PDA

View Full Version : Ψυχολογία και Αστρολογία - Κοινοί Τόποι και Διαφορές

Βασιλης Παπαδολιας
27-09-2007, 10:24 AM
Συνέχεια της συζήτησης που έλαβε χώρα στο thread Ψυχολογία και Αστρολογία (Μέρος 1ο) (http://myhoroscope.gr/showthread.php?t=4363)

Βασιλης Παπαδολιας
27-09-2007, 10:50 AM
Δεν ξερω αλλα η ταπεινη μου αποψη ειναι οτι τουλαχιστον οσον αφορα την συγκεκριμενη Kaaren Zondag δεν φαινεται να λειοτυργει με "ψυχολογικους κανονες" αν οπως λες το αρθρο σου βασιζεται σε αυτην μαλλον σε περισσοτερο μεταφυσικους ή αστρολογικους, εγω θα ηθελα εναν συγκερασμο της επιστημης της ψυχολογιας (εκτος του συμπεριφορισμου και του προσωποκεντρισμου που εκτων πραγματων δεν γινεται) με την αστρολογια αν αυτο ειναι δυνατο και στο βαθμο που ειναι δυνατο, ψυχολογοι που διακυρρητουν διαφορες θεωριες δικες τους ειτε ασχολουνται με την αστρολογια ειτε οχι δε θα λαμβανα ποτε υποψιν μου αν οι θεωριες αυτες δεν ειχαν αποδεδειγμενα επιστημονικο πλαισιο, αλλιως και γω να βγαλω μια δικη μου θεωρια οταν τελειωσω με το καλο την ψυχολογια και να τη διακυρρητω απο δω απο κ κει ως αληθεια χωρις να εχει επικυρωθει απο την επιστημονικη κοινοτητα του κλαδου αυτου. Ειναι σαν ενας αστρολογος μας πει οτι τα ζωδια ειναι 15 π.χ και να αρχιζει να βγαζει περιοδικο με προβλεψεις για 15 ζωδια και οσοι πιστοι προσελθετε ασχετως αν ο κλαδος της αστρολογιας αποδεχεται τα 12. Η Αμερικη οντως ασχολειται με το μπεχιβιοριστικο "συστημα" ή αλλιως συμπεριφορικο και γενικοτερα η Αμερικη γεννα ολες τις θεωριες και τα συστηματα που εχουν σχεση με γενετιστικα χαρακτηριστικα και που δεν εμπεριεχουν την "ψυχη" αλλα ουτε την ιστορια και τον πολιτισμο του ανθρωπου,επισης η Αμερικη ειναι αυτη που προσπαθει να περασει εμμεσως το μυνημα οτι ζωα ανθρωπος το ιδιο και το αυτο, αλλα αυτο ειναι μια μεγαλη κουβεντα προς συζητηση( ενα ωραιο βιβλιο σχετικα με αυτο το θεμα ειναι του Γιαννη Παπαμηχαηλ Εξατομικευση και Παγκοσμιοποιηση- Η νεα συμβολικη ταξη). Στην Ευρωπη ευτυχως ειναι καλυτερα τα πραγματα στις ανθρωπιστικες επιστημες γενικοτερα... Στην Ελλαδα διδασκομαστε και τον μπεχιβιορισμο ως υποχρεωτικα μαθηματα ... Το ψυχοδυναμικο μοντελο δεν αφορα την αναδρομη στο παρελθον με την μεταφυσικη εννοια φυσικα αλλα τις αλυτες συγκρουσεις της παιδικης ηλικιας και οσον αφορα το συστημικο μοντελο εχει κοινα σημεια με το ψυχαναλυτικο μοντελο κατα την αποψη μου

Καλημέρα...

Διάβασα και μία παρέμβαση σου σε ένα άλλο άρθρο του Glenn Perry...

Έχω την αίσθηση ότι σε αγγίζει πολύ αυτό το θέμα και κάπως αισθάνεσαι ένα παράπονο ότι εδώ κάπως τα ανακατεύουμε όλα, χωρίς να κάνουμε σωστή έρευνα.

Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω σε αυτή την κατεύθυνση. Η δική μου αφετηρία δεν είναι ψυχολογική, είναι αστρολογική. Οι πηγές που χρησιμοποίησα για το άρθρο είναι συγγραφείς, που στο έργο τους και το βιογραφικό τους τουλάχιστον λένε ότι έχουν κλινική εμπειρία και είναι ψυχαναλυτές...

Ο σκοπός μου όμως πρέπει να πω και πάλι εδώ, δεν είναι να βρούμε μία νέα θεωρία ψυχοθεραπείας. Είναι να δούμε τον αστρολογικό χάρτη με διαφορετικό τρόπο και να τον ερμηνεύσουμε με διαφορετικά κλειδιά.

Νομίζω δε θα πρέπει να αποκλίνουμε από αυτό το στόχο, γιατί διαφορετικά θα χάσουμε τη μπάλα. Κάθε επιστήμη - συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογίας, κάνει στην πορεία της εκκαθαρίσεις από επιστήμονες που δε θεωρεί έγκυρους (π.χ. Jung και μαθητές του), προκειμένου να διατηρήσει την αξιοπρέπεια της και την ορθότητα της ως επιστήμης.

Εμάς ο στόχος μας όμως εδώ δεν είναι πιστεύω να βρούμε τι είναι σωστό για την ψυχολογία. Είναι να μάθουμε να ερμηνεύουμε διαφορετικά ένα ωροσκόπιο. Κι αν βοηθήσουμε κάποιον με αυτό, δε θα βγούμε την άλλη μέρα να πούμε ότι κάνουμε ψυχοθεραπεία.

Αυτή είνια η δική μου στάση απέναντι στο θέμα, αλλά, αν θέλουν να τοποθετηθούν και άλλα μέλη ή επισκέπτες, είμαστε στη διάθεση τους...

Maroulita
27-09-2007, 11:13 AM
Προσωπική μου ταπεινή άποψη είναι ότι στη σχέση ψυχολογίας και αστρολογίας υπάρχει μονοκατευθυντικότητα (τουλάχιστον έτσι το εκλαμβάνω εγώ). Δηλαδή η ψυχολογία, κάποιες θεωρητικές της προσεγγίσεις, κλάδοι κ.λπ. μπορούν να ενσταλάξουν στοιχεία, μία νέα οπτική στην αστρολογία. Για το αντίστροφο, κρατάω τις επιφυλάξεις μου.

Κασσιόπη
27-09-2007, 12:53 PM
Ωστόσο σκοπός του άρθρου - σε ό,τι με αφορά τουλάχιστον - δεν είναι να δώσει επιστημονική εγκυρότητα στην αστρολογία (μακράν από μένα αυτές οι προσπάθειες που είναι τόσο της μόδας, κατ' εμέ η αστρολογία δε θα πάψει ποτέ να είναι ΚΑΙ μεταφυσική) όσο να δούμε ένα διαφορετικό τρόπο θεώρησης του γενέθλιου ωροσκοπίου και να ανακαλύψουμε μία μεθοδολογία ανάλυσης του εαυτού μας.

Ένα απλό παράδειγμα που θα συνιστούσα σε όσους έχουν διάθεση να ασχοληθούν. Αρχίστε να διαβάζετε στις στήλες των περιοδικών το ωροσκόπιο του ζωδίου που βρίσκεται στην ακμή του 5ου οίκου σας. Θα εκπλαγείτε ενδεχομένως από τα αποτελέσματα.

Πράγματι, αν γίνεται να μας παραθέσεις κάποιο σχετικό άρθρο ή σύνδεσμο σχετικά με προσπάθειες προσέγγισης της αστρολογίας με επιστημονικά εργαλεία, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.

Όσο για το αν η αστρολογία θα πάψει κάποτε να είναι και μεταφυσική, μακάρι να ζήσουμε τόσο για να το δούμε κι αυτό. Δυστυχώς όμως, δεν το βλέπω, αν και ομολογώ πως πολύ θα ήθελα να εργαστώ συστηματικά ως προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Δεν κατάλαβα όμως την προτροπή σχετικά με το ζώδιο της ακμής του 5ου οίκου. Αν και δεν διαβάζω αστρολογικάπεριοδικά, ωστόσο στις προβλέψεις στην ιστοσελίδα ή σε εφημερίδες διαβάζω για όλα τα ζώδια. Τι θα έπρεπε να περιμένουμε συγκεκριμένα από το ζώδιο της ακμής του 5ου;

Κασσιόπη
27-09-2007, 12:56 PM
Συγγνώμην, αλλά τι κακό έχει η μεταφυσική, όταν δεν εκφράζεται από τσαρλατάνους ή κομπογιαννίτες;
(και εγώ εκτός θέματος, αλλά ...παρασύρθηκα από εσάς :bigsmile: )

Τι κακό;;; Μεγάλο. :bigsmile:

Αλλά ας ανοίξουμε άλλο θέμα ως προς αυτό το ζήτημα, κάποια άλλη στιγμή.

Κασσιόπη
27-09-2007, 12:56 PM
ωχ, κατά λάθος μπήκαν εδώ τα μηνύματα

BlackOrWhat
27-09-2007, 01:11 PM
Προσωπικές μου απόψεις είναι οτι, η αστρολογία μόνο ώς συμπληρωματικό εργαλείο της ψυχολογίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ποτέ ώς αντικατάστατο ή υποκατάστατο...όπως για παράδειγμα ένα ωροσκόπιο έχει τις θετικές και αρνητικές του επιρροές καταγεγραμμένες, και ο άνθρωπος στον οποίο ανίκει το ωροσκόποιο καλείται να διαλέξει ποιές απο αυτές θα ακολουθήσει ώστε να καταλήξει σε κάποιο μονοπάτι...το ωροσκόπιο είναι μόνο ενδεικτικό...ο κάθε αστρολόγος ή ερευνητής αστρολογίας δεν μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει αυτή η επιλογή εκ των προτέρων...εκτός και αν έχει "ψυχολογίσει" το υποκείμενο...καθώς υπάρχει η ελέυθερη βούληση...μπορεί μόνο να είναι υποπτευμένος για κάποιες τάσεις που μπορούν να εκδηλωθούν.

Τώρα όσον αφορά την θεραπεία, αν κάποιος έχει πάρει το "στραβό" δρόμο και έχει αναπτήξει ψυχοπάθειες...το μόνο που μπορεί να του υποδείξει το ωροσκόπιο είναι που να ψάξει για την ανάπτηξη αυτών. Δεν είναι δυνατόν να προσφέρει θεραπεία καθώς είναι μια επίπονη διαδικασία που παραπέμπει σε ειδικούς επαγγελματίες, ψυχιάτρους και ψυχολόγους...και η τυχόν αναγνώριση μιας ψυχοπαθογένειας δεν λύνει το πρόβλημα...

Όσον αφορά την ψυχανάληση ώς μέθοδο θεραπείας φοβιών, υστερισμών κτλ., όπου το υποκείμενο καλείται να αναζητήσει μόνο του τη ρίζα του προβλήματός του...έχω την αντίληψη οτι έχει σημασία το ταξίδι που θα ακολουθήσει στο υποσεινείδητό του ώστε να φτάσει στο ζητούμενο...ένα ταξίδι που η αστρολογία απο μόνη της δεν προσφέρει...ένα ταξίδι στην πορεία του οποίου μπορούν να αποκαλυφθούν και πολλά πράγματα θαμμένα στο υποσυνείδητο...

Υ.Γ.1 Είναι λίγο περίεργη η ώρα και ο τρόπος που εκτυλίσσεται η συζήτηση και δεν μπορούν να διατυπωθούν ολοκληρωμένες απόψεις...
Υ.Γ.2 Ταπεινή μου άποψη πάντα, τα παραπάνω.
Υ.Γ.3 Μπορεί να έχω κανει λάθος σε μερικούς όρους...δεν είμαι ψυχολόγος...κλάψ!!!

Πολλή πολύ καλή μέρα σε όλους...

Βασιλης Παπαδολιας
27-09-2007, 01:18 PM
ωχ, κατά λάθος μπήκαν εδώ τα μηνύματα

Όχι, σωστά μπήκαν εδώ, γιατί μεταφέρθηκε εδώ η συζήτηση...

¶ρθρα για επιστημονική προσέγγιση της αστρολογίας νομίζω υπάρχουν και στο Myhoroscope... Για παράδειγμα το άρθρο Γιατί λειτουργεί η αστρολογία (http://myhoroscope.gr/showthread.php?t=3505&highlight=Gauquelin), αλλά το ζητούμενο είναι τι είδους άρθρα αναζητάς; Αν ψάχνεις δημοσιευμένη επιστημονική εργασία, δεν έχω κάτι να σου προτείνω...

Το ζώδιο του 5ου οίκου σύμφωνα με την ανάλυση της Zondag υποδηλώνει τη δύναμη του Εγώ, δηλαδή το πώς προσπαθούμε συνειδητά και οργανωμένα να προοδεύσουμε στη ζωή μας... Περισσότερα θα δείτε όταν ανέβουν και τα υπόλοιπα μέρη του άρθρου (υπάρχουν 4 μέρη). Η ανάλυση των οίκων αν θυμάμαι καλά είναι στο 2ο μέρος...

Προς το παρόν το άρθρο αυτό πραγματεύεται κάποιες εισαγωγικές έννοιες και βάζει τα θεμέλια της θεωρίας. Το βασικό θεώρημα αυτού του πρώτου μέρους είναι ότι υπάρχει μία κυρίαρχη ψυχολογική λειτουργία, μία απωθημένη και δύο λίγο ως πολύ βοηθητικές κι ότι το ποιες είναι αυτές οι λειτουργίες μπορεί να το δει κανείς στον αστρολογικό χάρτη, ανάλογα με το ποιο στοιχείο κυριαρχεί ή υπολείπεται στο ωροσκόπιο.

Κασσιόπη
27-09-2007, 02:14 PM
Όχι, σωστά μπήκαν εδώ, γιατί μεταφέρθηκε εδώ η συζήτηση...

