PDA

View Full Version : Θα μας κρίνουν ένοχους για έγκλημα που σκεφτήκαμε;

midheavens
16-02-2007, 04:08 PM
¶κουσα στις ειδήσεις που σκέφτονται οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν νόμο για να συλλαμβάνουν ανθρώπους επειδή σκέφτηκαν να διαπράξουν κάποιο έγκλημα. Κάτι ανάλογο με την ταινία Minority Report δηλαδή. ( Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές ταινίες δημιουργούνται με σκοπό όχι μόνο εμπορικό αλλά και για να προετοιμάσουν οι κυβερνήσεις τους απλούς ανθρώπους για ότι θα επακολουθήσει. )
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να ισχύσει κάτι τέτοιο γιατί αυτό θα είναι αντίθετο με την προσωπική μας ελευθερία. Θα είμαστε "φυλακισμένοι" και υπό το καθεστώς τρόμου. Σκεφτείτε ότι ούτε να ονειρευόμαστε δε θα μπορούμε. Πόσοι από εμάς κάποια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να διαπράξουμε ένα έγκλημα για οποιονδήποτε λόγο; Και για να μην παρεξηγηθώ, πχ μας ενοχλεί ο προϊστάμενός μας και μας κάνει τη ζωή δύσκολη και σκεφτόμαστε "Θα τον σκοτώσω! Θα του κάνω το ένα, θα του κάνω το άλλο,...". Και ανάλογες περιπτώσεις. Ή ακόμα και για πιο σοβαρά θέματα, είναι σωστό να φυλακίζεις κάποιον επειδή θεωρείται επικίνδυνος από την στιγμή που δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα και μόνο το σκέφτηκε; Τότε δεν θα πρέπει να ισχύει αυτό και για τα μέλη των κυβερνήσεων; Εκεί να δείτε τι σκέφτονται και πόσα από αυτά τα κάνουν και πράξη κιόλας!
Εσείς τι γνώμη έχετε;
:love:

kiaRRa
16-02-2007, 04:10 PM
Ειναι σαφές από τη νομοθεσία και συνταγματικά κατοχυρωμένο(οποτε νόμος δεν το αλλάζει) οτι κανεις δεν τιμωρείται για το φρόνημα παρά μόνο για τις πράξεις του

panther
16-02-2007, 04:14 PM
¶κουσα στις ειδήσεις που σκέφτονται οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν νόμο για να συλλαμβάνουν ανθρώπους επειδή σκέφτηκαν να διαπράξουν κάποιο έγκλημα. Κάτι ανάλογο με την ταινία Minority Report δηλαδή. ( Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές ταινίες δημιουργούνται με σκοπό όχι μόνο εμπορικό αλλά και για να προετοιμάσουν οι κυβερνήσεις τους απλούς ανθρώπους για ότι θα επακολουθήσει. )
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να ισχύσει κάτι τέτοιο γιατί αυτό θα είναι αντίθετο με την προσωπική μας ελευθερία. Θα είμαστε "φυλακισμένοι" και υπό το καθεστώς τρόμου. Σκεφτείτε ότι ούτε να ονειρευόμαστε δε θα μπορούμε. Πόσοι από εμάς κάποια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να διαπράξουμε ένα έγκλημα για οποιονδήποτε λόγο; Και για να μην παρεξηγηθώ, πχ μας ενοχλεί ο προϊστάμενός μας και μας κάνει τη ζωή δύσκολη και σκεφτόμαστε "Θα τον σκοτώσω! Θα του κάνω το ένα, θα του κάνω το άλλο,...". Και ανάλογες περιπτώσεις. Ή ακόμα και για πιο σοβαρά θέματα, είναι σωστό να φυλακίζεις κάποιον επειδή θεωρείται επικίνδυνος από την στιγμή που δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα και μόνο το σκέφτηκε; Τότε δεν θα πρέπει να ισχύει αυτό και για τα μέλη των κυβερνήσεων; Εκεί να δείτε τι σκέφτονται και πόσα από αυτά τα κάνουν και πράξη κιόλας!
Εσείς τι γνώμη έχετε;

