PDA

View Full Version : Η κρυφή γοητεία των παραμυθιών



Έλενα Κάντζιου
11-12-2006, 01:25 PM
Οι συμβολισμοί πίσω από τη «μαγεία»τους... Τι ψιθυρίζουν τα φύλλα που υπνωτιστικά θροΐζουν στο στοιχειωμένο δάσος; Ποιο είναι το ένοχο μυστικό που κρύβει το φθονερό βλέμμα της αλαζονικής μητριάς; Πως η κακιά μάγισσα θα βυθιστεί στην άβυσσο, με την ίδια κατάρα που επιφύλασσε για τους άλλους; Γιατί οι δράκοι γνωρίζουν όσα οι πρίγκιπες αγνοούν; Η ψυχαναλυτική προσέγγιση των παραμυθιών μόλις αρχίζει…

Μάγισσες και σκουπόξυλα, μαγεμένες βασιλοπούλες, κακόβουλες μητριές, σκοτεινοί πύργοι, παιχνιδιάρικα ξωτικά, γαλάζιες νεράιδες και μεταφυσικά ξόρκια «στοιχειώνουν» τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, ανακαλώντας νοσταλγικά ζεστές σπιτικές μυρωδιές, κόκκινα από την έξαψη του παιχνιδιού πρόσωπα, γκρινιάρικες αναμονές για τη μεγαλειώδη έκπληξη των δώρων και μυστηριακές διηγήσεις για κόσμους πέρα από εμάς, φτιαγμένους για όλους εμάς… Ήταν τότε που «ξέραμε» ότι απλά αρκούσε να κλείσουμε τα μάτια για να επιβιβαστούμε πάνω ένα τεράστιο… κουραμπιέ και σκορπίζοντας την άχνη ζάχαρη σαν χιόνι να πετάξουμε πάνω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο θαυμάζοντας από ψηλά τα πολύχρωμα λαμπάκια – ίδια με τα τρεμάμενα φώτα των μητροπόλεων τις νύχτες.

Μπορεί η ασημόσκονη των παιδικών μας χρόνων μεγαλώνοντας να έχασε την «μαγική» της λάμψη γιατί άθελά μας διαπιστώσαμε πως οι πρίγκιπες, τα στοιχειωμένα δάση, τα μυστικιστικά κάστρα, οι δράκοι, τα ξωτικά και οι νεράιδες δεν συμμετέχουν -όπως η αθωότητα μας πίστευε- στον κόσμο των θνητών, αλλά κανείς μας δεν θα αρνηθεί ότι συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής μας.
Ίσως γιατί το μερίδιο σε ένα αληθινό παραμύθι με σοφούς «δράκους», ρομαντικές «μάγισσες» και ευσυγκίνητα «τέρατα» που αλυχτούν κόντρα στην καθημερινότητα διεκδικώντας το δικαίωμα στην φαντασία, είναι παντοτινό. Πως αλλιώς εξηγείται το ότι στις πολύβουες γωνιές της Αθήνας, ο μάγος Merlin συνεχίζει να μου κλείνει πονηρά το μάτι…


Η θεραπευτική σημασία των παραμυθιών

Τα πιο παραμυθένια όνειρα, ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αποκτούν μια …ρεαλιστική παρουσία γιατί δύσκολα «θάβονται» πίσω από γκρίζα κτήρια, θυμωμένα μάτια, καταπιεσμένα «θέλω» και άδειες σκέψεις. Στη πραγματικότητα η μάχη του «καλού» με το «κακό» ποτέ δεν έπαψε να σαγηνεύει το μυαλό και να ταυτίζει με μυθικούς «ρόλους» τον κάθε ένα από εμάς, ίσως γιατί εκτός από την αλληγορία, στα παραμύθια υπάρχει μια σειρά συμβολισμών που το ασυνείδητο «αντιλαμβάνεται» προκειμένου να μας οδηγήσει σε αυτοκάθαρση και λύτρωση.

Δεν είναι τυχαίο που στην παραδοσιακή ινδική ιατρική έδιναν στο ψυχικά αποπροσανατολισμένο άτομο ένα παραμύθι που μορφοποιούσε το πρόβλημα του ώστε να καταλάβει από ποιο αδιέξοδο υποφέρει και έτσι να βρει το «κλειδί» που θα ανοίξει την πύλη του φόβου, του θυμού, της αγωνίας ή της θλίψης του, ώστε να το ξεπεράσει. Το παραμύθι έχει θεραπευτική αξία γιατί αναφέρεται στον εσωτερικό μας κόσμο. Είναι ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα στη γλώσσα των συμβόλων που έχει σκοπό να καθησυχάσει, να δώσει ελπίδα για το μέλλον και να προσφέρει την υπόσχεση ενός ευτυχισμένου τέλους.

Ειδικοί, όπως ο φημισμένος παιδοψυχολόγος Δρ. Μπρούνο Μπετελχαϊμ θεωρούν ότι τα παραμύθια βγάζουν τα παιδιά από δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις, διότι αποτελούν συμβολικές αποδόσεις των εμπειριών της ζωής. Τα παραμύθια υποδηλώνουν ότι μια ικανοποιητική και ευτυχισμένη ζωή είναι στις δυνατότητές μας και δεν εξαρτάται από τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε. Αν προσπαθήσουμε να μάθουμε από τις εμπειρίες μας και δεν δειλιάσουμε να γνωρίσουμε μέσα από αυτές τον αληθινό μας εαυτό, τότε καλοπροέραιτες δυνάμεις θα βρίσκονται δίπλα μας και θα πετύχουμε. Προειδοποιούν επίσης ότι όσοι είναι δειλοί και στενόμυαλοι δεν θα μάθουν ποτέ ποιοι πραγματικά είναι και θα αρκεστούν σε μια ανούσια ζωή, αν η μοίρα δεν τους επιφυλάσσει ακόμα χειρότερα…

Ας γίνει λοιπόν μια επίκαιρη προτροπή για μικρά και μεγάλα παιδιά, το απόσπασμα από την Αλίκη Μέσα Στον Καθρέφτη του L. Carroll:


Παιδί με το αθώο, ασυννέφιαστο πρόσωπο σου και τα ανήσυχα ονειροπόλα μάτια
αν και πέρασαν χρόνια μακριά σου και της ζωής μας χώρισαν τα μονοπάτια
το γλυκό σου χαμόγελο πάντα θα χαιρετάει
το δώρο της αγάπης
το παραμύθι που ξεκινάει…


Η χιονάτη και οι επτά νάνοι

http://myhoroscope.gr/articles/images/SnowWhite.jpg
Η κακιά μητριά της Χιονάτης φθονώντας την ομορφιά της πρόγονής της, την εγκαταλείπει στο δάσος. Εκείνη βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι επτά νάνων που την συμπονούν αλλά η μητριά που την επιβουλεύεται, καταφέρνει να τη δηλητηριάσει με ένα μήλο. Η Χιονάτη τοποθετείται σε ένα γυάλινο φέρετρο ωσότου την σώζει ένας πρίγκιπας.