¶ρθρα για επιστημονική προσέγγιση της αστρολογίας νομίζω υπάρχουν και στο Myhoroscope... Για παράδειγμα το άρθρο Γιατί λειτουργεί η αστρολογία (http://myhoroscope.gr/showthread.php?t=3505&highlight=Gauquelin), αλλά το ζητούμενο είναι τι είδους άρθρα αναζητάς; Αν ψάχνεις δημοσιευμένη επιστημονική εργασία, δεν έχω κάτι να σου προτείνω...

Το ζώδιο του 5ου οίκου σύμφωνα με την ανάλυση της Zondag υποδηλώνει τη δύναμη του Εγώ, δηλαδή το πώς προσπαθούμε συνειδητά και οργανωμένα να προοδεύσουμε στη ζωή μας... Περισσότερα θα δείτε όταν ανέβουν και τα υπόλοιπα μέρη του άρθρου (υπάρχουν 4 μέρη). Η ανάλυση των οίκων αν θυμάμαι καλά είναι στο 2ο μέρος...

Προς το παρόν το άρθρο αυτό πραγματεύεται κάποιες εισαγωγικές έννοιες και βάζει τα θεμέλια της θεωρίας. Το βασικό θεώρημα αυτού του πρώτου μέρους είναι ότι υπάρχει μία κυρίαρχη ψυχολογική λειτουργία, μία απωθημένη και δύο λίγο ως πολύ βοηθητικές κι ότι το ποιες είναι αυτές οι λειτουργίες μπορεί να το δει κανείς στον αστρολογικό χάρτη, ανάλογα με το ποιο στοιχείο κυριαρχεί ή υπολείπεται στο ωροσκόπιο.

Όχι, δεν αναφέρομαι σε δημοσιευμένη επιστημονική εργασία, αλλά γενικότερα σε άρθρα με περιεχόμενο αιτιοκρατικής κατεύθυνσης, αν υπάρχουν τέτοια.

Σχετικά με τον 5ο οίκο, ουσιαστικά θέλεις να πεις πως οι προβλέψεις σκιαγραφούν τις τάσεις οργανωμένης δράσης μας μέσα σε συγκεκριμένο χρον ικό ορίζοντα;
Π.χ εάν ένας τοξότης με 5ο οίκο στον ταύρο διαβάσει τις εβδομαδιαίες προβλέψεις του ταύρου, θα ανακαλύψει πληθώρα συμπτώσεων στα όσα υποτίθεται είναι να κάνουν οι ταύροι άπο άποψη οργανωμένης δράσης εκείνη την εβδομάδα και στα όσα προτίθεται να κάνει ο ίδιος ο τοξότης ;

Βασιλης Παπαδολιας
27-09-2007, 03:21 PM
Όχι ακριβώς.. θα ανακαλύψει αυτά που ο ίδιος ως έχων 5ο οίκο στον Τοξότη έχει διάθεση να κάνει οργανωμένα την επόμενη εβδομάδα και τι εμπόδια θα παρουσιαστούν ή τι ευκαιρίες θα έχει...

Ωστόσο, νομίζω προτρέχουμε λίγο, γιατί το σχετικό μέρος δεν έχει δημοσιευτεί.. Κακώς βιάστηκα κι εγώ να το αναφέρω από τώρα ως παράδειγμα... Το ανέφερα απλώς θέλοντας να πω ότι η ψυχολογία μπορεί να δώσει κάποια κλειδιά διαφορετικά στην ερμηνεία του ωροσκοπίου...

Κασσιόπη
27-09-2007, 03:32 PM
Όχι ακριβώς.. θα ανακαλύψει αυτά που ο ίδιος ως έχων 5ο οίκο στον Τοξότη έχει διάθεση να κάνει οργανωμένα την επόμενη εβδομάδα και τι εμπόδια θα παρουσιαστούν ή τι ευκαιρίες θα έχει...

Ωστόσο, νομίζω προτρέχουμε λίγο, γιατί το σχετικό μέρος δεν έχει δημοσιευτεί.. Κακώς βιάστηκα κι εγώ να το αναφέρω από τώρα ως παράδειγμα... Το ανέφερα απλώς θέλοντας να πω ότι η ψυχολογία μπορεί να δώσει κάποια κλειδιά διαφορετικά στην ερμηνεία του ωροσκοπίου...

Είσαι σίγουρος πως αυτό ακριβώς εννοείς; Μήπως ήθελες να πείς κάτι άλλο και είναι περασμένη η ώρα και είσαι και στη δουλειά και έχει γίνει το κεφάλι σου καζάνι;;; :blink::bigsmile:

Βασιλης Παπαδολιας
27-09-2007, 04:08 PM
Ας κρατήσουμε το επίπεδο, Αργυρώ :)... Ας δούμε τι απόψεις έχουν κι οι άλλοι για τη σχέση Ψυχολογίας και Αστρολογίας...

Κασσιόπη
27-09-2007, 04:20 PM
Ας κρατήσουμε το επίπεδο, Αργυρώ :)... Ας δούμε τι απόψεις έχουν κι οι άλλοι για τη σχέση Ψυχολογίας και Αστρολογίας...

Πολύ καλά.

Η ερώτησή μου νομίζω πως ήταν σαφής και το παράδειγμα ανέφερε ηλιακό ζώδιο Τοξότης 5ο οίκο στον ταύρο.

Δεν καταλαβαίνω από που προέκυψε ο 5ος στον Τοξότη. Τα υπόλοιπα περί ανακαλύψεων τα αφήνω ασχολίαστα.

Βασιλης Παπαδολιας
27-09-2007, 04:55 PM
A, με συγχωρείς δικό μου το λάθος... Ο 5ος οίκος θα είναι στον Ταύρο... Οπότε διαβάζοντας το ζώδιο του Ταύρου θα βλέπει ποιο είναι το κλίμα για τις δικές του οργανωμένες προσπάθειες που θα γίνονται με τον τρόπο του Ταύρου...

Toksotaki
27-09-2007, 05:50 PM
A, με συγχωρείς δικό μου το λάθος... Ο 5ος οίκος θα είναι στον Ταύρο... Οπότε διαβάζοντας το ζώδιο του Ταύρου θα βλέπει ποιο είναι το κλίμα για τις δικές του οργανωμένες προσπάθειες που θα γίνονται με τον τρόπο του Ταύρου...
μπορει να παρανοησα εντελως το θεμα της συζητησης σας...αν δηλαδη ενας τοξοτης(αλλο π.χ)εχει την ακμη του 10 στον κριο,θα πρεπει να διαβασει τα επαγγελματικα αυτου το ζωδιου?!

Βασιλης Παπαδολιας
27-09-2007, 06:20 PM
μπορει να παρανοησα εντελως το θεμα της συζητησης σας...αν δηλαδη ενας τοξοτης(αλλο π.χ)εχει την ακμη του 10 στον κριο,θα πρεπει να διαβασει τα επαγγελματικα αυτου το ζωδιου?!

Αυτό ακριβώς φοβόμουν... Έκανα το λάθος κι έδωσα ένα αποσπασματικό παράδειγμα και τώρα δημιουργούνται παρερμηνείες... Θα ήθελα να παρακαλέσω να περιμένουμε όλοι τη δημοσίευση των επόμενων άρθρων για το ίδιο θέμα. Εκεί θα γίνει καλύτερα κατανοητό τι σημαίνει και ο 5ος οίκος και οι υπόλοιποι...

Αργοναύτης
27-09-2007, 08:15 PM
quote :
Ωστόσο σκοπός του άρθρου - σε ό,τι με αφορά τουλάχιστον - δεν είναι να δώσει επιστημονική εγκυρότητα στην αστρολογία (μακράν από μένα αυτές οι προσπάθειες που είναι τόσο της μόδας, κατ' εμέ η αστρολογία δε θα πάψει ποτέ να είναι ΚΑΙ μεταφυσική)

Το άρθρο σου πολύ καλό. Θα σταθώ μόνο στην παραπάνω παράγραφο. Δεν έχω δει ακόμα τέτοιες προσπάθειες να είναι της μόδας. Απ'την άλλη, καμμιά επιστήμη δεν κινδυνεύει να γίνει μόδα. Η μόδα είναι θέμα μαζικού γούστου, κι όταν συναναστρέφομαι με ανθρώπους της μόδας κάτι με κάνει να ανασηκώνω ελαφρώς το αριστερό μου φρύδι και να την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια. Το μέλλον δεν είναι ταυτόσημη έννοια με την μόδα. Και η Αστρολογία έχει να διανύσει ακόμα τεράστια απόσταση για να γίνει το Αύριο. Η επιστήμη εκ φύσεως δεν μπορεί να γίνει μόδα. 'Οσοι επιχείρησαν επίσης να γίνει η Αστρολογία επιστήμη είχαν μια αλλεργία με κάθε δημοσιότητα ή μόδα. Το αντίθετο ισχύει : όσο η Αστρολογία είναι μόδα, τόσο δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομύριο να γίνει αποδεκτή ως επιστήμη. Η επιστήμη σημαίνει εργασία με κλειστά παραθυρόφυλα και μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι να καταλήξει σε βέβαια συμπεράσματα και οι επιστήμονες προβάλλονται μόνο αφού βεβαιωθούν για τα συμπεράσματά τους με σκοπό να τα παρουσιάσουν στην μάζα. Το στοιχείο της πρόβλεψης επίσης αποτελεί σε κάθε επιστήμη το μικρότερο κομμάτι, ενώ στην Αστρολογία είναι το κύριο κομμάτι, το θεμέλιο.
Αυτό από μόνο του είναι και ο χειρότερος οιωνός για την μετεξέλιξη της Αστρολογίας σε επιστήμη. Οι άλλες επιστήμες καταλήγουν στην πρόβλεψη, αλλά η Αστρολογία ακόμα βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο και θα'λεγες ότι ακόμα όλα ξεκινούν και τελειώνουν με την πρόβλεψη.
O Γιουνγκ ήταν μεγάλος μάστορας των ψυχών, και γω χρησιμοποιώ συνέχεια το όνομά του όταν με προκαλούν αμφισβητώντας την Αστρολογία, αλλά δεν έπαυε να ήταν περισσότερο ψυχοθεραπευτής φιλόσοφος παρά επιστήμονας του εργαστηρίου. Δεν έχω δει ακόμα να γίνει το μεγάλο άλμα από το αξίωμα στην απόδειξη. Να μην ξεχνάμε ότι δεν αμφισβητείται μόνο ο Φρόυντ (αν κι αυτόν τον επανακαλύπτουν τελευταία, βλ.θεωρίες Μεταψυχολογίας), αλλά και ο Γιουνγκ που κάποιοι επιστήμονες τον θεωρούν τον μεγαλύτερο απατεώνα του αιώνα του (όχι εγώ πάντως). Αντίθετα, πολύ σκληρές Σχολές, με πολύ περισσότερο ρεαλισμό ωστόσο, πχ. οι πραγματιστές της Σχολής Gestalt είναι αδικημένες αναλογικά με την Γιουνκομάνια.
Αυτό δεν σε προβληματίζει ; Ο Γιουνγκ πούλησε καλά το όνειρο, χάιδεψε τ'αυτιά του κόσμου, τους μίλησε για μύθους αλλά και παραμύθια. 'Εντυσε με μυστήριο την επιστήμη. Αυτά γιατί τα γράφω ; Για να γυρίσουμε στην Αστρολογία, που θέλω να πω ότι το ίδιο συμβαίνει και σ'αυτό τον τομέα. Οι μεγαλύτεροι Αστρολόγοι ήταν στο περιθώριο και χαρακτηρίζονταν από ορθολογισμό, σοβαρότητα και καχυποψία. 'Ερευνες έχουν δείξει ότι στα Ωροσκόπια τέτοιων Αστρολόγων υπάρχει πολύ έντονος ο Κρόνος για παράδειγμα. 'Ηταν όλοι τους αντιδημοφιλείς κατά βάθος ή πλήρωσαν με φοβερές θυσίες το πείσμα τους. 'Ολα Κρόνεια χαρακτηριστικά. Είμαι υπέρ της επιστήμης της Αστρολογίας και της σκληρής γραμμής, αλλά έστω και με τον κίνδυνο να αποκαλούμαι ελιτιστής δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο εκτός από την απόδειξη. Οι τυπολογίες (επειδή κάπου αναφέρθηκαν οι χολερικοί, οι μελαγχολικοί, οι αιματώδεις και όλα αυτά), είναι όχι ψιλά γράμματα, αλλά αρχαία γράμματα πλέον. Καμμία τυπολογία, είτε του Γαληνού, είτε του Γιουνγκ είτε οποιουδήποτε, δεν αναπαύει τον άνθρωπο του σήμερα και μέλλοντος που ζει και πορεύεται μέσα στο χάος και στην πλήρη αταξία. Και η Αστρολογία ακόμα μιλάει κυρίως με τις τυπολογίες των 12 ζωδίων τόσο απλουστευτικά που καταντά εκτός από κουραστική, και άκρως ρατσιστική. Παραείναι τακτοποιημένο και συντηρητικό το μοντέλο της όπως παρουσιάζεται στις μάζες.

Λευκή
28-09-2007, 04:17 AM
quote :
Ωστόσο σκοπός του άρθρου - σε ό,τι με αφορά τουλάχιστον - δεν είναι να δώσει επιστημονική εγκυρότητα στην αστρολογία (μακράν από μένα αυτές οι προσπάθειες που είναι τόσο της μόδας, κατ' εμέ η αστρολογία δε θα πάψει ποτέ να είναι ΚΑΙ μεταφυσική)

Το άρθρο σου πολύ καλό. Θα σταθώ μόνο στην παραπάνω παράγραφο. Δεν έχω δει ακόμα τέτοιες προσπάθειες να είναι της μόδας. Απ'την άλλη, καμμιά επιστήμη δεν κινδυνεύει να γίνει μόδα. Η μόδα είναι θέμα μαζικού γούστου, κι όταν συναναστρέφομαι με ανθρώπους της μόδας κάτι με κάνει να ανασηκώνω ελαφρώς το αριστερό μου φρύδι και να την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια. Το μέλλον δεν είναι ταυτόσημη έννοια με την μόδα. Και η Αστρολογία έχει να διανύσει ακόμα τεράστια απόσταση για να γίνει το Αύριο. Η επιστήμη εκ φύσεως δεν μπορεί να γίνει μόδα. 'Οσοι επιχείρησαν επίσης να γίνει η Αστρολογία επιστήμη είχαν μια αλλεργία με κάθε δημοσιότητα ή μόδα. Το αντίθετο ισχύει : όσο η Αστρολογία είναι μόδα, τόσο δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομύριο να γίνει αποδεκτή ως επιστήμη. Η επιστήμη σημαίνει εργασία με κλειστά παραθυρόφυλα και μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι να καταλήξει σε βέβαια συμπεράσματα και οι επιστήμονες προβάλλονται μόνο αφού βεβαιωθούν για τα συμπεράσματά τους με σκοπό να τα παρουσιάσουν στην μάζα.