Αυτό που ανέφερες μου θύμισε ένα βιβλίο που είχα διαβάσει κάποτε το "1984" αν θυμάμαι καλά! Στο οποίο ίσχυε κάτι ανάλογο! ο BIG BROTHER - ο μεγάλος αδελφός - παρακολουθούσε τους πάντες και τα πάντα και όχι μόνο τις πράξεις τους αλλά και τις σκέψεις τους!:cry::wacko:

Προσωπικά, δεν συμφωνώ!

midheavens
16-02-2007, 04:23 PM
Αγαπητή kiaRRa, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα κάτι τέτοιο. Είναι υπό συζήτηση όμως. Όσο για το νόμο, μην επαναπαύεσαι τόσο σε αυτό γιατί το μέλλον μας επιφυλάσει πολλά. Εκείνοι που κυβερνούν, γνωρίζουν πολύ καλά πως να παρακάμπτουν το νόμο. ¶λλωστε, ποιός ορίζει το νόμο; Εκείνοι που κυβερνούν έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο και ας μας αφήνουν να νομίζουμε άλλα σε πολλά θέματα.:love:
Ίσως εμείς να μην το ζήσουμε αυτό όμως. Αλλά οι επόμενες γενειές μπορεί να μην έχουν την ίδια τύχη.

gia_pep
16-02-2007, 04:26 PM
Αν παίξει κάτι τέτοιο, εγώ θα φάω 800 φορές ισόβια...:lol:

*Astropeleki*
16-02-2007, 04:35 PM
Καλά ας διορθώσουν πρώτα όλα τα στραβά που υπάρχουν και ζητήματα πιο σημαντικά που απασχολούν έναν μέσο άνθρωπο και ας αφήσουν στην άκρη τις ακραίες αποφάσεις σε τέτοια ζητήματα. :blink:
Ας εφαρμόσουν πρώτα τους νόμους που έχουν για όσους "διακινούν καθημερινά τον θάνατο".:mad: :mad:

Fotini Christodoulou
16-02-2007, 04:37 PM
Μιλάμε για επιστημονική φαντασία αυτή την στιγμή κι αυτό ειναι ξεκαθαρο.

ΑΝ λοιπόν κάααποτεεεε συνέβαινε κατι τέτοιο,δεν θα ξαναβλεπα ΠΟΤΕ ξανά τον ουρανό γιατί θα μεστελνανε στο πιό καταχωνιασμένο λαγούμι.:cheesy:

Maroulita
16-02-2007, 05:01 PM
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο, γιατί αντίκειται σε κάθε έννοια ανθρωπισμού, αλληλοσεβασμού και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η παρατήρηση της kiaRRa με καλύπτει.

Βέβαια ακόμα και σαν ιδέα που θα μπορούσε να πραγματωθεί στο μέλλον ή ακόμα και σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας κάτι τέτοιο μου προκαλεί ανατριχίλα... Παίζουν που παίζουν ήδη με το μυαλό μας, τί άλλο θα ήθελαν; Ανθρώπους χωρίς σκέψη; Ε, δεν τους φτάνει η λοβοτομή; :toung:

FIGHTER
16-02-2007, 06:40 PM
Και μόνο που το σκέφτομαι τρέμω! Αν γίνει ποτέ κάτι τέτοιο, όλοι θα μπούμε φυλακή!:blink: :wacko:

Πρώτα από όλους, οι κυβερνητικοί θα έπρεπε να συλλάβουν τους εαυτούς τους!:toung: :bigsmile:

Δε νομίζω όμως να περάσει κάτι τέτοιο, καταπατά τα δικαιώματα των ανθρώπων. Κανείς δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο!!!:sick: :huh:

SKYLOROCK
16-02-2007, 10:57 PM
Αυτό που ανέφερες μου θύμισε ένα βιβλίο που είχα διαβάσει κάποτε το "1984" αν θυμάμαι καλά! Στο οποίο ίσχυε κάτι ανάλογο! ο BIG BROTHER - ο μεγάλος αδελφός - παρακολουθούσε τους πάντες και τα πάντα και όχι μόνο τις πράξεις τους αλλά και τις σκέψεις τους!:cry::wacko:

Προσωπικά, δεν συμφωνώ!