Το όνομα:
Υπενθυμίζει την «διπλή» φύση της Χιονάτης: η λευκή επιδερμίδα της συμβολίζει την αγνότητα αλλά η σύνδεση του ονόματος της με το χιόνι την αδράνεια. Τα κόκκινα σαν αίμα μαγουλά της υπονοούν την σεξουαλική της πλευρά.
Η κακιά μητριά:
Το παραμύθι επαναλαμβάνει το αρχαίο θέμα του Νάρκισσου, ο οποίος αγαπούσε μόνο τον εαυτό του, τόσο πολύ που αυτοκαταστράφηκε.
Για τον ναρκισσιστικό γονιό αποτελεί απειλή το γεγονός ότι το παιδί του μεγαλώνει, επειδή αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος γερνά. Όπως συμβαίνει με τη μητριά στη Χιονάτη.
Οι «πειρασμοί»:
Η ευκολία με την οποία η Χιονάτη υποκύπτει επανειλημμένα στους «πειρασμούς» της μητριάς παρά τις προειδοποιήσεις των νάνων (τα κορδόνια του κορσέ, το κτενάκι και το μήλο) δείχνει τις συναισθηματικές συγκρούσεις της εφηβείας και την ανωριμότητα απέναντι στις προκλήσεις. Αν όμως δεν αντιμετώπιζε τους κινδύνους που συνοδεύουν την ανάπτυξη δεν θα ωρίμαζε.
Και εμείς εδώ δεν θα είχαμε τίποτα να αναλύσουμε.
Το μήλο:
Συμβολίζει τον έρωτα και το σεξ τόσο στη καλή όσο και στην επικίνδυνη πλευρά του. Όταν η Χιονάτη τρώει το κόκκινο (ερωτικό) μέρος του μήλου το παιδί μέσα της πεθαίνει και σηματοδοτείται το τέλος της αθωότητάς της.
Το γεγονός όμως του ότι το μοιράζεται με τη μητριά της, αντιπροσωπεύει εκτός από την αντιζηλία τους τις ώριμες σεξουαλικές επιθυμίες τους.
Ένα μαλλιοτράβηγμα δηλαδή.
Οι επτά νάνοι:
Οι εφτά νάνοι υποδηλώνουν τις εφτά ημέρες της εβδομάδας που πρέπει να είναι αποδοτικές και η Χιονάτη οφείλει να κάνει τον δικό της κύκλο «εργασίας» για να γίνει ένα υπεύθυνο άτομο.
Όταν μεγαλώσει όμως και …συνδικαλιστεί,τότε θα τα πούμε.
Το νόημα:
Κανείς δεν μπορεί να απελευθερωθεί τα αισθήματά του με τη φυγή. Μόνο αν επεξεργαστεί συστηματικά και με ειλικρίνεια τις εσωτερικές του συγκρούσεις τότε θα δικαιωθεί.


Η κοκκινοσκουφίτσα
Ένα χαριτωμένο κοριτσάκι διασχίζει το δάσος προκειμένου να επισκεφτεί την άρρωστη γιαγιά της. Τότε συναντά έναν λύκο ο οποίος έχει σκοπό να τη ξεγελάσει. Αφού τον ενημερώνει λεπτομερώς για τη διαδρομή της, ο λύκος φτάνει πρώτος στο σπίτι της γιαγιάς την οποία καταβροχθίζει και παίρνει τη θέση της. Μετά τρώει και την Κοκκινοσκουφίτσα αλλά για καλή τους τύχη, φτάνει ο κυνηγός που ανοίγει τη κοιλιά του λύκου και σώζει και τις δυο.
Ιδανική η Καλομοίρα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το κόκκινο χρώμα:
Συμβολίζει τα σεξουαλικά συναισθήματα. Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι πολύ μικρή για να φορά επιδεικτικά ένα τέτοιο χρώμα αλλά και στο να χειρίζεται τα αποτελέσματα της πρόκλησης. Ο κίνδυνος λοιπόν είναι η σεξουαλικότητά της που αφυπνίζεται και για την οποία δεν είναι αρκετά ώριμη συναισθηματικά.
Ο λύκος:
Αντιπροσωπεύει όχι μόνο τον αρσενικό αποπλανητή αλλά και όλες τις ζωώδεις τάσεις μέσα μας. Αν όμως δεν υπήρχε αυτή η σαγήνη προς το «άγριο» τότε ο Λύκος δεν θα ασκούσε καμία απολύτως επιρροή στην Κοκκινοσκουφίτσα. Αυτός είναι ο λόγος που αβίαστα του δίνει όσες πληροφορίες χρειάζονται για τον πονηρό σκοπό του και στο σπίτι της γιαγιάς ενώ αναστατώνεται παραμένει σαν υπνωτισμένη.
Είναι το ίδιο μάγεμα που ασκεί στο μυαλό του παιδιού το σεξ.
Η γιαγιά: Συνιστά την ενσάρκωση της ενοχής. Εφόσον απερίσκεπτα έδωσε μια ελκυστική κόκκινη μπέρτα με κουκούλα στο παιδί και παρότι ενήλικη ξεγελάστηκε από το λύκο -με αντίκτυπο στην ίδια και τη μικρή-, τιμωρείται με το να υποβιβαστεί, να την καταπιεί δηλαδή-έστω και προσωρινά- ο λύκος.
Ο κυνηγός:
Συνιστά την πατρική φιγούρα. Η Κοκκινοσκουφίτσα έρχεται αντιμέτωπη με την αντιφατική φύση του αρσενικού βιώνοντας όλες τις πλευρές της προσωπικότητας του:τις εγωιστικές, βίαιες ,δυνητικά καταστροφικές τάσεις που εκπροσωπεί ο λύκος και τις αλτρουιστικές, προνοητικές και προστατευτικές τάσεις που συμβολίζει ο κυνηγός.
Η καταβρόχθιση:
Η Κοκκινοσκουφίτσα για να διδαχτεί και στη συνέχεια να αναγεννηθεί πρέπει να την καταπιεί ο λύκος. Όταν ο κυνηγός την βγάζει από την κοιλία του, το αφελές κορίτσι έχει για πάντα χαθεί και στη θέση του στέκει ένα ωριμότερο και υπεύθυνο παιδί.
Το νόημα:
Όσο γλυκιά και αν είναι η αθωότητα, είναι επικίνδυνο για κάποιον να παραμένει αφελής σε όλη του τη ζωή. ¶λλωστε το να εμπιστευόμαστε απερίσκεπτα τον οποιοδήποτε, μοιάζει με το να παρακαλάμε να γίνουμε θύμα του.
Αυτή είναι η σοφία που κατέχουν μόνο όσοι «γεννήθηκαν δυο φορές»…