Κάτι παρεμφερές είχα στο νου μου κι εγώ.Γι αυτό και "έστρεψα τα πυρά μου" στην εσωτερική αστρολογία και την μεταφυσική.Επίσης είχα την ίδια απορία,για το πόσο είναι μόδα η επιστημονική τεκμηρίωσή της αστρολογίας.
υ.γ.Κι εγώ το αριστερό σηκώνω:toung:

skorpion
28-09-2007, 06:01 AM
Δεν υπαρχει Γιουγκομανια δεν υπαρχει αναλογη σχολη σημερα παραμονο στην αστρολογια ισως...

Ο φροιντ εθεσε τη βαση για την εξελιξη ενος "ρευματος" της ψυχολογιας...

Το οτι κατι που ειναι μοδα ειναι δυσκολο να γινει επιστημη μαλλον θα συμφωνησω αν και η προσπαθεια νομιζω για να αναγνωριστει ως επιστημη φανταζομαι οτι θα εγινε και πριν γινει μοδα εξαλλου τωρα πλεον ακομα και η ψυχολογια εγινε μοδα μαλλον η δηθεν ψυχολογια με δηθεν ψυχολογικα τεστ με κατι δηθεν αρθρα ψυχολογιας γενικοτερα γινεται χαμος αλλα παραμενει επιστημη... Τεσπα εγω θεωρω πως η αστρολογια ειναι και μεταφυσικη και αυτο με γοητευει κιολας, ισως και η ψυχολογια να εχει ενα αρωμα μεταφυσικου κι ας ειναι και μια σταγονα μονο αφου μιλαει για ψυχη (εκτος των μπεχιβιοριστων).

Εν ολιγοις εγω τις αποψεις μου γενικοτερα τις ανεφερα απο δω κι απο κει οσον αφορα το θεμα ψυχολογια αστρολογια και απλα δε μ αρεσει να διαβαζω πραγματα που καταλαβαινω οτι γραφονται μονο χαριν εντυπωσιασμου και κινηση ενος ρευματος για να κατευθυνουν τους μη γνωριζοντες εκει που θελουν. Και οι μη γνωριζοντες ειναι οι πιο πολλοι και ειναι λογικο καθως δε μπορουν ολοι να εχουν γνωσεις για ενα εξειδικευμενο πεδιο, οπως εμενα πανω κατω οτι γραψουν αυτοι που υποτιθεται πως ξερουν απο αστρολογια θα μου φανει αληθινο κ αν δεν υπαρξουν αντιδρασεις δε θα εισελθω καν στην περιοχη της αμφιβολιας γιατι πολυ απλα δεν ξερω πολλα πραγματα απο αστρολογια... Περα απ αυτο ομως ο καθενας μπορει να αναπτυξει τη θεωρια του πανω σε κατι οτιδηποτε και καλο ειναι ειτε αυτη αποδειχτει στο τελος οτι ειναι σωστη ειτε οχι να ακουγονται οι αλλες αποψεις και κριτικες και να μην ακουγονται πραγματα οπως αυτος εχει εκδωσει 40 βιβλια αρα και σ αυτο ειναι σωστος (αυτο το λεω γενικα κι οχι ως υπονοουμενο)

emmalene
29-09-2007, 03:09 AM
Αγαπητε Βασιλη διαβαζω με ενδιαφερον ολα τα αρθρα και τους προβληματισμους σχετικα με την σχεση Ψυχολογιας-Αστρολογιας.Εχω μια απορια-τοποθετηση.Μηπως ολη αυτη η προσπαθεια γινεται ωστε εντασσοντας η συνδεοντας την Αστρολογια( που γενικα την αντιλαμβανεται ο κοσμος ως μη-επιστημη) με την ψυχολογια (η οποια ειναι επιστημη και πληρως αναγνωρισμενη) απλα προσπαθουμε να συνδεθουμε με κατι εγκυρο και αποδεκτο στον επιστημονικο κοσμο ωστε δια της συναρτησης αυτης να αναγνωριστει και η Αστρολογια.Αφου συνδεεται τοσο αμεσα με μια επιστημη αρα ειναι και αυτη?
με προβληματιζουν λιγο οι συσχετισμοι...:blink:

Βασιλης Παπαδολιας
01-10-2007, 01:33 PM
Αγαπητοί συνάδελφοι,

δύσκολο να απαντήσω στα λεγόμενα σας, χωρίς να μακρυγορήσω και να συμβάλλω στο να κάνουμε μία συζήτηση που θα κουράσει...

Αποκομίζω την εντύπωση ότι καθένας από σας κινείται από διαφορετική αφετηρία και καταθέτει διαφορετική κριτική...

Εντύπωση μου κάνει που δεν παρουσιάστηκε μέχρι τώρα κάποια θετική κατάθεση γνώμης, του τύπου "Ενδιαφέρουσα άποψη, να τη δοκιμάσουμε στα ωροσκόπια μας να δούμε αν δουλεύει. Εγώ στο ωροσκόπιο μου έχω όντως περισσότερα στοιχεία του αέρα. Έχω όντως κυρίαρχη λειτουργία τη λογική;". Αντί αυτού μπαίνουμε στη γνωστή ελληνική νοοτροπία του "Ποιος είναι αυτός που τα λέει αυτά, δεν είναι αναγνωρισμένος"...

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα για την "μόδα" έχω καταρχήν άλλη άποψη για τον ορισμό της επιστήμης. Για μένα η επιστήμη δεν είναι κρόνια διαδικασία, αλλά ουράνια. Το μοντέλο του αφοσιωμένου, απομονωμένου επιστήμονα, που δε βγαίνει στα μέσα και είναι και λίγο ασκητικός δε με καλύπτει. Κατ' εμέ η επιστήμη έρχεται για να διαφωτίσει, μπορεί να προκύψει από ομαδική συμμετοχική διαδικασία και πρέπει να είναι ανοικτή στο κοινό, άρα ένας επιστήμονας μπορεί κάλλιστα να βγαίνει και στην τηλεόραση...

Ωστόσο επί της ουσίας η αναφορά μου στη μόδα έχει να κάνει με την επαγγελματική αποκατάσταση των αστρολόγων περισσότερο παρά με την μεθοδολογία της αστρολογίας. Νομίζω όμως ότι το θέμα αυτό δεν είναι θέμα του συγκεκριμένου thread. Αν θέλουν κι άλλοι να συμμετάσχουν στη κουβέντα, μπορώ να ανοίξω ένα άλλο...

Σε ό,τι αφορά την επόμενη κριτική που ασκείται, ότι δηλαδή προσπαθούμε να συνδέσουμε την αστρολογία με την ψυχολογία κι ότι στην προσπάθεια αυτή αναφέρουμε θεωρίες που έχουν τον κίνδυνο να επηρεάσουν ανθρώπους που δε γνωρίζουν ψυχολογία και να τους κάνουν να πιστέψουν ότι αυτά που λέμε είναι σωστά, ενώ δε συμφωνούν με την ακαδημαϊκή τουλάχιστον διδασκαλία της ψυχολογίας, υπάρχει αρκετό δίκιο σε αυτή την παρατήρηση, αλλά αναρωτιέμαι πώς μπορεί κανείς να λύσει αυτό το πρόβλημα...

Είναι γενικότερο πρόβλημα, όταν μπαίνει ένα κοινό μη εξειδικευμένο σε ένα χώρο ανταλλαγής απόψεων και δημοσίευσης εργασιών το πώς θα εκλάβει το κοινό αυτό αυτά που διαβάζει. Για μας που τα γράφουμε δεν είναι παρά εργασίες, δηλαδή προσπάθειες είτε ερευνητικές, είτε στη συγκεκριμένη περίπτωση που με αφορά, εκλαϊκευσης εξειδικευμένων δημοσιεύσεων (π.χ. εσωτερική αστρολογία ή ψυχολογία και αστρολογία), που είναι αρκετά στριφνά για να τα κατανοήσει ο μέσος ή ακόμα και ο εξειδικευμένος αναγνώστης. Στην απόδοση της εργασίας μερικές φορές επεισέρχονται και προσωπικές απόψεις, αλλά στη δική μου περίπτωση τουλάχιστον αυτό αποφεύγεται, γιατί δεν θέλω να δημιουργήσω την εντύπωση ότι εισάγω κάποιες καινούριες θεωρίες...

Όταν λοιπόν κάποιος προσπαθεί να εκλαϊκεύσει κάποιες απόψεις δημοσιευμένες σε εκδόσεις και άρθρα στο Internet, ως ποιο σημείο μπορεί πράγματι να εκλαϊκεύσει; Σε ποιο σημείο πίσω πρέπει να πάει για να θεωρήσει ότι δε θα παρεξηγηθεί, δε θα υποστεί κριτική ότι λέει αυθαίρετες απόψεις ή προσπαθεί να παραπλανήσει αναγνώστες που δεν έχουν το απαραίτητο backround? Φυσικά, μπορεί να πάει όσο πίσω χρειάζεται για να γίνει κατανοητός από τον αρχάριο αναγνώστη που δε γνωρίζει ούτε αστρολογία, ούτε ψυχολογία, αλλά τότε διαθέτει τον κίνδυνο να αποξενώσει το σκεπτόμενο αναγνώστη, που έχει ήδη κάποιο επίπεδο γνώσεων...

Ας μη βλέπουμε λοιπόν κακή πρόθεση στη δημοσίευση απόψεων και άρθρων που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Σκοπός των editors είναι η μεταφορά άρθρων, που είναι ήδη δημοσιευμένα ή εργασιών που θέλουν εκλαϊκευση για να γίνουν αντικείμενο συζήτησης και να ανοίξουν τους ορίζοντες της αστρολογίας στην Ελλάδα... Δεν υπάρχει, τουλάχιστον από την ομάδα του συγκεκριμένου site, καμία κακόβουλη επιθυμία να παρασύρουμε τους ανειδίκευτους αναγνώστες να μας πιστέψουν και μετά να τους κάνουμε να μας ακολουθούν σαν αφοσιωμένοι οπαδοί...

Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει ότι άλλες προσωπικότητες του χώρου, που κινούνται κυρίως με βάση την επαγγελματική τους πρόοδο, θα χρησιμοποιήσουν τις δημοσιεύεις αυτές ή άλλες για να πράξουν ακριβώς αυτό (κι εδώ απαντώ και στο σχόλιο της emmalene). Δεν είναι αυτονόητο δηλαδή ότι δεν υπάρχει κακόβουλη πρόθεση. Είναι ζητούμενο. Κι αν από μέρους μου, μπορώ να το εγγυηθώ - και πιστεύω ότι ισχύει και για την ομάδα όλου του site - δεν μπορώ να προφυλάξω κανέναν γενικότερα...

Καταλήγοντας θα ήθελα να επαναλάβω ότι ζητούμενο των παρουσιάσεων που έχουν να κάνουν με Αστρολογία και Ψυχολογία είναι η παροχή διαφορετικών ερμηνευτικών κλειδιών στην εξέταση του ωροσκοπίου. Ζητούμενο είναι ο σπουδαστής της αστρολογίας να δοκιμάσει τις ερμηνευτικές θεωρίες που προτείνονται στην πράξη και να ελέγξει, αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει - από μέρους μου τουλάχιστον - καμία κρυφή επιθυμία για στήριξη της επιστημονικότητας της αστρολογίας με τη σειρά αυτή των άρθρων ούτε εισόδου στα χωράφια της ψυχολογίας και αξιολόγησης των σχολών αυτής.

Σε ένα άλλο thread σε μία άλλη χρονική στιγμή μπορούμε να ανοίξουμε και την κουβέντα αυτή αν θέλετε, κατά πόσον η σημερινή ψυχολογία δικαιούται να ασκεί κριτική, να θεραπεύει, κατά πόσον είναι επιστημονική όντως, πώς εξασκείται το επάγγελμα, πώς αξιολογούνται οι θεωρίες, κλπ, κλπ. Δεν είναι όμως ζητούμενο νομίζω αυτής της κουβέντας που κάνουμε.

Μένω στην παρότρυνση για δοκιμή - μετά τη δημοσίευση όλης της σειράς των άρθρων - και για ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτή την ενδιαφέρουσα θεωρία...

Φιλικά,

Βασίλης Παπαδολιάς

Κασσιόπη
01-10-2007, 02:35 PM
Αν και δεν τονίζεται επαρκώς στο άρθρο καθεαυτό, ωστόσο προκύπτει αβίαστα από την συζήτηση που το συνοδεύει, η όλη σύνδεση της ψυχολογίας με την αστρολογία γίνεται με θεωρούμενο ως κοινό υπόβαθρο αυτό της μεταφυσικής. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι ικανό να δείξει σαφώς πως δεν υφίσταται καμία σύνδεση επιστημονικών αξιώσεων μεταξύ των δύο.

Δεν είναι δυνατόν να εξάγονται επιστημονικά συμπεράσματα με μόνο ερευνητικό εργαλείο τη μεταφυσική, κι αυτό το γνωρίζει ο καθένας, ανεξάρτητα της ειδικής ή μη γνώσης του είτε όσον αφορά τη ψυχολογία είτε όσον αφορά την αστρολογία.

Ο συγγραφέας του άρθρου έκανε γνωστές τις μεθοδολογικές του βάσεις, δεν τις απέκρυψε από κανέναν.