Αυτό το βιβλίο το έχω κι εγώ...Αλλά το ξεκίνησα πρόσφατα και δεν το έχω τελειώσει ακόμα ;)

SKYLOROCK
16-02-2007, 11:01 PM
Μα πώς γίνεται να ελέγχουν και τη σκέψη μας για να εφαρμόσουν κάτι τέτοιο;;; :worried:
Πάντως αν γίνει κάτι τέτοιο απορώ ποιος θα μείνει εκτός φυλακής...:toung:

*Astropeleki*
16-02-2007, 11:11 PM
Πολλά λένε...αλλά μέχρι να γίνουν ....
Πάντως αμφιβάλλω πολύ για την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου.

leila
17-02-2007, 11:00 AM
Αν φτασουμε σε αυτό το σημείο.....Ελπίζω να μη ζω μέχρι τότε για να ζήσω κάτι τέτοιο!!!:blink:

Alien1
17-02-2007, 02:59 PM
¶κουσα στις ειδήσεις που σκέφτονται οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν νόμο για να συλλαμβάνουν ανθρώπους επειδή σκέφτηκαν να διαπράξουν κάποιο έγκλημα. Κάτι ανάλογο με την ταινία Minority Report δηλαδή.

Στο Minorιty report χρησιμοποιουσαν 3 πανισχυρους τηλεπαθητικους αναρωτιεμαι πως θα το εφαρμοσουν στην πραγματικοτητα ??

Σοβαρα τωρα...στο Αμερικα ας κανουν οτι θελουν στην Ελλαδα μονο να μην ισχυσει

ioni
17-02-2007, 03:42 PM
αν το κάνουν πρέπει νε φτιάξουν πολλές φυλάκες και να ταίζουν πολύ κόσμο δεν νομίζω να τους συνφέρη οικονομικά οπότε...............

BlackOrWhat
17-02-2007, 09:28 PM
Δεν ξέρω κατά πόσο αυτά τα σενάρια είναι επιστημονικής φαντασιας όταν:

1. Διανύουμε την εποχή του Υδροχόου (είπα να το ρίξω λίγο στο αστρολογικό ε??!), κατέχοντας τεχνολογικές εφευρέσεις που δεν μπορουμε να ελέγξουμε ακόμα (δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργαστηρικές έρευνες), για να κριθεί το ποσοστό καταλληλότητάς τους για χρήση απο τον άνθρωπο, ή απλά η καταλληλότητά τους για το περιβάλλον (κινητά, HAARP, φάρμακα με αμφίβολες παρενέργειες, μεταλλαγμένα τρόφιμα, κλονοποιημένα ζώα κτλ.)...με αποτέλεσμα να γινόμαστε εμείς πειραματόζωα...
2. Το Σύνταγμα αναθεωρείται για να ταιριάζει περισσοτερο με τα Ευρωπαικά πρότυπα...και ίσως αργότερα και με αυτά της παγκοσμιοποίησης.
3. 'Οταν γίνονται έρευνες για την αποκωδικοποίηση της σκέψης/πρόθεσης ενός ανθρώπινου πειραματόζωου (ψάχνοντας στο internet, για ειδήσεις πάνω στην ιατρική έρευνα, είναι έυκολο να βρεί κανείς πηγές)...έχω υπόψη μου δύο πηγές στα Ελληνικά...η μια εξαφανίστηκε (??!)
4. Όταν έχουν εισαχθεί τα πρώτα τσίπς (όχι πατατοτσίπς), στο σώμα του ανθρώπου για να αποθηκεύονται πληροφορείες για το ιατρικό του ιστορικό...ξέρετε τι χωριτικότητα έχουν αυτές οι καινούριες συσκευές???!!
5. Όταν η παιδεία αγγίζει την εκπαίδευση/εξειδίκευση και υποβαθμίζεται...τι άλλο εκτός απο το τελευταίο...