Η Ωραία ΚοιμωμένηΜια μάγισσα καταριέται τη μικρή βασιλοπούλα μόλις γίνει 15 χρονών να τρυπήσει το δάχτυλό της από τη ρόκα μιας ανέμης και να πέσει σε βαθύ ύπνο. (Ο συνειρμός με γνωστό σαμπουάν είναι απλά… διαφημιστικός.)
Ο πατέρας της για να την προστατεύσει εξαφανίζει όλες τις ρόκες από το βασίλειο, ωστόσο το κορίτσι βρίσκει μια γριά να γνέθει σε ένα μυστικό δωμάτιο και η κατάρα πραγματοποιείται. Μετά από εκατό χρόνια ένας πρίγκιπας με το φιλί του την ξυπνά και την επαναφέρει στη ζωή. Τι πρωτότυπο!

Οι νεράιδες:
Ο αριθμός των 12 καλών νεράιδων συμβολίζει την εμμηνόρροια (μια φορά το μήνα, 12 φορές το χρόνο)που θα αφυπνίσει σεξουαλικά τη βασιλοπούλα και θα την ετοιμάσει για γάμο. Η 13η κακιά νεράιδα υποδεικνύει ότι η κατάρα αναφέρεται στην εμμηνόρροια που αν εμποδιστεί θα απαγορεύσει τη σεξουαλική εκπλήρωση.
Η κυκλική σκάλα:
Η βασιλοπούλα την ανεβαίνει πριν οδηγηθεί στο μυστικό κλειδωμένο δωμάτιο που γνέθει η γριά. Αντιπροσωπεύει -όπως και στα όνειρα- τη σεξουαλική εμπειρία. Το γύρισμα του κλειδιού στη κλειδαριά συμβολίζει τη σεξουαλική σχέση. ¶βυσσος η ψυχή του ανθρώπου…
Η ρόκα:
Από τη στιγμή που ματώνει το δάχτυλο του κοριτσιού(εμμηνόρροια) συμβολίζει την είσοδο στην εφηβεία.
Ο ύπνος:
Μια περίοδος παθητικότητας και αδράνειας ακόμα και αν μοιάζει ότι διαρκεί εκατό χρόνια όπως στην εφηβεία, δεν είναι παντοτινή. Η συμβολική γλώσσα του παραμυθιού δηλώνει ότι αφού πρώτα συγκεντρώνει κανείς δυνάμεις στη μοναξιά μπορεί μετά να γίνει ο εαυτός του.
Ο πρίγκιπας:
Το φιλί του λύνει τα «μάγια» του ναρκισσισμού και αφυπνίζει τη θηλυκότητα της βασιλοπούλας. Η ένωση τους συμβολίζει ότι συνεπάγεται η ωριμότητα:την αρμονία όχι μόνο με τον εαυτό μας αλλά και με τους γύρω μας.
Το νόημα:
Η «κατάρα» είναι μια μεταμφιεσμένη ευχή. Μόνο όταν έχουμε θετική σχέση με τους άλλους δεν διατρέχουμε να περάσουμε τη ζωή μας σαν…κοιμισμένοι.
Αυτό να το προσέξουμε…


Ο βάτραχος πρίγκιπας
Μια βασιλοπούλα παίζοντας ανεύθυνα ,χάνει την χρυσή μπάλα της σε ένα πηγάδι και ένας βάτραχος της την επιστρέφει υπό τον όρο να γίνει γυναίκα του.
Εκείνη παρότι αποστρέφεται το γλοιώδες ψυχρόαιμο δέχεται, αλλά σε λίγο καιρό τον ερωτεύεται χάρη στην ευγένεια και την συγκινητική καλοσύνη του.
Έτσι με τον που τον φιλά εκείνος μεταμορφώνεται σε πρίγκιπα.

Η χρυσή μπάλα:
Συμβολίζει την αφέλεια του κοριτσιού που χάνεται με την ενηλικίωση και πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει τις πραγματικές δυσκολίες της ζωής και τις λιγότερο ευχάριστες πλευρές της.
Η υπόσχεση:
Η βασιλοπούλα υπόσχεται να παντρευτεί τον βάτραχο αν της επιστρέψει την μπάλα της. Το γεγονός ότι αναλαμβάνει μια ηθική δέσμευση σημαίνει ότι παύει να είναι παιδί και εισέρχεται σε μια ωριμότερη φάση, αυτή της συζύγου και γυναίκας.
Ο βάτραχος:
Όσο ο βάτραχος συμπεριφέρεται ως γοητευμένο αρσενικό, τόσο η βασιλοπούλα αισθάνεται άγχος, θυμό και απέχθεια. Η αφύπνιση της σεξουαλικότητας είναι συνυφασμένη με αυτά τα συναισθήματα. Μόνο όταν ξεπερνά την ανασφάλεια της για το «άγνωστο» και ανακαλύπτει τα συναισθήματα της -άρα γίνεται ο εαυτός της- τότε ο βάτραχος μεταμορφώνεται σε έρωτα και αγάπη.
Η μεταμόρφωση:
Για να μπορέσει κάποιος να αγαπήσει πρέπει να είναι ικανός για αισθήματα. Στην αρχή η βασιλοπούλα είναι εντελώς εγωκεντρική και αυτό που την ενδιαφέρει είναι η μπάλα της Όμως η ζωή δεν είναι μόνο ο εαυτός μας, το ίδιο ισχύει και για τον βάτραχο που πρέπει με τη σειρά του να ωριμάσει ώστε να πάψει να είναι αποκρουστικός και να γίνει ανθρώπινος.
Το νόημα:
Δεν πρέπει να κρίνουμε από την όψη αλλά από το περιεχόμενο.
Χρειάζεται ωριμότητα για να συνειδητοποιήσουμε πως κάτι που εύκολα απορρίπτουμε, μπορεί να αποδειχτεί πηγή ολοκλήρωσης και ευτυχίας.