Επομένως, δεν υπάρχει κίνδυνος αποπροσανατολισμού του κοινού, τουλάχιστον όχι περισσότερος από αυτόν που εμπεριέχεται σε άρθρα αντίστοιχης θεματικής (μεταφυσική), πληθώρα εκ των οποίων μπορεί να βρει κανείς και στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα και σε ολόκληρο τον παγκόσμιο ιστό.

Τώρα, όσον αφορά τις κακές ή όχι προθέσεις, καλό θα είναι να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί. Ο καθένας, ανάλογα με το σύστημα αξιών που υιοθετεί, μπορεί να καταλογήσει καλή ή κακή πρόθεση σε οτιδήποτε του αντιτίθεται. Φερ' ειπείν, και για μένα οτιδήποτε έχει ως υπόβαθρο τη μεταφυσική, εννοιολογικά δεν εμπεριέχει και τις καλύτερες των προθέσεων - για να μην πω το εντελώς αντίθετο - και εν τέλει δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Ωστόσο δεν δύναμαι να κατηγορήσω επί προσωπικού οπαδούς της μεταφυσικής για κακές προθέσεις και τάσεις αποπροσανατολισμού του κοινού, όποιοι και να είναι αυτοί.
Το πρόβλημα δηλαδή, πολλές φορές έχει να κάνει με τη φύση μιας έννοιας και όχι απαραίτητα με το πρόσωπο που την επικαλείται.

Όσον αφορά τώρα το παράπονο της έλλειψης προσπάθειας επαλήθευσης της θεωρίας, μάλλον είναι λίγο άδικο, καθώς η όποια προσπάθεια συζήτησης ξεκίνησε πάνω στα επιμέρους αστρολογικά ζητήματα , σκόνταψε επάνω στο γεγονός ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι δημοσιεύσεις των υπολοίπων μερών και δεν ήταν δυνατό να αναπτυχθεί διάλογος. Και ίσως δε θα έπρεπε να υπάρχει καν παράπονο, από τη στιγμή που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συζήτηση από όλους, ακόμη και από αυτούς που θεωρούν το όλο πλαίσιο αυτής της θεωρίας εν γένει αστήριχτο...

skorpion
01-10-2007, 02:40 PM
Κανενας δεν χρεωνει, ετσι πιστευω τουλαχιστον, κακη προθεση σε κανεναν απο εδω μεσα!

Κανενας δεν μπορει να αρνηθει οτι μια συνδεση της αστρολογιας με την ψυχολογια θα της εδινε περισσοτερο κυρος σιγουρα, και οτι υπαρχει τετοιου ειδους προσπαθεια απο την πλευρα του αστολογικου χωρου το θεωρω πλεον σιγουρο.
Μαλιστα τεινουν να υποβαθμιζουν την ψυχολογια και να εξυψωνουν την αστρολογια, εμενα αυτες οι προσπαθειες αυτου του τυπου με κανουν απλα να σκεφτομαι οτι σιγουρα κατι δε παει καλα με το χωρο της αστρολογιας!!! ( πολυ σαλιγκαρακι μου κανει αυτο και μαλιστα σαλιγκαρακι που ζηταει και τα ευσημα)
Και πρεπει να πω οτι το πιο αστειο πραγμα που ακουσα ηταν η λεξη αστροθεραπεια που παρεπιμτοντως αντιπαρατεθηκε της ψυχοθεραπειας, αν αυτο δεν ειναι για γελια τοτε τι να πω!!!
Η επιστημη πρεπει να ειναι και ουρανια αλλα και κρονια, προοδευτικη αλλα με υποβαθρο οχι να σκαει σαν φωτοβολιδα χωρις και μετα να χανεται κι αυτο γινεται συνηθως με τα πραγματα που εχουν μονο ουρανο, ετσι δεν ειναι?
Παντως Βασιλη εμενα μου αρεσε που ανοιξες το θεμα ειναι καλο να ακουγονται αποψεις και μου αρεσε και η σταση που κρατησες επι του θεματος

skorpion
01-10-2007, 02:47 PM
Βασικα εγω αναφερομαι και σε αλλα αρθρα "ψυχοαστρολογιας" και οχι μονο σε αυτο που εγραψε ο Βασιλης

Βασιλης Παπαδολιας
01-10-2007, 02:48 PM
Γενικά συμφωνώ με την προλαλήσασα Κασσιόπη εκτός από ένα σημείο που επισημαίνω...

Αν και δεν τονίζεται επαρκώς στο άρθρο καθεαυτό, ωστόσο προκύπτει αβίαστα από την συζήτηση που το συνοδεύει, η όλη σύνδεση της ψυχολογίας με την αστρολογία γίνεται με θεωρούμενο ως κοινό υπόβαθρο αυτό της μεταφυσικής. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι ικανό να δείξει σαφώς πως δεν υφίσταται καμία σύνδεση επιστημονικών αξιώσεων μεταξύ των δύο.

Η ένσταση μου στο σημείο αυτό είναι ότι το άρθρο δε δημοσιεύεται με υπόβαθρο τη μεταφυσική. Ούτε οι συγγραφείς που αναφέρονται στις πηγές μου είχαν αυτό το σκοπό. Ο Γιουγκ έχει παρεξηγηθεί από όλο τον κόσμο, γιατί όλοι νομίζουμε ότι πήγε να συνδέσει ψυχολογία και αστρολογία. Λες και τον ενδιέφερε καθόλου η αστρολογία. Ο Γιουνγκ είδε την αστρολογία ως μία υποκουλτούρα της οποίας τα αρχέτυπα θέλησε να εξετάσει για να δει αν αυμβαδίζουν με τη θεωρία των αρχετύπων του. Θα μπορούσε κάλιστα να είχε διαλέξει τη χριστιανική θρησκεία. Αυτό που αναζητούσε ήταν υποκουλτούρες με αρχέτυπα, δεν τον ένοιαζε η αστρολογία.

Την κατεύθυνση της μεταφυσικής τη δώσαμε εμείς στην κουβέντα, βασιζόμενοι στην άποψη ότι ο Γιουνγκ δε γίνεται αποδεκτός από την κοινότητα της ψυχολογίας. Για την κατεύθυνση αυτή ελεγχόμαστε κι εμείς από τον αναγνώστη.

Επίσης να ζητήσω συγγνώμη για το παράπονο μου, γιατί όντως δύο μέλη μπήκαν στη λογική ερμηνείας του 5ου οίκου, κι εγώ τους σταμάτησα επικαλούμενος ότι δεν έχουν δημοσιευτεί οι συνέχειες του άρθρου...

Για την αστροθεραπεία και τη σύνδεση αστρολογίας και ψυχολογίας νομίζω ότι η συνάδελφος Skorpion έχει πάρει λίγο την αστρολογία με κακό μάτι :). Νομίζω ότι θα πρέπει να δει λίγο το θέμα με μεγαλύτερη προσοχή. Μπορεί να φαίνεται αυτή τη στιγμή ανοίκειο, αλλά συν τω χρόνω τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν... Κι εγώ άρχισα να ασχολούμαι με αυτό το θέμα μετά τα τριάντα...

Κασσιόπη
01-10-2007, 02:51 PM
Εδώ έχω διαφορετική άποψη... Το άρθρο δε δημοσιεύεται με υπόβαθρο τη μεταφυσική. Ούτε οι συγγραφείς που αναφέρονται στις πηγές μου είχαν αυτό το σκοπό. Την κατεύθυνση αυτή τη δώσαμε εμείς στην κουβέντα, βασιζόμενοι στην άποψη ότι ο Γιουνγκ δε γίνεται αποδεκτός από την κοινότητα της ψυχολογίας. Για την κατεύθυνση αυτή ελεγχόμαστε κι εμείς από τον αναγνώστη.

Συγγνώμη, αλλά μου φάνηκε πως το όλο ζήτημα των αρχετύπων εξετάστηκε από μεταφυσικής πλευράς (που άλλωστε, κυρίως εκεί έγκειται).

Fotini Christodoulou
01-10-2007, 02:55 PM
Aν και το θέμα ειναι εξαιρετικά ενδιαφέρον , δυστηχως δεν βρίσκω τον χρονο να αναπτύξω την θέση μου όπως θα ηθελα.

θα σταθώ όμως στα σχετικά της αμφισβήτησης της ψυχολογικής αστρολογίας. Πρώτος ο Γιούγκ , προσπάθησε να συνδέσει τουλαχιστον σε φιλοσοφικό / θεωρητικό επίπεδο την αστρολογία με την ψυχολογία.
Το να αμφισβητούμε την ορθότητα είναι ένα πράγμα, αλλά να λέμε οτι ΔΕΝ ισχυει ΧΩΡΙΣ να εχουμε διαβασει Γιουγκ,ή συνεχιστές του και να απορρίπτουμε ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το θέμα για δεκαετίες πάνω σε εκατοντάδες ανθρώπους, είναι λάθος για μένα.
Το δευτερο που θα σταθώ είναι ότι ο σπουδαστής της ψυχολογίας καλείται να ειδικευτεί και να επιλέξει κάποια συγκεκριμένη "σχολή" βαση της οποιας θα ασκησει το επαγγελμα.Αυτή ακριβώς η εξειδίκευση ίσως είναι απαραίτητη , αλλά δυστηχώς έχει και την παγίδα του "εγκλωβισμού" της σκέψης σε συγκεκριμένα πεδία.

Το σημαντικό σημείο τελικα για μένα προσωπικά είναι να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να διαβάσουμε κάτι καλά πριν το απορρίψουμε.:bigsmile:

θα επανέλθω μολις βρεθεί χρόνος με μερικούς κοινούς τόπους ψυχολογίας και αστρολογίας.

skorpion
01-10-2007, 03:00 PM
Πριν ειδικευτει ομως εχει γνωρισει ολες τις "σχολες" και οποια και να διαλεξει ως εξιδικευση θα μπορει να θεραπευσει αν διαλεξει να γινει ψυχοθεραπευτης, γιατι μπορει να θελει λεμε τωρα να γινει κοινωνικος ψυχολογος ή να κανει ερευνες και πειραματα

Fotini Christodoulou
01-10-2007, 03:06 PM
Πριν ειδικευτει ομως εχει γνωρισει ολες τις "σχολες" και οποια και να διαλεξει ως εξιδικευση θα μπορει να θεραπευσει αν διαλεξει να γινει ψυχοθεραπευτης, γιατι μπορει να θελει λεμε τωρα να γινει κοινωνικος ψυχολογος ή να κανει ερευνες και πειραματα

Σαφώς,μάλλον δεν με διάβασες προσεκτικά.
Εννοώ οτι θα ακολουθήσει την πεπατημένη της σχολής που επέλεξε και θα κινηθεί μεσα στα όρια της.Στα στενά κάποτε όρια της.:bigsmile:

Υποσχέθηκα να σας αναφέρω κοινούς τόπους με την πρώτη ευκαιρία... αλλά μέχρι τότε να θυμισω πως και η ψυχολογία σχετικά πρόσφατα στην ιστορία έγινε αποδεκτή;)

Φιλικά,
Φωτεινή

Βασιλης Παπαδολιας
01-10-2007, 03:06 PM
Συγγνώμη, αλλά μου φάνηκε πως το όλο ζήτημα των αρχετύπων εξετάστηκε από μεταφυσικής πλευράς (που άλλωστε, κυρίως εκεί έγκειται).

Το αρχέτυπο είναι όρος της ψυχολογίας, που εισήχθηκε από τον Γιουνγκ. Αν και μοιάζει θρησκευτικός όρος, υπάρχει κανονικά ως επιστημονική έννοια και αναφέρεται στις επιστημονικές εργασίες του Γιουγκ.

Βασιλης Παπαδολιας
01-10-2007, 03:13 PM

Με όλο το θάρρος εγώ ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο... Νομίζω είχες γράψει κάπου ότι εσείς στη σχολή δε διδάσκεστε Γιουνγκ. Eίχα καταλάβει καλά; Τις προάλλες, τελείως τυχαία (ή ίσως είχε και την προσοχή μου στραμμένη εκεί λόγω της κουβέντας) έμαθα από φιλικό πρόσωπο ότι επισκέπτεται επαγγελματία ψυχοθεραπευτή που δηλώνει οποδός του Γιουνκ. Αυτό είναι κάτι αποδεκτό στον κύκλο των ψυχολόγων; Δηλαδή, μπορεί με δική του πρωτοβουλία κάποιος να υϊοθετήσει κάποια διαφορετική σχολή; Ή μήπως προερχόταν ο συγκεκριμένος ψυχοθεραπευτής από κανένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, που έχει άλλο πρόγραμμα ύλης;

Κασσιόπη
01-10-2007, 03:17 PM
Το αρχέτυπο είναι όρος της ψυχολογίας, που εισήχθηκε από τον Γιουνγκ. Αν και μοιάζει θρησκευτικός όρος, υπάρχει κανονικά ως επιστημονική έννοια και αναφέρεται στις επιστημονικές εργασίες του Γιουγκ.

Το αρχέτυπο συναντάται και αλλού, στην ιστορία της τέχνης για παράδειγμα, (π.χ. Αφηρημένος Εξπρεσσιονισμός). Η έννοιά του όμως, αν δεν κάνω λάθος, στηρίζεται, πάνω - κάτω, στις υπεραισθητές αρχές του είναι, που δεν έχουν να κάνουν με την πείρα.

Βασιλης Παπαδολιας
01-10-2007, 03:29 PM
Το αρχέτυπο συναντάται και αλλού, στην ιστορία της τέχνης για παράδειγμα, (π.χ. Αφηρημένος Εξπρεσσιονισμός). Η έννοιά του όμως, αν δεν κάνω λάθος, στηρίζεται, πάνω - κάτω, στις υπεραισθητές αρχές του είναι, που δεν έχουν να κάνουν με την πείρα.

