View Full Version : Οι Ψαλμοί του Δαυίδ (Μέρος 2)
Λίλιαν Σίμου
23-10-2004, 02:30 PM
Ψαλμός 11
Βοηθά στη διατήρηση της πίστης και στην επιχειρηματολογία υπέρ της πίστης. Μας ενισχύει τις δυνάμεις ενάντια στο ψέμα, στη δολιότητα και στην έπαρση. Κάθε ματαιοδοξία ή αλαζονεία φεύγει μακριά. Μας στηρίζει για να κερδίσουμε την αγνότητα της ψυχής. Σε πρακτικό επίπεδο, είναι μία προστασία από την απειλή της κλοπής.
Ψαλμός 12
Είναι μία βοήθεια για τους τυφλούς ή όσους έχουν προβλήματα όρασης. Λόγω του ότι οι ψαλμοί έχουν και συμβολική σημασία, μπορεί να εννοεί και την ψυχή που δεν «βλέπει» την Αλήθεια. Προστασία φυσική για να αποφευχθεί ένας ξαφνικός θάνατος. Ακόμη, για να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Μία ακόμη πάθηση που βελτιώνει, είναι αυτή των νευρικών ασθενειών και κινήσεων του σώματος.
Ψαλμός 13
Μπορούμε να επιδιώξουμε την αποφυγή της απιστίας και της ασέβειας. Ακόμη, να αποφύγουμε τη ροπή για κακές έξεις και ερωτικές σχέσεις χωρίς καθαρό συναίσθημα. Σε φυσικό επίπεδο, προστατεύει από δηλητηριώδη δαγκώματα, πόνους της καρδιάς και του στομάχου. Βοηθά να πέσει ο πυρετός.
Ψαλμός 14
Τον διαβάζουμε για να κερδίσουμε την αγάπη του πλησίον και να αναπτύξουμε φιλάνθρωπα αισθήματα. Μας προφυλάσσει από υποκριτές, βλάσφημους, συκοφάντες και άδικους. Ακόμη, μας βοηθά ως προς τους φιλάργυρους και τους τοκογλύφους.
Ψαλμός 15
Βοηθά τους απελπισμένους και τους αναπήρους. Καθιστά καλούς τους ιερείς. Με την ανάγνωσή της, αποφεύγονται οι ανόητες ενέργειες και βελτιώνονται προβλήματα ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σε φυσικό επίπεδο, διαβάζεται για τους πόνους των νεφρών, τους ρευματισμούς, διάφορους άλλους πόνους και για τον πυρετό.
Ψαλμός 16
Μας χρειάζεται για να γνωρίσουμε κρυμμένες αλήθειες και να αναπτύξουμε τη διαίσθησή μας. Προστατεύει από τις πυρκαγιές, τις εκρήξεις ηφαιστείων, τους σεισμούς και άλλα φυσικά δεινά. Δίνει δύναμη σε δύσκολες δοκιμασίες. Ακόμη είναι καλός για όσους πάσχουν από παραλυσία, αποπληξία, αδυναμία των άκρων, πόνους, πυρετό, εντερικά προβλήματα κι επιληψία. Προστατεύει από τα άγρια ζώα και προσφέρει γονιμότητα.
Ψαλμός 17
Είναι καλός να διαβάζεται για την σωτηρία της ψυχής και για ένα καλό θάνατο. Μας βοηθά να μη φοβόμαστε την κόλαση. Στις φυσικές καταστροφές, βοηθά σε περιπτώσεις πλημμυρών, σεισμών, πυρκαγιάς, εκρήξεις ηφαιστείων, πανούκλας, πυρετού, κεραυνών, καταιγίδων, χαλαζιού, κινδύνου στη θάλασσα. Καταπραϋνει τους πόνους στα χέρια, Μας στηρίζει ενάντια σε κακές συναντήσεις, στην υπερηφάνεια και την άγνοια. Ακόμη, είναι καλός για τους στρατιωτικούς και τους αθλητές.
Ψαλμός 18
Μας βοηθά να γνωρίσουμε τις ανθρώπινες επιστήμες. Να αναπτύξουμε τα φυσικά μας χαρίσματα. Να αποκτήσουμε και να καλλιεργήσουμε υπερφυσικά χαρίσματα, ακόμη και να μας δοθεί η χάρη του Αγίου Πνεύματος. Προστατεύει ενάντια στα προβλήματα του ηλίου και μας στηρίζει στην ανάρρωση μετά από κάποια ασθένεια.
Ψαλμός 19
Επιτυχία για κάθε σχέδιο στη ζωή μας. Τύχη.
Ψαλμός 20
Είναι καλό να διαβάζεται για να αποκτήσουμε καλό χαρακτήρα, καλή διάθεση, ήρεμο πνεύμα, σύνεση, ομορφιά ψυχής και σώματος. Μας στηρίζει ενάντια στην ψυχική αναστάτωση, τον χαμό ατόμων της οικογένειας και των παιδιών.
Καλησπέρα,
Κα Σίμου, τα άρθρα σας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντα.
Το βιβλίο με τους ψαλμούς έχει αυτόν τον τίτλο;
Το βρίσκω σε απλά βιβλιοπωλεία ή σε αυτά που έχουν βιβλία εσωτερικής φιλοσοφίας;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
kiaRRa
11-06-2006, 11:49 AM
Οταν αναφερεστε κα Σιμου στους ψαλμους του Δαυιδ,εννοειτε αυτους που και η εκκλησια χρησιμοποιει?Εχω ομως την πεποιθηση οτι δεν ειναι ολοι οσοι του αποδιδονται του Δαυιδ.:wondering :wondering
Λίλιαν Σίμου
13-06-2006, 11:59 PM
Αγαπητά μέλη
Οι Ψαλμοί, είναι οι "Ψαλμοί του Δαυίδ", που βρίσκονται σε βιβλιοπωλεία εκκλησιαστικά και μη. Όταν τους ζητήσετε με το όνομα αυτό, θα τους βρείτε.
