View Full Version : Ωροσκόπος
Βασιλης Παπαδολιας
15-11-2007, 04:33 PM
Καλησπέρα σε όλους...
Γνωρίζει κανείς ιστορικά πότε άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες μελέτες για τον ωροσκόπο; Έχω την εντύπωση ότι στην αρχαία Ελλάδα για παράδειγμα δεν εξεταζόταν ως σημείο αστρολογικά... Υπήρχαν τα συστήματα οικοθεσίας, αλλά δεν είχε την ξεχωριστή έννοια που του δίνουμε σήμερα...
Γνωρίζει κανείς περισσότερα;
Αργοναύτης
15-11-2007, 07:19 PM
Γνωρίζω ότι οι ρίζες του βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα εφόσον χωρίς τον προσδιορισμό γεωγραφικών συντεταγμένων, μήκους και πλάτους, ο υπολογισμός του Ωροσκόπου είναι αδύνατος, και ο Ίππαρχος απ'όσο γνωρίζω μίλησε αρχικά για τις γεωγραφικές συντεταγμένες. 'Ωρα+Σκοπός. Δεν είμαι σίγουρος για την ακριβή χρονολογία επίσημης καθιέρωσης του όρου όμως. Επειδή το θέμα έχει μια σχέση με το άλλο θέμα που λέγαμε περί προέλευσης του ζωδιακού, πιστεύω ότι ακόμα και αν ο ζωδιακός δεν είναι ελληνικός τελικά, η Αστρολογία ως επιστήμη αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα και δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν οι αρχαίοι 'Ελληνες.
Βασιλης Παπαδολιας
16-11-2007, 10:47 AM
Υποθέτω ότι είναι σωστά αυτά που λες, δεν τα έχω μελετήσει, απλά η ερώτηση είχε να κάνει με το πότε ερμηνευτικά άρχισε να αποδίδεται σημασία στο ζώδιο και το σημείο του Ωροσκόπου. Πότε δηλαδή άρχισαν να γράφονται ερμηνείες για τον Ωροσκόπο..