Πιθανότατα έχεις δίκιο... Δεν έχω γνώσεις στους τομείς που περιγράφεις, οπότε δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη... πάντως το αρχέτυπο που αναφέρεται στο άρθρο και στις δικές μου δημοσιεύσεις αναφέρεται έχοντας στο νου την ερμηνεία που δίνει ο Γιουνγκ... ότι πρόκειται δηλαδή για αρχές του ανθρώπινου είδους που κληρονομούνται (με άγνωστο όμως μέχρι στιγμής τρόπο) όπως κληρονομούνται και οι άλλες ιδιότητες μας μέσω των γονιδίων...

Προσωπικά το παραλληλίζω και με έννοιες του εσωτερισμού (για όποιον γνωρίζει π.χ. τι είναι οι σκεπτομορφές) αλλά αυτό ίσως είναι αντικείμενο άλλης κουβέντας. Σίγουρα πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχα μεταφυσική πρόθεση στη χρήση του...

skorpion
01-10-2007, 03:33 PM
Με όλο το θάρρος εγώ ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο... Νομίζω είχες γράψει κάπου ότι εσείς στη σχολή δε διδάσκεστε Γιουνγκ. Eίχα καταλάβει καλά; Τις προάλλες, τελείως τυχαία (ή ίσως είχε και την προσοχή μου στραμμένη εκεί λόγω της κουβέντας) έμαθα από φιλικό πρόσωπο ότι επισκέπτεται επαγγελματία ψυχοθεραπευτή που δηλώνει οποδός του Γιουνκ. Αυτό είναι κάτι αποδεκτό στον κύκλο των ψυχολόγων; Δηλαδή, μπορεί με δική του πρωτοβουλία κάποιος να υϊοθετήσει κάποια διαφορετική σχολή; Ή μήπως προερχόταν ο συγκεκριμένος ψυχοθεραπευτής από κανένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, που έχει άλλο πρόγραμμα ύλης;

Σωστα θυμασαι δε διδασκομαστε Γιουνγκ αλλα ο καθενας μπορει να θαυμαζει οποιον θελει, και γενικοτερα μαλλον δεν βρισκεις πολλους ψυχολογους να ασχολουνται με αστρολογια, Κι εμενα μ αρεσει πολυ το ρευμα του Φροιντ αλλα και γενικοτερα τον θαυμαζω για τις ιδεες του ασχετα αν καποιες απ αυτες επαψαν να εχουν την ιδια ισχυ με τοτε, επισης μ αρεσει πολυ η ψυχαναλυση (αν και μεταξυ μας απ οτι εχω καταλαβει την θεωρουν μαλλον λιγοτερο "επιστημονικη", σε εισαγωγικα, καποιοι). Δεν εχω ακουσει για σχολη Γιουνγκ τη σημερον εποχη αλλα θα ρωτησω παντως δε νομιζω να υπαρχει ουτε στο εξωτερικο αλλα δεν βαζω και το χερι μου στη φωτια

skorpion
01-10-2007, 03:34 PM
Τα αρχετυπα τα ανεφερε πρωτος ο Φροιντ

Βασιλης Παπαδολιας
01-10-2007, 04:13 PM
...και γενικοτερα μαλλον δεν βρισκεις πολλους ψυχολογους να ασχολουνται με αστρολογια...

Ώπ... να σφυρίξω λίγο φάουλ εδώ αν μου επιτρέπεις; Όποιος ψυχολόγος δηλώνει ότι είναι της σχολής του Γιουνγκ εξισώνεται με το ότι ασχολείται με αστρολογία; Ο Γιουνγκ δεν έχει πει τίποτα άλλο που να αφορά την ψυχανάλυση; Δεν έχει μιλήσει για τη Σκιά; Για την Περσόνα; Για τον ¶νιμους και την ¶νιμα; Δεν είναι αυτές έννοιες που χρησιμοποιούνται στην ψυχανάλυση από όσους ακολουθούν τη σχολή του Γιουνγκ; Το μόνο που είπε ήταν για την αστρολογία;

Να δούμε λίγο όλοι όσοι δεν ξέρουμε για τον Γιουνγκ μία σύνοψη του τι είπε για να μην αδικούμε και τον άνθρωπο; Σας παραθέτω το σχετικό λήμμα από τη wikipedia στον όρο Αναλυτική Ψυχολογία (ή Ψυχολογία του Γιουνγκ) (http://en.wikipedia.org/wiki/Jungian_psychology)

skorpion
01-10-2007, 05:58 PM
παρεξηγηση αυτο δεν το ανεφερα για να πω οτι οποιος ασχολειται με τον Γιουνγκ σημαινει οτι θα ασχολειται και με την αστρολογια, δεν εχω διαβασει Γιουνγκ μπορει να αναφερονται περισσοτερα γι αυτον αν καποιος κανει ειδικευση π.χ στην ψυχαναλυση, δεν ξερω ομως.
Απλα τουλαχιστον στη γενικη ψυχολογια (που ειναι η βαση για να μπορεις να κανεις ειδικευση και απλα σκεφτομαι οτι για να μην δινεται βαση στον Γιουνγκ καποιος λογος θα υπαρχει λογικα ) ο Γιουνγκ αναφερεται ως ονομα σε αντιθεση με τον Φροιντ που και του πρωτου οι αποψεις στηριχθηκαν ή μαλλον καλυτερα διαμορφωθηκαν βαση του δευτερου απ οτι ξερω

Βασιλης Παπαδολιας
02-10-2007, 11:27 AM
Η βασική τους διαφωνία ήταν πάνω στη φύση της λίμπιντο. Ο Φρόυντ θεώρησε ότι είναι αποκλειστικά σεξουαλικής φύσης, ενώ ο Γιουνγκ ότι εξέφραζε γενικότερα τη δημιουργικότητα του ατόμου και τη διάθεση του να ξεχωρίσει... Και ο ¶ντλερ στη συνέχεια αλλά και οι περισσότεροι σχολές ψυχανάλυσης που δημιουργήθηκαν αργότερα - αν και αναγνωρίζουν την προσφορά του Φρόυντ - θεωρούν την επιμονή του στη σεξουαλική φύση της λίμπιντο ως λαθεμένη και περιοριστική.

Η επικράτηση του Φρόυντ δεν οφείλεται τόσο στο ότι εκείνος είχε δίκιο, αλλά κυρίως στη φύση της προσωπικότητας του που ήταν κυριαρχική και πεισματική. Είναι γνωστό ότι η εξέλιξη των επιστημών επηρεάζεται και από το χαρακτήρα των επιστημόνων και ειδικά των επιτυχημένων.

Για παράδειγμα, την εποχή που ο Νεύτων διακήρυξε την ατομική θεωρία του κατέστη τόσο ισχυρός στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που κανείς επιστήμονας που διαφωνούσε μαζί του δεν μπορούσε να σταθεί σε πανεπιστημιακή έδρα. Η εμβέλεια του Νεύτωνα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε όλες οι θεωρίες της φυσικής για να θεωρούνται έγκυρες, έπρεπε να αφορούν σωματίδια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα θεωρίες κυματικές που είχαν εμφανιστεί ήδη από κείνη την εποχή να θαφτούν στα ντουλάπια της ιστορίας και να ανακαλυφτούν μετά από τριακόσια χρόνια.

Ευτυχώς η ψυχανάλυση σ' αυτό στέκεται καλύτερα. Αναιρώντας και κρίνοντας τον ίδιο τον εαυτό της (όιπως οφείλει να κάνει κάθε αξιοπρεπής ψυχαναλυτής) έκρινε πρώτη αυτή τον ίδιο τον πατέρα της. Κανείς δεν αμφισβητεί την ιστορικά σημαντικότατη συνεισφορά του Φρόυντ, αλλά το ερμηνευτικό του πλαίσιο που ανήγαγε τα πάντα στο σεξ είναι δυστυχώς ξεπερασμένο.

Στην Ελλάδα οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που υπάρχουν για συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με το πώς εισήχθη η επιστήμη στη χώρα προέρχονται από το χώρο της ψυχοδυναμικής θεωρίας (της σχολής του Φρόυντ). Καλώς ή κακώς η κατάσταση είναι αυτή και δεν μπορεί να κάνει κανείς και πολλά πράγματα σήμερα σχετικά με το τι διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Υπάρχουν ωστόσο άλλες σχολές πολύ ενδιαφέρουσες, που αξίζει να τις εξετάσει κανείς για να δει τη ψυχοθεραπεία κι από ένα διαφορετικό πρίσμα. Έχω κάπου ετοιμάσει και ένα άρθρο - Εισαγωγή στη Συνδιαλλεκτική Ανάλυση, που είναι μία σύντομη παρουσίαση μίας ψυχοθεραπευτικής θεωρίας που συνάντησα και στην προσωπική μου ζωή.

Χωρίς να είμαι και ειδικός επί του θέματος, έκανα μία προσπάθεια απόδοσης βασισμένης σε κάποια βιβλιογραφία και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα δημοσιευτεί και από το site...

Γενικότερα είναι λάθος πιστεύω να ανάγουμε τα πάντα στο Φρόυντ και να πιστεύουμε ότι είναι θεός. Ειδικά, αν ασχολούμαστε με την ψυχανάλυση πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι όταν βλέπουμε κάποιο σα θεό, στην πραγματικότητα βλέπουμε εκεί μία πατρική φιγούρα...

Θεοί δεν υπάρχουν. Υπάρχει υποκειμενικότητα, συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, πιθανότητες, επιχειρήματα... Και νομίζω αυτό είναι το σημαντικότερο που έχει φέρει η ψυχοθεραπεία στη ζωή μας και η μεγαλύτερη επίδραση που έφερε και στο χώρο της αστρολογίας (για να ξαναγυρίσουμε και στο θέμα μας)...

Η αστρολογία από τη στιγμή που μπολιάστηκε από την ψυχολογία, έγινε μία μελέτη πιθανοτήτων, δυναμικού, αντικρουόμενων δυνάμεων και συγκρούσεων του χαρακτήρα...

Ένα ζητούμενο λοιπόν κι ένα ερωτηματικό είναι τι σημαίνει για την αστρολογία και την εξέλιξη της η σύνδεση της με την ψυχολογία; Είναι αυτή η σύνδεση κάτι ανεπιθύμητο, στη λογική ότι καταργεί την ακρίβεια των προβλέψεων, κάνει τα πάντα σχετικά, δίνει τη δυνατότητα για άπειρες ερμηνείες και επιτρέπει σε κάποιο βαθμό τη "σοφιστεία"; Μήπως με τον τρόπο αυτό στην ουσία απομακρύνει την αστρολογία από το να αναγνωριστεί ως θετική επιστήμη;

Ή μήπως είναι επιθυμητή η σύνδεση της με την αστρολογία, γιατί της δίνει νέο περιεχόμενο και την εισάγει στο χώρο των επιστημών, μόνο που αυτές δεν είναι οι θετικές αλλά οι ανθρωπιστικές επιστήμες;

skorpion
03-10-2007, 06:24 PM
Η επικράτηση του Φρόυντ δεν οφείλεται τόσο στο ότι εκείνος είχε δίκιο, αλλά κυρίως στη φύση της προσωπικότητας του που ήταν κυριαρχική και πεισματική. Είναι γνωστό ότι η εξέλιξη των επιστημών επηρεάζεται και από το χαρακτήρα των επιστημόνων και ειδικά των επιτυχημένων.

Αυτο ειναι μια υποθεση...

Ευτυχώς η ψυχανάλυση σ' αυτό στέκεται καλύτερα. Αναιρώντας και κρίνοντας τον ίδιο τον εαυτό της (όιπως οφείλει να κάνει κάθε αξιοπρεπής ψυχαναλυτής) έκρινε πρώτη αυτή τον ίδιο τον πατέρα της.

Σιγουρα

Κανείς δεν αμφισβητεί την ιστορικά σημαντικότατη συνεισφορά του Φρόυντ, αλλά το ερμηνευτικό του πλαίσιο που ανήγαγε τα πάντα στο σεξ είναι δυστυχώς ξεπερασμένο.

αν και δεν εστιαζει στο σεξ με την εννοια που αντιλαμβανεται καποιος που δεν μελετησε Φροιντ

Στην Ελλάδα οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που υπάρχουν για συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με το πώς εισήχθη η επιστήμη στη χώρα προέρχονται από το χώρο της ψυχοδυναμικής θεωρίας (της σχολής του Φρόυντ). Καλώς ή κακώς η κατάσταση είναι αυτή και δεν μπορεί να κάνει κανείς και πολλά πράγματα σήμερα σχετικά με το τι διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Υπάρχουν ωστόσο άλλες σχολές πολύ ενδιαφέρουσες, που αξίζει να τις εξετάσει κανείς για να δει τη ψυχοθεραπεία κι από ένα διαφορετικό πρίσμα
Οι καθηγητες του δικου μου Πανεπιστημιου εχουν ολοι σπουδασει στο εξωτερικο( Γαλλια,Αγγλια,Αμερικη) και πολλοι απο αυτους οι περισσοτεροι εχουν διδαξει και στο εξωτερικο, επισης εχουμε εκπροσωπο του Μπεχιβιορισμου Αμερικανο καθηγητη και στα μαθηματα επιλογης εχουμε και νευροψυχολογια αφου περασεις βεβαια το υποχρεωτικο μαθημα ψυχοφυσιολογιας και κλινικη ψυχιατρικη ( αυτα τα μαθηματα τα αναφερω ενδεικτικα).Αρα σιγουρα μας δειχνουν οτι υπαρχουν πολλοι τροποι ψυχοθεραπειας και μαλιστα δινουν εμφαση σε αυτο με καθηγητες εκπροσωπους. Επισης ο πρωην Πρυτανης μας και Καθηγητης εχει συμμετασχει σε σπουδαιες ερευνες με μεγαλα ονοματα απο το χωρο της κοινωνικης ψυχολογιας στο εξωτερικο. Αυτα τα γραφω για να μην σκεφτουν καποιοι οτι τα οι καθηγητες ή τα μαθηματα που κανουμε ειναι "μικρης αξιας". Τωρα οσον αφορα το Πανεπιστημιο ως προς την οργανωση και τον τροπο που λειτουργει και τις ελλειψεις κτλ εκει αστα να πανε! Παντως οπως και να χει οι σπουδες ειναι 4 χρονια και τα μαθηματα ειναι πολλα ( 66 ) αλλα ισως χρειαζοταν να γινει 5 χρονια (κατι που σκεφτονται να κανουν συμπληρωνοντας σεμιναρια) γιατι πραγματικα το πεδιο ειναι ευρυ. Το μονο σιγουρο ειναι οτι δε μπορεις να τα μαθεις ολα και ισως ακομη να μην μπορεις να τα μαθεις και οσο καλα θα επρεπε (αλλα αν αυτο συμβαινει επικειται στη λειτουργια και στη νοοτροπια των ελληνικων πανεπιστημιων) , ομως σιγουρα ειναι η βαση για να εχεις τις γνωσεις ωστε να μπορεις να επιλεξεις ποια κατευθυνση θα επιλεξεις για να κανεις αν θες την ειδικευση και εκτος αυτου γενικοτερα ειναι κατι που πρεπει με μελετη αλλα με την εμπειρια προπαντως να εξελισεις. Παντως η ψυχολογια δεν ειναι μονο η κλινικη ψυχολογια πρεπει να πω εδω, ψυχολογια ειναι και η κοινωνικη ψυχολογια και η γνωστικη ψυχολογια και η εξελικτικη και η πειραματικη και οι νευροεπιστημες, ολα αυτα ειναι ψυχολογια και το διδασκομαστε και αυτο και αυτες τις ενοτητες γιατι αλλιως δεν μπορεις να γινεις, δεν γινεται να γινεις ψυχολογος! Απο κει και περα μπορει κανεις να ειδικευτει σε καποιο πεδιο απ αυτα και να επιλεξει μετεπειτα και προς ποια κατευθυνση θα κινηθει στο πεδιο αυτο

Γενικότερα είναι λάθος πιστεύω να ανάγουμε τα πάντα στο Φρόυντ και να πιστεύουμε ότι είναι θεός. Ειδικά, αν ασχολούμαστε με την ψυχανάλυση πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι όταν βλέπουμε κάποιο σα θεό, στην πραγματικότητα βλέπουμε εκεί μία πατρική φιγούρα...