Αυτά μου έρχονται τώρα πάνω στη σύγχησή μου...

staray
18-02-2007, 01:52 PM
Αυτοί που θα μας κρίνουν ένοχους για κάτι τέτοιο ας κρίνουν πρώτα τους ίδιους έαυτους τους. Πιστεύω οτι θα πάνε οι ίδιοι τους ισόβια και όχι μόνο ο απλός κόσμος.

laziali
19-02-2007, 05:42 PM
Α καλά... :weird:
Μου φαίνεται ότι δεν εχουν με τι να σχοληθουν και το ριξανε στο science fiction.:laugh:

BlackOrWhat
19-02-2007, 11:58 PM
Αυτοί που θα μας κρίνουν ένοχους για κάτι τέτοιο ας κρίνουν πρώτα τους ίδιους έαυτους τους. Πιστεύω οτι θα πάνε οι ίδιοι τους ισόβια και όχι μόνο ο απλός κόσμος.

Δεν ξέρω κατά πόσο θα κριθούμε όλοι ένοχοι και θα καταλήξουμε στη φυλακή...ή απλά θα περιοριστούμε μέσω του φόβου για να μην καταλήξουμε εκεί...και το δεύτερο μέσο χειραγώγησης και "σοφρονισμού" θα λεγόταν...

Α καλά... :weird:
Μου φαίνεται ότι δεν εχουν με τι να σχοληθουν και το ριξανε στο science fiction.:laugh:

Κάποιος βλέπει μόνο λουλουδάκια??? :laugh:

starfish
20-02-2007, 10:53 AM
Καλημερα σας.
Αυτο το θεμα τεθηκε ως δυνατοτητα ή και πιθανοτητα στο μελλον, εξαιτιας των ερευνων για τον ανθρωπινο εγκεφαλο και την λειτουργια του. Υποτιθεται λοιπον οτι εχουν ηδη καταφερει να αποκωδικοποιησουν την ανθρωπινη σκεψη ως εγκςφαλικη λειτουργια.
Δεν εχω ιδεα αν οντως οι κυβερνησεις "σκεφτονται" να ποινικοποιησουν την σκεψη!
Το αρθρο που διαβασα εγω σε ειδησεογραφικη ιστοσελιδα, εκανε, οτι κανουν ολοι οσοι μας "ενημερωνουν" πλεον! Εναν αχταρμα απο γεγονοτα, εικασιες, υποθεσεις και καταστροφολογια!!
Δεν μπορω να αποκλεισω τιποτα. Αναρωτιεμαι ομως με την φτωχη μου λογικη: Πες οτι πραγματι μπορουν ν αποκωδικοποιησουν την προθεση η την επιθυμια για τελεση αδικηματος. Θα πρεπει να το κανουν την στιγμη που υφισταται η σκεψη, γιατι δεν εχω διαβασει ποτε οτι οι σκεψεις αποθηκευονται καπου.
Φανταστειτε λοιπον, να παρακολουθουν την σκεψη εκατομμυριων ανθρωπων ταυτοχρονα, τι εχει να γινει!!!! Ποτε να επεξεργασοτυν τα δεδομενα; Ποιον να πρωτοσυλλαβουν; Αν το σκεφτειτε λιγο, θα εχετε κι αλλα ερωτηματα...
Και ολα αυτα για ποιον λογο; Τι θα εχουν να κερδισουν; Περισσοτερο ελεγχο;
Αυτο κατορθωνεται με πιο ευκολους τροπους, και εχει αποδειχθει στην πραξη, αν κοιταξει λιγο κανεις την ιστορια του 2ου αι.

