PDA

View Full Version : Αστρολογία - Γλώσσα συμβόλων



Γιώτα Καλογερά
13-12-2004, 07:20 PM
“Πιστεύεις στην Αστρολογία;”. Πολλές φορές, μου έχουν κάνει αυτή την ερώτηση. Μερικοί, γιατί ζητούν, μέσω της ερώτησης, αποδείξεις για τη λειτουργικότητα της Αστρολογίας, κάποιοι άλλοι, γιατί θέλουν να προβάλλουν τη διαφωνία τους με την Αστρολογία.

Σε όλους πάντως, δίνω την ίδια απάντηση: Ότι στην πραγματικότητα η Αστρολογία είναι περισσότερο γλώσσα, παρά ιδεολογία - μια γλώσσα μέσω της οποίας μπορούμε να καταλάβουμε και να εκφράσουμε τις “βασικές δυνάμεις και λειτουργίες των ανθρώπων”. Η γλώσσα αυτή χρησιμοποιεί σύμβολα, όπως συμβαίνει και με τη Χημεία, η οποία συνδυάζει διαφορετικούς παράγοντες για να παράγει ένα ιδιαίτερο προϊόν. Οι αναφερόμενοι παράγοντες (πλανήτες, ζώδια, οίκοι και όψεις) αντιπροσωπεύουν από την πλευρά τους ενεργειακά μοντέλα, τα οποία είναι ανεξάρτητα από την προφορική επικοινωνία - αν και εκφράζονται πιο εύκολα μέσα από αυτή. Πολλοί, εξάλλου, έχουν συσχετίσει τα ενεργειακά αυτά μοντέλα με τα “αρχέτυπα” του Καρλ Γιουνγκ.

Οι πιο έμπειροι αστρολόγοι θα συμφωνήσουν, ότι συχνά, όταν αποκωδικοποιούν ένα χάρτη, δέχονται ορισμένα “συναισθήματα”, που στη συνέχεια πρέπει να τα “μεταφράσουν” σε φωνητικά σύμβολα, ώστε να γίνουν κατανοητά από το μέσο άτομο.

Όταν κάποιοι με ρωτούν, πώς μπορώ και πιστεύω στην Αστρολογία, τους ρωτώ απ’ την πλευρά μου, πώς μπορούν και πιστεύουν στην Ιταλική, τη Γαλλική ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, η οποία εκφράζει ιδέες μέσα από φωνητικά σύμβολα.
Όταν πάλι διαμαρτύρονται, ότι η Αστρολογία δεν είναι κατηγορηματική στο αν ένας πλανήτης, ένα ζώδιο ή ένας οίκος έχει μία ή πολλές έννοιες, τότε τους ανταπαντώ, ότι σε κάθε κατανοητή γλώσσα υπάρχει η απαραίτητη ελαστικότητα. Για την πέτρα, παραδείγματος χάρη, στα Ελληνικά υπάρχουν πολλές λέξεις: λιθάρι, κοτρόνα, πέτρα κ.λπ. Αυτή η ελαστικότητα στην επικοινωνία προσδίδει μεγαλύτερες διαστάσεις στις έννοιες.
Γιατί, λοιπόν, η αστρολογική γλώσσα να αποτελεί εξαίρεση;

Παράλληλα, τα διάφορα νοήματα των ενεργειακών μοντέλων έχουν στην Αστρολογία το δικό τους συγχρονισμό. Ο Τοξότης μπορεί να αντιπροσωπεύει και ταξίδια και φιλοσοφία, επειδή και τα δυο αντιπροσωπεύουν τομείς εμπειριών που επεκτείνουν τις γνώσεις μας.
Η γλώσσα της Αστρολογίας δηλαδή, είναι αυτή που προσφέρει τα αναγκαία μέσα για την έκφραση και την κατανόηση των εσωτερικών λειτουργιών του Σύμπαντος, που αντικατοπτρίζονται στη φύση και τον άνθρωπο. Η Αστρολογία προσπαθεί να ορίσει την απαραβίαστη υποκείμενη πραγματικότητα, που συνοδεύει όλες τις καταστάσεις της ζωής σε παραλληλία με την ενότητα και το συγχρονισμό.