Alkis-Skorpion
11-12-2006, 02:02 PM
Θαυμάσιο κείμενο. Στους δύσκολους σημερινούς καιρούς η θύμηση της γιαγιάς και οι μυρωδιές των παιδικών μας χρόνων θα λειτουργήσουν λυτρωτικά σε πολλούς από εμάς.

*Astropeleki*
11-12-2006, 02:36 PM
Πολύ όμορφο κείμενο και προσέγγιση.....
Κάτι τέτοια με συγκινούν και με γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, όταν ήμουν και γω παιδάκι μικρό!
Τα παραμύθια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπορέσουν τα παιδιά να αναλάβουν ρόλους στη ζωή τους. Μιμούνται τους ήρωες και σιγά σιγά ωριμάζουν. Και υπάρχουν τόσα και τόσα παραμύθια, μέσα από τα οποία μπορούν να βγουν θαυμάσια μηνύματα και να αναπτύξουν τα παιδιά την συλλογιστική και κριτική τους ικανότητα.
Ακόμη και εμείς, τα μεγάλα παιδιά μπορούμε να κατακτήσουμε πολλά διαβάζοντας με τα μικρά παιδιά κλασικά παραμύθια! Αυτό αποτελεί την "συνάντηση ανήλικου(-αναγνώστη) και ενήλικου(-αφηγητή"). Μην το υποτιμάτε καθόλου! Πιάστε ένα παραμύθι, καθίστε κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, παρέα με κάποιο μικρό ή με τον εαυτό σας και βάλτε χρώμα στην φωνή σας! Είναι απίστευτα διασκεδαστικό! :bigsmile:
Προσωπικά, όποτε το νιώσω ανάγκη συνεχίζω να το πράττω ακόμη και στην ηλικία που είμαι :love:

Fotini Christodoulou
11-12-2006, 03:03 PM
Πραγματικά με άγγιξε το άρθρο σας!:love: :clapping:

Marina 7771
11-12-2006, 03:10 PM
Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη....
Τα παραμύθια έχουν μια ξεχωριστή μαγεία και πραγματικά βοηθούν στην απόδραση απ' την πραγματικότητα, έστω και για λίγο. Με μυθολογικά, μαγικά, ονειρικά, εθνολογικά και προηθικά στοιχεία η φανταστική αφήγηση τελικά ευχαριστεί και διδάσκει.
Προσωπικά έχω μία "αδυνμία" στους μύθους του Αισώπου.:cheesy:
Πάντως όταν σκέφτομαι κάτι σχετικό με παραμύθια, δεν μπορεί να μην μου έρθει στο μυαλό η καταπληκτική απάντηση πιτσιρικά, που μόλις του είχα αφηγηθεί "Τα τρία γουρουνάκια" και τον ρώτησα τί συμπέρασμα βγάζουμε απ΄αυτό το παραμύθι, με κοίταξε με απορία (χρειάζεται και σκέψη?:weird: ) και μου είπε "ε! άμα είσαι γουρούνι, πρέπει να μένεις σε πέτρινο σπίτι".:nuts: :laugh:

*Astropeleki*
11-12-2006, 03:31 PM
"ε! άμα είσαι γουρούνι, πρέπει να μένεις σε πέτρινο σπίτι".:nuts: :laugh:

Και όμως τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα το νόημα ενός παραμυθιού απ' ότι ένας ενήλικας!
Μόλις κάτσει ο καθένας και σκεφτεί, καλοσκεφτεί την απάντηση ενός παιδιού στο ερώτημα που του θέτουμε και μπει στη θέση του θα μπορέσει να καταλάβει πολλάααα!!!

¶ρα, άμα είσαι γουρούνι, μιας και κινδυνεύεις και από τα σαρκοφάγα τετράποδα και από τα σαρκοφάγα δίποδα, καλύτερα να μένεις σε πέτρινο σπίτι που είναι δύσκολο να σε πιάσουν και πολύ εύκολα θα βαρεθούν να το ρίξουν κάτω :toung: ¶ρα θα κυνηγήσουν κάτι άλλο και το γουρουνάκι θα την γλιτώσει! :toung:

Fotini Christodoulou
11-12-2006, 04:00 PM
Και όμως τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα το νόημα ενός παραμυθιού απ' ότι ένας ενήλικας! Μόλις κάτσει ο καθένας και σκεφτεί, καλοσκεφτεί την απάντηση ενός παιδιού στο ερώτημα που του θέτουμε και μπει στη θέση του θα μπορέσει να καταλάβει πολλάααα!!!


Συμφωνώ απολύτως!Τα παιδιά δεν έχουν την δική μας εμμονή ,να κάνουμε τα απλά περίπλοκα και τουμπάλιν!Απλά λένε αυτό που εχουν στο μυαλουδάκι τους!
Ισως στην περιεργη και σκοτέινή εποχή μας,τα παραμύθια να είναι περισσότερο απαραίτητα στους ενήλικες...Μεγάλο κατόρθωμα να καταφέρνεις να διατηρείς μια παιδική αθωότητα,ακόμα κι όταν όλα σε σπρώχνουν στο ακριβώς αντίθετο.;)

kiaRRa
11-12-2006, 04:07 PM
Ποτέ δεν φανταζόμουν τόσο μεγάλη ανάλυση στα παιδικά μας παραμύθια.:clapping:
Υπέροχο άρθρο και ιδιαίτερα χρήσιμο για τους νέους γονείς.Αξίζει και με το παρα πάνω 1 ώρα με τα παιδιά, ακόμα και στην πιο στρεσαρισμένη μέρα. Αυτό άλλωστε θα τους δείξει την σημασία και άλλων πραγμάτων περα από την καριέρα,όπως η διαπαιδαγώγηση των παιδιών.:clapping: :clapping:

*Astropeleki*
11-12-2006, 04:15 PM
Συμφωνώ απολύτως!Τα παιδιά δεν έχουν την δική μας εμμονή ,να κάνουμε τα απλά περίπλοκα και τουμπάλιν!Απλά λένε αυτό που εχουν στο μυαλουδάκι τους!
Ισως στην περιεργη και σκοτέινή εποχή μας,τα παραμύθια να είναι περισσότερο απαραίτητα στους ενήλικες...Μεγάλο κατόρθωμα να καταφέρνεις να διατηρείς μια παιδική αθωότητα,ακόμα κι όταν όλα σε σπρώχνουν στο ακριβώς αντίθετο.;)

Αυτά που λένε τα μικρά παιδιά είναι τόσο μα τόσο απλά!
Και όταν οι ενήλικες προσπαθήσουν να δώσουν μια ερμηνεία, το κάνουν τόσο μα τόσο δύσκολο! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Φωτεινή μου :bigsmile:

Η τάση αυτή υπάρχει και είναι πραγματικότητα! Εμείς νομίζουμε πως πίσω από τις λέξεις κρύβεται κάτι περίπλοκο (και όμως δεν κρύβεται ο Αλέξης :toung: ) και ζορίζουμε το μυαλό μας για κάτι που στο τέλος θα λέμε "μα ήταν τόσο απλό!" και το μυαλό μας δεν υπήρχε περίπτωση να πάει εκεί από την αρχή!

Γιατί τα κάνουμε οι μεγάλοι όλα τόσο δύσκολα;;;:laugh: Ας δουλέψουμε λίγο την φαντασία μας και ας περπατήσουμε στο μονοπάτι ανάμεσα στο φανταστικό και στο πραγματικό, όπως κάνουν τα παιδιά! :love:

kiaRRa
11-12-2006, 04:20 PM
Γιατί τα κάνουμε οι μεγάλοι όλα τόσο δύσκολα;;;:laugh: Ας δουλέψουμε λίγο την φαντασία μας και ας περπατήσουμε στο μονοπάτι ανάμεσα στο φανταστικό και στο πραγματικό, όπως κάνουν τα παιδιά! :love:

Πιστεύω πως αυτό το κάνουμε, επιειδή πάντα μας έλεγαν "μην εμπιστευεσαι κανέναν", "η ζωή είναι γεμάτη παγίδες" και χάσαμε την αθωότητα μας. Οπότε πρώτα θα πάει το μυαλό μας στο δύσκολο, γιατί το απλό είναι δύσκολο να το πιστέψουμε πια.:cry:

Anastasy
11-12-2006, 04:40 PM
Πιστεύω πως αυτό το κάνουμε, επιειδή πάντα μας έλεγαν "μην εμπιστευεσαι κανέναν", "η ζωή είναι γεμάτη παγίδες" και χάσαμε την αθωότητα μας. Οπότε πρώτα θα πάει το μυαλό μας στο δύσκολο, γιατί το απλό είναι δύσκολο να το πιστέψουμε πια.:cry:

Αχ!! Αχ!! Αχ!! Και αν λειτουργησεις ετσι εστω και λιγο, θα σε πουν και μ...!! Το "Αθωος" στην εποχη μας, μαλλον αρνητικη σημασια εχει!!

Λίλιαν Σίμου
11-12-2006, 06:35 PM
Κα Κάντζιου

Συγχαρητήρια για το υπέροχο κείμενό σας.
Έχω ασχοληθεί με την σημειολογία των παραμυθιών σε επίπεδο αστρολογικών συμβόλων και θεωρώ την προσέγγισή σας, σε ψυχολογικό επίπεδο, πολύ ευαίσθητη και αποκαλυπτική!:clapping:

φιλικά

Λίλιαν Σίμου

Coconut
11-12-2006, 08:17 PM
Πολύ ωραίο το άρθρο σας. Τα παραμύθια είναι γνωστό ότι, εκτός από την παιδευτική τους αξία βρύθουν αρχετυπικών χαρακτηριστικών.
Ενα πολύ ωραίο βιβλίο πάνω στο θέμα είναι "η ματωμένη κάμαρα" της Angela Carter, πάνω στο οποίο βασίστηκε και το σενάριο της ταινίας "η αδελφότητα των λύκων".
Για όσους έχουν χρόνο μέσα στις γιορτές, αλλά και για όσους μεγάλωσαν μα παρέμειναν παιδιά. :amuse:

Alien1
12-12-2006, 01:15 AM
Ορθο το αρθρο

Τα παραμυθια περιεχουν και καποια αληθεια...

Marina 7771
12-12-2006, 02:42 AM
Και όμως τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα το νόημα ενός παραμυθιού απ' ότι ένας ενήλικας!


Τα παιδιά δεν έχουν την δική μας εμμονή ,να κάνουμε τα απλά περίπλοκα και τουμπάλιν!


Και όταν οι ενήλικες προσπαθήσουν να δώσουν μια ερμηνεία, το κάνουν τόσο μα τόσο δύσκολο!

Η τάση αυτή υπάρχει και είναι πραγματικότητα! Εμείς νομίζουμε πως πίσω από τις λέξεις κρύβεται κάτι περίπλοκο (και όμως δεν κρύβεται ο Αλέξης :toung: ) και ζορίζουμε το μυαλό μας για κάτι που στο τέλος θα λέμε "μα ήταν τόσο απλό!" και το μυαλό μας δεν υπήρχε περίπτωση να πάει εκεί από την αρχή!
Βρε κορίτσια, να πω κατ' αρχάς ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, όσον αφορά την αξιοζήλευτη αθωότητα των μικρών παιδιών. Αλλά με μπερδέψατε λιγουλάκι:wacko:
Τελικά είναι ή δεν είναι χρήσιμη η σημειολογία στα κλασικά και άλλα παραμύθια? Έχουν ή δεν έχουν βαθύτερο νόημα? Γιατί βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την προσέγγιση της κυρίας Κάτζιου και με προβληματίσατε τώρα.:cheesy:

*Astropeleki*
12-12-2006, 03:44 AM
Βρε κορίτσια, να πω κατ' αρχάς ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, όσον αφορά την αξιοζήλευτη αθωότητα των μικρών παιδιών. Αλλά με μπερδέψατε λιγουλάκι:wacko:
Τελικά είναι ή δεν είναι χρήσιμη η σημειολογία στα κλασικά και άλλα παραμύθια? Έχουν ή δεν έχουν βαθύτερο νόημα? Γιατί βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την προσέγγιση της κυρίας Κάτζιου και με προβληματίσατε τώρα.:cheesy:


Εύλογο το ερώτημα σου! Και χαίρομαι (τελικά) ιδιαίτερα που είχα παρακολουθήσει το μάθημα της Παιδικής Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο (μου βγήκε η ψυχή για να το περάσω :toung: )

Πρώτον, τα παιδιά μέσα από αυτά τα κλασικά παραμύθια μπορούν να καταλάβουν και να καταλήξουν πιο εύκολα σε συμπεράσματα, στα οποία εμείς θα καταλήγαμε μετά από πολύ σκέψη..... στην ουσία δεν θα ήθελε παράλογη σκέψη (γιατί να ψάχνω να βρω πρώτα το απίθανο, όταν η απάντηση είναι μπροστά μου;;;;;; ) παρά μόνο το δημιουργικό και αθώο τρόπο σκέψης των μικρών παιδιών. Αυτό το ξεκαθαρίσαμε λοιπόν!
Δεύτερον, τα βαθύτερα νοήματα, στα οποία έχει καταλήξει και η κυρία Κάντζιου και η προσέγγιση που δίνει στα παραμύθια φυσικά δεν είναι και τόσο εφικτή από τα παιδιά μικρής ηλικίας, μιας και είναι σα να λέμε ότι δεν επιτρέπουμε σε μια τέτοια ηλικία να εισβάλλει σε μια απαγορευμένη περιοχή. Στην περίπτωσή μας στην συγκεκριμένη προσέγγιση. Το κείμενο ενός παραμυθιού μεταμορφώνεται έτσι ώστε να είναι προσιτό στα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας, επομένως περιορίζει τα νοήματα που μπορούν να δώσουν τα παιδιά.
Τρίτον, και φτάνω στο ζουμί.... οι ενήλικες μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε διάσταση σε ένα παραμύθι. Το προσαρμόζουν στα μέτρα τους. Είναι αυτό που λέμε "Μεταγραφή", κατά την οποία ένα κείμενο της παιδικής λογοτεχνίας μεταμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριληφθεί στη λογοτεχνία των ενηλίκων. Δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες να δημιουργήσουν, να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα, μια εξήγηση παραπάνω. Έτσι προχωράμε και στην σημειολογία.


π.χ. κόκκινο μήλο

Πως αλλιώς θα μπορούσα εγώ να επεξεργαστώ το μήνυμα
κόκκινο..... έρωτας, σεξ, πάθος
μήλο..... απαγορευμένος καρπός (Αδάμ και Εύα)
Απαγορευμένη αγάπη....

¶ρα υπάρχει βαθύτερο νόημα πίσω από το αθώο παραμυθάκι, το οποίο και φυσικά τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν, αλλά αν το ψάξουν λίγο περισσότερο οι ενήλικες, μπορούν να οδηγηθούν σε άλλες ερμηνείες! :bigsmile:

Deodonus
12-12-2006, 02:24 PM
Πολύ ωραίο άρθρο. Είναι ίσως αλήθεια ότι δεν περιμένουμε σε τόσο "αθώα παραμυθάκια" να βρούμε κρημμένα νοήματα....σεξουαλικού περιεχομένου!

Marina 7771
12-12-2006, 03:10 PM
Πολύ ωραίο άρθρο. Είναι ίσως αλήθεια ότι δεν περιμένουμε σε τόσο "αθώα παραμυθάκια" να βρούμε κρημμένα νοήματα....σεξουαλικού περιεχομένου!
Δίκιο έχεις, αλλά να μην ξεχνάμε ότι τα παραμύθια τα έφτιαχναν οι μεγάλοι κυρίως για τους μεγάλους. Πολύ παλαιότερα, όταν η αφήγηση ενός μύθου ήταν μία από τις λίγες ψυχαγωγίες, κυρίως των φτωχών, κάποια πράγματα λέγονταν συγκαλυμμένα και ο κάθε παραμυθάς πρόσθετε στον αρχικό μύθο και δικές του εμπειρίες κάπως καμουφλαρισμένες. Κυρίως από καταστάσεις βγαλμένες από την καθημερινότητα του κάθε λαού προέρχονται τα παραμύθια και η κάθε εποχή αφήνει και το στίγμα της στον εκάστοτε μύθο π.χ. οι ιππότες και οι βασιλοπούλες εντάχθηκαν στο μύθο τον μεσαίωνα.

*Astropeleki*
12-12-2006, 03:17 PM
Δίκιο έχεις, αλλά να μην ξεχνάμε ότι τα παραμύθια τα έφτιαχναν οι μεγάλοι κυρίως για τους μεγάλους. Πολύ παλαιότερα, όταν η αφήγηση ενός μύθου ήταν μία από τις λίγες ψυχαγωγίες, κυρίως των φτωχών, κάποια πράγματα λέγονταν συγκαλυμμένα και ο κάθε παραμυθάς πρόσθετε στον αρχικό μύθο και δικές του εμπειρίες κάπως καμουφλαρισμένες. Κυρίως από καταστάσεις βγαλμένες από την καθημερινότητα του κάθε λαού προέρχονται τα παραμύθια και η κάθε εποχή αφήνει και το στίγμα της στον εκάστοτε μύθο π.χ. οι ιππότες και οι βασιλοπούλες εντάχθηκαν στο μύθο τον μεσαίωνα.

Αυτό λέγεται "Διασκευή". Είναι η προσαρμογή και μεταμόρφωση του ενήλικου λογοτεχνικού κειμένου ώστε να γίνει προσιτό στα παιδιά! ;)

Marina 7771
12-12-2006, 03:28 PM
Αυτό ακριβώς λέω. Ότι πίσω απ' τον φαινομενικά απλοικό μύθο κρύβονται νοήματα που προκύπτουν απ' τις καθημερινότητες και τους προβληματισμούς των λαών. Ένας απ' τους συχνότερους συμβολισμούς π.χ. είναι η πάλη των τάξεων με την μορφή της αντιπαράθεσης στον μύθο του κακού πλούσιου και του καλοκάγαθου φτωχού.
Ο αρχικός λόγος της ύπαρξης του μύθου χάθηκε σήμερα, τα παραμύθια απευθύνονται κυρίως στα παιδάκια και γι' αυτό είναι ανάλογα δοσμένα για τ' αυτάκια τους. Εξ άλλου η παραλαγή σ' ένα μύθο ώστε να είναι προσιτός σε μικρά παιδιά γινόταν πάντα. Βέβαια υπάρχουν και παραμύθια που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για παιδιά, και σ' αυτά, τα νοήματα είναι έτσι κι αλλιώς πιο απλά.:bigsmile:

laziali
12-12-2006, 04:52 PM
Πολύ ωραίος ο συμβολισμός των παραμυθιών και οι απόψεις που διατυπώθηκαν!
Είναι κάτι που δεν μου είχε περάσει από το μυαλό.....
Μου φαίνεται θα ξεσκονίσω τα κλασικά παραμύθια που έχω για να βρω τα κρυμμένα νοήματα!!!

Συγχαρητήρια για την όμορφη παρουσίαση!

Λευκή
13-12-2006, 01:19 AM
Ενδιαφέρον :) Με αφορμή τη Χιονάτη,θυμήθηκα ένα έργο που είχα δει στην τηλεόραση.Λεγόταν "εφιάλτης στο στοιχειμένο δάσος" και ήταν το παραμύθι της χιονάτης...για μεγάλους.Λίγο η ανατριχιαστική μορφή της γριάς που έδωσε το μήλο στη χιονάτη,λίγο η αίσθηση του έρωτα ανάμεσα στον "αρχηγό 'νάνο και στη χιονάτη,λίγο οι νάνοι που πεθαίνανε φρικτά στην προσπάθεια τους να την προστατέψουν,λίγο η υστερία της βασίλισσας μπροστά στις αποβολές της(αν θυμάμαι καλά),λίγο οι ματωμένες σάρκες,λίγο η σκοτεινή ατμόσφαιρα της ταινίας,ε δεν έκατσα να βρώ τα κρυμμένα νοήματα γιατί αγριεύτηκα:embarrest Σίγουρα πάντως δεν ήταν για παιδάκια:blink:

skorpion
13-12-2006, 01:40 AM
τα παιδια διακατεχονται απο σεξουαλικη ενεργεια και ''κινητρα'' πολυ περισσοτερο απ οτι πολλοι πιστευουν απο την ωρα που γεννιουνται αλλα σιγουρα δεν την αντιλαμβανονται οπως εμεις τωρα δεν εχουν την ιδια συνειδηση και οπτικη με ενα μεγαλυτερο παιδι ή ακομα περισσοτερο εναν ενηλικα. (βλεπε Φρόιντ)

Τωρα για τα παραμυθια, σιγουρα τα παραμυθια ειναι ενας τροπος προετοιμασιας των παιδιων για την κοινωνια που τους περιμενει, στις ερμηνειες ποτε δε μπορεις να δωσεις το αλαθητο

Περιμενω με χαρα κι αλλα τετοια αρθρα κυρια Καντζιου

Anastasy
13-12-2006, 02:11 AM
Ελπιζω να μην βγω off topic με αυτο που θα πω, αλλα ποσες φορες πολλοι απο μας εχουμε παρακολουθησει κινουμενα σχεδια τα οποια αρκετες φορες ταυτιζονται με προσωπικες μας καταστασεις?

Ο Νιτσε ειχε πει οτι η παιδικη ηλικια ειναι η ευτυχεστερη περιοδος στην ζωη ενος ανθρωπου γιατι δεν την βαραινει το παρελθον. Ισως εκει να βρισκεται η πηγη της αθωωτητας και ισως να ειναι και αυτο που κυριως διαφοροποιει τα παιδια απο τους ενηλικες...

Γιατι κατα την γνωμη μου ο ρομαντισμος και η αθωωτητα που εκφραζουν τα παραμυθια, υπαρχουν στον καθενα μας απο την πολυ παιδικη ηλικια και συνεχιζουν να υπαρχουν μεχρι μετεπειτα τα προσωπικα βιωματα να τα αλλοιωσουν και δυστυχως καποιες φορες να τα εξαλειψουν...

magikadespell
15-12-2006, 04:18 PM
Το άρθρο είναι πολύ καλό και ποτέ δεν είχα σκεφτεί να "ερμηνεύσω" τα παραμύθια και να τα δω αλληγορικά. Μετά την ανάγνωση με προβλημάτισε και το γεγονός ότι είχα συγκεκριμένο κόλημα με τη Ραπουνζέλ που μου διαβάζανε τουλάχιστον 10 φορές τη μέρα αλλιώς ούρλιαζα!!:toung: και ακόμα και σήμερα με ενθουσιάζει αλλά δυστυχώς δεν αναλύεται στο άρθρο.
Μήπως να πάω για ψυχανάλυση; Κάτι θα σημαίνει αυτό .... δεν μπορεί.....:worried: :worried:

ΚΟΣΜΟΣ
18-12-2006, 02:38 PM
καλημέρα σας και χρόνια πολλά,

παρά πολύ ωραίο κείμενο....

τα χριστούγεννα για μένα είναι ένα παραμύθι όπου προσπαθώ να το ζώ όσο καλύτερα γίνεται μέσα στον μικροκόσμο μου.!! Χριστούγεννα λοιπόν χωρίς παραμύθι δεν γίνεται !!! Ετσι βλέπω "το πνεύμα των χριστουγέννων" ,"σταχτοπούτα" και πολλά άλλα.
Είμαι ένα μεγάλο παιδί και χαίρομαι γι' αυτό...

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους σας, με υγεία και κυρίως με το πνεύμα των Χριστουγέννων να είναι πάντα στις ψυχές σας...

Φιλικά, κόσμος

ninja
19-12-2006, 04:44 PM
Το άρθρο είναι πολύ καλό και ποτέ δεν είχα σκεφτεί να "ερμηνεύσω" τα παραμύθια και να τα δω αλληγορικά. Μετά την ανάγνωση με προβλημάτισε και το γεγονός ότι είχα συγκεκριμένο κόλημα με τη Ραπουνζέλ που μου διαβάζανε τουλάχιστον 10 φορές τη μέρα αλλιώς ούρλιαζα!!:toung: και ακόμα και σήμερα με ενθουσιάζει αλλά δυστυχώς δεν αναλύεται στο άρθρο.
Μήπως να πάω για ψυχανάλυση; Κάτι θα σημαίνει αυτό .... δεν μπορεί.....:worried: :worried:

Τι μου θύμισες!!!!!! Με γύρισες περίπου 35 χρόνια πίσω. Οχι μόνο διάβαζα τη Ραπουνζέλ, αλλά με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς είχε μερίδιο στο καθημερινό παιχνίδι μας στην Πλάκα. Ολοι ήθελαν να πιαστούν απο τα μαλλιά μου (ήταν πιο κάτω απο τη μέση μου) για να ανέβουν στο σκαλί (που ήταν ο Πύργος μου). Νάσαι καλά για τις μνήμες που μου ξύπνησε Χριστουγεννιάτικα.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

magikadespell
20-12-2006, 03:03 PM
Τι μου θύμισες!!!!!! Με γύρισες περίπου 35 χρόνια πίσω. Οχι μόνο διάβαζα τη Ραπουνζέλ, αλλά με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς είχε μερίδιο στο καθημερινό παιχνίδι μας στην Πλάκα. Ολοι ήθελαν να πιαστούν απο τα μαλλιά μου (ήταν πιο κάτω απο τη μέση μου) για να ανέβουν στο σκαλί (που ήταν ο Πύργος μου). Νάσαι καλά για τις μνήμες που μου ξύπνησε Χριστουγεννιάτικα.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Χαίρομαι πολύ που βρήκα και άλλη να έχει κόλλημα με τη Ραπουνζέλ. Κρίμα που δεν έμενα στη γειτονιά σας! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σου εύχομαι και εγώ καλή μου:bigsmile:

starfish
28-12-2006, 01:36 PM
Απ οσο θυμαμαι τα παραμυθια που αποκαλουμε κλασικα ειναι αυτα που συνελεξαν οι αδελφοι Γκριμ τον 19ο αιωνα. Παραμυθια πολυ παλια και πολυ πιο σκληρα και αγρια στην αρχικη τους εκδοχη.
Προφανως στην πορεια διασκευαστηκαν για παιδια -μεχρι που τα παρελαβε και ο αμερικανικος κινηματογραφος και τα κανε... Μπαρμπο-σαπουνοπερες -.
Συμφωνω πως κατα πασα πιθανοτητα δεν απευθυνονταν σε παιδια, αλλα σε ενηλικους, χωρις βεβαια αυτο να σημαινει οτι οι ενηλικοι εκεινων των εποχων, εκαναν ψυχαναλυτικες αντιστοιχισεις ...
Περισσοτερο διδακτικα ηταν, αφορμη για παγιωση ηθικων προτυπων μεσω τιμωριας ή ανταμοιβων. Και βεβαιως, τροπος συσφιξης των συγγενικων και κοινωνικων σχεσεων.
Εχουν γινει πολλες ψυχαναλυτικες μελετες πανω στο θεμα.
Προσωπικα αποφευγω να ασχολουμαι με αυτες τις εκδοχες. Μου αρεσει τα παραμυθια να παραμενουν παραμυθια!!
Ωστοσο, το αρθρο ηταν καλογραμμενο, συνοπτικο και αφορμη για σκεψη!!:bigsmile: :bigsmile:

ioni
13-12-2007, 12:20 PM
πολύ καλ'ο το αρθρο
όλα τα παραμύθια μα και οι μύθοι έχουν κάποιο νόημα να μας πουν άλλωστε εκτώς απο το να μας διασκεδάσουν είχαν και σκοπό να μας κάνουν να σκεφτούμε
και η μυθολογία μας έχει πλουσια διδάγματα

kphssa
14-12-2007, 01:07 PM
Ενδιαφερον αρθρο, Κυρια Καντζιου!
Οσοι ασχολουνται με την αναλυση παραμυθιων γνωριζουν οτι τα παραμυθια δεν γραφτηκαν αρχικα ..για παιδια.
Θα ηταν ευκολο να μας παραθεσετε τη βιβλιογραφια που χρησιμοποιησατε?
Αναφερετε τον Μπρουνο Μπετελχαιμ, χρησιμοποιησατε πηγες και καποιου αλλου ερευνητη?
Ο Μπετελχαιμ ηταν πραγματικα ενας φημισμενος παιδοψυχολογος αλλα ηταν επισης γνωστος επειδη κακομεταχειριζοταν και κακοποιουσε παιδια στο ιδρυμα του, ειδικα αυτιστικα παιδια.
Πολυ γνωστη ερευνητρια στο θεμα παιδικο παραμυθι και ψυχαναλυση ειναι η Μαρια Ταταρ που διδασκει στο Χαρβαρντ.

water-fairy
17-12-2007, 11:21 AM
Πιστεύω πως αυτό το κάνουμε, επιειδή πάντα μας έλεγαν "μην εμπιστευεσαι κανέναν", "η ζωή είναι γεμάτη παγίδες" και χάσαμε την αθωότητα μας. Οπότε πρώτα θα πάει το μυαλό μας στο δύσκολο, γιατί το απλό είναι δύσκολο να το πιστέψουμε πια.:cry:

καλημέρα! πολύ όμορφο άρθρο, πραγματικά!
νομίζω η διαφορά της παιδικής από την ενήλικη αντίληψη, βρίσκεται στο δυναμικό της διαίσθησης. 'Οσο επεμβαίνει η λογική ( κατόρθωμα των "μεγάλων" ), τόσο απομακρυνόμαστε από αυτό που το δώρο που έχουμε εκ γεννετής.. Ένα παιδί δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει γιατί "αγαπά" έναν άνθρωπο ή όχι, αλλά συνήθως δεν πλησιάζει αυτόν που αντιλαμβάνεται επικίνδυνο!
¶ρα νομίζω πως και για μας τους μεγάλους, ίσως αυτό που μας λείπει είναι να λειτουργούμε με περισσότερη "αίσθηση" των πραγμάτων και λιγότερη τυποποιημένη λογική..

zeta1987
17-12-2007, 12:07 PM
Πολύ ωραίο άρθρο.Ειλικρινά ποτέ ξανά δεν είχα προσεγγίσει τα παραμύθια με αυτό τον τρόπο.Και ούτε ποτέ είχα φανταστεί ή σκεφτεί ότι έχουν τέτοια μηνύματα και ταυτίζονται με καταστάσεις που περνούν οι άνθρωποι στα στάδια της ενηλικίωσης ή ωρίμασης.:blink:

sancta luna
25-03-2008, 02:19 PM
Φοβερο αρθρο!Πραγματικα πολυ ενδιαφερον!Ειναι φοβερο το πως μπορει να αναλυθει κατι που φαινεται τοσο απλο!Οπως ακριβως μπορει να αναλυθει και να ερμηνευτει και η καθε σκεψη,πραξη,και καθε μικρο ονειρο μας.Πολυ εξυπνο!Συγχαρητηρια!:laugh:Με ενδιαφερει πολυ το θεμα.