kiaRRa
20-02-2007, 11:15 AM
Εγώ θα σταθώ στην καταστροφολαγνία που πλέον μας διακατέχει. Μας είναι πιο εύκολο να ασχοληθούμε με ό,τι μας πασάρουν έτοιμο παρά να αναπτύξουμε κριτική σκέψη.
Όσο και αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξερευνάται, είναι εξαιρετικά μικρό το ποσοστό που έχουν οι επιστήμονες καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν. Ως εκ τούτου πώς μπορούμε να συζητάμε για ποινικοποίηση της σκέψης, όταν η επιστημονική κοινότητα δεν την έχει ερευνήσει πλήρως και δεν γνωρίζει τους μηχανισμούς λειτουργίας της?
Αλλά ακόμα κι αν γινόταν ποτέ ποινικοποίηση της ανθρώπινης σκέψης, αναλογιστείτε το πολιτικό κόστος, το οικονομικό! Και πόσοι θα πρέπει να αστυνομεύουν το μυαλό μας, όταν αναμένεται ο πληθυσμός της γής να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια???

BlackOrWhat
20-02-2007, 12:41 PM
Μιλάμε πάντα για ένα πιθανό μελλοντικό σενάριο (ίσως και πολύ μελλοντικό)...τη στιγμή που δεν έχει γίνει η αποκωδικοποίηση της λειτουργείας σκέψης...γι'αυτό και συνεχίζονται ακόμα οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα...

Όσο για τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, και με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται αυτά, είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε εταιρίας που διεξάγει την έρευνα και τα κατασκευάζει όσο και στο σκοπό για τον οποίο διαθέτονται τόσα χρήματα απο κυβερνήσεις και ιδιώτες για να παραχθούν αυτά...και αν τελικά αυτός ο σκοπός είναι το καλό όλων ή απλά το κέρδος...

Κατά τα άλλα ο καθένας συλλέγει όσες πληροφορίες μπορεί μεσα σε έναν κυκεώνα υπερπληροφόρησης και παραπληροφόρησης απο όλα μέσα ενημέρωσης και διασταυρώνει όσες μπορεί, αν τον ενδιαφέρει πάντα...

kiaRRa
20-02-2007, 12:48 PM
Μιλάμε πάντα για ένα πιθανό μελλοντικό σενάριο (ίσως και πολύ μελλοντικό)...τη στιγμή που δεν έχει γίνει η αποκωδικοποίηση της λειτουργείας σκέψης...γι'αυτό και συνεχίζονται ακόμα οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα...

Όσο για τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, και με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται αυτά, είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε εταιρίας που διεξάγει την έρευνα και τα κατασκευάζει όσο και στο σκοπό για τον οποίο διαθέτονται τόσα χρήματα απο κυβερνήσεις και ιδιώτες για να παραχθούν αυτά...και αν τελικά αυτός ο σκοπός είναι το καλό όλων ή απλά το κέρδος...

Κατά τα άλλα ο καθένας συλλέγει όσες πληροφορίες μπορεί μεσα σε έναν κυκεώνα υπερπληροφόρησης και παραπληροφόρησης απο όλα μέσα ενημέρωσης και διασταυρώνει όσες μπορεί, αν τον ενδιαφέρει πάντα...

Θα διαφωνήσω προς το παραπάνω σημείο. Οι εταιρειες δεν έχουν επ'αυτού διακριτική αλλά δεσμευτική ευχέρεια. Γαι τέτοιες έρευνες και κατασκευές υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε ποινικές επιπτώσεις:worried:

BlackOrWhat
20-02-2007, 12:56 PM
Θα διαφωνήσω προς το παραπάνω σημείο. Οι εταιρειες δεν έχουν επ'αυτού διακριτική αλλά δεσμευτική ευχέρεια. Γαι τέτοιες έρευνες και κατασκευές υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε ποινικές επιπτώσεις:worried:

Το θέμα είναι πάντα ο σκοπός για τον οποίο γίνονται αυτές οι έρευνες...και δεσμευτική ευχέρεια μπορούν να έχουν και για να αποδείξουν κάτι αθέμιτο στο όνομα του κέρδους...