Η αστρολογία από τη στιγμή που μπολιάστηκε από την ψυχολογία, έγινε μία μελέτη πιθανοτήτων, δυναμικού, αντικρουόμενων δυνάμεων και συγκρούσεων του χαρακτήρα...

Ο Φροιντ ηταν αυτος που ουσιαστηκα μιλουσε για συγκρουση και γι αυτο πολλες φορες λεω οτι η αστρολογια θα μπορουσε ισως μονο σε ενα πεδιο της ψυχολογιας και σ ενα συγκεκριμενο ρευμα της ψυχολογιας να χρησιμοποιηθει βοηθητικα κι αυτο ειναι το ρευμα που ξεκινησε ο Φροιντ και που φυσικα πολλοι βοηθησαν και το εξελιξαν και το μετετρεψαν σε αυτο που ειναι σημερα και ισως να ειναι και ο Γιουνγκ ενας απ αυτους δεν ξερω, αλλα με τοσα που εχω ακουσει εδω μεσα σιγουρα θα τον διαβασω καποια στιγμη. Οι θεωριες του Φροιντ ειναι πραγματικα πολυπλοκες για να εξηγηθουν εδω σωστα , αλλα απλως να αναφερω οτι ο Φροιντ υποστηριζε οτι οι σεξουαλικες ενορμισεις (ενορμισεις=χαρακτηρισμος της ενδοψυχικης υποστασης των ενστικτων ή για την επαφη της οργανικοτητας με τον ψυχισμο) μονοπωλουν το ενδιαφερον της λειτουργιας της απωθησης(αυτη ειναι μονο μια λειτουργια) στο ασυνειδητο. Ομως το χαρακτηριστικο των θεωριων του Φροιντ ηταν οτι "απεδιδε τα παντα" σε μια συγκρουση π.χ. συγκρουση μεταξυ επιθυμιας και Υπερεγωτικης απαιτησης, συγκρουση μεταξυ αντιθετων συναισθηματων, οιδιποδειακη συγκρουση (με δυο στελεχη/σκελη), επισης στη πρωτη θεωρια η συγκρουση αναφερεται στα ψυχικα συστηματα (αντιθεση Ασυνειδητου και Προσυνειδητου-Συνειδητου) και στη δευτερη θεωρια η μια απο τις δυο συνιστωσεις της συγκρουσης ειναι παντα η σεξουαλικοτητα (ο ορος αυτος ετσι οπως τον αντιλαμβανεται και φερει ο Φροιντ θα μπορουσε να παρεξηγηθει ι σως απο καποιον που δεν τον εχει διαβασει) και ενω η αλλη αναζητειται στο Εγω,στις ενορμισεις του Εγω και στις ενορμισεις του θανατου.

Ένα ζητούμενο λοιπόν κι ένα ερωτηματικό είναι τι σημαίνει για την αστρολογία και την εξέλιξη της η σύνδεση της με την ψυχολογία; Είναι αυτή η σύνδεση κάτι ανεπιθύμητο, στη λογική ότι καταργεί την ακρίβεια των προβλέψεων, κάνει τα πάντα σχετικά, δίνει τη δυνατότητα για άπειρες ερμηνείες και επιτρέπει σε κάποιο βαθμό τη "σοφιστεία"; Μήπως με τον τρόπο αυτό στην ουσία απομακρύνει την αστρολογία από το να αναγνωριστεί ως θετική επιστήμη;
Ή μήπως είναι επιθυμητή η σύνδεση της με την αστρολογία, γιατί της δίνει νέο περιεχόμενο και την εισάγει στο χώρο των επιστημών, μόνο που αυτές δεν είναι οι θετικές αλλά οι ανθρωπιστικές επιστήμες;

Καταρχην να αναφερω οτι η ψυχολογια το χει παλεψει να αναγνωριστει ως θετικη επιστημη αλλα δεν το χει καταφερει (ακομα τουλαχιστον)...
Οσον αφορα την αναγνωριση της αστρολογιας ως επιστημης δεν νομιζω οτι θα γινει ετσι οπως εχουν τα πραγματα σημερα κι αυτο γιατι οτιδηποτε μεταφυσικο δεν εχει αναγνωριστει ως επιστημη και η αστρολογια εχει κατι μεταφυσικο ακομα κι αν χρησιμοποιει μαθηματικα ή γεωμετρικα προγραμματα στηριζεται σ ενα νοητο συστημα πλανητων-ζωδιων και δημιουργηθηκε αρχικα για να προβλεπει γεγονοτα και εως σημερα το κανει ακομα αν και σημερα ειναι σιγουρα πιο εξελιγμενη, και βασικα αυτο ειναι που την κανει και γοητευτικη. Ως τι επιστημη θα μπορουσε να ανακυρηχθει?... Ως επιστημη που μπορει να προβλεψει γεγονοτα? Ωραιο θα ηταν αυτο νομιζω(θα ανοιγε και το δρομο προς το μεταφυσικο μαλλον σιγα σιγα) , αλλα ετσι οπως εχουν τα πραγματα σημερα δυσκολο.
Τωρα στη συνδεση της με την ψυχολογια επειδη ψυχολογια δεν ειναι μονο ψυχαναλυση οπως λανθασμενα νομιζουν πολλοι και επειδη η ψυχολογια ακομα και σε αυτο το αντικειμενο της εχει την ικανοτητα να θεραπευει κιολας η συνδεση της δε θα μπορουσε παρα να ειναι ισως βοηθητικη οσον αφορα και παλι τη συγκεκριμενη ειδικευση της ψυχολογιας και αυτο ισως να ειχε και καλα αποτελεσματα δεν ξερω ωραιο μου ακουγεται εμενα (μπορει και να συμβαινει απο μερικους μη επισημα που ξερουμε! ισως να το κανω και γω πρωτα ο Θεος ποιος ξερει!). Σε ποιες αλλες ανθρωπιστικες επιστημες? την κοινωνιολογια π.χ.? πολλη λιγη βοηθεια νομιζω θα μπορουσε να προσφερει.

Βασιλης Παπαδολιας
04-10-2007, 10:32 AM
Αυτο ειναι μια υποθεση...

Μία υπόθεση δημοσιευμένη σε άρθρα και συζητημένη σε σχετικές με το αντικείμενο τηλεοπτικές εκπομπές (μεταξύ των οποίων και βιογραφίες). Να υποθέσω ότι δε συμφωνείτε με αυτές;

αν και δεν εστιαζει στο σεξ με την εννοια που αντιλαμβανεται καποιος που δεν μελετησε Φροιντ

Απλά μεταφέρω απόψεις ανθρώπων που σπούδασαν το αντικείμενο και εργάζονται αυτή τη στιγμή στο χώρο. Πιθανόν να μην έπρεπε και καλώς να με επαναφέρετε στην τάξη.

[B]Ο Φροιντ ηταν αυτος που ουσιαστηκα μιλουσε για συγκρουση

Γιατί πρέπει να εξηγηθούν τα ψυχολογικά προβλήματα ως σύγκρουση; Γιατί όχι σαν προβλήματα δυσλειτουργικών σχέσεων; Ή σαν προβλήματα επικοινωνίας; Με τον εαυτό μου και με τους άλλους; Μήπως ο συγκρουσιακός χαρακτήρας έχει να κάνει γενικά με τη χριστιανική αντίληψη διαχωρισμού (καλό-κακό, παιδί-γονιός, εξουσία-εργάτες, κλπ); Μήπως θέλουμε να βλέπουμε σε όλα μία σύγκρουση; Λέω μία άποψη... Υποθετικά...

Ο Γιουνγκ για παράδειγμα έλεγε ότι τα ψυχολογικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα της αλλοτρίωσης ουσιαστικά. Του γεγονότος ότι ο άνθρωπος αποξενώνεται από τα φυλετικά αρχέτυπα που κουβαλάει μέσα του. Αυτή η άποψη μου μοιάζει πιο κοντινή στην αρχαιοελληνική ύβρι... Στην άποψη των αρχαίων ελλήνων ότι τα προβλήματα αρχίζουν όταν κάποιος πάει να κάνει κάτι πέρα από αυτό που είναι προορισμένη η ανθρώπινη φύση του...

Και για να προλάβω αντιρρήσεις, να πω ότι, όταν λέω αυτό, δεν πρεσβεύω ότι είμαστε ντετερμινιστικά προορισμένοι. Εννοώ απλά ότι κανείς πρέπει να εφαρμόζει το Γνώθι σ' Αυτόν.

Καταρχην να αναφερω οτι η ψυχολογια το χει παλεψει να αναγνωριστει ως θετικη επιστημη αλλα δεν το χει καταφερει (ακομα τουλαχιστον)...

Ως θετική; Δηλαδή ως μαθηματική επιστήμη; Φανταζόμουν περισσότερο κάτι προς την ιατρική (κλινική ψυχολογία, ψυχοθεραπεία) ή τις κοινωνικές επιστήμες (μαζική ψυχολογία, εργασιακή ψυχολογία, κοινωνική εργασία).

Οσον αφορα την αναγνωριση της αστρολογιας ως επιστημης δεν νομιζω οτι θα γινει ετσι οπως εχουν τα πραγματα σημερα

Σ' αυτό συμφωνώ. Αλλά δε νομίζω ότι είναι στην πραγματικότητα αυτό το ζητούμενο. Απλά υπάρχει πίεση από ομάδες αστρολόγων να γίνει αυτό βιαστικά για να αποκατασταθούν επαγγελματικά και να μη θεωρούνται τρόπον τινά χαρτορίχτες...

Και για να ελαφρύνω λίγο το κλίμα ξέρατε ότι ο Φρόυντ ήταν Ταύρος με ωροσκόπο Σκορπιό; Λέτε να έπαιξε ρόλο αυτό στο ότι έδωσε τόση έμφαση στο σεξ (και τη σύγκρουση);

skorpion
05-10-2007, 12:53 AM
Μία υπόθεση δημοσιευμένη σε άρθρα και συζητημένη σε σχετικές με το αντικείμενο τηλεοπτικές εκπομπές (μεταξύ των οποίων και βιογραφίες). Να υποθέσω ότι δε συμφωνείτε με αυτές;

Δεν εχω αποψη πανω σ αυτο προς το παρον τουλαχιστον

Απλά μεταφέρω απόψεις ανθρώπων που σπούδασαν το αντικείμενο και εργάζονται αυτή τη στιγμή στο χώρο. Πιθανόν να μην έπρεπε και καλώς να με επαναφέρετε στην τάξη.

Δεν μιλησα για σενα Βασιλη απλα το ειπα γενικοτερα δεν ξερω αν εσυ εχεις διαβασει ή οχι και οι ανθρωποι αυτοι που αναφερεις προφανως εχουν διαβασει

Γιατί πρέπει να εξηγηθούν τα ψυχολογικά προβλήματα ως σύγκρουση; Γιατί όχι σαν προβλήματα δυσλειτουργικών σχέσεων; Ή σαν προβλήματα επικοινωνίας; Με τον εαυτό μου και με τους άλλους; Μήπως ο συγκρουσιακός χαρακτήρας έχει να κάνει γενικά με τη χριστιανική αντίληψη διαχωρισμού (καλό-κακό, παιδί-γονιός, εξουσία-εργάτες, κλπ); Μήπως θέλουμε να βλέπουμε σε όλα μία σύγκρουση; Λέω μία άποψη... Υποθετικά...

Οταν μιλουσε για συγκρουση μιλουσε γενικοτερα για τους ανθρωπους οχι μονο γι αυτους που ειχαν ψυχολογικα προβληματα, απλα τις συγκρουσεις αυτες οι ανθρωποι που ειχαν αναπτυξει σωστους μηχανισμους αμυνας του Εγω, να το πω ετσι, μπορουν να τις διαχειριστουν "σωστα/δημιουργικα" και κει μπαινει και το περιβαλλον, οι σχεσεις και η επικοινωνια που βοηθαει ή οχι ως προς αυτο. Δεν νομιζω οτι τιθεται θεμα κακου καλου και τετοιου ειδους εκφρασεις δεν νομιζω οτι χρησιμοποιυνται καν στην ψυχολογια

Ο Γιουνγκ για παράδειγμα έλεγε ότι τα ψυχολογικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα της αλλοτρίωσης ουσιαστικά. Του γεγονότος ότι ο άνθρωπος αποξενώνεται από τα φυλετικά αρχέτυπα που κουβαλάει μέσα του. Αυτή η άποψη μου μοιάζει πιο κοντινή στην αρχαιοελληνική ύβρι... Στην άποψη των αρχαίων ελλήνων ότι τα προβλήματα αρχίζουν όταν κάποιος πάει να κάνει κάτι πέρα από αυτό που είναι προορισμένη η ανθρώπινη φύση του...

Αυτο ειναι μια φιλοσοφικη αποψη

Ως θετική; Δηλαδή ως μαθηματική επιστήμη; Φανταζόμουν περισσότερο κάτι προς την ιατρική (κλινική ψυχολογία, ψυχοθεραπεία) ή τις κοινωνικές επιστήμες (μαζική ψυχολογία, εργασιακή ψυχολογία, κοινωνική εργασία).

Πιο κοντα στην Ιατρικη εννοωντας

Και για να ελαφρύνω λίγο το κλίμα ξέρατε ότι ο Φρόυντ ήταν Ταύρος με ωροσκόπο Σκορπιό; Λέτε να έπαιξε ρόλο αυτό στο ότι έδωσε τόση έμφαση στο σεξ (και τη σύγκρουση);

Ηξερα οτι ειναι σκορπιος σαν και μενα κι οτι ειχε μεσουρανημα στον Υδροχοο οπως και γω, λες γι αυτο να μ αρεσει? χιχι:bigsmile::laugh: Αλλα δεν ηξερα οτι εχει ωροσκοπο ταυρο τωρα αν γι αυτο εδωσε τοση εμφαση στο σεξ και τη συγκρουση... Τι να πω μπορει:cheesy:

Βασιλης Παπαδολιας
05-10-2007, 09:29 AM
Δεν νομιζω οτι τιθεται θεμα κακου καλου και τετοιου ειδους εκφρασεις δεν νομιζω οτι χρησιμοποιυνται καν στην ψυχολογια

To καλό - κακό δεν το ανέφερα σαν ψυχολογικό όρο. Απλά υπονόησα ότι η επιστήμη έχει πάντα φιλοσοφικές αφετηρίες... Δεν είναι τόσο αντικειμενική όσο νομίζουμε...

Αυτο ειναι μια φιλοσοφικη αποψη

Φοβάμαι πως όχι... Αν διαβάσεις την παραπομπή για το Γιουνγκ που παρέθεσα στο wikipedia, θα δεις ότι η απομάκρυνση από τα αρχέτυπα σαν αιτία των ψυχολογικών προβλημάτων είναι η επιστημονική άποψη του... Είναι αλήθεια πάντως ότι η σύνδεση με την ύβρι και το γνώθι σ' αυτόν είναι δική μου επέκταση και ως τέτοια ελέγχεται ως αυθαίρετη...

Ηξερα οτι ειναι σκορπιος σαν και μενα κι οτι ειχε μεσουρανημα στον Υδροχοο οπως και γω, λες γι αυτο να μ αρεσει? χιχι:bigsmile::laugh: Αλλα δεν ηξερα οτι εχει ωροσκοπο ταυρο τωρα αν γι αυτο εδωσε τοση εμφαση στο σεξ και τη συγκρουση... Τι να πω μπορει:cheesy:

Σκορπιός; :) Ωπ, μα τότε αλλάζουν τα δεδομένα...

Πάντως έχουμε ξεφύγει από το θέμα, γιατί συζητάμε καθαρά για ψυχολογία - και μάλιστα έχουμε μπει σε βαθιά νερά - κι όχι για τη σχέση με την αστρολογία.. Η συζήτηση με ενδιαφέρει αρκετά, αλλά είμαστε μάλλον off topic..

Φωτεινή, που είναι εκείνοι οι κοινοί τόποι που μας υποσχέθηκες;

Αργοναύτης
06-10-2007, 12:43 PM

Ναι. Στο sexus νομίζω καλύτερα να το πούμε, όχι στο sex, έχει κάποια διαφορά. Ζητήματα Σκορπιού. Χαρακτηριστικό Ωροσκόπιο. Σελήνη και Κρόνος στον 8ο και Ωροσκόπος Σκορπιός. O κυβερνήτης του χάρτη, ο Πλούτωνας (άντε επειδή σας αρέσουν οι κυβερνήτες ας μη σας χαλάσω το χατήρι) σε μεγάλη σύνοδο με την Αφροδίτη και ο Ποσειδώνας στον 4ο σε εξάγωνο με τον Ουρανό, εποχή μεγάλης πνευματικής επανάστασης και εισροής νέας γνώσης που αρχικά μόνο ντομάτες δεν του πετούσαν μ'αυτά που έλεγε μέχρι να καθιερωθεί. Οι θεωρίες του προέκυψαν από τις δικές του συγκρούσεις και τα παιδικά του βιώματα. Αυτό μας λέει όπως και όλα τα άλλα παραδείγματα βιογραφιών μεγάλων ψυχοθεραπευτών ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια
και ο καθένας διατυπώνει αυτό που έχει βιώσει κι όχι την αλήθεια.

skorpion
06-10-2007, 04:12 PM
Ενδιαφερον,
(πλουτωνα στο σκορπιο εχουμε,κρονο στο σκορπιο εχουμε, εχουμε και μπολικο ουρανο συνοδο ηλιου στο σκορπιο με ουρανο στο τοξοτη, ειμαι σε καλα χναρια?:bigsmile:)
απλα να πω οτι οι θεωριες αυτες και οι αναλυσεις ξεκινουσαν και ειχαν ως βαση την βρεφικη και πρωιμη παιδικη ηλικια, περιοδους της ζωης μας που επεμβαινει η παιδικη αμνησια και δε θυμομαστε

Μαρία_Δ
27-01-2008, 02:40 PM
Τα άστρα μπορεί να υποβάλλουν το πεπρωμένο μας αλλά δεν αποφασίζουν για αυτό!
Εξίσου δυνατό, εξίσου μυστηριώδες, ρυθμίζει τη ζωή μας υπακούοντας σε νόμους περιπλοκότερους από τους δικούς μας, αυτό το πορφυρό άστρο που πάλλεται μέσα στη νύχτα τπυ σώματος, μετέωρο μέσα στο οστέϊνο και σάρκικο κλουβί του..

"Η ¶βυσσος"

Μαρία_Δ
27-01-2008, 02:52 PM

Η αλήθεια είναι ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια δε διδάσκεται ο Γιούνκ εκτενώς..μόνο με σύντομες και περιγαφικές αναφορές για το έργο του! Κάποια πολύ βασικά στοιχεία δηλαδή και τίποτα άλλο!
Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος κλάδος ψυχοθεραπείας στηριζόμενος αποκλειστικά στο Γιουνκ..στο εξωτερικό υπάρχει! Για την Αμερική γνωρίζω ότι υπάρχει σίγουρα..και πρόσφατα σε μία συζήτηση που είχα με κάποιον ψυχολόγο ειδικευόμενο στην κατεύθυνση του Γιουνκ προερχόμενος βεβαίως από Αμερική μου το επιβεβαίωσε και μάλιστα εντυπωσιάστηκε που στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν τον διδασκόμαστε ουσιαστικά!
Τώρα αν είναι αυτό αποδεκτό στα ελληνικά δεδομένα είναι άλλο ζήτημα! Παντού και πάντα άλλωστε υπήρχε και υπάρχει μεγάλη διαμάχη μεταξύ των όλων των κλάδων της ψυχολογίας και όχι μόνο!

skorpion
28-01-2008, 10:08 PM
...υπαρχει και η διαμαχη Ευρωπαικης ψυχολογιας και Αμερικανικης...
Αλλα στην Αμερικη απ οσο ξερω ειναι περισσοτερο φαν του συμπεριφορισμου.
Για μενα ειναι καλυτερο να αποκτας μια αλφα γνωση πανω σε ολα τα συστηματα ψυχοθεραπειας και επειτα να επιλεγεις σε ποιο θες να εμβαθυνεις.

Ψυχολογια διδασκεται στην Ελλαδα σε 3 ή 4 Πανεπιστημια και το ενα ειναι περισσοτερο παιδαγωγικης κατευθυνσης για τα αλλα δεν ξερω. Η ψυχολογια στην Ελλαδα σαν κλαδος ειναι συγχρονος και τα τμηματα των Πανεπιστημιων ακομα πιο καινουρια. Στην Ελλαδα το συστημα εκμαθησης ειναι γενικο στο εξωτερικο στα περισσοτερα Πανεπιστημια στα 5 χρονια παιρνεις και ειδικευση. Δηλαδη λες θελω να γινω Κλινικος και μπαινεις γι αυτο μεσα ή λες θελω να γινω Κοινωνικος ψυχολογος και μπαινω γι αυτο μεσα μαθαινεις μονο αυτο. Εδω στο δικο μου τμημα τουλαχιστον αλλα και σ ολα νομιζω δε μαθαινεις π.χ μονο Κλινικη ψυχολογια ή οτι αλλο γιατι χωριζεται σε ενοτητες Πειραματικη,Γνωστικη,Εξελι κτικη Ψυχολογια - Κλινικη Ψυχολογια - Κοινωνικη Ψυχολογια και τελος Γενικη Ψυχολογια που ειναι περισσοτερο φιλοσοφικης χρειας και ειναι λιγοτερα μαθηματα. Οποτε επιλεγεις απ αυτα σε ποιο τομεα θες να ειδικευτεις και κανεις τις αναλογες παραπερα σπουδες. Εγω προσωπικα θα προτιμουσα να ειναι καπως διαφορετικο το συστημα, κατι ενδιαμεσο αλλα ετσι ειναι. Τα προβληματα ξεκινουν οταν ψαχνεσαι για ειδικευση ή μεταπτυχιακο,δεν αναγνωριζονται ολα, τα Αμερικανικα ας πουμε μεχρι σημερα δεν αναγνωριζονται καν και δεν παιρνεις καν ασκηση επαγγελματος αν εχεις σπουδασει στην Αμερικη χωρις να δωσεις τις αναλογες εξετασεις για πιστοποιηση στην Ελλαδα. Αυτα μεχρι σημερα τουλαχιστον...

Μαρία_Δ
29-01-2008, 12:27 PM
Έτσι είναι..μάλλον δυστυχώς..
Κατά τη γνώμη μου δεν είναι μόνο η δομή διαφορετική και το περιεχόμενο των μαθημάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και το επίπεδο της γνώσης είναι πραγματικά πολύ χαμηλό..κάπου διάβασα πρόσφατα ότι το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων στον τομέα της ψυχολογίας είναι τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω..διδασκόμαστε αυτά που δίδασκαν λέει στην Αμερική του '80..:worried:

skorpion
30-01-2008, 10:38 PM
Εμενα παντως το Πανεπιστημιο που σπουδαζω δεν ειναι φαν της Αμερικης ακολουθει την Ευρωπαικη ψυχολογια και ειδικα στην κοινωνικη ψχλ εχουμε καθηγητες που συνυπηρχαν με ονοματα του κλαδου αρα σιγουρα δε σπουδαζω οτι εκανε η Αμερικη πριν 20 χρονια αν εξαιρεσουμε τα θεματα νευροεπιστημων, τα της ψυχομετριας και το συμπεριφορισμο που ειναι εκ Αμερικης και μας τα διδασκουν ατομα που σπουδασαν εκει μαλιστα ο ενας ειναι Αμερικανος και εχουν διδαξει και σε πανεπιστημια στην Αμερικη. Με ενοχλουν οι γενικευσεις και δεν συνεριζομαι την αποψη σου

Βασιλης Παπαδολιας
31-01-2008, 11:29 AM
Καλά εσύ είσαι οπαδός του Φρόυντ δεν είπαμε; :) Για σένα τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι top :)

Σε πειράζω. Πράγματι γενικεύσεις δε χρειάζονται, αλλά από την άλλη υπάρχουν κάποια κενά κραυγαλέα που πρέπει να τα επισημάνουμε...

Το θέμα βέβαια δεν είναι αποκλειστικά η ψυχολογία αλλά η σχέση της με την αστρολογία...

Θα προσπαθήσω να βρω αναφορές στο internet για χρήση της αστρολογίας στην ψυχοθεραπεία...

Θα επανέλθω...

skorpion
01-02-2008, 03:08 AM
Αντε καλε μπορει να ειμαι και η μονη μεσα στο πανεπιστημιο που της αρεσει ο Φροιντ!!!:bigsmile:Απλα αυτον τον θαυμαζω και μ αρεσει να τον διαβαζω χωρις να σημαινει οτι η ψυχαναλυση δε προχωρησε απο τοτε αλλα οπως και να το κανουμε αυτος εβαλε τις βασεις για την ψυχαναλυση χωρις αυτον δε θα υπηρχε...Αν διαβασω Γιουνγκ μπορει να μ αρεσει το ιδιο, κι αυτος τρελιαρης μου ακουγεται:laugh: Τωρα αν θεωρει καποιος οτι κανουμε πολυ Φροιντ που να δει τι γινεται απο Πιαζε αλλα κι αλλους , εγω βεβαια οπου δω κανα μαθημα επιλογης με Φροιντ αλλα και γενικα ψυχοθεραπεια χωνομαι :nuts:

Αν μπορεις να βρεις συνδεσεις ψυχολογικων διαταραχων ή συνδρομων με αστρολογια θα ναι ωραιο!Π.χ διαταραχες που να φαινονται απο οψεις ειτε γενεθλειες ειτε οχι, θα σου ελεγα και για διαστροφες αλλα δε ξερω μηπως ...
Παντως γενικα το θεμα εχει ενδιαφερον

Βασιλης Παπαδολιας
04-02-2008, 02:59 PM
Καλή σας ημέρα...

σας επισυνάπτω μερικές ενδεικτικές αναφορές χρήσης της αστρολογίας στη διαδικασία ψυχοθεραπείας, που βρήκα στο internet...

