View Full Version : Τι ειναι η αστρολογια;
astral_dreamer
11-01-2006, 04:23 AM
Αν και εχει ξαναγραφει παρομοιο θεμα θα ηθελα να διατυπωσω τις αποριες και τις θεσεις μου πανω στο συγκεκριμενο ζητημα.
Ο ορισμος της αστρολογιας ως επιστημης δεν εχει κατορθωσει ακομα να γινει αποδεκτος. Διοτι δεν υπαρχουν (?) ατρανταχτες αποδειξεις. Υπαρχουν ομως ενδειξεις με τη χρηση της στατιστικης. Θα μπορουσε καποιος να αναρρωτηθει αφου η στατιστικη ειναι επιστημη γιατι να μην ειναι και η αστρολογια;
Γενικα σε διαφορες συζητησεις οταν η κουβεντα παει στην αστρολογια, μια συνηθισμενη ερωτηση ειναι: "πιστευεις στην αστρολογια"; Δε διατυπωνεται ως: "ασχολεισαι με την αστρολογια;" Δηλαδη εχει περασει στον πολυ κοσμο περισσοτερο με την εννοια της "πιστης" ή μη. Μηπως ομως τελικα η αστρολογια ειναι θρησκεια;
Τα επιχειρηματα για αυτο το ερωτημα ειναι τα εξης(να πω οτι αναφερομαι στο παρον και στηριζομαι στα λιγοστα προσωπικα μου παραδειγματα):
1. Ελλειψη αποδειξεων.
2. Παρατηρω οτι πολλες φορες η αστρολογια εξηγει πολυ καλα, γεγονοτα που ηδη εχουν συμβει τεκμηριωνοντας τα λεγομενα της καταλληλα. Ομως δεν εχω δει να προβλεπει με ακριβεια καποιο πολυ σημαντικο μελλοντικο γεγονος. Θελω να πω οτι ισως για καθε γεγονος υπαρχουν ν εκδοχες που ειναι πιθανο να γινουν, συμβαινει μια απο αυτες και μετα ερχεται η αστρολογια και λεει οτι αυτο συνεβη επειδη ισχυε αυτο και αυτο.
3. Στην ερωτηση για την αστρολογια οι περισσοτεροι απαντουν πιστευω ή δε πιστευω.
4. Αν καποιος που ασχολειται με την αστρολογια παρακολουθει καθημερινα τις διελευσεις των πλανητων, τους προοδευμενους του πλανητες και γενικα ολα τα υπολοιπα που μπορει να προσφερει η αστρολογια, μπορει να διατυπωθει το οτι κατα καποιο τροπο "καθοριζεται" το μελλον του συμφωνα με τις πλανητικες επιρροες. Δηλαδη πιστη που στηριζεται στην αποδοχη αυτων που διαβαζει. Στην ελαφρυτερη του μορφη αυτο δειχνει μια σχετικη αυθυποβολη. Σε μια μεγαλυτερη μορφη μπαινουν οι εννοιες της μοιρας και του πεπρωμενου για κατι που δε μπορει να αλλαξει. Και ποιος καθοριζει αυτο το κατι; Μια ανωτερη δυναμη που στη συγκεκριμενη περιπτωση ειναι οι πλανητες (?) (μεσω των επιρροων τους). Επομενως, εδω η αστρολογια απο χρησιμο "εργαλειο" μετατρεπεται σε "θρησκεια". Ναι μεν υπαρχει η φραση "ο σοφος κυβερναει τα αστρα του" αλλα δε ξερω αν κατι γενικο μπορει να αντισταθμισει πολυ τα προηγουμενα.
5. Επισης, υπαρχει (επιτρεψτε μου την εκφραση) καποιου ειδους "αλαθητο" των αστρολογων. Δηλαδη οτι δε μπορει να γινει κριτικη(-διαλογος) απο καποιον που δε γνωριζει πολλα βασει λογικης. Εννοω οτι δεν ειναι δυνατο να απορριφθει λογικα οτιδηποτε πει καποιος αστρολογος απο καποιον που δεν ειναι αστρολογος. Και τι ειναι αυτο που δε μπορει να του ασκηθει κριτικη με λογικα επιχειρηματα; Σιγουρα οχι επιστημη, κατι που ειναι πιο κοντα στο στυλ θρησκειας που στηριζεται παλι στην πιστη-αποδοχη.
6. Ακομα και εαν στατιστικα "αποδειχθει" η επιρροη της αστρολογιας με χρηση πιθανων αποκλισεων απο τον αναμενομενο μεσο ορο του δειγματος που νομιζω οτι εχει ηδη γινει, δε μπορει να αναχθει σε επιστημη διοτι δεν εχει εξηγηθει επιστημονικα το πως "λειτουργει", τι ειναι αυτο που την καθιστα ενεργη.
Να πω οτι τα παραπανω δεν εμπεριεχουν καμμια μομφη προς τους αστρολογους. Εαν ηταν ετσι, δε θα ημουν μελος αυτου του forum εξ'αρχης.
Ποια ειναι η γνωμη σας;
maraki_1975
11-01-2006, 12:06 PM
καλημέρα , πράγματι δεν καταλαβαίνω κι εγω γιατί αυτη η εμμονή με την αστρολογία να την βγάζουν απάτη ή αίρεση ή οτιδηποτε άλλο εκτός απο αυτό που ουσιαστικά ειναι ...
θα πώ κάτι που έχω ξαναπει δεν ξέρω βέβαια αν έχει διαβαστεί ...κάποτε η ψυχολογία ήταν στην ίδια μοίρα με την αστρολογία απο την άποψη οτι επειδή και η ψυχολογία (όχι η νευρολογία-ψυχιατρική) στηριζόταν στην στατιστική στις έρευνες που έκανε και τότε λοιπόν η ψυχολογία για τους επιστήμονες (για να το θέσω πιο σωστα ) για την επιστημονική κοινότητα η ψυχολογία δεν ήταν αποδεκτή ...
με τον καιρό βέβαια
<(για κάποιους λόγους) γιατί ακόμα στην στατιστική στηρίζεται η ψυχολογία γιατί πώς αλλιώς μπορείς να μιλήσεις για την ψυχή ;
να κάνεις πείραμα με την ψυχή δεν γίνεται εκτός αν οι επιστήμονες έχουν βρεί τρόπο να βάζουν την ψυχή σε δοκιμαστικό σωλήνα και να την εξετάζουν (!!!) >
αποδέχτηκαν την ψυχολογία ως επιστήμη ...
εγω πιστεύω οτι μέσα σε αυτη την επιστημονική κοινότητα κάνουν αυτά που θέλουν και προωθούν αυτά που αυτοί θεωρούν επιστήμη... άλλωστε η λέξη επισταμαι σημαίνει γνώση πολύ καλή πάνω σε ενα θέμα , κατέχω ενα θέμα !!!
γιατί λοιπόν τόση επιμονή στο να μην αποδέχονται κάτι που στατιστικά τουλάχιστον (αφού αυτο ειναι το εργαλείο της αστρολογίας) έχει αποτελέσματα ...
μήπως θα έπρεπε να ασχοληθεί και να μελετήσει λίγο αστρολογία η επιστημονική κοινότητα ;
ευχαριστω !!!
panther
11-01-2006, 12:20 PM
Καλημέρα,
Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι κρίνουν κάτι για το οποίο δεν έχουν ιδέα. Λυπάμαι, που θα το πώ. Αλλά, πριν "γνωρίσω' αυτό το site, το ίδιο πίστευα και εγώ. Και σε αυτό, δεν έφταιγα απόλυτα εγώ, αλλά οι τρόποι που διαφήμιζαν τους αστρολόγους και τις μεθόδους τους. Κανένας, δεν γύρισε να μου πει ότι είναι λίγοι οι αστρολόγοι που κάνουν σωστή δουλειά! Ούτε ότι για να "διαβάσεις" τον χαρακτήρα κάποιου χρειάζεσαι τον ωροσκόπο και τους γύρω πλανήτες. Πραγματικά, χαίρομαι που έμαθα και συνεχίζω να μαθαίνω!
astral_dreamer
11-01-2006, 05:29 PM
..να κάνεις πείραμα με την ψυχή δεν γίνεται εκτός αν οι επιστήμονες έχουν βρεί τρόπο να βάζουν την ψυχή σε δοκιμαστικό σωλήνα και να την εξετάζουν (!!!) >
Ειχε γινει στο παρελθον (1907) ενα επιστημονικο πειραμα για τη μετρηση του βαρους της ψυχης οταν αποχωρει απο το σωμα κατα τη στιγμη του θανατου. Βρεθηκε να ζυγιζει 5.6 γραμμαρια. Αυτο ομως απορριφθηκε απο την επιστημονικη κοινοτητα τεκμηριωμενα. Παρολα αυτα η ψυχολογια καθιερωθηκε ως επιστημη!
Πηγη: http://www.abc.net.au/science/k2/moments/s1105956.htm (http://www.abc.net.au/science/k2/moments/s1105956.htm)
fillenia
11-01-2006, 08:05 PM
Astral dreamer,
Η ψυχολογία, η κλινική ψυχολογία, ΕΙΝΑΙ επιστήμη και εξετάζει και ερευνά την ανθρώπινη ψυχή με την ίδια λογική και μέθοδο που ένας γιατρός ερευνά και εξετάζει το ανθρώπινο σώμα. Πορίσματα και θεωρίες επαληθεύονται μόνο με την παρατήρηση, δηλαδή την κλινική παρακολούθηση.
Παρεμπιπτόντως, ο δοκιμαστικός σωλήνας χρησιμοποιείται στα εργαστήρια και δεν είναι οπωσδήποτε απαραίτητος.
Φυλλένια
astral_dreamer
11-01-2006, 11:30 PM
Astral dreamer,
Η ψυχολογία, η κλινική ψυχολογία, ΕΙΝΑΙ επιστήμη και εξετάζει και ερευνά την ανθρώπινη ψυχή με την ίδια λογική και μέθοδο που ένας γιατρός ερευνά και εξετάζει το ανθρώπινο σώμα. Πορίσματα και θεωρίες επαληθεύονται μόνο με την παρατήρηση, δηλαδή την κλινική παρακολούθηση.
Παρεμπιπτόντως, ο δοκιμαστικός σωλήνας χρησιμοποιείται στα εργαστήρια και δεν είναι οπωσδήποτε απαραίτητος.
Φυλλένια
Να πω καταρχην οτι βγαινω offtopic (οπως και στο προηγουμενο post μου...)
Δεν αμφεβαλλα οτι η ψυχολογια ΕΙΝΑΙ επιστημη. Απλα ανεφερα το αποτυχημενο πειραμα για την ευρεση του βαρους της ψυχης, μιας και το βασικο αντικειμενο της ψυχολογιας ειναι η ανθρωπινη ψυχη (ψυχο-λογια). Θα μπορουσε να πει καποιος οτι το ανθρωπινο σωμα εχει αποδειχθει οτι υπαρχει, η δε ψυχη οχι. Για την υπαρξη της ψυχης παλι εμπλεκεται ο παραγοντας πιστη κατα τη γνωμη μου, δηλαδη πιστευω οτι υπαρχει ή πιστευω οτι δεν υπαρχει.
Η ερωτηση μου ομως αφορα την αστρολογια.
Αλέξης
12-01-2006, 12:19 AM
astral_dreamer ας μη γελιόμαστε. Επιστήμη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η αστρολογία με τα υπάρχοντα δεδομένα. Η συχνότητα εμφάνισης αυτού του είδους τα ερωτημάτων είναι σπάνια στο εξωτερικό. Συνηθίζεται μια μικρή ανίχνευση του συνομιλητή "τι ζώδιο είσαι;" και σχεδόν όλα τα κοινωνικά στρώματα μιλούν με ευγένεια. Για τους ξένους η αστρολογία θα έλεγα είναι τρόπος ζωής, κομμάτι της καθημερινότητάς τους.
Η Αστρολογία επίσης πουλάει στην τηλεόραση. Όπως πουλάει και κάθε μορφής υπερφυσικό ή "ανεξήγητο". Στην πατρίδα μας έχουμε δει πολλές φορές τηλεοπτικούς διαξιφισμούς επιστημόνων, ιερέων και αστρολόγων. Αυτό που ποτέ δεν κατάλαβα είναι αν η επιλογή των αστρολόγων γίνεται για την γελοιοποίηση της αστρολογίας, μη ξεχνάμε ότι μερικοί αυτοανακυρίσσονται καθηγητές, άλλοι και αστρολόγοι και μελλοντολόγοι και ψυχολόγοι!!! και βέβαια η αμάθειά τους είναι ορατή από χιλιόμετρα.
Αυτό επίσης που δεν κατάλαβα μέχρι σήμερα είναι το γεγονός της άρνησης κάποιων ανθρώπων που έχουν μελετήσει ολόκληρα χρόνια αλλά δεν εμφανίζονται πουθενά.
Πως λοιπόν να μην υπάρχει σύγχυση αστρολογίας, θρησκευτικής δοξασίας ή μαντείας και μαγείας;
Καταλήγεις λέγοντας δεν είναι μομφή στους Έλληνες αστρολόγους όσα έγραψες. Και όμως είναι. Και πρέπει να είναι. Τι λέει ο σοφός λαός μας για το σπίτι σου όταν δεν το παινέψεις;
Τα ερωτηματικά σου θα ήταν λιγότερα, οι διαχωριστικές γραμμές οριοθετημένες και η ήρα από το στάρι ξεχωρισμένα εάν και εφόσον αυτοί που χρεώνουν 80 έως και 200 ευρώ είχαν φροντίσει να ενημερώσουν σωστά. Όχι αποσπασματικά όχι σήμερα και μετά πάλι από δύο μήνες αλλά με προγραμματισμό.
Να σου θυμίσω δεν υπάρχει ΟΥΤΕ μια επίσημη σχολή αστρολογίας στη χώρα μας, ΟΥΤΕ ένα θεσμικό όργανο, ΟΥΤΕ μια ομοσπονδία. Να πω επίσης ότι σπανίζουν τα γεύματα εργασίας; Να το πω.
Η αστρολογία είναι εκεί που είναι, δηλ. κατάπτυστη και κλειδωμένη ΜΟΝΟ στη χώρα μας και γι' αυτό η ευθύνη βαραίνει τις παλιότερες γενιές των ελλήνων αστρολόγων που "έβγαλαν" ημιμαθείς έως άσχετους νέους και συνεχίζουν να το διαιωνίζουν.
Στην ερώτησή μου: 10 χρόνια ποιοτικό ίντερνετ στην Ελλάδα. Που είναι μια συλλογική προσπάθεια κοινής ιστοσελίδας ελλήνων αστρολόγων; Γιατί ένας ερασιτέχνης έχει φτιάξει αυτή την όμορφη προσπάθεια που χαιρόμαστε ως μέλη ενώ οι "επαγγελματίες" δεν μπορούν;
Θα μου απαντήσει κάποιος;
fillenia
12-01-2006, 12:55 AM
Αγαπητέ Αλέξη,
Δεν φαντάζομαι να περιμένεις σαφή απάντηση στο ερώτημά σου!
Η κριτική σου λέει περισσότερα άλλωστε!
Ωστόσο θα επαναλάβω αυτό που η Λίλιαν Σίμου είχε πει πριν αρκετούς μήνες, εδώ, οτι υπάρχει ένας περίεργος ανταγωνισμός μεταξύ των επαγγελματιών αστρολόγων που δεν βοηθά στην ανόρθωση του γοήτρου στην χώρα μας.
Στον astral dreamer θα πω πως το θέμα έχει ήδη τεθεί και μπορεί να διαβάσει τα σχετικά ποστ στο αντίστοιχο φόρουμ του myhoroscope.
Σε ότι αφορά την ψυχή, θα σε ρωτήσω astral dreamer τι ακριβώς εννοείς με τον όρο αυτό. Τι θεωρείς ως ψυχή;
Φυλλένια
Fotini Christodoulou
12-01-2006, 09:47 AM
Συμφωνω με τα περισσοτερα που γράφετε,απλα να προσθέσω οτι,την αστρλογια οι ιδιοι οι επαγγελματίες την ονομάζουν τέχνη & οχι επιστημη.
Φυσικά(μια και μιλαμε για τεχνη)υπάρχουν καλλιτεχνες με φυσικο ταλέντο,καλλιτέχνες καταρτισμένοι(με πτυχια και τα λοιπα),αλλα στον χώρο υπαρχουν και οι αταλαντοι, οπως και οι άτεχνοι(άσχετοι),που βαφτίστηκαν απο μονοι τους,καλλιτέχνες.....ο συνειρμος ειναι εμφανης και τα ευκολως εννοουμενα παραλείπονται. :)
Η διαφορα ειναι οτι στις αλλες τέχνες τον αταλαντο ή ασχετο μπορείς να τον καταλαβεις εύκολα,ενω στην αστρολογια λογω ελλιπών γνώσεων ή λανθασμένης ενημέρωσης,ειναι δύσκολο.
Φιλικα,
Φωτεινή
panther
12-01-2006, 10:11 AM
Φυσικά(μια και μιλαμε για τεχνη)υπάρχουν καλλιτεχνες με φυσικο ταλέντο,καλλιτέχνες καταρτισμένοι(με πτυχια και τα λοιπα),αλλα στον χώρο υπαρχουν και οι αταλαντοι, οπως και οι άτεχνοι(άσχετοι),που βαφτίστηκαν απο μονοι τους,καλλιτέχνες.....ο συνειρμος ειναι εμφανης και τα ευκολως εννοουμενα παραλείπονται. :)
Η διαφορα ειναι οτι στις αλλες τέχνες τον αταλαντο ή ασχετο μπορείς να τον καταλαβεις εύκολα,ενω στην αστρολογια λογω ελλιπών γνώσεων ή λανθασμένης ενημέρωσης,ειναι δύσκολο .
Συμφωνώ απόλυτα με την Φωτεινή! Είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον άνθρωπο χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις να καταλάβει τον ατάλαντο ή άσχετο αστρολόγο.
astral_dreamer
12-01-2006, 01:59 PM
Αλεξη, πολυ ενδιαφερουσες οι αποψεις(-κριτικη, ερωτηματα) σου.
fillenia, καλη η ερωτηση σου. Αναρρωτιεμαι γιατι η επιστημη στο σημερινο της επιπεδο δεν εχει μπορεσει να αποδειξει την υπαρξη της ψυχης. Εννοω να την εντοπισει σαν κατι που εχει φυσικη υποσταση για να μπορεσει αυτη η αποδειξη να σταθει επιστημονικα και να μην απορριφθει. Θα μου πεις η ψυχη ειναι αυλη. Ισως ναι, ισως οχι.
Φωτεινη, αν οι ιδιοι οι αστρολογοι την ονομαζουν τεχνη και οχι επιστημη τοτε αλλαζει το αρχικο ερωτημα και η δομη του! Τοτε δε μπορουν να περιμενουν οτι καποτε στο μελλον θα αποδειχθει επιστημονικα. Δε μπορεις να αποδειξεις την τεχνη. Τι να αποδειξεις; Αν ειναι ετσι, διαφερει απο ολες σχεδον της μορφες τεχνης γιατι δε νομιζω να υπαρχει αλλη τεχνη που να μπορει να μπει η στατιστικη μεσα και να δωσει ενδειξεις, ετσι δεν ειναι;
Θα παραθεσω εναν "ορισμο" της αστρολογιας απο εναν αστρολογο που ας με συγχωρεσει γιατι δεν εχω συγκρατησει το ονομα του:
Αστρολογια ειναι η εμπειρικη επιστημη, η ασχολουμενη με την συναρτηση η οποια υφισταται μεταξυ των ουρανιων σωματων και των φυσικοχημικων,βιολογικων και ψυχολογικων λειτουργιων των οντων επι της επιφανειας της γης.
Οριζεται ως εμπειρικη επιστημη. Ας βοηθησει καποιος να μας πει αν γνωριζει και αλλες εμπειρικες επιστημες για να κατανοησουμε καλυτερα αυτη τη φραση. Βεβαια, το πιο πιθανο ειναι να μην συμφωνησουν ολοι οι αστρολογοι με αυτον τον ορισμο.
Αρα, μπαινει το ερωτημα, τεχνη ή εμπειρικη επιστημη ή επιστημη ή κατι αλλο;
Fotini Christodoulou
12-01-2006, 02:03 PM
Με αφορμή την συζητηση μας αυτή θυμήθηκα ενα πολύ ευστοχο και ξεκάθαρο αρθρο του κ.Παίζη.Νομίζω πως είναι ακριβώς αυτο που ψάχνουμε!
Διαβάστε εδώ (http://myhoroscope.gr/showthread.php?t=434)Καθώς επίσης και το σχετικό αρθρο της κας Σιμου εδω (http://myhoroscope.gr/showthread.php?t=9) που ανλύει ακριβώς αυτο το θέμα.
Αγγελικη
12-01-2006, 02:07 PM
Αστρολογια ειναι η εμπειρικη επιστημη, η ασχολουμενη με την συναρτηση η οποια υφισταται μεταξυ των ουρανιων σωματων και των φυσικοχημικων,βιολογικων και ψυχολογικων λειτουργιων των οντων επι της επιφανειας της γης.
Τον ορισμο αυτο εχει δωσει ο Πητερ Γραβιγγερ
Fotini Christodoulou
12-01-2006, 02:30 PM
Εμπειρική επιστημη,δηλαδη αυτή που βασιζεται στην εμπειρια του τουτεστιν στην στατιστική,στο πείραμα.
Νομίζω οτι οι περισσοτερες επιστήμες που σχετιζονται με την φύση και τον άνθρωπο ξεκινησαν ως εμπειρικές.
Τι εννοώ;
Η Ιατρική απο κάπου ξεκινησε,σωστά;
Ας πούμε οτι ο αρχαίος παρατηρούσε οτι πχ. όταν πονάει η κοιλιά κάποιου και αυτός πάρει το τάδε βότανο περνάει ο πονος.Περασε απο γενια σε γενια,σαν γνώση και μεσα απο αιώνες πειραμάτων,εξελιχθηκε σημερα το τάδε συστατικο του βοτανου αυτού ,να χρησιμοποιείται στην σύγχρονη φαρμακολογια και ιατρική.
Αν δεν ειχε πειραματιστει το ζεύγος Φλέμινγκμε την μουχλα,δεν θα είχε ανακαλυφθει η πενικιλλινη!
Ας υποθέσουμε οτι "αρχαιοι"αστρονομοι(αστρολόγοι) παρατήρησαν οτι οταν το άτομο γεννιέται κάτω απο τον πλανήτη /αστερισμο Α έχει επηρεάζεται με χ συγκεκριμένο τρόπο.Και αυτό επαναληθεύεται μέσω πολυχρονης στατιστικής εμπειριας.Δεν θα μπορουσαμε να πούμε όλα τα ατομα που γεννήθηκαν στις ίδιες συνθηκες με ίδιους παρανομαστές του πειραματος,υπο τον ι΄διο πλανητη Α,θα επηρεάζονται κατα ίδιο χ τροπο;
Το θέμα ειναι ανεξάντλητο & δεν ξέρω αν τελικα μπορεί να επιλυθεί μεσα στα πλαισια ενος φόρουμ!
astral_dreamer
12-01-2006, 04:18 PM
Αγγελικη, ευχαριστω για τη συμπληρωση.
Φωτεινη, με τα δυο αρθρα αυτα αντι να λυθουν καποιες αποριες μαλλον εγιναν περισσοτερες! Να παρουμε τα πραγματα με τη σειρα. Φανταζομαι οτι οι αστρολογοι μας δε θα'χουν καποιο προβλημα αν ασκηθει κριτικη, ειναι καλοπροαιρετη και απο καποιον θετικα διακειμενο απεναντι τους(ασχετα αν δε πολυφαινεται:) ).
Στο αρθρο του κ. Παιζη.
Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε, πως είναι μια πανάρχαια γνώση και έχει όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν – συγκροτούν μια επιστημονική δραστηριότητα.
Είναι όμως και τέχνη, στο βαθμό που ως τέχνη ορίζουμε κάποια ικανότητα σύνθεσης, μορφοποίησης και εξαγωγής κάποιας κρίσης. Μ’ αυτή τη σημασία βέβαια «τέχνη» κάνει και ο γιατρός, που βγάζει διάγνωση βασιζόμενος φυσικά πάντα στα δεδομένα που έχει και στο σώμα γνώσεων της επιστήμης του, τέχνη κάνει και ο φιλόλογος – ερμηνευτής που με τα «όπλα» της σημειολογίας και σημασιολογίας «ξεκλειδώνει» ένα ποιητικό κείμενο, τέχνη επίσης κάνει και ο δικηγόρος που βασισμένος στα εγχειρίδια της νομικής επιστήμης και στα πραγματικά δεδομένα, υπερασπίζει τον πελάτη του.
Αναφερεται ο συνδιασμος επιστημης και τεχνης. Κατα τη γνωμη μου, αυτου του ειδους το "δισυποστατο" δε μπορει να εχει μια λογικη βαση γιατι δεν υπαρχει σε τιποτα αλλο, κατι παρομοιο. Πιστευω οτι ο ορισμος της τεχνης αναφερεται διαφορετικος απο αυτον που πραγματικα ειναι. Και η στηριξη σε εναν αλλοιωμενο ορισμο δε ξερω αν μπορει να βοηθησει.
Αστρολογία λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι η δραστηριότητα εκείνη που δέχεται πως τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους και προσπαθεί με βάση το νόμο της αναλογίας και της συγχρονότητας ή συγχρονικότητας του Karl Yung, να ερμηνεύσει τον ανθρώπινο μικρόκοσμο με βάση τον πλανητικό μακρόκοσμο.
Προστιθεται και η λεξη δραστηριοτητα. Οσον αφορα τη συγχρονικοτητα του Carl Jung, δεν εχει γινει αποδεκτη απο την επιστημονικη κοινοτητα, τη διετυπωσε στα τελευταια χρονια της ζωης του οπου πολλοι επιστημονες του χρεωναν οτι ειχε χασει τη διαυγεια που ειχε, οτι δεν μπορουσε να αποδειξει τα λεγομενα του και οτι παρασυρθηκε σε μη επιστημονικα μονοπατια.
Η κίνηση των πλανητών δε γίνεται μόνο στον Ουρανό αλλά και μέσα μας, μιας και οι πλανήτες είναι υλικές εκφράσεις αρχέτυπων που διέπουν όλο το Σύμπαν, υλικό και μη. Ο πλανήτης είναι «δείκτης», ενός αρχέτυπου, μιας δύναμης που απλά μορφοποιείται μέσα από τον πλανήτη, μας επηρεάζει όχι γιατί δεχόμαστε μόνο την «ακτινοβολία» του, αλλά γιατί κινούμενος κινεί και τις αρχετυπικές δυνάμεις που αυτός δηλώνει και βρίσκονται μέσα μας.
Η πρωτη φραση ομολογω οτι δε μου ειναι κατανοητη. Τα αρχετυπα ειναι λεξη που ειχε διατυπωσει ο Carl Jung στην αρχη της συχρονικοτητας(μιλησα παραπανω).
Για το αρθρο της κ. Σιμου νομιζω οτι καλυφθηκα απο τα ερωτηματα του Dell Piero (επι τη ευκαιρια, πολυ ωραιο το avatar!), θα διατυπωνα παρομοια, ομως με λιγοτερο επιθετικο υφος και ειρωνια.
Και να πω για το τελευταιο post σου. Συμφωνω στο πρωτο κομματι με το ιατρικο παραδειγμα. Για το δευτερο κομματι τωρα:
Ας υποθέσουμε οτι "αρχαιοι"αστρονομοι(αστρολόγοι) παρατήρησαν οτι οταν το άτομο γεννιέται κάτω απο τον πλανήτη /αστερισμο Α έχει επηρεάζεται με χ συγκεκριμένο τρόπο.Και αυτό επαναληθεύεται μέσω πολυχρονης στατιστικής εμπειριας.Δεν θα μπορουσαμε να πούμε όλα τα ατομα που γεννήθηκαν στις ίδιες συνθηκες με ίδιους παρανομαστές του πειραματος,υπο τον ι΄διο πλανητη Α,θα επηρεάζονται κατα ίδιο χ τροπο;
Ναι αλλα αυτο Φωτεινη σημαινει οτι ολοι οσοι εχουν γεννηθει την ιδια μερα και ωρα (δε θα΄ναι πολλοι αυτοι αλλα ουτε και λιγοι) θα'χουν τον ιδιο χαρακτηρα.
Fotini Christodoulou
12-01-2006, 04:34 PM
Θα ξεκινησω λιγο αναποδα.
Καταρχην δεν γραφω οτι θα εχουν τα ιδια χαρακτηριστικα,αλλα οτι επηρεάζονται κατα τον ιδιο χ τροπο.
Οπερ σημαινει οτι την επιρροη( ακομα κι αν 2 ατομα εχουν γεννηθει ακριβως την ιδια στιγμη στο ιδιο σημειο)ο καθένας την χειρίζεται και δεχεται διαφορετικα(αλλιως θα ειμασταν έρμαια της φύσης/θεου/αστρων)αναλογα με το περιβαλλον του κτλ.
Τωρα σχετικα με το αρθρο του κ.Παίζη μπορω να απαντησω για το πρώτο θέμα που θέτεις,οπως το εξελαβα εγω.Αναφέροντας την λέξη τέχνη,εννοει τον αποτελεσματικό συνδυασμο των επιστημών και ειδικής αστρολογικής γνώσης.
Τα υπολοιπα αφορούν την ψυχολογια,τις διάφορες σχολές της και αν και έχω άποψη,απο σχετικη μου ενασχοληση,θεωρω καλύτερο ,μια και δεν είμαι ειδήμων, να μην σχολιασω.
astral_dreamer
12-01-2006, 07:42 PM
Τα υπολοιπα αφορούν την ψυχολογια,τις διάφορες σχολές της και αν και έχω άποψη,απο σχετικη μου ενασχοληση,θεωρω καλύτερο ,μια και δεν είμαι ειδήμων, να μην σχολιασω.
Ολοι λεμε την αποψη μας, εγω δεν ειμαι ειδημων αλλα πιστευω οτι σε ενα διαλογο συμμετεχουν ολοι.
Εψαξα στο google και βρηκα αρκετα στοιχεια.
Το πρωτο αφορα ενα επιστημονικο στατιστικο πειραμα που εγινε για να αποδειχθει η αστρολογια, του Shawn Carlson, ερευνητη του πανεπιστημιου της Καλιφορνιας, δημοσιευθηκε στο περιοδικο Nature το 1985. Στο πειραμα αυτο συμμετειχαν 30 κορυφαιοι (κατα τα λεγομενα του) αμερικανοι και ευρωπαιοι αστρολογοι. Ο Carlson ζητησε απο τους αστρολογους να ερμηνευσουν 116 γενεθλιους χαρτες ανθρωπων που δεν ειχαν ξαναδει. Στους 116 δοθηκε ενα ερωτηματολογιο γνωστο ως California Personality Inventory (CPI), το οποιο ειναι ευρεως διαδεδομενο, επιστημονικα αποδεκτο και μετραει χαρακτηριστικα οπως επιθετικοτητα, κυριαρχια, θηλυκοτητα και μια σειρα αλλων με ερωτησεις πολλαπλης επιλογης. Το συμπερασμα ηταν οτι το ποσοστο επιτυχιας των αστρολογων στο να συμπεσουν τα δυο αυτα τεστ δεν ξεπερναει το μεσο ορο του στατιστικου σφαλματος.
Πηγη: http://psychicinvestigator.com/demo/AstroSkc.htm
Σε ενα αλλο site γινεται αναφορα σε 36 παρομοια πειραματα που απετυχαν να αποδειξουν τη στατιστικη επιβεβαιωση της αστρολογιας. (http://skeptico.blogs.com/skeptico/2005/02/what_do_you_mea.html)
Στο site http://atheism.about.com/library/FAQs/skepticism/blfaq_astro_sci_pseudo.htm (http://atheism.about.com/library/FAQs/skepticism/blfaq_astro_sci_pseudo.htm)
ο συγγραφεας υποβαλλει το ερωτημα αν η αστρολογια ειναι ψευδοεπιστημη μελετωντας οκτω βασικες ποιοτητες που χαρακτηριζουν τις επιστημονικες θεωριες και που εκλειπουν περισσοτερο ή ολοκληρωτικα στις ψευδοεπιστημες. Ο ογκος ειναι πολυ μεγαλος για μεταφραση.
Επισης στο http://www.ronaldbrucemeyer.com/rants/0205a-almanac.htm (http://www.ronaldbrucemeyer.com/rants/0205a-almanac.htm) αναφερει μεταξυ αλλων για τη Μεγαλη Συνοδο στο ζωδιο του Υδροχοου (The Great Aquarian Conjunction) που συνεβη το 1962. Τοτε, στις 5 Φλεβαρη του 1962, ο Ηλιος, η Σεληνη, ο Ερμης, η Αφροδιτη, ο Αρης, ο Διας και κ ο Κρονος βρισκονταν σε συνοδο εως 16 μοιρες στο ζωδιο του Υδροχοου. Αυτο συνοδευτηκε απο εκλειψη ηλιου. Αστρολογοι τοτε προεβλεψαν μεγαλα καταστρεπτικα γεγονοτα που δε συνεβησαν.
Στο http://pac-c.org/astrology2.htm (http://pac-c.org/astrology2.htm) μεταξυ αλλων συσχετιζει την αστρολογια με την προκαταληψη, προφανως αναφερεται στους γενεθλιους χαρτες.
fillenia
12-01-2006, 10:30 PM
Τοτε, στις 5 Φλεβαρη του 1962, ο Ηλιος, η Σεληνη, ο Ερμης, η Αφροδιτη, ο Αρης, ο Διας και κ ο Κρονος βρισκονταν σε συνοδο εως 16 μοιρες στο ζωδιο του Υδροχοου. Αυτο συνοδευτηκε απο εκλειψη ηλιου. Αστρολογοι τοτε προεβλεψαν μεγαλα καταστρεπτικα γεγονοτα που δε συνεβησαν.
Είναι ξεπερασμένη η άποψη, τουλάχιστον στις μέρες μας, ότι η έκλειψη συνοδεύεται από μεγάλα καταστρεπτικά γεγονότα οπωσδήποτε. Και για να γίνει μια όσο το δυνατόν ασφαλής πρόγνωση είναι απαραίτητη η μελέτη χαρτών προηγούμενων εκλείψεων, προοδευτικών, ετήσιων, τριμηνιαίων χαρτών κλπ. Ακόμα και αν τηρήθηκε αυτή η σοβαρή προϋπόθεση, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ανθρώπινο παράγοντα. Η έκλειψη συνήθως φέρνει στην επιφάνεια γεγονότα που υποβόσκουν, διεργασίες που βρίσκονται σε ήδη σε εξέλιξη και γενικά κάτι που πρόκειται να εκ-λείψει. Αυτό μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό. Και ποιά είναι τέλος πάντων η έννοια της "καταστροφής". Μετά από απειράριθμες εκλείψεις, ένα φυσικό φαινόμενο από καταβολής κόσμου, η ανθρωπότητα εξακολουθεί να υπάρχει. Σε επίπεδο κοινωνικών, φυσικών, ή άλλων "καταστροφών", η δεκαετία του 60 δεν μειονεκτεί καθώς σημαδεύτηκε από ανατροπές και δομικές αλλαγές σε πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά την στατιστική, που ορίζεται ως επιστήμη επειδή χρησιμοποιεί επιστημονική μεθοδολογία και τηρεί τις αντίστοιχες προϋποθέσεις, γνωρίζετε καλά πως η γνώση που παρέχει δεν είναι τόσο ασφαλής ώστε να είναι καθολική. Δεν είναι λίγες οι φορές που στατιστικές έχουν ανατραπεί και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η παρουσία του στατιστικού λάθους υποδηλώνει την αδυναμία εκτίμησης μιας όντως αντικειμενικής πραγματικότητας.
Η εξασφάλιση της εγκυρότητας της βέβαιης γνώσης που μπορούμε να εμπιστευτούμε απόλυτα ήταν πάντα και θα παραμείνει το μεγάλο ζητούμενο της φιλοσοφίας και της επιστήμης.
Υπάρχει ένας νέος επιστημονικός κλάδος, η Ιστορία των Επιστημών, που εξετάζει την διαμόρφωση της επιστημονικής σκέψης αρχής γενομένης από την Φιλοσοφία. Μία από τις επιστήμες είναι και η Αστρολογία, ιδιαίτερα της Μεσαιωνικής περιόδου επειδή τότε άρχισαν να γίνονται και οι πρώτες επιστημονικές κατηγοριοποιήσεις. Εκεί εντοπίζεται και η αμφισβήτησή της.
Ωστόσο την εποχή εκείνη επρόκειτο για μία Φυσική επιστήμη η οποία εν τέλει κρίθηκε με αυστηρότητα από τους ιστορικούς για την πρακτική της να ασκείται τότε και τώρα από απατεώνες γεγονός που από την μεσαιωνική εποχή είχε ήδη επισημανθεί.
Παρ αυτά είχε όμως και μία σοβαρή λόγια διάσταση και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στη σημερινή της ανυποληψία να επηρεάσει τη στάση μας απέναντί της. Η θεωρία και πρακτική της κρίθηκε τότε με τα ορθολογικά κριτήρια και τα δεδομένα της εποχής της και έτσι πρέπει να γίνει και τώρα.
Διακρινόταν λοιπόν στην αστρολογία α) ως σύνολο πεποιθήσεων σχετικά με τις φυσικές επιδράσεις μέσα στον κόσμο, έναν αξιοσέβαστο κλάδο της φυσικής φιλοσοφίας τα συμπεράσματα της οποιας σπάνια αμφισβητούνταν, και β) ως τέχνης κατάρτισης ωροσκοπίων, καθορισμού ευνοΪκών συγκυριών κλπ. σχετικών, μια τέχνη ευάλωτη σε αντιρρήσεις εμπειρικές, φιλοσοφικές και θεολογικές και διαφιλονικούμενο ζήτημα του Μεσαίωνα.
Ηταν βάσιμη η πεποίθηση οτι ουρανός και γη ήταν συνδεδεμένα με φυσικούς τρόπους (φυσικα φαινόμενα, εποχές, κλπ). Φιλοσοφικά συστήματα στήριζαν τέτοιες πεποιθήσεις από την αρχαιότητα, πχ ο Πλάτων (Tίμαιος) στον οποίο οφείλουμε την πρώτη θεωρία των αρχετύπων και όχι στον Γιούνγκ, την οποία υιοθέτησε ο Αγιος Μποναβεντούρα, μέγας θεολόγος και φιλόσοφος του Μεσαίωνα, για λογαριασμό του χριστιανισμού. Ο Πλάτων τόνισε και την αναλογία μικρόκοσμου και μακρόσμου. Οι Στωϊκοί επίσης υπεράσπισαν την αστρολογία, ο Πτολεμαίος με την Τετράβιβλο το ίδιο και όλοι μαζί έγιναν πηγή αναφοράς της μεσαιωνικής θεολογίας.
Οι αντιρρήσεις αφορούσαν την απειλή της αιτιοκρατίας και την απόδοση θεϊκής φύσης στα άστρα και τους πλανήτες για προφανείς λόγους. Ο Αγιος Αυγουστίνος επιτέθηκε στη λαϊκή αστρολογία θεωρώντας την υπόθεση απατεώνων στηλιτεύοντας την τάση της για μοιρολατρία. Επρεπε να προστατευτεί η ελευθερία της βούλησης με οποιοδήποτε κόστος αλλιώς κινδύνευε η ανθρώπινη υπευθυνότητα. Καθόλου παράδοξο έτσι ; O ίδιος μάλιστα έφερνε σαν παράδειγμα την υπόθεση των διδύμων επισημαίνοντας πως συχνά ήταν εντελώς διαφορετικά αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο των φυσικών επιδράσεων στο βαθμό που περιορίζεται στο σώμα τους, επειδή οι επιλογές της βούλησης δεν καθορίζονται από τις θέσεις των άστρων. Ενας ορθολογικός συλλογισμός!
Μετά το 1277, η αστρολογία επίσημα πλέον καταδικασμένη στα πανεπιστήμια, έπεσε σε δυσμένεια. Ωστόσο σφοδροί της αντίπαλοι όπως ο μαθηματικός και φιλόσοφος Οresme αναγνώρισε πως ένα μέρος της που ασχολείται με γεγονότα μεγάλης εμβέλειας μπορεί να γίνει επαρκώς γνωστό αλλά μόνο σε γενικές γραμμές, με την έννοια πως δεν γνωρίζουμε τον ακριβή τόπο και τις συνθήκες εκδήλωσης του γεγονότος.
Η αστρολογία ως φυσική φιλοσοφία άκμασε μέχρι τον 17ο αιώνα αλλά και μετά. Ο μαθηματικός και παρατηρησιακός αστρονόμος Κέπλερ, μεταξύ άλλων διάσημων της εποχής του, θεωρείται από τους θεμελιωτές της σύγχρονης επιστήμης.
Σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη ψυχή, πράγματι προσπαθούμε να την σκεφτούμε σαν υλική υπόσταση και είναι λάθος γιατί συνήθως δεχόμαστε ως αληθινά εκείνα που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας, που σφάλλουν μια και ο καθένας μας έχει διαφορετικη αντίληψη για ένα υλικό σώμα ! Τι είναι ψυχή ; O Kαρτέσιος την ταυτίζει με το πνεύμα, δηλαδή την διάνοια, στο περίφημο Cogito ergo sum, Σκέφτομαι άρα υπάρχω, και Υπάρχω γιατί σκέφτομαι που αποτελεί την πλέον ανατρεπτική θέση της εποχής του που σηματοδότησε και την απαρχή της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης. Στο περίπλοκο αλλά θαυμάσιο συλλογισμό του, αποδεικνύει την ύπαρξη του πνεύματος και του δίνει το προβάδισμα έναντι του σώματος, με την έννοια πως πρώτα αντιλαμβάνομαι το πνεύμα μου (αφου σκέπτομαι) και με τη βοήθειά του αντιλαμβάνομαι την σωματική μου υπόσταση και όλα τα υπόλοιπα.
Θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την αμφισβήτηση και απόρριψη όλων των αντιλήψεων, πεποιθήσεων, αρχών κλπ μέχρις ότου το ελεύθερο πνεύμα (λογική σκέψη) τα εξετάσει ένα προς ένα και βεβαιωθεί σαφώς για την αλήθεια τους, εθεσε τους κανόνες της επιστημονικής μεθοδολογία. Βάσισε δε τους φιλοσοφικους στοχασμούς του στις γεωμετρικές και μαθηματικές μεθόδους.
Για την ιστορία, υπήρξε ένας πιστός χριστιανός, συντηρητικός άνθρωπος, θεολόγος και μαθηματικός που επιδίωκε όπως και οι προηγουμενοί του, να αποδείξει την υπαρξη του Θεού. Μόνο που σκέφτηκε λίγο διαφορετικά αλλά και απλά... Πως είναι δυνατόν, ο παντογνώστης και πανταχού παρών,αγαθός Θεός να βρίσκεται στο άκρο του σύμπαντος που μέχρι τότε τον τοποθετουσε η μεσαιωνική κοσμολογία (και η αποδεκτή πτολεμαϊκή) και όχι στο κέντρο του. Ετσι ο Ηλιος (ταυτισμένος με το Θεό) εγινε το κέντρο του ηλιακου μας συστήματος και η Γη απέκτησε κίνηση. Ο Γαλιλαίος αργότερα επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του και έδωσε και την απαραίτητη στήριξη της Φυσικής.
Σας κούρασα, ίσως βγήκα και λίγο off topic αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ στην πρόκληση!
Φυλλένια
Για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της " επιστήμης " της αστρολογίας και του καρτεσιανου φιλοσοφικού συστήματος συστήνω :
1. D. Lindberg, Οι απαρχές της Δυτικης Επιστήμης
2. Rene Descartes, Στοχασμοί περί της 1ης φιλοσοφίας (απόδειξη της ψυχής),
Τα πάθη της ψυχής, και , Λόγος περί μεθόδου
astral_dreamer
15-01-2006, 05:08 PM
fillenia, διαβασα με πολυ ενδιαφερον τα λεγομενα σου και τα ιστορικα στοιχεια που παρεθεσες.
Είναι ξεπερασμένη η άποψη, τουλάχιστον στις μέρες μας, ότι η έκλειψη συνοδεύεται από μεγάλα καταστρεπτικά γεγονότα οπωσδήποτε. Και για να γίνει μια όσο το δυνατόν ασφαλής πρόγνωση είναι απαραίτητη η μελέτη χαρτών προηγούμενων εκλείψεων, προοδευτικών, ετήσιων, τριμηνιαίων χαρτών κλπ. Ακόμα και αν τηρήθηκε αυτή η σοβαρή προϋπόθεση, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ανθρώπινο παράγοντα. Η έκλειψη συνήθως φέρνει στην επιφάνεια γεγονότα που υποβόσκουν, διεργασίες που βρίσκονται σε ήδη σε εξέλιξη και γενικά κάτι που πρόκειται να εκ-λείψει. Αυτό μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό. Και ποιά είναι τέλος πάντων η έννοια της "καταστροφής". Μετά από απειράριθμες εκλείψεις, ένα φυσικό φαινόμενο από καταβολής κόσμου, η ανθρωπότητα εξακολουθεί να υπάρχει. Σε επίπεδο κοινωνικών, φυσικών, ή άλλων "καταστροφών", η δεκαετία του 60 δεν μειονεκτεί καθώς σημαδεύτηκε από ανατροπές και δομικές αλλαγές σε πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.
Στο συγκεκριμενο γεγονος που ανεφερα δεν εννοω μονο την εκλειψη. Εχω επισυναψει το χαρτη 27
(πηγη: http://www.librarising.com/astrology/misc/feb1962.html (http://www.librarising.com/astrology/misc/feb1962.html))
Παραθετω απο τη σελιδα http://myhoroscope.gr/showthread.php?t=1656 (http://myhoroscope.gr/showthread.php?t=1656) αυτο το κομματι:
Στις 9.11.2003 είχαμε μιά σημαντική έκλειψη Σελήνης στον άξονα Σκορπιού-Ταύρου σε δυσαρμονική όψη τετραγώνου με τον Ποσειδώνα στον Υδροχόο. Οι εκλείψεις στον άξονα αυτό τείνουν να έχουν σημαντικές επιδράσεις στο οικονομικό σύστημα, και αν θελήσουμε να την ερμηνεύσουμε με πιό φιλοσοφική ματιά, θα λέγαμε ότι ο Ηλιος από τον Σκορπιό (ζώδιο τού νερού, περίεργα και μοιραία γεγονότα), «χτυπάει» σε αντίθεση την Σελήνη στον Ταύρο ( ζώδιο της γης, οικονομικό σύστημα). Προφανώς, θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε με κάποια διάθεση προοπτικής, ότι καταστροφές που έχουν σχέση με το υγρό στοιχείο, επιρρεάζουν το οικονομικό σύστημα.
Να αναφερω ενα γεγονος οπου επαληθευτηκε η προβλεψη μιας εκλειψης. Στη σελιδα http://www.skyscript.co.uk/shipelwell.html (http://www.skyscript.co.uk/shipelwell.html) υπαρχει η αναφορα αστρολογου στην ηλιακη εκλειψη του Μαρτιου του 1987 στους Ιχθυες ως γεγονος που εντεινει την πιθανοτητα καταστροφης στη ναυτιλια. Συσχετιζεται και με αλλες αστρολογικες διελευσεις της εποχης. Παρομοιαζεται αυτη η εκλειψη με αλλη μια που ειχε συμβει κατα τη βυθιση του Τιτανικου το 1912. Ο συγκεκριμενος αστρολογος αναφερει οτι προειδοποιησε δυο βρετανικες ναυτιλιακες εταιριες. Λιγες μερες μετα επακολουθησε η βυθιση του Herald of Free Enterprise και ο χαμος 188 ψυχων. Αργοτερα το ιδιο ετος συνεβη το χειροτερο δυστυχημα σε ωκεανο, ο χαμος του Doña Paz με το θανατο 2000-3000 ανθρωπων (αλλες πηγες αναφερουν 4375 ατομα).
Κλεινοντας, θα ηθελα να επισημανω (αν και ειναι αναφαιρετο δικαιωμα τους) οτι ελαμψε δια της απουσιας της καποια απαντηση απο αστρολογο.
Αγγελικη
15-01-2006, 05:26 PM
Κι εγω τελος, θα ηθελα να επισημανω, οτι ελαμψαν με την παρουσια τους, η υποκρισια και το κακοβουλο του χαρακτηρα σου.
Για να μην αναφερθω συγκεκριμενα σε περισσοτερα...
Αγγελικη
15-01-2006, 06:16 PM
Ανοιξες θεμα που προυπηρχε και ειχε απαντηθει απο Αστρολογους, των οποιων τις θεσεις ποσταρες ξανα και ξανα εδω...
Ηθελες να απαντησουν προσωπικα σε σενα;
Τους αμφισβητησες και τους ειρωνευτηκες...
Η αμφισβητηση για την αμφισβητηση δεν ειναι και ο πιο υγιης δρομος...
Καπου αλλου δεν σε ειδα να εισαι και τοσο αντιρρησιας.
Εντολοδοχος, ισως...
Μηπως εν τελει εισαι και Αστρολογος και πρεπει οι κυριοι και κυριες Αστρολογοι, των οποιων τα κειμενα εχεις διαβασει, να σχισουν τα πτυχεια τους και να πεταξουν στα σκουπιδια τους κοπους τοσων χρονων;
Εξαλλου γιατι να υπαρχουν οι δασκαλοι, αφου οι διδασκομενοι εχουν περισσοτερες γνωσεις...
fillenia
15-01-2006, 06:27 PM
Αγαπητέ astral dreamer,
Η απόσταση ανάμεσα στην έννοια της καταστροφής από εκείνη ενός τραγικού γεγονότος είναι εξαιρετικά μεγάλη. Στα δε γεγονότα που αναφέρεις υπεισέρχεται εξ ολοκλήρου ο ανθρώπινος παράγοντας, το ανθρώπινο λάθος και η αμέλεια που προφανώς προϋπήρξαν της έκλειψης. Νομίζω ρωτούσα στην τοποθέτησή μου, τι ακριβώς εννοούμε με την καταστροφή. Αντίθετα, στη δική σου τοποθέτηση αναφέρεις πως η σύνοδος συνοδεύτηκε από έκλειψη ηλίου και προβλεψεις για καταστροφικά γεγονότα. Ο χάρτης ενός γεγονότος στη διάρκεια έκλειψης, ερμηνεύει τις αστρολογικές συνιστώσες του και μία από αυτές, η έκλειψη, για να ταυτιστεί με το γεγονός και να καταχωρηθεί στα στατιστικά δεδομένα χρειάζεται πολλά περισσότερα. Η έκλειψη από μόνη της πάντως δεν προδικάζει τίποτα.
Προφανώς, θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε με κάποια διάθεση προοπτικής, ότι καταστροφές που έχουν σχέση με το υγρό στοιχείο, επιρρεάζουν το οικονομικό σύστημα.
Ο κ. Μπαφαλούκος μιλάει για καταστροφές που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο και επηρεάζουν το οικονομικό σύστημα. Και τούτο δεν αφορά πρόβλεψη. Η παρατήρηση έδωσε αυτό το αποτέλεσμα. Υποθέτω πως ο τυφώνας Κατρίνα θα ταρακούνησε την οικονομία των ΗΠΑ! Αν και θα έλεγα πως κάθε σοβαρός σχηματισμός στον άξονα Ταύρου - Σκορπιού και όχι μόνο η έκλειψη σχετίζεται με το οικονομικο σύστημα, εξαιτίας της φύσης των ζωδίων.
Σε ότι αφορά τη συμμετοχή αστρολόγων και μη, σε διάφορα θέματα, δεν έχουμε συγχρονισει όλοι τα ρολόγια μας και τη διάθεσή μας φαντάζομαι, ούτε η μοναδικη μας δραστηριότητα είναι η "θέαση" του υπολογιστή, ώστε να απαντάμε αμέσως, ούτε όλα τα θέματα παρουσιάζουν τον ίδιο βαθμό ενδιαφέροντος για όλους μας. Επειδή λοιπόν είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να συμμετέχει, δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να κρίνουμε το πως, το πότε και το αν θα το αποφασίσει! Οπως και αρχικά είχα επισημάνει, το θέμα ήδη έχει θιχτεί παλαιότερα.
Φιλικά
Φυλλένια
Αγγελικη
15-01-2006, 08:15 PM
Οφειλω να ομολογησω, οτι παραβιασα καποιους κανονες του φορουμ και ζητω συγνωμη γι΄αυτο!
Τις πλαγιες οδους ομως, δεν τις αντιλαμβανομαι και δεν μπορω να τις κατανοησω.
Εξ΄αλλου αυτος δεν ειναι και ο ρολος της Αστρολογιας; Να κατανοησουμε
(εκτος των αλλων) και τον τροπο αντιδρασης του αλλου οπως και και τον
δικο μας.
Οπως και το ποιες διαδρομες καταφερνει η σκεψη να διανυσει και να φτασει στο σημειο να υιοθετησει καποια συμπερασματα...
Εκτιμω παντα τις καλοπροαιρετες διαθεσεις και αγανακτω με το αντιθετο...
Οταν προσβαλλεται η αισθηση του δικαιου, της δικαιοσυνης, της ειλικρινειας και μπαινουν στη μεση ιδιοτελη συμφεροντα και αγνομωσυνη, δεν μπορω παρα μονο να αντιδρασω...
Επειδη ομως οφειλω να σεβαστω ενα φορουμ, απο το οποιο εχω διδαχτει
τοσα πολλα, πρεπει να σεβαστω τους κανονες του.
Και παλι συγνωμη.
Αγγελικη
15-01-2006, 10:10 PM
ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, Η ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ.
Σε αυτο το σαιτ συμμετεχουμε γιατι θελουμε να διδαχτουμε και οχι για να βρουμε νεες παρεες και να περναμε την ωρα μας...
Επισης, να βαζουμε το μυαλο μας να δουλευει και να ψαχνει...γιατι αγαπαμε
την Αστρολογια.
Και δοξα τω θεω... υπαρχουν πολλοι που συμβαλλουν σε αυτο!!!
ΕΠΩΝΥΜΟΙ
Μαργαρίτα!
16-01-2006, 01:31 AM
Καλημέρα στο Φόρουμ! Μάλλον δεν είμαι και η πιο ειδική πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά θα ήθελα να διατυπώσω και τις δικές μου παρατηρήσεις!
Για μένα, η αστρολογία είναι επιστήμη καθώς στηρίζεται σε μαθηματικά στοιχεία και σχέσεις. Είναι επιστήμη, γιατί έχει γενικές αρχές και διέπεται από νόμους. Έτσι, όπως στα μαθηματικά υπάρχουν ακόμα σχέσεις που χρειάζονται απόδειξη και περαιτέρω έρευνα το ίδιο συμβαίνει και στην Αστρολογία. Βέβαια, η Αστρολογία σαν επιστήμη δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ, γιατί μη ξεχνάμε ότι θεωρούνταν "ταμπού" κλπ κλπ....
Η αλήθεια είναι πως ό,τι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν και δεν γνωρίζουν, το ανάγουν σε "δοξασία". Ίσως, σ' αυτό οφείλεται και ο χαρακτηρισμός: "πιστεύω στα ζώδια (ή όχι)"
Σίγουρα, οι αστρολόγοι ευθύνονται εν μέρει. Θα έπρεπε να είναι πιο συνειδητοποιημένοι και να προσπαθούν μέσα από το έργο τους να προάγουν την αστρολογία και να την κάνουν πιο προσιτή στους απλούς ανθρώπους. Δε ξέρω γιατί, αλλά μου δίνουν συχνά την εντύπωση ότι δε θέλουν το ευρύ κοινό να έχει αρκετές αστρολογικές γνώσεις -όσο πιο λίγοι τόσο πιο καλά- ίσως για να προσελκύουν περισσότερα άτομα... Βέβαια, δε λείπουν και οι πραγματικά καλοί αστρολόγοι που αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και μπράβο!
Τέλος, θα ήθελα να ενημερώσω πως ,πλέον, η ψυχολογία θεωρείται η επιστήμη της συμπεριφοράς!
Αυτά από εμένα!!
Υγ: Όλες οι νέες επιστήμες (ψυχολογία, κοινωνιολογία, διοικητική επιστήμη κλπ) στην αρχή δέχτηκαν έντονες κριτικές και λίγοι ήταν αυτοί που τις αποδέχονταν ως επιστήμες. Αναλογικά, λοιπόν, η Αστρολογία είναι σε καλό δρόμο!!
Μαργαρίτα!
16-01-2006, 01:41 AM
Συγνώμη, που η γνώμη μου είναι κάπως άσχετη με τα προηγούμενα, :embarrest αλλά δεν είδα πως είχε 2 σέλίδες το φόρουμ! (Είναι και η ώρα δύσκολη!)
astral_dreamer
16-01-2006, 05:50 AM
Αγαπητη Φυλλενια,
τα οσα ειπες με βρισκουν συμφωνο σε γενικες γραμμες. Δεν εκρινα κανεναν, μια απλη παρατηρηση εκανα, για κατι που μου εκανε εντυπωση. Μακρια απο μενα ο ρολος του ηθικου δικαστη! Οσο για το οτι εχει αναφερθει ξανα, θα συμφωνησω, προσθεσα ομως μερικα παραπανω στοιχεια που δεν ειχαν παρουσιαστει.
Μαργαριτα, καθολου ασχετη δεν ησουν και μην απολογεισαι! Ο καθενας εχει το δικαιωμα της γνωμης του και η δικη σου ηταν επικοδομητικη!
Αφησα τελευταια (και λιγοτερο σημαντικα) καποια κακοβουλα και εντελως αναπαντεχα (:weird:) σχολια.
Κι εγω τελος, θα ηθελα να επισημανω, οτι ελαμψαν με την παρουσια τους, η υποκρισια και το κακοβουλο του χαρακτηρα σου.
Για να μην αναφερθω συγκεκριμενα σε περισσοτερα...
Καταρχην ευχαριστω για τα κοπλιμεντα. Οταν πετας φωτοβολιδες οφειλεις να διευκρινιζεις ΤΕΛΕΙΩΣ τι εννοεις αν εισαι σοβαρο ατομο.
Τους αμφισβητησες και τους ειρωνευτηκες...Καμμια σχεση.
Καπου αλλου δεν σε ειδα να εισαι και τοσο αντιρρησιας.
Εντολοδοχος, ισως...
Λιγο πιο μετα λες:
Τις πλαγιες οδους ομως, δεν τις αντιλαμβανομαι και δεν μπορω να τις κατανοησω.
Αυτοαναιρεισαι ή μου φαινεται;;
Εντολοδοχος;;:wacko: Οταν λες τετοιου μεγεθους ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ καλο ειναι να τις τεκμηριωνεις....
Μηπως εν τελει εισαι και Αστρολογος και πρεπει οι κυριοι και κυριες Αστρολογοι, των οποιων τα κειμενα εχεις διαβασει, να σχισουν τα πτυχεια τους και να πεταξουν στα σκουπιδια τους κοπους τοσων χρονων;
Οχι και στα δυο.
Εξαλλου γιατι να υπαρχουν οι δασκαλοι, αφου οι διδασκομενοι εχουν περισσοτερες γνωσεις...
Αν το πιστευα αυτο δε θα ρωτουσα!
Οταν προσβαλλεται η αισθηση του δικαιου, της δικαιοσυνης, της ειλικρινειας και μπαινουν στη μεση ιδιοτελη συμφεροντα και αγνομωσυνη, δεν μπορω παρα μονο να αντιδρασω...
Και συνεχιζεις....
Υ.Γ. Να απολογηθω στους υπευθυνους του site αν καπου ξεφυγα αλλα συγνωμη δε μπορεσα να αντισταθω!
Fotini Christodoulou
16-01-2006, 09:27 AM
Παιδια, "ξεφυγατε"σε χαρακτηρισμούς,αλλα το καταλαβατε, οποτε δεν θα βγαλω καρτα!:toung:
Το αρθρο της κας Φαίδρας Θeοδώρου νομιζω οτι είναι ο καλυτερος επίλογος για το θέμα ( άρθρο)! (http://myhoroscope.gr/showthread.php?t=1660)
Φιλικά,
Φωτεινή
panther
16-01-2006, 10:24 AM
Να προσθέσω και αυτό το άρθρο που προυπήρχε Τι είναι η... (http://myhoroscope.gr/showthread.php?t=9)
astral_dreamer
16-01-2006, 10:51 PM
Το αρθρο της κας Φαίδρας Θeοδώρου νομιζω οτι είναι ο καλυτερος επίλογος για το θέμα ( άρθρο)! (http://myhoroscope.gr/showthread.php?t=1660)
Οντως, πολυ ωραιο αρθρο!
panther, ευχαριστω για το link! Ειχε ανανεωθει απο την τελευταια φορα φορα που το διαβασα με την απαντηση της κας Σιμου