PDA

View Full Version : Η σημασία και οι ιδιότητες των Αστρολογικών Εποχών



Βασιλης Παπαδολιας
17-04-2007, 05:01 PM
Με αφορμή τη δημοσίευση άρθρου για τη σημασία της μορφής του Ιησού ως συμβόλου μετάβασης από την εποχή του Κριού στην εποχή του Ιχθύος γεννήθηκε η ανάγκη ανταλλαγής απόψεων για το θέμα των αστρολογικών εποχών. Οι αστρολογικές εποχές καθορίζονται καταρχήν με βάση τις περιόδους μετάπτωσης των ισημεριών στον άξονα περιστροφής της γης γύρω από τον Ήλιο. Ο άξονας της γης, μετακινείται γύρω από ένα νοητό άξονα, όπως περίπου μεταξινείται μία σβούρα. Η σβούρα, καθώς περιστρέφεται, δεν είναι τελείως κάθετη, αλλά έχει μία κλίση, η οποία άλλοτε είναι προς τα δεξιά κι άλλοτε αριστερα. Ο ίδιος ο άξονας της δηλαδή κάνει μία κυκλική κίνηση. Η κίνηση αυτή αντιστοιχεί σε μία μετάπτωση του σημείου γ της εκλειπτικής που είναι το σημείο εκκίνησης της μέτρησης των ζωδίων. Η συνολική διάρκεια αυτής της κίνησης είναι περίπου 26000 χρόνια και διαιρούμενη σε 12 ζώδια καταλήγει σε μία περίοδο παραμονής σε κάθε ζώδια της τάξης περίπου των 2400 ετών.

Με αφορμή αυτή τη μετάβαση έχει αναπτυχθεί κυρίως από πηγές μελετητών του χώρου του New Age μία βιβλιογραφία που καθορίζει τη σημασία της μετάβασης από ζώδιο σε ζώδιο. Η παραμονή στο κάθε ζώδιο καθορίζεται έτσι ως Αστρολογική Εποχή και συνδέεται με χαρακτηριστικά του ζωδίου που αντιστοιχεί. Οι μελετητές έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες να εντοπίσουν ομοιότητες κυρίως σε συμβολικό επίπεδο ανάμεσαι στα ιστορικά γεγονότα και τα σύμβολα - ιδιότητες των ζωδίων. Από την άλλη ιστορικοί και επιστήμονες ή και άλλοι μελετητές αισθάνονται ότι το οικοδόμημα αυτό δεν είναι ακόμη επαρκώς δομημένο ή μελετημένο για να γίνει αποδεκτό ως τεκμηριωμένη γνώση.

Στο θέμα αυτό μπορείτε να αναπτύξετε τις απόψεις σας και να αναφέρετε τυχόν πηγές σας που θεμελιώνουν ή απορρίπτουν τη σημασία των αστρολογικών εποχών ή δίνουν τη δυνατότητα να εξηγηθεί πώς αυτές λειτουργούν.

Ελπίζουμε η ανταλλαγή απόψεων αυτή να καταστεί γόνιμη ενόψει και της δημοσίευσης άρθρων από το site μας για την επικείμενη Εποχή του Υδροχόου...

Για τους αναγνώστες που επιθυμούν να εξετάσουν τη συζήτηση που έλαβε ήδη χώρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου για τον Ιησού Χριστό ή ανάγνωση του άρθρου και της συζήτησης μπορεί να γίνει εδώ (http://www.myhoroscope.gr/%DC%F1%E8%F1%E1-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1%F2-35/h-%DD%EB%E5%F5%F3%E7-%F4%EF%F5-%F7%F1%E9%F3%F4%EF%FD-%F9%F2-%EC%E5%F4%E1%DF%F7%EC%E9%EF-%EC%E5%F4%E1%EE%FD-%E4%FD%EF-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%E9%EA%FE%ED-%E5%F0%EF%F7%FE%ED-3602/index3.html#post31190)

starfish
18-04-2007, 03:45 PM
Εχω μια απορια, που ξεκινησε απο το αρθρο για τον Ιησου. Εγραψες Βασιλη, οτι αλλοι μελετητες θεωρουν οτι η εποχη των Ιχθυων ξεκινησε 500 περιπου χρονια πριν απο την γεννηση του Ιησου, και αλλοι μεχρι και 500 χρονια μετα απ αυτην..
Εαν η θεωρια των αστρολογικων εποχων, βασιζεται στη μεταπτωση των ισημεριων, με πληρη κυκλο τα 26000 (: 12) χρονια, πως υπαρχει τετοια ασυμφωνια;

Βασιλης Παπαδολιας
18-04-2007, 06:43 PM
Θα ελέγξω τις πηγές, Κυριακή, και θα αου απαντήσω τι λένε οι διάφορες απόψεις.

Βασιλης Παπαδολιας
30-04-2007, 11:34 AM
Κυριακή, στις πηγές που χρησιμοποίησα για το άρθρο της έλευσης του Χριστού βρήκα τους παρακάτω προβληματισμούς για το θέμα των ορίων των αστρολογικών εποχών...

Για να αποφασίσουμε πότε ξεκινάει μία εποχή πρέπει να αποφασίσουμε ποιο σύστημα διαίρεσης των ζωδίων θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι, αν χρησιμοποιήσουμε το δυτικό σύστημα, τα ζώδια είναι δώδεκα και ανεξάρτητα από τους αστερισμούς. Επίσης τα ζώδια είναι ίσα σε μήκος μεταξύ τους. Από την άλλη, αν χρησιμοποιήσουμε το ινδικό σύστημα, τα ζώδια είναι επίσης δώδεκα και ίσα μεταξύ τους, αλλά ακολουθούν τους πραγματικούς αστερισμούς και συνεπώς η είσοδος στην κάθε αστρολογική εποχή δε συμπίπτει με την είσοδο όπως τη δέχονται οι δυτικοί αστρολόγοι.

Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι αστρονομικά κανένα από τα δύο παραπάνω συστήματα δεν είναι σωστό. Η πραγματική εκλειπτική αποτελείται απο δεκατέσσερις αστερισμούς. Εκτός από τους γνωστούς δώδεκα υπάρχει και ο αστερισμός του Οφιούχου μεταξύ Σκορπιού και Τοξότη καθώς και ο αστερισμός του Ωρίωνα μεταξύ Ταύρου και Διδύμων. Επιπλέον οι αστερισμοί δεν έχουν ίσο μήκος μεταξύ τους. Ο αστερισμός της Παρθένου για παράδειγμα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αστερισμό του Ζυγού.

Συνεπώς ανάλογα με το σύστημα αναφοράς που θα επιλέξουμε οι ημ/νίες έναρξης και εισόδου στις διάφορες αστρολογικές εποχές διαφέρουν. Το πότε τελειώνει για παράδειγμα η εποχή των Ιχθύων είναι ζητούμενο, καθώς, αν λάβουμε υπόψη το πραγματικό μέγεθος του αστερισμού, που είναι 38 μοίρες, η εποχή τελειώνει γύρω στο 2500 μΧ, ενώ, αν λάβουμε υπόψη τα ζώδια, η εποχή έχει ήδη τελειώσει από τα μέσα του 20ου αιώνα.

Για τους δυτικούς αστρολόγους, τα ζώδια δεν ταυτίζονται με τους αστερισμούς. Η λογική του ζωδιακού κύκλου δεν έχει να κάνει με πραγματικές επιδράσεις των συγκεκριμένων αστερισμών στον άνθρωπο. Ο ζωδιακός κύκλος δείχνει τον κύκλο γέννησης, εξέλιξης και θανάτου στη φύση και ταυτίστηκε σε μία συγκεκριμένη εποχή στην αρχαιότητα με τους αστερισμούς, που τότε ταυτίζονταν με το ζωδιακό κύκλο, επειδή οι τότε αστρολόγοι έψαχναν μία συμβολική - κατανοητή γλώσσα για να δώσουν σχήμα και ιδιότητες συγκεκριμένες σε αυτούς τους κύκλους της φύσης. Έτσι για το δυτικό αστρολόγο, οι αστρολογικές εποχές θα πρέπει ενδεχομένως να ταυτίζονται με την πορεία του σημείου ισημερίας διαμέσου των ζωδίων του ζωδιακού κύκλου.

¶λλοι αστρολόγοι όμως διαφωνούν με τη λογική αυτή και χρησιμοποιούν κάποιο από τα άλλα συστήματα αναφοράς για να ορίσουν τις αστρολογικές εποχές. Κάποιοι αναφέρουν ακόμη ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε εύκολα τις εποχές γιατί μέρος από κάποιους αστερισμούς επικαλύπτεται από άλλο μέρος του επόμενου ή του προηγούμενου αστερισμού (ισχύει για τους Ιχθύς και τον Υδροχόο). ¶λλοι πάλι ισχυρίζονται ότι είναι πιθανό η ταχύτητα που ολοκληρώνεται η μετάπτωση του άξονα της γης να μην είναι σταθερή ανά τους αιώνες, ενώ άλλοι διαφωνούν για το ποιο θα πρέπει να λογιστεί ως το πρώτο άστρο του κάθε αστερισμού, ώστε να θεωρήσουμε ότι έχει συμβεί η επερχόμενη "είσοδος" στον επόμενο αστερισμό.

Τέλος υπάρχουν και άλλοι πιο τολμηροί αστρολόγοι, οι οποίοι θέτουν το ερώτημα, γιατί πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το ζωδιακό όπως φαίνεται από τη γη για να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά των αστρολογικών εποχών; Μήπως πρέπει να εντοπίσουμε έναν άλλο ζωδιακό που να αφορά τους κύκλους της περιόδου του Ήλιου, αντί για της Γης και να εξηγήσουμε τις αστρολογικές εποχής με βάση τους κύκλους αυτής της κυκλικής κίνησης;

Οι αναφορές αυτές δε θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο βιαστικό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κάποια σταθερή βάση αναφοράς στο αστρολογικό σύστημα των εποχών. Όπως και στην επιστήμη, και η αστρολογία, διαθέτει σχολές σκέψης, που αντιστοιχούν σε διαφορετικές ανάγκες και συστήματα. Οι δυτικοί αστρολόγοι θεωρούν για παράδειγμα ότι οι πρώτες μοίρες του κάθε ζωδίου είναι οι πιο ισχυρές, ενώ οι ινδοί αστρολόγοι θεωρούν το μέσο του ζωδίου ως τον κύριο εκφραστή των ιδιοτήτων του.

Κάθε αστρολογικό σύστημα σχετίζεται στενά με την κουλτούρα που το γέννησε και το ανέπτυξε. Το σύστημα ερμηνείας σχετίζεται στενά με αυτή την κουλτούρα και εκφράζει εν μέρει και δικές της ιδιότητες. Πιθανόν να μπορούσε κανείς να εξηγήσει ότι οι παρορμητικοί δυτικοί εκφράζονται πιο έντονα στις πρώτες μοίρες των ζωδίων, ενώ οι διαλογιστές ινδοί εκφράζονται καλύτερα στη σιγουριά του μέσου του ζωδίου.

Όπως και σε άλλους τομείς γνώσεις έτσι και στην αστρολογία δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια (τώρα πια δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια ούτε και στην επιστήμη, όπου η συμπεριφορά των σωματιδίων εξαρτάται από τον παρατηρητή). Αποδεχόμαστε αυτό που φέρνει αποτελέσματα και επιβεβαιώνεται στην πράξη, αυτό που αισθανόμαστε ότι μας παρέχει μία ενότητα ιδεών και ένα πλαίσιο για να εξηγήσουμε και να προβλέψουμε τον κόσμο.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι το σύστημα των ίσων ζωδίων, αν και αστρονομικά όχι σωστό, διαθέτει μία ενότητα με το υπόλοιπο οικοδόμημα της δυτικής αστρολογίας. Έτσι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πλαίσιο, μέχρις αποδείξεως στην πράξη, ότι αυτό χρειάζεται κάποια αναθεώρηση...

Φιλικά

Β.Παπαδολιάς

Deodonus
30-04-2007, 10:25 PM
Για της εποχές, είχα πάντα τον εξίς προβληματισμό: μήπως σε κάθε εποχή κοιτάμε αυτά που θέλουμε να δούμε; Π.χ. η εποχή των ιχθύων ήταν όντως χρωματισμένη με τις ποιότητες αυτού του ζωδίου ή εμείς προτημάμαι να κοιτάμε έστω και τα ελάχιστα δείγματα αυτών των ποιοτήτων, παραβλέποντας ίσως κάποια άλλα πιο συμαντικά, που θα δείχναν όταν ήμασταν λ.χ. στην εποχή του ζυγού; Πόσο σίγουροι μπορούμε να'μαστε;

Λίλιαν Σίμου
01-05-2007, 11:36 PM
Αγαπητέ Deodonus

Οι εποχές έχουν διαχρονικά δείξει πως το κέντρο βάρους έχει σχέση με την ποιότητα του ζωδίου κάθε φορά. Αν θέλεις, διάβασε κι ένα απόσπασμα, στις παρουσιάσεις βιβλίων, για τις εποχές αυτές με ενδεικτικά παραδείγματα. Για την εποχή των Ιχθύων, έχουμε μία μακρά περίοδο με αρκετή ουτοπία, την έννοια της αυτοθυσίας είτε στην θετική της χροιά, είτε σε υπερβολές (και παραπλάνηση), ένα θρησκευτικό συναίσθημα συνδεδεμένο με την εξάπλωση του Χριστιανισμού και των παραλλαγών του, όπως και τη πτώση της περίοδου αυτής, με την απογοήτευση σε πολλά σημεία, που προκύπτει. Το ότι είμαστε στο κατώφλι της εποχής του Υδροχόου, φαίνεται ήδη, από την όλο κι εντονότερη εξάπλωση της τεχνολογίας που κυριαρχεί σταδιακά κάθε τομέα της ζωής.
Αν δείτε την ιστορική αναδρομή στις εποχές, πάντα κυριαρχεί το βασικό χαρακτηριστικό του εκάστοτε ζωδίου. Η αναλογία υπάρχει παντού, ακόμη και σ' αυτό το ευρύτερο πεδίο.

φιλικά
Λίλιαν Σίμου