η πίεση ανάμεσα στις επιθυμίες και τις εσωτερικές του συγκινήσεις.

φιλικά
Λίλιαν Σίμου