Το ποιος πραγματικά του έγραψε, είναι άλλη ιστορία, καθώς δεν υπάρχουν πιστεύω αρκετά πειστήρια για τόσο παλιά κείμενα, έτσι κι αλλιώς. Χρησιμοποιούνται όμως για στήριξη ηθική ή ουσιαστική σε διάφορες δυσκολίες της ζωής μας, από αρκετούς ανθρώπους.
φιλικά
Λίλιαν Σίμου
xrusa
14-06-2006, 10:30 AM
Οταν αναφερεστε κα Σιμου στους ψαλμους του Δαυιδ,εννοειτε αυτους που και η εκκλησια χρησιμοποιει?Εχω ομως την πεποιθηση οτι δεν ειναι ολοι οσοι του αποδιδονται του Δαυιδ.:wondering :wondering
Οι ψαλμοί του Δαυίδ είναι το γνωστό ψαλτήρι που χρησιμοποιούν οι ψάλτες στην εκκλησία (και όχι μόνο) έτσι λέγετε και το βιβλιαράκι.
Καλό είναι να πάρεις αυτό που έχει και την μετάφραση δίπλα των ψαλμών.
Θα δεις ότι είναι πολύ θαυματουργοί . Ειδικά ο 50.
Αυτό το ξέρω γιατί ο πατέρας μου είναι ψάλτης.
Ακόμα μπορείς να τους βρεις και στο internet.
kiaRRa
14-06-2006, 11:06 AM
Ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεις.
angelaki
16-06-2006, 10:04 PM
Καλησπέρα,
Οπως πάντα τα άρθρα σας έχουν πολύ ενδιαφέρον και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες γνώσεις που κάθε φορά μας παρέχετε. Η μητέρα μου χρόνια τώρα διαβάζει τους ψαλμούς του Δαυίδ, νιώθει ότι παίρνει βοήθεια και είναι το αγαπημένο της βιβλίο.
skorpion
17-06-2006, 01:43 AM
ωραιο και χρησιμο το αρθρο συμφωνω:)
Grecodom
17-06-2006, 11:14 PM
Καλησπέρα σας!!
Ενδιαφέρον τό άρθρο σας όσον αφορά μέ τούς ψαλμούς τού
Δαυίδ. Συγχαρητήρια !!
Σάς παρακαλώ μόνον, νά μέ ενημερώσεται πώς μπορώ νά
δώ μελέτες καί προηγούμενα άρθρα σας, όπως τούς ψαλμούς
τού Δαυίδ (μέρος 1).
Ευχαριστώ
Dell Piero
17-06-2006, 11:21 PM
Στα άρθρα μεταφυσικής όπου υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα
http://myhoroscope.gr/forumdisplay.php?f=41
silka
18-06-2006, 12:53 AM
K'Σιμου συγχαρητηρια για τα τοσα ενδιαφεροντα αθρα σας
τα εχω βιαδασει σχεδον ολα.
Οσο για για ψαλμους ειναι απο τα αθρα τα πολυ ενδιαφεροντα.
Μπαβο σας.
'''''''silka'''''''''''''
Grecodom
25-06-2006, 11:42 PM
Καλησπέρα σας !!
Πολύ ενδιαφέρον τά σχετικά σας άρθα.....
Εύχομαι ολόψυχα νά υπάρχει καί συνέχεια επί τού θέματος
όπως (Μέρος 3)
Μέ εκτίμηση
Grecodom
01-10-2006, 08:22 PM
Καλησπέρα σας!!
Ενδιαφέρον τό άρθρο σας όσον αφορά μέ τούς ψαλμούς τού
Δαυίδ. Συγχαρητήρια !!
Σάς παρακαλώ μόνον, νά μάς ενημερώσετε καί γιά τήν συνέχεια
τών υπολοίπων ψαλμών.
Σάς ευχαριστώ εκ τών προτέρων-
Δημήτρης
uanagiscan
02-10-2006, 01:10 PM
ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΑΛΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΥΙΒ? ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Λίλιαν Σίμου
04-10-2006, 12:21 AM
ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΑΛΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΥΙΒ? ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Τι εννοείτε, ως διεύθυνση?
φιλικά
Λίλιαν Σίμου
Λίλιαν Σίμου
04-10-2006, 12:23 AM
Αγαπητέ Grecodom
Θα προσπαθήσω να προσθέσω τη συνέχεια της ερμηνευτικής των ψαλμών, αφού υπάρχει όντως ενδιαφέρον.
Σας ευχαριστώ για τα ευγενικά σας λόγια
φιλικά
Λίλιαν Σίμου
Grecodom
04-10-2006, 09:40 PM
Καλησπέρα σας!!
(Φίλε......uanagiscan)
Αν κατάλαβα καλά θέλης νά ενημερωθής σχετικά γιά τούς ψαλμούς
του Δαβιδ.
Λοιπόν γιά νά μήν....μπερδευτούμε, διαβασέ με προσεχτικά.
Ανοίγοντας τήν αρχική ιστοσελίδα τού myhoroscope
πηγαίνης στό Αριστερό μέρος τής σελίδας όπου γράφει
ΕΠΙΛΟΓΕΣ-ΕΝΟΤΗΤΕΣ.
Κατόπιν προχωρής κάτω-κάτω όπου βρίσκης τήν επιγραφή
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ.
Εκεί από κάτω γράφει τήν λέξη Μεταφυσική.
Τό ανοίγης καί βρίσκεσαι στούς....ψαλμούς!!
Αν και πάλι δέν μέ...κατάλαβες.....τότε καλέ μου φίλε
άνοιξε τήν Αγία Γραφή στό τμήμα τής Παλαιας Διαθήκης
όπου σίγουρα θά τούς εντοπίσης τούς ψαλμούς!!
Φιλικά καί καλοπροαίρετα
Δημήτρης-
christina_scorpios
05-10-2006, 02:31 PM
Καλησπέρα σας. Εχω αρκετό καιρό που διαβάζω τους ψαλμούς. Γνώριζα από πριν γίνω μέλος. Απλά τώρα μου δίνεται η ευκαιρεία, και ευχαριστώ πολύ γι'αυτό, να θέσω κάποια ερωτήματα. Με έχουν ενημερώσει κάποιοι ότι πρίν από κάθε ψαλμό πρέπει να λέω 3 φορές το "πάτερ ημών" και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να "κλείνω" τον ψαλμό. Επίσης, ότι οι ψαλμοί διαβάζονται 7 φορές επί 7 μέρες και ποτέ μετά τη δύση του ηλιου.Εγώ λοιπον, αναρωτιέμαι αν αυτό όντως ισχύει. Γιατι υπάρχουν κάποιοι ψαλμοί που έιναι μια ολόκληρη σελίδα , είναι δυνατόν να τους διαβάζω κατα αυτό το τρόπο? Αν και το έχω κάνει φυσικά , απλά είναι λίγο βαρετό. Συγχωρέστε με για το βαρετό που είπα. Αν λοιπόν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει περι τούτου, θα χαιρόμουν πολύ αν με ενημέρωνε. Σας ευχαριστώ.
Dell Piero
05-10-2006, 02:58 PM
Ο καλύτερος τρόπος για να διαβαστεί το Ψαλτήριο είναι υπό καθοδήγηση ιερέα ή του πνευματικού σου. Είναι ίσως οι πλέον αρμόδιοι να δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές.
Zadok
27-10-2006, 07:42 PM
Αγαπητέ Dell Piero,
θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
Οι συγκεκριμένοι ψαλμοί για να αποδίδουν πλήρως πρέπει να διαβάζονται στο πρωτότυπο, δηλαδή στα Εβραϊκά.
Κανένας Ορθόδοξος πνευματικός (υποθέτω ότι σε αυτούς αναφέρεσαι) δεν γνωρίζει την αξία τους, εκτός αν έχει πολύ εξειδικευμένη θεολογική παιδεία.
Marina 7771
29-10-2006, 02:56 PM
Αγαπητέ Dell Piero,
θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
Οι συγκεκριμένοι ψαλμοί για να αποδίδουν πλήρως πρέπει να διαβάζονται στο πρωτότυπο, δηλαδή στα Εβραϊκά.
Κανένας Ορθόδοξος πνευματικός (υποθέτω ότι σε αυτούς αναφέρεσαι) δεν γνωρίζει την αξία τους, εκτός αν έχει πολύ εξειδικευμένη θεολογική παιδεία.
Μπορείς σε παρακαλώ να εξηγήσεις καλύτερα τί εννοείς όταν λες ότι κανείς Ορθόδοξος πνευματικός δεν γνωρίζει την αξία τους?
Γιατί οι ψαλμοί, και οι 150, που δεν είναι βέβαια όλοι του Δαβίδ, περιλαμβάνονται στην Αγία Γραφή, και η επίσημη θέση της εκκλησίας μεταξύ άλλων είναι ότι ή ποικιλία των θεμάτων στα οποία αναφέρεται και η δύναμη του ποιητικού του λόγου κατέστησαν το βιβλίο των Ψαλμών το υμνολόγιο τόσο της ιουδαικής Συναγωγής όσο και της χριστιανικής Εκκλησίας.
Φιλικά
Zadok
29-10-2006, 08:09 PM
Μπορείς σε παρακαλώ να εξηγήσεις καλύτερα τί εννοείς όταν λες ότι κανείς Ορθόδοξος πνευματικός δεν γνωρίζει την αξία τους?
Καλησπέρα αγαπητή Marina 7771.
Δεν έγραψα ακριβώς αυτό.
Έγραψα (με άλλα λόγια) ότι όλοι οι πνευματικοί και ιερείς δεν έχουν την ίδια παιδεία - εκπαίδευση και κατά συνέπεια δε θεωρώ ότι μπορεί να έχουν εντρυφήσει στη βαθύτατη αξία των ψαλμών.
Επίσης, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αποτελεσματικότητά τους σχετίζεται άμεσα με τη δονητική τους. ¶ρα, είναι εύλογο ότι παρά το θεάρεστο έργο των μεταφραστών της Π.Διαθήκης, τα κείμενα αυτά αποδίδουν τα μέγιστα μόνον στη γλώσσα που γράφτηκαν.
kiaRRa
29-10-2006, 08:16 PM
Σε μεγάλο βαθμό, όμως, σημασία έχει και η προδιάθεση του εκάστοτε αναγνώστη των ψαλμών καθώς και η πίστη που έχει στην δυνατότητα τους να τον βοηθήσουν. Ναι μεν, είναι πιθανώς ισχυρότερη η επίδραση τους, όταν διαβαστούν στην πρωτότυπη γλώσσα γραφής, αλλά αυτή δεν αποτελεί την μοναδική παράμετρο.
Zadok
30-10-2006, 02:18 AM
Αγαπητή kiaRRa,
σημαντική η παρατήρησή σου, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη η δύναμη της επίκλησης δεν επηρεάζεται από το φορέα της τόσο ώστε να καταστεί ανενεργή ή ιδιαίτερα ενεργή.
Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, νομίζω ότι θα ακυρωνόταν η ίδια η έννοια της επίκλησης.
Φρονώ ότι η επίδραση του φορέα έχει κάποια εμβέλεια, γι' αυτό και άλλη αποτελεσματικότητα έχει αν διαβαστεί π.χ. από ιερέα και άλλη από λαϊκό, αλλά σε περιπτώσεις χρήσης τέτοιων ιερών κειμένων, τα λόγια είναι το τόξο που εξαπολύει τα βέλη, ενώ εμείς απλά το τεντώνουμε...
Υπάρχει μία σχέση αλληλεπίδρασης βέβαια, αλλά από την στιγμή που θα χρησιμοποιήσουμε το τόξο, το μόνο βέβαιο είναι ότι το βέλος κάπου θα καρφωθεί.
kiaRRa
30-10-2006, 02:26 AM
Πιστεύεις όμως ότι η επίδραση δεν θα διαφοροποιήθει από το αν πρόκειται για μια απλή ανάγνωση ή για επιθύμια να βοηθηθεί το άτομο μέσα από την δύναμη των ψαλμών;Ωραία η παρομοίωση με το τόξο, αλλά αν τεντώσεις το τόξο μπορείς να πετύχεις είτε το μήλο στο κεφάλι του Γουλιέλμου Τέλλου είτε τον ίδιο.Το που επιθυμείς να στοχεύσεις και η εξάσκηση κάνει την διαφορά(από την ανθρωποκτονία:love: ).Προσωπική μου γνώμη πάντα.
Marina 7771
30-10-2006, 02:33 PM
Καλησπέρα αγαπητή Marina 7771.
Δεν έγραψα ακριβώς αυτό.
Έγραψα (με άλλα λόγια) ότι όλοι οι πνευματικοί και ιερείς δεν έχουν την ίδια παιδεία - εκπαίδευση και κατά συνέπεια δε θεωρώ ότι μπορεί να έχουν εντρυφήσει στη βαθύτατη αξία των ψαλμών.
Επίσης, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αποτελεσματικότητά τους σχετίζεται άμεσα με τη δονητική τους. ¶ρα, είναι εύλογο ότι παρά το θεάρεστο έργο των μεταφραστών της Π.Διαθήκης, τα κείμενα αυτά αποδίδουν τα μέγιστα μόνον στη γλώσσα που γράφτηκαν.
Ζadok, καταλαβαίνω τί θες να πεις, αλλά η άποψή μου είναι ότι το κείμενο δεν χάνει σε αξία ή σημασία ανάλογα με την γλώσσα. Δεν είναι δηλαδή οι λέξεις, αλλά η έννοιά τους και η πίστη αυτού που επιχειρεί να βοηθηθεί με την ανάγνωσή του, που κάνουν την διαφορά. Σε άλλη περίπτωση, εάν θα πρέπει οι Ψαλμοί να διαβαστούν στα Εβραικά για να αποδώσουν, είναι σαν να λέμε ότι ή θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε την συγκεκριμένη γλώσσα ή όποιος δεν την γνωρίζει θα διαβάζει ένα κείμενο ακατανόητο γι' αυτόν, αλλά θα έχει το μέγιστο αποτέλεσμα της επίκλησης, μόνον γιατί ηχούν οι Εβραικές λέξεις του πρωτοτύπου.
Εξ' άλλου, είναι γενικά παραδεκτό ότι η μετάφραση των Εβδομήκοντα αποδίδει την έννοια των Ψαλμών τα μέγιστα. ¶ρα η πραγματική αξία των ύμνων μεταφέρεται αυτούσια. Και νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο.
Zadok
30-10-2006, 11:00 PM
Πιστεύεις όμως ότι η επίδραση δεν θα διαφοροποιήθει από το αν πρόκειται για μια απλή ανάγνωση ή για επιθύμια να βοηθηθεί το άτομο μέσα από την δύναμη των ψαλμών;Ωραία η παρομοίωση με το τόξο, αλλά αν τεντώσεις το τόξο μπορείς να πετύχεις είτε το μήλο στο κεφάλι του Γουλιέλμου Τέλλου είτε τον ίδιο.Το που επιθυμείς να στοχεύσεις και η εξάσκηση κάνει την διαφορά(από την ανθρωποκτονία:love: ).Προσωπική μου γνώμη πάντα.
Ναι, σωστά το σκέφτεσαι, αλλά επιβεβαιώνεις ότι δεν υπάρχει "απλή ανάγνωση", όπως δεν υπάρχει περίπτωση να ρίξεις το βέλος χωρίς να πάει κάπου.
Το αν θα πετύχεις το μήλο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεις, είναι άλλο ζήτημα κι ίσως ξεφύγουμε από το θέμα αν επεκταθούμε...
Πάντως τα λόγια αυτά, είναι έτσι δομημένα, ώστε να αποκλείουν και να περιορίζουν τις πιθανότητες "ξεστρατίσματος" και εννοείται, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αφειδώς.
Zadok
30-10-2006, 11:40 PM
Ζadok, καταλαβαίνω τί θες να πεις, αλλά η άποψή μου είναι ότι το κείμενο δεν χάνει σε αξία ή σημασία ανάλογα με την γλώσσα. Δεν είναι δηλαδή οι λέξεις, αλλά η έννοιά τους και η πίστη αυτού που επιχειρεί να βοηθηθεί με την ανάγνωσή του, που κάνουν την διαφορά.
Ο δημιουργός του κειμένου το έφτιαξε έτσι, ώστε να έχει κάποια κραδασμική αξία και συνεπώς, να αποδίδει. Γι' αυτό και πρόκειται περί ψαλμών και όχι απλού κειμένου.
Αυτά τα οποία αναφέρεις, ισχύουν ακριβώς στην περίπτωση χρήσης της μετάφρασης, όπου η κραδασμική αξία δεν υφίσταται πλέον, μειώνεται η αποτελεσματικότητά του και χρειάζεται να επιστρατευθούν αστάθμητοι (; ) παράγοντες.
Σε άλλη περίπτωση, εάν θα πρέπει οι Ψαλμοί να διαβαστούν στα Εβραικά για να αποδώσουν, είναι σαν να λέμε ότι ή θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε την συγκεκριμένη γλώσσα ή όποιος δεν την γνωρίζει θα διαβάζει ένα κείμενο ακατανόητο γι' αυτόν, αλλά θα έχει το μέγιστο αποτέλεσμα της επίκλησης, μόνον γιατί ηχούν οι Εβραικές λέξεις του πρωτοτύπου.
Όταν οικειοποιούμαστε μεθόδους και πρακτικές μίας μυστικιστικής παράδοσης η οποία δεν είναι δική μας, οφείλουμε να τη σεβόμαστε κι όχι να την ερμηνεύουμε με τη δική μας λογική και με γνώμονα τις δικές μας συνήθειες.
Από την άλλη μεριά, δεδομένου του ότι ο ορθός τρόπος ανάγνωσης μάλλον έχει χαθεί και ούτε κι οι ίδιοι οι Εβραίοι μπορεί να μην τον ξέρουν επακριβώς, μη φανταστείς ότι υποστηρίζω όσα υποστηρίζω λόγω κάποιας μορφής Εβραιολατρείας.
Εξ' άλλου, είναι γενικά παραδεκτό ότι η μετάφραση των Εβδομήκοντα αποδίδει την έννοια των Ψαλμών τα μέγιστα. ¶ρα η πραγματική αξία των ύμνων μεταφέρεται αυτούσια. Και νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο.
Κανονικά και σύμφωνα με τα ανωτέρω, δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
Τα λόγια δύναμης δεν έχουν σχέση πάντα με το νόημα.
Πάρε για παράδειγμα το "¶μπρα Κατάμπρα". ;)
Marina 7771
31-10-2006, 03:27 PM
Zadok, είναι προφανές ότι δεν συμφωνούμε:cheesy: Εγώ δεν πιστεύω σε μαγικά λόγια. Πιστεύω σε μαγικά "έργα". Δεν νομίζω ότι το υπέρτατο ον προτιμά συγκεκριμένες λέξεις για να μας ακούσει.
Η αληθινή προσευχή δεν είναι παρά μια αυτοσυγκέντρωση και ανύψωση της σκέψης στο κέντρο της ψυχής μας. Η κολακεία μιας εξωτερικής μορφής είναι κάτι άχρηστο και βοηθά στην αυταπάτη. Ο Θεός είναι μέσα μας και η αληθινή λατρεία του Θεού χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την θέληση μας και εξάσκηση της πνευματικής δύναμης που μας έχει δοθεί. Τα λόγια ενός εμπνευσμένου ψαλμού είναι εργαλείο, μέσο που βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωσή μας, στην διοχέτευση της δύναμης μας στο σωστό επίπεδο.
Αν όταν λες κραδασμική αξία εννοείς ένα είδος αρμονίας που μπορεί να περιέχει ο κάθε ψαλμός, τότε μάλλον συμφωνούμε, με την διαφορά ότι για μένα αυτός ο παλμός, ο κραδασμός δίνεται μέσα από την μουσική που συνοδεύει τον ψαλμό, καθώς τα ποιήματα αυτά απαγγέλλονται κανονικά με την συνοδεία ενός έγχορδου μουσικού οργάνου, του "ψαλτηρίου", γι' αυτό και ονομάζονται Ψαλμοί. Το γιατί πιστεύω ότι η μουσική κάνει την διαφορά δεν θα το αναλύσω, γιατί σίγουρα θα βγω εκτός θέματος, αν δεν έχω ήδη βγει.:bigsmile:
Dell Piero
31-10-2006, 04:29 PM
Πέραν των ιερεών όσων δεν έχουν θεολογική παιδεία που ισχυρίζονται ότι ζήτα από τον Θεό και θα σε ακούσει τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Η προσευχή και τα αιτήματα τα θέτουμε στους Αγγέλους Του οι οποίοι και του τα μεταφέρουν. Τα υπόλοιπα θέματα πίστης ή υποβολής ή αυτο-ίασης μέσω της πίστης είναι μια διαφορετική ιστορία.
Zadok
01-11-2006, 03:18 AM
Αγαπητή Μαρίνα, με κάθε σεβασμό προς την άποψή σου, θα παρατηρήσω ότι η ύπαρξη κάποιων φαινομένων δεν είναι ζήτημα πίστης, αλλά γνώσης και εμπειρίας.
Επαναλαμβάνω ότι η επίκληση των Αγίων και των Αγγέλων (που αναφέρει ο αγαπητός Dell Piero) βασίζεται ακριβώς σε αυτήν την ιδιότητα.
Τί κάνεις όταν φωνάζεις "Παναγία μου"; Την επικαλείσαι.
Και κάθε φορά εισακούγεσαι και αυτό είναι μία πράξη μαγική.
Αναφέρεσαι στην προσευχή.
Δεν είναι τόσο απλό το θέμα ή τουλάχιστον δεν είναι μόνον όπως το περιγράφεις ως προς όλες τις θρησκείες.
Αναλογίσου τί ρόλο παίζει ο ψάλτης στην εκκλησία, το τραγούδι των καλόγερων στα βουδιστικά μοναστήρια ή αντίστοιχες περιπτώσεις στο μωαμεθανισμό.
Μουσική είναι και η ανθρώπινη φωνή. Δεν είναι μόνον η ορχηστρική συνοδεία.
Επίσης, ο κραδασμός είναι η συχνότητα τόσο των ηχητικών φαινομένων, όσο και των συναισθημάτων, σκέψεων, πράξεων κλπ. Απλά στην περίπτωση των τελευταίων, η εκάστοτε συχνότητα δεν βρίσκεται εντός του φάσματος της ακουστικής ικανότητας του ανθρώπου.
Κατ' αυτήν την έννοια, ο κόσμος όλος είναι συχνότητες και επ' αυτού σε παραπέμπω στην περίφημη "Μουσική των Σφαιρών", τη μουσική του σύμπαντος την οποία αναφέρει ο αρχαίος φιλόσοφος Πυθαγόρας.
Αλλά και στην χριστιανική πίστη, θυμήσου τη δημιουργία...
Εν αρχή ην ο Λόγος...
Ο λόγος, αγαπητή φίλη... Λες τα λόγια λοιπόν, να μην είναι μαγικά;
kiaRRa
01-11-2006, 12:56 PM
Εν αρχή ην ο Λόγος...
Ο λόγος, αγαπητή φίλη... Λες τα λόγια λοιπόν, να μην είναι μαγικά;
Ωραία η επιχειρηματολογία σου, αλλά θα ήθελα να παρατηρήσω, πως όταν οι Γραφές έκαναν αναφορά στον Λόγο αναφέρονταν στην Λογική και όχι στον λόγο.
Marina 7771
01-11-2006, 03:49 PM
"Όποιος δεν είναι καλώς κατατοπισμένος εις τα μαθηματικά και την μουσικήν να μην εισέλθει εδώ".
Αυτή ήταν η απαίτηση του Πυθαγόρα από τους μαθητές του, εννοώντας την ικανότητα, του να κρατούν την ψυχή τους σε συγχρονισμό με τις αρμονίες του Σύμπαντος.
Η έκφραση "άκου την μουσική απ' την ατμόσφαιρα", είναι ποιητική, αλλά αποτελεί μια μεγάλη πραγματικότητα. Γιατί το σύμπαν είναι γεμάτο αρμονία και μια ψυχή που εναρμονίζεται με την ψυχή του σύμπαντος μπορεί να ακούσει αυτήν την μουσική και να την καταλάβει.
Συμφωνούμε λοιπόν με την άποψη (Πυθαγόρας), ότι ο κόσμος όλος είναι συχνότητες.
Για το θέμα της πίστης, εννοώ ότι η γνώση μας για το Θεό (ανεξάρτητα με την θρησκεία), είναι διανοητική γνώση. Δεν μπορούμε ν' αποδείξουμε επιστημονικά το αιώνιο αμετάβλητό του, παρά μόνο το πιστεύουμε.
Τώρα όσον αφορά την προσευχή, είπα την άποψη μου ως προς τον σκοπό της. Δεν θεωρώ εγώ προσωπικά προσευχή την "εκφώνηση" αιτημάτων του κάθε ανθρώπου προς το Θείο. Για μένα η προσευχή έχει άλλο στόχο. Και σίγουρα δεν είναι απλό θέμα, ούτε μπορώ να αναλύσω τις απόψεις μου εδώ και τώρα. Λέω μόνο ότι συνεχίζω να ψάχνω και να προσπαθώ να μάθω περισσότερα.
Και επειδή είμαι εκτός θέματος:offtopic: και ο Dell Piero θα μου πιει το αίμα:sad2: , σ' ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων σ' αυτό το ωραίο θέμα, και ελπίζω στο μέλλον να μας δωθεί ξανά η ευκαιρία για χρήσιμη συζήτηση.
Να είσαι καλα:bigsmile:
Dell Piero
01-11-2006, 04:08 PM
Και επειδή είμαι εκτός θέματος:offtopic: και ο Dell Piero θα μου πιει το αίμα:sad
Μετά τη δύση του Ηλίου κάνω ΝΤΟΥ για αίμα.
Προσθήκη: Με την καλή έννοια ΠΑΝΤΑ
Zadok
02-11-2006, 10:33 PM
Ωραία η επιχειρηματολογία σου, αλλά θα ήθελα να παρατηρήσω, πως όταν οι Γραφές έκαναν αναφορά στον Λόγο αναφέρονταν στην Λογική και όχι στον λόγο.
Αγαπητή kiaRRa, θα ήθελα να μου αναλύσεις λίγο περισσότερο τη δήλωσή σου αυτή.
Πώς είσαι τόσο βέβαιη;
Η λογική είναι η αρχή των πάντων; Και γιατί δε λέει το κείμενο "Εν αρχή ην η λογική" ;
Zadok
02-11-2006, 10:36 PM
Και επειδή είμαι εκτός θέματος:offtopic: και ο Dell Piero θα μου πιει το αίμα:sad2: , σ' ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων σ' αυτό το ωραίο θέμα, και ελπίζω στο μέλλον να μας δωθεί ξανά η ευκαιρία για χρήσιμη συζήτηση.
Να είσαι καλα:bigsmile:
Κι εγώ χάρηκα την κουβέντα μας και ελπίζω να ξαναδιασταυρωθούμε... :)
kiaRRa
02-11-2006, 10:42 PM
Αγαπητή kiaRRa, θα ήθελα να μου αναλύσεις λίγο περισσότερο τη δήλωσή σου αυτή.
Πώς είσαι τόσο βέβαιη;
Η λογική είναι η αρχή των πάντων; Και γιατί δε λέει το κείμενο "Εν αρχή ην η λογική" ;
Oι Γραφές είπαν "εν αρχη ην ο Λόγος". ¶λλο ο Λόγος και άλλο ο λόγος. Το πρώτο αναφέρεται στην λογική και το δεύτερο στην ικανότητα ομιλίας.Έχει επιρροή από τις μετασωκρατικες φιλοσοφικές απόψεις.
Zadok
03-11-2006, 03:12 AM
¶λλο ο Λόγος και άλλο ο λόγος.
Υπάρχει και ο λόγος = αναλογία (μαθηματικά).
Εν πάσει περιπτώσει, συνεχίζω να μη διακρίνω πού βασίζεται η βεβαιότητά σου.
Νομίζω ότι είναι αρκετά παρακινδυνευμένο να υποστηρίζεις απλά, ότι πρόκειται για "μετασωκρατικες φιλοσοφικές απόψεις".
Θα ήθελες να επιχειρηματολογήσεις λίγο περισσότερο;
poseidonas
22-11-2006, 04:38 PM
xrusa...... O 50 ΨΑΛΜΟς ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΗΣ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΧΑΡΙΣΩΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ!!Ο ΚΑΘΕ ΨΑΛΜΟς ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΞΕΝΩ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ . ΕΙΔΚΑ ΤΙς ΕΡΜΗΝΕΙς ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΙΣΙΟΣ ...ΑΥΤΕς ΝΑ ΒΡΕΙς ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ ΜΕΤΑ!! ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΩς ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΨΑΛΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙς ΤΟΥς ΑΡΧΙΚΟΥΣ ΨΑΛΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΥΙΔ ( Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥς ΕΓΡΑΨΕ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ),ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΩΡΟΥΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟ 50 % ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΛΑΘΟς...ΔΕΝ ΞΕΡΩ!!
poseidonas
22-11-2006, 04:42 PM
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ...ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥς ΨΑΛΜΟΥΣ ΣΤΑ ΕΒΡΑΙΚΑ!!ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!
Καταπληκτικό αυτό που συμβαίνει!!!!!
Κ.Σίμου μπαινω πολύ καιρο στο site και ποτέ δεν είδα το άρθρο αυτό.Χθες βραδυ διάβαζα τους ψαλμούς και αναρωτιόμουν τι ακριβώς "συντονίζει" ο καθένας και για ποιο λόγο διαβάζεται.Σήμερα είδα την απάντηση μέσα από σας.Φοβερό άρθρο,ευχαριστώ για άλλη μια φορά
repose
24-01-2007, 04:45 AM
θα ηθελα να αναφερω τισ γνωσεις μου πανς στο θεμα.
Οι ψαλμοι αναφεροντε στους ψαλμους που εγραψε ο Δαυιδ οταν τον κηνηγουσε ο Σαουλ.
Πολλοι απο αυτουσ ειναι εκδικιτικοι και δεν χρησιμοποιουντε πχ. ψαλμος 34 "δικασον τουσ αδικουντας με πολεμησων τους πολεμουντας με" Ο Δαυιδ αγανακτισμενος απο τον εχθρο του τον καταριετε.
Στη μεταφυσικη ενοια χρησιμοποιουντε συχνα ως μαγικοι.
Θα μπορουσα να αναφερω χρησεις των ψαλμων αν μου το επιτρεπει η δ/ση του foroum
θ
repose
24-01-2007, 04:51 AM
Θα μπορουσα αν επιτρεπει το foroym να αναφερω χρηση και σκοπο των ψαλμων παντα χρησιμοποιουντε φαση αστρολογιας ανοδικες καθοδικες ημερες και ο καθενας απο αυτους εχει θετικες και αρνιτικες δονησεις.
πχ 34 ειναι κατα των εχθρων αλλα και επιθετικος δεν συνηθηζετε να χρησιμοποιητε
παντος ο καθε ψαλμος πρεπει να ακολουθειτε πιστα 14 τουλαχιστων ημερες αρχομενησ απο την καταληλη αστρολογικα κατα ατομο και αναλογη "Ωρα"
σε συνδιασμο με καθαρισμο
Καλο ειναι να λεμε τακτικα τους 50,66 για καθαρισμο αυρας
Markella78
24-01-2007, 05:06 PM
repose προσωπικα θα ηθελα να μας πεις οτι γνωριζεις πανω στο συγκεκριμένο θεμα.
repose
28-01-2007, 05:19 AM
Λοιπον πρωτα χρειαζομαστε γνωσεις αστρολογιας.
Αρχιζοντας απο το 5-κτινο που ειναι οι μοιρες που συναντουν οι κορυφες του του αστεριου τις ημερας γεννησης μας ανα 72 γεννη(μοιρες) πανω σε αυτες που ειναι λιγο πολυ ενασ ιστος της ζωης του καθε ατομου μπορουμε να βρουμε καποια γεννη(φυλακες) με θετικες καΙ αρνητικες οψεις.
Βρησκοντας αυτες τις οψεις βλεπουμε πως λειτουργουν στους πλανητες μας πχ μην εχουν τετραγωνα η ασχημες οψεις.
Επειτα βρησκουμε τις ΩΡΕΣ δηλαδη την καταλληλη ωρα για τον αναλογο πλανητη που φερνει τα χαρακτηριστικα του ποθητου.
Τα υλικα ειναι ιδιαιτερα΄θυμιαμα απο μηγμα 5 διαφορετικων υλικων-πετρωματων,
αγνο κερι,αγιασμος και το βασικοτερο αγνη ψυχη.
Η ψαλμοι ειναι πολυ δυνατα οπλα στα χερια οσων εχουν γνωσεις αλλα γενικα ειναι καταλληλοι για ψυχικη ισσοροπια.
Δεν το συνηστω σε ατομα που απλα εχουν περιεργια
repose
28-01-2007, 05:25 AM
Θα αναφερθω σε μερικους ψαλμους.
31 τον διαβαζουμε 3 μερες καθε πρωι για να απαλαγουμε απο κακοβουλα ατομα πανω σε ενα πιατακι με αλατι το οποιο μετα πεταμε σε τρεχουμενο νερο
50 καθαρισμος τον διαβαζουμε οταν νιωθουμε οτι εχουμε αρνητικη ενεργεια μετα απο καθαρισμο σωματικο με αγνο κερι και καλο ειναι να εχουμε και αγιασμο
66 πριν απο υπνο για να ηρεμισουμε η για να δουμε καλα ονειρα οπω ς λενε ειναι ο ψαλμος των μεντιουμ
129 για να επανασυνδεθουν 2 ατομα χωρισμενα η για καλο γαμο
θελει ιδιαιτερες τεχνικες
149 ευχαριστιριος προς τον ΘΕΟ συνηθηζετε τις κυριακες
Markella78
29-01-2007, 12:01 AM
Πολλύ ενδιαφέρον repose αυτα που γράφεις .
Αν και για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω ποιές ειναι οι καλές και κακές πλανητικές όψεις, όσον αφορά το δεύτερο post σου είναι σίγουρα πολλύ πιο εύκολο .
Περιμένω τη συνέχεια :cheesy:
smariosollym2000
03-11-2007, 06:59 AM
αγαπητοί φίλοι διαβάζω αρκετό καιρό τους Ψαλμούς και εχω δει αρκετό καλό και μάλιστα με την καθοδήγηση του Πνευματικού μου εχω στα χέρια μου ενα ευρετήριο των Ψαλμών και θα ήθελα να τους μοιραστώ μαζί σας.
ΨΑΛΜΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Για να ακουστεί η προσευχή μας : 27<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
1. Για τα χωράφια ψαλμοί : 1, 36, 49, 64, 66, 77, 84, 95, 104, 106, 146.<o:p></o:p>
2. Για τις δυσκολίες τις ζωής δοκιμασίες, προβλήματα, σκέπη, προστασία, από συκοφάντες, κακούς, ψεύτες, δολίους : 1, 2, 3, 4, 7, 9, 11, 14, 15, 16, 22, 24, 25, 27, 30, 31, 34, 35, 37, 56, 61.<o:p></o:p>
3. Για εγκυμοσύνη και παιδιά : 1.<o:p></o:p>
4. Ενάντια σε πολεμικές επιθέσεις και τυράνους : 2, 9, 32, 43, 59, 75, 77.<o:p></o:p>
5. Για καυγάδες, τσακωμούς, ομόνοια, χαρά και ηρεμία : 2, 7, 4, 30, 33, 36, 40, 44.<o:p></o:p>
6. Για ημικρανίες πονοκεφάλους : 3, 7.<o:p></o:p>
7. Για δικαστήριο και δίκες : 4, 6, 25, 36, 57, 70, 74, 93.<o:p></o:p>
8. Για συκοφάντες και εχθρούς : 4.<o:p></o:p>
9. Για ανάρωση μετά από εγχείριση : 4.<o:p></o:p>
10. Για ήρεμο ύπνο : 4, 62, 76, 131, 140.<o:p></o:p>
11. Για τεμπελιά αντοχή, δύναμη, ζωντάνια : 5, 68.<o:p></o:p>
12. Για αρρώστιες του στόματος : 5.<o:p></o:p>
13. Για αρρώστιες γενικά : 6, 18, 21, 29, 31, 37, 50, 93, 102.<o:p></o:p>
14. Για ασθένειες οστών, αγκυλώσεις : 6, 33.<o:p></o:p>
15. Για ασθένειες ματιών : 6, 10, 12, 130.<o:p></o:p>
16. Προστασία από συμφόρηση ανωμαλίες κυκλοφορικού και γενικά του αίματος : 6.<o:p></o:p>
17. Για μαζικές καταστροφές καταιγίδες, φωτιές, κατακλυσμούς : 6, 10, 16, 17, 28, 31, 45, 49, 65, 92, 143.<o:p></o:p>
18. Για παιδικές ασθένειες : 8.<o:p></o:p>
19. Για ασθένειες ζώων γενικά : 8, 106, 113.<o:p></o:p>
20. Για τύχη και ότι επιθυμούμε : 4, 19.<o:p></o:p>
21. Για ανίατες ασθένειες : 9<o:p></o:p>
22. Για πνευματικά αγαθά : 11, 16,17, 18, 23, 36, 38, 39, 41, 44, 50, 77, 102, 109, 110, 116, 142, 144.<o:p></o:p>
23. Για νευρικές ασθένειες : 12<o:p></o:p>
24. Για καταπολέμιση φόβου, τρόμου : 12<o:p></o:p>
25. Για δηλητηριώδη δάγκωμα : 13, 21, 31, 57.<o:p></o:p>
26. Για αρρώστιες καρδιάς και στομάχου : 13.<o:p></o:p>
27. Για υψηλό πυρετό για να πέσει : 13, 15, 16, 34, 37.<o:p></o:p>
28. Για γονιμότητα : 16, 101, 106, 112.<o:p></o:p>
29. Για αρρώστιες χεριών : 17.<o:p></o:p>
30. Για ταπείνωση και καλό χαρακτήρα : 20, 28.<o:p></o:p>
31. Για όλους τους καλλιτέχνες, μουσικούς, φωνής : 32, 92.<o:p></o:p>
32. Για προστασία από μάγια και ανθρώπους τους : 34, 37, 47, 51, 73, 105.<o:p></o:p>
33. Για φλυαρία : 38.<o:p></o:p>
34. Για αρρώστιες ζώων : 49, 64, 77.<o:p></o:p>
35. Για προστασία απο συκοφαντίες, απΆαυτούς που ασχολούνται μαζί μας και αμαυρώνουν το όνομα μας : 63, 68, 79, 90, 100, 114, 118, 126, 139, ( 148 για ξεμάτιασμα )<o:p></o:p>
36. Για επιτυχία στους σπουδαστές : 66<o:p></o:p>
37. Για ασθένειες νεύρων : 72<o:p></o:p>
38. Για αδικίες και άδικους ανθρώπους : 81, 88, 96.<o:p></o:p>
39. Για να απαλαχθούμε από ζήλια φθόνο και να αποκτήσουμε ταπεινοφροσύνη : 111, 113.<o:p></o:p>
40. Για καθαριότητα ατμόσφαιρας οικίας : 143.<o:p></o:p>
41. Για ευημερία και αφθονία : 147<o:p></o:p>
42. Ισχυρή προστασία για όλα : 151<o:p></o:p>
(ΠΑΝΤΑ ΨΑΧΝΩ ΠΑΝΤΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ)
το νούμερο ένα που ειναι δεν το βρήσκω.......
nausika
16-09-2013, 07:05 PM
repose, σε παρακαλώ μπορείς να μου πείς για τον ψαλμό 129 όταν λές θέλει ιδιαίτερες τεχνικές τι εννοείς, τι πρέπει να κάνουμε? ευχαριστώ