Άλλο ένα ερώτημα που συχνά μου θέτουν, είναι: “Αρνείται η Αστρολογία την ελεύθερη βούληση”; Ο λόγος για το ερώτημα αυτό, είναι ο εξής: Επειδή ο γενέθλιος χάρτης είναι ένας ακριβής “χάρτης” της ζωής του κάθε ατόμου, η Αστρολογία καταντά, κατά συνέπεια, μια μοιρολατρική πίστη.
Σ’ αυτούς, απαντώ με μια ερώτηση: Επειδή μπορώ να εφαρμόσω μεθόδους πρόβλεψης των κλιματολογικών αλλαγών και να γνωρίζω έτσι ότι επίκειται βροχή, σημαίνει μήπως ότι πρέπει και να βραχώ; Είναι αυτό προκαθορισμένο; Ασφαλώς όχι. Η γνώση των πιθανοτήτων αλλαγής του καιρού μας βοηθά στο να πάρουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην έχουμε μελλοντικά δυσάρεστες συνέπειες. Έτσι, αν κάποιος τυφώνας ερχόταν στην πόλη όπου ζούμε, δε θα προτιμούσαμε να μας προειδοποιήσουν; Κι αν ο τυφώνας δεν περάσει από εμάς, αλλά “χτυπήσει” κάπου αλλού, σημαίνει πώς δεν υπάρχει;
Και σε όσους πουν, ότι η Αστρολογία “είναι πολύ γενική για να έχει μεγάλη αξία”, επισημαίνω ότι το δελτίο καιρού είναι πιο γενικό κι όμως αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερο σεβασμό - και παρ’ όλες τις περιστασιακές του αποτυχίες.

Η Αστρολογία είναι μια γλώσσα. Μπορώ να τη διαβάσω, να τη μιλήσω, να την καταλάβω. Αυτό και μόνο, είναι αρκετή απόδειξη για έναν αληθινό σπουδαστή. Η στενοκεφαλιά και η άγνοια μπορούν να οδηγήσουν στο σκοτάδι της σύγχυσης, η οποία βασίζεται στις ιδέες ότι “ο κόσμος είναι επίπεδος” ή ότι “οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν στο φεγγάρι”. Αν δεν μελετήσουμε και δεν καταλάβουμε το δικό μας εσωτερικό “καιρό”, θα είμαστε πάντα οι χαμένοι της καθημερινής φυσικής δημιουργικής διαδικασίας. Γιατί οι σκέψεις μας δημιουργούν την πραγματικότητα, ανεξάρτητα με το αν, συνειδητά ή όχι, δεχόμαστε την ευθύνη για τα δημιουργήματά μας.

Η Αστρολογία, μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τα ιδιαίτερα μοντέλα δημιουργίας, μας διευκολύνει να νιώσουμε την κρυμμένη διαδικασία και μας προσφέρει μια γενική άποψη των δυνατοτήτων μας (ή των μειονεκτημάτων μας). Είναι ένας “οδικός χάρτης”, βάσει του οποίου κινούμαστε στη ζωή. Αν πιστεύω, λοιπόν, στην Αστρολογία; Ναι, την πιστεύω σα μια γλώσσα που εκφράζει τη ζωή. Κι αν μερικές φορές, αντηχεί (ως γλώσσα) παράξενα, μη ξεχνάτε ότι και οι άλλες ξένες γλώσσες αντηχούν παράξενα σε οποιονδήποτε αδαή ή σε ένα ακαλλιέργητο αυτί.
Η γλώσσα της Αστρολογίας είναι τόσο απλή και όσο και ρομαντική.
Τα λιγοστά σύμβολά της, όταν κατανοηθούν σωστά, μπορούν να μας αποκαλύψουν όχι μόνο πράγματα για εμάς, αλλά και για τους άλλους, ακόμα και για τα δρώμενα ολόκληρου του πλανήτη.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Συγγραφέως - Αστρολόγου κας Γιώτας Καλογερά Οι 12 Προφητείες του Σύμπαντος Κόσμου (Τόμος 1ος)