Maroulita
20-02-2007, 01:16 PM

Δεν θα μπορούσανα είμαι απόλυτη σ' αυτό, σχετικά με τους κανονισμούς και τις επιπτώσεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ έχει να κάνει καθαρά με θέματα βιοηθικής. Βλέπετε ήδη τί γίνεται και τί συζητιέται τα τελευταία χρόνια με τη γενετική μηχανική, την βιοτεχνολογία και την κλωνοποίηση...

Διαβάζοντας για το θέμα της κλωνοποίησης κάποια άρθρα ειδικών επιστημόνων, έπεσα πάνω σε ένα κείμενο του Κου Τάσου Κουράκη (είναι αναπληρωτής καθηγητής στο εργαστήριο Γενετικής του Ιατρικού Τμήματος του Α.Π.Θ) που έλεγε περίπου τα εξής: "ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Προσδιορισμού του Ανθρώπινου Γονιδιώματος (Human Genome Project), το οποίο έχει προϋπολογισμό 3 δισ. δολλάρια, το οποίο ξεκίνησε πριν από εξήμιση περίπου χρόνια και έχει ως στόχο μέχρι το 2010 να αποκρυπτογραφήσει την πλήρη σύνθεση και λειτουργία των 100.000 γονιδίων από τα οποία αποτελείται το ανθρώπινο γονιδίωμα. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να αλλάζουμε κατά το δοκούν, όχι μόνον τα γονίδια που σχετίζονται με τις "οργανικές" ασθένειες, αλλά και με τις ψυχικές, όπως επίσης και τα γονίδια που σχετίζονται με την συμπεριφορά, την ευφυΐα κ.λ.π.
Ποιός λοιπόν μπορεί να αποκλείσει ότι στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, ότι τα τρομακτικά αυτά επιστημονικά και τεχνολογικά εργαλεία, δηλαδή η κλωνοποίηση, σε συνδυασμό με την γενετική μηχανική δεν θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την κατασκευή και κλωνοποίηση ανθρώπων με "ειδικά" αμετάβλητα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές;"

Μέσα στο ίδιο πνεύμα μπορούν να ενταχθούν πολλές έρευνες και όχι μόνο το παράδειγμα που έδωσα. Και αν υπάρχει έστω μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να ισχύει κάτι τέτοιο, μάλλον οι επιστήμονες πρέπει να ανασύρουν και να αναστήσουν την κοινωνική τους ευθύνη...

BlackOrWhat
20-04-2007, 10:03 PM
Και επειδή μέχρι τώρα μιλούσαμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας...παρακάτω παραθέτω τρείς συνδέσμους στον ιστοχώρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου (European Parliament), οι οποίοι αναφέρονται σε σύνταξη Ευρωπαικού Νόμου (2005) που θα επέτρέπε σε εταιρίες τηλεφωνίας ανά την Ευρώπη να αποθηκεύουν ιδιωτικές συνομιλίες καθώς και ίχνη πρόσβασης στο internet, για κάποιο χρονικό διάστημα, και να διαθέτουν αυτές στις κατάλληλες αρχές όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο...

...και για να μην σας τρομάζω χωρίς λόγο...αυτός ο Νόμος καταψηφίστηκε...και αναμενόμενο καθώς η εφαρμογή του θα αποτελούσε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών...αυτό όμως δεν εμπόδισε την Αγγλία, την Σουηδία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία να το προτείνουν...

έγγραφο no.1 (http://www.europarl.europa.eu/eplive/expert/shotlist_page/20050927SHL00773/default_en.htm)
έγγραφο no.2 (http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/013-2689-328-11-47-902-20051118IPR02597-24-11-2005-2005--false/default_en.htm)
έγγραφο no.3 (http://www.europarl.europa.eu/oeil/file.jsp?id=5275032)

Περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν, χρησιμοποιόντας τον τίτλο "data retention", στον ιστοχώρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου...