View Full Version : [Συζήτηση] Ψυχολογία και Αστρολογία (Μέρος 1ο)
Βασιλης Παπαδολιας
26-09-2007, 12:18 PM
Σύνδεση της Ψυχολογίας με Αστρολογικά Σύμβολα και Έννοιες
Η Αστρολογία αποτέλεσε αντικείμενο πολλών μελετητών στην πάροδο των αιώνων. Πολλοί επιστήμονες προσπάθησαν να υποστηρίξουν ή να αντικρούσουν την εγκυρότητά της ή να εξηγήσουν τη λειτουργία της. Μεταξύ αυτών των επιστημόνων συγκαταλέγεται και ο γνωστός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής, Καρλ Γιουνγκ, εισηγητής εννοιών όπως το Συλλογικό Ασυνείδητο, ο Ανιμους και η Ανιμα, η Σκιά και η Περσόνα, εννοιών που είχαν σκοπό να εξηγήσουν αναλυτικότερα τη λειτουργία του ανθρώπινου ψυχισμού και των ψυχικών διεργασιών.
Ο Καρλ Γιουνγκ ασχολήθηκε με την αστρολογία στο επίπεδο της λειτουργίας των αρχετύπων. Ισχυρίστηκε ότι η αστρολογία είναι μία γλώσσα συμβόλων, που δείχνει μέσα από την επιβίωσή της ανά τους αιώνες ότι διαθέτει αρκετά εφόδια για να εξηγήσει τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος ψυχισμός καθώς και να προβλέψει ως ένα βαθμό την πιθανή συμπεριφορά μίας συγκεκριμένης προσωπικότητας.
Ακολουθούν απορίες και συζήτηση επί του άρθρου: Ψυχολογία και Αστρολογία (Μέρος 1ο) (http://php56.astrowin3.org/forum/%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%C E%AF%CE%B1-148/%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%C E%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%C E%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-1%CE%BF-13191/)
elenikol
26-09-2007, 03:38 PM
Πολύ καλό και αληθινό άρθρο.
skorpion
26-09-2007, 04:06 PM
Δεν εχω διαβασει ποτε Jung αλλα δεν διδασκεται και στο πανεπιστημιο, αυτα περι λιμπιντο και εσωτερικης συγκρουσης τα εχω διδακτει ετσι οπως τα εχει διατυπωσει ο Φρουντ,( και σ αυτο το αρθρο φανταζομαι οτι δεν μπορουσαν να αναλυθουν ετσι το αρθρο αφηνει απλα μια ιδεα να το πω?) πολλα απ αυτα αποτελεσαν τη βαση για την εξελιξη ενος συγκεκριμενου ρευματος της ψυχολογιας και εδω πρεπει να αναφερω οτι ο τροπος να συνδεσεις την αστρολογια βοηθητικα στην ψυχολογια ειναι μεσα ισως απ αυτο το ρευμα το ψυχαναλυτικο το οποιο εμενα με γοητευει περισσοτερο απ ολα και θεωρω οτι ειναι αυτο που εμβαθυνει στην ψυχη( "υπαρχει και ρευμα το οποιο δεν ασπαζεται τη λεξη ψυχη") αλλα η εφαρμογη του τη σημερινη εποχη δεν ειναι τοσο διαδεδομενη γιατι τα αποτελεσματα του δεν δειχνουν ιδιαιτερες διαφορες με αλλους τροπους ψυχοθεραπειας οι οποιοι χρειαζονται λιγοτερο χρονο οσον αφορα τη θεραπεια και ισως και για αμερικανικους λογους αλλα αυτο ειναι ενος αλλου παπα ευαγγελιο . Τελοσπαντων για να τελειωσω απλα θα πω οτι δεν υπαρχουν στην ψυχολογια τεσσερις τυποι ψυχολογιας ατομων ουτε ο διαχωρισμος ετσι οπως παρουσιαζεται εδω σκεψη -διαισθηση -αντιληψη- συναισθημα τα οποια συγκρουονται υποτιθεται μεταξυ τους
Βασιλης Παπαδολιας
26-09-2007, 04:36 PM
Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δεν έχω σπουδάσει ψυχολογία, ούτε έχω διαβάσει τον ίδιο τον Jung. Έχω διαβάσει Φρόϋντ, ¶ντλερ (που μ' αρέσει και περισσότερο) και διαδόχους του ¶ντλερ.
Ο συγκεκριμένος διαχωρισμός των τεσσάρων τύπων είναι αναφορά της Kaaren Zondag (βλέπε σημείο 1 της βιβλιογραφίας), που η ίδια τον αποδίδει στον Jung. Σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες θυμάμαι μόνο το βιβλίο της δευτέρας λυκείου, που μίλαγε για την αντίληψη και τη μάθηση.
Επίσης, από όσο ξέρω ισχύει όντως ότι ο Jung δε θεωρείται ιδιαίτερα αποδεκτός από την ψυχολογική κοινότητα, ίσως επειδή εκτός των άλλων ασχολήθηκε με την αστρολογία. Στην αστρολογία όμως έχει προσφέρει πάρα πολλά, γιατί της έδωσε ψυχολογικά κλειδιά για να ερμηνεύσει ένα ωροσκόπιο.
Ωστόσο σκοπός του άρθρου - σε ό,τι με αφορά τουλάχιστον - δεν είναι να δώσει επιστημονική εγκυρότητα στην αστρολογία (μακράν από μένα αυτές οι προσπάθειες που είναι τόσο της μόδας, κατ' εμέ η αστρολογία δε θα πάψει ποτέ να είναι ΚΑΙ μεταφυσική) όσο να δούμε ένα διαφορετικό τρόπο θεώρησης του γενέθλιου ωροσκοπίου και να ανακαλύψουμε μία μεθοδολογία ανάλυσης του εαυτού μας.
Ένα απλό παράδειγμα που θα συνιστούσα σε όσους έχουν διάθεση να ασχοληθούν. Αρχίστε να διαβάζετε στις στήλες των περιοδικών το ωροσκόπιο του ζωδίου που βρίσκεται στην ακμή του 5ου οίκου σας. Θα εκπλαγείτε ενδεχομένως από τα αποτελέσματα.
Λευκή
26-09-2007, 05:06 PM
Ωστόσο σκοπός του άρθρου - σε ό,τι με αφορά τουλάχιστον - δεν είναι να δώσει επιστημονική εγκυρότητα στην αστρολογία (μακράν από μένα αυτές οι προσπάθειες που είναι τόσο της μόδας, κατ' εμέ η αστρολογία δε θα πάψει ποτέ να είναι ΚΑΙ μεταφυσική)
Δυστυχώς σ αυτό έχεις απόλυτο δίκιο.Γι αυτό και ΑΙΩΝΙΩΣ θα είναι μη αποδεκτή,με αποτέλεσμα να μη μπορεί να προσφέρει στο μέγιστο βαθμό τα πλεονεκτήματά της,με μόνη εξαίρεση τη μικρή μερίδα ανθρώπων που ασχολούνται μ αυτήν.Όσο για το ότι είναι της μόδας η προσπάθεια επιστημονικής τεκμηρίωσης της αστρολογίας,για να είμαι ειλικρινής δεν έχω παρατηρήσει καμία τέτοια προσπάθεια(αν και δεν έχω ψάξει κιόλας γιατί το θεώρησα εξαρχής ανώφελο).Απλά επειδή το ανέφερες,αν έχεις κάποιο άρθρο υπόψιν σου,ιδιαίτερα αν αφορά έλληνα μελετητή,θα σου ήμουν ευγνώμων αν μου το παρέθετες γιατί το θέμα με ενδιαφέρει.Συγνώμη αν βγήκα off topic :embarrest
skorpion
26-09-2007, 05:35 PM
οκ Βασιλη η απαντηση σου με καλυπτει. Σκεφτομαι οτι θα ηταν πραγματικα εκπληκτικο καποιος που να εχει σπουδασει ψυχολογια-αλλα και ψυχοθεραπεια- και αστρολογια να προσπαθουσε να συνδεσει αυτες τις γνωσεις στο βαθμο που ειναι αυτο εφικτο με παραλληλισμους και συνδεσεις περιστατικων αλλα και θεωριων, δεν ξερω βεβαια μεχρι ποιο βαθμο θα μπορουσε αυτο να γινει αλλα ως ενα σημειο θα μπορουσε πιστευω και αν ξεκινουσαν και μελετες και στατιστικες θα ηταν πραγματικα εκπληκτικο...Μεχρι τωρα οσα αρθρα εχω διαβασει που προσπαθουν να συνδεσουν αστρολογια με την επιστημη της ψυχολογιας κατα την αποψη μου εχουν αποτυχει κι αυτο ισως και γιατι οι συγγραφεις ουσιαστικα ειχαν μελετησει και εντρυφησει μονο στην αστρολογια και δεν γινεται να υπαρξει παραλληλισμος οταν δεν κατεχεις και τα δυο αντικειμενα το ιδιο καλα και πολυ καλα. Ο Jung ισως δεν διδασκεται γιατι δεν ηταν εκεινος που κινησε ρευμα στην ψυχολογια αλλα ο Φροιντ, ο Jung απ οσο γνωριζω κινηθηκε με βαση τις αποψεις του Φροιντ με διαφοροποιησεις ομως πανω στο Φροιντ στηριχθηκαν ολοι οι επομενοι μελετητες του ρευματος αυτου και το εξελιξαν στην μορφη που ειναι σημερα και που φυσικα ειναι εξελιγμενο οποτε ισως ο Γιουνγκ δεν εχει να προσφερει τοσα πολλα στην ψυχολογια ετσι οπως εχει διαμορφωθει σημερα λεω εγω τωρα, ειναι μια σκεψη στο γιατι ο Γιουνγκ δεν διδασκεται....
Δ.Μέλλος
26-09-2007, 05:40 PM
Συγγνώμην, αλλά τι κακό έχει η μεταφυσική, όταν δεν εκφράζεται από τσαρλατάνους ή κομπογιαννίτες;
(και εγώ εκτός θέματος, αλλά ...παρασύρθηκα από εσάς :bigsmile: )
Βασιλης Παπαδολιας
26-09-2007, 05:58 PM
H αλήθεια είναι ότι από ό,τι έχω καταλάβει κόλλημα με το Φρόυντ και το ψυχοδυναμικό μοντέλο (το μοντέλο που λέει ότι τα ψυχολογικά προβλήματα θεραπεύονται με αναδρομή στο παρελθόν και δουλεύει με ψυχαναλυτικές μεθόδους, ονομαζόμενο επίσης και ως ψυχολογία του βάθους) έχουν περισσότερο εδώ στα ελληνικά πανεπιστήμια από ό,τι έχω καταλάβει... Στην Αμερική για παράδειγμα έχουν πολλή πέραση οι μπιχεβιοριστές και οι συστημικοί... Προσωπικά με καλύπτει περισσότερο το συστημικό μοντέλο, που λέει ότι η ψυχολογική ασθένεια δεν είναι θέμα μόνο του κάθε ανθρώπου, αλλά και της συγκεκριμένης κατάστασης και των προσώπων που συμβιώνει, των σχέσεων μεταξύ τους, κλπ. Δεν υπάρχουν δηλαδή αρρωστημένοι άνθρωποι, αλλά αρρωστημένες σχέσεις....
Αυτά τα λέω έτσι απλά για να δώσω και μια άλλη διάσταση... Για τους ξένους ο Φρόυντ έχει ήδη ξεπεραστεί και τον κρίνουν όλοι... Ο ¶ντλερ και ο Γιουνγκ ήταν και οι δύο μαθητές του Φρόυντ. Διασπάστηκαν όταν διαφώνησαν κυρίως με την υπερβολική έμφαση που έδινε στο σεξ ο Φρόυντ. Αυτά από όσο έχω διαβάσει...
Όσο για ψυχολόγους που ασχολούνται με την αστρολογία, η Kaaren Zondag προέρχεται από το χώρο της ψυχολογίας. Είναι ψυχαναλύτρια. Το ίδιο επίσης και η πολύ γνωστή Liz Greene που έχει κάνει πάρα πολλές μελέτες στο θέμα. Στο site της το astro.com υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις ψυχολογίας και αστρολογίας και στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί και το βιβλίο της Αστρολογία για Ερωτευμένους που προσεγγίζει τα ζώδια με ψυχολογικούς όρους. Μιλάει για το Μύθο του κάθε ζωδίου, τη Σκιά, που είναι έννοιες του Jung, ψυχαναλυτικές... Δεν αναφέρεται ωστόσο ξεκάθαρα στο Jung. Δεν το έχει ανάγκη άλλωστε, καθώς η ίδια έχει πολύ μεγάλη διαδρομή...
Βασιλης Παπαδολιας
26-09-2007, 06:06 PM
Εντάξει, δεν είμαστε τελείως εκτός θέματος, καθώς συζητάμε για τη σχέση ψυχολογίας και αστρολογίας. Όταν συζητάμε γι' αυτό επόμενο είναι να τεθεί το ερώτημα γιατί τα συσχετίζουμε, αφού η ψυχολογία είναι μία αναγνωρισμένη επιστήμη κι η αστρολογία δεν είναι (κατά τον ίδιο τρόπο που οι αστρονόμοι διαμαρτύρονται, που συσχετίζεται η αστρολογία με την αστρονομία).
¶ρα με την έννοια αυτή είμαστε ακόμη εντός του θέματος (πιστεύω). Ωστόσο, θα βγαίναμε εκτός θέματος, αν αρχίζαμε να συζητάμε για μεταφυσική. Ίσως να το κάναμε αυτό στο άλλο thread που μιλάει για την εσωτερική αστρολογία;
skorpion
26-09-2007, 06:43 PM
Δεν ξερω αλλα η ταπεινη μου αποψη ειναι οτι τουλαχιστον οσον αφορα την συγκεκριμενη Kaaren Zondag δεν φαινεται να λειοτυργει με "ψυχολογικους κανονες" αν οπως λες το αρθρο σου βασιζεται σε αυτην μαλλον σε περισσοτερο μεταφυσικους ή αστρολογικους, εγω θα ηθελα εναν συγκερασμο της επιστημης της ψυχολογιας (εκτος του συμπεριφορισμου και του προσωποκεντρισμου που εκτων πραγματων δεν γινεται) με την αστρολογια αν αυτο ειναι δυνατο και στο βαθμο που ειναι δυνατο, ψυχολογοι που διακυρρητουν διαφορες θεωριες δικες τους ειτε ασχολουνται με την αστρολογια ειτε οχι δε θα λαμβανα ποτε υποψιν μου αν οι θεωριες αυτες δεν ειχαν αποδεδειγμενα επιστημονικο πλαισιο, αλλιως και γω να βγαλω μια δικη μου θεωρια οταν τελειωσω με το καλο την ψυχολογια και να τη διακυρρητω απο δω απο κ κει ως αληθεια χωρις να εχει επικυρωθει απο την επιστημονικη κοινοτητα του κλαδου αυτου. Ειναι σαν ενας αστρολογος μας πει οτι τα ζωδια ειναι 15 π.χ και να αρχιζει να βγαζει περιοδικο με προβλεψεις για 15 ζωδια και οσοι πιστοι προσελθετε ασχετως αν ο κλαδος της αστρολογιας αποδεχεται τα 12. Η Αμερικη οντως ασχολειται με το μπεχιβιοριστικο "συστημα" ή αλλιως συμπεριφορικο και γενικοτερα η Αμερικη γεννα ολες τις θεωριες και τα συστηματα που εχουν σχεση με γενετιστικα χαρακτηριστικα και που δεν εμπεριεχουν την "ψυχη" αλλα ουτε την ιστορια και τον πολιτισμο του ανθρωπου,επισης η Αμερικη ειναι αυτη που προσπαθει να περασει εμμεσως το μυνημα οτι ζωα ανθρωπος το ιδιο και το αυτο, αλλα αυτο ειναι μια μεγαλη κουβεντα προς συζητηση( ενα ωραιο βιβλιο σχετικα με αυτο το θεμα ειναι του Γιαννη Παπαμηχαηλ Εξατομικευση και Παγκοσμιοποιηση- Η νεα συμβολικη ταξη). Στην Ευρωπη ευτυχως ειναι καλυτερα τα πραγματα στις ανθρωπιστικες επιστημες γενικοτερα... Στην Ελλαδα διδασκομαστε και τον μπεχιβιορισμο ως υποχρεωτικα μαθηματα ... Το ψυχοδυναμικο μοντελο δεν αφορα την αναδρομη στο παρελθον με την μεταφυσικη εννοια φυσικα αλλα τις αλυτες συγκρουσεις της παιδικης ηλικιας και οσον αφορα το συστημικο μοντελο εχει κοινα σημεια με το ψυχαναλυτικο μοντελο κατα την αποψη μου
Η συζήτηση θα έχει ενδιαφέρον σε άλλη ενότητα που θα επιλέξετε να την αρχίσετε.
Μια φράση του κειμένου και πλήρης μετάθεση θέματος δεν εξυπηρετεί.
Βασιλης Παπαδολιας
27-09-2007, 09:26 AM
Έχω ανοίξει το thread Ψυχολογία και Αστρολογία - Κοινοί Τόποι και Διαφορές (http://php56.astrowin3.org/forum/%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%C E%B9%CF%82-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%C E%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%AF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CE%BD-71/%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%C E%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%C E%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-4365/#post38604) στο forum Συζητήσεις επί των άρθρων...
kassy
01-10-2007, 11:45 PM
Νομίζω ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα που έχω διαβάσει. Πιστεύω πως σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους υπάρχει μία ατελείωτη εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στη λογική και στο συναίσθημα, στην αντίληψη και στη διαίσθηση. Όταν όμως ο ίδιος ο άνθρωπος δεν προσπαθεί να βρει την ισορροπία, έστω να την αναζητήσει, τότε δημιουργούνται πολλά προβλήματα στον εαυτό του και στους άλλους.
panther
02-10-2007, 11:45 AM
"Αστρολογικά αυτό σημαίνει ότι στο γενέθλιο χάρτη μας επιλέγουμε ένα στοιχείο ή ένα πλανήτη πάνω στον οποίο χτίζουμε τη συνειδητότητα μας, ενώ τα άλλα στοιχεία δεν τα αναπτύσσουμε και μας βγαίνουν ασυνείδητα χωρίς να τα ελέγχουμε. Το στοιχείο ή πλανήτης που θα επιλέξουμε ως κυρίαρχο καθιστά αυτόματα το πολικό του ως μειονεκτικό σημείο ή σημείο που εκφράζεται ασυνείδητα."
Βασίλη, μου άρεσε αρκετά το άρθρο σου, παρόλο που άργησα πολύ να το διαβάσω.
Έχω, όμως, μια απορία με τη παραπάνω παράγραφο του άρθρου σου.
Πως επιλέγουμε αυτό το στοιχείο ή τον πλανήτη ή που ξέρουμε τι να επιλέξουμε?
Βασιλης Παπαδολιας
02-10-2007, 12:12 PM
"[B]Πως επιλέγουμε αυτό το στοιχείο ή τον πλανήτη ή που ξέρουμε τι να επιλέξουμε?
Μέσα από μία διαδικασία εσωτερικών συγκρούσεων ή συγκρούσεων με το περιβάλλον... Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας γι' αυτό. Δεν μπορείς δηλαδή βλέποντας το ωροσκόπιο κάποιου να καταλάβεις ποιο στοιχείο έχει επιλέξει... Βέβαια, αν βλέπεις μία κυριαρχία θέσεων στον αέρα πιθανολογείς ότι μάλλον δουλεύει περισσότερο με τη λογική, αλλά αν πας σε επίπεδο πλανήτη τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Δεν είναι τόσο εύκολο και τόσο ξεκάθαρο εκεί να πιθανολογήσεις ότι εστιάζεται κανείς πάνω σε ένα πλανήτη, επειδή π.χ. έχει καλές όψεις, είναι δυνατός, σε καλές θέσεις, κλπ. Είναι μία πιθανότητα αυτό, αλλά εντέλει το επιλέγει το ίδιο το άτομο...