Προσπάθησα να διαλέξω διευθύνσεις που δείχνουν να αφορούν επαγγελματίες ψυχοθεραπευτές...

Προσπάθησα να μη συμπεριλάβω εδώ ιστοσελίδες που αναφέρονται σε new age σχολές που κάνουν Σιάτσου, Ταρώ, Καμπάλα και ολίγη Ψυχολογική Αστρολογία, αλλά ιστοσελίδες που αφορούν επαγγελματίες που έχουν γραφείο και κάνουν Ψυχοθεραπεία...

Ελπίζω να δίνουν μία ιδέα περί τίνος πρόκειται...

1. Glenn Perry, Psychotherapy with Astrology (http://www.aaperry.com/index.asp?pgid=6)

2. Dan Keusal, Psychotherapist and Astrologer (http://www.linkedin.com/in/dankeusal)

3. Jean Hinson Lall, Jungian-Oriented Psychotherapist and Astrological Consultant (http://members.aol.com/ruscombe/lall.htm)

4. Christina Becker, Jungian Analyst (http://www.cjbecker.com/)

5. Eva Vibert, transpersonal psychotherapist, Special interests include using art and astrology - as adjuncts to psychotherapy (η ιστοσελίδα είναι κατάλογος ψυχοθεραπευτών) (http://www.transpersonalcentre.co.uk/london.htm)

6. Luis Alvarado (http://www.lalvarado.com/psychotherapy.htm)

Μαρία_Δ
04-02-2008, 03:07 PM
Ευχαριστούμε...:bigsmile:

kphssa
04-02-2008, 03:08 PM
Γεια σου Σκορπιον,

Ισως και να το ξερεις, αλλα πληροφοριακα θα ηθελα να σου πω οτι ο Γιουνγκ ασχοληθηκε πολυ με Αστρολογια και Εσωτερισμο. Επισης ολα του τα αρχετυπα τα συνδεει με ελληνικους μυθους.
Ο συνδυασμος των αρχετυπων του Γιουνγκ με Αστρολογια θα ηταν ενα πολυ ενδιαφερον θεμα, αλλα δεν ξερω αν εχει γραφτει κατι.
Φιλικα

Βασιλης Παπαδολιας
04-02-2008, 04:17 PM
Είχα γράψει εγώ κάτι παλιά, krhssa. Δεν ξέρω αν σε καλύπτει...
Ήταν ένα άρθρο σε τέσσερα μέρη και η βασική βιβλιογραφία ήταν από κάποια Kaaren Zondag που ισχυριζόταν ότι ήταν μαθήτρια του Jung.

Ψυχολογία και Αστρολογία (Μέρος 1ο) (http://www.myhoroscope.gr/35-%DC%F1%E8%F1%E1-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1%F2/4363-%F8%F5%F7%EF%EB%EF%E3%DF%E1-%EA%E1%E9-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1-%EC%DD%F1%EF%F2-1%EF.html)
Ψυχολογία και Αστρολογία (Μέρος 2ο) (http://www.myhoroscope.gr/35-%DC%F1%E8%F1%E1-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1%F2/4469-%F8%F5%F7%EF%EB%EF%E3%DF%E1-%EA%E1%E9-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1-%EC%DD%F1%EF%F2-2%EF.html)
Ψυχολογία και Αστρολογία (Μέρος 3ο) (http://www.myhoroscope.gr/35-%DC%F1%E8%F1%E1-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1%F2/4563-%F8%F5%F7%EF%EB%EF%E3%DF%E1-%EA%E1%E9-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1-%EC%DD%F1%EF%F2-3%EF.html)
Ψυχολογία και Αστρολογία (Μέρος 4ο) (http://www.myhoroscope.gr/35-%DC%F1%E8%F1%E1-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1%F2/4596-%F8%F5%F7%EF%EB%EF%E3%DF%E1-%EA%E1%E9-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1-%EC%DD%F1%EF%F2-4%EF.html)

kphssa
04-02-2008, 04:51 PM
Ευχαριστω για τα λινκς. Θα τα κοιταξω.
Ο συνδυασμος αρχετυπων και μυθων αναφερεται απο τον ιδιο το Γιουνγκ. Καποτε ειχα κανει μια μελετη για τα αρχετυπα στους μυθους και στα παραμυθια και ειχα βρει για παραδειγμα το εξης> Οταν μιλουσε ο Γιουνκγ για την ανιμα στον ανδρα, τη θετικη ανιμα εδινε παραδειγμα το μυθο του Περσεα και της Ανδρομεδας. Και γενικα σε ολα τα παραμυθια οπου το παλικαρι σκοτωνει το τερας για να σωσει την κοπελα, εχουμε τη θετικη ανιμα στον ανδρα. Αυτο π.χ. τι θα ηταν αστρολογικα? οψη σε γενεθλιο η ισως και μια διελευση? Η επισης η Μητριαρχια και οπως εκδηλωνεται στους μυθους και παραμυθια. Κατα τη γνωμη μου ο μυθος της Μηδειας, Λιλιθ> Λιορονα, Χανσ και Γκρετελ δειχνουν εμμεσα Μητριαρχια. Γιαυτο υπαρχουν πολλα παραμυθια και μυθοι ανα τον κοσμο με αυτο το μοτιβο και ετσι ισως εκει να εχουμε εφαρμογη της θεωριας του για το συλλογικο ασυνειδητο του Γιουνγκ.
Το θεμα ειναι μεγαλο και μαλλον δεν καλυπτεται εδω.

Βασιλης Παπαδολιας
04-02-2008, 05:23 PM
Για τους συγκεκριμένους μύθους δεν είχα βρει αναφορές...
Και δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι μπορούμε να μιλήσουμε για όψεις. Οι οίκοι στις εργασίες αυτές ορίζονται ως μέρη του ψυχισμού και συνεπώς η σχέση μεταξύ οίκων ορίζεται περισσότερο ως μετατόπιση της συνείδησης παρά ως ύπαρξη όψης. Οι όψεις νομίζω ότι δεν έχουν συσχετιστεί γενικά με αρχέτυπα στη δουλειά είτε του Γιουνγκ είτε των συνεχιστών του. Δεν έχω βρει κάτι εγώ τουλάχιστον.

Κάποιες έννοιες όμως αναλύονται πιστεύω επαρκώς σε αυτές τις εργασίες...

Για παράδειγμα αναλύεται πώς ο εαυτός (ωροσκόπος) αισθανόμενος ανεπαρκής απομακρύνει την εστίαση της συνείδησης του από το Είμαι (ωροσκόπος) στο Γίνομαι (2ος οίκος). Ο 2ος οίκος λειτουργεί έτσι ως πηγή επιθυμιών (τι θέλω να γίνω που δεν είμαι τώρα). Για να το επιτύχω αυτό πρέπει να λογαριάσω τι λέει η κοινή γνώμη γι' αυτό που θέλω να γίνω (6ος οίκος) και τελικά να υποδυθώ ένα ρόλο (μεσουράνημα). Ο ρόλος αυτός μπορεί να καταστεί Περσόνα, αν επιλέξω να υποδυθώ ένα ρόλο που δεν είμαι εγώ, αλλά είναι ένα σύμβολο αρχετυπικό που έχω ανασύρει από το συλλογικό ασυνείδητο (12ος οίκος). Θέλω π.χ. να παίζω το Ρομπέν των Δασών.

Η αλλοτρίωση αυτή με κάνει να χάνω την επαφή με το προσωπικό μου ασυνείδητο (4ος οίκος), που καταπιέζεται και ξεσπά για να αποτινάξει την Περσόνα από τον εαυτό. Από μόνος του όμως ο 4ος οίκος δεν μπορεί να αποτινάξει την Περσόνα, πόσο μάλλον που αυτή μπορεί να διεισδύσει και στον ίδιο τον 4ο οίκο. Τότε έρχεται η βοήθεια από την ¶νιμα ή τον ¶νιμους, την πραγματική μας επιθυμία που κρύβεται στον όγδοο οίκο. Όσο πιο ισχυρός ο έλεγχος της Περσόνα, τόσο πιο ισχυρή η αναζήτηση για τον ¶νιμους ή την ¶νιμα (όσο πιο ελεγκτικά τα άτομα, τόσο πιο δεμένα σε διαστροφές ή παθολογικές σχέσεις στην προσωπική τους ζωή).

Αυτό είναι ένα παράδειγμα που δείχνει πως απεικονίζονται τα κατά Γιουνγκ μέρη του ψυχισμού πάνω στο χάρτη.

Υποθέτω ότι αν οι μύθοι που αναφέρεις αναλύονται αρχετυπικά (π.χ. στο μύθο του Περσέα υπάρχει μία άνιμα ή ένας άνιμους), τότε οι μύθοι μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε ένα χάρτη και να εξεταστεί ο ψυχισμός κάποιου ανθρώπου.

Π.χ. ένας άνθρωπος με Κριό στο 12ο οίκο, εάν υιοθετούσε ένα μηχανισμό της Περσόνα υποθέτω ότι θα διάλεγε αρχετυπικούς μύθους που έχουν να κάνουν με τον Κριό (Ρομπέν των Δασών, Ιππότης, κλπ).

kphssa
04-02-2008, 05:31 PM
Υποθέτω ότι αν οι μύθοι που αναφέρεις αναλύονται αρχετυπικά (π.χ. στο μύθο του Περσέα υπάρχει μία άνιμα ή ένας άνιμους), τότε οι μύθοι μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε ένα χάρτη και να εξεταστεί ο ψυχισμός κάποιου ανθρώπου.

Π.χ. ένας άνθρωπος με Κριό στο 12ο οίκο, εάν υιοθετούσε ένα μηχανισμό της Περσόνα υποθέτω ότι θα διάλεγε αρχετυπικούς μύθους που έχουν να κάνουν με τον Κριό (Ρομπέν των Δασών, Ιππότης, κλπ).[/QUOTE]

Πολυ καλη αναλυση, μπραβο! Αυτο ακριβως εννοουσα, αρχετυπικη αναλυση των μυθων σε σχεση με χαρτη..
Ισως αυτο να ειναι υλικο για το επομενο σου αρθρο!

Βασιλης Παπαδολιας
04-02-2008, 05:36 PM
Ισως αυτο να ειναι υλικο για το επομενο σου αρθρο!

Καλή πρόταση.. Θα δούμε... Αν είμαστε καλά... πάντως αυτό είναι ένα ολόκληρα διαφορετικό σύστημα αστρολογίας. Μπορεί να περιέχει και διαφορετικού τύπου προβλέψεις που αφορούν ψυχολογικές διεργασίες για παράδειγμα αντί για το να θα κερδίσει κανείς το Lotto... Γι' αυτά τα θέματα θέλουμε ακόμη δουλειά...

kphssa
04-02-2008, 05:56 PM
Καλή πρόταση.. Θα δούμε... Αν είμαστε καλά... πάντως αυτό είναι ένα ολόκληρα διαφορετικό σύστημα αστρολογίας. Μπορεί να περιέχει και διαφορετικού τύπου προβλέψεις που αφορούν ψυχολογικές διεργασίες για παράδειγμα αντί για το να θα κερδίσει κανείς το Lotto... Γι' αυτά τα θέματα θέλουμε ακόμη δουλειά...

Η αρχη ειναιι το ημισυ του παντος:bigsmile:

εφη ταδε-ταδε εφη
10-02-2008, 07:23 PM
Τι κακό;;; Μεγάλο. :bigsmile:

Αλλά ας ανοίξουμε άλλο θέμα ως προς αυτό το ζήτημα, κάποια άλλη στιγμή.

Αν και πράγματι είναι για άλλη σελίδα,μου έκανε εντύπωση... τί σε τρομάζει τόσο???

εφη ταδε-ταδε εφη
10-02-2008, 07:43 PM
Πώς γίνεται η επιστήμη να μην αποδέχεται τον όρο "ψυχή" και να έχει αναπτύξει επιστήμη-ες με βάση το όνομά της?!?:wacko:

Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος και οι επιστήμονες αποδέχονται τον όρο...:elvis:

skorpion
11-02-2008, 04:43 AM
Ακομα και στο κλαδοι της ψυχολογιας υπαρχει ρευμα που δεν αποδεχονται τον ορο ψυχη (βλ. συμπεριφορισμο)

white diamond
31-08-2008, 10:43 AM
Κανενας δεν χρεωνει, ετσι πιστευω τουλαχιστον, κακη προθεση σε κανεναν απο εδω μεσα!

Κανενας δεν μπορει να αρνηθει οτι μια συνδεση της αστρολογιας με την ψυχολογια θα της εδινε περισσοτερο κυρος σιγουρα, και οτι υπαρχει τετοιου ειδους προσπαθεια απο την πλευρα του αστολογικου χωρου το θεωρω πλεον σιγουρο.
Μαλιστα τεινουν να υποβαθμιζουν την ψυχολογια και να εξυψωνουν την αστρολογια, εμενα αυτες οι προσπαθειες αυτου του τυπου με κανουν απλα να σκεφτομαι οτι σιγουρα κατι δε παει καλα με το χωρο της αστρολογιας!!! ( πολυ σαλιγκαρακι μου κανει αυτο και μαλιστα σαλιγκαρακι που ζηταει και τα ευσημα)
Και πρεπει να πω οτι το πιο αστειο πραγμα που ακουσα ηταν η λεξη αστροθεραπεια που παρεπιμτοντως αντιπαρατεθηκε της ψυχοθεραπειας, αν αυτο δεν ειναι για γελια τοτε τι να πω!!!
Η επιστημη πρεπει να ειναι και ουρανια αλλα και κρονια, προοδευτικη αλλα με υποβαθρο οχι να σκαει σαν φωτοβολιδα χωρις και μετα να χανεται κι αυτο γινεται συνηθως με τα πραγματα που εχουν μονο ουρανο, ετσι δεν ειναι?
Παντως Βασιλη εμενα μου αρεσε που ανοιξες το θεμα ειναι καλο να ακουγονται αποψεις και μου αρεσε και η σταση που κρατησες επι του θεματος

δεν θα μπορούσα παρα να συμφωνήσω.....:love: